Maandag 19/10/2020

Live

Live - Huiszoekingen in Kortrijk - Fayçal Cheffou vrijgelaten

• 31 slachtoffers geborgen in Zaventem en Maalbeek
• 4 slachtoffers overleden in ziekenhuis, bevestigt Maggie De Block
• Terreurverdachte gearresteerd in Rotterdam, op verzoek van Frankrijk
• 3 personen aangehouden door onderzoeksrechter

Het parket en de politiezone Vlas hebben twee huiszoekingen verricht in Kortrijk na een tip van de federale politie. Dat meldt het West-Vlaams parket, afdeling West-Vlaanderen.

Het parket en PZ Vlas werd ingelicht over een "melding van terreurdreiging in Kortrijk" door de federale politie. Het parket wil geen verdere informatie geven. Er werd geen risico genomen na de aanslagen van 22 maart in Brussel en er werd onmiddellijk een gerechtelijk onderzoek gestart

De huiszoekingen leverden vooralsnog niks op, zegt het parket. Er is wel verhoogde waakzaamheid op de paasfoor.

Deze namiddag verblijven nog 96 gewonde slachtoffers in de ziekenhuizen, onder wie 55 op intensieve zorgen. Dat heeft de federale overheidsdienst Volksgezondheid bekendgemaakt.

Fayçal Cheffou, de man die vrijdag samen met twee anderen is gearresteerd in de buurt van het federaal parket, is vrijgelaten. Dat heeft het parket zonet bekendgemaakt. Volgens VRT werd hij vrijgelaten zonder voorwaarden.

"De aanwijzingen die geleid hebben tot zijn aanhouding konden niet bevestigd worden door het onderzoek. Dientengevolge werd betrokkene vrijgelaten door de onderzoeksrechter", luidt het.

Fayçal Cheffou.Beeld AFP

De politie heeft een video verspreid van de nog onbekende terrorist die bekendstaat als 'de man met het hoedje'.

Deze derde terrorist van de aanslag in Zaventem wordt nog steeds opgespoord. De politie vraagt iedereen met informatie over deze persoon, om contact op te nemen.

> Lezen: Speurders verspreiden bewakingsvideo Zaventem van 'man met het hoedje'

De onderzoeksrechter heeft Yassine A., Mohamed B. en Aboubaker O. aangehouden. Zij werden allemaal in verdenking gesteld van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, meldt het federaal parket. In het belang van het onderzoek wordt er geen verdere informatie vrijgegeven.

De vierde persoon die werd meegenomen voor verhoor werd vrijgelaten. De vier werden gisteren aangehouden tijdens politie-invallen.

> Lezen: Nog drie verdachten aangeklaagd wegens terreur

Een zee van bloemen en kaarsen aan de Brusselse Beurs.

Vier slachtoffers van de aanslagen in Brussel zijn overleden in ziekenhuis. Dat zegt Maggie De Block op Twitter. Dat brengt het totale aantal slachtoffers op 35. "Sterkte aan de families", voegt De Block toe.

De drie zelfmoordterroristen zijn niet meegeteld in deze balans.

> Lezen: Dodentol na aanslagen loopt op tot 35

Fayçal Cheffou (35), de man die vrijdag samen met twee anderen is gearresteerd in de buurt van het federaal parket in Brussel stelde zich vorig jaar voor als medecoördinator van de hulpverlening aan vluchtelingen in het Brusselse Maximiliaanpark. Cheffou stond toen al bekend als rekruteerder en hij zou zich tussen de vluchtelingen hebben gemengd in de hoop mensen te kunnen overtuigen van zijn extremistische gedachten.

> Lezen: Opgepakte terreurverdachte Fayçal Cheffou vorig jaar geïnterviewd in Maximiliaanpark

Cheffou in september vorig jaar, geïnterviewd door het VRT-journaal.

In Rotterdam in Nederland is zondag een Fransman opgepakt, die verdacht wordt van betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristische aanslag. Dat meldde het Nederlandse het Openbaar Ministerie (OM) zondagavond. Het zou gaan om een kompaan van de pas gearresteerde terreurverdachte Reda Kriket.

De Franse autoriteiten verzochten vrijdag al om de aanhouding van de 32-jarige man, die door Franse media Anis B. wordt genoemd. Kriket is een 34-jarige man die donderdag in de Parijse voorstad Boulogne-Billancourt is opgepakt. Na zijn arrestatie en huiszoeking in zijn woning in Argenteuil, meldden de Franse autoriteiten dat hij al vergevorderde plannen had voor een aanslag.

De Rotterdamse politie hield nog drie verdachten aan. Het zijn twee mannen van 43 en 47 jaar met een Algerijnse achtergrond. De identiteit van de vierde verdachte is nog niet vastgesteld.

> Lezen: Vier terreurverdachten opgepakt in Rotterdam

Beeld EPA
Politie op de plaats waar een 32-jarige Fransman werd opgepakt in Rotterdam.Beeld AFP

Brussels Airport bereidt de heropstart van de luchthaven voor. Daarom zal er een grote test gebeuren waarbij 800 luchthavenmedewerkers de tijdelijke opstelling en infrastructuur voor het incheckproces zullen testen. Deze test werd uitgewerkt in samenspraak met de verschillende luchthavenpartners, de Federale Politie, Defensie, het Directoraat-Generaal Luchtvaart (DGLV) en ondersteunende technische bedrijven.

Brussels Airport.Beeld Photo News

De politie van de Brusselse luchthaven Zaventem wil morgen niet meer werken op het vliegveld als de veiligheidsmaatregelen daar niet aanzienlijk worden opgeschroefd. Er moet bijvoorbeeld meer personeel worden ingezet voor de beveiliging.

Een zegsman van de betrokken politievakbond heeft bevestigd dat er wordt gestaakt als niet aan de eisen wordt voldaan.

> Lezen: Luchthavenpolitie dreigt met staking

Er zijn 31 lichamen geborgen, de daders van de terreuraanslagen niet inbegrepen. Op zondagavond zijn 28 overleden slachtoffers geïdentificeerd. Er wachten nog drie families op formele identificatie. Dat meldt het parket van Brusse.

Voor de aanslag op Zaventem werden 15 slachtoffers formeel geïdentificeerd. Onder deze slachtoffers zijn er 6 Belgische slachtoffers en 9 buitenlandse slachtoffers. De buitenlandse slachtoffers zijn van Amerikaanse, Nederlandse, Zweedse, Duitse, Franse of Chinese nationaliteit.

Voor de aanslag op het metrostation Maalbeek werden er 13 slachtoffers formeel geïdentificeerd. Bij deze slachtoffers zijn er 10 Belgische slachtoffers en 3 slachtoffers met een andere nationaliteit: de Italiaanse, de Zweedse en de Britse. Dit brengt het totaal op 28 formeel geïdentificeerde slachtoffers.

Er wachten nog drie families op formele identificatie. Het gaat om resultaten van DNA-onderzoek waarop gewacht wordt. "Uit respect voor de privacy van de slachtoffers en hun nabestaanden, zullen wij geen enkele identiteit van slachtoffers zelf communiceren, noch bevestigen", besluit het parket.

> Lezen: Nog drie families wachten op formele identificatie

Niet enkel de Brusselse metro, ook de treinen bleven nog té lang rijden na de aanslag op Brussels Airport. Dat meldt de Franstalige socialistische vakbond CGSP.

Op Brussels Airport staan nog zo'n 700 auto's die nog niet zijn opgehaald na de aanslag van dinsdag. Dat laat woordvoerster Anke Fransen van de luchthavenbeheerder weten aan Belga. Mensen kunnen ook morgen hun auto nog ophalen, van 10 u tot 16 u (Gebouw 706 - Brucargo).

Mochten de tests met de voorlopige check-ins morgen goed verlopen, gaat Brussels Airport ten vroegste woensdag opnieuw open. In een eerste fase zal maar 20 procent van de passagiers verwerkt kunnen worden. Het kan nog maanden duren vooraleer de luchthaven terug op volle kracht kan werken. Dat heeft Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport, gezegd in een interview met De Tijd.

Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport.Beeld BELGA

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil niet reageren op de uitlatingen van de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS), die woedend is dat het Beursplein werd bezet door 450 hooligans.

Minister Jambon laat via zijn woordvoerder herhalen dat de gebeurtenissen op het Beursplein onder de bevoegdheid vallen van de burgemeester. "En we gaan niet reageren op het feit dat Yvan Mayeur geen vertrouwen meer heeft in Jan Jambon", zegt zijn woordvoerder aan Belga.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).Beeld BELGA

Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) heeft geen vertrouwen meer in minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). "Het is niet het imago van Brussel dat werd besmeurd. Het is Vlaanderen dat Brussel is komen bevuilen met zijn extremisten, het publiek van N-VA en Bart De Wever", zegt Mayeur vandaag in Le Soir.

Yvan Mayeur (PS), burgemeester van Brussel.Beeld BELGA

Er zijn nieuwe beelden opgedoken van de broers Salah en Brahim Abdeslam. Het filmpje, dat dateert van februari 2015, toont hoe de twee stevig feesten in een club in Brussel. Negen maanden later zouden ze deelnemen aan de aanslagen in Parijs.

Pas herverkozen Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten pleit in de nasleep van de aanslagen voor meer samenwerking, op alle niveaus. "We leven in een heel versnipperd land en we moeten ons misschien eens de vraag stellen of die versnippering altijd zo verstandig is", zei ze vanochtend op Radio 1.

Rutten wil dat het zwartepieten van de verschillende diensten en bevoegdheden stopt, en roept op tot een 'operatie samenwerking'.

> Lezen: Rutten: "We moeten de vraag stellen of versnippering wel zo verstandig is"

Volgens een nieuwe balans van de aanslagen in Brussel zijn 31 lichamen geborgen (lichamen van de aanslagplegers niet meegerekend). 28 lichamen werden geïdentificeerd.

Het totale aantal slachtoffers van de aanslagen is echter nog onduidelijk, omdat in deze balans slachtoffers die later bezweken in het ziekenhuis niet werden meegeteld.

In de nasleep van de aanslagen in Brussel zijn er nog twee bijkomende dodelijke Amerikaanse slachtoffers te betreuren. Het nieuws werd bevestigd door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Over de identiteit van de slachtoffers wilde het ministerie niets kwijt.

Het Belgische gerecht vraagt de uitlevering van Djamal Eddine Ouali, een Algerijn die in België wordt gezocht. De man wordt ervan verdacht valse documenten te hebben bezorgd aan terroristen die aanslagen pleegden in Parijs, en wellicht ook aan Salah Abdeslam. Het onderzoek moet nog aan het licht brengen of er ook documenten zijn bezorgd aan de terroristen die in Brussel hebben toegeslagen, aldus het parket van Brussel.

Volgens het Italiaanse persagentschap Ansa heeft Djamal Eddine Ouali ook valse papieren bezorgd aan Najim Laachraoui, betrokken bij de aanslag in de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem, aan Salah Abdeslam, verdacht van deelname aan de terreuraanslagen van 13 november in Parijs, en aan Mohamed Belkaïd, een andere verdachte van de terreuraanslagen in Parijs en omgekomen bij een politie-operatie op 15 maart in Vorst.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234