Donderdag 29/09/2022

Klimaat

Lockdown blijkt ‘verwaarloosbaar’ effect op klimaat te hebben

Zo goed als lege wegen tijdens de lockdown. Beeld Photo News
Zo goed als lege wegen tijdens de lockdown.Beeld Photo News

Hoewel de auto vaker thuis bleef en ook de industrie even op een lager pitje draaide, heeft de coronacrisis geen langdurige impact op de opwarming van de aarde. Dat schrijft The Guardian op basis van een studie in Nature Climate Change.

PV

Door de aanpassingen die de pandemie en bijhorende lockdown van ons vergde, lag de wereldwijde uitstoot van koolstof lager dan normaal. Toch is dat geen reden tot vreugde, zo zeggen onderzoekers. Volgens hen is het effect van deze tijdelijke daling in de uitstoot van broeikasgassen verwaarloosbaar voor de klimaatcrisis.

Uit het onderzoek geleid door professor Piers Forster van de universiteit van Leeds blijkt dat de wereldwijde CO2-uitstoot in april met meer dan 25 procent is gedaald. De uitstoot van stikstofoxiden (NOx) daalde zelfs met 30 procent. Toch blijkt uit berekeningen dat tegen 2030 de wereldwijde temperatuur maar 0,01° C lager zal liggen dan verwacht.

De daling van de uitstoot was slechts “een druppel” schrijven de wetenschappers. Volgens hen is een grondig groen herstel nodig om de opwarming te stoppen.

Optimistisch

De onderzoekers blijven wel hoopvol. De impact van de tijdelijke lockdown toont namelijk hoe veranderingen in het gedrag van mensen op korte termijn al een verschil kunnen maken.

De onderzoekers vragen daarom dat er werk wordt gemaakt van een duurzamer beleid. Ze willen dat overheden hun post-coronasubsidies gebruiken voor een groenere aanpak. Zo kan er geïnvesteerd worden in groener vervoer, hernieuwbare energie of duurzame woningen. Uit hun onderzoek blijkt dat mits een groene aanpak, de temperatuurstijging onder 1,5° C kan blijven.

Zulke aanpassingen moeten wel zo snel mogelijk in werking treden. We zitten op een “nu-of-nooitmoment”, zo waarschuwen ze. “Dit is een eenmalige kans om de maatschappij in een andere richting te duwen. We moeten niet terug naar vanwaar we komen. Een crisis kan een kans zijn om de toekomst te veranderen.”

Onderzoek

Voor dit onderzoek baseerden de wetenschappers zich op de mobiliteitsgegevens van Apple en Google. Hierdoor konden ze de transport- en werkgegevens in kaar brengen om zo een beeld te vormen van het emissieniveau. In totaal werd de informatie van 123 landen onderzocht. Die landen samen zijn verantwoordelijk voor 99 procent van de wereldwijde uitstoot van fossiele brandstoffen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234