Vrijdag 03/02/2023

Lizin minimaliseert terreurdreiging

Anne-Marie Lizin vraagt een onderzoek naar de 'overschatting van de terreurdreiging' vorige week

BRUSSEL l Het zit er bovenarms op tussen minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open Vld) en senatrice Anne-Marie Lizin (PS). Die noemde de terreurdreiging in ons land 'overschat' en eist een onderzoek van het Comité I.

In een brief naar Senaatsvoorzitter Armand De Decker vraagt Lizin dat het Comité I, het orgaan dat de inlichtingendiensten controleert, dringend een onderzoek begint "naar de kwaliteit van de informatie die geleid heeft tot het overschatten van de terreurdreiging vorige week". Lizin is ervan overtuigd dat de dreiging werd "overdreven" en dat de oproep tot de bevolking "vermeden had kunnen worden".

Dewael reageert furieus op de uitlatingen van Lizin. "Totaal misplaatst. Sinds wanneer is Lizin een experte in de analyse van de terreurdreiging?", zegt hij via zijn woordvoerder Paul Van Tigchelt. "Het is niet aan haar om te oordelen over het werk van OCAD, het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse."

OCAD is speciaal in het leven geroepen, met goedkeuring van Lizins partij overigens, om de juiste maatregelen te nemen bij mogelijke terroristische aanslagen, aldus Dewael. "Als OCAD oproept waakzaam te zijn, zouden we wel gek zijn om daar geen gehoor aan te geven. Het is niet omdat er veertien verdachten zijn vrijgelaten dat de terreurdreiging in ons land ineens verdwenen zou zijn."

De crisiscel van Binnenlandse Zaken wijst er bovendien op dat het verhoogde terreuralarm niet alleen heeft te maken met de verijdelde ontsnappingspoging van moslimextremist Nizar Trabelsi. "Het is ook het gevolg van een boodschap van Al Qaida eind november", zegt Peter Mertens. "De terreurorganisatie kondigde aanslagen aan in hoofdsteden van Europese landen die militairen hebben in Afghanistan. En zoals u weet, draagt België bij tot de troepenmacht in Afghanistan."

Dewael stoort zich vooral aan de neerbuigendheid van Lizin voor het werk van de speciale politiediensten die werden opgetrommeld om met kerst en nieuw een oogje in het zeil te houden. Van Tigchelt: "Haar uitspraken zijn een zware belediging voor alle politiediensten die deze dagen op pad zijn en hun best doen om de veiligheid van de burgers te garanderen."

Op het kabinet Binnenlandse Zaken wordt Lizins' demarche geklasseerd als een "foute poging om de media te halen" in deze nieuwsluwe tijden. "En wat als er echt iets zou gebeuren? Dan zou Lizin de eerste zijn om de vraag te stellen of er wel voldoende maatregelen zijn genomen."

Haar vraag naar een onderzoek van het Comité I is volgens Dewael "overbodig", want dat behoort tot de standaardprocedures. Van Tigchelt: "De bestaansreden van het Comité I is net dat het de inlichtingendiensten zoals OCAD in de gaten houdt. Het onderzoek waar Lizin op aandringt, was er dus sowieso gekomen." (TP/SS)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234