Vrijdag 30/10/2020

Lokaal kokerellen BENNE BASTIN uit LEUVEN

Halleluja voor het concept 'chef-aan-huis'. Jouw reddende engelen tijdens de eindejaarsperiode. Geen gebroken glazen van de stress, maar gewoon de benen onder tafel schuiven en rustig meerdere gangen laten neerdalen. Deze chefs-aan-huis maken met plezier jouw laatste avondmalen van 2017 klaar. Meer nog: ze geven hun ultieme tip prijs om de feestdagen relax door te komen.

Benne Bastin is zowel socioloog als kok van opleiding. "Vanuit de sociologie heb ik een focus op milieu en groene economie. Ik kook alleen lokaal, daar ben ik heel extreem in. Je zal me geen sojasaus uit Japan zien gebruiken."

Wijze wijn

"Ondertussen volgde ik ook een opleiding tot sommelier. Ik ben nu vier jaar intensief met wijn bezig en dan nog is het soms moeilijk keuzes maken. Dus naar de feestdagen toe: in plaats van voor een volle muur met wijnen te staan in de supermarkt en er een clichédruif uit te kiezen of je puur op het etiket te baseren; ga naar een lokale wijnhandelaar. Die zal je persoonlijk advies kunnen geven... En het mooiste van al: je bent niet eens duurder af dan in de supermarkt."

€ 45 per persoon, vanaf 6 personen.

www.foodlabbenne.be.

5 chefs-aan-huis geven hun feestgeheimen prijs

HUMMUSSCHOTEL à la sofie dumont

TOPPING

Geef je fantasie de vrije loop en volg de seizoenen. In dit recept gebruikte ik: schijfjes pompoen, appel, komkommer, tomaat, radijs, knolselder, waterkers, olijven en eetbare bloemetjes.

KRUIDENOLIE

-Rooster de koriander, komijn, venkel en sesamzaadjes in een gietijzeren pan tot de sesamzaadjes mooi goudgeel zijn en je keuken geurt naar vakantie.

-Doe het geheel in een vijzel en laat afkoelen.

-Voeg tijm, sumakpoeder en olijfolie toe en meng onder elkaar.

HUMMUS

-Doe alles in de cutter en mix tot een homogene massa.

Als je het geheel te dik vindt, kun je er extra bouillon bij doen.

-Schep de hummus op een grote schotel.

-Maak met een lepel een grote kuil en versier naar hartenlust.

-De kruidenolie serveer je aan tafel met een zelfverzekerde schwung rondom rond de hummus.

-Serveer met (homemade) crackers.

Onder vuur

JAN SCHEVENELS uit TIENEN

Barbecueën kan - zelfs in België - het jaar rond. Dat heeft Jan Schevenels meer dan goed begrepen. Sinds december 2016 doorkruist hij Vlaanderen als 'barbecue-chef-aan-huis'.

Apero met vonken en vuur

"Start het feest buiten op het terras met een knetterende vuurkorf of een open barbecue en laat de gasten daar hun aperitiefhapjes zélf op klaarmaken. Dat zorgt gegarandeerd voor een héél gezellige sfeer."

Vanaf 50 euro per persoon.

www.barbecuechef.be.

Nobel tafelen

NOël VAN DEN BROECK uit BEGIJNENDIJK

Met een naam als Noël stond een nobel project in de sterren geschreven. "Ik combineer de job van opvoeder met die van kok-aan-huis. Qua soort keuken richt ik me de ene keer op de klassieke Franse keuken terwijl ik de andere keer aanmeer met een foodtruck. Vooral onze aanpak is anders. Via VZW De Krone willen we jongeren met autismespectrumstoornis de kans geven om hun jobkansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Tijdens kookavonden zorgen zij mee voor de mise en place, het opdienen, ..."

Weg met stressmis

"Feestdagen zijn voor veel mensen een moment van stress. Gaat iedereen tevreden zijn? Is de tafeldecoratie wel goed genoeg? Mijn visie is simpel: kies voluit voor jezelf wanneer je een feest organiseert. Je vrienden en familie komen langs omdat ze joù graag hebben. Het gaat om gezellig samenzijn, al de rest is bijzaak."

€ 20 à 50 per persoon.

www.noewel.be.

Bio-feestmenu

FILIP FRANSEN uit BRUSSEL

Onder de naam 'Witlov' kan je Filip Fransen uitnodigen als chef-aan-huis. "Bij Witlov maken we alles in huis. Daarnaast zijn we grotendeels bio, lokaal en seizoensgebonden. Ik experimenteer graag en hou enorm van avant-gardisten in de keuken, maar dring deze recepten zeker niet op."

Be there or be square

"Voor mij spendeert de ideale gastvrouw of -heer niet te veel tijd aan het dresseren van borden in de keuken, tenzij het een open keuken is. Anders ben je nooit bij je gasten. Dus eten jullie niet in de keuken zorg dan voor een koud voorgerecht en potgerechten op tafel!"

Basisprijs € 500, plus de prijs van de ingrediënten.

Vanaf 4 personen. www.witlov.be.

Sharing is caring

CHEF-KOK SOFIE DUMONT uit HALLE

"Wanneer ik kook voor gasten staan gezelligheid en ontspanning centraal", klinkt het bij chef-kok Sofie Dumont. "De lat ligt tegenwoordig heel hoog op vlak van kinderen, werk, sport, ... overal moet je doelen halen. Af en toe een keer een pauzemoment nemen kan deugd doen. Exact daarvoor wil ik zorgen wanneer ik als chef-aan-huis een menu uitwerk."

"Als ik ergens ben, dan bén ik er ook. Ik kom niet zwaaien en dan weer weg. Ik overleg met de klant wat ie graag wil en maak een hyperpersoonlijk menu. Soms zijn er allergieën in de familie of groep, geen probleem, daar vinden we altijd een oplossing voor. Dat is mijn voordeel als chef: ik kan met alle ingrediënten aan de slag, dus the sky is the limit!

Gezelligheid zit 'm voor mij in gerechten en hapjes die je kan delen. Ik verander ook graag van plaats in huis, zodat iedereen met elkaar kan praten.

Mijn ultieme tip voor de feestdagen? Kies voor deelgerechten. Een hummusschotel waarbij je kan losgehen met garnituur bijvoorbeeld. Alles op voorhand in de koelkast. En van zodra het feest begint, presenteer je de hummus in een mooie schaal, garnituren erover... en dippen maar!"

Bijkomende info en receptinspiratie via www.sofiedumont.be.

Prijs op aanvraag.

TIP

TIP

TIP

TIP

TIP

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234