Zondag 28/05/2023

LiveblogOorlog in Oekraïne

Live - Oekraïne. Twee doden en drie gewonden in Kiev na 'massale' Russische drone-aanval, zegt burgemeester • Zelensky kondigt meer sancties aan en bedankt westerse bondgenoten

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Lees de belangrijkste ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne hieronder in de liveblog. Download de app van De Morgen en krijg meteen een bericht bij belangrijk nieuws.

• Interview. Tom Sauer: ‘Wij zorgen er nu voor dat Poetin kernwapens zal willen gebruiken’

• Achtergrond. Mogelijk Amerikaans militair materieel ingezet op Russisch grondgebied, en dat kan een probleem vormen

Live
 1. 06:16

  Zelensky kondigt meer sancties aan en bedankt westerse bondgenoten

  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zaterdagavond in zijn dagelijkse videoboodschap vanuit Kiev Duitsland, Finland, Canada en IJsland bedankt voor hun meest recente wapenleveringen. De steun zal bijdragen tot een betere luchtverdediging en de algemene defensiecapaciteit tegen de Russische terreur versterken, zei hij.

  Zelensky kondigde tegelijk nog hardere sancties aan tegen Rusland. Zo voegde hij 220 bedrijven en 51 personen toe aan de lijst van "degenen die werken voor terreur". In de meeste gevallen gaat het om wapenfirma's die banden hebben met Russische bedrijven, aldus Zelensky. Ze opereren niet allemaal op Russisch grondgebied, maar ze zullen wel allemaal onder internationale druk komen te staan, klonk het.

  Tot slot bedankte de Oekraïense president ook nog Japan, dat deze week eveneens een nieuw pakket sancties tegen Rusland uitvaardigde.

 2. 05:15

  Twee doden en drie gewonden in Kiev na 'massale' Russische drone-aanval, zegt burgemeester

  De Oekraïense hoofdstad Kiev kwam in de nacht van zaterdag op zondag opnieuw onder vuur te liggen door een "massale" aanval met Russische drones, zo heeft de burgemeester van Kiev, Vitali Klitsjko, gezegd. Er zijn voorlopig twee doden en drie gewonden.

  De Oekraïense luchtmacht sprak op Telegram over de "grootste drone-aanval" op Kiev sinds het begin van de Russische invasie op 24 februari 2022. Tweeënvijftig van de 54 Russische drones zouden onschadelijk zijn gemaakt, waarvan "meer dan 40" boven de Oekraïense hoofdstad.

  Eerder had Klitsjko al verklaard dat de luchtafweer van de stad "meer dan twintig drones" had neergehaald. De burgemeester noemde de nieuwe golf van drones "massief" en riep de bevolking op om zich schuil te houden. Ook zou er op verschillende plaatsen in Kiev brand zijn uitgebroken.

 3. 03:07

  Minstens één dode bij luchtaanvallen

  In grote delen van Oekraïne loeit vannacht het luchtalarm. In Kiev is volgens burgemeester Vitali Klitsjko de luchtverdediging actief. “Luchtafweersystemen hebben al meer dan 20 drones die op weg waren naar Kiev neergehaald”, schreef hij op Telegram. “Maar een nieuwe golf drones is onderweg naar de hoofdstad. Blijf in schuilplaatsen.”

  Een 41-jarige man kwam om het leven nadat brokstukken van een neergehaalde drone op een benzinestation terechtkwamen, zegt Klitsjko. 

  Volgens de autoriteiten vatten ook een niet-residentieel gebouw van zeven verdiepingen hoog en een gebouw van negen verdiepingen hoog in verschillende delen van de stad vuur, nadat er brokstukken van drones op waren beland.

  Volgens het leger raakten ook minstens drie mensen gewond bij de Russische aanval op de stad.

 4. 18:26 Gisteren

  Oekraïne zegt klaar te zijn voor langverwacht tegenoffensief, explosies gemeld op meerdere plaatsen in Rusland

  Oekraïne is klaar om zijn langverwachte tegenoffensief tegen de Russische troepen te lanceren. Dat zegt Oleksiy Danilov, secretaris van de Oekraïense Nationale Veiligheids- en Defensieraad, tegen de BBC. Hij stelt dat de aanval “morgen, overmorgen of over een week” kan beginnen. Volgens een presidentieel adviseur worden Russische aanvoerlijnen en munitiedepots al bestookt. Zaterdag worden door verschillende bronnen meerdere explosies gemeld in bezette plaatsen in Oekraïne en in Rusland.

  Lees meer. 

  Future Publishing via Getty Imag - Oleksiy Danilov, secretaris van de Oekraïense Nationale Veiligheids- en Defensieraad.
 5. 16:17 Gisteren

  'Gebouw oliepijpleiding beschadigd bij nieuwe drone-aanval op Russisch grondgebied'

  Volgens Russische bronnen is er zaterdagochtend een aanval geweest met twee drones in de regio van Pskov, in het westen van Rusland. Daarbij ontplofte een administratief gebouw dat gelinkt is aan een oliepijpleiding. Dat maakte de regionale gouverneur bekend via Telegram. Het is het zoveelste incident de voorbije dagen op Russisch grondgebied met drones.

  De ontploffing gebeurde in de buurt van Litvinovo, op ongeveer tien kilometer van de grens met Wit-Rusland. Dat bevestigde gouverneur Michail Vedernikov. Het gebouw liep schade op, maar niemand raakte gewond, zei hij.

  Volgens niet-bevestigde informatie van Baza, een Russisch medium dat bronnen heeft bij de Russische geheime dienst, zouden de drones het oliepompstation van Transneft in Pskov geviseerd hebben. Baza maakte bovendien melding van nog een andere drone-aanval in de regio Tver, ten noordwesten van Moskou en zo'n 500 kilometer van de grens met Oekraïne. Daarbij zou ook een oliepompstation zijn geviseerd. Het zou volgens Russische media gaan om aanvallen op de zogenaamde Droezjba-pijpleiding, een van de grootste installaties ter wereld, die ruwe olie vanuit Siberië naar Europa stuurt.

  In de Russische regio Belgorod, waar eerder deze week al aanvallen plaatsvonden, vonden er volgens de lokale gouverneur zaterdag opnieuw aanvallen plaats op een dorp dicht bij de grens. Er zouden geen gewonden zijn gevallen.

  De droneaanvallen in de grensregio werden nog niet opgeëist, maar Moskou beschuldigt Kiev ervan achter de aanvallen te zitten.

 6. 13:31 Gisteren

  Oekraïne wil Taurus-kruisraketten van Duitsland

  Oekraïne heeft in de afgelopen dagen Duitsland gevraagd om de levering van Taurus-kruisraketten, zegt een Duitse defensiewoordvoerder. Ze zei niet om hoeveel raketten is gevraagd en het is niet bekend of de Bondsrepubliek bereid is ze te leveren.

  De Taurus-kruisraket is een Duits-Zweeds wapen dat een bereik heeft van 500 kilometer. De raket kost rond de 950.000 euro. Het zou de Oekraïners in staat stellen de Russische militaire infrastructuur ver achter de frontlijn te treffen, stelt een CDU-lid van de Bondsdag, gepensioneerd kolonel Roderich Kiesewetter. De christendemocraat Kiesewetter is groot voorstander van wapenleveranties aan Oekraïne.

 7. 08:49 Gisteren

  'Wagner-huurlingen waarschijnlijk ingezet bij andere gevechten in Oekraïne na Bachmoet', zegt Brits Ministerie van Defensie

  De troepen van huurlingenleger Wagner zijn begonnen met een terugtrekking uit enkele van hun posities rond de verwoeste Oekraïense stad Bachmoet en zullen wellicht worden gebruikt voor andere offensieven in de Donbas-regio, aldus de Britse inlichtingendienst.

  Het Britse ministerie van Defensie schrijft in zijn jongste inlichtingenupdate dat de Wagner-baas, Jevgeni Prigozjin, zegt dat de terugtrekking is begonnen en dat posities zijn overgedragen aan troepen van het Russische ministerie van Defensie. Kiev bevestigde de terugtrekking van Wagner uit de buitenwijken van de stad.

  Het Britse ministerie zei in zijn update, geplaatst op Twitter, dat troepen van de zogenaamde Donetsk People's Republic waarschijnlijk sinds woensdag de oostelijke Oekraïense stad waren binnengetrokken om te beginnen met "opruimingsoperaties".

  Bachmoet is al maandenlang het toneel van de langste en bloedigste strijd van de oorlog in Oekraïne. Sinds vorige week zegt Rusland dat de stad volledig in Russische handen is. Oekraïne ontkent dat.

 8. 07:42 Gisteren

  Dodentol na Russische aanval op ziekenhuis loopt op tot twee

  Bij de Russische raketaanval op een medische kliniek in de Oekraïense stad Dnipro vrijdag, zijn twee doden gevallen. Dat melden lokale media. Aanvankelijk was er sprake van één dodelijk slachtoffer. Er raakten ook dertig mensen gewond.

  "Russische terroristen bevestigen nogmaals hun status van strijders tegen alles wat humaan en eerlijk is", schreef president Volodymyr Zelensky gisteren al op sociale media over de aanval.

  De Oekraïense autoriteiten maakten eerder op vrijdag ook nog bekend dat de luchtverdediging tien raketten en meer dan twintig drones van Rusland had neergehaald. Rusland had 's nachts aanvallen uitgevoerd op onder meer Kiev en Dnipro. Toen ontstond in Dnipro een brand in een huis en raakten ook twee andere huizen beschadigd, aldus de regionale autoriteiten.

  AP
 9. 03:29 Gisteren

  Biden 'uiterst negatief' over kernwapens in Wit-Rusland

  De Amerikaanse president Joe Biden had een "uiterst negatieve" reactie toen hij hoorde dat Rusland is begonnen met het verplaatsen van kernwapens naar Wit-Rusland. Dat vertelde Biden vrijdagavond tijdens een persmoment in Washington.

  Eerder op de dag verklaarde het Amerikaanse Institute for the Study of War (ISW) dat de actie van Rusland niet betekent dat de nucleaire dreiging verhoogd is. De denktank wees erop dat Rusland nu al in staat is om verschillende doelen te raken. Daarvoor was het niet nodig om de wapens naar Wit-Rusland te verhuizen. 

  Volgens het ISW is het voornamelijk een manier om Wit-Rusland verder in te lijven in de Russische invloedssfeer. Daarnaast stelt het ISW dat het sowieso onwaarschijnlijk is dat Rusland kernwapens zal inzetten tegen Oekraïne of andere doelen.

  Donderdag veroordeelde de Japanse kabinetschef Hirokazu Matsuno het verplaatsen van de kernwapens. "Als het enige land dat tijdens een conflict is aangevallen met kernwapens, zal Japan nooit Ruslands dreiging met kernwapens accepteren, laat staan het gebruik ervan", aldus Matsuno.

 10. 19:46 Eergisteren

  Duitsland beschermt NAVO-top in Litouwen met Patriot-raketafweersysteem

  Duitsland verplaatst zijn Patriot-raketafweersysteem dat momenteel in Slowakije is gestationeerd naar Litouwen om de NAVO-top in juli in Vilnius te beschermen. Op de top wordt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky verwacht. Doordat Oekraïne is aangevallen door Rusland, raakten Finland en Zweden ervan overtuigd dat ze zich bij de NAVO moesten aansluiten.

  De Finnen zijn inmiddels lid. De Zweden hopen rond de top te kunnen toetreden. De NAVO-leden Hongarije en Turkije liggen om uiteenlopende redenen nog dwars.

  Vilnius ligt vlak bij de grens met Wit-Rusland, een trouwe bondgenoot van Rusland.

 11. 19:21 Eergisteren

  President Lula belt Poetin: Brazilië wil bemiddelen tussen Rusland en Oekraïne

  De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva heeft vrijdag met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin over Oekraïne gesproken en herhaald dat Brazilië bereid is te bemiddelen. Hij wil met beide partijen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne in gesprek gaan.

  Lula da Silva dankte Poetin voor de uitnodiging naar een internationaal economisch forum in Sint-Petersburg te komen, maar hij heeft geantwoord dat hij momenteel niet in staat is Rusland te bezoeken.

  Lula da Silva beschouwt zijn beleid en land als neutraal in de al sinds 2014 woedende strijd tussen Kiev en Moskou en wijt de oorlog niet exclusief aan Rusland. Hij staat kritisch tegenover de VS en de wapenleveranties aan de oorlogvoerende landen. Lula heeft eerder al gezegd naar een coalitie voor vrede te zoeken.

  Ruslands machtige buurland China ziet zich ook als een neutrale mogendheid die in gesprek moet gaan met de strijdende partijen.

 12. 17:55 Eergisteren

  Poetin ziet 'goede toekomst' voor Rusland ondanks sancties

  Ondanks de westerse sancties tegen Rusland is de Russische president Vladimir Poetin optimistisch over de economische vooruitzichten van het land. "Ik ben overtuigd dat Rusland een goede toekomst heeft", zo zei Poetin tijdens een ontmoeting met de ondernemersorganisatie Delovaya Rossiya.

  De Russische president zei dat er nog economische problemen overwonnen moeten worden, maar dat de leveringsketens stilaan weer op gang komen. "Dat is ongelooflijk. Ook voor mij", klonk het.

  Na de Russische inval in Oekraïne hadden westerse sancties en het vertrek van westerse bedrijven uit Rusland de Russische economie doen krimpen. Maar volgens Poetin zijn die vertrekkende bedrijven "een geluk bij een ongeluk", omdat ze nieuwe niches hebben gecreëerd voor Russische producenten.

  Kort na de start van de oorlog richtte de Russische regering een speciale commissie op die de verkoop van eigendommen van buitenlandse investeerders moet goedkeuren. Sindsdien hebben veel westerse bedrijven hun bezittingen in Rusland ver onder hun waarde van de hand gedaan.

 13. 16:00 Eergisteren

  Nieuwe data in het onderzoek naar de sabotage van de Nord Stream-pijpleiding wijzen in de richting van Oekraïne

  Nieuwe pistes in het onderzoek naar de sabotage van de Nord Stream-gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland wijzen in de richting van Oekraïne. Dat schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel.

  Het politieonderzoek focust vooral op de zeilboot Andromeda. Die zou gebruikt zijn om de explosieven gehanteerd bij de sabotage in september 2022 op de bodem van de Baltische Zee te transporteren.

  Metadata van een e-mail verzonden vanuit de locatie van de boot, wijzen nu richting Oekraïne, aldus Der Spiegel. Ook zouden in het schip sporen aangetroffen zijn van het explosief octogen of HMX, een springstof die volgens het weekblad zowel in het westen als in voormalige Sovjetrepublieken vaak gebruikt wordt.

  Al snel na de explosies op 26 september werd een aanval vermoed. Die werd al zowel aan Rusland als Oekraïne toegeschreven. De ware toedracht is nog steeds niet gekend, ondanks strafonderzoeken in Duitsland, Zweden en Denemarken, de nabije landen.

  Het schip zou op 6 september vertrokken zijn in het Noord-Duitse Rostock met zes mensen aan boord, onder wie duikers en een dokter.

  REUTERS - De zeilboot Andromeda.
 14. 15:50 Eergisteren

  Oekraïne wil 48 F-16's om land te bevrijden

  Het Oekraïense ministerie van Defensie verwacht 48 gevechtsvliegtuigen van het type F-16 voor de bevrijding van het land. "Vier squadrons F-16's is precies wat we nodig hebben om ons land te bevrijden van de agressor", aldus het ministerie vrijdag op Twitter. Eerder hadden de Oekraïense luchtstrijdkrachten gesproken over tientallen vliegtuigen, zonder precieze aantallen te noemen.

  Oekraïne verwacht veel van de F-16-gevechtsvliegtuigen. De toestellen van Amerikaanse makelij zullen volgens Kiev niet enkel de verdediging van het land versterken, maar ook een sterk signaal naar Rusland sturen dat de agressie zal mislukken, zo zei Oekraïens president Volodymyr Zelensky woensdag. Rusland meent echter dat de vliegtuigen een doelwit voor het Russisch leger zullen worden en ook niet beslissend zullen zijn voor het verloop van de oorlog.

  De Amerikaanse president Joe Biden maakte de weg vrij voor de opleiding van Oekraïense piloten in F-16's. De hoogste officier in het Amerikaanse leger, generaal Mark Milley, waarschuwde donderdag wel al dat de F-16's geen "magisch wapen" zijn. Geen enkel wapensysteem is dat volgens hem. Intussen beslisten Nederland en Denemarken dat ze een Europese coalitie zullen leiden voor die opleiding, met daarbij ook België als deelnemend land.

  ANP / EPA - Een Deense F-16.
 15. 14:50 Eergisteren

  Poetin bereid tot telefonisch contact met Duitse bondskanselier

  De Russische president Vladimir Poetin is bereid om een nieuw telefoongesprek te voeren met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz over de oorlog in Oekraïne. Dat meldt Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov. Scholz had eerder vandaag gezegd dat hij het contact met Poetin binnenkort mogelijk weer wilde herstellen.

  De twee wereldleiders hebben begin december voor het laatst met elkaar gebeld over de oorlog in Oekraïne. Sinds Rusland die oorlog begon, hebben westerse leiders nog maar sporadisch direct contact onderhouden met de Russische president. Poetin en Scholz beloofden elkaar tijdens hun vorige telefoongesprek, dat ongeveer een uur duurde, in contact te blijven.

  Vrijdag meldde het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken dat de Duitse regering aan de Chinese gezant Li Hui, die bezig is aan een Europese rondreis, heeft gevraagd om ‘druk uit te oefenen’ op Rusland. Li is vandaag in Moskou gearriveerd voor een overleg met de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov. Eerder bezocht Li ook de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

  Pepijn de Lange

 16. 14:47 Eergisteren

  Bloomberg: 'Nederland gaat F-16’s naar Oekraïne sturen'

  Nederland gaat waarschijnlijk enkele F-16’s aan Oekraïne geven. Dat meldt het internationale persbureau Bloomberg op basis van twee anonieme bronnen. Het Nederlandse leger beschikt in totaal over 42 van deze Amerikaanse gevechtsvliegtuigen. Hoeveel daarvan naar Oekraïne gaan, is niet bekend.

  Uit vrees voor een Russische reactie twijfelden westerse bondgenoten van Oekraïne lang over de levering van gevechtsvliegtuigen. Pas afgelopen weekend gaven de Verenigde Staten, dat de F-16’s produceert, op de G7-top in het Japanse Hiroshima groen licht. Een aantal West-Europese landen, waaronder Nederland, liet toen al weten bereid te zijn te helpen bij het opleiden van Oekraïense piloten.

  Gisteravond werd bekend dat Nederland samen met Denemarken het voortouw ging nemen in de F-16-trainingen voor Oekraïense piloten. Minister Kajsa Ollongren van Defensie wil nog deze zomer beginnen met de trainingen. Toen de Oekraïense president Volodymyr Zelensky begin deze maand Nederland bezocht, zei premier Mark Rutte dat er ‘geen taboes’ waren, maar dat het tijd kostte om met alle bondgenoten tot een besluit te komen.

  De Nederlandse F-16’s waar Oekraïne op aast, staan in Nederland op de lijst om te worden afgestoten. Van de 213 gevechtstoestellen van dit type die Nederland ooit had, zijn er momenteel nog maar 42 beschikbaar. Daarvan heeft de Nederlandse luchtmacht er nog 24 zelf in gebruik. De overige 18 staan ongebruikt in een hangar. Nederland stapt namelijk geleidelijk over op het nieuwe toestel F-35, beter bekend onder de naam Joint Strike Fighter.

  Pepijn de Lange

 17. 14:29 Eergisteren

  Bandenproducent Michelin verkoopt Russische activiteiten

  De Franse bandenproducent Michelin verkoopt de Russische activiteiten aan Power International Tires, een verdeler van banden in Rusland. Het contract werd ondertekend, zo meldt Michelin vrijdag.

  De verkoop aan de Russische bandenverdeler omvat twee lokale entiteiten: Michelin Russia Tyre Manufacturing en Camso CIS. Na de start van de Russische invasie in Oekraïne, had Michelin op 15 maart 2022 al de industriële activiteiten in Rusland opgeschort. Michelin is er aanwezig sinds 1997.

  Volgens Michelin stemden de bevoegde lokale autoriteiten in met de verkoop. Met de transactie worden 250 banen gered, klinkt het nog.

 18. 14:21 Eergisteren

  Oekraïne valt meerdere Russische en bezette Oekraïense steden aan

  Oekraïne heeft afgelopen nacht zowel door Rusland bezette steden als Russische steden nabij de grens aangevallen met drones en raketten. Dat blijkt uit berichten op sociale media en meldingen van de plaatselijke autoriteiten.

  Gisterenavond vond er al een groot bombardement plaats in Berdjansk, een Oekraïense stad aan de Zwarte Zee tussen Marioepol en de Krim. Daarbij zou een groot fabrieksgebouw geraakt zijn dat gebruikt werd als militaire basis en munitie-opslagplaats. Ook deze voormiddag zouden er nog altijd secundaire explosies plaatsvinden door ontploffende munitie.

  De stad Donetsk, niet ver achter het front, werd vanmorgen dan weer geraakt door twee Oekraïense raketsalvo's, mogelijk van Amerikaanse Himars-raketten. Ook daarbij zou een Russische militaire basis in een wetenschappelijk instituut geraakt zijn.

  Na de eerste raketinslagen publiceerden Russische media beelden van het getroffen gebouw, niet veel later kwam een tweede salvo neer terwijl journalisten er Russische militairen stonden te interviewen.

  In Rusland zelf hebben twee drones dan weer schade aan gebouwen aangericht in de Zuid-Russische stad Krasnodar, zo’n 290 kilometer van de Oekraïense grens. Er vielen geen gewonden, aldus lokale autoriteiten. Het is niet duidelijk of de drones door de Russen zijn neergehaald of dat ze hun doel konden raken.

  In de buurt van de stad Morozovsk, in de nabijgelegen regio Rostov, haalde de Russische luchtverdediging een Oekraïense raket neer, meldt de gouverneur.

  Ook meldde de gouverneur van Belgorod dat zijn regio het afgelopen etmaal door tientallen Oekraïense aanvallen werd geteisterd. De informatie viel niet onafhankelijk te verifiëren.

  De laatste tijd worden Russische grenssteden met regelmaat onder vuur genomen. Eerder deze week staken twee Russische oppositiegroepen de Oekraïense grens bij Belgorod over. Het waren de meest omvangrijke gevechten op Russisch grondgebied sinds de Russische invasie van Oekraïne. Rusland beschuldigde Oekraïne van de inval, Kiev ontkende.

  Een van de betrokken groepen, het Russisch Vrijwilligerskorps, zei van plan te zijn binnenkort meer aanvallen op Rusland te lanceren. "De grens is vrij lang. Er zal weer een plek zijn waar het heet wordt", zei commandant van de groep Denis Kapoestin.

  Tommy Thijs

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234