Maandag 05/12/2022

Brexit-referendum

LIVE - Lichte voorsprong in peilingen voor 'remain'

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Voor het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie is de dag van de waarheid aangebroken: de Britten gaan naar de stembus om voor of tegen een Brexit te stemmen. Volg het laatste nieuws op deze verkiezingsdag via dit liveblog.

redactie

16.33 - Zorgt Brexit voor 'Brexia'?

Indien de Britten voor het verlaten van de Europese Unie stemmen, zal in de Belgische financiële sector vooral restbank Dexia in de problemen komen.

Dexia is voor 26 miljard euro blootgesteld aan het Verenigd Koninkrijk. Voor Belfius gaat het om 11 miljard euro. Beide zouden vooral een schok incasseren als de Britse publieke sector in financiële problemen komt.

Lees meer: Brexit kan Dexia in problemen brengen

15.59 - Overuren

Er wacht een lange nacht voor brokers en valutahandelaren in de City of Londen. Volgens de Financial Times hebben Citigroup, JP Morgan, Goldman Sachs en Morgan Stanley hun meest ervaren werknemers gevraagd om een nachtdienst te draaien of om vier uur 's ochtends reeds te beginnen. Ook bij spread betting-bedrijven, waar mensen kunnen gokken op aandelen- en wisselkoersen, zullen overuren worden gemaakt.

Onder meer de gouverneur van de Bank of England Mark Carney en topspeculant George Soros hebben gezegd dat een Brexit voor een chaos gaat zorgen op de financiële markten. Minister van Financiën George Osborne heeft niet uitgesloten dat de beurshandel wordt stilgelegd in het geval van een Brexit. Volgens de Conservatieve bewindsman kan een Britse vertrek leiden tot een verlies van 100.000 banen en een kapitaalvlucht.

Niet iedereen in de City vreest echter een Brexit. In The Daily Telegraph schreef John Napier, voormalig topman van verzekeringsconcern RSA, dat de handel met Europa niet zal lijden onder een Brexit. Naar zijn idee zal de positie van het Verenigd Koninkrijk bij continuering van het lidmaatschap zwakker worden en zullen City-vijandige plannen in de toekomst niet zijn tegen te houden. "Elk land heeft maar een stem, onafhankelijk van de grootte of het aantal inwoners. In Brussel is de stem van Slovenië even belangrijk als de Britse."

Financiënminister George Osborne. Beeld Getty Images
Financiënminister George Osborne.Beeld Getty Images

15.42 - Erdogan overweegt ook referendum over EU

De Turkse president Erdogan overweegt om in Turkije een referendum te houden over het al dan niet voortzetten van de toetredingsgesprekken met de Europese Unie. Hij leek zich te laten inspireren door het Britse referendum.

"We kunnen opstaan en het volk de vraag voorleggen, net zoals de Britten nu doen", aldus de president, die zich geërgerd toonde over de houding van Brussel in de onderhandelingen. "We zouden vragen 'Moeten we doorgaan met de onderhandelingen met de EU of moeten we er een punt achter zetten?' Als de mensen willen doorgaan, gaan we door."

President Erdogan. Beeld AFP
President Erdogan.Beeld AFP

15.10 - John Olivers Brexit-betoog pas uitgezonden na het referendum

John Oliver, de Britse komiek die in Amerika Last Week Tonightpresenteert, laat in de nieuwste aflevering van die show weten wat hij vindt van een mogelijke Brexit. De Britten zelf zullen aan de argumentatie van Oliver echter weinig hebben: de aflevering wordt pas uitgezonden na afloop van het referendum "om beïnvloeding te vermijden".

John Oliver. Beeld kos
John Oliver.Beeld kos

15.03 - Wedkantoren zien geen brexit meer

Bij Britse wedkantoren wordt het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie steeds onwaarschijnlijker geacht.

Kantoor Betfair bijvoorbeeld acht de kans dat het land na het referendum van donderdag lid van de EU blijft 86 procent. Wie nu nog durft te wedden dat er een brexit komt, krijgt maar liefst zeven keer de inzet uitbetaald. Wie inzet op behoud van het EU-lidmaatschap krijgt slechts 10 tot 30 procent extra van de inzet.

Bij veel stembureaus voor het referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie is het druk. Persbureau Press Association berichtte over lange rijen voor stembureaus ook waar het weer slecht is zoals in het zuidoosten. Een goede opkomst zou volgens Britse media in het nadeel van de voorstanders van vertrek uit de EU, de brexit, zijn. Maar een heel erg grote opkomst van meer dan 80 procent zou weer goed nieuws voor de brexit-aanhang betekenen. Volgens de laatste peilingen lopen de voorstanders van EU-lidmaatschap iets voor op hun tegenstanders.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

14.59 - The Remains have the day

Waar zijn de Leavers? Wie door de straten van Zuidoost-Londen wandelt of fietst, ziet vooral eurogezinde Londenaren die 'In'-stickers uitdelen bij scholen, stations en supermarkten, zo meldt Volkskrant-correspondent Patrick van IJzendoorn. Achter de ramen van de met name duurdere huizen zijn vooral Remain-posters te zien. De Britse, Engelse en Ierse vlaggen zijn niet zozeer van Brexiteers alswel van voetbalfans. Het is duidelijk dat de hoofdstad een eurogezind bolwerk is, zeker de wijken in of rond de binnenstad.

Het weer past prima bij het referendum: klam en warm, met in de verte dreigende wolken. De hoofdstraten van Greenwich, Lewisham en Blackheath zijn het toneel van lange files, veroorzaakt door de plensbuien eerder vandaag. Bij het station van laatstgenoemde wijk hebben Remainers wachtende automobilisten opgeroepen om te toeteren als ze in de Europese Unie willen blijven. Maar het bleef lang stil in de Tranquil Vale, zoals deze weg heet.

Stilte voor de storm.
(Patrick Van IJzendoorn)

14.30 - Farage mist Brexit-debat voor etentje

UKIP-leider Nigel Farage ligt onder vuur, schrijft het ANP. Hij ontbrak bij het laatste brexit-debat 'om familieredenen', maar nu blijkt dat er helemaal geen sprake was van een noodsituatie: Farage wilde liever eten met zijn zoon. De UKIP-leider had het in het debat moeten opnemen tegen Alan Sked, de oprichter van zijn eigen partij. Die vindt dat Farage de partij heeft verkwanseld en laten radicaliseren.

Nigel Farage. Beeld Getty Images
Nigel Farage.Beeld Getty Images
UKIP-voorzitter Nigel Farage Beeld reuters
UKIP-voorzitter Nigel FarageBeeld reuters

13.35 - Wat stemt de bekende Brit?

Veel bekende Britten zijn voorstander van het blijven in de EU. Persbureau ANP heeft er een aantal op een rij gezet:
- presentator Jeremy Clarkson
- zangeres Lilly Allen
- voetballer David Beckham
- zanger Elton John
- de band Bastille
- acteur David Walliams (Little Britain)
- oud-wielrenner David Millar
- comedian Eddie Izzard
- schrijver Salman Rushdie
- schrijfster JK Rowling
- acteur Matthew Lewis, die in de Harry Potter-films speelde
- Presentator Graham Norton

Bekende aanhangers van een Brexit zijn er natuurlijk ook:
- actrice Liz Hurley (zie tweet)
- acteur John Cleese
- acteur Duncan Bannatyne
- acteur Sir Michael Caine
- voormalig voetballer Sol Campbell
- acteur Julian Fellowes

12:22 - Peiling

Ook in de jongste peiling van Ipsos MORI heeft Remain een lichte voorsprong.

12:01 - Farage heeft gestemd

Nigel Farage, leider van het rechtspopulistische Ukip, is zegezeker omtrent een Brexit. Het kamp dat voor het verlaten van de Europese Unie is "heeft zeer goede kansen", zei hij voor zijn woning in het graafschap Kent. Maar alles hangt af van de deelname aan het referendum, voegde hij er tegenover het Britse persbureau PA aan toe.

11:47 - Bijzondere trui

Dit is het tweede lidmaatschapsreferendum der Britten. In 1975 zond Labour-premier Harold Wilson zijn landgenoten naar de stembus om te bepalen of het land lid moest blijven van de EEG. Zijn partij was diep verdeeld, terwijl de Tories eensgezind voor waren.

Oppositieleider Margaret Thatcher voerde zelfs campagne in een trui met daarop alle vlaggen van de lidstaten. Ruim 67 procent van de Britten stemde voor. Alleen de bewoners van de Shetlands en de Westelijke Eilanden waren tegen. Sowieso waren de Schotten toen minder enthousiast over het Europese project dan de Engelsen. De uitslag moet Joseph Luns goed hebben gedaan, de politicus die in de jaren zestig zo hard voor de Britse lidmaatschap had gestreden dat hij een standbeeld in het Londense Madame Tussauds kreeg.

11:28 - Arbeiderswijk Manchester

Volkskrant-verslaggever Arie Elshout is in Manchester, waar hij in de voormalige arbeiderswijk Moss Side de stemming peilde. 'Het is een heel diverse wijk met veel mensen van buitenlandse afkomst en studenten. Eigenlijk waren zij allemaal voor Remain, stuk voor stuk.'

In Manchester worden vannacht de resultaten bekend gemaakt. 'Iedereen denkt dat het close gaat worden. En een historische dag als het een Brexit wordt. Maar als Bremain wint, denken ze, dan praten mensen er nog een paar dagen over en dan is het weer weg. Sommigen van hen vinden het pijnlijk dat het immigratievraagstuk zo aan de orde is geweest de afgelopen tijd, maar over het algemeen wordt gedacht dat die verdeeldheid ook wel weer kan wegebben.'

Gisteren sprak Elshout nog een paar mannen uit Bolton, een voorstad in Greater Manchester. 'Die waren allemaal Labour en erg voor leaving. Ze zeiden, ach, we kunnen makkelijk op eigen benen staan, dat hebben we honderden jaren gedaan.' In de grote steden, zegt Elshout, wil men hoofdzakelijk blijven, maar met name de kleinere steden en het platteland kennen veel meer leavestemmers. Daarnaast kiezen vrouwen en jongeren vaak voor blijven. 'Het probleem zit hem toch bij de oude mannen. Ik ga nu naar een andere arbeiderswijk waarvan een paar jongens me zeiden, daar kom je nog echte arbeiders tegen. Maar die mannen uit Bolton vielen ook echt helemaal in dat oude mannen-patroon. Tegen de EU.'

David Cameron en zijn vrouw Samantha Beeld ap
David Cameron en zijn vrouw SamanthaBeeld ap

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234