Zaterdag 08/05/2021

Loftgebouw in trendy stad

Het was een spannende strijd, de verkiezing van de Gouden Goesting. Tijdens de eerste ronde kozen jullie, de lezers van Goesting, de drie finalisten. Foodie Sven Ornelis nam daarna de zware taak op zich om het finale oordeel te vellen. Dit is zijn verslag.

veral ter wereld zie je nu al enkele jaren een opvallende trend die ik zwaar wil toejuichen: de bistronomie. Ik blijf veel respect en bewondering hebben voor chefs die nog altijd topgastronomie willen brengen. Echte foodies zullen hen nooit de rug toekeren, alleen maar omdat het vakmanschap en de kunstigheid waar ze mee uitpakken zo uniek is en bewaard moet blijven. Maar natuurlijk moet er niet altijd met de duurste luxeproducten uitgepakt worden. Wat is er mis met klassiekers als vol-au-vent of een goed garnaalkroketje? Niks uiteraard. Als het maar met de grootste zorg bereid wordt. Dat heeft Danny Vanderschueren goed begrepen. Jarenlang was hij de sommelier en eigenaar van Folliez in Mechelen, een toprestaurant met een ster waar je altijd prima ontvangen werd en waar bij bewerkelijke gerechten stuk voor stuk uitstekende wijnen geschonken werden. Maar de komst van de witte kassa, de zin in betaalbaarder en eenvoudiger eten, en de goesting om eens een ander project op te starten, brachten hem op het idee om het roer helemaal om te gooien.

Samen met zijn vennoot vond hij een indrukwekkend pand in Boortmeerbeek: een gigantische ruimte onder een paar grote silo's. Geen eenvoudige ruimte om in te richten; je zou verwachten dat de gigantische betonnen doos een akoestische ramp zou worden. Maar die valkuil hebben ze in Silo's helemaal kunnen vermijden. Het interieur is gewoon fantastisch, je zou het zo kunnen verplaatsen naar een loftgebouw in de trendy voorsteden van Londen of New York, en ook daar zou het hoge ogen gooien. Indrukwekkend. En het is dan nog eens een grote zaak ook, die bijna altijd vol zit. 1.100 maaltijden worden er elke week bij Silo's geserveerd, en dan zou je kunnen vrezen voor bandwerk, maar niets daarvan. Alle gerechten worden met heel veel zorg bereid en knap geserveerd zonder al te veel liflafjes. Het enthousiasme waarmee Danny alles komt voorstellen aan je tafel is geweldig. Als Duracell nog eens een nieuwe tv-spot wil maken, dan kunnen ze hun roze konijnen beter vervangen door deze energiebom. We krijgen eerst wat Secreto N07 voorgeschoteld, prachtig gedroogd vlees, nadien een stukje uitstekende mousse van bosduif met een stukje kropsla en verse vijg. De garnaalkroketjes nadien zijn de beste die ik in jaren heb gegeten, smeuïg binnen, mét garnaaltjes en een heerlijk krokant korstje. En dan is er de vol-au-vent, die je hier zowel met prima frietjes als met aardappeltjes kunt krijgen. Het is al van mijn kindertijd bij m'n meme Julia geleden dat ik zo'n lekkere vol-au-vent heb gegeten, maar zij was dan ook de beste chef ter wereld.

Prachtige glazen wijnkelder

Bij dat alles serveert Danny echt uitstekende wijnen. Niet voor niks werd hij een aantal jaren geleden uitgeroepen tot beste sommelier van het land. Hij heeft dan ook een prachtige glazen wijnkelder midden in de zaak, die een ideale eyecatcher is, maar hij heeft ook een heel aantal wijnen die je gewoon per glas kunt drinken. Afsluiten kun je de maaltijd trouwens best met de dame blanche van het huis, met vanille-ijs dat vers gedraaid is en zo ook geserveerd wordt, nog voor het een diepvriezer heeft gezien. Het woord 'perfectie' is hiervoor uitgevonden, en dat zegt dus iemand die zelden dessert neemt. Oprecht: Silo's is de revelatie van het jaar. Bitsronomie naar mijn hart, gul geserveerd tegen een schappelijke prijs in een interieur dat ook de mooiste prijzen verdient. Niet te missen.

Silo's, Leuvensesteenweg 350, 3190 Boortmeerbeek. www.silos.be.

"bistronomie naar mijn hart"

oit had ik al eens het geluk om op uitnodiging van gulle vrienden de benen onder een keurig gedekte tafel te steken bij Arenberg, het sterrenrestaurant in Heverlee. En ik herinner me nog van toen dat er uitstekend gekookt werd. De verwachtingen zijn ook deze keer dus hoog gespannen. En wat blijkt: helemaal terecht. Ik heb het gevoel dat de chef, die best creatief en hedendaags kookt, toch nog meer dan vroeger hoog op smaak durft te koken, en alle flauwekul bewust probeert te vermijden. Dat weet ik echt zeer te waarderen, want ik heb het eerlijk gezegd wel gehad met alle schuimpjes en poedertjes en dingen op m'n bord die er totaal anders uitzien dan dat ze smaken.

Mooie evenwichtige gerechten

Bij een glaasje champagne van Bruno Paillard wordt meteen een waaier heerlijke hapjes geserveerd. De crème van burrata met een olie van basilicum en kerstomaatjes is fluweelzacht met een boeiend zuurtje en wat lekker zout ook, net zoals de king krab met zalm en shiitake in dashi. Maar de mousse van erwten met spekjes en een schuim van geitenkaas is voor mij toch wel de absolute topper. Wat volgt zijn mooie, evenwichtige gerechten, die ook heel lekker smaken. De 'Ceviche' van zeebaars met ijsgekoelde limoen, rode ajuin, venkel, komkommer en wat couscous van romanesco is een heel verfrissende hedendaagse starter. De brandade van kabeljauw met gegrilde prei, groene asperges, zuring en schuimige jus van schelpdieren die volgt, is wat klassieker van smaak, maar mooi geserveerd. En dat kan ook gezegd worden van de 'Pluma' van het 'Duroc de Batallé' varken, op lage temperatuur gegaard met wat konfijt van rode biet en wortel, notencrumble en een sausje met geturfde whisky.

Dessert schot in de roos

Ik ben niet zo'n zoetebek, maar zowel het dessert met bereidingen van banaan als dat met panna cotta en ananas is een fraai plaatje en ook qua smaak een schot in de roos, en dan zwijg ik nog over de ronduit indrukwekkende chariot met de lekkerste zoetigheden, rotsjes, kleine crème bruleetjes, pralines en koekjes. Eerlijk is eerlijk: ik ben echt onder de indruk van de ontvangst, het klassieke, stijlvolle, interieur, en de uitstekende keuken waar er hedendaags, maar met een klassieke twist, met eerlijke topproducten op hoog niveau wordt gekookt. Arenberg heeft op dit moment één ster, maar dat is er op basis van dit menu misschien wel eentje te weinig.

Arenberg, Kapeldreef 46, 3001 Heverlee. www.restaurantarenberg.be.

"één ster, maar

misschien eentje te weinig?"

"je bent hier echt gezellig welkom"

n het centrum van Leuven in een prachtig historisch pand vind je het restaurant Julia en Elias. Het verhaal van Julia en Elias is dat van de grootouders van Jeroen Meus; aanvankelijk was de broer van Jeroen een van de eigenaars van het restaurant, vandaar. Oma Julia (ik had zelf ook een meme met die naam, dus wat dat betreft hebben ze hier al een streepje voor) werd geboren in Geluwe, West-Vlaanderen, op 11 februari 1897. Opa Elias werd geboren in Dadizele, West-Vlaanderen, op 21 november 1897. Eind 1915, begin 1916 waren Elias en Julia allebei 18 jaar... en werden ze verliefd op elkaar. Je moet de site van het restaurant er maar eens even op nalezen. Feit is dat de Groote Oorlog een rol speelde in hun leven, en dat eten en koken erg belangrijk was voor hen. Ja, de familie Meus heeft het van geen vreemden. Het restaurant, met gezellig ouderwets behangpapier aan de muren, hangt vol oude zwart-witfoto's van het koppel. En dat is dan ook de sfeer die de eigenaars willen uitdragen: hier ben je gezellig welkom.

Uitstekend kaasplankje

Beginnen doen we met een prima glaasje champagne met drie sympathieke hapjes: een mousse van forel, een lekker winters witloofsoepje en een tartaar met truffel en avocado. Als voorgerechtje iets te droge heilbot met een perfect gebakken Sint-Jacobsoester en twee lekkere, gepocheerde oesters in een beurre blanc met sinaasappel en (alweer, wat overbodige) avocado. Als hoofdgerecht krijgen we perfect saignant gebakken Limousin rund van uitstekende kwaliteit, met choronsaus, groentjes en friet. Voor het dessert kun je kiezen tussen fraaie klassiekers als dame blanche, tarte tatin van Cox appel, vanille-ijs, of een Bretoens citroentaartje met meringue en coulis van framboos. Al zou ik al even snel het uitstekende kaasplankje verzorgd door Kaasmeester Elsen durven aanraden. Een sympathiek restaurant, deze Julia en Elias, en dan ook verdiend in onze top drie.

Julia en Elias, Busleidengang 6d, 3000 Leuven. www.juliaenelias.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234