Donderdag 22/10/2020

Logeren bij Belgen in het échte zuiden van Spanje

Beeld David De Vleeschauwer

Grauw en grijs België inruilen voor een leven onder de Spaanse zon, wie heeft er nog nooit van gedroomd? Miriam en Jan deden het: een paar jaar geleden verruilden ze het Antwerpse voor het kuststadje Chipiona in het Zuid-Spaanse Cádiz.

Vooral Jan had geen zin om ergens te lande in een eenzame cortijo te zitten, weg van alles en iedereen. Geef deze charismatische levensgenieter liever een stadje met ambiance, met buren en winkels, bars en restaurants. Miriam houdt vooral van het strand waar je zelfs in december nog in T-shirt met de hond kunt gaan wandelen. Dat kleine geluk dat leven in het zuiden veel aangenamer maakt.

Chipibeach, zo heet hun B&B met een handvol kamers in een rustige buurt van Chipiona. Ze renoveerden het rijhuis met binnenkoer en fantastisch dakterras waarop je kunt loungen, boekjes lezen en het ontbijt nemen (van vers fruitsap tot gebakken toastjes besprenkeld met olijfolie en bedekt met delicate tonijn). Voor 70 euro per nacht met ontbijt voor twee, slaap je hier in frisse en aangename kamers met marmeren badkamer met inloopdouche, fijn linnen en frisse kleuraccenten in het interieur.

Jan neemt ons mee op ontdekking in het stadje. Tijdens de zomermaanden zijn het bijna uitsluitend Spanjaarden die hier langs de promenade en op het strand vakantie komen vieren. Buitenlanders vallen bijna niet te spotten. De terminus voor de doorsnee Costatoerist is Marbella; wie echt dapper is, geraakt nog tot Tarifa maar daar stopt het.

's Avonds is de autovrije promenade langs het strand volgepakt met wandelaars die struinen langs de kraampjes en van de ondergaande zon genieten. Op het strand spelen groepjes zongebruinde pubers nog wat volleybal, zitten stevige oma's in klapstoeltjes in het zand naast de kleinkinderen, die aan het ravotten zijn terwijl de ouders verderop zitten te genieten van hun vakantie.

Jan vertelt dat Chipiona een vakantieplek is voor iedereen: verschillende leeftijden, generaties en klasses. Het geeft een bruisende sfeer, zeker in de cafeetjes waar je voor 70 eurocent een glaasje Manzanilla kunt kopen, een sherrywijn die hier aan de kust gemaakt wordt en die iets zouter smaakt door de zilte zeelucht die de wijn in de vaten teder kust. Je drinkt je glas buiten op de dijk uit met een doosje roze minigarnaaltjes die hier gevangen worden.

De Antwerpenaar neemt ons ook mee naar enkele Bodega's, wijnproducenten van Manzanilla en moscatel die in en rond Chipiona en San Lucar verspreid liggen. Bodega Cooperativa Catolico Agricola is er zo eentje. Een fles Manzanilla kost hier 2 euro en eten aan een van de tafeltjes op de enorme binnenplaats kost nog geen 6 euro per persoon. Aan lange, houten tafels zitten Spaanse families die aan de grill hun bestelling doorgeven en wachten tot hun naam wordt afgeroepen. Op de grond ligt platgestampte aarde, een beetje zoals in een arena, en aan de witgekalkte muren hangen aarden bloempotten met felroze geraniums.

Omdat grillen in Spanje een kunst is, organiseert Jan voor zijn gasten ook nu en dan een barbecue op zijn dakterras met ingebouwde parilla. Ofwel met gegrilde vis die hij op de markt gaat kopen ofwel met stevig vlees, en altijd met veel groenten - wat ze in Spanje nogal eens vergeten.

De gasten van Chipibeach komen van overal en zijn content dat het er in dit hotelletje huiselijk en gemoedelijk aan toe gaat. Hetzelfde kan gezegd worden van een van onze culinaire lievelingsadresjes in Spanje. Acht jaar geleden waren we hier ook om de sherry van Jerez te ontdekken. Een van de wijnmakers nam ons toen mee naar San Lucar de Barrameda, op nog geen tien kilometer van Chipiona, naast de monding van de Guadalquivir rivier en vlak voor het fantastische Doñana Nationaal Park.

Casa Bigote ligt aan de Bajo de Guia met zicht op het water. Heb je wat meer budget, dan ga je eten in het restaurant zelf; kies je voor gewoon wat tapa's, die je al rechtstaand eet aan de toog of aan een wijnton, dan is er de taberna van Casa Bigote. Op een doorsnee dinsdagnamiddag zit dit barretje afgeladen vol met Spanjaarden (ook hier geen buitenlander te zien) die aan de toog de ene tapa na de andere bestellen, afgewisseld met ijsemmers vol flessen Manzanilla.

Dit etablissement bestaat al sinds 1951 toen de vader van de huidige eigenaars, de broers Fernando en Paco Bigote, begon als Manzanilla-bar. Fernando is de chef en zorgt voor delicate tapas en gerechten met de nadruk op de zee en oceaan. Hoewel wij anders pertinent nee zeggen tegen het eten van tonijn, kunnen we niet anders dan hier eens proeven van de Atún Mechado en de Marrajo a la Vinagreta. Onmiddellijk beginnen Spanjaarden met ons te praten. Een groepje ouders die vanuit Sevilla een dag naar zee komen met de kinderen, die een paar meter verderop in het zand spelen terwijl zijzelf drinken, proeven, babbelen en genieten. Een chef uit Jerez die ons meteen uitnodigt om ook bij hem eens te gaan eten en proeven.

Chef Fernando zelf toont ons zijn restaurant, vertelt over zijn liefde voor de oceaan, San Lucar en de goeie, eenvoudige maar verdraaid lekkere keuken van Zuid-Spanje. Iedereen is vriendelijk, ontspannen en rustig, zelfs in het hoogseizoen. De zilte zeebries beïnvloedt duidelijk meer dan de sherrywijn alleen: de sfeer in deze streek is zo gemoedelijk en sympathiek dat we onmiddellijk beslissen snel terug te komen. "Misschien binnen drie dagen?", lachen Miriam en Jan van Chipibeach. "Dan zijn er de beroemde paardenraces op het strand van San Lucar en Chipiona. Nog meer ambiance, nog meer sfeer en reden genoeg om flesjes Manzanilla te kraken." It's a deal, Jan. Vergeet Waregem Koerse, de volgende keer komen we naar de Carreras de Caballos, beloofd.

Beeld David De Vleeschauwer
Beeld David De Vleeschauwer
Beeld David De Vleeschauwer
Beeld David De Vleeschauwer
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234