Zaterdag 12/06/2021

Terreurdreiging

"Lockdown mag geen zaak van politiek zijn"

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Bepalen welke concrete veiligheidsmaatregelen moeten worden getroffen bij terreurdreiging moet een zaak van experts zijn, niet van de regering. Dat zegt Patrick Dewael, fractieleider van Open Vld. Hij reageert daarmee op de kritiek op het lamleggen van het openbaar leven in Brussel.

Sinds gisteren verloopt het leven ook in de hoofdstad weer zo goed als normaal, na een week terreurdreiging op het hoogste niveau. Dat niveau wordt onafhankelijk bepaald, maar de praktische veiligheidsmaatregelen heeft de regering opgelegd. "Overtrokken", geven regeringsbronnen nu zelf toe, met name over het sluiten en streng beveiligen van Brusselse scholen en kinderopvang.

Patrick Dewael, liberaal fractieleider en voormalig minister van Binnenlandse Zaken, wil de besluitvorming over terreurmaatregelen veel meer uit het politieke vaarwater. "Het crisiscentrum zegt: 'Dat zijn de geviseerde doelwitten, die moeten we in het oog houden, daar moeten we zoveel politiemensen of militairen zetten.' Politici moeten zich daar niet mee moeien. Zij zijn geen politiecommissarissen." De premier, de minister van Justitie en de minister van Binnenlandse Zaken zouden de aanbevelingen van het crisiscentrum dan enkel nog moeten bekrachtigen.

"Vorig weekend liepen ministers, ook regionale, in en uit de vergadering van de Nationale Veiligheidsraad. De een zei: 'Voor mij mag het wat minder'. De ander zei: 'Voor mij wat meer.' Franstalig onderwijsminister Joëlle Milquet (cdH) heeft zondag de hele middag geroepen dat de scholen een risico waren. Over zulke zaken moet je politiek niet marchanderen. Een lockdown is geen politieke beslissing. Spreken is zilver, zwijgen is goud, zeker op zo'n moment."

Patrick Dewael (Open Vld) Beeld Franky Verdickt
Patrick Dewael (Open Vld)Beeld Franky Verdickt

Geen commentaar

Alain Lefèvre, directeur-generaal van het crisiscentrum, laat via woordvoerder Peter Mertens weten dat hij voorlopig liever geen commentaar geeft op de uitlatingen van Dewael. "Wij zijn het onderwerp van een discussie die op politiek niveau leeft. En het zal u allicht niet verbazen dat we ze voorlopig liever op dat niveau willen houden."

Criminoloog en hoogleraar Brice De Ruyver (UGent) vindt het voorstel van Dewael getuigen van gezond verstand. "Het implementeren van concrete maatregelen moet gebeuren door technici die weten welke bedreigingen er zijn. Politici zijn daarvoor niet goed geplaatst. Zij hebben inderdaad onvoldoende terreinkennis."

Failed state

Voorts waarschuwt Dewael in zijn gesprek met De Morgen voor improvisatie na 13/11. "De politiek moet opletten dat ze de rechtsstaat niet op het spel zet omwille van de veiligheid. Iedereen kijkt altijd in beate bewondering naar de VS. Wel, Amerika was na 9/11 een failed state qua democratische grondrechten. In één dag en één nacht hebben ze er toen in het parlement de Patriot Act doorgedraaid. We mogen niet doen wat de terroristen willen. Wees maar zeker dat die zullen juichen wanneer we hun methodes overnemen", zweert de liberale politicus.

Ook zegt de Open Vld'er dat we er te gemakkelijk van uitgegaan zijn dat onze waarden zo universeel en aantrekkelijk waren dat mensen er vanzelf naartoe zouden evolueren. Dat het vanzelf beter zou gaan. Dewael: "Helaas, het samenleven gaat niet beter. Het gaat slechter. Het zijn de mensen van de tweede en de derde generatie die radicaliseren."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234