Bocuse D'Or

Lode De Roover finisht als achtste op WK voor koks

1 © BELGAONTHESPOT

Een achtste plaats, dat is het resultaat van Team Belgium op de wereldfinale van de Bocuse d’Or, editie 2019, in Lyon. De Belgische ploeg bestaat uit chef Lode De Roover van “Fleur de Lin” in het Oost-Vlaamse Zele, commis de cuisine Piet Vande Casteele en coach Jo Nelissen. Het waren niet de Belgen, maar de Scandinaven die met de medailles gingen lopen.

Lees ook

Chef-kok Lode De Roover over zijn vuurdoop: “Ik geloof in mezelf en ga voor goud”

Lode De Roover werd achtste beste kok ter wereld. Twee jaar heeft de Belgische ploeg voor de wedstrijd getraind, de laatste maanden deed ze dat fulltime aan tachtig à negentig uur per week.

Vierentwintig landen namen dinsdag en woensdag deel aan de prestigieuze wereldfinale, in het leven geroepen door de in 2018 overleden Paul Bocuse in 1987. Sinds de oprichting won België zes medailles, maar de laatste dateert al van 1999 toen Ferdy Debecker brons pakte. Dit jaar waren de medailles voor Denemarken (goud), Zweden (zilver) en Noorwegen (brons).

Share

‘Ik had toch gehoopt de top vijf te halen’

Lode De Roover

En dus was er geen podiumplaats voor de Oost-Vlaamse chef, Lode De Roover. Hij kan in een video-interview met Belga zijn ontgoocheling na de prijsuitreiking moeilijk wegsteken. “Ik ben niet ontgoocheld in wat wij als team gedaan hebben, maar ik ben wel een beetje ontgoocheld in de resultaten die ertegenover staan. Ik had toch gehoopt de top vijf te halen, maar ja, over smaken en kleuren valt niet te twisten, ... Het is altijd een interpretatie van een jury en die bestaat uit mensen van over heel de wereld. Iets dat voor ons heel lekker is, kan minder lekker zijn voor iemand van aan de andere kant van de wereld.”

Een volledig Scandinavisch podium is geen verrassing voor De Roover. Hij erkent de superioriteit van het Noorden: “De Scandinavische landen zijn absoluut top. Wij zijn aan het vechten om die proberen in te halen. De afgelopen twee jaar hebben we absoluut sprongen gemaakt. Laat ons zeggen dat ze onze hete adem in hun nek voelen. Qua werkwijze, technieken, voorbereiding, uitwerken van de gerechten, kijken we naar hen en komen we heel dicht in hun buurt.”

Lode De Roover sluit niet uit dat hij nog eens gaat meedoen aan de Bocuse d’Or.

Minister Ben Weyts (N-VA), die de prijsuitreiking vanop de eerste rij bijwoonde, heeft de ambitie om met een Vlaams koksteam binnen de vijf jaar op het podium te staan in Lyon.

cult

zine