Dinsdag 30/05/2023

LiveblogOverstromingen

Live - Vooral in West-Vlaanderen overlast door intense regenbuien

In Knokke stonden plots ook heel wat straten blank. Beeld Vincent Opstal
In Knokke stonden plots ook heel wat straten blank.Beeld Vincent Opstal

Een week na de zware overstromingen krijgt ons land opnieuw af te rekenen met onweders. De officiële dodentol van de watersnood in ons land staat inmiddels op 36. Daarnaast zijn 7 personen nog vermist. Volg alle ontwikkelingen rond het noodweer in deze liveblog.

Hoe is de situatie nu?

• Vandaag en morgen trekken opnieuw zware onweders over ons land. Vooral de provincie Namen kreeg zaterdagavond af te rekenen met ernstige overstromingen. In Dinant stonden straten blank en zijn verschillende auto’s aan het drijven geslagen, in de stad Namen verzoorzaakte een kleine aardverschuiving de instorting van een muur. In Ahnée kwam het water in sommige huizen tot een meter hoog.

▶ Bekijk: ernstige overstromingen in provincie Namen

Live
 1. 20:37 26/7/2021

  Kritiek op hulpverlening in provincie Luik

  In de provincie Luik, die zwaar getroffen werd door de hevige overstromingen intussen ruim tien dagen geleden, neemt de kritiek op de hulpverlening toe. Onder meer in de gemeente Pepinster blijft hulpverlening door het Croix Rouge voorlopig uit. Inwoners zijn er afhankelijk van voedselbedeling georganiseerd door losse vrijwilligers, zo stelde VTM Nieuws vast.

  “Ik heb nog geen hulpverleners of vrijwilligers van het Croix Rouge gezien”, zo klinkt het bij verschillende inwoners van Pepinster.

  Lees meer.

 2. 17:48 26/7/2021

  Vooral in West-Vlaanderen overlast door intense regenbuien

  Ons land kreeg vandaag opnieuw enkele intense buien met soms onweer, windstoten en hagel over zich heen. De afgelopen uren is er volgens weerman Frank Duboccage al enorm veel regen gevallen, vooral in het westen van het land. In de loop van de dag kregen verschillende plaatsen in West-Vlaanderen al af te rekenen met intense buien waarbij in korte tijd zelfs tot 50 liter of meer neerslag per vierkante meter viel. In de loop van de namiddag trekt de regenzone verder richting het oosten.

  Aan de kust viel vooral in Nieuwpoort het water met bakken uit de lucht. Volgens lokale metingen zou er in een half uur liefst 56 liter water per vierkante meter gevallen zijn. Verschillende straten kwamen blank te staan waardoor her en der enkele kelders en garages onder water liepen. De brandweer kreeg inmiddels al een vijftigtal oproepen voor wateroverlast. “Nog nooit meegemaakt in de 15 jaar ik hier woon”, getuigt bewoonster van een getroffen wijk.

  Ook in Knokke zette de hevige regenval enkele straten, zoals onder meer de Lippenslaan en de Kustlaan, onder water. “Er viel enorm veel water op korte tijd hier in Knokke. Onze rioolputjes konden het niet slikken dus bleef het water stijgen in de straten”, vertelt burgemeester Piet De Groote. De brandweer kreeg zo’n 160 oproepen over wateroverlast. “Hier en daar zijn wel wat kelders, garages of liftkokers ondergelopen, maar van echt grote schade of drama’s heb ik voorlopig geen weet. Er zijn ook wat handelszaken die water binnen kregen in hun kelders of opslagruimtes”, aldus De Groote. 

 3. 17:35 26/7/2021

  Waalse meerderheid akkoord om na het reces te onderzoeken wat er gebeurd is

  De Waalse meerderheidspartijen PS, MR en Ecolo zijn bereid om te onderzoeken wat goed en slecht werkte bij de overstromingen en het beheer ervan. Ze spreken zich evenwel niet uit over de vorm waarin dat moet gebeuren, klinkt het in een reactie op de vraag van de oppositiepartij cdH om een parlementaire onderzoekscommissie.

  De meerderheidspartijen willen nu nog niet beslissen over de te volgen procedure op een moment dat de prioriteit naar de slachtoffers en de getroffen zones moet gaan, klinkt het. 

  "De kern van de ramp zijn de mensen die onderdak en voedsel moeten krijgen", benadrukt Waals PS-fractieleider André Frédéric, die vandaag in het Luikse deelnam aan hulpacties voor de slachtoffers van de overstromingen. Hij vindt het wijs om zich pas over enkele weken, als het ergste achter de rug is, te buigen over wat de dysfuncties zijn. Voor de politieke rentree moet in het Waals Parlement "een adequaat werkmiddel" op poten gezet worden, klinkt het. Voor Frédéric is het niet de bedoeling om een heksenjacht op te starten, benadrukt hij nog.  

  Ecolo-parlementslid Manu Disabato reageert in dezelfde zin: "We willen volledige transparantie en lessen trekken voor de toekomst. Een bijzondere commisie is dus een goed idee, maar we moeten nog zien onder welke voorwaarden". 

  Voor MR-fractieleider Jean-Paul Wahl heeft een onmiddelijk opstart van een commissie geen zin omdat men volgens hem voldoende afstand van de gebeurtenissen moet kunnen nemen. Er moet een reflectie komen over wat er gebeurd is, meer bepaald inzake het beheer van stuwdammen en de hulpdiensten, zegt hij. Midden augustus moet voor Wahl gekeken worden of dat via een onderzoekscommissie moet gebeuren. 

 4. 14:57 26/7/2021

  'Enorm veel regen op korte tijd': ook wateroverlast in Knokke

  Net zoals in Nieuwpoort kreunde ook Knokke deze voormiddag onder hevige regenval. Heel wat straten, zoals onder meer de Lippenslaan en de Kustlaan, zagen er plots als een rivier uit. “Het heeft hier ongezien hard geregend. De riolen konden het gewoonweg niet slikken”, zegt burgemeester Piet De Groote (Gemeentebelangen). 

  “Ik ben zelf naar de kritieke plaatsen gereden met de wagen maar het water was inmiddels alweer weggetrokken. Beelden die we zien op sociale media, zijn momentopnames. Met het openen van de riooldeksels was het waterprobleem meestal meteen opgelost. Dergelijke weersomstandigheden zijn moeilijk om op te anticiperen. We kunnen de riooldeksel natuurlijk niet op voorhand open zetten”, aldus De Groote.

  De brandweer kreeg zo’n 160 oproepen over wateroverlast. “Onder meer de brandweer van Brugge en Blankenberge zijn met versterking gekomen. Hier en daar zijn wel wat kelders, garages of liftkokers ondergelopen, maar van echt grote schade of drama’s heb ik voorlopig geen weet. Er zijn ook wat handelszaken die water binnen kregen in hun kelders of opslagruimtes. Op de omvang van de totale schade heb ik voorlopig geen zicht. Het water is alleszins al weggetrokken”, voegt de burgemeester nog toe. 

  Bekijk hieronder hoe de Lippenslaan blank kwam te staan:

 5. 14:52 26/7/2021

  Namen: gemeenten inventariseren schade met oog op erkenning als ramp

  In verschillende steden en gemeenten in de provincie Namen (Gembloers, Couvin, Fosses-la-ville, Fernelmont, Jemeppe-sur-Sambre en Namen zelf) wordt de schade van de overstromingen van 15 en 16 juli opgemeten met het oog op de erkenning als natuurramp. Dat moet de inwoners van de getroffen gemeenten ook helpen bij het aanvragen van een schadevergoeding vragen bij het regionale rampenfonds (Service Régional des Calamités).

 6. 13:37 26/7/2021

  CdH vraagt onderzoekscommissie in Waals Parlement

  CdH heeft een voorstel van resolutie ingediend in het Waals Parlement voor de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie naar de recente overstromingen, die vooral in Wallonië veel slachtoffers heeft gemaakt. Het voorstel werd neergelegd door fractieleider François Desquesnes.

  De onderzoekscommissie zou lessen moeten treffen over de catastrofe en oplossingen vinden om te voorkomen dat een dergelijke ramp in de toekomst kan gebeuren. "De bevolking heeft het recht wat er gebeurd is, welke technische elementen de overstromingen kunnen uitleggen, de tijdslijn van de gebeurtenissen, de organisatie van het alarmsysteem en de hulpverlening... Indien er disfuncties vastgesteld worden, dient de wetgeving of de procedure aangepast te worden zodat dit niet meer kan gebeuren", stelt het cdH.

  Om de slachtoffers van de overstromingen beter te kunnen helpen, stelt de partij voor een uniek contactpunt in elke getroffen gemeente op te richten en een gewestelijk "schoonmaakcommissaris" die een planning opstelt en de verdeling van het afval organiseert. 

  Vrijdag kondigde N-VA aan in de Kamer een parlementaire onderzoekscommissie te vragen bij de rentree in september. 

 7. 11:14 26/7/2021

  Dadelijk sturen we een nieuwe update

  Wil u helemaal mee zijn met het nieuws van de dag? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

 8. 11:12 26/7/2021

  Wolkbreuk zet straten, kelders en garages blank in Nieuwpoort: zeker 60 liter per vierkante meter

   In Nieuwpoort heeft een wolkbreuk vanmorgen wateroverlast veroorzaakt. Enkele straten kwamen blank te staan en verschillende kelders liepen onder. Dat bevestigt burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V). De brandweer had enkele uren nodig om het water weg te pompen.

  De brandweer van Nieuwpoort kreeg vanaf 6 uur zo'n 23 oproepen voor wateroverlast. Het ging daarbij vooral om ondergelopen straten en kelders. Ook de kamping Kompas in deelgemeente Sint-Joris stond blank. "Daar is de brandweer nog bezig om het water weg te krijgen. Tentjes liepen er onder water", vertelt burgemeester Geert Vanden Broucke. "Er is op korte tijd enorm veel regen gevallen, maar we konden snel ingrijpen. De problemen zijn intussen grotendeels opgelost. Zolang het niet meer te hard regent, verwachten we verder geen grote problemen." 

 9. 06:51 26/7/2021

  PVDA vraagt recht op rampverlof voor slachtoffers watersnood

  PVDA stelt voor om met onmiddellijke ingang een rampverlof in te voeren voor slachtoffers van de watersnood en roept de regering op daartoe een dringend Koninklijk Besluit uit te vaardigen. Dat meldt de partij in een persbericht.

  "De getroffen mensen hebben tijd nodig", zegt woordvoerder Tom De Meester. "Helaas krijgen veel werkende mensen die tijd niet. Een aantal onder hen kan geen verlof nemen. Anderen doen het niet wegens het inkomensverlies. Sommigen kunnen niet gaan werken omdat hun auto weg is, het openbaar vervoer zwaar verstoord is of omdat hun kinderen geen opvang hebben. Zij moeten dan met minder geld rondkomen. Dit alles terwijl de kosten van de overstromingen al zeer hoog oplopen."

  De linkse partij vraagt daarom de onmiddellijke invoering van een rampverlof voor alle werknemers. Dat moet voorzien in het recht op tien verlofdagen, op te nemen binnen twee maanden na de ramp. Verder vraagt de partij het behoud van het volledige inkomen voor de eerste drie dagen, zoals bij andere verloven. Tot slot benadrukt PVDA dat de sociale rechten niet verloren mogen gaan.

  Photo News
 10. 06:48 26/7/2021

  Nog code oranje in West-Vlaanderen, code geel in rest van het land

  Het KMI kondigt van deze ochtend tot de middag code oranje af voor West-Vlaanderen en de Kust. Voor alle andere Belgische provincies is tot vanavond code geel van kracht.

  Het KMI verwacht vanaf het westen opnieuw intense buien met soms onweer. Tijdens hevige buien kan er in korte tijd 10 tot 30 liter per vierkante meter neerslag vallen. In het westen kan er 40 liter per kubieke meter of iets meer vallen in de voormiddag. Er is ook kans op hagel en windstoten. 

  Het nummer 1722 is maandag ook nog steeds actief. Wie storm-en/of waterschade heeft en bijstand van de brandweer nodig heeft, kan een aanvraag indienen via het e-loket www.1722.be of het nummer 1722 bellen. Het nummer 112 mag je enkel bellen voor situaties die mogelijk levensbedreigend zijn. 

  Marc Baert
 11. 18:45 25/7/2021

  Provinciegouverneur laat alle tentenkampen in provincie Namen evacueren

  In de provincie Namen moeten alle tentenkampen van jeugdbewegingen verplicht geëvacueerd worden. Dat staat in een politiebesluit dat de provinciegouverneur Denis Mathen vandaag heeft uitgevaardigd. Dat besluit blijft van kracht tot 31 juli. Het is ook verboden om er nieuwe kampen op te zetten. 

  De beslissing geldt voor alle kampen op plaatsen die overstroomd zijn of die geëvacueerd werden in de loop van de voorbije nacht. Voor de andere kampen is een uitzondering mogelijk, maar enkel wanneer de burgemeester toestemming geeft, op basis van een positief advies van de brandweer.  

  "Deze maatregelen zijn genomen vanuit het oogpunt van preventie, maar ook om de capaciteit van de reddings- en interventiediensten, die aan het werk zijn op vele plaatsen in de provincie, niet te hypothekeren", zo concludeerde arrondissementscommissaris Marie Muselle. 

 12. 18:40 25/7/2021

  Namen pompt, ruimt en maakt zich op voor nieuwe regen

  BELGA

  Na de hevige regenval van zaterdagavond is de stad Namen volop bezig met de opkuis. De bewoners proberen zich ook zo veel mogelijk voor te bereiden op de voorspelde nieuwe regenbuien.

  Lees meer. 

 13. 13:26 25/7/2021

  Vanmiddag veel regen op korte tijd mogelijk

  Weerman Frank Duboccage waarschuwt in VTM NIEUWS voor felle regenbuien. “Vooral na de middag wordt het zeer onstabiel en kunnen felle buien tot ontwikkeling komen”, waarschuwt Duboccage. “Daar kan veel regen op korte tijd tussen zitten. De felste buien zijn voor de tweede helft van de namiddag en de eerste helft van de avond.”

 14. 12:41 25/7/2021

  Leuvens Chirokamp in Namen geëvacueerd door noodweer

  Het kamp van Chiro Don Bosco Kessel-Lo in het Naamse Saint-Aubin is een van de Vlaamse kampen die gisteren geëvacueerd werd. De bivak werd stopgezet nog voor ze goed en wel begonnen was. Op bevel van de gemeente moest het kamp met de 93 leden ontruimd worden door het nakende noodweer.

  Het kamp werd eerder al uitgesteld omdat het terrein uitgeregend was en niet kon worden opgebouwd. Maar gisteren volgde opnieuw een koude douche. De leden die pas waren toegekomen, moesten ’s avonds opnieuw hun biezen pakken omdat het bivak dreigde te overstromen.

  Zonder er een nacht te hebben doorgebracht, ging het linea recta richting Kessel-Lo.

 15. 12:39 25/7/2021

  Heel de nacht opruimen in Dinant na overstromingen

  In Dinant hebben de opruimwerkzaamheden om de wegen weer vrij te maken heel de nacht geduurd. Dat meldt eerste schepen Robert Closset. Ook vandaag gaan de werkzaamheden verder.

  "Het beschikbare gemeentepersoneel werd opgeroepen en we hebben de hulp gekregen van enkele zelfstandigen. Een twintigtal vrachtwagens heeft al puin weggevoerd en we hebben ook al de modder van het wegdek moeten schrapen", aldus Closset. "Er werd ook tijdelijk puin gebruikt daar waar het wegdek beschadigd is om toegang te krijgen tot de woningen van oudere mensen die zorgen nodig hebben." De stad kreeg ook hulp om de rioleringen op de gemeentelijke en regionale wegen te ontstoppen.

  De watertoevoer is afgesloten op de linkeroever van de Maas. Er is een kraan met drinkbaar water op de binnenplaats van het stadhuis. De gemeentediensten delen ook water uit aan mensen die zich niet kunnen verplaatsen.

  Nog in de provincie Namen blijft de route de la Vallée de la Molignée in Anhée afgesloten voor het verkeer, zegt burgemeester Luc Piette. "Er ligt overal 20 centimeter modder", zegt hij. De gemeente Yvoir en tien politieagenten van Rochefort hebben hun hulp aangeboden bij de opruimwerkzaamheden.

 16. 10:16 25/7/2021

  Brandweer Namen overspoeld door oproepen gelinkt aan overstromingen

  De brandweer van de zones NAGE en NINAPHI heeft het erg druk door de overstromingen die de Maasvallei gisterenavond hebben getroffen. De brandweerlieden zijn nog steeds aan het werk.

  "Rond 07.00 uur tellen we al een honderdtal interventies, vooral voor het wegpompen van water", aldus de dispatching van de zone NAGE (Namen, Andenne, Gembloux, Éghezée). Vorige week kreeg de zone bijna 800 oproepen binnen, de zone DINAPHI (Dinant, Philippeville) meer dan 3.000. "We vrezen dat we er nu nog meer gaan hebben", aldus de brandweer.

  De brandweer van Namen is nog vooral aan het werk om water weg te pompen en zandzakken uit te delen, vooral op het grondgebied van de stad Namen. De ambulances van de hulpverleningszone moesten sinds gisterenavond dan weer amper uitrijden.

 17. 08:46 25/7/2021

  Ook op deze plaatsen waren er overstromingen

  Opnieuw is ons land getroffen door overstromingen. Vooral de provincie Namen kreeg de volle lading. Het noodweer hield lelijk huis langs de Maas van Dinant tot de provinciehoofdstad Namen. Ook in Waals-Brabant en Antwerpen was er wateroverlast. Hier vindt u een overzicht.

 18. 07:35 25/7/2021

  KMI waarschuwt met code geel voor nieuw onweer in het hele land

  Vandaag wordt het wisselend tot zwaarbewolkt. Eerst is het overwegend droog met kans op lokale mistbanken, maar over het westen valt er in de ochtend soms regen. 

  In de loop van de dag en vooral na de middag wordt het opnieuw onstabiel en kunnen er overal buien ontstaan die vrij intens zijn met kans op onweer. Het KMI geeft dan code geel voor alle provincies en de hoofdstad Brussel van ongeveer 13 uur tot 21 uur. Er moet lokaal rekening gehouden worden met neerslag van 10 à 20 l/m2. De maxima liggen tussen 19 en 24 graden. De wind waait zwak tot meestal matig uit zuidelijke richtingen. Over het uiterste westen is hij soms zwak en veranderlijk. 

 19. 01:42 25/7/2021

  Wegen vernield en vier mensen elders ondergebracht in Dinant

  In Dinant is de materiële schade na de overstromingen van zaterdag aanzienlijk. Dat meldt burgemeester Axel Tixhon. Er zijn geen berichten over slachtoffers. Vier mensen hebben hun woning moeten verlaten en hebben elders onderdak gekregen.

  Wegen zijn vernield en wagens werden meegesleurd door de waterstromen. Het water drong ook een aantal woningen binnen.

  "Het was kort maar bijzonder gewelddadig", aldus Tixhon. De Civiele Bescherming is opgeroepen om puin en autowrakken te ruimen. 

 20. 01:12 25/7/2021

  Hevige onweders in Zwitserland met 25.000 bliksemschichten

  Zwitserland heeft zaterdag opnieuw zware onweders te verduren gekregen. Die zorgden voor grote hagelstenen, zware regenval en duizenden bliksemschichten.

  Tussen zaterdagmiddag en zaterdagavond omstreeks 22.00 uur werden bijna 25.000 blikseminslagen geregistreerd, zo meldt SRF Meteo op Twitter.

  De onweders gingen ook gepaard met zware regenval. In het kanton Appenzell Innerrhoden viel 33,2 millimeter in slechts tien minuten tijd. Volgens de meteorologische dienst is dergelijke regenval in zo'n korte periode erg ongewoon voor Zwitserland.

  SRF Meteo waarschuwt dat er nog zware onweders kunnen voorkomen in de nacht van zaterdag op zondag. Die kunnen voor intense regenval zorgen, met mogelijk overstromingen en aardverschuivingen tot gevolg, klinkt het. Ook de komende dagen zijn nog onweders mogelijk.

 21. 00:33 25/7/2021

  Materiële schade in Namen is groter dan vorige week

  De brandweer van Namen wordt zaterdagavond omstreeks 23.00 uur overrompeld door oproepen voor interventies na de zware regenval van eerder op de avond. "Het is net zoals vorige week. Dit keer is het de volledige linkeroever van de Maas die getroffen is. We richten ons op het redden van mensen en de stabiliteit van woningen. Evacuaties zijn soms nodig uit veiligheidsoverwegingen", zo meldt de brandweer van Namen.

  Burgemeester Maxime Prévot laat weten dat de situatie in Namen "erger" is dan bij het noodweer van vorige week, met meerdere wijken die nu blank staan. "Er is ook waterschade aan het ziekenhuis en in rusthuizen, maar tot dusver hebben we geen weet van doden of gewonden."

  Heel wat woningen in Namen hebben waterschade opgelopen, maar de brandweerdiensten hebben onvoldoende pompen om iedereen te kunnen helpen. De kracht van het water was dusdanig, dat heel wat wagens meegesleurd werden, en kasseien en asfaltplaten wegspoelden. De overstromingen zorgden ook voor gaslekken, branden, lekkage van stookolie en voor grote schade aan de wegen. 

 22. 00:10 25/7/2021

  Water weggetrokken, opruimwerken begonnen

  Het water is weggetrokken in Dinant. De mensen uit de buurt zijn begonnen met de opruimwerken. Dat meldt VTM Nieuws. Er zijn heel wat wagens, die hogerop de heuvel stonden, meegesleurd door het water.

 23. 23:11 24/7/2021

  Grote modderstromen in deel van Waals-Brabant

  Ook delen van Waals-Brabant zijn zaterdagavond getroffen door grote modderstromen. Dat is vernomen bij de hulpdiensten. Vooral Chaumont-Gistoux, Walhain en Waver kregen te kampen met hevige regenval.

  In sommige straten van Walhain bereikte de modder een hoogte van anderhalve meter. De brandweer is aan de slag om de modder weg te krijgen.

 24. 22:41 24/7/2021

  Nog tot 23 uur code oranje

  Het KMI geeft in de provincies Antwerpen, Limburg, Luik en Luxemburg nog tot ongeveer 23 uur code oranje voor onweer, wat betekent dat er 31 tot 50 liter water per vierkante meter kan vallen in een uur tijd en dat er kans is op zware rukwinden en hagel. Elders is code geel al van kracht. Tijdens de nacht wordt het overal rustiger, blijkt uit een persbericht van het KMI rond 22 uur.

  Vanaf zondagmiddag worden er opnieuw hevige regenbuien voorspeld. Het KMI geeft dan code geel voor alle provincies en de hoofdstad Brussel van ongeveer 13 uur tot 21 uur. Ook begin volgende week kan het nog hevig gaan regenen. 

  Het KMI benadrukt wel dat de neerslagintensiteit niet te vergelijken is met wat ons land vorige week overspoelde, en dat de buien ook minder lang zullen aanhouden omdat het 's nachts telkens rustiger wordt. Toch blijft het oppassen. "Plaatselijke wateroverlast is te vrezen, mede door de lokaal nog steeds beschadigde infrastructuur en eventuele obstakels", klinkt het. 

 25. 22:39 24/7/2021

  Ook provincie Antwerpen getroffen

  Ook in de provincie Antwerpen staan verschillende straten blank door het onweer. Dat is onder meer het geval in Pulle bij Zandhoven, Nijlen en Lier.

  "Er waren onder meer problemen in de Predikherenlaan, de Waterpoortstraat en de Lispersteenweg", zegt Magalie Derboven van de lokale politie Lier. "Het water stond op sommige plekken tot aan de voordeur. We vragen mensen om er niet te gaan rondrijden, want door de golfslag kan het water in de huizen lopen. De brandweer is volop aan het pompen en het water begint weg te trekken, maar waakzaamheid is de komende uren geboden."

  De brandweer van Antwerpen kreeg meer dan honderd oproepen, veelal uit het district Deurne. 

 26. 22:16 24/7/2021

  Overstromingen in hele provincie Namen, Luik blijft voorlopig gespaard

  De brandweer krijgt van over de hele provincie Namen oproepen ten gevolge van de erg zware regenval van zaterdagavond. Ongeveer de hele vallei van de Maas tussen Dinant en provinciehooofdstad Namen is getroffen. "Het is een ramp, we weten niet waar we eerst moeten zijn", klinkt het bij de hulpzone NAGE (Namen-Andenne-Gembloers-Eghezée).

  De provincie Luik, die vorige week zwaar getroffen werd door het noodweer, blijft tot nog toe gespaard. Verschillende gemeenten hebben hun bewoners de afgelopen uren wel aangeraden te evacueren uit voorzorg. Dat gebeurde bijvoorbeeld in Limbourg. 

 27. 22:11 24/7/2021

  Scoutskampen ontruimd in Saint-Aubain

  In Saint-Aubain, een deelgemeente van Florennes in de provincie Namen, is het kamp van de scouts Sint-Lutgardis van Steenokkerzeel vanavond ontruimd. Dat meldt VRT Nieuws. Er waren zo'n 40 jongeren tussen 6 en 14 jaar op de kampplaats toen het terrein overspoeld werd door de regen. Ook het kamp van Chiro Don Bosco Kessel-Lo in dezelfde gemeente werd geëvacueerd door de wateroverlast, verneemt Het Laatste Nieuws. 

  Verschillende gemeenten in de provincie Namen hebben af te rekenen met wateroverlast na de hevige regen. Hevige stortregens hebben de vallei van de Molignée blank gezet, waardoor onder andere de omgeving van Anhée straten blank staan. Volgens schepen Martin Chiaradia staat het laagste deel van het dorpje Bioul volledig onder en staat het water in meerdere huizen een meter hoog.

  De gemeentediensten zijn opgeroepen om zandzakken te vullen om de kwetsbare gebieden te wapenen voor de regenval die ook nog voor de komende dagen wordt voorspeld, maar voorlopig kunnen zij niets doen, zegt het stadsbestuur nog. "De regen is gestopt, maar we moeten wachten tot de wegen vrij zijn."

 28. 21:46 24/7/2021

  Verschillende woningen ontruimd in Namen

  Aan de Dinantsesteenweg in Namen zijn verschillende woningen ontruimd, nadat in de buurt van het casino een muur instortte als gevolg van een kleine aardverschuiving. Dat melden de lokale hulpdiensten. Het gaat om een muur van Villa Legrand, een verlaten pand. De stabiliteit zou er niet gegarandeerd zijn, waardoor enkele buren de vraag kregen om hun huizen te verlaten als voorzorgsmaatregel.

  Het verkeer op de Dinantsesteenweg is volledig onderbroken. De brandweer ruimt het puin. Volgens burgemeester Maxime Prévot, die ter plaatse is, moet dat erg voorzichtig gebeuren om grotere aardverschuivingen te voorkomen.

  Nog in Namen, in deelgemeente Vedrin, moest een woon-zorgcentrum ontruimd worden omdat geïnfiltreerd water daar voor problemen met de elektriciteit heeft gezorgd. De bewoners zijn ondergebracht bij familie of overgeplaatst naar andere woonzorgcentra in de buurt, aldus Prévot. 

  De brandweer krijgt intussen vanuit de hele provincie Namen oproepen ten gevolge van de zware regenval. 

 29. 20:21 24/7/2021

  Onweer slaat toe: straten blank in provincie Namen

  Iets later dan verwacht trekt vanavond een onweer over ons land. Lokaal zijn er hevige onweersbuien boven de provincies Namen en Luxemburg, met felle rukwinden en soms hagel. 

  In de provincie Namen is er al wateroverlast. Onder andere in Dinant staan straten blank. Vooral in de buurt van het station en op de gewestweg richting Philippeville is de schade groot, zegt schepen Robert Closset. De Charles de Gaulle-brug is niet toegankelijk. 

  Volgens Closset staat er hier en daar een halve meter water en zijn zeker 25 wagens aan het drijven geslagen op de route de Philippeville, de toegangsweg tot de stad. Daarbij zijn sporen op de lijn Athus-Maas beschadigd, zegt hij. 

  "Dit heb ik nog nooit meegemaakt", stelt oud-burgemeester en huidig provincieraadslid Richard Fournaux, die al 57 jaar in Dinant in de buurt van de Maas woont. 

  RV - De provincie Namen kampt met ernstige overstromingen.
  RV - Het dorp Sosoye.
  RV
 30. 19:41 24/7/2021

  ‘De mens moet zich terugtrekken uit de natuur’

  Ja, men had de slachtoffers van de watersnood sneller kunnen waarschuwen en evacueren, vindt geograaf Gerard Govers (61). Joël De Ceulaer interviewt hem over klimaat, koeien en kernenergie. ‘Het zal sowieso nog erger worden.’

  Lees het interview.

  ID/BART DEWAELE - Gerard Govers.
 31. 18:15 24/7/2021

  Nog 7 mensen vermist, 36 overleden

  Er zijn nog zeven mensen vermist na de watersnood van 14 en 15 juli in ons land. Dat meldt de cel vermiste personen van de federale politie.

  Momenteel is het aantal officieel overleden personen 36, al deze personen konden geïdentificeerd worden.

 32. 16:02 24/7/2021

  Het trauma van Pepinster

  Nog altijd lijkt de streek van Pepinster op een oorlogsgebied. Er duiken kadavers van dieren op, er wordt geplunderd. Bewoners zijn in shock. Maar wie een week na de overstroming terugkeert, ontwaart tussen de bezems en kruiwagens toch ook hoop.

  Lees het artikel.

  Stefaan Temmerman
 33. 14:28 24/7/2021

  Frank Deboosere: 'Demervallei zou vandaag volle laag kunnen krijgen'

  Alle ogen zijn vandaag gericht op de Demervallei, waar het waterpeil nog altijd erg hoog staat. "Vooral het oosten van het land kan vandaag de volle laag krijgen", zegt weerman Frank Deboosere bij Het journaal op Eén. "Ik denk dan vooral ook aan de Demervallei. We spreken hier over 30 liter water per vierkante meter op 1 uur tijd."

  Anders dan bij de watersnood van vorige week gaat het ditmaal om plaatselijke buien, aldus Deboosere. "Bij de grote overstromingen was er een regenzone die 48 uur boven het oosten van het land bleef hangen. Deze keer gaat het om onweders, die van het zuidwesten komen. Het is nu wel aan het regenen, maar voorlopig zijn het niet de hoosbuien die we toen hebben gehad. Maar dat kan natuurlijk nog wel komen."

  Nog tot en met woensdag is er geen beterschap in zicht. "In het tweede deel van volgende week zou het weer droog worden, maar van echt zomerweer is ook dan nog geen sprake", aldus nog Deboosere.

  Lees ook: ‘Een tweede Pepinster wordt dit niet. Maar toch’: in de Demervallei blijven ze alert

 34. 12:04 24/7/2021

  Code oranje in grootste deel van het land: onweer, hagel en rukwinden op komst

  Deze namiddag ontwikkelen er zich buien die op meerdere plaatsen intens kunnen zijn en zelfs gepaard kunnen gaan met onweer. Dat zegt het KMI, dat van 14 uur tot zondag 23 uur code oranje heeft afgekondigd voor onweer in heel België behalve West-Vlaanderen, waar code geel van kracht is.

  Op sommige plaatsen kan er deze namiddag op korte tijd wel 30 millimeter of meer neerslag vallen. Ook is er kans op hagel. Ondertussen stijgt het kwik tot 20 à 28 graden. Tijdens de onweersbuien kunnen felle rukwinden optreden.

  In de loop van de nacht op zondag wordt het even wat kalmer: de opklaringen worden breder en er komt laaghangende bewolking. De minimumtemperaturen gaan van 10 tot 17 graden.

  Zondagochtend krijgen we opnieuw buien in het westen van het land en langs de Franse grens. In de loop van de dag wordt het weer onstabiel en kunnen er overal buien vallen, die opnieuw vrij intens kunnen zijn en gepaard kunnen gaan met onweer. Het KMI waarschuwt voor 10 tot 20 millimeter neerslag op korte tijd. De maxima gaan van 18 tot 24 graden.

  In de nacht op maandag wordt het opnieuw wat rustiger, met aan zee nog (onweers)buien. De minima liggen rond 16 graden in het centrum.

  Maandag wordt het bewolkt, met in de voormiddag opnieuw kans op buien. In de namiddag worden die intenser en is op sommige plaatsen kans op onweer, hagel en windstoten. De maximumtemperaturen schommelen tussen 19 en 23 graden.

  Dinsdagochtend zijn er eerst opklaringen, maar daarna trekken opnieuw regen- en onweersbuien van west naar oost over België. 's Avonds droog met brede opklaringen. Maxima van 19 tot 22 graden.

  Ook woensdag wisselvallig, met regen- en onweersbuien en temperaturen tot 19 à 22 graden. Donderdag meer opklaringen, met nog enkele minder intense buien en maxima tot 22 graden. Vrijdag overwegend droog met maxima tot 21 graden. 

 35. 20:11 23/7/2021

  ‘Een tweede Pepinster wordt dit niet. Maar toch’: in de Demervallei blijven ze alert

  Het gaat erom spannen, in de Demervallei tussen Diest en Aarschot. Het peil van de Demer staat nog altijd erg hoog. Als daar nog een hoop regen bijkomt, weet niemand wat het zal geven. ‘Die mensen in Luik hebben ook nooit gedacht dat ze twee meter water binnen zouden krijgen.’

  Lees meer.

  Eric de Mildt - André Bynens,’ Ivo voor de vrienden’, schildert het hek. "Want als het onder water komt te staan, gaat dat hout anders rotten."
 36. 19:09 23/7/2021

  Luikse gemeente Limburg evacueert uit voorzorg deel van inwoners

  De Luikse gemeente Limburg heeft beslist om inwoners die in getroffen gebieden wonen preventief te evacueren, met het oog op de voorspelde regen komend weekend. Dat meldt de gemeente op haar Facebookpagina.

  "Tussen zaterdag 24 juli 11 uur en zondag 25 juli 13 uur voorspelt het KMI onweersbuien met lokaal intense regen. Omdat er precieze informatie ontbreekt over de kans op overstromingen, vragen wij bewoners in de zones die getroffen zijn na vorige week preventief hun huizen te verlaten", klinkt het.

  Het gaat om bewoners uit ruim twintig straten of wijken. Over hoeveel gezinnen het in totaal gaat, is niet geweten. Afhankelijk van de weersomstandigheden en de informatie die de gemeente ontvangt, kunnen de data van evacuatie alsnog veranderen.

  Lees ook: Weer felle regen op komst: ‘Niet panikeren, maar wel waakzaam zijn’

  De gouverneur van de provincie Luik en de gemeenten rond het Vesderbekken vragen de inwoners in de regio intussen om voorzichtig te zijn. "We vragen iedereen die de mogelijkheid heeft om in deze periode buiten het rampgebied te verblijven, dat ook effectief te doen", aldus gouverneur Hervé Jamar in een persbericht.

  Aan mensen die niet anders kunnen dan thuisblijven, wordt gevraagd de media nauwgezet in de gaten te houden en zich naar hogere verdiepingen te begeven als de situatie verslechtert. "Het is ook raadzaam om alle waardevolle voorwerpen naar boven te brengen en om geparkeerde voertuigen te beveiligen", voegt de gouverneur er nog aan toe. 

 37. 18:20 23/7/2021

  Aantal doden na noodweer bijgesteld naar 36, nog 11 mensen vermist

  Het aantal dodelijke slachtoffers na de overstromingen van vorige week is bijgesteld van 37 naar 36. Dat meldt het Nationaal Crisiscentrum. Alle slachtoffers zijn inmiddels ook geïdentificeerd. Het aantal vermisten gaat dan weer naar boven. Donderdag was er nog sprake van 6 vermisten, dat zijn er nu 11.

  Er worden nog steeds meldingen ontvangen van mogelijk vermiste personen bij het informatienummer 1771, de federale en lokale politie. Deze cijfers zullen dus nog licht fluctueren, aldus het Crisiscentrum.

  Wie praktische vragen heeft na de overstromingen of nood heeft aan psychosociale steun, kan tussen 9 en 18 uur nog steeds bellen naar het gratis informatienummer 1771.

 38. 22:20 22/7/2021

  Nog 4.500 huishoudens zonder elektriciteit in omgeving van Verviers en Eupen

  Na het noodweer van vorige week zitten nog altijd 4.500 gezinnen zonder elektriciteit, vooral in de regio van Verviers en Eupen. Dat heeft de Waalse netwerkbeheerder Ores donderdagavond laten weten.

  "In de regio van Verviers hebben meer dan 10.500 huishouden de afgelopen dagen weer stroom gekregen", meldt Ores. "In Eupen heeft 85 procent van de getroffen klanten nu opnieuw toegang tot energie." De herstelwerkzaamheden in de Vesdervallei worden nog voortgezet.

  BELGA
 39. 18:47 22/7/2021

  Dodentol loopt op tot 37

  Er zijn nu al zeker 37 doden gevallen bij het noodweer van afgelopen week in ons land. Dat meldt het Crisiscentrum in een nieuwe update. 32 slachtoffers zijn intussen geïdentificeerd.

  Naar zes mensen wordt nog gezocht. Voor een aantal van hen is er een "vermoedelijk teken van leven", stelt het Crisiscentrum, maar voor anderen zijn er "zeer sterke indicaties dat ze jammer genoeg bij de dodelijke slachtoffers zullen behoren". De politiediensten zoeken in elk geval verder om vermiste of overleden personen terug te vinden en te identificeren, verzekert het Crisiscentrum. 

 40. 18:25 22/7/2021

  Ruim 300 militairen actief in rampgebied

  Er zijn donderdag ruim 300 militairen actief in de provincies Luik en Luxemburg om de slachtoffers van de zware overstromingen van vorige week te helpen. Dat meldt Defensie.

  Sinds 14 juli zet Defensie massaal mankracht en materiaal in om slachtoffers van de overstromingen zo goed mogelijk te helpen. Dat gebeurde initieel in verschillende steden en gemeenten in Luik, Namen, Waals-Brabant, Vlaams-Brabant, Luxemburg en Limburg. Intussen is het leger enkel nog in Luik en Luxemburg actief.

  In Luik worden ook twee helikopters ingezet: een NH90 om voertuigen vanonder het puin te halen en een A109 om verkenningsvluchten uit te voeren voor dat eerste toestel. De helikopters zullen de wagens overbrengen naar een plaats waar ze eenvoudiger door takelvoertuigen weggehaald kunnen worden. De interventies zullen mogelijk enkele weken duren.

 41. 21:02 21/7/2021

  Had men met deze stuwdam een deel van de ramp kunnen voorkomen?

  Kon een deel van de overstromingen voorkomen worden? In de vallei van de Vesder is steeds meer kritiek op hoe de stuwdam van Eupen is opengezet. Veel te laat namelijk. ‘Het was een tsunami.’ De burgemeester van Verviers vraagt een parlementaire onderzoekscommissie.

  Lees meer.

  © Clément Philippe
 42. 17:24 21/7/2021

  Dodentol opgelopen tot 32, nog 18 personen vermist

  Er zijn op dit moment nog 18 personen die vermist blijven of onbereikbaar zijn na de overstromingsramp van vorige week. Dat meldt het Crisiscentrum. De balans van het aantal overleden personen ligt op 32. Al de slachtoffers werden geïdentificeerd door de federale politie. Gisteravond waren er nog 53 vermisten.

  De politiediensten zetten hun werkzaamheden op het terrein verder.

 43. 15:44 21/7/2021

  Minister Demir: ‘Ten vroegste volgende week grootschalige zwerfvuil-opruimacties’

  Ten vroegste volgende week zullen er grootschalige zwerfvuil-opruimacties georganiseerd worden rond de Maas en andere waterlopen die de voorbije week gigantische hoeveelheden water te slikken kregen. Dat blijkt uit de gesprekken die in opdracht van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) gevoerd werden door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM en Mooimakers, het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort.

  "De situatie in Vlaams-Brabant en Limburg is momenteel nog niet van die aard zijn dat er deze week opruimacties met enthousiaste vrijwilligers mogelijk zijn", aldus Demir. "Op sommige locaties staat het waterpeil nog te hoog en liggen de oevers er nog gevaarlijk glad bij."

  De getroffen besturen focussen zich nu op het opruimen en verwijderen van de grotere afvalstoffen en op het veilig toegankelijk maken van de gebieden. "Daarna kunnen we samen de handen uit de mouwen steken voor het kleinere zwerfvuil", zegt Demir.

  BELGA
 44. 15:24 21/7/2021

  Nog 400 gezinnen zonder drinkbaar water in Wallonië

  Nog 400 gezinnen in Wallonië hebben na de zware overstromingen van vorige week geen drinkbaar water. In Pepinster en Dison is er ondertussen wel weer overal water, meldt de Société Wallonne des Eaux (SWDE).

  Waar het water vuil of troebel is, mag het kraanwater niet gebruikt worden om te eten of te drinken, zelfs niet wanneer het gekookt is. Als het water licht troebel is, kan het wel gebruikt worden voor sanitaire doeleinden of persoonlijke hygiëne.

  In de provincie Namen is er nog geen drinkbaar water in Celles, het hoger gelegen gedeelte van Dave waar het water is afgesloten voor reinigingswerken. In Ham-sur-Sambre is de watertoevoer hersteld, net als in Rivière, in de lager gelegen zone van Lustin en in Floriffoux.

  SWDE meldt dat er mogelijk een forsere chloorgeur dan anders kan worden waargenomen bij het kraanwater als het water weer drinkbaar werd verklaard. Dat vormt geen enkel gevaar voor de gezondheid, klinkt het.

  In sommige gemeenten zijn er gedeeltelijke tekorten aan water, maar is de kwaliteit van het leidingwater niet aangetast. In Luik is de situatie genormaliseerd in Pepinster en Dison, in Namen is dat het geval in heel Profondeville. 

  SWDE waarschuwt dat er de komende dagen ook nog incidenten mogelijk zijn op het distributienetwerk in de getroffen zones. Mogelijk zijn ook de ondergrondse leidingen beschadigd, wat kan leiden tot nog meer waterlekken.

  In Pepinster en Verviers moeten ongeveer 9.000 mensen op zoek gaan naar een ander onderkomen, zei de korpschef van de politiezoner Vesder gisteren in Terzake op VRT. Tal van inwoners hebben ook geen auto meer.

 45. 14:48 21/7/2021

  Federale politie zet elke nacht 80 agenten in om plunderingen in Luik tegen te gaan

  De federale politie stelt elke nacht gemiddeld 80 politieagenten ter beschikking in de provincie Luik om plunderingen tegen te gaan. Dat laat ze vandaag weten in een communiqué. Tijdens de vorige nachten werden acht mensen aangehouden.

  Sinds de provincie Luik eind vorige week zwaar getroffen werd door watersnood zet de federale politie in de getroffen zones gemiddeld 80 politiemensen in per nacht. "Gezien de zeer moeilijke omstandigheden waarin de bewoners van de getroffen gebieden leven, is het gevoel van onveiligheid voelbaar", klinkt het. "De federale politie wenst de bevolking gerust te stellen door zichtbaar aanwezig te zijn op het terrein."

  EPA

  Afgelopen nacht heeft het informatie- en communicatiecentrum van de federale politie in Luik zes oproepen ontvangen met een melding van verdacht gedrag in de gemeente Esneux. Nog eens zes oproepen kwamen uit de stad Luik, uit de regio rond het Land van Herve kwam één oproep. In de loop van de voorbije nachten werden vijf mensen aangehouden voor diefstal, drie anderen omdat ze aan het verkennen waren, zegt de politie. 

  De federale politie benadrukt dat de inwoners op elk moment terechtkunnen bij het nummer 101 om verdacht gedrag te melden. Het parket van Luik herinnert er aan dat er een nultolerantie geldt voor wie zich schuldig maakt aan dergelijke misdrijven in de rampgebieden.

 46. 14:47 21/7/2021

  Zwaar vervuild slib in buitengebied Valkenburg na watersnood: ‘Groot gezondheidsrisico’

  Mensen mogen voorlopig niet in het buitengebied rond de Nederlandse stad Valkenburg komen. De watersnood daar heeft zwaar verontreinigd slib achtergelaten en "dat wordt door de GGD ingeschaald als een groot gezondheidsrisico", meldt burgemeester Daan Prevoo. Hij heeft een noodverordening ingesteld. Wie toch in het gebied komt, riskeert een hoge boete.

  Prevoo zegt dat Valkenburg is overstroomd door een "soep van Geulwater, regenwater, rioolwater en alle middelen die mensen in kelders en garages hebben staan, zoals verf, brandbare stoffen en frituurvet. Dat heeft zich vermengd tot een dusdanige substantie dat de GGD (gemeentelijke gezondheidsdienst, red.) een waarschuwing heeft uitgebracht om daar niet mee in aanraking te komen."

  ANP

  De wateroverlast heeft in Valkenburg aan de Geul, een stadje in de provincie Limburg, voor 400 miljoen euro aan schade veroorzaakt, zo meldde Prevoo. Het gaat naar schatting om 200 miljoen euro aan materiële schade en 200 miljoen euro bedrijfsschade. Dat laatste komt doordat bedrijven de inkomsten van het toeristische hoogseizoen in de regio nabij de Belgische grens moeten missen.

 47. 13:44 21/7/2021

  Rode Kruis zet gigantische operatie op poten voor 10.000 gezinnen in rampgebied

  Het Rode Kruis is een gigantische operatie aan het voorbereiden om naar schatting tienduizend gezinnen in het rampgebied twee warme maaltijden per dag te bezorgen. De hulporganisatie is al op kleinere schaal gestart in de gemeente Trooz.

  Lees meer.

 48. 12:40 21/7/2021

  Rampgebied Duitsland krijgt tot 400 miljoen euro aan noodhulp

  De door overstromingen getroffen gebieden in Duitsland krijgen tot 400 miljoen euro aan noodhulp. De deelstaten stellen tot 200 miljoen euro beschikbaar. Dat bedrag wordt door de federale regering verdubbeld. Berlijn zal klaarstaan om meer hulp te leveren als dat nodig blijkt, aldus minister Olaf Scholz van Financiën.

  Het geld is voor het herstel van de ergste structurele schade aan gebouwen en gemeentelijke infrastructuur. Ook mag het worden gebruikt voor speciale noodsituaties, waarbij per geval wordt gekeken of het in aanmerking komt voor noodhulp.

  Er wordt nog gewerkt aan een aanvullend pakket van vermoedelijk miljarden euro's voor het herstel van de getroffen gebieden. Hoe hoog dat bedrag zal zijn, is nog niet bekend. Dat komt doordat de totale schade nog niet is vastgesteld. De overstromingen hebben op meerdere plekken enorme vernielingen aangericht. Er overleden zeker 170 mensen, onder wie vijf brandweerlieden. 

  AP
 49. 11:42 21/7/2021

  Scheepvaart op de Maas in Luik kan deels hervatten

  De twee boten die afgelopen vrijdag in de Maas nabij Luik zijn gezonken als gevolg van het noodweer zijn gelokaliseerd. Dat zegt een woordvoerder van het Waalse agentschap voor Mobiliteit en Infrastructuur.

  De scheepvaart op de rivier tussen de Albert I-brug en de Kennedybrug kan daardoor hervatten, zij het onder voorwaarden. Zo kan het enkel aan de kant van de rechteroever, op minstens dertig meter van de linkeroever, en aan een beperkte snelheid. Inhalen is niet toegestaan.

  De scheepswrakken worden in een volgende fase geborgen, maar dat neemt wellicht nog enige tijd in beslag. Een concrete timing is er op dit moment nog niet.

 50. 09:17 21/7/2021

  Gegevens van eigenaars van honden en katten tijdelijk opengesteld voor hulpdiensten

  De drie gewestelijke ministers van Dierenwelzijn stellen de gegevens van de eigenaars van honden en katten op DogID en CatID drie weken lang open voor de hulpdiensten. Dat moet het voor hen makkelijker maken om dieren die verloren raakten tijdens het noodweer van vorige week te herenigen met hun baasjes.

  BELGA

  Door de overstromingen van eind vorige week in grote delen van het land zijn heel wat honden en katten verloren gelopen. De hulpdiensten kunnen via de online databanken DogID en CatID op zoek gaan naar de eigenaren van die dieren, als ze tenminste gechipt zijn, maar die procedure loopt sinds 1 mei wat moeilijker omdat alle gegevens geanonimiseerd werden. Dat is het gevolg van de Europese GDPR-regelgeving.

  Om alles nu toch wat vlotter te laten verlopen stelt Zetes, de beheerder van de platformen van Dog- en CatID, de contactgegevens op vraag van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) nu drie weken lang open. Daarnaast wordt aan de helpdesks van de databanken in kwestie ook gevraagd om extra soepel om te springen met de vele vragen die binnenkomen als gevolg van de overstromingen.

  BELGA
 51. 08:38 21/7/2021

  Nog 1.650 gezinnen zonder water

  Zo’n 9.000 mensen moeten op zoek naar een ander onderkomen in Pepinster en Verviers. Dat heeft de korpschef van de politiezone Vesder gezegd in Terzake. Na de felle overstromingen van vorige week zitten nog 1.650 gezinnen zonder drinkbaar water.

  Lees meer.

  AFP
 52. 20:00 20/7/2021

  Waalse regering kondigt heropbouwplan van 2 miljard euro aan

  De Waalse regering heeft dinsdag bij hoogdringendheid een eerste plan ten belope van 2 miljard euro opgesteld voor de heropbouw van Wallonië dat getroffen is door de dodelijke overstromingen van vorige week. Dat kondigde Waals minister-president Elio Di Rupo aan.

  Van de 2 miljard is 800 miljoen euro afkomstig van het Waalse relanceplan. Een aantal projecten van dat plan zullen geschrapt worden. 200 miljoen is afkomstig van de schatkist en zal in het Rampenfonds gepompt worden. Het overige miljard euro moet op de financiële markten gevonden worden met een "klassieke" lening. 

 53. 19:14 20/7/2021

  Dadelijk sturen we een nieuwe update

  Wil u helemaal mee zijn met het nieuws van de dag? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

 54. 17:31 20/7/2021

  Lijst met vermisten teruggebracht tot 53

   Er zijn op dit moment nog 53 personen die vermist blijven of onbereikbaar zijn na de overstromingsramp van vorige week. Dat meldt het Crisiscentrum dinsdagavond. Eerder op de dag was het aantal vermoedelijk vermisten of onbereikbare personen weer opgelopen tot 116, maar van 63 van hen is intussen een teken van leven gevonden.

  Exact 296 personen die als vermist waren opgegeven, zijn sinds het begin van de ramp levend teruggevonden. "De controles zijn nog niet afgerond en zullen nog meerdere dagen in beslag nemen", zegt het Crisiscentrum. Officieel zijn er op dit moment 31 dodelijke slachtoffers geteld, van wie er 30 geïdentificeerd zijn.

 55. 16:12 20/7/2021

  Ondanks massale hulpaanbiedingen: 'Zoveel vrijwilligers zitten te wachten om te helpen, maar worden niet opgeroepen'

  Op het platform S.O.S. Overstromingen Inondations (www.aidehulp14-7.com en #aidehulp147) bieden mensen nog steeds hun diensten en spullen aan de slachtoffers van het noodweer aan. Ondertussen verzamelde het platform al meer dan 3.000 hulpaanbiedingen. "De volgende stap is om de hulpaanbiedingen rechtstreeks te communiceren naar de Waalse CPAS-afdelingen (Centres Publics d'Action Sociale, het Franstalige OCMW, nvdr.)", zegt Lien De Leenheer, een van de initiatiefnemers.

  Verschillende mensen, vooral uit Vlaanderen en Brussel, bieden op het platform gratis kledij, speelgoed en meubels aan. Ze bieden ook hulp bij het opruimen van huizen, het vervoeren van goederen en het verzorgen van dieren. Er worden zelfs logeerplekken voor hele gezinnen ter beschikking gesteld. Wie op specifieke hulpvragen wenst te reageren, kan doorklikken naar Facebookgroepen waar de vragen per regio gebundeld worden.

  "We hopen dat mensen het platform meer en meer zullen gebruiken om hun aanbiedingen op te lijsten", zegt de Leenheer. Op termijn moeten die hulpaanbiedingen direct bij de CPAS-afdelingen terechtkomen, die de hulp verder kunnen verdelen.

  De Leenheer merkt dat niet alleen de hulpaanbiedingen, maar ook de frustratie van de mensen die willen helpen, haar kant uit komt. "Zoveel vrijwilligers zitten te wachten om te helpen, maar worden niet opgeroepen: dat is geschift", zegt De Leenheer.

  Ze ziet een "compleet gebrek aan efficiëntie" in de manier waarop de noodhulp nationaal gecoördineerd wordt. "Als je dagen in de kou hebt gezeten, ben je niks met broodjes en pizza, je hebt echte warme voeding - vis, kip, groenten - nodig. Zet gaarkeukens met vrijwilligers op in de scholen in de buurt die niet getroffen zijn. Zolang er geen elektriciteit en gas is, moet je slachtoffers van warme voeding voorzien", stelt De Leenheer.

 56. 13:46 20/7/2021

  Aantal vermisten loopt weer op van 70 naar 116

  Het aantal vermisten na de zware overstromingen van vorige week is dinsdagvoormiddag weer opgelopen tot 116, nadat het maandag was teruggebracht tot een 70-tal. Dat bevestigen het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken en het crisiscentrum, na berichtgeving door VTM Nieuws.

  Er was al gewaarschuwd dat het aantal vermiste of onbereikbare mensen nog een aantal dagen zou kunnen fluctueren. Er kunnen aan de ene kant mensen van de lijst worden geschrapt - zo gaven maandag zowat 50 mensen een teken van leven -, maar aan de andere kant worden nieuwe mensen als vermist opgegeven door familie of vrienden die ongerust worden omdat ze al enkele dagen niets van hen hebben vernomen.

  Het aantal doden staat deze middag nog altijd op 31. Van hen zijn er intussen 29 geïdentificeerd, zegt Yves Stevens, de woordvoerder van het crisiscentrum.

  Later op de dag verspreidt het crisiscentrum een nieuwe stand van zaken.

 57. 13:35 20/7/2021

  In Hampteau aangetroffen lichaam is dat van vermiste tiener

  Het levenloos lichaam dat zaterdag door een landbouwer aangetroffen werd in Hampteau, in de provincie Luxemburg, is formeel geïdentificeerd. Het gaat om het meisje van 15 jaar dat sinds vorige week woensdag vermist was nadat ze in de Ourthe belandde. Dat is dinsdag vernomen van het parket van Luxemburg, dat daarmee een bericht van de RTBF bevestigt.

  Het lichaam werd door een landbouwer gevonden op zo'n drie kilometer van de plaats waar het meisje door de stroming werd meegenomen.

  BELGA
 58. 13:20 20/7/2021

  En toen werd het stil: eerbetoon in heel het land voor slachtoffers van noodweer

  Op verschillende plaatsen in ons land is dinsdag om 12.01 uur een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de overstromingsramp en hun naasten. Net daarvoor loeiden de sirenes van de hulp- en interventiediensten. In het land hangen ook de vlaggen halfstok.

  Bekijk hier beelden van het stiltemoment uit verschillende hoeken van het land.

  Wannes Nimmegeers - De brandweer van Gent houdt een minuut stilte voor de slachtoffers van de wateroverlast.
 59. 11:30 20/7/2021

  Om 12.01 uur wordt het even stil in België: zo herdenken we vandaag onze slachtoffers op Dag van Nationale Rouw

  Vandaag is een dag van nationale rouw. De materiële ravage die het noodweer achterliet in ons land is enorm, het menselijke leed des te groter. Daarom staan we vandaag in heel het land even stil, zodat we de slachtoffers van de overstromingen in alle sereniteit kunnen herdenken.

  Wat gebeurt er vandaag:

  • 'No Sound But The Wind' van Editors zal om klokslag 12 uur op de radiozenders van VRT en DPG Media weerklinken.

  • Om 12.01 uur zullen overal in het land de sirenes van de hulpdiensten loeien.

  • Trams en bussen van De Lijn en MIVB blijven één minuut stilstaan om 12.01 uur (aan de eerstvolgende halte) zodat passagiers ook de kans krijgen om deel te nemen. NMBS zal de minuut van stilte aankondigen bij hun reizigers.

  • Overal in het land zullen de vlaggen halfstok hangen.

  Koning Filip zal samen met onder anderen premier Alexander De Croo (Open Vld), binnenlandminister Annelies Verlinden (CD&V) en Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) een herdenkingsplechtigheid houden in Verviers.

  Zeker 31 mensen lieten vorige week in Wallonië het leven na de enorme watersnood. Nog altijd 70 personen zijn vermist. Mensen verloren familieleden en raakten hun hele hebben en houden kwijt. Voor hén wordt vandaag een dag van nationale rouw afgekondigd.

  BELGA
 60. 09:45 20/7/2021

  Premier De Croo: 'We laten jullie niet in de steek'

  Premier Alexander De Croo drukt de gezinnen en gemeenschappen die zwaar getroffen zijn door de watersnood op het hart dat de regering hen niet in de steek zal laten. Dat verzekert hij in een open brief die vandaag, op de dag van nationale rouw, in de lokale pers is verschenen.

  De beelden van de ramp in Rochefort, Pepinster en Eupen staan op zijn netvlies gebrand, aldus de eerste minister. Hij heeft er "helden ontmoet, mannen en vrouwen die mensenlevens gered hebben, mannen en vrouwen die soms nog in onzekerheid en angst leven over het lot van hun naasten, die elkaar helpen om er samen uit te raken. Met een solidariteit die ik nog nooit gezien had."

  De Croo spreekt ook zijn "diepe dankbaarheid" en "diep respect" uit voor de hulpdiensten, professionele hulpverleners en vrijwilligers die de voorbije dagen hebben opgetreden. "Er zijn ongelooflijke inspanningen ontplooid, soms zelfs met gevaar voor eigen leven", luidt het. "Jullie hebben bewezen dat we, op dergelijke moeilijke momenten, steeds op elkaar kunnen rekenen."

  "Jullie kunnen op ons rekenen om jullie te helpen en jullie niet te vergeten", benadrukt de premier. "Wij zullen als regering alles doen wat kan om de gezinnen en gemeenschappen die getroffen zijn, te steunen. We laten jullie niet in de steek." 

  Photo News
 61. 07:54 20/7/2021

  Van sponssteden tot amfibiehuizen: zo kunnen we de volgende zondvloed tegenhouden

  Intense regenbuien en overstromingen. Moeten we die lijdzaam ondergaan of valt er iets tegen te beginnen? Wonderoplossingen zijn er niet, maar we kunnen ons wel degelijk wapenen tegen waterellende. Van sponssteden tot de bouw van amfibiehuizen.

  Lees het volledige artikel.

  Tim Dirven - In dit huis in Rochefort liep de kelder onder door de hevige regenval. We moeten we eraan durven te denken om onze huizen waterbestendig te maken. Dat kan met kleine ingrepen, zoals de stopcontacten verhogen of een iets hogere dorpel bouwen.
 62. 07:48 20/7/2021

  Als schade te groot wordt, betaalt overheid mee

  Als de schade aangericht door de watersnood van vorige week voor de verzekeraars te groot wordt om alleen te dragen, kan de overheid mee in het bad worden getrokken. Dat wettelijke vangnet werd nooit eerder geactiveerd. Dat schrijft De Tijd vandaag.

  Stilaan kan worden opgemeten hoeveel schade de watersnood van vorige week heeft aangericht in ons land. Dat de factuur hoog zal oplopen, staat volgens De Tijd buiten kijf. Maar de exacte omvang van de schade wordt nog een belangrijk punt voor de vraag wie ze zal moeten betalen.

  In eerste instantie komt de factuur te liggen bij de verzekeraars en hun herverzekeraars. Sinds het midden van de jaren 2000 valt de door natuurrampen aangerichte schade onder de brandverzekeringspolis. Toen slaagde toenmalig minister van Economie Marc Verwilghen (Open Vld) erin een hervorming rond te krijgen in een dossier waar al jaren over gepalaverd werd.

  Wouter Maeckelberghe

  In dat hervormde systeem werd ook een mechanisme opgenomen dat als vangnet kan dienen voor de verzekeraars. Als de door een natuurramp aangerichte schade zo hoog oploopt dat ze de verzekeraars in de problemen kan brengen, wordt de overheid mee in het bad getrokken om de schade te vergoeden.

  Waar die lat ligt, valt volgens De Tijd niet exact vast te pinnen. Ze wordt per verzekeraar berekend aan de hand van de premies die de maatschappij int en de schadeclaims die ze binnenkrijgt. Maar bij het opstellen van de wet gaf Verwilghen een globaal schade­bedrag van 280 miljoen euro als een richtsnoer bij overstromingen.

  Eric de Mildt

  Dat richtbedrag maakt duidelijk dat de lat bijzonder hoog ligt. Verwilghen maakte zich toen zelfs sterk dat het systeem de facto op een besparing neerkwam, aangezien die lat sinds de oprichting van het Rampenfonds in 1976 nog nooit was gehaald. Ook na de hervorming was het nooit nodig om dat mechanisme te activeren. Bij de laatste grote overstroming in ons land, in juni 2016, werd voor 143 miljoen euro schade geclaimd, een bedrag dat volledig bij de verzekeraars belandde.

  Of het overheidsvangnet deze keer voor het eerst wel moet worden geactiveerd, is nog niet duidelijk. De verzekeringssector verwacht pas eind juli of begin augustus een zicht te krijgen op de echte omvang van de waterschade.

 63. 06:00 20/7/2021

  Plunderaars blijven regio van Pepinster teisteren: 'Ik doe al vijf dagen geen oog dicht'

  De regio van Pepinster blijft geteisterd worden door plunderaars. Dat meldt RTL Info. De politie zet extra manschappen in om verlaten huizen en winkels te beschermen. Sommige inwoners willen het zekere voor het onzekere nemen en weigeren daarom hun huis te verlaten.

  "Enkele dagen geleden bleven twee mannen in de buurt van mijn huis rondhangen", vertelt een vrouw. "Mijn zoon ging met hen een discussie aan, maar toch zijn ze nog twintig minuten gebleven. We hebben hen uiteindelijk weggejaagd met onze Jeep."

  "Ik doe al vijf dagen geen oog dicht", voegt een andere buurtbewoner toe. "We houden alles in het oog. Die kerels duiken om 1 uur 's nachts via de spoortunnel op, puur met de bedoeling om te komen inbreken."

  Aurélie, de verantwoordelijke van een supermarkt, heeft zelfs al twee dieven op heterdaad betrapt. "Hun zakken waren al gevuld met champagne en andere alcohol. Ik heb hun namen doorgespeeld aan de politie."

  "Sommige plunderaars komen op voorhand de omgeving verkennen", stelt korpschef Alain Barbier. "We hebben genoeg manschappen op het terrein. Als er zich een verdachte situatie voordoet, aarzel dan niet om ons te bellen. In dit geval hanteren we nultolerantie. Wie betrapt wordt, zal voorgeleid worden bij het parket." Tot nu toe konden minstens tien personen opgepakt worden.

  EPA
 64. 21:52 19/7/2021

  ‘Lichamen kunnen zelfs in Nederland liggen’

  De zoekactie naar mensen die tijdens de overstromingen vermist raakten, gaat een nieuwe fase in. Met ondersteuning van speurhonden en Nederlandse experts zoekt de Cel Vermiste Personen sinds maandag gericht naar 70 mensen. ‘De kans dat we nog overlevenden vinden, wordt steeds kleiner.’

  Lees het artikel.

  EPA
 65. 18:15 19/7/2021

  Al 3,9 miljoen euro opgehaald voor slachtoffers

  Belgen hebben al voor 3,9 miljoen euro aan giften gestort op het speciale rekeningnummer dat Rode Kruis-Vlaanderen en Croix-Rouge de Belgique openden om de slachtoffers van de watersnood te helpen. Daarnaast stelden al meer dan 10.700 Vlamingen zich kandidaat als crisisvrijwilliger om ter plaatse een handje te helpen.

  Het Rode Kruis bedankt iedereen en zal later bekijken hoe en waar de financiële middelen zullen worden ingezet. "Na de acute noodfase en bij het wegtrekken van het water zullen de concrete noden van de slachtoffers duidelijk worden", zegt Nena Testelmans, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen. 

  Aanmelden als crisisvrijwilliger kan nog steeds via de website van het Rode Kruis-Vlaanderen. Geld storten kan op het nationale rekeningnummer BE70 0000 0000 2525 van Rode Kruis-Vlaanderen en Croix Rouge de Belgique.

 66. 17:04 19/7/2021

  Nog 70 mensen vermist in ons land

  Er zijn momenteel nog zeventig mensen vermist of onbereikbaar na de overstromingen in Wallonië. "Met ruim vijftig anderen kon in de voorbije uren contact opgenomen worden", kondigde premier Alexander De Croo aan bij het begin van de persconferentie van het Overlegcomité. Eerder vandaag was nog sprake van 127 vermisten.

  Het aantal doden blijft voorlopig ongewijzigd op 31.

  "Na de eerste fase van de crisis waarin het doel was om zo veel mogelijk mensenlevens te redden en om overlevenden te evacueren en onder te brengen in noodopvangplaatsen, stabiliseert de toestand nu", klinkt het bij het Crisiscentrum, dat de cijfers bevestigt. "Het terrein wordt weer bereikbaar en het water trekt zich terug. Er wordt nu gefocust op het verder opsporen van de vermisten en het opmeten van de schade aan de basisinfrastructuur voor water, elektriciteit, mobiliteit en communicatie", luidt het. 

  Ingenieurs controleren op verschillende locaties ook de stabiliteit van verschillende gebouwen. Door deze ingrepen kunnen sommige mensen al terugkeren naar hun woningen. Een aantal lokale wegen zijn wel nog afgesloten en er worden omleidingen voorzien.

 67. 16:14 19/7/2021

  Zoekactie naar overlevenden in Vesdervallei afgelopen

  Vijf dagen na de overstromingen van 14 juli zijn de zoekacties naar overlevenden in de vallei van de Vesder afgelopen. Dat heeft korpschef Alain Barbier van de politiezone Vesder gezegd in Pepinster.

  "We hopen natuurlijk nog steeds dat we overlevenden vinden, maar we moeten realistisch zijn. Het zoeken naar overlevenden met behulp van technische middelen is stopgezet en vandaag zijn andere zoekacties gestart die gericht zijn op het vinden van lichamen", aldus de korpschef. Hij voegde er nog aan toe dat van de 31 slachtoffers er inmiddels 19 werden geïdentificeerd. 

  Tientallen huizen moeten nog worden geïnspecteerd door stabiliteitsexperts en intussen ziet de politie van de zone Vesder, bijgestaan door collega's uit het hele land, 24 uur op 24 toe op de beveiliging van de eigendommen van de slachtoffers. "Dat stelt ons in staat om, dag en nacht, de aanwezigheid ter plaatse van 70 agenten te garanderen die gewetenloze plunderaars moeten afschrikken. We vragen aan de burgers om niet tussen te komen, maar wel aandachtig te zijn, de situatie te observeren en niet te aarzelen om vragen te stellen aan onbekenden die in de buurt lopen en bij twijfel de politie te bellen", aldus nog de korpschef.

  EPA - Een ingestorte woning in Pepinster.
 68. 15:02 19/7/2021

  Schade aan spoornet geschat op 40 tot 50 miljoen euro

  Spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel schat de schade aan het Belgische spoornet als gevolg van het noodweer voorlopig op zowat 40 tot 50 miljoen euro. Het gaat om een zeer voorlopige raming aangezien op diverse plaatsen het water nog niet helemaal is weggetrokken en er daar dus nog geen zicht is op de reële schade, zegt Infrabel. De spoorinfrastructuurbeheerder wijst er ook op dat het cijfer enkel slaat op de materialen, en bijvoorbeeld nog geen rekening houdt met het economische verlies.

  "Alles samen waren er een 25-tal spoorlijnen getroffen, vooral ten zuiden van de Maas waren de problemen het grootst", meldt woordvoerder Thomas Baeken. Nu moet er eerst puin worden geruimd en vervolgens moet zowat 10 kilometer aan spoorwegbeddingen opnieuw worden gestabiliseerd en aangelegd, aangezien die op verschillende plaatsen volledig zijn weggespoeld. Daarnaast moet ongeveer 50 kilometer aan bovenleidingen worden hersteld, moeten er 3.000 dwarsliggers worden vervangen en 70.000 ton aan ballast worden gestort. En er moeten ook herstellingen gebeuren aan drie spoorbruggen die zwaar beschadigd raakten. 

  Infrabel hoopt alles weer in orde te krijgen tegen midden of eind augustus. Een overzichtskaart op de websites van Infrabel en spoorwegmaatschappij NMBS toont per getroffen spoorlijn wanneer het verkeer er vermoedelijk hernomen kan worden.

  NMBS
 69. 11:20 19/7/2021

  Annelies Verlinden: 'Voor een waterbom als deze bestaat geen draaiboek'

  "De ravage wordt zichtbaar nu het water langzaam wegtrekt", zo zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden tijdens een persconferentie van het Crisiscentrum. "En de ravage is enorm. Het is een van de grootste natuurrampen in ons land ooit."

  Verlinden en enkele vertegenwoordigers van de hulpdiensten gaven een huidige stand van zaken weer na de overstromingen in ons land. De directeur-generaal van het Crisiscentrum had het zichtbaar moeilijk.

  Lees meer.

  Photo News
 70. 11:00 19/7/2021

  Al 165 doden in heel Duitsland

  Het aantal dodelijke slachtoffers van de felle overstromingen in het district Ahrweiler, in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts, is opgelopen tot 117. Dat heeft een politiewoordvoerder meegedeeld in Koblenz.

  Daarnaast raakten minstens 749 mensen gewond. Het is onduidelijk hoeveel mensen er nog vermist zijn. Zondag lag het dodental van de overstromingen in Rijnland-Palts nog op 110.

  Het totale dodental van het noodweer in Duitsland stijgt daarmee naar 165. In Noord-Rijnland-Westfalen was zondag melding gemaakt van minstens 47 doden. In de deelstaat Beieren, in het zuiden van het land, hebben eveneens overstromingen plaatsgevonden, waarbij één persoon om het leven is gekomen.

  Horst Seehofer, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, zal vandaag een bezoek brengen aan een ziekenhuis in Ahrweiler. 

 71. 10:50 19/7/2021

  Dodental in Duits district Ahrweiler loopt op tot 117

  Het aantal dodelijke slachtoffers van de felle overstromingen in het district Ahrweiler, in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts, is opgelopen tot 117. Dat heeft een politiewoordvoerder maandag meegedeeld in Koblenz.

  Daarnaast raakten minstens 749 mensen gewond. Het is onduidelijk hoeveel mensen er nog vermist zijn.

  Zondag lag het dodental van de overstromingen in Rijnland-Palts nog op 110.

 72. 09:31 19/7/2021

  Burgemeester Chaudfontaine: dodentol loopt op tot 36

  De nieuwe voorlopige dodentol van het noodweer in ons land is 36. Dat heeft de burgemeester van Chaudfontaine (provincie Luik) Daniel Bacquelaine deze ochtend gezegd bij La Première (RTBF-radio). Dat aantal zal nog oplopen, aangezien meer dan honderd mensen "vermoedelijk vermist of onbereikbaar" zijn.

  Volgens de kranten van Sudpresse vielen er 32 doden in de provincie Luik, 1 in de provincie Luxemburg, 2 in de provincie Namen en 1 in de streek van Charleroi (Henegouwen). Zondagavond sprak het Crisiscentrum nog over 31 doden en 163 vermisten.

  AFP
 73. 07:05 19/7/2021

  Verzekeraars trekken zelf naar rampgebied, schade geschat op ‘honderden miljoenen, misschien miljarden euro’s’

  De Belgische verzekeraars moeten al minstens 150 miljoen euro uitkeren na de zware overstromingen. De totale schade zal dat bedrag ruim overtreffen en kan in de honderden miljoenen lopen. Om klanten met schade tegemoet te komen, stuurt alvast verzekeraar Ethias busjes met mobiele kantoren ter plaatse.

  Lees het volledige artikel.

  Wouter Maeckelberghe - De ravage in onder meer Pepinster is enorm na het noodweer van vorig week.
 74. 21:27 18/7/2021

  Alain Remue: 'Vanaf morgen zoeken we gericht naar lichamen'

  "Vanaf morgen gaan we starten met het gericht zoeken naar lichamen, daar moeten we eerlijk in zijn." Dat heeft Alain Remue, het hoofd van de Cel Vermiste Personen, gezegd in het VRT-journaal.

  Het aantal bevestigde overlijdens na de overstromingen is in België opgelopen tot 31. Er zijn ook nog 163 mensen "vermoedelijk vermist of onbereikbaar".

  Die lijst zal mogelijk nog kleiner worden, bijvoorbeeld omdat er mensen twee keer op staan of omdat mensen wel in veiligheid zijn maar dat nog niet hebben kunnen laten weten. "Maar we moeten ook realistisch zijn", zei minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) in het journaal. "De schade en de omvang van de ramp zijn zo groot dat het perfect realistisch is dat er nog lichamen gevonden zullen worden."

  "Waar we die gaan vinden, is een andere vraag", voegde Remue toe. "Overal waar water is geweest, daar zijn wij in geïnteresseerd. Dat is een immens gebied. Het gaat niet over een gemeente, maar over de provincie Luik, en ook wel Namen en Luxemburg voor een stuk. Dit is iets wat we nog nooit hebben meegemaakt."

 75. 19:32 18/7/2021

  Dodentol loopt op tot 31

  De dodentol na de zware overstromingen in ons land is opgelopen tot 31. Dat meldt het Nationaal Crisiscentrum. Er zijn nog 163 mensen "vermoedelijk vermist of onbereikbaar". Het crisiscentrum voegt toe dat er op dit moment "geen dreigend gevaar" meer is in de getroffen gebieden.

  Er vinden op sommige plaatsen nog zoekacties plaats, maar "de focus van de operaties verlegt zich nu naar het zware opruimwerk en het opmeten van de immense materiële schade", klinkt het.

  Wat de "vermoedelijk vermiste of onbereikbare" personen betreft, vraagt het Crisiscentrum dat iedereen die zijn familie of vrienden om één van die redenen nog niet heeft kunnen contacteren, dat aan de hulpdiensten zou melden. Wie nieuws zoekt over een familielid of vriend, kan terecht bij de lokale politiezone. "Zij verzamelen alle informatie over vermiste personen."

  Het crisiscentrum roept mensen ook op om niet naar de getroffen gebieden te gaan als ze daar niet moeten zijn. Niet als ramptoerist, maar ook niet om goederen te brengen. Dat kan het werk van de hulpdiensten verstoren, en bovendien zijn veel wegen moeilijk berijdbaar. "Wacht op een specifieke oproep van het Rode Kruis of van een gemeente om materiaal te doneren of te brengen", luidt het.

 76. 19:00 18/7/2021

  Waterpeil in Halen heeft hoogtepunt bereikt, in Rotselaar is daling ingezet

  Het peil van de waterlopen in Limburg en Vlaams-Brabant zal nog dagenlang hoog blijven. Dat blijkt uit de meest recente update van de Vlaamse Milieumaatschappij. In het Limburgse Halen, waar kritieke wateroverlast - waarbij huizen water binnenkrijgen - optreedt, is het maximumpeil van de Velpe en de Gete bereikt. In het Vlaams-Brabantse Rotselaar zijn De Winge en de Grote Losting langzaam aan het dalen.

  Overal in het Demerbekken staan de waterpeilen hoog tot zeer hoog. Op verschillende plaatsen treden nog steeds kritieke overstromingen op, onder meer langs de Grote Gete, de Kleine Gete, de Demer, de Herk en de Velpe. In Halen worden op verschillende plaatsen langs de Gete en Velpe lokaal maatregelen getroffen om bijkomende buffercapaciteit aan te spreken.

  Op de Herk is het waterpeil in Alken aan het dalen doordat stroomopwaartse wachtbekkens maximaal worden ingeschakeld.

  In Vlaams-Brabant zijn langs de Grote en Kleine Gete en Melsterbeek de waterpeilen aan het zakken ter hoogte van Geetbets. De waterpeilen van de Winge en de Grote Losting in Rotselaar zijn langzaam aan het dalen.

  De Dijle in Sint-Joris-Weert heeft het alarmpeil overschreden. Daar treden kritieke overstromingen op langs de Neerijsebaan. Het peil is er intussen wel aan het dalen.

  Langs de Zenne zijn de peilen inmiddels gedaald. Daar is het gevaar geweken. 

 77. 16:34 18/7/2021

  Campinguitbaters roepen toeristen op om Ardennen niet te mijden ‘Blijf niet weg, we hebben jullie nodig’

  Naast de zware menselijke tol, staan de door het noodweer getroffen regio’s ook voor een economische ravage. In Wallonië - en zeker de Ardennen - vreest men dat het toeristische hoogseizoen er nu al op zit. ‘Een ramp voor alles wat met toerisme te maken heeft’, zo klinkt het. En een dure, als je weet dat de toeristische sector in Wallonië goed is voor een omzet van 2 miljard euro. Tegelijk doen de uitbaters een oproep: ‘Blijf niet weg. Wij hebben jullie nodig!’

  Lees meer.

 78. 16:14 18/7/2021

  Premier De Croo over zondvloed: 'Link met klimaatverandering? Ja, die is er'

  Premier Alexander De Croo (Open Vld) erkent in VTM Nieuws dat de hulpverlening moeilijk is verlopen tijdens de zondvloed in het oosten van ons land. Aan de basis lagen "zeer moeilijke weersomstandigheden", klinkt het.

  Eerst moeten de getroffen mensen geholpen worden, maar daarna zal er zeker een evaluatie gebeuren, verzekert De Croo.

  "Wat hier gebeurd is, is zeer uitzonderlijk", wijst de premier er nog op. "Maar volgens sommige wetenschappers kunnen we hier frequenter mee geconfronteerd worden." Een grondige evaluatie is dan ook nodig. "Is er een link met klimaatverandering? Ja, die is er", klinkt het kordaat. "Moeten we ons daarop voorbereiden? Ja."

  De heropbouw van de getroffen gemeenten in ons land "wordt een werk van lange adem", geeft premier De Croonog aan. "De ramp heeft geen onderscheid gemaakt tussen wie ze geraakt heeft."

  Veel mensen met beperkte middelen zijn slachtoffer geworden van het noodweer. "Hulp zal nodig zijn", aldus De Croo, die erop wijst dat het rampenfonds zal tussenkomen. Ook zouden er Europese middelen ter beschikking moeten komen. "Officiële goedkeuring moeten we nog krijgen, maar er is weinig twijfel dat we niet zouden voldoen."

  En dan zijn er nog de verzekeraars. Volgens de premier vindt er morgen een vergadering met de verzekeraars plaats. Het doel is om "eenzelfde aanpak uit te werken zodat snel middelen kunnen vrijgemaakt worden".

  "We moeten ervoor zorgen dat mensen hun leven opnieuw kunnen opbouwen", aldus nog De Croo.

 79. 15:55 18/7/2021

  Nog 37.000 gezinnen zonder elektriciteit in Luik en Waals-Brabant

  De situatie in de provincies die het zwaarst getroffen zijn door de overvloedige regen en daaropvolgende overstromingen verbetert geleidelijk aan. Er vinden nog steeds zoekacties plaats, maar de reddingsacties zijn zo goed als afgelopen. Dat meldt het Nationaal Crisiscentrum.

  Zowat 37.000 gezinnen in de provincies Luik en Waals-Brabant zitten nog zonder stroom en er zijn ook nog problemen met het drinkwater.

  De grootste problemen situeren zich nog in de provincies Luik en Waals-Brabant. In Luik wordt nog steeds water weggepompt. Daarnaast zijn ook nog 245 elektriciteitscabines buiten werking, waardoor 17.150 gezinnen zonder elektriciteit zitten. In Waals-Brabant zijn 279 elektriciteitscabines buiten werking, waardoor daar 20.000 mensen zonder stroom zitten.

 80. 15:05 18/7/2021

  Elio Di Rupo: 'Overstromingen troffen 240 van de 262 Waalse gemeenten'

  De overstromingen van de voorbije dagen hebben in Wallonië 240 van de 262 gemeenten getroffen, in verschillende gradaties. Dat heeft Waals minister-president Elio Di Rupo gezegd tijdens een bezoek aan Ensival, een deelgemeente van Verviers. "De schade zal in de honderden miljoenen, mogelijk miljarden euro's lopen", zei Di Rupo nog. "Er zal dus geld nodig zijn en veel organisatie."

  Di Rupo kwam in Ensival samen met zijn partijgenote uit de PS en Waals minister van Gezondheid Christie Morreale poolshoogte nemen van de schade die de overstromingen er veroorzaakten. "Wat er is gebeurd, gaat het verstand te boven. En volgens de weerexperts was het totaal onvoorspelbaar", aldus nog de Waals minister-president.

  Di Rupo loofde de golf van solidariteit na de ramp, maar riep de mensen ook op om geen meubels en kleren meer te geven. "Wat de getroffenen nu nodig hebben, is geld. De stad heeft een rekening geopend en we roepen iedereen op die wil helpen en zich nuttig wil maken, om daar een gift op te storten", klonk het. Di Rupo voegde nog toe dat de Waalse regering er alles aan zal doen om de mensen te helpen.

 81. 12:08 18/7/2021

  Situatie in Oberbayern blijft zorgwekkend: 'Voertuigen werden speelbal van watermassa'

  Pas bij het eerste daglicht werden de ware proporties van de catastrofe in de regio Oberbayern, in het zuiden van Duitsland tegen de grens met Oostenrijk, duidelijk.

  Stortregens hebben zaterdagavond de rivier de Ache buiten haar oevers doen treden en aardverschuivingen veroorzaakt. De regio riep de noodtoestand uit.

  Twee mensen overleden, waarvan een aan een natuurlijke oorzaak. Districtsbestuurder Bernhard Kern zei echter dat ook bij dat overlijden niet kon worden uitgesloten dat er een link met het noodweer was.

  Zowat 890 hulpverleners werden ingezet in de zwaarst getroffen dorpen. De lokale coördinator van de hulpdiensten, Anton Brandner, sprak van dramatische taferelen: "Voertuigen werden de speelbal van de watermassa."

  Vooral Berchtesgarden, Bischofswisen, Schönau am Köningssee, Marktschellenberg en Ramsau in het uiterste zuidoosten van de deelstaat Beieren werden het hardst getroffen. De brandweer en de andere hulpdiensten moesten tot 500 keer uitrukken, ook om mensen te redden.

  Huizen dienden te worden ontruimd, omdat ze dreigden in te storten. Zowat 130 personen werden geëvacueerd, waarvan 80 in Schönau am Köningssee. Het treinverkeer tussen Bad Reichenhall en Berchtesgaden is opgeschort en sommige wegen zijn gedeeltelijk afgesloten.

  De toestand blijft zorgwekkend, want het volgende regenfront is reeds op komst.

 82. 10:39 18/7/2021

  Waterpeil Velpe sterk gedaald, dat van Gete in Halen stijgt nog lichtjes

  Het waterpeil van de Velpe op het grondgebied van Halen is in de nacht van zaterdag op zondag sterker beginnen dalen met als gevolg een positief effect op de waterstand in het centrum. "Het water trekt daar langzaam weg. De Gete blijft wel nog lichtjes stijgen en treedt nu op verschillende plaatsen buiten haar oevers. Defensie, hulpverleningszone Oost-Limburg, hulpverleningszone Zuid-West Limburg en de stadsdiensten staan paraat en volgen de situatie op de voet," vertelt de Halense burgemeester Erik Van Roelen (CD&V) zondag.

  De civiele bescherming blijft intussen pompen in de Mosstraat om daar de situatie onder controle te krijgen. "We hebben nog een ruime voorraad zandzakken, maar we halen ook de niet-gebruikte zakken op in de straten waar het gevaar geweken is. Voor de inwoners van Halen, die hun sanitair niet kunnen gebruiken, is er nog altijd de mogelijkheid om de toiletten en douches in het sportcentrum De Koekoek te gebruiken," vult Van Roelen aan. 

  In het zuiden van het land staan, net zoals gisteravond, alleen nog de Mehaigne, een zijrivier van de Maas, en de bijrivieren van de Mehaigne, in de provincies Namen en Luik, onder hoogwateralarm. Dat blijkt uit de jongste update van het Operationeel Directoraat-Generaal voor Mobiliteit en Waterwegen, de Waalse overheidsadministratie voor de waterwegen. 

  Het waterpeil daalt er wel en die tendens zou zich ook doorzetten.

  Ook alle andere waterpeilen blijven verder dalen. Het gaat dan onder meer om de Samber, de Maas en de Ourthe. 

  Stad Halen - Halen.
 83. 10:09 18/7/2021

  Al ruim 8.500 aanmeldingen op vrijwilligersplatform Rode Kruis

  Op het platform 'Helpen Helpt' van het Rode Kruis hebben zich al meer dan 8.500 mensen aangemeld als crisisvrijwilliger. Dat meldt het Rode Kruis zondagochtend.

  Het platform waarop mensen zich kunnen aanmelden om te gaan helpen in gebieden die zwaar getroffen zijn door het noodweer, werd vrijdagmiddag gelanceerd. Het Rode Kruis startte het initiatief voor het eerst vorig jaar, toen om helpers te vinden tijdens de coronacrisis.

  Zaterdagochtend hadden zo'n 4.600 mensen zich aangemeld, zondag is dat aantal gestegen tot boven de 8.500. "Het gaat heel snel", zegt Jan Poté, woordvoerder van het Rode Kruis. "Tijdens de coronacrisis hadden we 15.000 aanmeldingen, maar dat was over een heel jaar. Nu spreken we over 48 uur."

  De mensen die zich aanmeldden om te helpen, moeten nog even wachten om aan de slag te gaan. Het Rode Kruis moet eerst nog in kaart brengen wat de specifieke noden zijn en waar men hoeveel vrijwilligers kan inzetten.

 84. 09:59 18/7/2021

  Noodweer verplaatst zich naar Oostenrijk en Oost-Duitsland

  Terwijl in ons land en het westen van Duitsland het ergste voorbij lijkt te zijn, krijgen andere delen van Duitsland en de Alpen nu te maken met noodweer en watersnood. 

  In Oost-Duitsland en Beieren zijn er zware overstromingen. De Oostenrijkse Alpen hebben eveneens te kampen met hevige regenval. In Hallein, nabij Salzburg, heeft dit al geleid tot een ware zondvloed. “De situatie is zeer kritiek, deels dramatisch”, zei een politiewoordvoerder zaterdagavond.

  Lees meer.

 85. 08:48 18/7/2021

  Beterschap op komst in Halen (Limburg), toestand in Rotselaar (Vlaams-Brabant) niet langer kritiek

  In Rotselaar (Vlaams Brabant) lijkt de ergste waterellende achter de rug. Gisteren was de toestand er nog kritiek met groot overstromingsgevaar. Ook in Halen (Limburg), waar enkele honderden huizen in het centrum van de stad getroffen zijn, is er beterschap op komst.

  Het waterpeil van de Gete stijgt nog wel licht, maar dat van de Velpe is aan het dalen. Zo schrijft VRT NWS. 

 86. 08:47 18/7/2021

  Dodental door watersnood in westen Europa boven de 180

  Het dodental door de watersnood in het westen van Europa is de 180 voorbij. Het officiële dodental door het noodweer in België staat op 27. In Duitsland kwamen volgens plaatselijke media zeker 156 mensen om het leven.

  De Duitse bondskanselier Angela Merkel brengt vandaag een bezoek aan het rampgebied in Rijnland-Palts. Alleen al in die deelstaat vielen minstens 110 doden en raakten zeker 670 mensen gewond. Merkel gaat naar de plaats Schuld, waar huizen zijn weggevaagd door het water.

  De wateroverlast in Duitsland is nog niet achter de rug. Verschillende regio's zijn gisteren getroffen door extreme regenval. Het gaat onder meer om de regio Oberbayern in Beieren. Daar is de situatie dramatisch, aldus de hulpdiensten. Er zijn in dat gebied twee mensen omgekomen, maar onduidelijk is of hun dood iets te maken heeft met de overstromingen.

 87. 08:02 18/7/2021

  Ondanks hulpkreten weinig hoop slachtoffers levend onder het puin te halen in Pepinster

  In het zwaar getroffen Pepinster zijn nog altijd 22 mensen vermist. Gisteravond zijn er nog vier dodelijke slachtoffers teruggevonden. De burgemeester bevestigde aan VTM NIEUWS dat reddingswerkers zaterdagavond rond 19 uur een of twee stemmen hoorden roepen vanonder het puin. 

  De hoop nog iemand levend onder het puin te halen, is intussen weer geslonken, al worden de reddingswerkzaamheden vandaag verdergezet.

  Lees meer.

 88. 07:12 18/7/2021

  Dodentol in Duitse Ahrweiler loopt op tot 110

  Het aantal slachtoffers van het noodweer in het Duitse district Ahrweiler in de deelstaat Rijnland-Palts is zondagochtend opgelopen tot 110. Volgens de politie is er nog steeds sprake van 670 vermiste personen. In totaal maakte de Duitse politie al melding van minstens 156 doden.

  Het aantal slachtoffers en gewonden kan nog verder oplopen. In verschillende dorpen is er nog steeds geen stroom of telefoonontvangst. Een groot deel van de wegen in het dal van de Ahr is nog steeds versperd.

  In Ahrweiler bevindt zich onder meer de zwaar getroffen plaats Schuld, waar huizen zijn verwoest door het hoge water.

  AFP
 89. 07:10 18/7/2021

  11.000 gezinnen zitten nog zonder elektriciteit in Luikse

  In het Luikse zijn er nog steeds 157 elektriciteitscabines buiten werking, waardoor ongeveer 11.000 gezinnen zonder elektriciteit blijven zitten. Dat zegt Resa, de distributienetbeheerder voor elektriciteit en gas. Het goede nieuws is dat 222 andere cabines wel weer werken, waardoor de stroom hersteld werd bij 15.500 gezinnen.

  "Op enkele kritieke plaatsen na, in Pepinster of in sommige dorpen of wijken van Trooz waar bijna alles verwoest is, hopen we geleidelijk aan de elektriciteit te herstellen in alle getroffen gemeenten. Tegen volgend weekend moet dat het geval zijn in de meest kritieke gebieden. Maar we blijven voorzichtig, want extreme problemen blijven mogelijk", zegt Gil Simon, algemeen directeur van Resa.

  Voor het gasnet is de situatie anders. In de ergst getroffen gebieden zijn de eerste diagnoses gesteld en is de gasbevoorrading afgesloten. Vervolgens hebben de teams van Resa installaties gecontroleerd die niet afgesloten waren, maar wel schade leden door de overstromingen. Daar werden veiligheidsmaatregelen genomen. Ook zijn er verschillende interventies geweest na meldingen van instortingsgevaar of stabiliteitsproblemen, zegt Resa.

  "Onze huidige prioriteit is de veiligheid van de netten, en dus van de burgers, en het blijven stellen van de diagnoses, zodat we een preciezer beeld krijgen en de gepaste maatregelen kunnen nemen", zegt hij. Volgens Simon is de situatie "zeer problematisch" voor de 3.600 gezinnen die sinds de overstromingen zonder gas zitten.

  Een tijdelijke oplossing is niet mogelijk. Waar het gasnet beschadigd of weg is, zijn grote werkzaamheden nodig om die te herstellen. "Die heropbouw kan weken, zelfs maanden duren. Onze teams zullen later bij alle getroffen gezinnen moeten langsgaan, om zeker te zijn dat de installaties perfect luchtdicht zijn, voordat we weer gas door de leidingen laten stromen", zegt Resa. 

  Photo News
 90. 22:10 17/7/2021

  Enkel nog overstromingsgevaar voor Mehaigne en zijrivieren in Wallonië

  In Wallonië geldt enkel nog overstromingsgevaar voor de Mehaigne, een zijrivier van de Maas, en de bijrivieren van de Mehaigne, in de provincies Namen en Luik. Alle andere waterpeilen blijven zakken, zo blijkt uit de jongste update van het Operationeel Directoraat-Generaal voor Mobiliteit en Waterwegen, de Waalse overheidsadministratie voor de waterwegen.

  In de meeste provincies "dalen de waterpeilen en die trend zal zich de komende uren doorzetten", zegt de Waalse overheidsadministratie.

 91. 22:10 17/7/2021

  Inwoner van Naamse Mettet die in rivier Biesmelle viel overleden in ziekenhuis

  Een inwoner van Mettet, in de provincie Namen, is deze voormiddag overleden nadat hij donderdag in de Biesmelle was gevallen, een zijrivier van de Samber. Dat zegt de korpschef van politiezone Val de Sambre, Marc Gilbert, die daarmee een bericht van de krant L'Avenir bevestigde.

  De man van zeventig jaar werd donderdag enkele tientallen meters meegesleurd, alvorens enkele getuigen, geassisteerd door de brandweer, hem konden redden. De man zat meer dan een halfuur vast in het wassende water en kreeg er veel binnen. Hij werd in het ziekenhuis opgenomen in kritieke toestand en overleed uiteindelijk zaterdag.

  De man is het tweede dodelijke slachtoffer van de overstromingsramp in de provincie Namen. Een ander slachtoffer kwam om het leven in Philippeville.

 92. 22:10 17/7/2021

  Bewoners terug naar huis in Herbricht (Lanaken)

  De inwoners van Herbricht, een gehucht in Lanaken, mochten vanavond terug naar huis nadat ze geëvacueerd waren op donderdag. Dat laat burgemeester van Lanaken, Marino Keulen, weten. "Het water is geweken", zegt Keulen. "Wat achterblijft is veel vuil, modder, afval en stank." De bewoners zijn druk in de weer met de opruim.

  In zijn stand van zaken looft Keulen ook de bewoners van Herbricht. "Bewonderenswaardige houding, ze zijn druk in de weer." De gemeentelijke technische dienst zal dan weer bijspringen waar mogelijk. Voor niet Lanakenaren heeft hij een andere boodschap. "Blijf weg uit Herbricht." Dat op vraag van zowel de bewoners als de burgemeester zelf. "Geen ramptoeristen!", voegt Keulen toe. "De nadarafsluitingen mogen niet verplaatst worden, de politie houdt wacht."

  Ook in Smeermaas, waar de bewoners op vrijdag al mochten terugkeren, zakt het water steeds verder weg. "Het waterdebiet bedraagt nu nog 2.557 kubieke meter per seconde, op het toppunt was dat zo'n 3.300 kubieke meter per seconde", legt Keulen uit. In Maaseik ligt het water al 16 centimeter dieper dan op het toppunt. Tegen zondag zal het water naar verwachting nog 30 tot 50 centimeter dalen.

 93. 21:06 17/7/2021

  ‘Vermist 15-jarig meisje dood teruggevonden in Hotton’

  Het 15-jarig meisje dat woensdag in de Ourthe viel en door de rivier werd meegesleurd, is dood teruggevonden in Hotton. Dat zegt de plaatselijke burgemeester tegen Sudinfo.be. Volgens de burgemeester is haar lichaam teruggevonden door een boer die de omheining van zijn wei aan het herstellen was. Daar vond hij ook haar lichaam terug. Het meisje verdween woensdag in Marcourt, waar ze op zomerkamp was.

  rv
 94. 20:07 17/7/2021

  Reddingswerkers horen geroep vanonder puin in Pepinster

  In het zwaar getroffen Pepinster zijn nog altijd 22 mensen vermist. Gisterenavond zijn er nog vier dodelijke slachtoffers teruggevonden. Maar toch is er nog hoop. De burgemeester bevestigde aan VTM NIEUWS dat reddingswerkers vanavond iemand hebben horen roepen vanonder het puin. De reddingsactie is in gang gezet.

  VTM NIEUWS
 95. 19:14 17/7/2021

  Oostenrijkse brandweerlieden redden levens met bootjes in Wallonië

  De taak van de 120 Oostenrijkse brandweerlieden in ons land zit erop. Na 72 uur in de weer te zijn geweest in zeer moeilijke omstandigheden, kunnen ze terugkeren naar hun thuisland. Het koningspaar en minister van Binnenlandse Zaken  Annelies Verlinden (CD&V) hebben de reddingswerkers, die tal van levens hebben gered, persoonlijk bedankt. De Oostenrijkers konden op veel sympathie rekenen van de Belgische bevolking: “De mensen vlogen ons om de hals.”

  De 120 hulpverleners van de brandweer uit Neder-Oostenrijk bereikten drie dagen geleden na een rit van twaalf uur het rampgebied in de provincie Luik. De zoektocht naar overlevenden te midden van het wassende water kon beginnen. De Oostenrijkers hadden 26 bootjes bij en werden vooral ingezet in Theux en Pepinster.

  In Theux stond het water twee en een halve meter hoog. “Het water stroomde zo gigantisch snel dat auto’s als luciferdoosjes wegspoelden en vele gebouwen enorm werden beschadigd”, zei Franz Resperger van de Oostenrijkse brandweer aan Krone. “Geen enkele inwoner van Theux had al eerder zo’n erge watersnood meegemaakt.”

  De Oostenrijkers doorzochten tal van autowrakken en overstroomde woningen. Vooral in Theux hebben de brandweerlieden mensenlevens kunnen redden. De reddingswerkers konden op veel sympathie rekenen van de lokale bevolking, ook al kwamen ze uit het 'verre’ Oostenrijk, vertelde Resperger. “Vele mensen vielen ons om de hals en bedankten ons voor de snelle hulp.”

  En ook het Belgische koningspaar heeft dank betuigd aan de vele buitenlandse hulpverleners: “We willen de hulpdiensten en de vele vrijwilligers bedanken voor hun uitzonderlijke inzet tijdens deze overstromingen. We zijn ook dankbaar voor de spontane solidariteit bij de bevolking en voor de steun aan ons land vanuit het buitenland”, klinkt het op Twitter.

  BELGA
 96. 19:07 17/7/2021

  Leger nog actief in verschillende provincies om slachtoffers te helpen

  Ook zaterdag nog heeft het leger bijgesprongen in verschillende provincies om de slachtoffers van de overstromingsramp te helpen. Vooral in Luik was dat het geval.

  Bijna vijftig militairen hielpen zaterdag met opruimen in Luik, Trooz en Esneux. Ze stonden slachtoffers bij en zorgden ervoor dat materiaal en mensen ter plaatse raakten. Het leger zette daarbij pompen, vrachtwagens, graafmachines en kranen in. Elf militairen hielpen tot 14 uur de bevolking in Verviers. Drie van hen zijn nog ter plaatse om voedsel te vervoeren. Achttien militairen waren actief in Limbourg en Pepinster.

  In Namen hielpen enkele tientallen militairen sinds vrijdag om de weg te repareren en de bedding te herstellen van de rivier Samson in Thon-Samson. Zaterdagmiddag zat hun werk erop. Over een lengte van honderd meter was de rivierbedding hersteld en puin verwijderd. De militairen trokken ook een dijk op om huizen te beschermen en ze pompten kelders leeg.

  In de provincie Luxemburg coördineerden vier militairen de gemeentelijke logistieke hub in Marche-en-Famenne. Ze coördineerden ook de vrijwilligers in On en Hargimont. In Waals-Brabant hielpen 42 militairen met schoonmaken, opruimen en pompen.

  Verschillende helikopters staan stand-by in Bevekom en Bierset voor reddings- en evacuatiemissies, waaronder een NH90 NFH van de basis in Koksijde. Verder is er een reddingshelikoper van de Franse civiele bescherming uit Le Havre in Luik. Sinds vrijdagmiddag is ook een Italiaanse AW139-helikopter ter plaatse.

  Onder meer de kazerne in Spa is voorbereid om mensen op te vangen en eventueel te laten overnachten.

  AFP
 97. 19:03 17/7/2021

  Wie zich niet kon laten vaccineren door watersnood, kan vaccinatie gewoon verplaatsen

  Wie door de watersnood zijn afspraak heeft gemist om zich te laten vaccineren tegen Covid-19, kan met zijn vaccinatiecode zijn oorspronkelijke afspraak annuleren en een nieuwe afspraak maken zonder een nieuwe uitnodiging af te wachten. Dat is tenminste het geval voor wie in Brussel, Vlaanderen of de Duitstalige Gemeenschap woont. Wie in Wallonië woont, moet contact opnemen met het contactcenter op het nummer 0800/45.019 om de vaccinatie te verplaatsen, zo delen de FOD Volksgezondheid en het Crisiscentrum mee.

  Meer concrete details zijn te vinden op die website van de FOD Volksgezondheid en het Crisiscentrum. Zo wordt ook meegegeven dat wie zijn vaccinatiecode kwijt is, die kan terugvinden op MyHealthViewer. Als dat niet lukt, moet het betrokken vaccinatiecentrum gebeld worden.

  Op de website staan ook richtlijnen voor wie verplicht getest moest worden, maar die test door de ramp niet kon laten doorgaan. Zo kan een nieuwe afspraak ingepland worden als de testcode niet vervallen is. In het andere geval is een test niet langer zinvol. De politie voert wel tijdelijk een gedoogbeleid voor personen die terugkeren na een verblijf in een rode zone en die zich in de rampgebieden in een benarde situatie bevinden, klinkt het verder.

 98. 18:11 17/7/2021

  België doet aanvraag bij Europees Solidariteitsfonds

  Premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft bij zijn bezoek aan het Limburgse Maaseik aangekondigd dat België een aanvraag zal doen voor fondsen van het Europees Solidariteitsfonds. "Er zijn al eerste contacten geweest en daaruit blijkt dat België een grote kans heeft om de fondsen te krijgen", zei De Croo. Hij sprak al van schade die zou oplopen in de honderden miljoenen euro.

  Photo News
 99. 18:05 17/7/2021

  Dodentol na overstromingen loopt op tot 27, nog 103 personen zijn vermist

  Het aantal bevestigde dodelijke slachtoffers na de overstromingen in het zuiden van het land is gestegen naar 27. Dat meldt het Nationaal Crisiscentrum zaterdagavond. Exact 103 anderen zijn nog steeds vermist.

  Vele mensen zijn hun telefoon kwijt of kunnen die niet opladen. Anderen werden in het ziekenhuis opgenomen zonder identiteitspapieren of hebben nog niet de mogelijkheid gehad om contact op te nemen met familieleden. Daarom roept het Crisiscentrum iedereen die zijn familie of vrienden nog niet heeft kunnen contacteren op om dit aan de hulpdiensten te melden. Wie informatie zoekt over een familielid of vriend, kan terecht bij de lokale politiezone die alle informatie over vermiste personen verzamelt. 

  BELGA
 100. 17:06 17/7/2021

  Opnieuw vier lichamen aangetroffen in provincie Luik: drie in Esneux, één in Hamoir

  De balans van de watersnood in de provincie Luik blijft oplopen. Om 15.30 uur zijn er opnieuw drie lichamen aangetroffen in de gemeente Esneux. In Hamoir werd één slachtoffer geborgen.

  In Esneux liep het evacuatieplan vrijdag om 22 uur af. De hulpverleners gaan nu bij alle woningen langs. "Na de eerste twee slachtoffers, werd een derde lichaam aangetroffen rond 14 uur. Het risico bestaat dat de balans de komende uren nog oploopt", zegt burgemeester Laura Iker.

  De gemeente blijft moeilijk bereikbaar. De overheid vraagt de inwoners om zich niet te verplaatsen, zodat het opruimen en schoonmaken niet gehinderd wordt. Privébedrijven boden hun hulp aan en verschillende containers staan klaar waarin inwoners hun afval kwijt kunnen. Slachtoffers kunnen terecht in twee centra.

  Burgemeester Laura Iker benadrukt dat er veel solidariteit is in Esneux. Ook was er de steun van Franse, Oostenrijkse, Nederlandse en Italiaanse hulpverleners. Volgens het Italiaanse persagentschap Ansa redden zij een veertigtal personen in Tilff. "Sinds vandaag kunnen we ook rekenen op de steun van 25 militairen en van de Waalse overheid", zegt de burgemeester.

  In Hamoir bevestigde dienstdoend burgemeester Michel Legros het overlijden van een zeventiger in Comblain-la-Tour, zoals de Sudpresse-mediagroep meldde. "Het slechte nieuws raakte vorige nacht rond 23.30 uur bekend. We hoopten dat we dit soort drama hadden kunnen vermijden, maar dat is dus niet zo."

  Ook Legros legt de nadruk op het titanenwerk dat de bevolking en de hulpverleners leveren. "Het water is serieus gezakt en we zitten in de schoonmaakfase. We stellen ter plaatse een ongelofelijke solidariteit vast, met technische, materiële en menselijke steun. Het is mooi om dat te zien op zo'n pijnlijke momenten."

  Photo News
 101. 16:33 17/7/2021

  In deze gebieden blijft het waterpeil nog kritiek

  Het waterpeil is op verschillende zwaar getroffen plaatsen weer aan het zakken, maar elders blijft het nog problematisch. Zo is in Vlaams-Brabant en Limburg het overstromingsgevaar nog niet geweken. Vooral in Halen en Rotselaar blijft de toestand kritiek, zegt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Volgens het KMI blijft het wel al zeker tot vrijdag droog.

  Bekijk het overzicht.

  REUTERS
 102. 16:31 17/7/2021

  Winkeliers Valkenburg klagen over stelende ramptoeristen

  In Nederland klagen winkeliers uit de door wateroverlast geteisterde stad Valkenburg over stelende ramptoeristen. Het stadsbestuur heeft daarom volgens zender L1 acht boa's (buitengewone opsporingsambtenaren) ingezet die patrouilleren door de winkelstraten.

  Het stadscentrum biedt zaterdag een troosteloze aanblik. De handelaars zijn hun overstroomde winkels leeg aan het halen om de schade te kunnen herstellen en om schoon te maken. Daarbij worden veel spullen tijdelijk buitengezet. Volgens enkele winkeliers worden die spullen vervolgens gestolen door wandelende ramptoeristen.

  De winkeliers roepen mensen op niet naar Valkenburg te komen, tenzij ze willen komen helpen met opruimen en schoonmaken.

  Onder de vele vrijwilligers die in Valkenburg een helpende hand toestekenn doen ook geruchten de ronde over diefstallen en inbraken. Zo zouden er op grote schaal fietsen zijn gestolen van vrijwilligers die bezig zijn met het opruimen van de rommel. Ook zou er een schoenenwinkel zijn geplunderd. Een woordvoerster van de politie kon die berichten zaterdagmiddag niet bevestigen.

  ANP
 103. 16:28 17/7/2021

  Waterpeil Maas zakt in zuiden van Nederlands-Limburg

  Het waterpeil van de Maas, de Geul en de Gulp in het zuiden van Nederlands-Limburg zakt zaterdag. De waterafvoer van de Maas bij Sint Pieter in Maastricht is deze middag minder dan 2.000 kubieke meter per seconde. Ter vergelijking: vrijdagochtend bereikte de Maas met 3.300 kuub de hoogste stand.

  Sinds 6 uur deze ochtend konden de meeste mensen die geëvacueerd waren in de regio Zuid-Limburg, terug naar hun woningen. "Dat betekent echter niet dat er geen overlast meer is in de getroffen gebieden", aldus de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. "Kelders, maar ook andere delen van woningen, straten en weilanden staan in veel gevallen nog onder water. Een aantal inwoners kan helaas nog niet terug naar zijn woning omdat er nog te veel water in staat of omdat straten nog niet toegankelijk zijn."

  Wie de woning tijdelijk heeft moeten verlaten, kan bij terugkeer het beste controleren of er mogelijk problemen zijn met gas en elektriciteit, aldus nog de veiligheidsregio.

  In Midden- en Noord-Limburg is de toestand nog niet zo gunstig. Zo kunnen de bewoners van zeker 550 huizen bij de Hambeek in Roermond, in Midden-Limburg, zaterdagavond waarschijnlijk nog niet terugkeren. Dijken en kades kunnen nog bezwijken als gevolg van het lang aanhoudende hoogwater, aldus de gemeente Roermond.

  Rijkswaterstaat verwacht dat de hoogwatergolf in de Maas de provincie Limburg maandagmorgen zal verlaten. De piek bereikt Belfeld en Venlo zaterdagmiddag en zondagochtend de gemeente Mook en Middelaar, op de grens van Limburg en Gelderland.

  ANP
 104. 16:25 17/7/2021

  Twee derde van getroffen waterleidingen in Wallonië levert opnieuw drinkbaar water

  Twee derde van de circa 2.000 wateraansluitingen die direct geraakt werden door de overstromingen van de afgelopen dagen, levert opnieuw drinkbaar water. Dat heeft de Waalse waternetbeheerder SWDE zaterdag gemeld.

  Het water is momenteel nog steeds niet drinkbaar in Hélécine, Hannut, Lincent, Braives, Geer en Crenwick. In de provincie Namen komen daar nog Dinant, Beauraing, Rivière, Houyet, Rochefort, Dave, Isnes, Beuzet, Bossières, Longzée, Mazy, Jemeppe, Ham-sur-Sambre, Floreffe en Sambreville bij. Ook Viesville in Henegouwen zit nog zonder drinkbaar water.

  De situatie zal daar pas tegen begin volgende week opgelost geraken. Tot dan benadrukt SWDE dat het kraantjeswater niet gebruikt mag worden voor voedseldoeleinden, zelfs niet als het gekookt wordt.

 105. 15:05 17/7/2021

  Limburgse gouverneur: ‘Grootste probleem bevindt zich nog rond Halen’

  Jos Lantmeeters, de gouverneur van Limburg, bezocht vandaag de gemeente Halen, waar de wateroverlast nog niet voorbij is. "De situatie is nog niet onder controle", zegt Lantmeeters. "De Gete gaat nog een hele dag blijven stijgen."

  Halen ligt in een gebied waar drie rivieren dicht in elkaars buurt liggen: de Velp, de Gete en de Herk. "De wachtbekkens zijn maximaal gevuld", vertelt Lantmeeters. Op vrijdag werden er daarom bij de Gete al twee ingrepen uitgevoerd, waarbij dijken doorbroken werden. Water kon zo wegstromen naar weilanden. Zo kon er zo'n twaalf uur aan tijd gewonnen worden.

  "Maar het had nog niet het volledige nodige effect", zegt de gouverneur. "Op dit moment stijgt het water nog met zo'n anderhalve tot twee centimeter per uur en dat zal het nog heel de dag blijven doen." Defensie en andere hulpdiensten zullen dus nog de hele dag paraat blijven staan, tot de situatie onder controle is.

  Stad Halen
 106. 15:01 17/7/2021

  Inwoners van Heppeneert (Maaseik) mogen terug naar huis

  Inwoners van Heppeneert, een deelgemeente van Maaseik, mogen terug naar huis keren. De Maas is er zestig centimeter gezakt en stroomt er deze middag al flink trager dan vrijdagavond. Er wordt wel gevraagd dat mensen die niet in Heppeneert moeten zijn, er weg blijven. Op die manier kunnen de hulpdiensten hun werk vlot uitvoeren.

  "Ook het opkomend grondwater lijkt mee te vallen," vertelt burgemeester Johan Tollenaere (Open Vld). Op voorhand werd gevreesd dat dat niet snel genoeg zou kunnen wegtrekken en schade zou kunnen aanrichten. Maar omdat de Maas snel genoeg daalt en omdat het zomer is, worden er op dat vlak geen problemen meer verwacht.

 107. 13:13 17/7/2021

  Duizenden mensen melden zich aan om te helpen

  Het Rode Kruis activeerde vrijdag het platform 'Helpen Helpt', dat bij het begin van de coronacrisis was opgezet om de eigen medewerkers en vrijwilligers te ondersteunen. Net als toen is de respons bij de bevolking groot: zaterdagochtend hadden zich al 4.580 mensen aangemeld om te helpen in de gebieden die het zwaarst getroffen zijn door het noodweer.

  De vrijwilligers kunnen nog niet meteen aan de slag, zegt woordvoerder Jan Poté. "We zijn samen met het Crisiscentrum bezig om de noden in kaart te brengen. Wanneer dat gebeurd is, kunnen we een inschatting maken van het aantal mensen dat we nodig hebben. Vrijwilligers krijgen dan een bericht en een tijdsslot om te komen helpen."

  Rode Kruis Vlaanderen biedt op dit moment steun door de Waalse collega's bij te staan, het informatienummer 1771 te bemannen en evacuaties en opvang voor slachtoffers te organiseren. Via de website van het Rode Kruis kunnen steden en gemeenten ook vragen om hulp stellen. "Die vragen gaan waarschijnlijk pas binnenkomen wanneer het water meer gezakt is", verwacht Poté.

  Meer informatie over Helpen Helpt vindt u hier.

 108. 12:06 17/7/2021

  De Croo en Von der Leyen bezoeken rampgebied

   De Belgische premier Alexander De Croo bezoekt vandaag meerdere gebieden die zijn getroffen door hoog water. Hij gaat met voorzitter Ursula von der Leyen van de in Brussel gevestigde Europese Commissie naar de plaatsen Rochefort en Pepinster, bericht omroep VRT.

  De Belgische premier krijgt in Rochefort en Pepinster ook gezelschap van de Waalse minister-president Elio Di Rupo. Die bezoeken vinden 's ochtends en aan het begin van de middag plaats. De Croo gaat later op de dag naar Eupen en Maaseik. In die laatste plaats wordt dan ook de Vlaamse premier Jan Jambon verwacht.

  De Croo gaat praten met inwoners, hulpverleners en ook de lokale autoriteiten. Die liggen soms onder vuur. In Pepinster, waar een twintigtal huizen is ingestort, kreeg de burgemeester volgens VTM Nieuws het verwijt dat hij geen verplichte evacuaties liet uitvoeren. Hij zegt zelf dat de omvang van de ramp niet te voorzien was. "We weten dat er een risico was op overstromingen, maar zoiets als nu, is nooit eerder gebeurd."

  BELGA - Vicepremier Pierre-Yves Dermagne, premier Alexander De Croo en Europees Commissie-voorzitter Ursula Von der Leyen in Rochefort vandaag.
 109. 11:02 17/7/2021

  24 doden door noodweer in ons land

  Er zijn nu al 24 doden geteld na de extreme regenval en de daaropvolgende overstromingen in ons land. Dat laat het federaal Crisiscentrum weten. 

  Gevreesd wordt dat dit aantal de komende dagen nog zal stijgen, want er zijn nog altijd verscheidene mensen vermist.

 110. 11:01 17/7/2021

  Gete kan nog overstromen in Halen

   In de Limburgse gemeente Halen wordt gevreesd dat de Gete zaterdag nog zal overstromen, dat meldt burgemeester Erik Van Roelen. Vrijdag had de gemeente al twaalf uur gewonnen door een dijkbreuk te maken om zo een weiland te laten overstromen. De bewoners in risicogebied werden al voorzien van zandzakjes.

  In Hasselt, en dan vooral in de deelgemeente Stevoort, is de situatie nog steeds precair. Het water van de Herk steeg er vrijdagnacht nog wat maar maakte geen grote extra schade. De parking van de Grenslandhallen, het Hasseltse vaccinatiecentrum, is wel overstroomd. Het vaccineren komt echter niet in gedrang, er is een omleiding voorzien.

  De dijkbreuk aan de Demer in Herk-De-Stad is ook op zaterdagochtend nog onmogelijk om te dichten, vertelt burgemeester Moyaers. Het water stijgt er ook nog. Het VMM zal de werken aan de dijk voortzetten wanneer het weer mogelijk is, in plaats van de gemeente. Wanneer dat zal zijn, is moeilijk te voorspellen. Schulen, de deelgemeente aan de dijkbreuk, werd mede dankzij de werken gevrijwaard, op enkele ondergelopen kelders in overstromingsgebied na.

  De top van de hoogwatergolf van de Maas heeft ook Kinrooi gepasseerd en is sinds zaterdagochtend het land uit. In Kinrooi begint op zaterdag de grote schoonmaak, vertelt burgemeester Jo Brouns. "Het water is verder aan het zakken, nu moeten we de schade opmeten. Door het terugtrekkende water zal veel afval naar boven komen, we beginnen aan een gigantische schoonmaak." De jachthaven van Kinrooi, met ongeveer duizend boten, bleef voor het grootste deel gespaard van schade. 

  Burgemeester Johan Tollenaere van Maaseik waarschuwt wel nog voor stijgend grondwater. Vooral in de deelgemeente Heppeneert, waar de bewoners werden gevraagd om te evacueren, zal dat zaterdag van belang zijn. Om 11 uur is er een crisisoverleg over het grondwater.

 111. 09:55 17/7/2021

  Waterpeil Gete in Halen blijft stijgen, ook Herk in Hasselt blijft problematisch

  Het waterpeil van de Gete in Halen blijft vrijdagavond onrustwekkend stijgen doordat water van hoger gelegen gebieden blijft komen en er geen berging meer mogelijk is. Samen met de brandweer, de Vlaamse Milieumaatschappij, Defensie en de diensten van de gouverneur onderneemt de stad enkele stappen.

  Zo worden de laagste punten van de Getedijk verhoogd. Vervolgens wordt er achter de N2 (Staatsbaan) een bres geslagen in de rechteroever van de Getedijk. Tegelijk krijgen de betrokken burgers de nodige zandzakken.

  In Hasselt is de situatie door de verbeterde weersomstandigheden op heel wat plekken ondertussen gestabiliseerd. "We zijn de nacht relatief goed doorgekomen", zegt ook burgemeester Steven Vandeput (N-VA).

  In Stevoort - deelgemeente van Hasselt - zal het water uit de Herk wel nog tot en met zaterdag voor overlast zorgen. De Vlaamse Milieumaatschappij geeft aan dat het water er nog tussen de 5 en 10 centimeter kan stijgen. Stevoort en omgeving blijven voorlopig te vermijden.

  Photo News - Een luchtbeeld toont het extreem hoge waterpeil in Halen.
 112. 09:51 17/7/2021

  Tienen heeft ergste gehad, situatie in Geetbets en Rotselaar blijft nijpend

  Heel wat gemeenten in het oosten van Vlaams-Brabant konden vrijdag al op adem komen na de wateroverlast die de regio donderdag trof, vanochtend is dat ook het geval voor Tienen. Het peil van de Gete is daar flink gezakt. In Geetbets en Rotselaar staat het water nog aan de lippen en wordt het nog een dag bang afwachten.

  "In het centrum van Tienen is het water volledig weggetrokken", zegt burgemeester Katrien Partyka. "Vrijdag was een deel van Oplinter nog onder water gelopen maar ook daar is het peil van de rivier met een halve meter gezakt. Het ergste lijkt dus achter de rug maar er wacht ons nog veel werk om alle kelders en huizen leeg te pompen. Onze brandweer heeft vrijdag al versterking gekregen uit Zaventem en de Westhoek en er is gisteren al heel wat werk verzet maar er is nog veel te doen. Op de terreinen van KVK Tienen en de tennisvelden daar staat bijvoorbeeld 10 centimeter modder."

  Minder goed nieuws is er uit Geetbets, waar nog steeds een aantal straten onder water staan, onder meer de Broekstraat in deelgemeente Grazen.

  "De toegangswegen naar Sint-Truiden, Zoutleeuw en Glabbeek zijn nog afgesloten door wateroverlast", zegt burgemeester Jo Roggen. "Voorlopig zijn er geen huizen ondergelopen, maar gisteren zijn delen van Zoutleeuw nog overstroomd en al dat water moet nog onze kant opkomen. Het wordt dus nog een lange dag."

  Ook Rotselaar kampt nog met heel wat wateroverlast. Verschillende straten in de omgeving van de E314 en de Steenweg op Holsbeek staan nog onder water en heel wat huizen zijn nog bedreigd.

  "We horen wel dat het waterpeil stroomopwaarts aan het zakken is", zegt waarnemend burgemeester Dirk Claes. "Als dat zo blijft, zou dat tegen vanavond hier ook het geval moeten zijn." 

 113. 09:18 17/7/2021

  Zoveel neerslag kregen de getroffen regio's te verwerken

  Een hoge tol in mensenlevens, overlast en materiële schade: het noodweer van de voorbije dagen heeft vooral het oosten van ons land getroffen. Op deze kaart ziet u hoe uitzonderlijk hoog de neerslag was.

  Ter vergelijking: volgens het KMI valt in de meeste streken van ons land gemiddeld 70 mm (of l/m²) neerslag per maand, dus veel minder dan er nu op nauwelijks enkele dagen uit de lucht viel.

  DM - De neerslag in het oosten van ons land de afgelopen drie dagen.
 114. 08:49 17/7/2021

  Duitsland betreurt al 133 doden na de overstromingen

  De overstromingen in Duitsland hebben al aan 133 mensen het leven gekost. Dat blijkt zaterdag na een nieuwe balans uit de zwaarst getroffen Duitse regio.

  In de Duitse Landkreis (dat is de regionale bestuurseenheid boven gemeente) Ahrweiler, in de deelstaat Rijnland-Palts, is het aantal dodelijke slachtoffers van de overstromingen opgelopen tot 90, zo meldde de politie zaterdag. De tol kan nog zwaarder worden, want er zijn nog altijd mensen vermist. Volgens Duitse media zouden dat er zelfs meer dan duizend zijn.

  In Ahrweiler bevindt zich onder meer de zwaar getroffen plaats Schuld, waar huizen zijn verwoest door het hoge water.

  Vrijdag had de deelstaat 63 doden bevestigd.

  In de andere zwaar getroffen Duitse deelstaat, Noordrijn-Westfalen, werden tot nu toe 43 doden geteld na het noodweer. Dat brengt de voorlopige balans in Duitsland dus op zeker 133 dodelijke slachtoffers.

  Met België erbij zijn bij het noodweer in Europa al zeker 153 mensen om het leven gekomen.

  Philipp von Ditfurth/dpa
 115. 08:01 17/7/2021

  ‘Ik wil hier nooit meer wonen’: Pepinster likt zijn wonden

  Honderden burgers die eerder geëvacueerd werden, keerden gisteren terug naar de door de overstromingen zwaarst getroffen gemeenten Pepinster en Verviers om de schade op te meten. ‘We zijn ons huis, onze wagens en ons dorp kwijt.’

  Lees hier de reportage uit het zwaar getroffen Pepinster.

  Eric de Mildt - Pepinster de dag na de overstromingen.
 116. 07:53 17/7/2021

  Peil van waterlopen in Wallonië daalt

  Het peil van de waterlopen in Wallonië is vanochtend gedaald, ook al worden de drempels voor overstromingsalarm op veel plaatsen nog steeds bereikt. Dat blijkt uit het laatste verslag van de bevoegde dienst, dat om 6.50 uur is gepubliceerd.

  Verwacht wordt dat het waterpeil van de Eau d'Heure en haar bijrivieren licht zal zakken, of zelfs licht stijgen stroomafwaarts.

  Over het geheel genomen stabiliseert of daalt het waterpeil in Wallonië. Die tendens zou zich de komende uren moeten doorzetten, aldus het operationele Directoraat-generaal Mobiliteit en Waterwegen van Wallonië.

  De risico's op overstromingen en wateroverlast gelden vooral voor de rivieren Gete, Mehaigne, Maas, Viroin, Eau Blanche, Eau d'Heure, Lesse, Lhomme, Ourthe, Amblève, Vesder en Our.

  RV - Onder meer langs de Ourthe is het gevaar nog niet geweken.
 117. 07:46 17/7/2021

  Tweede levenloos lichaam aangetroffen in Angleur

  In Angleur is een tweede lichaam aangetroffen. Dat heeft de woordvoerder van de politiezone Luik zaterdagochtend gezegd bij een nieuwe stand van zaken gegeven over de situatie in Luik.

  "De nacht verliep vrij rustig, onze politieagenten waren aanwezig om de getroffen gebieden te beveiligen en plunderingen te voorkomen. Helaas werd in de vroege avond nog een oudere dood aangetroffen in Angleur", aldus de woordvoerder.

  Vrijdag meldde burgemeester Willy Demeyer een eerste bevestigd sterfgeval in Angleur. "Het lichaam van een oudere is gevonden en we kunnen andere macabere ontdekkingen tijdens inspecties van woningen niet uitsluiten."

  Zaterdagochtend is het waterpeil in Luik verder gedaald, waardoor de Rue de Tilff in Angleur opnieuw kon worden opengesteld.

 118. 07:12 17/7/2021

  Maaseik handhaaft advies vrijwillige evacuatie Heppeneert

  De stad Maaseik houdt het advies voor vrijwillige evacuatie aan in Heppeneert. De hoeveelheid water die door de Maas stroomt ter hoogte van Heppeneert overschrijdt er nog steeds de capaciteit van de dijken. Het waterniveau is er wel aan het dalen.

  Nabij Heppeneert is de waterstand met 7 centimeter gedaald ten opzichte van 13 uur. De dalende tendens van het waterpeil en het waterdebiet wordt verwacht zich door te zetten over de hele Maas in Belgisch Limburg.

  Op dit moment worden de inwoners van Heppeneert echter aangeraden om nog niet terug te keren naar huis. Bovendien blijft Heppeneert afgesloten voor alle verkeer, uitgezonderd plaatselijk verkeer.

  In Aldeneik wordt de situatie nauw opgevolgd door de hulpdiensten. Zandzakken zijn beschikbaar en de brandweerploeg staat klaar om de kelders leeg te pompen.

  De Maasbrug blijft gesloten tot en met maandag, aangezien ook de weg aan Nederlandse zijde tot dan afgesloten blijft.

  De binnenstad is opnieuw toegankelijk. Ondergrondse parkeergarages gaan zaterdagochtend opnieuw open, maar er wordt wel gewaarschuwd voor opstijgend grondwater, dat schade aan wagens kan veroorzaken.

  Voorts is het water in het Albertkanaal inmiddels voldoende gezakt. Daarnaast hebben de Waalse autoriteiten laten weten dat de situatie aan de stuwdam van Monsin is gestabiliseerd.

 119. 07:07 17/7/2021

  'Er heeft zich niets minder dan een ware catastrofe afgespeeld'

  "We zitten nu met z’n allen vollenbak in een dubbele crisis. Er is de coronacrisis, die nog lang niet weg is, en er is de klimaatcrisis, die terug is van nooit helemaal weggeweest. Er zijn ook heel wat parallellen te trekken tussen beide crises."

  Lees hier het volledige standpunt van journalist Cathy Galle.

 120. 02:01 17/7/2021

  Waterpeil Gete in Halen blijft stijgen, ook Herk in Hasselt blijft problematisch

  Het waterpeil van de Gete in Halen bleef gisteravond vrijdagavond onrustwekkend stijgen doordat water van hoger gelegen gebieden blijft komen en er geen berging meer mogelijk is. Samen met de brandweer, de Vlaamse Milieumaatschappij, Defensie en de diensten van de gouverneur onderneemt de stad enkele stappen.

  Zo worden de laagste punten van de Getedijk verhoogd. Vervolgens wordt er achter de N2 (Staatsbaan) een bres geslagen in de rechteroever van de Getedijk. Tegelijk krijgen de betrokken burgers de nodige zandzakken.

  In Hasselt is de situatie door de verbeterde weersomstandigheden op heel wat plekken ondertussen gestabiliseerd. "We zijn de nacht relatief goed doorgekomen", zegt ook burgemeester Steven Vandeput (N-VA).

  In Stevoort - deelgemeente van Hasselt - zal het water uit de Herk wel nog tot en met zaterdag voor overlast zorgen. De Vlaamse Milieumaatschappij geeft aan dat het water er nog tussen de 5 en 10 centimeter kan stijgen. Stevoort en omgeving blijven voorlopig te vermijden.

 121. 02:01 17/7/2021

  Waterpeil en waterdebiet van Maas in Limburg blijft dalen

  Het waterpeil en het waterdebiet van de Maas in Lanaken blijft dalen. Dat meldt burgemeester Marino Keulen (Open Vld) vrijdagavond. De dalende tendens zet zich door over de hele Maas in Belgisch Limburg.

  Het waterpeil van de Maas in Smeermaas (Lanaken) is ondertussen met 33 centimeter gedaald ten opzichte van donderdagnacht. Het waterdebiet bedraagt er momenteel 2.750 kubieke meter per seconde. Dat is 500 kubieke meter per seconde lager dan het kritieke moment om 3 uur afgelopen nacht.

  De druk ligt nu vooral in Geistingen en Kessenich in Kinrooi. Nabij Heppeneert (Maaseik) is de waterstand met 7 centimeter gedaald ten opzichte van 13 uur.

  Er wordt verwacht dat de dalende tendens zich doorzet over de Limburgse Maasgemeenten. Wat zich in Smeermaas voordoet, manifesteert zich met een vertraging van 8 tot 12 uur in Maaseik en Kinrooi.

  "We zijn er nog niet helemaal", zegt Keulen. "Ten gevolge van de verzadigde grond zal kwelwater in kelders aan de oppervlakte komen. Dat is een natuurlijk fenomeen, maar men moet dus opletten met kelders meteen alweer vol te stouwen met spullen. Wacht daar nog mee."

 122. 01:12 17/7/2021

  Dichten van dijkbreuk in Herk-de-Stad stopgezet

  In Herk-de-Stad zijn arbeiders uit veiligheidsoverwegingen moeten stoppen met het dichten van de bres in de Demerdijk. Dat meldt het stadsbestuur vrijdagavond. Het waterniveau van de Demer is sinds deze middag met 25 centimeter gestegen. Er wordt verwacht dat het water in de Demer vanaf middernacht terug zal zakken.

  In Herk-de-Stad ontdekte men vandaag een dijkbreuk aan de Demer op ongeveer 500 meter van de Stationsstraat. Het water had een grote bres van een tiental meter geslagen in de Demerdijk, op de natuurlijke grens met Lummen.

  Er werden grote blokken in het water gelegd die samen met grote zakken met puin een dam tegen het water moesten vormen om zo Schulen te vrijwaren van wateroverlast.

  De inwoners van de Neerstraat kregen in de loop van de namiddag zandzakken. De Civiele Bescherming is er volop bezig met het wegpompen van het water. De Vlaamse Milieumaatschappij probeert later de bres te dichten. De hulpdiensten en de stadsdiensten blijven de hele nacht paraat.

 123. 00:01 17/7/2021

  Weer drie lichamen aangetroffen in Chaudfontaine, ook in Angleur lijk van oudere gevonden

  De burgemeester van Chaudfontaine, Daniel Bacquelaine, maakte vrijdag rond 20 uur bekend dat opnieuw drie lichamen aangetroffen zijn in Vaux-sous-Chèvremont en Chaudfontaine-Source. De dodentol in de gemeente stijgt zo tot vijf, nadat donderdagavond al twee lichamen gevonden waren. Eerder op de avond maakte de stad Luik bekend dat in deelgemeente Angleur het lichaam van een oudere werd gevonden.

  Chaudfontaine is een van de gemeenten die het ergst getroffen is door de watersnood. Het opruimen is er nu begonnen. "Het is een apocalyptisch zicht", zegt Bacquelaine. "De schade is kolossaal. De wegen zijn opengescheurd en trottoirs zijn verdwenen." De wegen liggen bezaaid met kapotte auto's en tientallen andere voorwerpen. "Er is tijd nodig om alles herop te bouwen. Het zal een werk van lange adem zijn, van jaren."


  AFP

  Eerder op de avond maakte ook de burgemeester van Luik, Willy Demeyer, een balans op. Ook al begon het water vrijdag te zakken, toch blijven vele plaatsen gevaarlijk en zwaar getroffen. "De schade is groot en het is nog onmogelijk om ter plaatse te gaan. In Angleur werd het lichaam gevonden van een oudere en we kunnen niet uitsluiten dat er nog andere macabere ontdekkingen zullen gebeuren bij het inspecteren van woningen."

  Het is voorlopig onduidelijk of de slachtoffers in Luik en Chaudfontaine behoren tot de twintig bevestigde dodelijke slachtoffers waarvan minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) eerder op de namiddag sprak. De operationale directeur van de Luikse politie, Dominique Bailly, kondigde op de persbriefing van het Luikse stadsbestuur nog aan dat er de komende dagen vanuit Brussel tweehonderd politieagenten versterking komen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234