Maandag 05/06/2023

LiveblogOorlog in Oekraïne

Live - Oekraïne. ‘Amerikanen zien mogelijk begin van Oekraïens tegenoffensief’ • Oekraïne ontkent grootschalig offensief in provincie Donetsk

Oekraïense soldaten in Bachmoet nemen Russische troepen onder vuur met houwitsers. Beeld TYLER HICKS / NYT
Oekraïense soldaten in Bachmoet nemen Russische troepen onder vuur met houwitsers.Beeld TYLER HICKS / NYT

Lees de belangrijkste ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne hieronder in de liveblog. Download de app van De Morgen en krijg meteen een bericht bij belangrijk nieuws.

• Nieuws. Russen melden grootscheepse Oekraïense aanval bij Donetsk, tegenstrijdige berichten over opmars

• Update. Het Oekraïense geduld: elke Russische tank die nu vernietigd wordt, hoeft tijdens het offensief niet meer bekampt te worden

• Interview. Rusland-onderzoeker Jade McGlynn: ‘Poetin viel Oekraïne niet tegen de wil van zijn volk binnen’

• Analyse. Meer dan 1.000 schoten per minuut: hoe de Oekraïense luchtafweer steeds meer Russische raketten en drones treft

Live
 1. 16:40

  Oekraïne noemt Russische berichten over tegenoffensief afleidingsmanoeuvre

  Volgens de Oekraïense onderminister van Defensie Hanna Maljar zijn de Russische berichten over het begin van het Oekraïense tegenoffensief bedoeld als afleiding voor het falen van de Russen in Bachmoet. Rusland beweert die stad ruim twee weken geleden ingenomen te hebben, maar Oekraïne zegt dat gevechten daar op kleine schaal doorgaan.

  Maljar legt in een bericht op Telegram uit dat Oekraïne doorgaat met de verdedigingscampagne die begon op 24 februari 2022, toen Rusland het land binnenviel. Tegelijkertijd ontkent ze niet dat Kiev in de aanval is gegaan. "De verdedigingsoperatie omvat alles, inclusief tegenaanvallen", schrijft ze. "Daarom gaan we op sommige fronten over op offensieve acties."

  Volgens Maljar is Bachmoet nog steeds "het epicentrum van de gevechten". "We trekken daar met een breed front op. We hebben succes en bezetten hoge plekken." Zowel in Bachmoet als elders aan het oostelijke front zijn de Russen volgens Maljar in de verdediging. Haar beweringen kunnen niet onafhankelijk worden geverifieerd.

  Maarten Albers

 2. 16:00

  ‘Amerikanen zien mogelijk begin van Oekraïens tegenoffensief’

  Het aantal artillerie- en grondaanvallen van het Oekraïense leger is sterk toegenomen. De aanvallen vinden plaats langs meerdere delen van de frontlinie. Dat bevestigen Amerikaanse functionarissen tegen The New York Times. De functionarissen, die spreken op voorwaarde van anonimiteit, zeggen zich deels te baseren op informatie van satellieten van het Amerikaanse leger. Die satellieten kunnen met infraroodcamera’s artillerievuur en raketlanceringen zien, en hebben een toename van activiteit vanuit posities van het Oekraïense leger gedetecteerd.

  De Amerikaanse functionarissen zien het toenemende aantal aanvallen als een mogelijk teken dat het langverwachte Oekraïense tegenoffensief is begonnen. Russische autoriteiten zeiden vanochtend al dat ze een grootschalige aanval van Oekraïne in de provincie Donetsk hadden afgeslagen. Oekraïne ontkent dat en wil niets zeggen over wanneer het tegenoffensief zal beginnen.

  Maarten Albers

 3. 15:37

  Oekraïne ontkent grootschalig offensief in provincie Donetsk

  Het Oekraïense leger ontkent dat zijn soldaten het offensief waarover Rusland eerder berichtte, hebben uitgevoerd. "We hebben dergelijke informatie niet", zegt een woordvoerder van de Generale Staf van de Oekraïense strijdkrachten tegen persbureau Reuters. "We geven geen commentaar op welke vorm van leugens dan ook."

  Het Russische ministerie van Defensie berichtte afgelopen nacht dat Oekraïne zondagochtend had geprobeerd om met een ‘grootschalig offensief’ in het zuiden van de Oost-Oekraïense provincie Donetsk door de Russische verdediging heen te breken. Rusland sloeg de aanval naar eigen zeggen af. Daarbij zouden 250 Oekraïense militairen zijn omgekomen. De informatie kon niet onafhankelijk geverifieerd worden.

  Pepijn de Lange

  NYT - Een Oekraïense militair in de buurt van Toretsk, in de provincie Donetsk.
 4. 13:29

  Oekraïne rukt op richting Bachmoet, Wagner-baas furieus: ‘Troepen rennen stilletjes weg’

  Oekraïense troepen rukken op richting Bachmoet, dat meldt Wagner-baas Jevgeni Prigozjin. Volgens hem is het dorp Berchivka - aan de noordkant van de stad - al heroverd door het Oekraïense leger. De stad werd eind mei veroverd door de Russen na een bloederige strijd waarbij tienduizenden - volgens sommigen zelfs honderdduizenden - Russen en Oekraïeners sneuvelden.

  “Een schande”, aldus Prigozjin, die vandaag de laatste gebieden in de stad hoopt over te dragen aan het Russische leger. Hij roept stafchef Gerasimov en minister van Defensie Sjojgu op om naar het front te komen en troepen te verzamelen. “Kom op, je kunt het. En als je dat niet kunt, sterf je als helden.” Hij sneert naar zijn collega’s, die hij al vaker verbaal heeft aangevallen. “Nu een deel van de nederzetting van Berchivka al verloren is gegaan, rennen de troepen stilletjes weg.”

 5. 13:06

  Opnieuw hevige gevechten in provincie Donetsk, melden pro-Russische bloggers

  Pro-Russische militaire bloggers maken melding van hevige gevechten in de Oost-Oekraïense provincie Donetsk. Mogelijk is het Oekraïense leger voor de tweede dag op rij in deze regio in de aanval. De informatie is echter niet onafhankelijk te verifiëren. De Oekraïense regering heeft tot dusver niet bevestigd dat het langverwachte tegenoffensief is begonnen.

  Het Telegramkanaal WarGonzo meldt dat Oekraïense soldaten in de buurt van het dorp Novodonetsk minstens twee kilometer zijn opgerukt. Inmiddels zouden de Oekraïners zich in de buitenwijken van het dorp bevinden. "Momenteel zijn er hevige gevechten gaande om de controle over de nederzetting", schrijft het kanaal. "De strijdkrachten van Oekraïne opereren veel harmonischer en georganiseerder dan gisteren."

  Volgens Rusland is Oekraïne gisterochtend begonnen om een doorbraak te forceren aan het front bij Donetsk. Het Russische ministerie van Defensie zegt een grootschalige aanval te hebben afgeslagen. Daarbij zouden 250 Oekraïense militairen zijn omgekomen en zestien Oekraïense tanks, drie gevechtsvoertuigen en 21 pantserwagens zijn vernietigd

  Ook het pro-Russische Telegramkanaal Kotsnews meldt dat het Oekraïense leger vandaag opnieuw in de aanval is. "Na de mislukking van gisteren trok de vijand met grotere troepen vanuit het westen in de richting van Voehledar", aldus het kanaal.

  Pepijn de Lange

 6. 11:29

  'Helft schuilkelders Kiev is onbruikbaar', zegt Oekraïense minister

  De helft van de schuilkelders in de Oekraïense hoofdstad Kiev is niet klaar voor gebruik. Dat zegt de Oekraïense minister van Strategische Industrieën, Oleksandr Kamysjin, op basis van een onderzoek dat werd ingesteld nadat drie Oekraïners om het leven waren gekomen bij een Russische aanval omdat ze er niet in slaagden te vluchten naar een schuilkelder.

  Kamysjin en de burgemeester van Kiev, Vitali Klitsjko, laten op Telegram weten dat inmiddels ongeveer een derde van alle schuilkelders is geïnspecteerd. Een deel daarvan kan simpelweg niet open. In andere schuilkelders zijn de voorzieningen gebrekkig.

  President Volodymyr Zelensky gaf vrijdag het bevel om alle schuilkelders in Oekraïne te inspecteren. Onder de drie Oekraïners die donderdag overleden bij Russische aanvallen waren ook een moeder en haar kind. Dit leidde tot boosheid onder de bevolking en een oproep om actie te ondernemen.

  Sinds begin mei heeft Rusland het aantal aanvallen op Kiev opgevoerd. Voornamelijk 's nachts worden luchtaanvallen uitgevoerd.

 7. 09:56

  Britse inlichtingendiensten: Rusland weinig succesvol met grootschalige drone-aanvallen

  Volgens de Britse inlichtingendiensten heeft Rusland in de loop van mei ruim 300 bewapende Iraanse Shahed-drones afgevuurd op Oekraïne. De intense aanvallen zouden echter weinig succesvol geweest zijn.

  Volgens de Britten maakte Rusland de afgelopen maand meer dan eerder in de oorlog gebruik van de drones van Iraanse makelij. Moskou wil Oekraïne zo ver krijgen dat het de voorraden aan dure, geavanceerde luchtafweerraketten uitput, maar volgens het Britse ministerie van Defensie is dat vooralsnog allesbehalve het geval. "Oekraïne heeft minstens 90 procent van de inkomende drones kunnen neutraliseren met oudere en goedkopere wapensystemen en met elektronische verstoring", klinkt het op Twitter.

  Rusland zou de voorbije maand ook geprobeerd hebben om Oekraïense strijdkrachten te raken op kilometers van de frontlinie, maar ook dat zou maar moeizaam verlopen omdat de Russen niet over het juiste materiaal beschikken om dynamische doelwitten efficiënt te raken.

 8. 08:53

  Oekraïense leger rept met geen woord over vermeend offensief in Donetsk

  Het Oekraïense leger meldt in zijn dagelijkse update over de oorlog in Oekraïne niets over het door Rusland genoemde grote offensief in de provincie Donetsk (zie bericht hieronder). Wel telden de Oekraïners het afgelopen etmaal 29 gevechten in Donetsk en Loehansk samen. "De vijand blijft zich concentreren op pogingen om de regio’s Loehansk en Donetsk volledig te bezetten", schrijft de Generale Staf van de Oekraïense strijdkrachten op Facebook.

  Het opmerkelijke bericht dat het Russische ministerie van Defensie afgelopen nacht publiceerde, blijft daarmee onbevestigd. Volgens de Russen heeft Oekraïne zondagochtend geprobeerd met een ‘grootschalig offensief’ in het zuiden van Donetsk door de Russische verdediging heen te breken. Rusland sloeg de aanval naar eigen zeggen af. De informatie kon niet onafhankelijk geverifieerd worden.

  Oekraïne zinspeelt al maanden op een grootschalig tegenoffensief, maar onduidelijk blijft waar en wanneer dat offensief precies begint. Vermoedelijk wil Oekraïne over zo veel mogelijk westers materieel beschikken voordat het overgaat tot de aanval. Een officiële aankondiging van het offensief valt in ieder geval niet te verwachten, werd zondag opnieuw duidelijk uit een video die de Oekraïense regering via sociale media verspreidde. "Plannen houden van stilte", luidde de boodschap.

  Pepijn de Lange

 9. 08:48

  Rusland zegt groot Oekraïens offensief te hebben verijdeld, Oekraïne zwijgt

  Rusland heeft naar eigen zeggen een "groot offensief" door Oekraïne in de zuidelijke Oekraïense regio Donetsk afgeslagen, meldt het ministerie van Defensie in Moskou. Daarbij zou het naar eigen zeggen 250 Oekraïners hebben gedood.

  Bij het offensief waren volgens Rusland zes bataljons pantserinfanterie en twee tankbataljons betrokken, meldt het Russische leger in een verklaring. Het bericht kan tot dusver nog niet onafhankelijk worden geverifieerd. Het is onduidelijk of deze Oekraïense actie de start is van het langverwachte tegenoffensief waarmee Oekraïne gebied wil terugwinnen dat door Rusland is geannexeerd sinds de invasie in februari van vorig jaar.

  Oekraïne heeft tot dusver niets bevestigd. Op 25 mei zei Kiev dat het langverwachte tegenoffensief al verschillende dagen bezig was. Oekraïne heeft er geen geheim van gemaakt dat het voorbereidingen trof voor een offensief, maar heeft tot dusver weinig losgelaten over hoe en waar de aanval zou worden ingezet. De verwachtingen zijn internationaal hooggespannen.

  Zondag plaatste de Oekraïense regering nog een video op Facebook waarmee het duidelijk maakte het offensief niet officieel aan te zullen kondigen. ‘Plannen houden van stilte. Het is geen film. De start zal niet aangekondigd worden.’

  "Het doel van de vijand was om onze verdediging te doorbreken in wat hij als kwetsbaarste deel van het front ziet", aldus het Russische ministerie van Defensie. "Daarin is de vijand niet geslaagd." Moskou heeft naar eigen zeggen 250 troepen gedood en 16 tanks en 21 gepantserde voertuigen vernield.

  Eerder meldde Rusland dat het zondag negen Oekraïense drones onderschepte boven de Krim en één boven een plaats in de regio Koersk dicht bij de grens met Oekraïne. Recent vonden ook verschillende aanvallen plaats in het Russische gebied Belgorod.

 10. 08:44

  Russische gouverneur: energiecentrale in brand na droneaanval in Belgorod

  Een droneaanval heeft in de Russische grensregio Belgorod een brand veroorzaakt in een energiecentrale. Dat meldt de gouverneur van de regio, Vjatsjeslav Gladkov, op Telegram. Volgens hem vielen er geen slachtoffers bij de aanval. Gladkovs bericht valt niet onafhankelijk te verifiëren.

  Oekraïne heeft nog niet op de door Gladkov geuite beschuldiging gereageerd, maar doorgaans ontkennen de autoriteiten betrokken te zijn bij aanvallen op Russisch grondgebied. Oekraïne zou echter wel degelijk redenen kunnen hebben om dit soort aanvallen uit te voeren of te stimuleren. Zo dwingen de aanvallen de Russen om een deel van hun militaire materieel te gebruiken om de eigen grensprovincies te beschermen.

  Gouverneur Gladkov meldde gisteren dat de Oekraïense strijdkrachten onophoudelijk luchtaanvallen uitvoeren in Belgorod. Zo ontstonden gisteren meerdere branden in een stad op ongeveer 7 kilometer van de Oekraïense grens na een luchtaanval op een markt in het centrum. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwamen bij een aanval twee mensen om het leven. Het regionale bestuur evacueert bewoners uit het gebied.

  Pepijn de Lange

 11. 08:26

  Premier De Croo: 'Als Belgische wapens gebruikt zijn bij aanvallen op Russisch grondgebied, zullen we daar zeer zwaar aan tillen'

  Defensie en de inlichtingendiensten zijn een onderzoek gestart naar het gebruik van Belgische wapens in Oekraïne. Dat zei premier Alexander De Croo (Open Vld) deze ochtend op Radio 1. Een onderzoek van The Washington Post bevestigt dat FN-wapens die de Belgische regering aan Oekraïne heeft geleverd, tegen de afspraken in ook gebruikt zijn op Russisch grondgebied, tijdens raids van Russische anti-Poetin-milities. 

  "We zijn een onderzoek gestart om met zekerheid te kunnen zeggen wat er gebeurd is", vertelt De Croo. "De regels voor wapenleveringen zijn zeer strikt, net zoals in andere Europese landen. We leveren wapens aan Oekraïne op voorwaarde dat ze alleen gebruikt worden om het Oekraïens grondgebied te verdedigen." 

  "Het naleven van die voorwaarden controleren we erg strikt. We moeten nu de informatie analyseren, maar uiteraard is dit een ernstige zaak. Het is ook de reden waarom Europese landen zo voorzichtig zijn met wapenleveringen. Laten we niet op de feiten vooruit lopen. Maar als uit ons onderzoek zou blijken dat de informatie klopt, zouden wij daar uiteraard zeer zwaar aan tillen."

  "We doen alles om Oekraïne te helpen om zijn grondgebied te verdedigen. Rusland ziet dat als een provocatie, maar onze redenering is: hoe kan het verdedigen van je eigen grondgebied een provocatie zijn?" 

  ID/ Hatim Kaghat
 12. 06:35

  Russische marine oefent in Japanse Zee

  Rusland is in de Zee van Ochotsk en de Japanse Zee met grote marine-oefeningen gestart die tot 20 juni zullen duren, meldt het Russische ministerie van Defensie.

  Verantwoordelijk voor de manoeuvres is de Pacifische vloot van Rusland, die is gelegerd rond Vladivostok en Petropavlovsk-Kamtsjatski aan de oostkust van het land. "Meer dan 60 oorlogsschepen en ondersteuningsvaartuigen, ongeveer 35 marinevliegtuigen en meer dan 11.000 militairen zijn betrokken bij de oefening", zei het ministerie op de Telegram-berichtenapp.

  Rusland, dat in februari vorig jaar buurland Oekraïne binnenviel, hield eerder dit jaar marine-oefeningen met China en Zuid-Afrika. Beide landen hebben de oorlog niet veroordeeld en kiezen geen partij.

 13. 01:18

  Zelensky: minstens 485 kinderen gedood sinds begin oorlog

  Sinds de Russische inval in Oekraïne zijn minstens 485 kinderen gedood. En dat zijn enkel de slachtoffers die officieel geregistreerd zijn: het werkelijke aantal ligt hoger. Dat heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zondagavond gezegd in zijn dagelijkse toespraak.

  Hij heeft daarbij verwezen naar de meer dan 19.500 Oekraïense kinderen die vanuit bezette gebieden naar Rusland zijn gedeporteerd. Tot nu toe is het slechts in 370 gevallen gelukt om de “kleine Oekraïners” terug te halen, aldus nog president Zelensky.

  Rusland viel zijn buurland binnen op 24 februari 2022. Momenteel heeft het ongeveer 20 procent van het Oekraïense grondgebied in handen. Het Internationaal Strafhof in Den Haag vaardigde in maart van dit jaar een aanhoudingsbevel uit tegen de Russische president Vladimir Poetin en Maria Lvova-Belova, de kinderrechtencommissaris van Rusland.

  President Poetin “is vermoedelijk verantwoordelijk voor illegale deportatie van bevolking (kinderen) en illegale overbrenging van bevolking (kinderen) vanuit bezette zones in Oekraïne naar de Russische Federatie”, een oorlogsmisdaad, klonk het toen. De arrestatiebevelen blijven levenslang gelden, benadrukte het hof.

 14. 16:54 Gisteren

  Turkije, Zweden en Navo 12 juni bijeen voor nieuw overleg NAVO-toetreding Zweden

  Turkije, Zweden en de NAVO komen op 12 juni bijeen om het NAVO-lidmaatschap van Zweden te bespreken. Dat heeft Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, vandaag gezegd na een overleg met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

  Een klein jaar geleden vroeg Zweden samen met Finland het NAVO-lidmaatschap aan naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne en de toenemende zorgen om de Russische agressie richting de Noordelijke landen. vanwege aanhoudende bezwaren van Turkije bleef ratificatie van de Zweedse toetreding uit. Ankara wil dat Zweden harder optreedt tegen de Koerdische PKK, een groep die door Turkije wordt gezien als terreurorganisatie.

  Tegen de toetreding van Finland liet Ankara al eerder zijn bezwaren varen. Daarop werd het land op 4 april 2023 lid van de NAVO.

  Stoltenberg heeft Ankara nu opgeroepen zijn verzet tegen het lidmaatschap van Zweden op te geven. Zweden heeft volgens hem ‘voldaan aan alle verplichtingen’. Stoltenberg denkt dat het mogelijk is dat Zweden nog voor de NAVO-top in Vilnius, die halverwege juli plaatsvindt, toetreedt.

  Eva Selderbeek

  ANP / EPA - Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan voorafgaand aan hun overleg in Ankara.
 15. 16:26 Gisteren

  Pro-Oekraïense groepen nemen twee Russische soldaten gevangen

  Twee gewapende pro-Oekraïense Russische groepen claimen twee Russische soldaten gevangen te hebben genomen. Ze laten de gevangenen pas vrij als zij de regionale gouverneur van de Russische grensregio Belgorod, Vjatsjeslav Gladkov, persoonlijk te spreken krijgen. Dat zeggen de aanvoerders van de groepen in een video op Telegram.

  De groepen, het Russisch Vrijwilligerskorps en het Vrijheid van Rusland Legioen, zijn al een tijdlang actief in Belgorod. Zo werd afgelopen week melding gemaakt van beschietingen bij twee grensdorpen en een grote explosie in het bos. Volgens de Oekraïense regering en het Britse ministerie van Defensie, dat dagelijks een inlichtingenupdate geeft over de oorlog, zitten de gewapende groepen achter deze aanvallen.

  Hoewel het onmogelijk is de beweringen van de groepen te verifiëren, zijn er op de beelden wel twee gevangengenomen soldaten te zien. De leiders stellen in de video een deadline: de gouverneur moet voor vijf uur vanmiddag contact leggen om de Russische soldaten vrij te krijgen. De gouverneur heeft inmiddels gezegd met de leiders te willen spreken.

  Waarom de mannen Gladkov willen spreken, is vooralsnog niet bekend. Wel is bekend dat de groepen Moskou verantwoordelijk houden voor de ‘slachting’ van Russische soldaten in de oorlog tegen Oekraïne. De Britten wijzen erop dat de Russische nationalistische verzetsgroepen de oorlog in Oekraïne gebruiken als springplank voor groter verzet tegen het regime van het Kremlin.

  Eva Selderbeek

 16. 13:13 Gisteren

  Luchthaven getroffen bij nieuwe Russische aanval op Oekraïne

  Bij nieuwe Russische aanvallen in het centrum van Oekraïne is een luchthaven getroffen. In totaal zijn er zaterdagnacht zes kruisraketten afgevuurd op het land, zei de woordvoerder van de Oekraïense luchtmacht, Joeri Ignat. "Van de zes zijn er vier neergehaald door de luchtafweer. Twee raakten een luchthaven in de buurt van Kropyvnyzkyj." Over de omvang van de schade is niets bekend. Rusland stuurde ook vijf gevechtsdrones naar het buurland, waarvan er drie neergehaald werden.

  Intussen meldde ook de Russische bezetter op het geannexeerde Krim-schiereiland droneaanvallen, die allemaal afgeweerd zouden zijn. "De Krim zal merken dat het tot Oekraïne behoort", zei de woordvoerster van de Zuidelijke Legergroep van Oekraïne, Natalja Hoemenjoek, even later.

 17. 10:40 Gisteren

  Oekraïense legerleiding zegt Russen zware verliezen toe te brengen rondom resten van Bachmoet

  Rondom de door Rusland bezette resten van de stad Bachmoet wordt nog steeds gevochten. De gevechten zijn weliswaar afgenomen, maar volgens de Oekraïense legerleiding lijden de Russische troepen in Bachmoet nog steeds zware verliezen. Het is onmogelijk die berichten onafhankelijk te verifiëren.

  De Oekraïense stad is na acht maanden van beschietingen en strijd vrijwel volledig verwoest. Aan Russische kant werd de aanval geleid door de huurlingen van de semi-officiële Wagner groep. Zij slaagden er, ten koste van enorme verliezen, vorige maand in Bachmoet vrijwel volledig te bezetten.

  Nadat ze de inname van de stad hadden gemeld, zijn ze begonnen hun posities over te dragen aan reguliere Russische troepen. De leider van Wagner, Jevgeni Prigozjin, meldde zaterdag dat inmiddels 99 procent van de Wagnertroepen uit Bachmoet is vertrokken.

  Op Telegram meldt Oleksandr Syrskyi, de commandant van de Oekraïense landstrijdkrachten ter plekke, dat Oekraïne nog altijd door vecht in de heuvels rondom de stad. Russische troepen zouden twee mislukte aanvallen hebben uitgevoerd en dorpen in de omgeving met artillerie hebben bestookt, maar ze zouden "nog altijd zware verliezen lijden in de richting van Bachmoet", aldus Syrskyi.

  Bachmoet was ooit een stad met 70 duizend inwoners. Vrijwel iedereen is er vertrokken, en bijna alle gebouwen zijn verwoest of zwaar beschadigd. De strijd om Bachmoet alleen zou al aan tienduizenden manschappen het leven hebben gekost.

  Michel Maas

  AP - A Ukrainian soldier fires a mortar at Russian positions on the frontline near Bakhmut, Donetsk region, Ukraine, Monday, May 29, 2023. (AP Photo/Efrem Lukatsky)
 18. 08:16 Gisteren

  Lichaam van peuter gevonden onder puin na luchtaanval in Dnipro

  Na de luchtaanval in de Oekraïense stad Dnipro zaterdagavond is een meisje van 2 jaar dood aangetroffen onder het puin. Dat hebben de Oekraïense autoriteiten zondag bekendgemaakt. Er raakten ook 22 mensen gewond, onder wie drie kinderen die ernstig gewond raakten.

 19. 06:42 Gisteren

  20 gewonden bij luchtaanval in Dnipro

  Bij een luchtaanval in de Oekraïense stad Dnipro zijn zaterdagavond 20 mensen gewond geraakt, onder wie drie kinderen die ernstig gewond raakten. Dat hebben de Oekraïense autoriteiten bekendgemaakt.

  "De Russen hebben de stad aangevallen", zei president Zelenski zaterdag op Facebook. "Ze sloegen toe tussen twee woongebouwen van twee verdiepingen. Helaas liggen er mensen onder het puin." Op een video die de president gepost heeft, is te zien hoe reddingswerkers het verwoeste gebouw doorzoeken.

  "Vijf kinderen zijn gewond geraakt in Pidhorodnenska", zei Serhiy Lysak, gouverneur van de regio Dnipro. "Volgens de dokters is de toestand van drie jongens ernstig. Ze zijn in de operatiekamer." Hij voegde er nog aan toe dat van de 20 gewonden er 17 in het ziekenhuis liggen en benadrukte dat reddingswerkers blijven zoeken naar slachtoffers onder het puin.

  De Russische luchtaanvallen boven Oekraïne zijn de afgelopen weken toegenomen, net als de invallen vanuit de andere zijde. Kiev zegt al maanden dat het zich voorbereidt op een groot offensief tegen de bezetter, om gebied te heroveren dat verloren ging sinds de Russische invasie in februari 2022.

 20. 06:04 Gisteren

  Opnieuw luchtaanvallen in de buurt van Kiev

  In de nacht van zaterdag op zondag is opnieuw in heel Oekraïne het luchtalarm afgegaan. Luchtafweersystemen zijn in de vroege uren van zondag druk bezig met het afslaan van luchtaanvallen in de buurt van Kiev, laat de militaire top in die hoofdstad weten via Telegram.

  "Volgens de eerste informatie heeft geen enkel luchtdoel de hoofdstad bereikt", luidt het bericht. Persbureau Reuters kon die informatie niet onafhankelijk verifiëren. Getuigen melden wel aan het persbureau dat er in de omgeving van Kiev inderdaad meerdere knallen zijn gehoord, en dat die klonken als luchtafweersystemen die doel troffen.

  Zaterdagavond werd een woonwijk in de Oekraïense stad Dnipro geraakt door een luchtaanval. Daarbij raakten twintig mensen gewond, onder wie drie kinderen ernstig, aldus Oekraïense functionarissen. Volgens president Volodymyr Zelensky zaten er na de ontploffing bovendien nog meer mensen vast onder het puin.

  Op zijn beurt stelde ook een Russische functionaris op het in 2014 door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim dat daar in de nacht van zaterdag op zondag, in de stad Dzjankoj, een drone is neergeschoten. Volgens zijn bericht op Telegram ontstond daardoor "schade aan ramen van verschillende huizen in een woonwijk". Persbureau Reuters kon die informatie niet onafhankelijke verifiëren.

 21. 20:54 Eergisteren

  Afgesloten en vervallen schuilkelders baren Oekraïense autoriteiten zorgen

  In Oekraïne is onrust ontstaan over de toegankelijkheid en staat van schuilkelders in het land. De voorbije dagen is gebleken dat van de meer dan 4.800 schuilkelders die het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft geïnspecteerd, er 252 op slot zaten en 893 onbruikbaar waren, meldt persbureau AP.

  De inspectieronde vond plaats nadat een 33-jarige vrouw uit Kiev was omgekomen tijdens een van de Russische luchtaanvallen afgelopen week, terwijl ze stond te wachten voor een schuilkelder. Uit onderzoek van het lokale Openbaar Ministerie bleek dat een beveiliger had verzuimd de schuilkelder van slot te doen. Hij is gearresteerd, samen met drie andere verdachten van plichtsverzuim.

  Volgens de burgemeester van Kiev, Vitali Klitschko, heeft de gemeente ‘meer dan duizend’ klachten ontvangen over afgesloten of vervallen schuilkelders.

  Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat meer dan 5.300 vrijwilligers, politieagenten en lokale ambtenaren de komende tijd schuilkelders in het hele land zullen inspecteren. Vanwege de voortdurende luchtaanvallen is dat hard nodig: ook op zaterdag zijn er zeker door heel Oekraïne vier doden gevallen door Russische raketten of bommen, blijkt uit berichten van lokale autoriteiten, die niet onafhankelijk kunnen worden geverifieerd.

 22. 18:50 Eergisteren

  Wagner-baas: 'Doos van Pandora is geopend, ze zijn bezig de Russische staat te vernietigen'

  Jevgeni Prigozjin zegt dat verschillende actoren binnen het Kremlin de staat kapot maken door tweedracht te zaaien tussen Wagner en Tsjetsjeense strijders. Die ruzie is nu bijgelegd, claimt de Wagner-baas, maar de onenigheid in het Kremlin heeft wel een doos van Pandora geopend die steeds meer barsten vertoont.

  Troepen van de Wagner-groep hebben het voortouw genomen in de strijd om de Oost-Oekraïense stad Bachmoet en elders, maar de Wagner-baas ligt voortdurend overhoop met het Russische leger over tactieken, logistieke ondersteuning en andere kwesties. Prigozjin beweert nu dat een geschil dat was ontstaan tussen hem en Tsjetsjeense troepen - die ook aan de zijde van het Russische leger vechten - is opgelost. Maar hij legt de schuld voor die onenigheid bij niet-geïdentificeerde Kremlin-facties - die hij “Kremlin-torens” noemt.


  AFP - Wagner-baas Jevgeni Prigozjin.

  Hun gekonkel was zo uit de hand gelopen dat Poetin zich genoodzaakt zag hen uit te schelden tijdens een vergadering van de Veiligheidsraad, vertelt hij. “De doos van Pandora is al open - wij zijn niet degenen die hem hebben geopend”, stelt Prigozjin in een verklaring die zaterdag door zijn persdienst is gepubliceerd.

  “Een Kremlin-toren besloot om gevaarlijke spelletjes te spelen. Gevaarlijke spelletjes zijn gemeengoed geworden in de torens van het Kremlin... ze zijn simpelweg bezig de Russische staat te vernietigen”, zegt de Wagner-baas. Prigozjin heeft niet onthuld om welke factie van het Kremlin het hier specifiek gaat, maar hij stelt dat als deze partij zo doorgaat met haar pogingen om tweedracht te zaaien, zij dan “een zware prijs zal betalen”. 

  Het Kremlin heeft geen commentaar gegeven op de opmerkingen van de Wagner-baas, aldus ‘Reuters’.

 23. 17:40 Eergisteren

  Russische verkiezingskandidaat in Zaporizja gedood door autobom

  Oekraïense partizanen hebben met een autobom een Russische verkiezingskandidaat in de bezette regio Zaporizja gedood. De dood wordt bevestigd door een Russische gezagsdrager. Het gaat om een ‘lokale zakenman’, Sergei Didovoduk. Twee andere inzittenden raakten gewond, aldus de Russische gezagsdrager.

  In de auto zaten ‘vier Kremlin-aanhangers’, zei Ivan Fedorov, de afgezette burgemeester van de stad Melitopol. Fedorov is doorgaans goed geïnformeerd.

  Het Kremlin heeft voor september in vier bezette regio’s verkiezingen aangekondigd. Daarmee willen de Russen de illegale annexatie van Oekraïens gebied legitimeren. Oekraïne noemt die verkiezingen in Zaporizja, Cherson, Loehansk en Donetsk onwettig.

  Abel Bormans

 24. 16:09 Eergisteren

  Zeker twee doden bij bombardementen in Rusland nabij grens met Oekraïne

  Bij bombardementen op de Russische regio Belgorod, nabij de grens met Oekraïne, zijn zaterdag zeker twee mensen om het leven gekomen. Volgens de gouverneur van de regio zijn de bombardementen het werk van het Oekraïense leger.

  In een bericht op het sociale medium Telegram zegt gouverneur Viatsjeslav Gladkov dat de twee slachtoffers vrouwen zijn. Ze raakten gewond op twee verschillende plaatsen in het district Sjebekino, een stad met 40.000 inwoners die de laatste dagen regelmatig onder vuur ligt. Honderden inwoners vluchtten naar de grotere stad Belgorod. 

  Vrijdag zouden al vijf doden gevallen zijn bij een Oekraïense aanval in de regio Belgorod.

  Abel Bormans

 25. 15:40 Eergisteren

  Slowaakse president: ‘Slowakije kan bezwijken aan Russische desinformatiecampagne’

  De Slowaakse president Zuzana Čaputová waarschuwt in een interview met Politico voor Russische invloeden in haar land. Russische propaganda, maatschappelijke polarisatie en de populariteit van eurosceptische politieke partijen zouden ertoe kunnen leiden dat Slowakije het pad van Hongarije onder Orbán volgt, zegt Čaputová.

  Dat zou ook gevolgen kunnen hebben voor de steun aan Oekraïne, waarvan Slowakije vooralsnog een uitgesproken bondgenoot is. Dat uitte zich onder meer in de de levering van 13 gevechtsvliegtuigen, type MiG-29.

  AFP - De Slovaakse president Zuzana Caputova.

  De volgende verkiezingen van het land zijn in september. De populistische partij Smer, geleid door de controversiële voormalige minister-president Robert Fico, leidt in de peilingen. Smer roept op om de militaire steun aan Oekraïne te beëindigen.

  Russische propaganda valt ondertussen in vruchtbare aarde in Slowakije, pas sinds 1993 een democratie. Slechts 40 procent van de Slowaken vindt dat de oorlog uitsluitend te wijten is aan Rusland, peilde denktank Globsec. Ter vergelijking: in buurland Polen vindt 85 procent dat.

  Abel Bormans

 26. 10:46 Eergisteren

  Wagner trekt zich terug uit Bachmoet – en dat heeft gevolgen voor de slagvaardigheid van het Russische leger

  Huurlingenleger Wagner heeft zich volledig teruggetrokken uit het veroverde Bachmoet. Dat stelt het Britse ministerie van Defensie in haar laatste update van de oorlog. De plek van Wagner is ingenomen door Russische legereenheden die – voor de oorlog – als elitekorpsen golden.

  Het gaat onder meer om luchtlandingstroepen en onderdelen van de 76ste en 106de divisie. Zij hebben misschien niet meer de sterrenstatus die zij voor de oorlog genoten – die positie is ingenomen door Wagner en andere onderdelen van het Russische leger – maar alsnog zijn het goede legereenheden. Dat zij nu gebonden zijn aan de bewaking van Bachmoet heeft vermoedelijk gevolgen voor de slagvaardigheid van het Russische leger elders in Oekraïne, aldus een analyse van het Britse ministerie van Defensie.

  Lees ook. Hoe Poetins eigen ‘creatie’ een gevaar voor hem dreigt te worden: ‘Net als Voldemort mag hij niet worden genoemd’

 27. 09:46 Eergisteren

  Kerncentrale Zaporizja al 3 maanden zonder externe back-upstroom volgens IAEA

  De kerncentrale van Zaporizja in Oekraïne zit al drie maanden zonder externe back-upstroom, waardoor de kerncentrale zich in een "extreem kwetsbare" staat bevindt. Daarvoor waarschuwt Rafael Grossi, het hoofd van het Internationale Atoomenergieagentschap (IAEA).

  De centrale is afhankelijk van één overblijvende, operationele stroomlijn van 750 kilovolt (kV) voor externe elektriciteit die nodig is voor het afkoelen van de reactie en andere belangrijke veiligheidsfuncties, aldus het IAEA. Voor de Russische invasie in Oekraïne had de centrale vier zulke externe stroomlijnen.

  "De algemene situatie op de site blijft erg precair en mogelijk gevaarlijk", aldus Grossi. "De kwetsbare elektriciteitssituatie op de site blijft een bron van grote ongerustheid."

  REUTERS - Een blik op de kerncentrale van Zaporizjia tijdens het Russisch-Oekraïense conflict.

  Het IAEA stelde vijf principes op, die onder meer stellen dat Zaporizja niet mag gebruikt worden als een militaire basis of opslagplaats voor wapens zoals tanks en artillerie, die van daaruit kunnen worden ingezet. Ook roepen die principes op tot de garantie van de externe stroomvoorziening van de site en bescherming tegen sabotage.

  Het IAEA stelt dat als de 750 kV-lijn faalt, zoals gebeurde op 22 mei, de grootste kerncentrale van Europa moet rekenen op noodgeneratoren die op diesel werken.

  Een team van IAEA-experten ter plaatse berichtte dat ze twee landmijnexplosies hoorden nabij de centrale. Die "benadrukken de gespannen situatie tijdens grote speculatie over een nakende militaire actie in de regio", aldus het agentschap.

  Russische troepen bezetten sinds maart 2022 de centrale met zes reactoren. Grossi verwacht de centrale snel te bezoeken, wat al de derde keer zou zijn tijdens de oorlog.

 28. 08:24 Eergisteren

  Zelensky zegt dat Oekraïne klaar is voor tegenoffensief

  Oekraïne is klaar voor het langverwachte tegenoffensief om door Rusland bezet gebied te heroveren. Dat heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky gezegd tijdens een interview met The Wall Street Journal. 

  "We zouden graag bepaalde dingen hebben, maar we kunnen geen maanden wachten", zei Zelensky, die overtuigd is van een Oekraïense overwinning. "Ik weet niet hoe lang het gaat duren. Eerlijk gezegd kan het verschillende kanten uitgaan, maar we gaan het doen en we zijn er klaar voor."

  Met zijn uitspraken lijkt Zelensky de druk op de ketel te willen houden bij de Russen. Tegelijkertijd met zijn interview liet vice-minister van Defensie Volodymyr Havrylov aan persbureau Reuters ook weten dat de plannen voor het lente-offensief ‘op schema’ liggen.

  Zelensky zei vorige maand dat Oekraïne moest wachten op de komst van meer westerse pantservoertuigen voor het tegenoffensief kon beginnen. Hij heeft de afgelopen tijd diplomatiek gelobbyd om de steun van het Westen te behouden en meer militaire hulp en wapens te krijgen. Die zijn essentieel voor het succes van de plannen van Oekraïne. 

  Lees ook. Zuidelijk doorstoten of toch verrassen in de Donbas: dit zijn de opties voor het Oekraïense tegenoffensief

 29. 21:26 2/6/2023

  '99 procent' van Wagner-huurlingen weg uit veroverd Bachmoet

  Het Russische huurlingenleger Wagner heeft zijn aangekondigde terugtrekking uit de veroverde Oost-Oekraïense stad Bachmoet praktisch voltooid. Dat heeft Wagner-baas Jevgeni Prigozjin vrijdag gezegd. Van de Wagner-eenheden heeft 99 procent de stad verlaten. Alle posities zijn overgedragen aan het Russische ministerie van Defensie.

  Opvallend: in diezelfde boodschap beschuldigde Prigozjin het Russische leger ervan mijnen gelegd te hebben om zijn exit te bemoeilijken. “De verrassing kwam deze keer van de overzijde. Net voor we ons zouden terugtrekken, merkten we enkele verdachte activiteiten op. Op tien verschillende plekken waren explosieven aangebracht, gaande van antitankmijnen tot plastic explosieven."

  Bachmoet was maandenlang het brandpunt van de Russische strijd om Oekraïens gebied. Volgens eerdere verklaringen blijven er slechts twee Wagner-leden achter om het Russische leger te ondersteunen bij de controle van de stad in de regio Donetsk. Er zijn ook geen "provocaties" meer geweest door de Oekraïense strijdkrachten, zegt Prigozjin. Een dag eerder had de Wagner-chef verklaard dat zijn troepen zich zouden terugtrekken uit de gevechtslinie, maar gestationeerd zouden blijven in de Donetsk-regio.

  Het Oekraïense leger maakte toen bekend dat de gevechten op de flanken van Bachmoet waren gestaakt om andere taken over te nemen. Oekraïne heeft Bachmoet echter niet officieel opgegeven. Het land wil zijn gebieden bevrijden van de Russische bezetting tijdens een groot tegenoffensief.

  Lees ook. Hoe Poetins eigen ‘creatie’ een gevaar voor hem dreigt te worden: ‘Net als Voldemort mag hij niet worden genoemd’

  Photo News - Wagner-chef Jevgeni Prigozjin met de twee vermeende Wagner-leden die achterblijven in Bachmoet.
 30. 20:49 2/6/2023

  Oekraïne heeft ‘plan B’ voor als graandeal stokt

  Oekraïne heeft een ‘plan B’ om de graanhandel over de Zwarte Zee voort te zetten, mocht Rusland zich terugtrekken uit de deal. Dat zei de Oekraïense minister van Landbouw, Mykola Solsky, vandaag tegen persbureau Reuters. Gisteren klaagde Oekraïne dat Rusland zich niet aan de voorwaarden van het akkoord houdt, waardoor de inspectie van schepen zo goed als stil is komen te liggen.

  Daardoor is het voortbestaan van de graandeal in gevaar. Vorige maand dreigde Rusland de deal niet te verlengen, maar beide partijen werden het op het laatste moment toch eens. Moskou eist dat het Westen sancties intrekt die de handel in Russische landbouwproducten zouden belemmeren. Ook wil Rusland dat een ammoniakpijplijn, die sinds de Russische invasie van Oekraïne geblokkeerd is, weer heropend wordt.

  Solsky zegt dat de deal op dit moment "alleen op papier" werkt. Rusland zou per dag maar één schip doorlaten. "In werkelijkheid gebeurt er dus niet veel", aldus de minister. Als de situatie niet verandert, zal Oekraïne op korte termijn overgaan op ‘plan B’. Dat houdt volgens Solsky in dat Rusland niet langer bij het proces betrokken wordt. De Oekraïense overheid heeft een speciaal verzekeringsfonds in het leven geroepen voor bedrijven die hun schepen naar Oekraïense havens sturen. De veiligheid moet dan gegarandeerd worden door het Oekraïense leger en luchtverdediging.

  AP - Graanoogst in de Oekraïense regio Dnipro.

  Daan de Vries

 31. 19:42 2/6/2023

  Twee doden bij Russische aanval in Charkiv

  Bij een Russische aanval in de provincie Charkiv zijn twee doden en vier gewonden gevallen, meldt gouverneur Oleh Synjehoebov op zijn Telegramkanaal. De aanval vond plaats in het dorpje Kivsjarivka, in het uiterste oosten van de provincie.

  Het gebied werd in de eerste dagen van de Russische invasie van Oekraïne veroverd door Rusland. Afgelopen najaar wist het Oekraïense leger het grootste deel van de provincie te bevrijden. Sindsdien wordt de provincie bijna dagelijks beschoten.

  Daan de Vries

 32. 17:42 2/6/2023

  Poetin zegt dat 'kwaadwillenden' Rusland proberen te destabiliseren

  De Russische president heeft gezegd dat “kwaadwillenden” in toenemende mate proberen om Rusland te destabiliseren. “Dit moet absoluut worden voorkomen”, verklaarde hij tijdens een vergadering van zijn Veiligheidsraad.

  “We moeten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat dit onder geen enkele omstandigheid wordt toegestaan”, zo drong Vladimir Poetin aan bij de leden van zijn kabinet.

  In veel opzichten klonk zijn retoriek vertrouwd. Opnieuw appelleerde hij aan het Russische verhaal dat de oorlog verbonden is met vechten voor het overleven van Rusland. Het land wordt volgens het Kremlin immers geconfronteerd met een existentiële dreiging vanuit het Westen.

  via REUTERS - Een raket en uitgebrande auto's in de Russische grensregio Belgorod.

  Sinds Rusland in februari 2022 tienduizenden troepen naar Oekraïne stuurde, heeft de Russische overheid haar optreden tegen andersdenkenden gevoelig opgedreven en de rest van de belaagde liberale oppositie naar het buitenland verdreven.

  Maar Poetin maakte de opmerkingen ook in de nasleep van twee aanvallen in de Russische grensregio’s Belgorod en Brjansk die zijn opgeëist door het ‘Vrijheid voor Rusland-legioen’ en het ‘Russische Vrijwilligerskorps’ - waardoor er een nieuw front lijkt geopend. En dat veroorzaakt grote onrust bij het Russische regime en de bevolking.

 33. 17:10 2/6/2023

  Armeense premier: wij zijn niet Ruslands bondgenoot in de oorlog

  Armenië is geen bondgenoot van Rusland in de oorlog in Oekraïne, zegt de Armeense premier Nikol Pasjinjan. Hij maakt zich bovendien zorgen dat de Russische invasie negatieve gevolgen kan hebben voor de Armeense verhouding met andere landen. Pasjinjans woorden zijn opvallend, omdat Rusland en Armenië traditioneel wel nauwe banden hebben.

  Het land in de Kaukasus is economisch sterk afhankelijk van Rusland. Bovendien steunde Moskou Armenië decennialang in zijn strijd met buurland Azerbeidzjan. Inzet van dat conflict is het gebied Nagorno-Karabach, dat zich in de jaren negentig met steun van Armenië onafhankelijk verklaarde van Azerbeidzjan. In 2020 heroverde Azerbeidzjan grote delen van het gebied, waarna een wapenstilstand getekend werd. Tijdens die oorlog had Armenië weinig aan zijn alliantie met Rusland, terwijl Azerbeidzjan volop steun kreeg van Turkije. In de vredesonderhandelingen die momenteel bezig zijn, lijkt Azerbeidzjan, mede door het wegvallen van Rusland, aan het langste eind te trekken.

  AFP - De Armeense premier Nikol Pasjinjan, gisteren in gesprek met de Franse president Emmanuel Macron in Moldavië.

  Nu het Russische leger zijn handen vol heeft aan de invasie van Oekraïne, kan Armenië nog minder hulp verwachten van zijn oude bondgenoot. Volgens Pasjinjan valt zijn land tussen wal en schip. In het Westen wordt Armenië gezien als een bondgenoot van Rusland, terwijl Rusland zich onvoldoende gesteund voelt in zijn invasie van Oekraïne.

  "Dat maakt ons kwetsbaar", aldus de premier. Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov spreekt van een "belangrijke uitspraak". Rusland is zich ervan bewust dat er "bepaalde nuances" zijn in de Armeense kijk op de oorlog in Oekraïne, maar wil zijn goede verhouding met Armenië "blijven ontwikkelen".

  Daan de Vries

 34. 15:58 2/6/2023

  Zelensky begrijpt dat Oekraïne pas na oorlog NAVO-lid kan worden

  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky begrijpt dat het voor Oekraïne op dit moment ‘onmogelijk’ is om lid te worden van de NAVO. Zelensky pleit al maanden voor een Oekraïens NAVO-lidmaatschap, maar binnen het bondgenootschap bestaat onenigheid over de termijn waarop dat kan gebeuren.

  "Wij zijn redelijke mensen en we willen geen enkel NAVO-land de oorlog intrekken", zei Zelensky vandaag. "En daarom begrijpen we dat we geen NAVO-lid zullen worden zolang de oorlog voortduurt. Niet omdat we dat niet willen, maar omdat het onmogelijk is." Oekraïne beschouwt NAVO-lidmaatschap als de enige manier om te voorkomen dat Rusland het land nogmaals zal aanvallen.

  Niet alle NAVO-landen zien Oekraïense toetreding zitten. Zo vrezen onder meer de Verenigde Staten dat Rusland het als een provocatie zal zien. Om dezelfde reden is Washington huiverig om Oekraïne langeafstandsraketten te geven die Russisch grondgebied kunnen raken. Het Verenigd Koninkrijk deed dat begin mei wel.

  AP - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky.
 35. 15:06 2/6/2023

  Haven van bezette stad Berdjansk getroffen door raketaanval

  In de door Russische troepen bezette havenstad Berdjansk in het zuid-oosten van Oekraïne is een raket ingeslagen. De Russische bezettingsautoriteiten van de regio Zaporizja bevestigen de beelden die op sociale media circuleren, maar zeggen nog geen informatie te hebben over het aantal slachtoffers. Volgens Rusland werd er een Storm Shadow-raket van Britse makelij afgevuurd door het Oekraïense leger.

  Berdjansk ligt aan de Zee van Azov tussen Marioepol en de Krim, en zijn haven vormt een belangrijk logistiek knooppunt voor de Russische troepen in de landbrug tussen de Donbas in het oosten en de Krim in het zuiden. In aanloop naar het Oekraïense tegenoffensief wordt de stad al enkele weken regelmatig bestookt, hoewel ze op 100 kilometer van het front ligt.

  Dat doet vermoeden dat er effectief Storm Shadow-raketten voor zijn ingezet, aangezien 'gewone' Himars-raketten slechts een bereik van 80 kilometer hebben.

  Lees ook. ‘Ze zijn bang’: nieuw Brits ‘droomwapen’ voor Oekraïne doet Russen Zwarte Zeevloot verplaatsen

 36. 14:37 2/6/2023

  NAVO-chef Stoltenberg naar Turkije voor beëdiging Erdogan, Zweeds lidmaatschap op de agenda

  Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO is morgen aanwezig bij de officiële beëdiging van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die afgelopen weekeinde werd herkozen. Tijdens zijn tweedaagse bezoek aan de Turkse hoofdstad Ankara staat onder meer een gesprek met de president en andere hooggeplaatste functionarissen op de agenda.

  Erdogan, die sinds 2003 aan de macht is in Turkije, is de laatste jaren een grillige partner gebleken voor de NAVO. Nu Erdogan verzekerd is van een nieuwe ambtstermijn, zal Stoltenberg de betrekkingen willen aanhalen. Turkije houdt nog altijd de Zweedse toetreding tot de militaire alliantie tegen, al verwachten veel analisten dat hij dat verzet zal staken nu hij niet langer een nationalistisch beleid hoeft te voeren om herkozen te worden.

  Stoltenberg liet gisteren al weten dat hij een uitnodiging van Erdogan had ontvangen. De NAVO-chef zei toen op korte termijn naar Ankara af te zullen reizen. Hij voegde daaraan toe dat hij enkel naar Turkije zou afreizen om over de toetreding van Zweden tot het bondgenootschap te praten.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234