Zondag 26/01/2020

Luxehotel Versailles

Logeer eens bij de Zonnekoning

Drie zijgebouwen, gelegen aan de prachtige binnentuin (parterre de l'Orangerie), worden vertimmerd. Wie het hotel zal uibaten, wordt pas in september bekendgemaakt. Beeld © AFP

Het Château de Versailles, eigendom van de Franse staat, wil een vervallen vleugel tot hotel laten ombouwen. De privépartner die zijn gasten straks ten huize Zonnekoning hoopt te ontvangen, zal echter een fortuin mogen ophoesten. Een eerdere poging mislukte al.

Het kasteel van Versailles heeft een openbare uitbesteding uitgeschreven voor de vertimmering van drie zijgebouwen die aan het beroemde Parterre de l'Orangerie grenzen. De gebouwen, met name het Hôtel du Grand Contrôle, worden zestig jaar lang in concessie gegeven aan een privéondernemer.

De gegadigde verbindt zich ertoe de vervallen paleisvleugels, alles samen goed voor 2.800 vierkante meter, van kelder tot nok te restaureren. Uiteraard gebeurt dat volgens de draconische regels van Monuments Historiques, het overheidsinstituut dat over erfgoed gaat. Voor het dak zou het kostenplaatje zo'n 7 miljoen euro bedragen, voor het interieur minstens 4 miljoen. Het luxe-etablissement mag maximaal 23 kamers tellen en moet aan alle standaarden van het hôtel de charme beantwoorden.

Een woordvoerster van Versailles, die voor de rest geen commentaar levert, beklemtoont dat het niet om een openbare verkoop of privatisering gaat, wel om een "toestemming voor tijdelijke bezetting". De nuance doet ertoe, want in een erg staatsminnend Frankrijk dat zichzelf de onthoofding van de monarchie nooit heeft vergeven, is Versailles sacraal. Anders dan in de liberale Angelsaksische landen blijft in Frankrijk ook een parfum van wantrouwen hangen om alles wat maar enigszins naar privatisering ruikt.

Bovendien: een eerdere poging om een deel van Versailles in concessie te geven, in 2010, mislukte al. Toen had de centrumrechtse regering van Nicolas Sarkozy het licht op groen gezet om het Hôtel du Grand Contrôle, in 1681 gebouwd door hofarchitect Mansart en tot aan de revolutie van 1789 de ambtswoning van de ministers van Financiën, aan de horeca uit te besteden.

Beeld RV

Schande en verontwaardiging

Dat was echter buiten erfgoedgroepen, architecten en vaderlandse verenigingen gerekend. Die spraken schande van het project, de enen omdat ze vonden dat alleen de staat - en dus de burger - Versailles mocht beheren, de anderen uit verontwaardiging dat de cultuurhistorische belangen het eens te meer moesten afleggen tegen de economische logica.

Hoe dan ook, om onduidelijke redenen ging het project van de Belgische zakenman Dominique Van Lier, die namens de groep Ivy International ook in Bretagne een luxehotel uitbaat, destijds niet door. Voor de anekdote: om zijn toekomstige, erg kapitaalkrachtige klandizie niet aan de belastingdruk te herinneren, speelde de hotelier met het idee om de naam Hôtel du Grand Contrôle in 'de l'Orangerie' te veranderen.

Van Liers medewerkster beaamde gisteren dat hij de eerste aanbesteding gewonnen had, maar kon daar verder geen duiding bij kwijt. Hemzelf aan de lijn krijgen bleek onmogelijk.

Ook over wie anno 2015 in de running is, houdt Versailles de lippen op elkaar. In de pers ging het gerucht dat de Franse hotelgroep Accor, eigenaar van onder meer Ibis, Mercure, Novotel en Sofitel, alvast te popelen staat. Accor-woordvoerster Carine Martin bevestigt dat haar groep een bod doet, maar kan niet zeggen wie de concurrenten zijn. "De knoop wordt halfweg september doorgehakt", zegt Martin.

Nu de Franse staat bijzonder krap bij kas zit en het geld niet langer heeft om de talloze monumenten onder haar beheer te onderhouden, pleiten ook de regerende socialisten voor ruimere samenwerking met de privésector.

Paradores

Voor wat de gedeeltelijke ombouw van Versailles en andere kastelen (waaronder Fontainebleau) betreft, verwijst Parijs overigens graag naar Spanje. Daar zette de regering in 1923 al de formule van de paradores op - burchten en kastelen in overheidsbezit die als hotel werden ingericht en tot vandaag als dusdanig blijven functioneren, zij het met de staat als hoofdaandeelhouder.

Met de aanbesteding hoopt Versailles, dat al sinds 2011 aan zware besparingen wordt onderworpen, zijn financiën weer aan te zuiveren. De vleugel waar straks het luxehotel opent, werd tot 2008 door een militaire administratie bemand. Daarna kwam hij leeg te staan, onbruikbaar geworden wegens helemaal vervallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234