Maandag 21/06/2021

Griekenland

Live - Deuren blijven open voor Griekenland

Grieks minister van Financiën Varoufakis. Beeld AP
Grieks minister van Financiën Varoufakis.Beeld AP

De druk op Griekenland om akkoord te gaan met de eisen van de schuldeisers bereikt vandaag het kookpunt. Vier Eurogroepen en een eurotop in één week over Griekenland zonder resultaat. Het moet echt gebeuren vandaag, anders wordt het voor de regeringsleiders tijd om serieus na te denken over 'Grexit'.

22u30 - "De crisis is begonnen"

Meer ministers van Financiën laten van zich horen. De Ierse minister van Financiën Michael Noonan zegt tegen de pers in Brussel dat hij is ervan overtuigd dat de euro sterk staat, ondanks de tegenslag met Griekenland.

De eurozone is in een veel betere conditie dan na de ineenstorting van Lehman Brothers, toen de financiële crisis begon en Europa slecht was voorbereid. Er is volgens Nooman geen sprake van angst onder de europartners. Maar Noonan toonde zich wel bezorgd over de ontwikkelingen in Griekenland. "De crisis is begonnen"

21u13 - Schäuble: Verrast door Griekse weigering

Ook de Duitse minister Wolfgang Schäuble gaf een eigen persconferentie. Hij zei dat Griekenland waarschijnlijk in een "moeilijke situatie" zal zitten in de komende dagen en dat de Griekse weigering om verder te onderhandelen iedereen heeft verrast.

Verder zei hij ongeveer het zelfde als Dijsselbloem: "Griekenland blijft deel van de eurozone en deel van Europa en er zal alles aan worden gedaan om Griekenland te helpen. Ook zullen we er alles aan doen om besmetting op andere landen te voorkomen."

20u30 - Deuren blijven open voor Grieken

Op een persconferentie van Jeroen Dijsselbloem, die ruim een half uur te laat was begonnen, zegt de eurogroepvoorzitter dat de deuren openblijven voor Griekenland. "Het akkoord is mislukt maar we zullen blijven samenwerken met Griekenland. Er zijn nu vele mogelijke scenario"s en alle opties blijven open. Het proces nog niet is afgelopen en zal waarschijnlijk nooit eindigen. Maar het noodprogramma loopt dinsdag af en dat staat vast. De instituties staan klaar om Griekse regering te helpen met de noodzakelijke maatregelen."

Volgens Dijsselbloem is de Griekse minister Varoufakis uit zichzelf vertrokken voordat eurogroep beëindigd was. "Griekenland heeft de onderhandelingen afgebroken terwijl ze nog gaande waren, en heeft ervoor gekozen om met een negatief advies naar het electoraat te stappen voor het referendum. Als ze het referendum eerder hadden voorgesteld of met een positief advies waren gekomen, had het anders kunnen aflopen. Maar op deze manier konden wij er niet mee akkoord gaan."

Echte conclusies over de gevolgen van het mislukte overleg van de onderhandelingen met Griekenland hebben de overige eurolanden nog niet getrokken, bleek uit de toelichting van Dijsselbloem. "We hebben niet over specifieke risico's gesproken", zei de minister. "We houden de ontwikkelingen nu van dag tot dag nauwgezet bij en komen weer bijeen zodra dat noodzakelijk is."

Op de vraag of er een risico van besmetting is voor andere kwetsbare landen zegt Dijsselbloem dat de eerste landen die een bailout hebben gekregen in een veel betere positie verkeren. "En de instellingen van de eurozone staan klaar om alle nodige maatregelen te nemen."

null Beeld AP
Beeld AP

20u30 - Topoverleg in Griekenland

De Griekse oppositieleider Antonis Samaras van de partij Nieuwe Democratie heeft zondag een gesprek met de Griekse president Prokopsis Pavlopoulos. Mogelijk wil hij bij het staatshoofd aandringen op een aftreden van de Griekse premier Alexis Tsipras.

Samaras is fel tegen het plan van premier Alexis Tsipras een referendum te houden over de schuldencrisis. Ook liet hij eerder deze week weten bereid te zijn om mee te doen aan een nieuwe regeringscoalitie om Griekenland van bankroet te redden.

Samaras was van 2012 tot 2015 Grieks premier en staat bekend als een pro-Europese politicus. Nieuwe Democratie is de grootste oppositiepartij van Griekenland, met 76 zetels in het parlement dat driehonderd zetels telt.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

20u20 - Het wordt spannend

Vanavond rond elf uur Belgische tijd stemt het Griekse parlement over de vraag of het door premier Tsipras aangekondigde referendum wel of niet door moet gaan. Tsipras wil aan het Griekse volk voorleggen of Griekenland alsnog in moet stemmen met de voorstellen van de geldschieters.

"Het wordt erg spannend", aldus correspondente Sarah Venema vanuit Athene. "Binnen de regering was er steeds meer steun voor het voorstel. Maar de oppositie was tegen het referendum, en door het mislopen van de onderhandelingen in Brussel is dat misschien alleen nog maar sterker geworden."

Als het referendum er komt, heeft de Griekse bevolking erg weinig tijd om zich een oordeel te vormen over de ontstane situatie. Venema: "Die kritiek hoor je nu steeds meer. En zelfs als het referendum er komt en de uitslag is "ja", dan is het nog maar de vraag hoe serieus Europa dat nog neemt.

Uit de woorden van Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem vanmiddag viel al op te maken dat het vertrouwen van de geldschieters dat Griekenland de voorgestelde bezuinigingen alsnog gaat doorvoeren niet al te groot meer is.

"Grote reacties uit de Griekse politiek op het klappen van de onderhandelingen in Brussel zijn er nog niet echt", aldus Venema. "Men wacht hier vooral af wat er vannacht uit de stemming in het parlement gaat komen. Maar het is duidelijk dat de situatie nu totaal anders is dan vanmorgen, toen er in Griekenland al veel geldautomaten werden leeggehaald in reactie op de aankondiging van het referendum. Het is nog even afwachten hoe het verder gaat."

19u30 - Varoufakis haalt uit naar Eurogroep

Door geen steun te geven aan het verzoek van de Griekse regering om het huidige steunprogramma te verlengen zodat het referendum kon worden gehouden, heeft de Eurogroep grote schade toegebracht aan zijn eigen geloofwaardigheid als democratisch instituut, stelde Varoufakis. "Ik vrees dat die schade blijvend zal zijn."

Volgens Varoufakis boden de eisen die de geldschieters van Griekenland stelden aan hun noodhulp, geen enkel uitzicht op verbetering voor de Griekse economie. Zijn regering vond dat alleen het Griekse volk zou mogen bepalen of er wel of niet met die eisen wordt ingestemd.

null Beeld AFP
Beeld AFP

19u25 - ECB is alert

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de situatie in en rond Griekenland scherp in de gaten. Dat liet de ECB weten naar aanleiding van het afgebroken overleg binnen de eurogroep over de verdere verstrekking van financiële steun aan Griekenland.

De ECB gaf aan dat het ECB-bestuur op een gepast moment zal vergaderen over de Griekse situatie. Naar verluidt vindt dat overleg zondag plaats.
Daarbij gaat vooral om de kwetsbare positie van Griekse banken. Die worden overeind gehouden met noodsteun van de Griekse centrale bank, die alleen met toestemming van de ECB kan worden verleend.

18u30 - Varoufakis: "Er is nog tijd"

Er is volgens de Griekse minister Varoufakis van Financiën geen reden om het referendum over het reddingsplan af te blazen. Wel zijn de Grieken bereid om het advies aan de bevolking aan te passen, als de voorstellen verbeteren.

Volgens Varoufakis is er nog steeds een kans dat Griekenland tot overeenstemming komt met de schuldeisers, ondanks het afbreken van de onderhandelingen: "We kunnen nog een nacht, en een paar dagen onderhandelen om het voorstel te verbeteren."

Verder bevestigt Varoufakis dat hij de ECB-voorzitter Mario Draghi heeft gesproken, maar de minister gaat niet in op de inhoud van dat gesprek.

null Beeld AFP
Beeld AFP

18u00

Het huidige steunpakket voor Griekenland zal dinsdag om middernacht verlopen. Dat zei voorzitter Jeroen Dijsselbloem van het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden na afloop van het overleg. Dat is 'spijtig genoeg' de enige conclusie, zei Dijsselbloem nadat de Griekse regering de voorstellen voor hervormingen en besparingen om de Griekse economie weer op eigen benen te krijgen in ruil voor financiële ondersteuning, heeft afgewezen.

"Griekenland brak de onderhandelingen eenzijdig af", klonk het. "Het hulpprogramma loopt dinsdagavond af, daar kunnen we niets aan veranderen."

Na een korte onderbreking praten de andere achttien eurolanden verder, zonder Griekenland. Griekenland heeft een referendum gepland over een reddingsplan, maar de regering gaf direct een negatief stemadvies mee aan de bevolking.

Het steunprogramma, dat in februari nog met vier maanden werd verlengd, loopt 30 juni af. Nog op de plank liggend geld voor Griekenland is dan niet meer beschikbaar en dat terwijl het land een forse afbetaling moet doen aan een van zijn geldschieters.

17u58 - Wat gebeurt er bij een Grexit?

Een "Grexit" lijkt met de minuut dichterbij te komen. Er zijn economen die vrezen dat dit de hele wereldeconomie zal destabiliseren en het hele financiële systeem op de grondvesten zal doen schudden, net als het faillissement van de zakenbank Lehman Brothers in 2008.

President Marcel Fratzscher van het Deutschen Instituts für Wirtschaftsforschung (DIW) is iemand die bang is voor dat effect. "Ook toen werd gedacht dat men wel één bestuurlijk falende zakenbank failliet kon laten gaan, maar de gevolgen waren onvoorzienbaar. We zitten allemaal in dezelfde boot."

> Dit is waarom ook u moet wakker liggen van een Grexit
> Wat zijn de gevolgen van een grexit voor Griekenland, Europa en België?

17u40 - "Grieken braken onderhandelingen eenzijdig af"

Tijdens de persconferentie van Jeroen Dijsselbloem zei de Eurogroepvoorzitter dat "Griekenland de onderhandelingen eenzijdig afbrak".

"Het hulpprogramma loopt dinsdagavond af, daar kunnen we niets aan veranderen. Er is geen gemakkelijke oplossing. De Griekse regering lijkt dat niet te begrijpen."

17u09 - Breaking: Geen uitstel voor Griekenland

De ministers van Financiën van de eurozone weigeren om Griekenland uitstel te geven voor zijn geldproblemen. Het hulpprogramma voor Griekenland wordt niet verlengd. De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis heeft de Eurogroep verlaten. Het was aan de Eurogroep om te beslissen om de Grieken opnieuw uitstel van betaling te geven, maar dat gaat dus niet door.

De ministers komen later opnieuw bijeen zonder Griekenland om te kijken hoe het nu verder moet. Dan zal er nadrukkelijk gesproken worden over een plan B.

De extra vergadering in Brussel begon rond 14.30 uur. De Griekse premier Alexis Tsipras legde in de nacht van vrijdag op zaterdag een bommetje onder het overleg door een referendum aan te kondigen over een financieel reddingsplan voor het land.

Voor de geldschieters (eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) sloot Tsipras met die actie de deur voor verdere onderhandelingen over een afronding van het lopende steunprogramma voor Griekenland, dat dinsdag om middernacht afloopt.

Grieks minister van Financiën Yanis Varoufakis. Beeld EPA
Grieks minister van Financiën Yanis Varoufakis.Beeld EPA

15u30 - Laatste bod is laatste bod

Uit de reacties van de meeste ministers blijkt dat de actie van Griekenland om de onderhandelingen te staken en eerst een referendum te houden, wordt veroordeeld.

Brussel-correspondent Marc Peeperkorn vermoedt daarom dat de Eurogroep zal besluiten dat het laatste bod dit maal écht het laatste bod is. Dat zou betekenen dat het Griekse parlement vanavond moet beslissen of ze alsnog het bod accepteren danwel voor faillissement en een Grexit kiezen.

14u51 - Schäuble: "Benieuwd wat Varoufakis nu gaat vertellen"

De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, toonde zich eerder cynisch bij aanvang van de topmeeting: "Griekenland heeft eenzijdig de onderhandelingen beëindigd. We zullen nu zien wat collega Varoufakis ons gaat vertellen, bij de Grieken zijn verrassingen nooit uitgesloten. Maar van de collega's die ik heb gesproken ziet niemand nog een oplossing."

Ook de Ierse minister van Financiën, Michael Noonan toonde zich weinig hoopvol: 'We komen nu op onbekend terrein.'

Hans Jörg Schelling, de Oostenrijkse minister van Financiën, spreekt van 'een dramatische situatie'. "Wat nu gebeurt, had nooit mogen gebeuren. Maar het is de Griekse verantwoordelijkheid dat we in deze situatie zijn beland. Op het allerlaatste moment - vier dagen voor het huidige hulpprogramma eindigt - een referendum uitroepen, geeft echt geen pas. Dat hadden ze maanden eerder kunnen doen. We moeten nu over de gevolgen praten."

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble ziet geen oplossing meer. Beeld AP
De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble ziet geen oplossing meer.Beeld AP
Schäuble:
Schäuble: "Bij de Grieken zijn verrassingen nooit uitgesloten"Beeld ANP

14u20 - Van Overtveldt: "Teneur is dat het erg moeilijk wordt"

Belgisch minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is evenmin opgezet met het Griekse voornemen voor een referendum over het hulpplan dat de instellingen voorleggen. Bovendien zijn de meningsverschillen allesbehalve kleiner geworden.

"De teneur is dat het nu wel heel moeilijk aan het worden is", zei hij bij zijn aankomst op de eurogroep in Brussel. De ministers van Financiën van de eurozone vergaderen er opnieuw over de Griekse crisis.

De deadline van 30 juni, wanneer het huidige hulpprogramma afloopt, komt steeds dichterbij, maar toch kondigde de Griekse regering vrijdagavond aan dat ze een referendum wil organiseren over het voorstel dat de instellingen (Europese Commissie, ECB, IMF) op tafel hebben gelegd. Zelf wil de regering een negatief advies geven.

"Het is behoorlijk bizar om aan je bevolking te vragen wat ze denkt, maar tegelijkertijd zelf een negatief advies te formuleren", zei Van Overtveldt. "Dat is vrij contradictorisch."

Met het besef dat in verschillende eurolanden het parlement zich over een oplossing voor Griekenland moet uitspreken, terwijl de Griekse regering vraagt het programma met een week te verlengen zodat ze haar referendum op 5 juli kan organiseren, "is de teneur dat het nu wel heel moeilijk aan het worden is", aldus Van Overtveldt. Bovendien is het water tussen de instellingen en de Grieken nog altijd even diep als enkele dagen geleden, klonk het.

Van Overtveldt: "Dit is een heroïsche strijd tegen de klok. De bereidheid binnen de eurogroep om te schuiven met de deadline is heel beperkt".

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Beeld ANP
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).Beeld ANP

13u48 - Dijsselbloem ontstemd over referendum

Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem is "zeer teleurgesteld" dat de Griekse regering heeft aangekondigd een referendum te willen organiseren over het hulpplan dat de instellingen voorleggen en daarbij zelf een negatief advies te zullen geven.

"Blijkbaar heeft de Griekse regering voorgesteld om de voorstellen van de instellingen af te wijzen", zei de Nederlander zaterdag bij de start van de eurogroep in Brussel. Dijsselbloem legde uit dat aan de kant van de eurolanden de deur nog altijd open staat, "maar dat de deur aan de kant van de Grieken blijkbaar is dichtgegaan". Net als de Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt hoopt Dijsselbloem op de vergadering van de Griekse minister Yanis Varoufakis meer te vernemen over het referendum. "We zullen van (hem) horen of dit correct is, en daarna praten over de gevolgen."

Het ziet er op dit moment niet naar uit dat op de bijeenkomst van de ministers van Financiën van de eurozone nog veel inhoudelijke discussies zullen worden gevoerd. Toch zei IMF-directeur Christine Lagarde dat "we zullen blijven werken". Zij hamerde erop dat het IMF, de Europese Commissie en de ECB - de instellingen waarmee Athene onderhandelt - zich altijd flexibel hebben aangepast aan de economische en politieke omstandigheden.

Volgens Europees commissaris Pierre Moscovici moet de eurogroep zaterdag beslissen of er nog een akkoord mogelijk is, maar andere deelnemers zijn pessimistischer. Zo zei de Finse minister Alexander Stubb dat "plan B nu snel plan A aan het worden is".

Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem. Beeld ANP
Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem.Beeld ANP

13u17 - 'Moeilijk te voorspellen hoe Grieken zouden stemmen'

De Griekse premier Tsipras vindt dat het volk moet beslissen of het voorstel van de geldschieters wordt aanvaard. Maar het is koffiedik kijken wat de uitkomst van zo'n referendum wordt.

"Dat ligt heel erg aan de vraagstelling, zegt correspondente Sarah Vennema. "Tsipras schetst het nu zo: je kunt 'ja' of 'nee' stemmen tegen het eisenpakket dat er ligt. En dat betekent dat er meer bezuinigd moet worden, en daar zijn veel Grieken tegen."

"Ik hoor steeds meer gelaten reacties van mensen. Die bezuinigingen zorgen voor een stijging van de zelfmoorden. Het geluid dat zegt: 'Weet je wat, misschien moet het maar een keer klappen, zodat we opnieuw kunnen beginnen', begint steeds luider te worden."

"Maar op de vraag of Griekenland bij de euro moet blijven antwoordt zo'n 70 procent van de Grieken 'ja'. En naast de vraagstelling ligt het ook heel erg aan de campagnes die gevoerd gaan worden. Tsipras is fel tegen het eisenpakket van de Trojka en zal dus ook campagne gaan voeren voor een 'nee'. Bovendien is het nog maar de vraag of er überhaupt een referendum komt."

Kan de Griekse premier Tsipras zijn voornemen voor een referendum doorduwen? Beeld EPA
Kan de Griekse premier Tsipras zijn voornemen voor een referendum doorduwen?Beeld EPA

13u05 - Buitenlandse Zaken: "Neem voldoende geld mee"

Buitenlandse Zaken in ons land heeft zijn reisadvies voor Griekenland aangepast. Sluit een betrouwbare reisverzekering af en neem voldoende contant geld mee, staat in het nieuwe advies. Reizen naar Griekenland is wel nog steeds veilig, benadrukt een woordvoerder.

Buitenlandse Zaken heeft het zinnetje toegevoegd zodat reizigers zeker goed geïnformeerd vertrekken, luidt het. Het reisadvies waarschuwt ook nog dat manifestaties en stakingsacties soms voor ongemakken kunnen zorgen in Griekenland.

Afgelopen nacht maakte de Griekse premier Alexis Tsipras bekend dat er op zondag 5 juli een referendum zal plaatsvinden over het al dan niet aanvaarden van het reddingsplan van de kredietverleners voor Griekenland.

11u55 - Al duizenden geldautomaten leeg

In Griekenland proberen mensen massaal hun geld van de bank te halen, sinds bekend is geworden dat de Griekse regering een referendum wil houden over het financiële reddingsplan voor het land. Volgens persbureau Bloomberg zijn deze ochtend zeker 500 van de meer dan 7.000 geldautomaten in Griekenland leeggehaald.

Sommige bankfilialen die normaal op zaterdag open zijn, bleven deze dag gesloten. En voor veel automaten staan rijen van soms wel honderd mensen. Er staan onder meer veel gepensioneerden in de rij. Ze willen hun pensioen dat net is gestort, meteen opnemen.

Een bank liet weten deze ochtend al 110 miljoen euro "kwijt" te zijn geraakt. Volgens Bloomberg kunnen meerdere banken maandag ook niet meer opengaan, tenzij ze noodleningen krijgen van de Griekse centrale bank.

Sinds de centrumlinkse Syriza-partij begin dit jaar de verkiezingen won, hebben de Grieken al meer dan 30 miljard euro van de bank gehaald. Velen zijn bang dat hun land de eurozone uit moet en ze proberen op de valreep hun spaargeld veilig te stellen.

De regering maande de Griekse burgers tot kalmte. Minister van Defensie Panos Kammenos benadrukte daarbij nogmaals dat de banken hun deuren gewoon open houden. "Burgers hoeven niet bezorgd te zijn."

Het Griekse parlement stemt pas komende nacht over het voorstel van premier Alexis Tsipras om op 5 juli een volksraadpleging te organiseren. De ministers van Financiën van de eurozone, de eurogroep, gaan zaterdagmiddag eerst opnieuw in overleg over de Griekse schuldencrisis.

Aan veel Griekse bankautomaten is het aanschuiven geblazen. Beeld REUTERS
Aan veel Griekse bankautomaten is het aanschuiven geblazen.Beeld REUTERS
Het Griekse parlement, waar de discussie over een eventueel referendum rond het voorstel van de geldschieters gevoerd wordt. Beeld AP
Het Griekse parlement, waar de discussie over een eventueel referendum rond het voorstel van de geldschieters gevoerd wordt.Beeld AP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234