Dinsdag 28/09/2021

Live

Live - Tsipras: "Bal ligt in het kamp van Europa"

Alexis Tsipras Beeld AFP
Alexis TsiprasBeeld AFP

• Vergadering eurogroep afgelopen zonder beslissing, wel "positieve basis"
• Later deze week nieuwe vergadering
• Staats- en regeringsleiders vergaderen in Brussel, maar zullen geen beslissingen nemen
• Grieken doen mogelijk toegevingen in pensioenen en btw-hervormingen

02.04 - Tsipras: "Bal ligt in het kamp van de Europese autoriteiten"

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft maandagavond na afloop van de eurotop verklaard dat "de bal in het kamp van de Europese autoriteiten ligt" om een akkoord te vinden over het vermijden van het Griekse bankroet.

"Ons basiscriterium is de sociale rechtvaardigheid", klonk het na afloop van de top. "Voor het eerst zal het gewicht (van de besparingen) niet rusten op de schouders van de werknemers en gepensioneerden. We beschermen de pensioenen en de lonen, we beschermen de doorsnee gezinnen. En voor het eerst zullen de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen om ons uit de crisis te helpen", verklaarde Tsipras. Dat de Griekse premier de sociale aspecten zo fel benadrukte, heeft wellicht deels ook te maken met het feit dat een uiteindelijk akkoord nog voor het Griekse parlement moet worden verdedigd.

"Onze voorstellen zijn door de instellingen (IMF, ECB en Europese Commissie) aanvaard als basis voor de onderhandelingen. De gesprekken worden de komende dagen voortgezet", aldus nog Tsipras. "We willen een volledig en uitvoerbaar akkoord, dat vergezeld gaat van een stevig groeipakket dat de Griekse economie levensvatbaar maakt."

00.38 - "Elk uur telt" voor akkoord, betoogt premier Michel

"Elk uur telt", zo schetste premier Charles Michel de inzet na afloop van een bijzondere eurotop over de Griekse financiële crisis. Net als zijn ambtgenoten bestempelde Michel de nieuwe Griekse voorstellen als "een stap in de goede richting", die het vertrouwen van de geldschieters in de regering in Athene opnieuw kunnen versterken. "We hadden de voorbije weken en zelfs maanden de indruk dat de Griekse regering niet genoeg geëngageerd was", aldus de premier, die zelf ook geïrriteerd was geraakt door het gebrek aan vooruitgang.

Intussen tikt de klok ongenadig verder. De Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds proberen meer zicht te krijgen op het realistische karakter van de Griekse voorstellen. Ook moet volgens Michel verzekerd worden dat de regering van premier Alexis Tsipras met deze voorstellen op "een brede consensus" in het Griekse parlement kan bogen.

Charles Michel Beeld BELGA
Charles MichelBeeld BELGA

23.55 - "Eurogroep van woensdag zal resultaat opleveren"

Na Donald Tusk toonde ook Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zich opvallend hoopvol over de redding van Griekenland. "Ik heb er alle vertrouwen in dat de eurogroep van woensdagavond resultaat zal opleveren en dat dat resultaat donderdag voorgesteld zal kunnen worden op de Europese top", klinkt het. "De nieuwe Griekse voorstellen zijn een zeer grote stap in de richting van de verwachtingen van de drie instellingen." De instellingen zijn de schuldeisers van Griekenland: de Commissie, de ECB en het IMF.

Vanwaar dat plotse optimisme? "We zullen tot een finaal akkoord komen om de eenvoudige reden dat we een akkoord móéten vinden. Verlengingen kunnen we nu niet meer spelen."

null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld AFP
Beeld AFP

23.25 - Volgende eurotop woensdag

Aanstaande woensdag vindt een volgende Eurogroepvergadering plaats waarin de ministers van Financiën van de eurozone met Griekenland tot overeenstemming moeten komen over nieuwe Griekse hervormingen en bezuinigingen. Dat heeft EU-president Donald Tusk gezegd na afloop van de extra eurotop vanavond. Tusk stelde dat het Griekse plan een goede stap is richting een echte deal. Hij ziet een constructieve houding bij de Grieken.

23.10u - Einde van de top

De extra eurotop over Griekenland is afgelopen. De regeringsleiders van de eurolanden zullen afzonderlijk van elkaar persconferenties geven. Die van Europees president Donald Tusk en Jean-Claude Juncker kan u hier live volgen.

De regeringsleiders boekten vooruitgang in de onderhandelingen met Griekenland. De Griekse bezuinigingsplannen zijn met enig optimisme door de andere landen ontvangen en kunnen het uitgangspunt vormen voor een uiteindelijke deal later deze week.

22.50u - Eurotop bijna ten einde

Verschillende bronnen kondigden inmiddels het einde van de eurotop aan. Hoewel er voorlopig nog geen enkele van de prominenten het gebouw verliet, lijkt het einde van de vergadering toch in zicht.

Ambtenaren uit de delegatie van Tsipras stellen dat de Griekse premier na aflooop alleen een verklaring zal geven en verder geen vragen van de pers zal beantwoorden.

22.30 - Verhofstadt: "Hoop dat Tsipras aan het Griekse volk denkt"

Europees Parlementslid Guy Verhofstadt heeft Grieks premier Alexis Tsipras en Yanis Varoufakis via Twitter opgeroepen bij de onderhandelingen goed dat deel van de Griekse bevolking in het achterhoofd te houden dat vurig hoopt "dat er een deal geloten kan worden" en wenst dat "Griekenland ook in de toekomst tot de eurozone kan blijven behoren".

Varoufakis liet zich door de oproep niet uit het lood slaan en diende onmiddellijk van repliek. "We zetten onze werken onvermoeid voort om tot een productief akkoord te komen: eentje dat de crisis tot een einde brengt én Europa intact houdt."

21.05 uur - Geen nachtwerk

De eurotop zal naar verwachting geen nachtwerk worden. De woordvoerder van Europees president Donald Tusk schat dat rond een uur of tien de vergadering wel klaar zal zijn. De bijeenkomst hoeft niet lang te duren omdat later deze week al volgende toppen gepland staan. Aanstaande donderdag ontmoeten de regeringsleiders elkaar weer, die top stond al in de agenda. Ook de ministers van Financiën van de eurolanden komen deze week weer samen voor Eurogroepoverleg. Het is nog niet duidelijk wanneer dat zal zijn.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

19.55 uur - Voorstel Grieken gelekt

De Griekse regering is bereid om voor ruim 1,8 miljard euro te snijden in de pensioenuitgaven. Premier Alexis Tsipras komt daarmee tegemoet aan Europese eisen voor een extra miljardenlening. Dat blijkt uit het voorstel voor een 'definitieve oplossing' van de Griekse regering dat in handen is van onze zusterkrant de Volkskrant. Lees hier meer over het voorstel.

null Beeld Volkskrant
Beeld Volkskrant

19.35 uur - Eurotop van start

De top van regeringsleiders van de eurolanden is zojuist begonnen. EU-president Donald Tusk twittert een foto uit de vergaderzaal. Vooraf aan de vergadering zei Tusk dat hij een 'oncontroleerbaar Graccident' (een Grieks ongeluk) wil voorkomen. "Het politieke gokken moet stoppen." Hij zei positief te zijn over de laatste voorstellen van de Grieken.

undefined

19.10 uur - Ondertussen in Athene

Clasht het vanavond in de Griekse hoofdstad? Op het programma staan twee demonstraties: tijdens de ene betogen pro-Europeanen voor een deal met de internationale geldschieters, tijdens de andere betogen boze Grieken tegen de besparingsmaatregelen opgelegd door die geldschieters. De Britse journaliste Jess Brammar heeft beelden:

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

18.51 uur - Optimisme bij Hollande

De Franse president François Hollande heeft zich positief uitgelaten over de Griekse voorstellen, die hij een grote verbetering noemde: "De Griekse regering wil uit deze crisis stappen en heeft zijn verantwoordelijkheid genomen. Vanavond zullen er geen formele beslissingen vallen, maar zullen we de deur openen naar echte beslissingen. De voorwaarden zijn er, de basis is gelegd."

null Beeld EBS
Beeld EBS

18.38 uur - Vanavond is enkel een "Beratungsgipfel"

Slechts twee korte zinnetjes bij Duits bondskanselier Angela Merkel: "Het thema vanavond is Griekenland. Maar na de eurogroepvergadering is er geen basis voor beslissingen, dus deze top kan enkel een discussieplatform zijn."

null Beeld AFP
Beeld AFP

18.21 uur - Tusk: "Het politieke gokken moet stoppen"

Europees president Donald Tusk heeft de pers in Brussel voor het begin van de Europese top toegesproken."De tijd loopt af, niet alleen voor Griekenland, maar voor ons allemaal. We hebben nog maar een week voor het huidige hulpprogramma afloopt. Dat betekent dat de stragetie van 'wait and see' moet stoppen. Mijn verantwoordelijkheid is dat we alles gedaan zullen hebben om het probleem op te lossen, maar het is ook mijn verantwoordelijkheid om alle belastingbetalers in de hele Europese Unie, die de lasten van de besparingen moeten dragen, te respecteren. Daarom moeten ook alle partijen in de onderhandelingen elkaar respecteren. Elkaar beschuldigen leidt nergens naar, ik wil vandaag alle kaarten op tafel en het politieke gokken moet stoppen."

Volgens Tusk zijn er sinds hij vorige week de Europese top van vanavond bij elkaar riep, "veelbelovende dingen" gebeurd, inclusief de gesprekken van vandaag. "De laatste voorstellen van Griekenland zijn de eerste echte in vele weken. Het belangrijkste is dat alle leiders hun verantwoordelijkheid opnemen om het worst case scenario te vermijden: een chaotisch, oncontroleerbaar graccident."

Tusk zat ook al kort samen met de Griekse delegatie. In tegenstelling tot de andere aanwezigen kijkt vooral minister van Financiën Varoufakis niet bijster blij.

null Beeld EBS
Beeld EBS

17.52 uur - Premier Michel is optimistisch

Premier Charles Michel verklaarde zich optimistisch bij aankomst voor de top van de staats- en regeringsleiders. "We hebben niet meer veel tijd, dus het is zeer belangrijk een duurzame oplossing op tafel komt. In vergelijking met de laatste weken is het wel positief dat de Griekse regering voorstellen op tafel heeft gelegd, maar het is nu noodzakelijk dat de drie instellingen de voorstellen in detail bekijken. Ik blijf zeer, zeer voorzichtig, maar wat positief is, is wel dat er voorstellen zijn. Dat is nieuw en positief. Is het genoeg? We zullen zien." Hij waarschuwt wel dat er niet tegen elke prijs een akkoord gesloten moet worden: "Het akkoord moet geloofwaardig, realistisch en duurzaam zijn", klonk het.

Michel hoopt dat er een "sterke impuls" kan gegeven worden aan de ministers van Financiën om met de Grieken en hun geldschieters tegen het einde van de week een akkoord te vinden. Dat akkoord kan dan eventueel goedgekeurd worden tijdens de Europese top van donderdag en vrijdag.

De Luxemburgse premier Xavier Bettel sprak dan weer over een situatie waarbij het niet vijf voor twaalf is, "maar eerder dertig seconden voor twaalf".

null Beeld EBS
Beeld EBS
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

17.41 uur - Rutte: "Grieken hebben poging gedaan"

Stilaan druppelen de eerste regeringsleiders binnen in Brussel voor de top die om 19 uur begint. "De Grieken hebben poging gedaan om het gat te dichten. We zullen zien of dat voldoende is." Dat zei Nederlands premier Mark Rutte bij aankomst.

Alles hangt af van het oordeel van "de instituties", stelde Rutte. De IMF, het ECB en de Europese Commissie buigen zich de komende dagen over voorstellingen die Griekenland gisteravond opstuurde. De voorstellen moeten de basis vormen voor een akkoord tussen het land en zijn schuldeisers.

Ook de Griekse premier Alexis Tsipras kwam al aan, maar zonder de pers te woord te staan.

De verklaringen zijn opnieuw live te volgen:

Mark Rutte. Beeld ANP
Mark Rutte.Beeld ANP
null Beeld EBS
Beeld EBS

17.16 uur - Dombrovskis: "Griekse voorstellen in lijn met die van instellingen"

Een positief geluid uit de Europese Commissie: Commissaris verantwoordelijk voor de euro Valdis Dombrovskis heeft verklaard dat de Griekse voorstellen hervormingen van het pensioenstelsel en de btw-tarieven bevatten en in lijn liggen met die van de instellingen. "Griekenland zou de voorstellen nu snel in wet moeten omzetten."

null Beeld AFP
Beeld AFP

17.08 uur - Kapitaalcontrole

Er is vanmiddag op de vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone gesproken over kapitaalcontrole in Griekenland, als mogelijk redmiddel om de kapitaalvlucht te stoppen. Dat bevestigt het kabinet van minister Van Overtveldt aan onze redactie. Conclusies werden er echter niet getrokken. "Er waren verschillende meningen, niet iedereen zat op dezelfde golflengte."

Het is geen geheim dat de kapitaalvlucht uit de Griekse banken de ministers grote zorgen baart. Het afgelopen weekend werd 4 miljard euro afgehaald van Griekse rekeningen. Met kapitaalcontrole kan die vlucht tegengehouden worden.

Johan Van Overtveldt. Beeld Europese Unie
Johan Van Overtveldt.Beeld Europese Unie
Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem noemde de Griekse voorstellen
Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem noemde de Griekse voorstellen "een positieve stap".Beeld REUTERS

16.52 uur - Griekse minister: "Er is een doorbraak"

De Griekse minister van Economie Giorgos Stathakis heeft aan de BBC verteld dat de Griekse voorstellen voor een doorbraak hebben gezorgd. Volgens de BBC vertelde de man dat hij verwacht dat de staats- en regeringsleiders van de eurozone vanavond een verklaring zullen uitsturen waarin ze melden dat er een basis ligt voor een formele overeenkomst die het huidige bailout-programma moet verlengen en 7,2 miljard dollar moet vrijmaken.

Stathakis gaf aan dat er drie voorstellen op tafel liggen om extra geld in de Griekse staatskas te krijgen: een nieuwe taks voor bedrijven, een verhoogde belasting voor de rijksten en bepaalde verhogingen van het btw-tarief.

16.48 uur - Officieel statement van de eurogroep

"De eurogroep verwelkomt een nieuwe versie van het hervormingsvoorstel dat de Griekse autoriteiten vanmorgen hebben overgemaakt voorafgaand aan de eurogroepvergadering, en beschouwen het als een positieve stap in het proces.

De eurogroep heeft de instellingen (EC, ECB en IMF) gevraagd het nieuwe voorstel te analyseren en samen met de Griekse autoriteiten een lijst op te maken van voorafgaande acties met het oog op het bereiken van een finaal akkoord over het hervormingsprogramma later deze week.

De eurogroep kan deze week opnieuw samenkomen."

16.45 uur - Overleg voorafgaand aan top

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem overlegt momenteel met Europees president Donald Tusk, Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, IMF-directeur Christine Lagarde en ECB-president Mario Draghi ter voorbereiding op de top van de regeringsleiders van de eurolanden vanavond. Dat bericht de woordvoerder van Tusk op Twitter.

Na een korte eurogroepvergadering vanmiddag wordt de onderhandeling met Griekenland vanavond op het hoogste niveau voortgezet. Nu al is duidelijk dat later deze week, waarschijnlijk donderdag, nogmaals een eurogroep en een top van regeringsleiders nodig zal zijn om een akkoord te bereiken met de Grieken.

Het Zuid-Europese land heeft dringend een laatste noodlening van 7,2 miljard euro nodig van de Europese geldschieters. Het lukt vooralsnog niet om overeenstemming te bereiken over de voorwaarden verbonden aan een nieuwe lening. In ruil voor extra geld willen de andere eurolanden dat Griekenland stevige bezuinigingen en hervormingen doorvoert.

16.37 uur - Hoop op Griekse deal stuwt beurzen

De Europese aandelenbeurzen lieten vandaag stevige winsten zien. Alle ogen waren gericht op de Europese top in Brussel. Beleggers hopen dat spoedig een Griekse schuldendeal bereikt kan worden, nu de regering van het noodlijdende land bereid lijkt te zijn tot flinke concessies voor verdere financiële steun.

De Bel20 doet het 2,45 procent beter. De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 2,7 procent hoger op 488,39 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen gingen 1,4 tot 3,1 procent vooruit.

De beurs in Athene dikte 9 procent aan. Met name de Griekse banken waren in trek. Alpha Bank klom 24 procent, Piraeus Bank 21 procent en National Bank of Greece bijna 20,5 procent.

16.33 uur - Van Overtveldt: Maatregelen "naar de depositohouders toe"

Minister Johan Van Overtveldt (N-VA) sprak na afloop van de eurogroep over "een stap in de goede richting". "Maar er moeten nog veel zaken uitgeklaard worden. Er zijn nog te veel vage beloftes", aldus de minister, die gewaagde over "groeionvriendelijke maatregelen" in de Griekse voorstellen.

De ministers bespraken ook mogelijke voorafgaande maatregelen die de Griekse regering al zou kunnen nemen om het vertrouwen te herstellen. Niet enkel voor de kredietverleners, aldus Van Overtveldt, maar ook "naar de depositohouders toe". Bloomberg citeert Van Overtveldt daarbij dat er "verschillende meningen waren: niet iedereen zat op dezelfde golflengte wat kapitaalcontrole betreft." Gevraagd of sommige deelnemers voor de invoering van kapitaalcontrole waren en anderen tegen, antwoordde Van Overtveldt: "Dat zou je zo min of meer kunnen zeggen."

Het is geen geheim dat de kapitaalvlucht uit de Griekse banken de ministers grote zorgen baart. Met kapitaalcontrole kan die vlucht tegengehouden worden.

Van Overtveldt beklemtoonde tenslotte dat er van een verlichting van de Griekse schuldenberg momenteel geen sprake kan zijn. "Dat kan enkel indien er al een aantal zaken gerealiseerd zouden zijn en indien dan zou blijken dat een reprofiling of verlichting nodig is, maar zeker niet in het kader van een beginovereenkomst", stelde de minister.

16.30 uur - Juncker: Hopelijk deal tegen einde van de week

"Mijn doel is nog altijd een overeenkomst te sluiten op het einde van de week. We werken dag en nacht hard door", zo verklaarde Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zonet voor de camera's in Brussel bij zijn (vroege) aankomst voor de top van staats- en regeringsleiders vanavond.

16.15 uur - Samenvatting: opnieuw uitstel

Maandag 22 juni 2015 zal niet de annalen ingaan als de dag waarop Griekenland gered werd of bankroet ging. Mogelijk is die omschrijving wel gereserveerd voor donderdag, wanneer de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Muntfonds (IMF) de laatste Griekse voorstellen hebben bestudeerd en doorgerekend.

Dezelfde dag vindt er een Europese top van staats- en regeringsleiders plaats, in de marge daarvan zouden de chefs van de 19 eurolanden dan hun goedkeuring kunnen geven aan een akkoord. Griekenland heeft een akkoord en een nieuwe schijf noodhulp nodig vóór 30 juni zodat het 1,5 miljard euro kan terugbetalen aan het IMF.

Vanochtend raakte bekend dat Griekenland twee verschillende versies van zijn hervormingsvoorstel had doorgestuurd. Daarin zou sprake zijn van toegevingen op het vlak van de pensioenen (afschaffing vervroegd pensioen, verhoging pensioenleeftijd van 65 naar 67) en een verhoging van de btw-tarieven. Optimistische geluiden klonken er vooral uit Griekse hoek. Maar hoe meer ministers van Financiën er vanmiddag binnendruppelden in het Brusselse Lex-gebouw, waar ze bij elkaar kwamen voor een spoedzitting van de eurogroep, hoe harder dat optimisme de kop werd ingedrukt.

• De Fin Alexander Stubb: "Ik heb heel lage verwachtingen. Dit is een maandag waarop we vooral veel airmiles verspild lijken te hebben, ik zie vandaag geen doorbraak."
• De Ier Michael Noonan: "We hebben ons door de verschillende versies niet behoorlijk kunnen voorbereiden. Het zegt veel over de situatie in Athene."
• De Duitser Wolfgang Schäuble: "We hebben geen substantiële voorstellen gekregen. Ik begrijp niet hoe we dan moeten doen wat de bedoeling was: de Eurotop van vanavond voorbereiden."
• De Oostenrijker Hans Jörg Schelling: "Er zijn geen nieuwe voorstellen, het gaat allemaal om zaken die eerder al voorgesteld zijn. ze kunnen niet om 2 uur 's ochtends nieuwe voorstellen sturen om vervolgens in de middag een akkoord te verwachten. Er zijn duidelijk grote communicatieproblemen binnen de Griekse regering."

Uiteindelijk kon de vergadering meer dan een halfuur later dan gepland toch beginnen, en was ze na amper een uurtje al voorbij. Zoals verwacht werd er geen akkoord gevonden, omdat de drie instellingen nog niet de tijd hadden gehad de Griekse voorstellingen te bestuderen. Maar op het eerste zicht leverden ze wel de goede basis voor een "akkoord later deze week", aldus voorzitter Jeroen Dijsselbloem.

Hoe moet het nu verder? Vanavond nog komen de staats- en regeringsleiders van de eurolanden bij elkaar. Bedoeling was om - als de eurogroep een akkoord gevonden zou hebben - hun finale goedkeuring te geven, maar vandaag zal er uiteindelijk enkel van gedachten worden gewisseld. Ondertussen bestuderen de experts van de drie instellingen en de Griekse regering samen verder de voorstellen van premier Tsipras. Mogelijk wordt donderdag dan het finale akkoord gesloten, dat daarna nog voor 30 juni door alle lidstaten van de eurozone moet worden goedgekeurd.

Bekijk hieronder de integrale persconferentie van Jeroen Dijsselbloem en Europees Commissaris Pierre Moscivici:

Europees Commissaris Pierre Moscovici en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. Beeld REUTERS
Europees Commissaris Pierre Moscovici en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem.Beeld REUTERS
De Griekse minister Yanis Varoufakis. Beeld AFP
De Griekse minister Yanis Varoufakis.Beeld AFP
De Italiaanse minister Pier Carlo Padoan en zijn Franse evenknie Michel Sapin. Beeld EPA
De Italiaanse minister Pier Carlo Padoan en zijn Franse evenknie Michel Sapin.Beeld EPA

16.05 uur - Waar was Lagarde?

IMF-directrice Christine Lagarde had volgens de agenda bij de persconferentie aanwezig moeten zijn, maar heeft de eer gelaten aan eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem en eurocommissaris Pierre Moscovici. Vond Lagarde, die de Grieken de vorige week opriep tot meer volwassenheid, de nieuwe voorstellen niet volwassen genoeg? Of had ze te weinig tijd om ze door te lezen, aangezien de laatste versie pas vanochtend binnenkwam?

Overigens heeft ook Yanis Varoufakis, de Griekse minister van Financiën, stilletjes de eurogroep verlaten en de pers niet te woord gestaan.

null Beeld EPA
Beeld EPA

15.42 uur - "Extra ECB-krediet maar 1 dag geldig"

Het lijkt erop dat het bestuur van de Europese Centrale Bank dagelijks over Griekenland zal moeten overleggen tot er een akkoord is - of tot het land failliet is. Vandaag moest de ECB de kredietverlening aan Griekse banken opnieuw opschroeven omdat de Grieken in een dag tijd meer dan een miljard euro van hun rekening wilden opnemen, meldt persbureau Reuters op basis van een anonieme bron.

De nieuwe kredieten zijn slechts tot het einde van de dag van toepassing en zullen daarna opnieuw onder de loep worden genomen, afhankelijk van hoe de gesprekken met de geldschieters verlopen.

15.00 uur - Later deze week nieuwe vergadering eurogroep

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem bevestigt dat er later deze week - "als alles goed gaat, en alles moet goed gaan" - een nieuwe vergadering van de eurogroep zal plaatsvinden.

"Dit wordt een hele korte persconferentie. Griekenland heeft nieuwe voorstellen gedaan die we verwelkomen." Maar de drie geldschieters Europese Commissie, IMF en ECB konden de eurogroep weinig vertellen over hun beoordeling van de voorstellen, omdat ze te weinig tijd hebben gehad om ze te bestuderen. Ze bieden volgens Dijsselbloem echter wel "kans op een akkoord later deze week". "De eurogroep vraagt de instellingen om onmiddellijk aan het werk te gaan, met de bedoeling een akkoord te bereiken met de Griekse voorstellen als basis."

De Griekse voorstellen zijn een goede basis om te onderhandelen en de voorstellen door te berekenen, en de technische gesprekken met de Griekse autoriteiten kunnen wat Dijsselbloem betreft "deze namiddag al beginnen". Er moet gekeken worden of de voorstellen leiden tot groei van de Griekse economie en of ze ook financieel sluitend zijn. Daarvoor hebben de experts van de geldschieters meer tijd voor nodig, maar de eerste indruk is positief. Eerder op de dag verklaarde de Duitse bondskanselier Angela Merkel al dat het in de eerste plaats de 'instellingen' - de Europese Commissie, de ECB en het IMF - zijn die een akkoord moeten sluiten met de Grieken. Pas dan kunnen de eurogroep en de leiders hun zegen geven.

Dijsselbloem bevestigde dat er twee versies van het Griekse voorstel waren, eentje vannacht en een ander vanmorgen. "Maar ze waren nogal gelijklopend, dus dat was geen groot probleem." Toch hadden de ministers van Financiën ze "liever wat vroeger gehad".

null Beeld EBS
Beeld EBS

14.31 uur - Eurogroepvergadering is al afgelopen

De vergadering van de Europese ministers van Financiën uit de eurozone is na amper een klein uur al afgelopen, zo meldt de Finse minister Alexander Stubb. "Het werk gaat verder, de instellingen onderzoeken de voorstellen".

Er is dus weinig tot geen vooruitgang geboekt over de Griekse voorstellen van vannacht en een beslissing is er al helemaal niet gevallen. Daardoor komt er vanavond meer dan waarschijnlijk ook geen beslissing op de eurotop van staats- en regeringsleiders, als die al doorgaat.

Volgens de Griekse krant KATHIMERINI werden de voorstellen van de Griekse regering "verwelkomd" en vormen ze een "mogelijke stap in de juiste richting". Over een schuldherschikking klinkt het dat er mogelijk over gepraat kan worden, maar pas als de regering het volledige hervormingsprogramma heeft ingevoerd.

14.15 uur - Herbekijk de verklaring van Johan Van Overtveldt (vanaf 00:20)

14.00 uur - Samenvatting: nieuw uitstel dreigt

Vanochtend leken de onderhandelingen met Griekenland heel even de goede kant op te gaan, toen leden van de Europese Commissie zich positief uitlieten over de nieuwe voorstellen die de Grieken vannacht hebben opgestuurd. Al snel bleek echter dat de Grieken hun huiswerk niet goed hebben gedaan. Opgestuurde documenten werden weer ingetrokken en vervangen door een nieuwe versie, en ook die nieuwste versie lijkt - volgens verschillende bijzonder sombere ministers van Financiën - weinig nieuws te bevatten. Hoe harder het begon te regenen, hoe negatiever de commentaren, zo leek het wel (u kan ze hieronder herlezen).

Het lijkt er daarom op dat de onderhandelingen opnieuw gerekt worden. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zinspeelde vanochtend al op verdere discussies later deze week en de Europese Centrale Bank heeft de kredietverstrekking aan de Griekse banken vandaag verder opgevoerd. Daardoor krijgen de banken weer wat lucht en kunnen de Grieken die hun bankrekening leeghalen daar nog even mee doorgaan.

Volgens geruchten vindt de geplande top van staats- en regeringsleiders vanavond zelfs gewoon niet plaats.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. Beeld AFP
Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem.Beeld AFP
De Ierse minister Michael Nanoon. Beeld AP
De Ierse minister Michael Nanoon.Beeld AP
IMF-topvrouw Christine Lagarde. Beeld AFP
IMF-topvrouw Christine Lagarde.Beeld AFP
Yanis Varoufakis. Beeld AFP
Yanis Varoufakis.Beeld AFP
De Griekse premier Tsipras en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Beeld AP
De Griekse premier Tsipras en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.Beeld AP

13.45 - "Geen nieuwe voorstellen"

Het laatste commentaar vanmiddag was voor de Oostenrijkse minister Hans Jörg Schelling, en het was er geen om vrolijk van te worden. Net als veel van zijn collega's opperde Schelling - die er bijzonder geïrriteerd uitzag - dat een doorbraak vandaag niet te verwachten valt, en dat er een nieuwe vergadering nodig zal zijn deze week.

Meer zelfs: "Er zijn geen nieuwe voorstellen, het gaat allemaal om zaken die eerder al voorgesteld zijn." Hij wees erop dat de Grieken niet om 2 uur 's ochtends nieuwe voorstellen kunnen sturen om vervolgens in de middag een akkoord te verwachten. "Er zijn duidelijk grote communicatieproblemen binnen de Griekse regering."

Om er dan aan toe te voegen: "Op een bepaald moment gaan we moeten beslissen wie er gaat betalen voor al die reizen naar de eurogroepvergaderingen."

13.20 uur - Varoufakis komt aan zonder woord te zeggen

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis is het Brusselse Lex-gebouw binnengewandeld zonder de pers te woord te staan.

Europees Commissaris Pierre Moscovici van Economie en Financiële Zaken was minder pessimistisch dan de ministers van Financiën, maar wou wel kwijt dat er "nog werk te doen is".

Ondertussen zijn alle ministers aangekomen en kan de vergadering van de eurogroep van start gaan. Wie zich ondertussen als een kat voelt die haar jongen niet meer terugvindt tussen alle eurogroepen, -toppen en -raden, vindt in dit artikel wat opheldering.

null Beeld EBS
Beeld EBS

13.01 uur - Vandaag geen akkoord

Ook eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zegt dat er vandaag geen beslissing of akkoord uit de bus zal komen. Volgens Dijsselbloem gaan de ministers eerst luisteren naar de analyse van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds over de Griekse voorstellen. Die zijn echter maar zeer recent overgemaakt, aldus de Nederlander. "Het wordt onmogelijk om vandaag een definitief oordeel te vellen", zo stelde hij.

"We zullen zien of we een basis hebben voor de finale gesprekken."

De Slovaakse ministers Peter Kazimir vertelde de pers enkel "dat we elkaar snel terug zullen zien".

Jeroen Dijsselbloem voor de camera's vanmiddag. Beeld EBS
Jeroen Dijsselbloem voor de camera's vanmiddag.Beeld EBS

12.54 uur - "De situatie is nog helemaal dezelfde"

Wie nog enige verwachting had op een oplossing voor de Griekse crisis vandaag, mag die nu wel helemaal opbergen. Volgens de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble ligt er hoegenaamd niets op tafel en wordt de top van staats- en regeringsleiders vanavond een maat voor niets: "We hebben geen substantiële voorstellen gekregen. Ik begrijp niet hoe we dan moeten doen wat de bedoeling was: de Eurotop van vanavond voorbereiden."

Wat Schäuble betreft is de situatie "onveranderd sinds donderdag". "We hebben niets nieuws. We zullen de Eurotop van vanavond niet kunnen voorbereiden."

De schuld ligt volgens Schäuble in het Griekse kamp: "Velen proberen verwachtingen te sturen die echter niet gedragen zijn."

null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld EBS
Beeld EBS

12.40 uur - "Vooral veel airmiles verspild"

Koude douche voor wie vandaag een doorbraak verwachtte.

De Finse minister van Financiën Alexander Stubb verklaarde bij aankomst in Brussel dat hij "heel lage verwachtingen heeft" voor vandaag. "Dit is een maandag waarop we vooral veel airmiles verspild lijken te hebben, ik zie vandaag geen doorbraak."

Ook de Ierse minister Michael Noonan temperde de verwachtingen, die zijn in zijn geval "zeer laag". Hij bekloeg zich erover dat er vooral verwarring is met de verschillende versies van het Griekse voorstel die werden rondgestuurd. "We hebben ons daardoor niet behoorlijk kunnen voorbereiden. Het zegt veel over de situatie in Athene."

Noonan kondigde voor donderdag mogelijk een nieuwe eurogroepvergadering aan, net voor de Europese top die dan gepland is.

Yanis Varoufakis met Alexander Stubb vorige week. Beeld AP
Yanis Varoufakis met Alexander Stubb vorige week.Beeld AP

12.26 uur - De Griekse voorstellen

Persbureau Reuters heeft informatie van Europese diplomaten losgekregen over de nieuwe Griekse voorstellen, waarin een aantal pensioenhervormingen worden genoemd. Eerder lekten ze ook al uit in de Griekse pers.

Zo wordt de pensioenleeftijd 'geleidelijk' verhoogd van 65 naar 67 jaar. Vraag is nog hoe het woord 'geleidelijk' exact begrepen moet worden

Ook lijkt een concessie te worden gedaan op het punt van de btw: het hoofdtarief komt op 23 procent te liggen, er blijft geen lager tarief van 13 procent voor basisproducten als energie en basisvoedsel, in de laagste uitzonderingscategorie van 6 procent blijven enkel boeken en medicijnen.

Het is nog volledig onduidelijk of met deze voorstellen de benodigde bezuinigingen worden gehaald. En ook al worden ze goedgekeurd door de Europese regeringsleiders, dan nog blijft het de vraag of het Griekse parlement akkoord gaat met de hervormingen.

"In elk geval is het nu aan de Europese en internationale geldschieters om de volgende zet te doen", aldus een woordvoerder van de Griekse regering.

12.15 uur - Van Overtveldt: "Zien wat er op tafel ligt"

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt temperde bij aankomst aan het begin van de eurogroepvergadering de verwachtingen. Eerst moet duidelijk zijn wat Griekenland nu net heeft voorgesteld.

Johan Van Overtveldt bij de eurogroepvergadering van vorige week. Beeld AFP
Johan Van Overtveldt bij de eurogroepvergadering van vorige week.Beeld AFP

12.05 - Akkoord kan nog "enkele dagen wachten"

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft verklaard dat de Europese top vanavond zonder aanbevelingen van de internationale geldschieters - de Europese Commissie, de ECB en het IMF - zich enkel over de situatie zal "beraden". Mogelijk komt er dus vanavond geen definitieve beslissing.

Er blijven volgens haar nog enkele dagen over om een beslissing te nemen. Ook de Franse president Hollande heeft zich in diezelfde zin uitgelaten: "Als we een deal kunnen sluiten vanavond, zoveel te beter, maar als dat niet lukt moeten we vanavond wel de basis leggen zodat we de komende dagen een deal kunnen sluiten."

Die Welt en Reuters citeren gelijklopende verklaringen binnen de Europese Commissie: de voorstellen uit Athene maken een overeenkomst mogelijk, alleen zal dat waarschijnlijk nog niet vandaag zijn.

Ondertussen komen in Brussel ook de eerste ministers van Financiën aan voor de vergadering van de eurogroep (al ontwijken de meesten de regen en tegelijkertijd de vragen van de pers). De verklaringen zijn live te volgen via de videofeed van de Europese Commissie.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel. Beeld AP
De Duitse bondskanselier Angela Merkel.Beeld AP

12.03 uur - Tsipras' verklaring voor de camera's

11.45 uur - Hoe hoog zijn de Griekse pensioenen eigenlijk?

De hervorming van het Griekse pensioenstelsel is een van de belangrijkste twistpunten in de onderhandelingen. De trojka wil de kosten van de Griekse pensioenen nog verder verlagen dan de vorige regering al gedaan heeft, maar sinds de linkse Syriza-partij aan de macht is weigert Griekenland verder te bezuinigen.

Maar hoe hoog zijn die Griekse pensioenen? De Wall Street Journal heeft een aantal cijfers op een rij gezet en concludeert dat het land per pensionado minder uitgeeft dan veel andere Europese landen (grafiek 1).

Maar als percentage van de totale economie zijn de Griekse pensioenen wel heel duur, zoals de andere eurolanden trouwens graag benadrukken (grafiek 2). Maar dat is hoofdzakelijk doordat de economie de afgelopen jaren met maar liefst 25 procent gekrompen is, terwijl het aantal gepensioneerden wel blijft stijgen.

Ook The Guardian maakte vorige week dezelfde analyse.

De uitgaven in de landen van de Europese Unie per gepensioneerde. Beeld Eurostat
De uitgaven in de landen van de Europese Unie per gepensioneerde.Beeld Eurostat
De pensioenuitgaven in de landen van de Europese Unie als deel van het BBP. Beeld Eurostat
De pensioenuitgaven in de landen van de Europese Unie als deel van het BBP.Beeld Eurostat

11.20 uur - "Geen definitief akkoord"

Alle positieve berichten ten spijt verwacht Brussel-correspondent Marc Peeperkorn vandaag nog geen definitief akkoord. "We hebben het allemaal al eerder gehoord. Tsipras zei eerder al: we zijn er bijna. De meeste positieve geluiden komen bovendien van mensen die graag een deal willen, terwijl de belangrijkste partijen elkaar nog niet hebben gesproken. Pas als de minsters van Financiën bij elkaar hebben gezeten kunnen we de kansen op een deal beter beoordelen."

In het gunstigste scenario gaan de Europese regeringsleiders vanavond een akkoord in de steigers zetten, denkt Peeperkorn. "Daar moeten later in de week alle Europese regeringen mee instemmen, anders gaat het niet door. Ik verwacht dat vooral Griekenland dan dwars kan gaan liggen. En dan zijn we weer terug bij af."

Toch zijn er lichtpuntjes. "Het feit dat Europees commissaris van Economische Zaken Pierre Moscovici vooruitgang ziet, zegt wel wat. En alle partijen proberen er voor 30 juni echt uit te komen. Niemand zit te wachten op een Grexit."

Alexis Tsipras krijgt een vriendelijke klets in zijn gezicht van Commissievoorzitter Juncker. Beeld REUTERS
Alexis Tsipras krijgt een vriendelijke klets in zijn gezicht van Commissievoorzitter Juncker.Beeld REUTERS

10.50 uur - Tsipras komt aan bij Juncker en krijgt een klets in zijn gezicht

De Griekse premier Tsipras is aangekomen bij Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Kijk hier live. Tsipras verklaarde tegenover de journalisten dat zijn land in de eurozone wil blijven. "Het is tijd voor een substantiële en leefbare oplossing die Griekenland toelaat opnieuw te groeien in de eurozone, met sociale gerechtigheid." Juncker wil alleen kwijt dat hij niet zeker is dat er vandaag een deal komt.

Naast een kus van Juncker voor zijn gast, ook nog een vriendelijke 'slap in the face' nadat Tsipras de journalisten in het Grieks toespreekt en Juncker daarna uitlegt dat hij hen heeft verteld "dat het aan jou is om een oplossing te zoeken".

Voor de vergadering van de eurogroep om 12.30 uur en de Europese top vanavond zitten Tsipras en Juncker nog apart samen. Daarbij zouden ook de andere geldschieters aansluiten: IMF-topvrouw Christine Lagarde, eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem en ECB-bestuurslid Benoit Coeuré.

null Beeld rv
Beeld rv

10.46 - ECB schiet banken te hulp

Burgers in Griekenland halen nog steeds in hoog tempo geld van hun rekening af. De Europese Centrale Bank, in spoedzitting bijeen over Griekenland, heeft daarom zonet opnieuw zijn kredietverlening aan de Griekse banken moeten opschroeven, melden persbureaus AFP en Reuters, om ervoor te zorgen dat ze niet omvallen. De ECB staat klaar om op elk moment opnieuw bij elkaar te komen wanneer het nodig is, aldus een bron bij de bank.

Het hele weekend stonden er lange rijen aan de Griekse bankautomaten. Beeld AP
Het hele weekend stonden er lange rijen aan de Griekse bankautomaten.Beeld AP

10.34 uur - Lessen uit het Griekse drama

Het Griekse drama laat zien dat het ooit bedachte recept voor de euro - een gezamenlijke munt voor lidstaten die de vrijhoud houden om zich budgetair te buiten te gaan - niet best werkt. Dat concluderen althans de vijf 'Europese presidenten' - voorzitter Juncker van de Europese Commissie, EU-president Tusk, ECB-baas Draghi, Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem, Europees Parlementsvoorzitter Schulz - in een gezamenlijk rapport dat vandaag wordt gepresenteerd.

Daarom moeten de lidstaten volgens deze heren meer soevereiniteit inleveren, maar alles op zijn tijd: eerst moet er een raad komen die advies uitbrengt over de nationale begrotingen, en dat mag tot medio 2017 duren. Daarna kan naar 'bindende normen' voor de lidstaten gekeken worden.

Vier van de vijf 'presidenten': eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem, Parlementsvoorzitter Martin Schulz, Europees president Donald Tusk en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Beeld AP
Vier van de vijf 'presidenten': eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem, Parlementsvoorzitter Martin Schulz, Europees president Donald Tusk en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.Beeld AP

10.24 uur - Griekse beurs schiet de hoogte in

Op de beurs van Athene werd vanochtend met opluchting gereageerd op de vooruitgang die afgelopen weekeinde is geboekt in de discussies tussen Griekenland en zijn schuldeisers. De belangrijkste Griekse beursgraadmeter schoot meer dan 7 procent omhoog.

Met name de Griekse banken krijgen weer het vertrouwen van beleggers, nu een compromis in de maak lijkt waarmee een bankroet van het land voorlopig wordt voorkomen. Alpha Bank kreeg er ruim 18 procent bij, Piraeus Bank en National Bank of Greece wonnen allebei 15 procent.

Ook de andere Europese beurzen doen het goed. De Bel20 gaat er momenteel 2,1 procent op vooruit. De Amsterstamse AEX-index noteerde kort na opening van de markt 2,2 en ook de beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen gingen tot 2,6 procent vooruit.

null Beeld AP
Beeld AP

10.12 uur - "Griekenland stuurde foute versie"

Volgens The Financial Times heeft de Griekse regering vannacht "per ongeluk" een "foute versie" van haar laatste voorstel doorgestuurd, al zou het om een "niet zo dramatische" fout gaan.

Het is niet duidelijk of de Europese onderhandelaars ondertussen al dan niet de juiste voorstellen hebben ontvangen, en waar de verschilpunten tussen beide versies liggen. "Twee hoge ambtenaren zeggen dat ze een nieuwe versie hebben gekregen vanmorgen in de vroege uurtjes, maar een derde heeft naar eigen zeggen nog niets ontvangen", aldus The Financial Times. De Griekse EU-correspondente Eleni Varvitsiotis meldt dat het nieuwe voorstellen "kleine verschillen" bevat.

Het is trouwens niet de eerste keer dat Griekenland een foute versie van een voorstel opstuurt. In februari gebeurde al eens hetzelfde toen de regering een foute brief naar Berlijn stuurde.

null Beeld AFP
Beeld AFP

10.05 uur - Wat staat er in het Griekse voorstel?

Volgens Griekse media is de Griekse regering bereid tot dusver heilige huisjes omver te schoppen om ook na 30 juni financiële hulp te krijgen van zijn schuldeisers.

• Het vervroegde pensioen wordt grotendeels afgeschaft en de werknemers- en werkgeversbijdrage voor de pensioen- en ziektekas zou met twee procent verhogen.

• Er komt een btw-verhoging op basislevensmiddelen als rijst en noedels en in de horeca van 13 naar 23 procent, voor hotels gaat de taks van 6,5 naar 13 procent.

• Rijke Grieken kunnen een extra belastingaanslag verwachten.

• In ruil zouden de Grieken nog altijd over een beperkte schuldherschikking willen spreken.

9.19 uur - "Grieken hebben het eindelijk begrepen"

Europees commissaris van Economische Zaken Pierre Moscovici onderstreept het belang van de onderhandelingen die vandaag plaatsvinden. "We zijn op een beslissend moment aangekomen. Vandaag beslissen we goeddeels over het lot van Griekenland en van de euro. We hebben slechts enkele uren over."

Tegelijkertijd liet hij zich positief uit over de nieuwe plannen van de Grieken. "De Griekse regering heeft eindelijk begrepen dat ze concrete en solide voorstellen moesten opsturen", aldus Moscovici. "Ze gaan in de goede richting en kunnen de basis vormen voor een akkoord. Dat wil zeggen dat er nog steeds discussiepunten zijn."

8.51 uur - Frankrijk: "Goed werk" uit Athene

De nieuwste Griekse voorstellen oogsten nu al meer waardering dan minister van Financiën Varoufakis vorige week tijdens het gehele eurogroepoverleg wist te winnen. Zijn Franse collega Michel Sapin prijst vanochtend het "goede werk" dat Athene heeft geleverd, meldt persbureau AFP.

8.35 uur - "Voor het eerst serieuze voorstellen"

De nieuwe plannen die Tsipras dit weekend heeft ingediend zouden de eerste zijn 'die een serieuze basis hebben', meldt het Duitse zakenblad Handelsblatt op basis van bronnen in de Franse regering. Na telefonisch contact tussen de Franse president François Hollande, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Griekse premier zouden de standpunten van de onderhandelaars niet ver meer uit elkaar liggen.

7.26 uur - Voorstellen Tsipras "goede basis"

De Griekse premier Tsipras heeft gisteren nieuwe voorstellen aan de "trojka" van schuldeisers (de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF)) voorgelegd. Volgens Tsipras zijn deze plannen de "definitieve oplossing" voor de impasse tussen het land en zijn geldschieters.

Martin Selmayr, kabinetschef van de Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, heeft in de nacht van zondag op maandag via Twitter laten weten dat de nieuwe voorstellen een "goede basis" vormen voor het overleg van de eurogroep dat vandaag plaatsvindt. Selmayr bevestigde in zijn tweet dat ook het IMF en de ECB de voorstellen hebben ontvangen. Over de inhoud van de voorstellen is nog niets bekend.

7.14 uur - Grieks protest tegen nog meer besparingen

Duizenden Grieken hebben in de nacht van zondag op maandag tegen nieuwe bezuinigingen gedemonstreerd bij het parlementsgebouw in Athene. Ze riepen premier Alexis Tsipiras de druk te weerstaan die de geldschieters op hem leggen om nog meer strenge maatregelen door te voeren.

Het is de tweede keer in een week dat aanhangers van de regeringspartij Syriza en tegenstanders van de euro in Athene demonstreren.

null Beeld GETTY
Beeld GETTY

7.12 uur - Ook België neemt voorzorgen tegen Grexit

Zowel de Belgische overheid als het bedrijfsleven bereiden zich in alle discretie voor op een eventuele slechte afloop van de onderhandelingen van de laatste kans vandaag met Griekenland.

"Zowel binnen de nationale bank als op het ministerie van Financiën is er de voorbije maanden discreet overleg gepleegd. Er zijn een aantal pistes uitgewerkt voor mocht het daadwerkelijk tot een grexit komen", bevestigt Ferry Comhair, woordvoerder van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

"Wijzelf en de Nationale Bank hebben bekeken welke risico's er in dat geval op ons afkomen, en hebben dus de voorbereidende oefening gedaan om die risico's zo veel mogelijk in te perken", klinkt het.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234