Zondag 05/02/2023

Lokaal, globaal, groen en ambitieus

Sara Weyns is de nieuwe directeur van het Middelheim Museum in Antwerpen. 'Museum' is een misleidende naam voor een gratis toegankelijk park met 220 sculpturen van Rodin en Rik Wouters tot Ai Weiwei en Thomas Schütte midden in het groen. 'Ik werk hier ongelooflijk graag. Elke morgen stap ik een park binnen.'

Toen eind 2012 directeur Menno Meewis onverwacht overleed, bleef het Middelheim Museum verweesd achter. Sara Weyns, die sinds 2005 curator tentoonstellingen was, nam tijdelijk de artistieke leiding op zich. Uit een interne selectieprocedure die de stad Antwerpen daarna opstartte - Middelheim is een stedelijk museum - kwam Sara Weyns als meest geschikte kandidaat naar voren. Intussen is zij aangesteld als directeur voor de komende drie jaar. Sara Weyns neemt de artistieke en zakelijke leiding op zich. "Ik heb mijn handen vol", lacht ze. "Maar er is gelukkig ruimte om gastcuratoren aan te trekken."

Sara Weyns wil het Middelheim Museum nationaal en internationaal stevig op de kaart zetten en drijft het aantal tentoonstellingen op tot vier per jaar. "We brengen jaarlijks twee presentaties van hedendaagse kunstenaars in en om het paviljoen van Robbrecht & Daem. Daar wil ik op blijven inzetten. Waarom komt een kunstenaar als Paul McCarthy naar Antwerpen, terwijl hij bij wijze van spreken van MoMA naar MoMA kan gaan? Omdat we hier intens met hem samenwerken en hij hier vijf nieuwe monumentale werken kan maken. Het blijft ook de bedoeling om in de mate van onze mogelijkheden een werk van zo'n solopresentatie te verwerven."

"Daarnaast zetten we jaarlijks twee tentoonstellingen op in het pas gerestaureerde Braempaviljoen. Tussen de expo's in wil ik daar de fragiele beelden uit ons depot, goed voor 220 werken, tentoonstellen. In het park staan 200 sculpturen permanent opgesteld. We moeten er eens over nadenken of dat niet te veel is. Er kunnen bijvoorbeeld sculpturen geconcentreerd worden in een openluchtdepot of op pleinen in de stad zelf geplaatst worden."

Het Middelheim is een gratis toegankelijk museum en dat wil Sara Weyns ook zo houden. "In 2013 hadden we 305.000 bezoekers. Die laagdrempeligheid willen we behouden, wat niet betekent dat de kunst zelf laagdrempelig moet zijn. Wij zetten sterk in op publiekswerking: dat gaat van begeleidende teksten en een nieuwe multimediagids tot onze succesrijke ateliers, ook voor kleuters.

"Ik mag wel zeggen dat we toonaangevend zijn in onze publiekswerking. Zo hebben we een langdurig project lopen met de technische scholen van de wijk Het Kiel. Wij gaan eerst naar hen toe, praten over materiaalkeuze en constructie van sculpturen, waarna de leerlingen naar ons komen en hier een rondleiding maar ook workshops van kunstenaars krijgen. Bij de opening van een tentoonstelling leggen wij steeds een bus in van het Kiel naar hier. En die zit altijd vol."

Het ligt voor de hand dat Middelheim ook groen wil zijn. "We beperken het papier, zetten in op het digitale en kijken toe op de duurzame materiaalkeuze van de kunstenaars. Zo heeft Ai Weiwei voor zijn brug gerecycleerde materialen gebruikt."

Nog tot 6 april is in Middelheim werk van Folkert De Jong te zien, vanaf 24 mei volgt Johan Creten, een Belg die al lang in Parijs woont en werkt. "De tentoonstelling heeft als thema 'De storm'. Dat gaat over de strijd in ons hoofd en hart maar evengoed over de oorlog." De Eerste Wereldoorlog is vanaf 3 mei te zien in het Braempaviljoen met onder meer sculpturen en tekeningen van de Duitse kunstenares Käthe Kollwitz.

Wie is Sara Weyns?

l 34 jaar

l stage in FRAC Perpignan

l curator in Argos Brussel

l verantwoordelijk voor kunstproject bij Antwerpen Wereldboekenstad 2004

l vanaf 2005: curator Middelheim

l maakte tentoonstellingen met onder anderen Erwin Wurm, Thomas Schütte, Antony Gormley en Folkert De Jong

l begeleidde de uitbreiding en vernieuwing van Middelheim in 2012

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234