LiveblogCoronavirus
Live - Coronavirus. Premier De Croo en vier ministers in quarantaine
• Het aantal coronabesmettingen en -hospitalisaties loopt op in België.
• Ook elders in de EU stijgen de cijfers: in Nederland denkt aan een ‘lichte lockdown’. Verschillende landen leggen beperkingen op aan ongevaccineerden.
• Ons land likt zijn wonden na de tumultueuze betoging van zondag. Premier De Croo noemt de rellen ‘crimineel’.
Volg alle ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg bericht bij belangrijk nieuws.
-
Premier De Croo en vier ministers in quarantaine nadat Franse premier positief test
Premier De Croo en ministers Wilmès, Van Quickenborne, Dedonder en Verlinden gaan in quarantaine, nadat ze vandaag contact hadden met de Franse premier Jean Castex. Die heeft vanavond positief getest op Covid-19. Dat meldt het kabinet van De Croo. De ministers zullen een PCR-test afleggen en blijven tot na het negatief testresultaat in quarantaine.
"De Franse premier Castex heeft vanavond aan premier De Croo laten weten dat hij positief heeft getest op corona na een hoogrisicocontact met zijn dochter", meldt de woordvoerder van premier De Croo.
"Aangezien premier De Croo vandaag de Franse premier heeft ontvangen voor een Belgisch-Frans veiligheidsoverleg, heeft hij onmiddellijk zijn activiteiten onderbroken. Hij zal zich woensdag laten testen en blijft tot na zijn testresultaat in quarantaine. Ook de andere betrokken ministers (minister Wilmès, minister Van Quickenborne, minister Dedonder, minister Verlinden) zullen een PCR-test afleggen en blijven tot na het negatief testresultaat in quarantaine", klinkt het.
-
Brussels burgemeester vraagt niet-gevaccineerden weg te blijven van kerstmarkt
Brussels burgemeester Philippe Close heeft op de gemeenteraad van de stad Brussel een oproep gedaan aan niet-gevaccineerde personen om niet naar Winterpret en de Brusselse kerstmarkt te komen. Er worden veel bezoekers verwacht en dat kan een risico zijn voor mensen die minder goed beschermd zijn.
Het evenement Winterpret, met zijn kerstmarkt en schaatsbanen, gaat gewoon door. Om toegang te krijgen tot de drank-, eet- en souvenirsstands heb je als bezoeker wel een bandje nodig dat aantoont dat je een geldig Covid Safe Ticket hebt voorgelegd. Enkel zo mag er gegeten, gedronken en gekocht worden aan de vele standjes. Die bevinden zich bovendien allemaal in de openbare ruimte.
"Het is onmogelijk om de hele openbare ruimte af te sluiten. Indien u niet gevaccineerd bent, raden we u af om naar Winterpret te komen. Er zal een menigte aanwezig zijn, zeker doordat andere kerstmarkten niet doorgaan. De niet-gevaccineerden nemen dus een groot risico", aldus de Brusselse burgervader.
De bandjes kunnen op een tiental plaatsen in de stad afgehaald worden. Een bandje geldt slechts voor één dag. Op de Anspachlaan in de voetgangerszone komt er wel een testcentrum op de gelijkvloerse verdieping van het casino Viage.
In de voetgangerszone en heel wat straten rondom geldt normaal gezien een alcoholverbod, maar dat geldt niet voor evenementen. Oppositielid David Weytsman (MR) is tevreden dat Winterpret doorgaat, maar stelde zich wel vragen bij de handhaving van de verschillende regels.
"De handelaars moeten zich er ook van bewust zijn dat zij een verantwoordelijkheid hebben. Als zij de bandjes niet grondig controleren, riskeren ze om uitgesloten te worden van Winterpret", waarschuwt burgemeester Close.
-
Groenen willen parlementair debat over verplichte vaccinatie
De groenen willen dat het parlement het debat opent over een algemene vaccinatieplicht. Ze stellen voor dat de Kamercommissie Volksgezondheid hoorzittingen opstart. Voor Ecolo-Groen kan het parlement niet wachten op het rapport van het coronacommissariaat dat tegen 15 januari wordt verwacht.
"Het is een thema dat voor spanningen zorgt. Gezien de gevoeligheid van het dossier en de impact die een beslissing - in welke richting die ook gaat - heeft voor de bevolking, is eerder een debat nodig dan spetterende uithalen in de pers. En dat debat moet vandaag opgestart worden", benadrukt Ecolo-Groen-fractieleider Gilles Vanden Burre.
De groenen willen de discussie echter niet overhaasten of zich vastpinnen op een deadline. "Laten we de tijd nemen die nodig is, er zullen enkele weken nodig zijn", voegde Vanden Burre eraan toe, verwijzend naar eind januari om het werk af te ronden.
-
'Lockdownachtige maatregelen niet uitgesloten' in Nederland
De komende dagen moeten de coronagrafieken in Nederland echt een knik gaan vertonen, anders dreigen zwaardere maatregelen. Dat stelde de Nederlandse premier Mark Rutte maandag na corona-overleg.
“Mijn oproep echt aan iedereen is: blijf thuis bij klachten, laat je testen bij de GGD (Gemeentelijke gezondheidsdienst, red.). Dat is echt de allerbelangrijkste basisregel,” zei Rutte maandag na overleg op het Binnenhof, met minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid aan zijn zijde. “Werk thuis, ventileer, houd die 1,5 meter in acht, overal waar geen coronapas is.”
Als deze week geen kentering komt in de nu exploderende coronacijfers, dan dreigen extra regels. De komende dagen zijn daarvoor cruciaal, zei Rutte: ”Of de maatregelen van vorig weekeinde werken, zien we echt pas aan het eind van deze week. We hopen echt van harte dat we ons pas op 3 december weer moeten melden met een persconferentie.”
Minister De Jonge wilde niet vooruitlopen op welke maatregelen precies dreigen. “Maar denk aan sluitingstijden, groepsgroottes, allerlei lockdownachtige maatregelen die we al kennen. En die wil je niet zomaar nemen, die zijn ook schadelijk. We willen eerst echt die kentering zien deze week.”
-
Premier De Croo veroordeelt rellen bij coronabetoging: 'Crimineel en walgelijk, gevecht tegen elkaar is laatste wat we nodig hebben'
Premier Alexander De Croo (Open Vld) veroordeelt scherp de rellen die zijn ontstaan bij de betoging tegen het coronabeleid, gisteren in Brussel. "Betogen is toegestaan, maar het geweld is absoluut onaanvaardbaar. Dit is crimineel gedrag en absoluut walgelijk', zegt hij bij VRT NWS. Volgens De Croo hebben we maar één doel vandaag: samen vechten tegen het virus. "Een gevecht tegen elkaar is het laatste wat we nodig hebben."
35.000 mensen namen deel aan de manifestatie, veelal gewone betogers die vreedzaam manifesteerden voor vrijheid. Een bont allegaartje aan betogers was het, die vooral gemeen hadden dat ze geen mondmasker droegen. Ook antivaxers, rechtse en extreemrechtse manifestanten stapten mee.
Er vielen verschillende gewonden, onder wie drie agenten. Ook de materiële schade is groot. De ruiten van winkels en gebouwen sneuvelden. Ook enkele combi’s werden vernield.
Lees ook: Na de rellen in Brussel: wie zijn de betogers tegen de ‘pasjesmaatschappij’?
BELGA -
Minister: ‘Binnen enkele maanden is vrijwel iedere Duitser gevaccineerd, genezen of overleden’
De Duitse gezondheidsminister Jens Spahn verwacht dat tegen het einde van de winter ‘vrijwel iedere Duitser’ een coronaprik heeft gehad, een besmetting heeft doorgemaakt of aan het virus is overleden. Dat zei hij vandaag tegen verslaggevers in Berlijn. Op de vraag of dat niet al te cynisch is, antwoordde hij: ‘Maar het is waar. Met de zeer besmettelijke deltavariant is dit zeer waarschijnlijk, en daarom raden we iedereen zo dringend aan om een vaccinatie te halen.’
In de afgelopen 24 uur zijn er volgens de officiële cijfers meer dan 30 duizend nieuwe besmettingen geregistreerd, een toename van 50 procent ten opzichte van een week eerder. Ziekenhuizen waarschuwen voor overbelasting. Eerder werd al bekend dat de Duitse overheid overweegt om net als in Oostenrijk een algehele lockdown in te voeren.
Spahn maakte verder bekend dat Duitsland 2,5 miljoen doses coronavaccins heeft besteld die zijn aangepast voor toediening bij kinderen van 5 tot 11 jaar. Hij verwacht dat de Europese gezondheidsautoriteiten eind deze week toestemming zullen geven voor het gebruik van deze vaccins. In Duitsland ligt de besmettingsgraad erg hoog onder schoolgaande kinderen.
Spahn weersprak de zorgen dat Duitsland te weinig vaccins op voorraad zou hebben. Tot het einde van het jaar zijn er nog in totaal 50 miljoen doses van de vaccins van Pfizer en Moderna beschikbaar, en dat is volgens de minister genoeg voor zowel een eerste en een tweede prik als voor boostervaccinaties.
-
Nieuw-Zeeland kondigt einde van lockdowns aan en ziet af van 'zero covid-beleid'
Nieuw-Zeeland zal begin december een einde maken aan de lockdown van drieënhalve maand in Auckland, de grootste stad van het land, met een nieuwe strategie om het coronavirus te bestrijden. Dat heeft premier Jacinda Ardern gezegd.
Ardern zei dat Nieuw-Zeeland vanaf 2 december om 23.59 uur een nieuwe aanpak voor COVID-19 zal hanteren, die erop gericht is de deltavariant in te dammen in plaats van hem volledig uit te roeien.
Tot nu toe streefde haar regering naar de volledige uitroeiing van het virus, het zogeheten "zero covid-beleid", met strikte maatregelen, rigoureuze contacttracing en strenge grenscontroles.
De ziekte heeft slechts veertig mensen gedood op een bevolking van vijf miljoen, maar de druk neemt toe om een einde te maken aan de lockdown in Auckland. Die is daar opgelegd sinds de deltavariant er werd ontdekt in augustus.
Ardern was oorspronkelijk van plan het beleid te veranderen zodra een vaccinatiegraad van 90 procent zou zijn bereikt, meer heeft de heropening uiteindelijk vervroegd nu de vaccinatiegraad op 83 procent staat.
Het nieuwe systeem werkt als een verkeerslicht. Bij groen zijn er bijna geen maatregelen, bij oranje geldt er een mondmaskerplicht op bepaalde plaatsen en bij rood mogen handelszaken alleen openblijven voor gevaccineerde klanten en moet er aan social distancing worden gedaan.
-
Vlaams minister Dalle besmet met coronavirus
Vlaams minister Benjamin Dalle (CD&V) heeft positief getest op het coronavirus. Dat werd vernomen bij zijn woordvoerder. De minister van Media, Jeugd en Brussel vertoont milde symptomen. Hij gaat nu tien dagen in isolatie, tot volgende week woensdag.
Gisteren raakte bekend dat zijn collega Matthias Diependaele (N-VA) ook besmet is met Covid-19.
-
‘Sommigen bleven denken dat we ‘zero covid’ konden bereiken’: voorzitter artsenvakbond hard voor coronabeleid
Waar gaat ons coronabeleid heen? Zelfs in de zorgsector weten ze het nog steeds niet. Thomas Gevaert, voorzitter van artsenvakbond ASGB, vroeg vorig jaar al een duidelijk plan. ‘Ik zie echter ook tijdens deze vierde golf opnieuw veel paniek en weinig visie. Niemand lijkt te weten wat het doel is.” Gevaert bepleit een nieuwe strategie. ‘Want corona is een blijver. Het wordt tijd dat we daarmee leren leven.’
Klaas De Scheirder -
Dadelijk sturen we een nieuwe update
Wil u helemaal mee zijn met het nieuws van de dag? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.
-
‘Zo is er niks aan’: zo verliep de eerste feestnacht met mondmaskers en zelftests
Hoop en blijdschap op feestlocaties met een testcentrum, bittere ellende in uitgaansbuurten als de Leuvense Oude Markt en de Langestraat in Oostende. ‘Vier mensen in mijn zaak, terwijl het er op dit tijdstip op een normale avond al minstens 100 zijn’, zucht de uitbater van Club Chaud in Oostende. Verslag van de eerste nacht mét verstrengde maatregelen, langs uitgaansbuurt, nachtclub, fuif en discotheek in Vlaanderen.
Benny Pr -
Horeca Vlaanderen wil 2G-ticket in dansgelegenheden
Horeca Vlaanderen wil de nieuwe maatregelen in het uitgaansleven meteen aanpassen. "De keuze tussen een mondmasker op de dansvloer of een negatieve zelftest blijkt in de praktijk heel moeilijk te werken", zegt CEO Matthias De Caluwe vandaag in Gazet Van Antwerpen. Hij legt opnieuw het 2G-ticket (genezen of gevaccineerd) op tafel, waarbij een negatieve test dus niet meer volstaat. En hij vraagt uniforme regels voor feestzalen, evenementen, danscafés en discotheken.
Nog maar pas dit weekend gingen de nieuwe coronamaatregelen in, waarbij discotheken en danscafés open konden blijven op voorwaarde dat iedereen een coronapas heeft én een mondmasker draagt. Dat laatste kan enkel worden vermeden met een negatieve zelftest die wordt afgelegd aan de deur.
Verschillende grote discotheken investeerden de afgelopen week in een overdekte "teststraat". Volgens De Caluwé kostte dat veel geld, terwijl er ook minder opbrengsten waren door de daling van het aantal feestvierders.
Bovendien mogen feestzalen niet met zelftests werken en moeten de bezoekers daar dus altijd een mondmasker dragen.
Horeca Vlaanderen vraagt daarom de invoering van het 2G-ticket voor danscafés, feestzalen én evenementen.
-
Verdere beperkingen voor ongevaccineerden in Tsjechië, Slowakije en Griekenland vandaag van kracht
In drie Europese landen gelden er vanaf vandaag verdere beperkingen voor mensen die niet gevaccineerd zijn tegen het coronavirus.
- In Tsjechië zijn ongevaccineerden niet meer welkom op grote evenementen en bij diensten als restaurants, hotels en kappers. Die gelegenheden zijn alleen nog toegankelijk voor mensen die een vaccinatiebewijs hebben of besmet zijn geweest. Het Oost-Europese land kampte in de afgelopen week met recordaantallen nieuwe besmettingen. Op vrijdag waren dat er 22.936.
- Ook in Slowakije geldt vanaf vandaag een lockdown voor mensen die geen prik hebben gehad. Zij worden de komende drie weken onder andere geweerd bij restaurants, niet-essentiële winkels en publieke bijeenkomsten. In de gebieden met de meeste besmettingen worden ongevaccineerden daarnaast verplicht om zich te laten testen. Ook in dit land werden vorige week records gebroken als het gaat om het aantal besmettingen. De vaccinatiegraad in Slowakije is met ruim 45 procent een van de laagste in Europa.
- In Griekenland mogen niet-geprikte mensen vanaf vandaag niet meer naar onder andere bioscopen, bars, restaurants, kappers en sportscholen. Eerder konden zij daar nog wel naar binnen als ze een negatieve coronatest van maximaal 48 uur oud konden tonen. De nieuwe maatregel geldt voor een maand. Ook hier zijn de afgelopen dagen recordaantallen nieuwe besmettingen gemeten. Volgens premier Kyriakos Mitsotakis komt dat vooral door de relatief lage vaccinatiegraad. Ongeveer 62 procent van de Grieken is volledig gevaccineerd.
-
Atypisch rustige ochtend op snelwegen door verplicht telewerk
Het is een atypisch rustige maandagochtend op de snelwegen in Vlaanderen. Er stond opvallend minder file voor een drukke maand als november en de piek lag een halfuur vroeger dan normaal, meldt het Vlaams Verkeerscentrum. "Alles wijst erop dat de maatregelen rond verplicht telewerk zich nu al laten voelen op de snelwegen", zegt woordvoerder Peter Bruyninckx aan Belga.
Volgens de filebarometer van het Vlaams Verkeerscentrum stond er op de piek maandagochtend om 7.45 uur 120 kilometer file op de snelwegen, maar de drukte neemt sneller af. Normaal valt die piek rond 8.15 uur en is ze in de filemaanden oktober en november hoger. "In precororonajaar 2019 lag de gemiddelde filepiek rond 155 kilometer", legt Bruyninckx uit. "Daar is echter ook een maand als juli bijgeteld, waardoor die piek in november vaak nog hoger ligt."
-
De minderheid die betoging met 35.000 mensen deed escaleren: wie waren de relschoppers in Brussel?
De mars tegen de coronapas in Brussel met 35.000 deelnemers is geëscaleerd, waarbij een minderheid van de betogers zich keerde tegen de ordediensten. Daarbij vielen enkele gewonden, onder wie drie politieagenten. Maar wie waren die relschoppers juist?
BELGA -
‘Overheden dachten dat maatregelen meer schade zouden doen dan het virus, maar dat is niet zo’
Ook in Nederland groeit het protest tegen de coronamaatregelen. Gezondheidseconoom Xander Koolman (51) licht toe hoe onze landen ervoor staan. En wat het virus doet met onze economie.
rv - Xander Koolman -
Na de mars tegen coronapas in Brussel: ruim 40 arrestaties, 3 agenten gewond, schade in de hoofdstad
In Brussel heeft de politie zondag bij de mars tegen de coronapas 42 mensen administratief aangehouden. Er zijn ook twee gerechtelijke aanhoudingen gebeurd. Dat meldt Ilse Van de keere, woordvoerster van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene. Drie agenten raakten gewond bij de rellen. Er kwamen 35.000 mensen opdagen voor de mars tegen de invoering van het coronapas.
EPA -
Dadelijk sturen we een nieuwe update
Wil u helemaal mee zijn met het nieuws van deze ochtend? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.
-
Labo’s kunnen hoog aantal coronatests niet meer volgen: ‘We zitten op ons tandvlees’
Het snel stijgende aantal besmettingen zorgt voor problemen bij veel laboratoria die de tests moeten onderzoeken. Een aantal kan de stroom niet meer aan en moet de hulp inroepen van het federale testplatform, waarvoor acht universiteiten instaan. Alleen zitten die vaak ook op hun tandvlees.
Photo News -
Druk op huisartsen wordt onhoudbaar: ‘Wij helpen niet mee aan het indijken van de pandemie’
De vierde golf maakt van de huisarts een callcenter, een ‘attestenautomaat’ die print wat de patiënt vraagt. De beroepsgroep kraakt onder de druk. ‘Als ik geen tijd meer heb om empatisch te luisteren naar een jongere met mentale problemen, dan stop ik er mee.’
Wouter Van Vooren -
Oostenrijk weer compleet op slot door corona
Oostenrijk gaat vandaag weer compleet op slot om de sterke toename van het aantal coronabesmettingen te keren. Alleen supermarkten, drogisten en apotheken mogen openblijven, horeca en de meeste scholen blijven in ieder geval de komende tien dagen dicht. Mensen mogen alleen van huis voor boodschappen, lichaamsbeweging, werk of bezoek aan een arts. De lockdown vormt de opmaat voor de algemene vaccinatieplicht, een primeur in de Europese Unie, die op 1 februari ingaat.
In Oostenrijk is iets meer dan 65 procent van de bevolking gevaccineerd. Sinds een week was in het Alpenland al een lockdown van kracht voor mensen boven de 12 jaar die niet volledig zijn gevaccineerd, op straffe van een boete van 1.450 euro.
Het is de vierde keer dat het land met bijna 9 miljoen inwoners helemaal in lockdown gaat. De deelstaten Salzburg en Opper-Oostenrijk kampen met de hoogste infectiecijfers van het land en de ziekenhuizen liggen er vol coronapatiënten.
-
Relschoppers laten puinhoop achter
De meeste betogers zijn intussen naar huis vertrokken, maar hardnekkige relschoppers blijven de politie uitdagen. Door verschillende brandjes en vernielingen zijn delen van Brussel omgevormd tot een puinhoop.
Drie agenten zijn naar het ziekenhuis gebracht nadat ze gewond raakten tijdens de rellen. Ze zijn werkonbekwaam. Ook één relschopper raakte gewond nadat vuurwerk ontplofte in zijn hand.
De politie heeft een veertigtal relschoppers gearresteerd.
BELGA -
Politie chargeert
Relschoppers zijn nu ook aan het vernielen geslagen. Er worden ramen ingeslagen en brandjes gestookt. Amokmakers hebben de ramen van het postgebouw aan de Regentlaan stukgeslagen.
De politie chargeert om de relschoppers op afstand te houden. Die zijn nu teruggedreven naar het Jubelpark.
BELGA -
Agenten gewond, politie zet waterkanon en traangas in
De betoging verliep in eerste instantie vreedzaam en zonder incidenten, maar de sfeer werd daarna grimmiger. De politie zet het waterkanon en traangas in.
Dat gebeurde aan de Kleine Ring, ter hoogte van het kruispunt van de Kunstlaan en de Joseph II-straat. Betogers probeerden er af te wijken van het afgesproken traject. Er werd ook met vuurwerk gegooid naar de politie. Verschillende agenten raakten gewond. Daarop besloot de politie het waterkanon en traangas in te zetten.
Het waterkanon wordt niet alleen gebruikt om betogers op afstand te houden, maar ook om brandjes te blussen. Er zijn ook twee politiewagens beschadigd.
Intussen hebben verscheidene betogers al het eindpunt van de manifestatie bereikt, terwijl anderen al de betoging hebben verlaten.
BELGA -
Betoging opgesplitst
De betoging is intussen opgesplitst. Duizenden mensen hebben de officiële route verlaten in de Wetstraat.
-
35.000 betogers op straat tegen coronamaatregelen
Een massa betogers is vandaag naar Brussel getrokken om er te betogen tegen de coronamaatregelen. Volgens de politie gaat het om 35.000 mensen.
Marc Baert Het blijft voorlopig rustig in Brussel en de betoging verloopt vreedzaam. De betogers trekken nu richting de Europese wijk, waar de kop van de betoging rond 15 uur verwacht wordt.
De organisatie is in handen van enkele verenigingen. Onder meer gezinnen met kinderen en de partij Vlaams Belang hebben zich bij het protest aangesloten. De rode draad is bij de betogers dezelfde: ze eisen hun vrijheid terug.
Marc Baert -
Premier De Croo: 'Waren we niet zoveel gevaccineerd, zaten we al lang in lockdown'
"Mochten we niet zoveel gevaccineerd zijn, dan zaten we al lang in een lockdown", zei premier De Croo in VTM NIEUWS. "Ondanks de maatregelen kan ons leven verder gaan, maar veel voorzichtiger. Als we deze maatregelen aanhouden, dan kunnen we Kerst en Nieuwjaar redden."
De Croo blijft tegenstander van een algemene vaccinatieplicht. "Oostenrijk is het enige land dat algemene vaccinatieplicht oplegt. Praktisch gezien is dat niet evident voor wie niet wil. Gaan we ze vastbinden op een stoel en onder dwang een vaccin toedienen?" Hij zei er wel alles aan te doen om zo veel mogelijk mensen te overtuigen zich toch te laten vaccineren.
Van de verplichte vaccinatie in de zorg is de premier wél overtuigd. "We zullen nooit aanvaarden dat iemand die in de zorg werkt, zijn of haar patiënten in gevaar brengt", aldus De Croo. "Als ik in het ziekenhuis lig als patiënt, dan mag mijn gezondheid niet nog eens bijkomend in gevaar worden gebracht omdat iemand die daar werkt zich niet wil laten vaccineren. Vanaf 1 april kan iemand die niet gevaccineerd is daar niet meer werken en verliest die zijn of haar loon."
Photo News -
Betogers stromen toe in Brussel voor protest tegen coronamaatregelen
Honderden mensen stromen toe in Brussel om er te betogen tegen de coronamaatregelen. “Die betoging werd aangevraagd en toegestaan”, zegt woordvoerster van de Brusselse politie Ilse Van de keere. “We verwachten ons aan enkele duizenden deelnemers. Onze mensen zullen de massa begeleiden vanaf het Noordstation tot aan de Kleine Wetstraat, zoals dat altijd het geval is bij een toegestane betoging.”
VTM NIEUWS - Betogers stromen toe in Brussel. -
Topviroloog Peter Piot: 'Nog 3 à 5 jaar met mondmasker, zeker in de winter'
"Ik denk dat we naar een maatschappij zullen gaan - voor vele jaren - waar we zeker in de winterperiode in bepaalde omstandigheden - een mondmasker zullen gebruiken", dat heeft topviroloog Peter Piot gezegd in 'De Zevende Dag'.
Over hoeveel jaren heeft hij het dan? "Ik heb mijn kristallen bol niet bij natuurlijk, maar dat zal toch nog drie à vijf jaar zo zijn. Maar het zal steeds beter worden, dankzij vaccinatie en collectieve discipline", maakte hij zich sterk. "We hebben zowel vaccinaties als mondmaskers nodig om de crisis te bedwingen."
"Er zijn zeven keer meer ongevaccineerde mensen die gehospitaliseerd worden met Covid-19 dan gevaccineerde mensen", stelde Piot.
"Het is zeer belangrijk dat we de maatregelen blijven volhouden, ik steun volledig wat de regering heeft afgekondigd", zo verklaarde de viroloog.
Wouter Van Vaerenbergh Humo -
Frank Vandenbroucke: ‘Laat ons eerlijk zijn: gevaccineerden zijn boos op niet-gevaccineerden. Dat is begrijpelijk’
‘Het beloofde Rijk der Vrijheid? Ik riep land in zicht, niet dat we morgen met ons bootje aanmeren.’ Frank Vandenbroucke (Vooruit) neemt geen woord terug. Maar hij moet een bevolking die de pandemie moe is voor de vierde keer motiveren. ‘We kunnen alleen maar eerlijk zijn. De boosterprikken worden uitgerold. Maar ik weet niet of we daarmee de finish halen.’
BELGA -
Kom op tegen Kanker slaakt noodkreet voor kankerpatiënten en zorgverleners
Kom op tegen Kanker vreest dat kankerpatiënten en zorgpersoneel de dupe worden van de nieuwe coronagolf en trekt aan de alarmbel. Coronapatiënten nemen steeds meer ziekenhuisbedden in, waardoor de zorg voor patiënten met kanker en andere aandoeningen uitgesteld wordt. De constante druk zorgt er ook voor dat het ziekenhuispersoneel volledig op zijn tandvlees zit.
Door de vierde coronagolf worden geplande behandelingen en ingrepen opnieuw uitgesteld. Ook voor kankerpatiënten. Kom op tegen Kanker vindt dat een gevaarlijke situatie, want kanker stopt ook nu niet en alle patiënten hebben recht op de beste zorg.
Bovendien wordt de druk op het zorgpersoneel erg groot. Zij zetten zich al 21 maanden onuitputtelijk in en zitten volledig op hun tandvlees. Maar ook na deze golf blijft de druk op het zorgpersoneel groot, want dan moeten ze de uitgestelde zorg nog toedienen. Kom op tegen Kanker vreest dat de uitgestelde zorg bovendien zal leiden tot zwaardere behandelingen.
Daarnaast speelt een psychosociaal aspect. Kankerpatiënten hebben soms een lagere immuniteit en moeten extra voorzichtig zijn. "Zo kunnen ze geïsoleerd raken van hun vrienden en familie. Bovendien kan een klein deel van de kankerpatiënten zich om medische redenen niet laten vaccineren, wat de kans op een slechtere prognose doet toenemen en hun isolement nog vergroot", benadrukt Marc Michils, algemeen directeur Kom op tegen Kanker.
Kom op tegen Kanker roept alle niet-gevaccineerden op om zich te laten vaccineren. Verder vraagt de organisatie iedereen om zich heel strikt aan de maatregelen te houden.
-
Dadelijk sturen we een nieuwe update
Wil u helemaal mee zijn met het nieuws van de dag? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.
-
Bild: Bayern München wil ongevaccineerde spelers in quarantaine niet betalen
De Duitse voetbalclub Bayern München wil ongevaccineerde voetballers niet meer doorbetalen als ze in quarantaine moeten. Dat meldt de Duitse krant Bild.
Bayern-spelers Joshua Kimmich, Serge Gnabry, Jamal Musiala, Eric Maxim Choupo-Moting en Michaël Cuisance zouden zich niet hebben laten inenten. Dat is hun volste recht, zou de Zuid-Duitse club hen verteld hebben, maar dan moeten ze ook de consequenties dragen als ze in quarantaine moeten. Bayern wil hen in die periode geen salaris uitkeren.
Kimmich miste vrijdag de verloren uitwedstrijd tegen FC Augsburg (2-1) omdat hij in quarantaine moest. Hij had contact gehad met iemand die besmet was geraakt met het coronavirus. De international zou 384.000 euro per week verdienen. Het is niet bekend of de vijf niet-gevaccineerde spelers akkoord gaan met de maatregelen. Volgens Bild zouden de meeste gevaccineerde spelers van Bayern achter de clubleiding staan.
Sven Hoppe/dpa - Joshua Kimmich -
Australian Open verplicht vaccinatie voor spelers, deelname Djokovic onzeker
Tennisser Novak Djokovic heeft nog niet besloten of hij in januari volgend jaar zal deelnemen aan het toernooi Australian Open. Dit liet hij weten nadat de organisatie van het tennistoernooi bekendmaakte dat voor alle deelnemende spelers een vaccinatieverplichting geldt.
Djokovic heeft nog geen contact gehad met de organisatie van Australian Open, zei hij na afloop van zijn verlies in de ATP Finals op zaterdag. Hij verloor in de halve finale van Alexander Zverev.
Djokovic heeft momenteel 20 grand slam-titels op zijn naam staan, even veel als Roger Federer en Rafael Nadal. Winst op de Australian Open zou van hem de nieuwe recordhouder maken. Volgens de Australian Open-organisatie heeft Djokovic gezegd dat vaccinatie ‘voor hem een privékwestie is. Wij zouden Novak hier heel graag zien, maar hij weet dat hij gevaccineerd moet zijn om hier te kunnen spelen.’
-
Hoofd Duitse Sciensano waarschuwt voor vijfde golf zonder maatregelen
Lothar Wieler, het hoofd van het Robert Koch Instituut voor ziektebestrijding (RKI), de Duitse evenknie van Sciensano, waarschuwt voor nieuwe coronagolven, tenzij meer mensen zich laten vaccineren.
"Als we de vaccinatiegraad niet significant omhoog brengen, geven de modellen aan dat er ook een vijfde coronagolf zal komen", aldus Wieler tegen het Duitse persbureau DPA. Volgens het RKI-hoofd heeft Duitsland momenteel te maken met een nationale noodsituatie en bepaalt wat mensen nu doen de situatie in de winter.
Hoewel de baas van het RKI oproept tot fors meer inentingen, stelt hij ook dat vaccinaties alleen niet genoeg zullen zijn. Ook het verminderen van sociale contacten is volgens Wieler van belang. Hij herhaalde dan ook zijn eerdere oproep aan mensen om grootschalige bijeenkomsten en evenementen in binnenruimtes te vermijden.
"Het vaccin is de weg uit de pandemie, maar het beschermt minder goed tegen infectie dan dat het beschermt tegen een ernstig ziekteverloop", aldus Wieler. Het RKI wil dat zeker 85 procent van de Duitsers tussen de 12 en 59 jaar en 90 procent van de mensen 60 jaar of ouder zich volledig laten vaccineren. Momenteel is nog geen 70 procent van de Duitsers gevaccineerd.
-
Steven Van Gucht: ‘Het is niet het moment om naar elkaar te wijzen en te zeggen dat het aan een ander ligt’
Volgens nieuwe prognoses van biostatistici van de Universiteit Hasselt en Antwerpen zal de vierde coronagolf pieken tussen eind deze maand en de tweede helft van december. Hoe hoog die piek wordt, hangt af van de viruscirculatie in de komende twaalf dagen. In het beste scenario zullen er 640 covidpatiënten op intensieve liggen, in het op dit moment meest realistische 750, in het slechtste scenario 1.200 - net zoveel als tijdens de eerste golf. Hoe snel de cijfers nadien zullen zakken, is onduidelijk. ‘We krijgen het plateau best zo laag mogelijk voor de eindejaarsfeesten.’
Lees het interview met Steven Van Gucht.
BELGA -
Randstad op zoek naar 560 nieuwe contacttracers
Hr-dienstenverlener Randstad is op zoek naar 560 contacttracers voor callcenters in de regio Brugge, Gent, Ieper en Mechelen. De stijgende coronacijfers maken dat extra personeel nodig is.
Randstad wil zo snel mogelijk 560 nieuwe callcenteragenten in dienst nemen. Ervaring is niet noodzakelijk en ook studenten kunnen dit doen als bijverdienste. Nieuwe personeelsleden krijgen eerst een week opleiding in een callcenter in de buurt, maar zullen daarna volledig overschakelen op thuiswerk.
"Als contacttracer maak je echt mee het verschil in de strijd tegen het coronavirus. We zijn voornamelijk op zoek naar mensen die vlot Nederlands spreken, over goede communicatieve vaardigheden beschikken, goed met een computer kunnen werken en bereid zijn te werken in een variabel uurrooster tussen 8 en 20 uur", zegt Wim Van der Linden, woordvoerder bij Randstad.
Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door "CONTACT" te sms'en naar het gratis nummer 8989.
-
Dadelijk sturen we een nieuwe update
Wil u helemaal mee zijn met het nieuws van de dag? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.
-
Veertigplussers in Groot-Brittannië kunnen boosterprik halen
In Groot-Brittannië kunnen vanaf maandag alle veertigplussers zich aanmelden voor een boosterprik tegen COVID-19. De enige voorwaarde is dat de vorige prik minstens zes maanden geleden moet toegediend zijn.
Tot nu werd de derde prik van het coronavaccin in Groot-Brittannië enkel toegediend aan vijftigplussers of aan mensen met een verhoogd risico. Eveneens vanaf maandag kunnen de 16- en 17-jarigen hun tweede dosis halen.
"Dit betekent dat de mensen zullen kunnen genieten van een veilige kerst", aldus het Britse ministerie van Gezondheid zondag. Premier Boris Johnson had de Britten al gewaarschuwd voor een mogelijke nieuwe besmettingsgolf, verwijzend naar de toename in heel wat Europese landen. Het aantal coronabesmettingen in het land ligt al enkele weken erg hoog, met minstens 40.000 per dag.
In Groot-Brittannië zijn ruim 80 procent van alle mensen ouder dan twaalf jaar gevaccineerd tegen COVID-19. Van hen heeft al ongeveer een kwart een boosterprik gekregen.
-
S gaat boosterprik beschikbaar maken voor alle volwassenen
De administratie van de Amerikaanse president Joe Biden heeft het licht op groen gezet voor een boosterprik voor alle volwassenen. Daarmee wil Washington een nieuwe stap zetten in de strijd tegen de coronapandemie.
Sinds september komen Amerikanen van 65 jaar en ouder al in aanmerking voor een boostershot van Pfizer/BioNTech. Dat geldt ook voor volwassenen met onderliggende medische aandoeningen of mensen die verhoogd risico op besmetting lopen vanwege hun werk. Nu komt dus elke Amerikaan ouder dan 18 jaar in aanmerking voor een boosterprik, als de vorige minstens zes maanden geleden gezet werd.
Ook in de VS rukt de deltavariant van het virus verder op. Elke dag sterven er gemiddeld 1.000 mensen aan COVID-19.
-
Gent zegt alle eindejaarsevenementen af
‘Het systeem kraakt, we kunnen niet anders.’ Daarmee beslist de stad Gent om de Winterfeesten - gepland van 9 tot 31 december - alsnog af te gelasten. Maar ook de aankomst van Sinterklaas zondag, het eindejaarsvuurwerk én de nieuwjaarsreceptie in januari worden geschrapt.
-
Franstalige vakbond dreigt met harde acties na verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel
De Franstalige overheidsvakbond CSC Services publics dreigt met harde acties in de Brusselse en Waalse ziekenhuizen na het akkoord binnen de regering over een verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel.
Het federale kernkabinet is het vrijdag eens geraakt over een regeling voor de vaccinatieplicht in de zorg. Vanaf 1 januari krijgt het zorgpersoneel drie maanden de tijd om zich te laten vaccineren. Wie dat daarna nog weigert, wordt ontslagen en krijgt dan meteen een volledige werkloosheidsuitkering, of wordt geschorst zonder loon.
Het akkoord voorziet in een soort achterpoortje in vergelijking met een eerder regeringscompromis. Zorgpersoneel dat dat voor 31 maart schriftelijk aangeeft, kan dus ook gewoon geschorst worden. Dan valt men zonder loon of uitkering, maar blijft het arbeidscontract wel bestaan.
Maar volgens de overheidsvakbond gaat het nauwelijks om een verbetering. "Waarom moet aan niet-vaccinatie een sanctie worden verbonden?", aldus nationaal vakbondssecretaris Véronique Sabel.
CSC Services publics had eerder een stakingsaanzegging ingediend voor de Brusselse en Waalse ziekenhuizen. Die aanzegging gaat maandag in en geldt voor een hele week. De vakbond dreigt nu met nog "hardere acties", en zegt te zullen blijven mobiliseren tegen de maatregel.
-
30.000 betogers tegen verplichte vaccinatie in Wenen
In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen zijn zaterdag 30.000 mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de verplichte vaccinatie. De stemming is naar verluidt grimmig en de politie pakte al amokzaaiers op. Sommige demonstranten gooiden met flessen naar de politie.
Vrijdag kondigde de Oostenrijkse kanselier Alexander Schellenberg een nieuwe lockdown af om de stijging van de coronabesmettingen snel af te remmen. Op middellange termijn legt Oostenrijk de verplichte vaccinatie tegen COVID-19 op. Voor gevaccineerden en mensen die van de ziekte herstelden, zal de lockdown uiterlijk op 13 december eindigen. Niet-gevaccineerden moeten na die datum nog verplicht in lockdown blijven. Oostenrijk zal ook de vaccinatie verplichten vanaf februari volgend jaar.
De rechtse partij FPÖ had opgeroepen tot protest. Volgens partijleider Herbert Kickl, die momenteel zelf besmet is met het coronavirus, is Oostenrijk op weg om een "dictatuur" te worden.
AFP -
Duizenden mensen verwacht op betoging tegen coronamaatregelen
Morgen vindt in Brussel een betoging plaats tegen de coronamaatregelen. “Die betoging werd aangevraagd en toegestaan”, bevestigt woordvoerster van de Brusselse politie Ilse Van de keere. “We verwachten ons aan enkele duizenden deelnemers. Onze mensen zullen de massa begeleiden vanaf het Noordstation tot aan de Kleine Wetstraat, zoals dat altijd het geval is bij een toegestane betoging.”
De betoging is er om een stem te vormen tegen de coronamaatregelen. Vooral antivaxers en gele hesjes staan achter de betoging. Gisteren was er ook in Rotterdam in Nederland een betoging tegen de coronamaatregelen. Die ontaardde in rellen, die tot 's nachts duurden. Treinen en metro’s stopten er tijdelijk niet, politie werd bekogeld en in het nauw gedreven, voertuigen werden in brand gestoken.
De politie gaat er niet meteen vanuit dat de betoging in ons land morgen op dezelfde manier zal aflopen. “De politie is voorbereid, overlegt met de organisatoren en zal de nodige maatregelen nemen”, aldus Van de keere.
-
Vandenbroucke: 'Lockdown vermijden door supervoorzichtig te zijn'
Vandaag gaan er een hele reeks nieuwe maatregelen in, van meer thuiswerk tot strengere regels voor het nachtleven. Het Overlegcomité hoopt zo de fors stijgende coronacijfers af te remmen. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) benadrukte vanochtend in Radio 1-programma De ochtend nogmaals het belang de maatregelen goed op te volgen.
"We zullen echte lockdownmaatregelen alleen kunnen vermijden als we deze maatregelen onverkort toepassen en in ons persoonlijke leven supervoorzichtig zijn", aldus Vandenbroucke. "Strengere maatregelen kán ik niet uitsluiten, dat hangt af van hoe de epidemie zich verder ontwikkelt. We hebben nu 17.000 à 18.000 besmettingen per dag, dat is een explosie. Ik vrees dat die trein niet zomaar stopt."
Verder pleit Vandenbroucke voor een strengere handhaving van het Covid Safe Ticket. "Ik vind dat de burgemeesters hun politie ook op pad moeten sturen om te controleren. Als ik in een café kom waar de coronapas niet ernstig is, ga ik opnieuw buiten." . Op de vraag of mensen die zaken dan zouden moeten boycotten, antwoordt Vandenbroucke “absoluut”.
-
Federaal kernkabinet bereikt akkoord over vaccinatieplicht in de zorg
Het federale kernkabinet is het vanavond na een hele dag onderhandelen eens geworden over een regeling voor de vaccinatieplicht in de zorg. Vanaf 1 april zullen zorgmedewerkers die een vaccin weigeren ontslagen worden. Tussen 1 januari en 1 april zullen niet-gevaccineerde zorgmedewerkers die een test weigeren op tijdelijke werkloosheid worden gezet.
Maar op vraag van de Franstalige socialisten wordt nu wel een soort achterpoortje voorzien: zorgpersoneel dat dat voor 31 maart schriftelijk aangeeft, kan ook gewoon geschorst worden. Dan valt men zonder loon of uitkering, maar blijft het arbeidscontract wel bestaan en is er dus een mogelijkheid om opnieuw aan de slag te kunnen na eventuele vaccinatie. Iemand die geschorst is kan nog steeds gewoon ontslag nemen, maar valt dan terug op de normale regels rond werkloosheid.
Het akkoord wordt nog voorgelegd aan de Nationale Arbeidsraad. Die zal tussen de eerste en de tweede lezing van de tekst door de ministerraad wijzigingen kunnen voorstellen. De regering neemt die in overweging als ze in de NAR unaniem zijn goedgekeurd.
Daarnaast is ook nog afgesproken dat het coronacommissariaat nog tot 15 januari de tijd krijgt om een analyse te maken van de algemene vaccinatieplicht. Het Overlegcomité gaf het commissariaat woensdag de opdracht om te bekijken hoe de vaccinatiegraad in ons land nog verder kan worden opgetrokken. Een verplichting opleggen is één van de mogelijke pistes, zei premier Alexander De Croo toen.
-
Met weekend voor de deur: hoe organiseert het nachtleven zich? En zijn die zelftests wel betrouwbaar?
Wie dit weekend wil dansen, heeft aan een Covid Safe Ticket niet langer genoeg. In nachtclubs, discotheken en dancings zal je ook een mondmasker moeten dragen of een test ter plaatse moeten (laten) afnemen. Hoe organiseert het nachtleven zich? En zijn die zelftests wel een goed systeem?
Wij zochten het uit voor u. Hier leest u het volledige artikel.
Joris van Gennip -
Geneesmiddelenagentschap EMA geeft versneld groen licht voor coronamedicijn Merck
Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) zet versneld het licht op groen voor het gebruik van een coronamedicijn dat ontwikkeld werd door farmabedrijf Merck. Dat deelt het vandaag mee.
Het medicijn - molnupiravir, dat onder de naam Lagevrio verdeeld zal worden - is een pil die gebruikt wordt bij volwassenen met COVID-19 die geen extra zuurstof nodig hebben maar die wel een verhoogd risico lopen op de ontwikkeling van ernstige symptomen. Lagevrio moet zo snel mogelijk na de diagnose toegediend worden, en zeker binnen de vijf dagen na de eerste symptomen. De pil moet gedurende vijf dagen tweemaal per dag ingenomen worden.
Het EMA was al een beoordeling van de testgegevens van Lagevrio begonnen - een zogenaamde rolling review, maar een officiële aanvraag om het medicijn op de Europese markt toe te laten had Merck nog niet ingediend. Dat het EMA nu versneld het licht op groen zet, heeft te maken met "het groeiend aantal infecties en sterfgevallen in de EU die te wijten zijn aan COVID-19", luidt het in een persbericht.
Met het advies van het EMA kunnen de nationale gezondheidsautoriteiten nu beslissen om behandelingen met de Merck-pil toe te staan, "bijvoorbeeld in de context van een noodgeval". Gebruik van de pil kan tot nevenwerkingen als diarree, misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn leiden, maar deze zijn allemaal mild of licht, bleek na de controle van het EMA van enkele onderzoeken naar Lagrevio. Intussen gaat de rolling review verder.
via REUTERS Het farmabedrijf had eerder ook al een vrijwillige licentieovereenkomst ondertekend met de zogeheten Medicines Patent Pool. De bedoeling is om de coronapil molnupiravir breed en betaalbaar toegankelijk te maken. Concreet betekent het dat Merck de patenten voor zijn nieuwe coronapil uitdeelt zodat andere fabrikanten die pil goedkoop kunnen maken voor 105 arme landen, voor wie het middel anders onbereikbaar zou zijn.
-
Oostenrijk gaat volledig in lockdown: zijn de coronacijfers er dan zoveel slechter dan bij ons?
Oostenrijk gaat vanaf maandag voor minstens tien dagen volledig in lockdown om de vierde golf het hoofd te kunnen bieden. De coronacijfers in het Alpenland verschillen echter niet zo erg van de onze. Slechts op één belangrijke parameter doet België het veel beter, meteen de reden waarom wij Oostenrijk (nog) niet volgen.
DM -
Reizigers vast in België na nieuwe coronamaatregelen van Marokkaanse overheid
Reizigers die vandaag naar Marokko wilden vertrekken vanop de luchthaven van Charleroi hebben zich laten verrassen door nieuwe coronamaatregelen van de Marokkaanse overheid. Ze zijn hierdoor niet kunnen instappen, laat een woordvoerder van de luchthaven weten.
Wie vanuit België naar Marokko wil reizen, moet sinds gisterenmiddag een vaccinatiebewijs kunnen voorleggen. Daarop moet een dubbele vaccinatie tegen het coronavirus staan, toegediend minstens veertien dagen voor het vertrek. Niet iedereen bleek daarvan op de hoogte: op verschillende vliegtuigen hebben reizigers hun plaats niet kunnen innemen.
-
Minister Beke maakt 2 miljoen euro vrij voor extra test- en triagecapaciteit
Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) maakt 2 miljoen euro vrij voor bijkomende test- en triagecapaciteit tot eind maart 2022. Dat blijkt uit de beslissingen van de Vlaamse regering.
Met de vierde golf en de toename van het aantal besmettingen blijft het belangrijk om voldoende te testen. Op voorstel van Beke maakt de regering nu tot maximaal 1,5 miljoen euro vrij voor de huisartsenkringen. Zo kan de test- en triagecapaciteit gegarandeerd worden van 1 december tot 31 maart.
Daarnaast wordt er een budget tot maximaal 554.400 euro uitgetrokken om per provincie één mobiel testteam in te zetten. Waar nodig komt in de dertien centrumsteden ook een alternatief testinitiatief, zoals een teststraat of testdorp.
BELGA - Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V). -
Ruim 13 procent daagt niet op voor boosterprik
Van de 407.765 gevaccineerden tegen het coronavirus in Vlaanderen die al een afspraak kregen of maakten voor een derde vaccinprik, zijn er 54.304 - 13,32 procent - niet komen opdagen. Dat heeft Dirk Dewolf, topman van het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid, bekendgemaakt tijdens een persconferentie.
Het gaat om mensen die een brief kregen voor de boosterprik waarin al een moment voor hen was bepaald, of die zelf een afspraak hadden gemaakt. Het kan gaan om mensen die de uitnodiging bewust negeerden, maar ook om vergeten of niet gelezen uitnodigingen. Tot nu toe hebben 3.066 mensen expliciet aangegeven dat ze geen boosterprik willen, op meer dan een miljoen uitnodigingen.
Intussen zijn in Vlaanderen volgens het agentschap al 580.401 herhalingsvaccinaties toegediend. Het gaat om 8,72 procent van de totale bevolking. De Vlaamse regering hoopt dat tegen het einde van het jaar 2,5 miljoen Vlamingen een derde prik hebben gekregen. Het gaat om rusthuisbewoners, zorgpersoneel, 65-plussers, mensen met immuniteitsproblemen en mensen die eerder het vaccin van Johnson&Johnson hebben gekregen.
-
Hoe erg is de vierde golf nu echt? Dit zeggen cijfers en grafieken
Met 241 ziekenhuisopnames per dag naderen de coronacijfers de piek van de derde golf. Maar hoe verhoudt de vierde golf zich tot de vorige? En hoe doen we het in vergelijking met het buitenland?
Een overzicht in cijfers en grafieken.
EPA -
Kevin De Bruyne test positief op Covid-19 en moet in quarantaine
Kevin De Bruyne heeft na de interlands met de Rode Duivels in België positief op het coronavirus getest. Dat heeft Pep Guardiola, coach van De Bruyne bij Manchester City, vrijdag op een persmoment bevestigd. De middenvelder moet tien dagen in isolatie.
AFP - Rode Duivel Kevin De Bruyne tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Wales -
Vaccinatieverplichting in Oostenrijk, land gaat in lockdown
Oostenrijk voert een vaccinatieverplichting voor de volledige bevolking in en gaat opnieuw in volledige lockdown gedurende maximaal 20 dagen. Dat heeft bondskanselier Alexander Schallenberg verklaard op een persconferentie. Na tien dagen, op 12 december, zal de lockdown geëvalueerd worden. De druk van de vierde golf is te groot geworden, aldus Schallenberg.
Nog maar enkele dagen geleden werd een lockdown ingevoerd voor wie niet gevaccineerd is, zij mochten hun huis enkel in uitzonderlijke omstandigheden verlaten. Maar vanaf maandag zal ook wie gevaccineerd is, dus in lockdown moeten.
Deze maatregelen worden er genomen:
• Horeca en winkels sluiten. Alleen supermarkten, drogisterijen en apotheken mogen openblijven.
• Mensen mogen alleen van huis voor boodschappen, lichaamsbeweging, werk of bezoek aan een arts.
• De lockdown geldt 24 uur per dag.
• De scholen blijven wel open, maar met mondmaskerplicht voor alle leeftijden. Leerlingen mogen als ze dat willen ook thuisblijven.
• Na de evaluatie op 12 december blijft de lockdown sowieso gelden voor de ongevaccineerden.
Oostenrijk is daarnaast het eerste Europese land dat al zijn inwoners verplicht zich te laten inenten tegen het coronavirus. De vaccinatieverplichting gaat op 1 februari 2022 in. “Te velen onder ons hebben zich niet laten vaccineren, dat is de realiteit die we onder ogen moeten zien. We hebben daarom deze moeilijke beslissing moeten nemen", zei Schallenberg. "We willen geen vijfde golf."
Ook is beslist om de derde prik met het vaccin al vier maanden na de tweede prik mogelijk te maken. In Oostenrijk is ongeveer 65 procent van de bevolking gevaccineerd, wat volgens de premier schandalig laag is. Het is de vierde keer dat het land in lockdown gaat. De deelstaten Salzburg en Opper-Oostenrijk kampen met de hoogste infectiecijfers van het land en de ziekenhuizen liggen er vol coronapatiënten. In heel het land liggen per miljoen inwoners net iets meer mensen op de afdelingen intensieve zorg dan bij ons: 48 tegenover 44.
-
Wie sterft vandaag aan corona? ‘De gemiddelde leeftijd is een beetje gedaald’
Terwijl het coronavirus welig rond tiert, stijgt ook het aantal sterfgevallen. Afgelopen maandag waren het er 45. Over wie gaat dat precies? ‘We zien nu toch meer dertigers op intensieve zorg.’
Wannes Nimmegeers -
‘Mijn innerlijke monnik wil er de brui aan geven’: drie weken quarantaine op een Chinese hotelkamer
China heeft nog altijd een van de strengste quarantaineregimes ter wereld. Dus voor correspondent Leen Vervaeke mocht terugkeren naar haar standplaats Peking, moest ze drie weken wachten in een kamer in hotel Leadingmen in het verre Xi’an. Het werden 21 dagen die haar blik op het land hebben veranderd.
Leen Vervaeke -
Cultuursector ziet hoop op succesvol najaar vervliegen: ‘Het grootste probleem is de angstcommunicatie’
In september en oktober groeide bij Mike Naert (Het Depot) en Franky Devos (Voo?uit) de hoop op een normaal najaar. Maar de laatste maand liep de ticketverkoop terug – nog vóór het Overlegcomité besliste om mondmaskers opnieuw te verplichten en sneltests op tafel legde. ‘Het grootste probleem is de angstcommunicatie.’
© Stefaan Temmerman -
Coronacijfers flirten met records in heel Europa: deze landen en regio’s zijn of gaan in lockdown
De coronacijfers stijgen overal in Europa. Het aantal besmettingen piekt naar recordhoogten voor dit jaar, en ook de ziekenhuizen lopen weer vol. Verschillende regio’s en landen voeren daarom een (gedeeltelijke) lockdown in. Een overzicht.
AP -
Duitse gezondheidsminister sluit lockdown niet uit
De coronasituatie in Duitsland is zo zorgwekkend dat een lockdown voor alle inwoners niet kan worden uitgesloten, waarschuwt gezondheidsminister Jens Spahn. Het aantal besmettingen met het coronavirus blijft oplopen en de ziekenhuizen raken steeds voller met coronapatiënten.
"We bevinden ons nu in een situatie waarin we niets kunnen uitsluiten", meent Spahn. Het hoofd van het RKI heeft mensen dringend opgeroepen hun aantal contacten te verminderen. Volgens Lothar Wieler heerst in Duitsland "een grote uitbraak" en is het tijd om op de "noodrem" te trappen.
Omdat het virus zich snel verspreidt, zijn er grote zorgen over de capaciteit van de ziekenhuizen. Het Robert Koch Instituut voor ziektebestrijding (RKI) meldde vrijdag de registratie van 52.970 nieuwe besmettingsgevallen binnen 24 uur en 201 nieuwe sterfgevallen, waarmee het dodental in Duitsland stijgt naar ruim 98.700.
-
Lachaert over vaccinatieplicht zorgpersoneel: 'Afspraak is afspraak'
Ook Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert is ontstemd over het feit dat de PS terugkomt op de afspraak over de verplichte vaccinatie in de zorg. "Onbegrijpelijk. Afspraak is afspraak", zegt Lachaert op Twitter. "Bovendien: afspraak is afspraak. Ofwel kan een vicepremier beslissingen nemen in een kern, ofwel is hij een speelbal. Een partijvoorzitter kan standpunten innemen, maar moet een regering ook laten beslissen", vervolgt de Open Vld-voorzitter.
Het federale kernkabinet besliste begin deze week dat het coronavaccin verplicht wordt voor het zorgpersoneel. Wie zich tegen 1 april niet heeft laten vaccineren, wordt ontslagen. Maar PS-voorzitter Paul Magnette, wiens vicepremier Pierre-Yves Dermagne nochtans mee het licht op groen zette in de kern, trok dat akkoord even later in twijfel. Hij vindt dat er geen sprake kan zijn van een verplichting voor het zorgpersoneel als dat niet voor de hele samenleving geldt.
De PS wil dat zorgpersoneel dat zich niet laat vaccineren niet ontslagen, maar wel geschorst wordt. Daardoor zouden ze een tijdelijke uitkering krijgen, die niet daalt in de tijd. Dermagne zou dit voorstel vrijdagochtend voorleggen in de kern.
Het debat over de verplichte vaccinatie beroerde donderdag al de gemoederen in de Kamer. Premier Alexander De Croo (Open Vld) sloeg de deur daarvoor zo goed als dicht: "Vier landen in de wereld verplichten de vaccinatie: Indonesië, Micronesië, Tadzjikistan en Turkmenistan", zei De Croo. "Geen enkel Europees land overweegt dat. Ik denk dat overtuigen efficiënter is dan verplichten."
-
We sturen zometeen een Coronavirus Update uit
De Morgen wil u zo goed mogelijk informeren over het coronavirus. Met onze extra nieuwsbrief, Coronavirus Update, blijft u op de hoogte met duidelijk nieuws, duiding en de laatste ontwikkelingen over het virus.
We versturen zometeen de e-mail. Laat hieronder uw e-mailadres achter als u de nieuwsbrief ook wil ontvangen.
-
Stakingsaanzegging in Brusselse ziekenhuizen
Twee centrales van de socialistische vakbond - BBTK en ACOD - hebben samen een stakingsaanzegging ingediend voor de Brusselse ziekenhuizen. De druppel was de beslissing van de regering om sancties op te leggen, zoals mogelijk ontslag, voor mensen in de zorg die weigeren om zich te laten vaccineren.
De aanzegging geldt voor alle werknemers in de private en publieke ziekenhuizen in Brussel, zeggen BBTK en ACOD. Ze covert ook acties die gevoerd zouden worden uit onvrede met andere zaken, zoals hoge werkdruk, personeelstekort en besparingen.
De federale regering wil vaccinatie tegen het coronavirus verplicht maken voor het zorgpersoneel. Vanaf 1 april volgend jaar kan zorgpersoneel dat zich niet laat vaccineren, ontslagen worden. Of het ook echt zo ver komt, blijft afwachten, nu de PS zich toch weer tegen het voornemen heeft gekeerd.
De Franstalige christelijke overheidsvakbond CSC Services publics diende donderdag al een stakingsaanzegging in voor de Waalse ziekenhuizen.
Lees ook: Federale regering kibbelt over verplichte vaccinatie: ‘Beslissingen die je neemt, die voer je uit’
-
Van politiek gekibbel tot taaie varianten: hoe de coronacrisis voor de vierde keer ontplofte
De rode vlaggen vielen onmogelijk te negeren. Toch drong de ernst van de coronasituatie de voorbije maanden amper door tot de Belgische politiek.
BELGA -
'Verkoopster op dierenmarkt Wuhan was als eerste besmet met coronavirus'
De eerste COVID-besmetting deed zich voor bij een verkoopster op de dierenmarkt in de Chinese grootstad Wuhan. Dat staat in een wetenschappelijk artikel dat de Canadese viroloog Michael Worobey publiceerde in het tijdschrift Science. Opvallend is dat hij de eerste besmetting enkele dagen later dateert dan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
In een eigen onderzoek had de WHO gesteld dat de eerste coronabesmetting plaatsvond bij een man die nooit naar de dierenmarkt in Wuhan was geweest. Maar Worobey spreekt die bevinding dus tegen. Volgens hem is er een "stevig bewijs" voor de these van een dierlijke oorsprong van het virus. Een verkoopster die op de markt werkte, wordt daarbij als 'patient zero' gezien.
Worobey analyseerde voor zijn onderzoek de meldingen die twee ziekenhuizen hadden gedaan, nog voordat er een waarschuwing werd verspreid. Die gevallen zijn ofwel verbonden aan de dierenmarkt, ofwel geografisch rond die markt geconcentreerd.
Lees ook: Hoe erg is de vierde golf nu echt? Dit zeggen cijfers en grafieken
"In een stad van 11 miljoen mensen wordt de helft van de eerste gevallen in verband gebracht met een plaats ter grootte van een voetbalveld", verduidelijkt Michael Worobey in een interview met de krant New York Times. "Het wordt erg moeilijk om dat patroon te verklaren als de epidemie niet op die markt is gestart."
Worobey stelt ook dat de persoon die volgens het WHO-rapport op 8 december 2019 ziek werd, eigenlijk pas acht dagen later ziek zou zijn geworden. De verkoopster die ziek werd op 11 december kan dan wel degelijk de eerste COVID-patiënt geweest zijn.
Peter Daszak, een van de wetenschappers die betrokken was bij het WHO-onderzoek, heeft zich in een reactie aan New York Times achter de bevindingen van Worobey geschaard. "De datum van 8 december was een fout", klinkt het.
AFP - Beeld ter illustratie. -
Federale regering kibbelt over verplichte vaccinatie: kernkabinet moet knoop doorhakken
Het federale kernkabinet komt vanochtend bij elkaar om zich te beraden over de mogelijke verplichte vaccinatie in de zorg en zelfs in de hele samenleving. Regeringspartij PS verzet zich na een akkoord begin deze week dan toch tegen een verplichting voor enkel het zorgpersoneel, waardoor een conflict dreigt. Dat meldt de VRT.
De Franstalige socialisten verzetten zich vooral tegen een echt ontslag voor wie als zorgkundige het vaccin weigert, zolang niet iedereen verplicht wordt. De PS houdt het liefst bij een opschorting van het contract vanaf april 2022. Daardoor zou de persoon in kwestie tijdelijke werkloosheid kunnen blijven krijgen, zonder dat die daalt in de tijd.
-
Europa beslist over coronavaccin vanaf vijf jaar
Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) neemt naar verwachting eind volgende week een beslissing over de goedkeuring van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech voor kinderen van vijf jaar en ouder. Het onderzoek naar de gegevens verloopt voorspoedig, zei het EMA in Amsterdam.
Het vaccin is tot nu toe alleen goedgekeurd in de EU voor mensen van 12 jaar en ouder. Aanvankelijk had de EMA een besluit aangekondigd voor het einde van het jaar. In Israël en de VS kunnen kinderen vanaf vijf jaar wel al worden gevaccineerd met het Pfizer/BioNTech-vaccin.
-
Coronapatiënten op intensieve zorg nemen toe tot 578, maandag meer dan 20.000 nieuwe besmettingen
De coronacijfers blijven de verkeerde kant opgaan in België. In de week van 12 tot en met 18 november werden gemiddeld 250 mensen per dag in het ziekenhuis opgenomen met een coronabesmetting. Dat is 20 procent meer dan vorige week.
Er liggen nu bijna 2.900 coronapatiënten in onze ziekenhuizen, van wie 578 op intensieve verzorging.
Ook het aantal bijkomende coronagevallen neemt nog altijd toe. Tussen 9 en 15 november werden gemiddeld 11.254 besmettingen per dag vastgesteld, wat een stijging met 14 procent is in vergelijking met de voorgaande week.
Ook het aantal nieuwe besmettingen neemt nog altijd toe. Maandag zijn er voor het eerst sinds 27 oktober vorig jaar meer dan 20.000 nieuwe infecties in één dag genoteerd. Dat blijkt uit de gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano.
-
Nog twee maanden uitgestelde zorg
De ziekenhuizen zitten al op hun tandvlees, maar uit de berekeningen die UAntwerpen en UHasselt maakten voor het Overlegcomité, blijkt dat er nog minstens twee maanden met uitgestelde zorg volgen. Uit de modellen blijkt dat er over een week, op 26 november, minstens 740 patiënten op de afdelingen intensieve zorg zullen liggen.
Wannes Nimmegeers -
Twee op de drie Belgen zou begrip hebben voor nieuwe lockdown
De nieuwe coronamaatregelen zijn onvoldoende voor de helft van de Belgen. Meer nog: 65 procent van de ondervraagden zou begrip hebben voor een nieuwe lockdown. Voor een verplichte vaccinatie is het draagvlak zelfs nog groter (67 procent). Dat blijkt uit een enquête die het onderzoeksbureau Ipsos uitvoerde in opdracht van Het Nieuwsblad.
Amper 3 procent van de Belgen schat de kans op een normale kerst en Nieuwjaar "zeer groot", zo blijkt ook uit het onderzoek. Nog eens 18 procent noemt de kans "groot". Alle anderen - een grote meerderheid van 79 procent - zien maar weinig hoop. Zij achten de kans klein tot heel klein dat we normaal kunnen vieren met veel vrienden en familieleden.
De mening over de aanpak van de regeringen is dan weer heel verdeeld. Vier op de tien Belgen zijn tevreden, de anderen vinden de aanpak niet goed. De Franstaligen zijn opvallend milder dan de Vlamingen. Ook leeftijd speelt een rol. Van de 65-plussers is 52 procent positief, terwijl dat bij de 18- tot 24-jarigen maar 37 procent is.
-
Geen coronapas, geen loon in Duitsland
In Duitsland moeten werknemers zonder coronapas er rekening mee houden dat ze geen salaris meer krijgen. Als ze niet kunnen aantonen dat ze zijn gevaccineerd, genezen of getest (3G), dan mogen ze niet gaan werken. Het bedrijf kan dan besluiten je geen loon te betalen, waarschuwt minister van Werkgelegenheid Hubertus Heil (SPD).
Ongevaccineerden moeten met een actuele test bewijzen dat ze niet zijn besmet met corona. Wie geen bewijs heeft, mag de werkvloer niet betreden. Werkgevers moeten de 3G-regel op de werkplek, die nog deze maand ingaat, zelf controleren, aldus Heil.
-
Europa kleurt nog meer donkerrood op coronakaart: besmettingen nemen (bijna) overal toe
De coronabesmettingen nemen overal in Europa toe. Verschillende landen kleuren nu volledig donkerrood op de geüpdatete kaart van het Europese Centrum voor Ziektebestrijding en -controle (ECDC).
Opvallend is dat verschillende landen nu ook integraal donkerrood kleuren. Zo veranderde de situatie in IJsland, Griekenland, Hongarije en Tsjechië van gedeeltelijk rood naar volledig donkerrood.
Hetzelfde geldt voor de Nederlandse provincies Groningen en Drenthe, die tot deze week de enige rode regio's waren in een overwegend donkerrood Nederland. In Duitsland zijn de deelstaten Baden-Württemberg, Saksen-Anhalt, Brandenburg en de regio rond Berlijn donkerrood geworden.
Corsica gaat van oranje naar rood, net zoals de andere Franse regio's Bretagne, Centre-Val de Loire, Nouvelle-Aquitaine, Auvergne-Rhône-Alpes en Provence-Alpes-Côte d'Azur. De situatie in Spanje is deze week niet gekend door "geen beschikbare data", volgens de Europese coronakaart.
De epidemiologische situatie verbeterde enkel in Roemenië, waar bepaalde regio's van donkerrood naar rood gingen, en in de Finse autonome eilandengroep Åland die opnieuw groen is.
ECDC -
Duitsland gaat ongevaccineerden weren bij hoge coronadruk
Duitsland gaat de toegang tot het openbare leven voor ongevaccineerden beperken in regio’s waar ziekenhuizen overbelast raken met coronapatiënten. Dat hebben de bondsregering en deelstaten afgesproken in reactie op de hevige vierde besmettingsgolf die Duitsland overspoelt, zo maakte bondskanselier Angela Merkel donderdag bekend.
In gebieden waar de coronabelasting van de ziekenhuizen boven een bepaald niveau komt hebben alleen nog gevaccineerden en mensen die van een recente coronabesmetting zijn hersteld toegang tot restaurants, musea en culturele of sportieve evenementen. Die zogenoemde 2G-maatregel wordt in een aantal Duitse deelstaten nu al toegepast.
Gaat het nog verder de verkeerde kant op, moeten ook gevaccineerde of herstelde personen een negatieve test laten doen voordat zij een voorstelling, kapper of wedstrijd mogen bezoeken. En als dat ook niet volstaat, komen er verdergaande maatregelen. Een speciale wet die dat mogelijk maakt werd donderdag door de Bondsdag aangenomen.
De deelstaten besloten verder dat zorgpersoneel zich moet laten inenten tegen het coronavirus. Er komt een vaccinatieplicht voor medewerkers van ziekenhuizen, verzorgingshuizen en bejaardencentra. Duitsland volgt daarmee België en Frankrijk. De vaccinatie-adviescommissie beveelt intussen boosterprikken aan voor iedereen boven 18 jaar.
Saksen, de zwaarst getroffen deelstaat, overweegt intussen een gedeeltelijke lockdown, waarbij onder meer theaters, concertzalen en voetbalstadions gesloten worden. De oostelijke deelstaat heeft de laagste vaccinatiegraad en de hoogste besmettingscijfers van Duitsland. Saksen, een bolwerk van de radicaal-rechtse AfD-partij, herbergt veel vaccinsceptici en actieve tegenstanders van de coronamaatregelen.
-
Medicijn van AstraZeneca biedt meer dan 80 procent bescherming tegen ernstige Covid-19, zowel preventie als behandeling
Het Brits-Zweedse farmaconcern AstraZeneca heeft vandaag bekendgemaakt dat zijn antilichaampreparaat zes maanden lang meer dan 80 procent bescherming biedt tegen ernstige COVID-19. Het middel, AZD7442 of Evusheld, kan zowel ingezet worden voor preventie als behandeling en is in beide gevallen doeltreffend, klinkt het.
AstraZeneca voerde twee aparte studies uit, de Provent- en Tackle-studie. Aan beide onderzoeken namen veel deelnemers met onderliggende gezondheidsrisico's deel. De deelnemers worden nog meerdere maanden gevolgd.
Uit de ene studie bleek dat het geneesmiddel het risico op de ontwikkeling van symptomatische COVID-19 met 83 procent vermindert na zes maanden. De andere studie wees uit dat het middel, dat via een injectie toegediend wordt, het risico op ernstige ziekte of overlijden met 88 procent vermindert. In dat geval moet de patiënt het middel wel binnen de drie dagen na de eerste symptomen krijgen.
Goedkeuring Europa
AstraZeneca wijst er wel op dat een vaccin de belangrijkste eerste verdediging is tegen COVID-19. "AZD7442 kan vooral een oplossing bieden voor mensen die zich om medische redenen niet kunnen laten vaccineren", aldus professor Montgomery.
Het bedrijf vroeg vorige maand in de VS al een noodgoedkeuring aan voor AZD7442 als preventief middel. En in het Verenigd Koninkrijk zijn de bevoegde diensten het middel nog versneld aan het evalueren. AstraZeneca is ook van plan om een vergunning voor het antilichaampreparaat aan te vragen bij het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA.
AZD7442 bestaat uit twee zogenoemden monoklonale antilichamen. Dat zijn antistoffen die in het laboratorium zijn nagemaakt, op basis van stoffen die zijn verkregen met behulp van herstellende coronapatiënten.
-
Nieuwe besmettelijkere versie van de deltavariant verschijnt in het Verenigd Koninkrijk
Een nieuwe en besmettelijkere versie van de deltavariant van Covid-19 is aan een snelle opmars bezig in het Verenigd Koninkrijk. Dat blijkt uit de meest recente REACT-studie, een grootschalige reeks van coronaonderzoeken besteld door de Britse overheid.
Volgens de laatste resultaten blijkt de subvariant AY.4.2, zoals die heet, momenteel goed voor ongeveer twaalf procent van de verzamelde stalen in het meest recente overheidsonderzoek. In dat onderzoek werd er een dagelijkse groei in besmettingen opgemeten van 2,8 procent, tussen 19 oktober en 5 november. De onderzoekers zeggen er wel bij dat de nieuwe subvariant voorlopig minder coronasymptomen, zoals kortademigheid, veroorzaakt.
-
Blijf op de hoogte
Wil u helemaal mee zijn met het nieuws van de dag? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief, zo hoeft u niets te missen.
-
EMA beslist eind volgende week over vaccin voor kinderen van 5 jaar en ouder
Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) neemt naar verwachting eind volgende week een beslissing over de goedkeuring van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech voor kinderen van vijf jaar en ouder. Het onderzoek naar de gegevens verloopt voorspoedig, zei het EMA vandaag in Amsterdam. Het vaccin is tot nu toe alleen goedgekeurd in de EU voor mensen van 12 jaar en ouder. Aanvankelijk had de EMA en besluit aangekondigd voor het einde van het jaar.
Tot nu toe is er in de EU geen coronavaccin dat werd goedgekeurd voor kinderen onder de twaalf jaar. In Israël en de VS kunnen kinderen vanaf vijf jaar wel al worden gevaccineerd met het Pfizer/BioNTech-vaccin.
De fabrikanten hadden in oktober een aanvraag ingediend om hun vaccin ook in Europa te laten goedkeuren voor kinderen van vijf tot elf. Ook de Amerikaanse fabrikant Moderna heeft een goedkeuring aangevraagd voor zijn vaccin in de EU voor kinderen van zes tot elf jaar oud.
-
Duitse werknemers zonder coronapas dreigen loon mis te lopen
In Duitsland moeten werknemers zonder coronapas er rekening mee houden dat ze mogelijk geen salaris meer krijgen. Als ze niet kunnen aantonen dat ze zijn gevaccineerd, genezen of getest (3G), dan mogen ze niet gaan werken. Een werkgever kan dan besluiten het loon in te houden, waarschuwt minister van Werkgelegenheid Hubertus Heil (SPD).
Ongevaccineerden moeten met een test bewijzen dat ze niet zijn besmet met corona, benadrukt Heil. "Doe je dat niet, dan mag je het bedrijf niet in en dan moet je verwachten dat er bijvoorbeeld geen sprake is van doorbetaling van loon", aldus de bewindsman tegenover Duitse media.
Werkgevers moeten de 3G-regel op de werkplek, die nog deze maand ingaat, controleren, aldus Heil.
AFP -
Duitsland tekent recordaantal nieuwe besmettingen op
Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Duitsland is sterk gestegen en heeft donderdag voor het eerst de kaap van 60.000 overschreden. Op één dag tijd hebben de gezondheidsdiensten 65.371 nieuwe coronabesmettingen gemeld aan het Robert Koch Instituut voor ziektebestrijding (RKI), de Duitse tegenhanger van Sciensano. Er zijn in 24 uur tijd in Duitsland ook 264 mensen aan het virus overleden.
Lees ook onze analyse: Duitse artsen waarschuwen voor een volle intensieve zorg: het gaat mis in het ‘voorbeeldland’
Binnen Duitsland verschillen de besmettingscijfers van deelstaat tot deelstaat. Ze zijn het hoogst in de deelstaten waar de vaccinatiegraad het laagst is, zoals Saksen, Thüringen en het oosten van Beieren.
"We zitten momenteel in een ernstige noodsituatie", aldus Lothar Wieler, de voorzitter van het RKI. "We zullen een zeer slecht kerstfeest hebben als we geen tegengas geven."
Donderdag zal bondskanselier Angela Merkel op een coronatop een onderhoud hebben met de premiers van de zestien deelstaten. De deelstraatpremiers streven naar een uniforme aanpak van de coronamaatregelen.
-
Crevits: 'Aandeel telewerkers in Vlaanderen zal moeten stijgen naar 40 à 50 procent'
Om de oplopende circulatie van het coronavirus de kop in te drukken, moet iedereen zijn steentje bijdragen, dus ook de werkgevers en werknemers. Dat heeft Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) donderdag nog eens benadrukt in De Ochtend (Radio 1). "In augustus was in Vlaanderen nog een derde van de werknemers aan het telewerken, nu zal dat moeten stijgen naar 40 à 50 procent", zei ze.
Het Overlegcomité besliste gisteravond dat werknemers voor wie het praktisch mogelijk is opnieuw moeten telewerken: minstens vier dagen per week tot 12 december, daarna minstens drie dagen tot 28 januari. De werkgeversorganisaties reageerden meteen afwijzend op het verplicht karakter van de maatregel.
De beslissing werd niet genomen omdat het in de bedrijven niet goed gaat, "maar omdat we garanties willen dat de circulatie van het virus stopt", zei Crevits donderdagochtend. "Het is voor de werkgevers zuur omdat ze vorige week samen met de vakbonden nog maar opgeroepen hebben om opnieuw te gaan telewerken. Ze hadden graag een aanbeveling in die zin gezien, maar de cijfers zijn nu wat ze zijn. Als de experten zeggen dat je meer op telewerk moet inzetten, kun je dat niet zomaar naast je neerleggen."
Crevits benadrukte dat de verplichting maar voor een korte periode geldt. "Het is tot eind januari. Als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt, kunnen we daarna weer vooruit."
BELGA -
Dadelijk sturen we een nieuwe update
Wil u helemaal mee zijn met het nieuws van de dag? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.
-
Leerlingen in Brussel en Wallonië moeten geen mondmasker dragen op school
In Wallonië en Brussel moeten leerlingen, in tegenstelling tot in Vlaamse scholen, geen mondmasker dragen op school. Dat heeft de administrateur-generaal van het Franstalig onderwijs, Julien Nicaise, gezegd aan de RTBF.
In Vlaanderen moeten leerlingen vanaf het vijfde leerjaar opnieuw een mondmasker aan in de klas. Het Franstalig onderwijs koos er echter voor om de mondmaskers vooralsnog achterwege te laten, iets wat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke betreurt. Hij vindt het jammer "dat men verkiest om leerlingen in quarantaine te plaatsen of klassen te sluiten" in plaats van mondmaskers te dragen.
-
Na de nieuwe maatregelen van het Overlegcomité: welke vragen heeft u nog?
Moet ik een mondmasker op tijdens mijn trouwreceptie? Kan ik nog naar de discotheek als ik niet gevaccineerd ben? Hoeveel vrienden mag ik thuis ontvangen? Zit u nog met vragen na de nieuwe coronamaatregelen van het Overlegcomité? Laat het ons weten.
-
Vandenbroucke: ‘Deze maatregelen zijn absolute minimum, anders zitten we binnenkort in complete lockdown’
De nieuwe coronamaatregelendie vanaf zaterdag ingaan en voorlopig gelden tot 28 januari, zullen “streng gecontroleerd” worden. Dat heeft federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) gezegd op de persconferentie na het Overlegcomité. “Als we dit niet doen, dan zitten we binnenkort in een complete lockdown”, voegde Vandenbroucke daarna toe bij VTM NIEUWS.
Bekijk ook: dit overzicht van de nieuwe maatregelen
Vandenbroucke benadrukte het belang van solidariteit en dat het geen zin heeft om bepaalde sectoren met de vinger te wijzen. “Als er maatregelen genomen moeten worden in scholen, is dat niet de schuld van de scholen. Als er maatregelen genomen moeten worden in de discotheken, is dat niet de schuld van de discotheken. We moeten overal sterk ingrijpen. Het virus is taai, maar samen zijn we taaier”, aldus Vandenbroucke.
“De inspectie Volksgezondheid zal optreden als er geen CO2-meter aanwezig is in de horeca en als er geen actieplan is voor het bewaken van de luchtkwaliteit. De politie moet ook optreden als de coronapas niet correct wordt gebruikt, die vraag is uitdrukkelijk gesteld aan Binnenlandse Zaken en de burgemeesters. Als we de maatregelen niet ernstig controleren, gaan we er niet komen.”
EPA -
Eventsector voelt nu al de impact van de coronacijfers: geen sluiting, toch amper volk
Het regende de voorbije dagen annulaties binnen de eventsector, en dan moesten de restricties van het Overlegcomité eigenlijk nog komen. Sneltests aan de inkom, dansen met mondmaskers, het kan op weinig bijval rekenen. ‘Ambetant voor bezoekers of onhaalbaar voor organisatoren.’
Wouter Van Vooren - -
▶ Waarom lopen de ziekenhuizen toch weer vol? ‘Vaccins dienen niet om het Rijk der Vrijheid te openen’
De coronacurves gaan opnieuw door het dak, de afdelingen intensieve zorg lopen vol, de moed zakt de zorgsector stilaan in de schoenen. Hoe ernstig is de situatie precies? Hadden de vaccins ons hier niet tegen moeten beschermen? En hoe zit het met die boostershots? ‘Het moreel van de troepen is niet meer wat het was.’
-
Duitse artsen waarschuwen voor een volle intensieve zorg: waarom gaat het dit keer zo mis in het ‘voorbeeldland’?
De druk op Duitse ziekenhuizen neemt toe. Artsen waarschuwen dat de diensten intensieve zorgen (ic’s) binnen drie tot vier weken vol liggen met covidpatiënten. Waarom klinken de alarmbellen in het land dat tijdens eerdere coronagolven nog een voorbeeld was? Drie vragen over de situatie in Duitsland.
-
Met deze stappen blijft thuiswerk haalbaar: ‘Sta op, kleed je aan en ontbijt alsof je naar het werk gaat’
Net nu we de kantoorbanden weer aanhalen, duwt het virus ons terug in ons thuiswerkhok. Hoe hou je het zo aangenaam mogelijk? ‘Contact houden met collega’s is nu ook weer niet zo onmogelijk.’
Thijs Lansbergen -
Dadelijk sturen we een nieuwe update
Wil u helemaal mee zijn met het nieuws van de dag? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.
-
Maandag meer dan 19.000 besmettingen, meer dan 2.800 covid-patiënten in het ziekenhuis
Zowel de coronabesmettingen, ziekenhuisopnames als overlijdens aan de gevolgen van een covid-infectie blijven stijgen in ons land. In de ziekenhuizen lijkt de stijging nu iets trager te gaan, al werden gisteren voor het eerst in een half jaar opnieuw meer dan 300 patiënten opgenomen.
Tussen 8 en 14 november werden gemiddeld 10.494 besmettingen per dag vastgesteld, wat een stijging met 27 procent is in vergelijking met de voorgaande week. De R-waarde daalde wel licht tot 1,12, wat betekent dat 100 besmette personen gemiddeld 112 anderen aansteken. Zolang het cijfer boven de 1 zit, groeit de epidemie.
Afgelopen maandag werden er minstens 19.306 besmettingen vastgesteld, een nog niet volledig maar nu al absoluut recordcijfer voor dit jaar, en bijna evenveel als het absolute record van de hele pandemie. Eind oktober vorig jaar werden er 22.000 besmettingen in een dag vastgesteld.
Door de stijgingen in het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames bevinden zich intussen 2.809 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen (+24 procent), van wie er 568 op de afdeling intensieve zorg liggen (+26 procent). De cijfers zijn de reden waarom het Overlegcomité gisteren nieuwe maatregelen nam om de circulatie van het virus tegen te gaan.
-
Marc Van Ranst: ‘Als we deze maatregelen niet opvolgen, komen we opnieuw in een onbeheersbare situatie’
In zo goed als elke sector worden de maatregelen tegen het coronavirus weer opgevoerd. Maar is dat voldoende om een nieuwe lockdown tegen te houden? ‘Als we deze maatregelen niet opvolgen, komen we opnieuw in een onbeheersbare situatie’, zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven).
Tim Dirven -
Een hoogrisicocontact, symptomen of een positieve test op coronavirus, wat nu? Deze gids legt het uit
Het regent verkoudheden, coronabesmettingen en quarantaines in ons land. U voelt zich ziek en heeft symptomen van covid? Of u voelt zich helemaal niet ziek maar had een hoogrisicocontact of legde een positieve test af? We leggen u uit wat u in welke situatie moet doen met deze gids.
-
Hoofdarts UZ Gent: 'Ik hoop dat dit zal volstaan'
De hoofdarts van het UZ Gent hoopt dat het pakket maatregelen dat het Overlegcomité heeft genomen, wordt opgevolgd. "Het is belangrijk dat mensen de situatie correct inschatten en dat men de maatregelen volgt", zegt dokter Frank Vermassen na de uiteenzetting van het Overlegcomité. "Ik hoop dat dit zal volstaan. Maar het hangt natuurlijk af van de mate waarin de maatregelen gevolgd zullen worden."
Het UZ Gent zag de voorbije dagen heel wat nieuwe besmettingen en ook de zorgbehoefte neemt toe. "De druk is de laatste dagen verder toegenomen. We hebben 42 patiënten en zowat 30 procent van onze capaciteit op intensieve zorgen is ingenomen. Ik ben dus blij dat deze maatregelen genomen zijn." Ook in andere Gentse ziekenhuizen neemt de druk toe.
"Het is op dit moment ernstig. Maar nog niet hopeloos of dramatisch", vervolgt de Gentse hoofdarts. "Maar we moeten vermijden dat het zo wordt." De maatregelen vormen voor de hoofdarts "een goed evenwicht tussen wat nodig is en wat mogelijk is om de economische en sociale activiteit zoveel mogelijk te garanderen. Ik geloof dat deze maatregelen het verschil kunnen maken. Maar laat me een oproep doen aan de bevolking om te doen wat nodig is. Dan kunnen we de curve de komende dagen naar beneden corrigeren."
"Ik ben geen doemdenker. Maar het is duidelijk dat - indien de situatie toch zou verslechteren - men verder moet verstrengen. Er bestaan niet veel andere oplossingen. Gelukkig is het dankzij de vaccinaties wel zo dat de druk op de ziekenhuizen niet te vergelijken is met wat we in de eerste fase gezien hebben. Het aantal patiënten dat in het ziekenhuis belandt is een stuk lager dankzij de vaccinaties", herinnert Vermassen. "Daarom ben ik erg blij dat de beslissing genomen is om iedereen een derde prik te geven. Dat zal de situatie nog veiliger maken."
-
Mondmasker in Vlaams onderwijs verplicht vanaf 5de leerjaar, scherpere regels CO2-meting
Vanaf 20 november moeten in het secundair onderwijs in Vlaanderen weer mondmaskers gedragen worden. Ze blijven ook gehandhaafd in het 5de en 6de leerjaar, in navolging van de verstrenging van de mondmaskerplicht in de rest van de samenleving vanaf de leeftijd van 10 jaar. Mondmaskers voor 8- of 9-jarigen komen er niet. Dat meldt het kabinet van bevoegd minister Ben Weyts (N-VA) woensdagavond.
De mondmaskers kunnen worden afgezet wanneer iedereen stil zit, er afstand wordt gehouden en er ventilatie is. De bestaande richtlijnen voor ventilatie en CO2-meting worden anderzijds verder aangescherpt, net zoals dat ook gebeurt op de werkplek. De nieuwe maatregelen gaan gelijktijdig in met de maatregelen waartoe het Overlegcomité heeft beslist en gelden zeker tot en met de kerstvakantie.
Wouter Van Vooren Het kabinet-Weyts benadrukt dat het onderwijsveld al sinds het begin van de pandemie sterk inzet op ventilatie. "Scholen hebben vorig schooljaar al middelen gekregen waarmee ook CO2-meters aangekocht konden worden. Het gebruik van CO2-meters werd permanent aanbevolen. De overheid én de onderwijsverstrekkers hebben vervolgens rond ventileren, verluchten én CO2-meting een aanklampend beleid gevoerd. Met succes: zowat 90 procent van de Vlaamse scholen is vandaag aan de slag met CO2-meting, zo blijkt uit een bevraging."
Maar het onderwijsveld zal nu ook 'the last miles' afleggen en zorgen voor een gefaseerde invoering van extra CO2-meters waar nodig, klinkt het, "zodat uiteindelijk alle scholen in beginsel in elk klaslokaal aan de slag zijn met CO2-meting". De Vlaamse overheid zal hiervoor samenwerken met de onderwijsverstrekkers en zal hiervoor ook extra middelen vrijmaken.
-
Verschillende nachtclubs willen naar Raad van State trekken
Verschillende nachtclubs in ons land sluiten niet uit dat ze zich tegen de nieuwe maatregelen zullen verzetten en er geen gevolg zullen aan geven. Dat meldt een verzameling van een veertigtal nachtclubs woensdag in een persbericht. "Sowieso zal er een aantal naar de Raad van State trekken", klinkt het.
Het volledige artikel leest u hier.
Ampere -
Werkgevers en horeca niet tevreden met nieuwe ‘symboolmaatregelen’: ‘Dit is de facto een economische sluiting’
Vanuit werkgeverszijde en de federatie Horeca Vlaanderen wordt overwegend negatief gereageerd op de nieuwe coronamaatregelen. Zeker Matthias Decaluwé van Horeca Vlaanderen is snoeihard voor de ‘symboolmaatregelen’ in horeca. Hij heeft het over ‘een de facto economische sluiting’.
Een overzicht met de eerste reacties op de nieuwe coronamaatregelen leest u hier.
AFP -
Deze coronamaatregelen komen eraan
Het Overlegcomité kondigde de volgende coronamaatregelen aan, die zullen gelden vanaf zaterdag november tot 28 januari:
• De mondmaskerplicht voor publieke binnenruimtes, die nu nog geldt voor iedereen vanaf 12 jaar, wordt verlaagd naar 10 jaar.
• In het onderwijs blijven de regels voor de lagere scholen zoals ze zijn in Vlaanderen: vanaf het vijfde leerjaar moet het mondmasker gedragen worden in de lokalen waar veel leerlingen dicht bij elkaar zitten. De leeftijd van de leerlingen in kwestie speelt geen rol. In het middelbaar, waar veel leerlingen wel al gevaccineerd zijn, keert het mondmasker terug voor alle leerlingen en leerkrachten.
• In alle klaslokalen en "lokalen waar veel mensen samenkomen" in het onderwijs zal er “versneld en veralgemeend” een CO2-meter moeten worden geïnstalleerd. Dat zal ook in de bedrijven moeten gebeuren.
• Het mondmasker wordt opnieuw verplicht in de horeca. Wie neerzit, mag het mondmasker wel afzetten. U moet het dus wel opzetten wanneer u binnenkomt of naar het toilet gaat. De maatregel komt bovenop de verplichte coronapas, die eerder al werd ingevoerd. Oftewel, het Covid Safe Ticket Plus-systeem.
• Die combinatie van Covid Safe Ticket en mondmasker geldt ook in culturele instellingen zoals concertzalen, theaterzalen en schouwburgen, musea en (indoor) pret- en themaparken.
• Discotheken en nachtclubs zullen de keuze krijgen: coronapas én negatieve sneltest of coronapas én mondmasker (maar dan ook tijdens het dansen). Voor danscafés gelden dezelfde regels als voor de rest van de horeca: mondmasker moet verplicht op tenzij je neerzit.
• Ook op publieke en private evenementen, met 50 personen binnen en 100 personen buiten, wordt het mondmasker verplicht bovenop de coronapas.
• Telewerk wordt vier dagen per week verplicht, en dat tot 12 december. Daarna geldt de verplichting voor drie dagen per week.
• Er zal een “nieuwe vaccinatiegolf” moeten komen, dit keer van de boosterprik. De komende weken moet duidelijk worden wanneer de algemene bevolking onder de 65 aan de beurt komt.
De Croo benadrukte ook nog enkele basisregels:
• We moeten onze sociale contacten 'maximaal beperken' en buiten afspreken
• Afstand blijven bewaren
• Draag een mondmasker
• Binnenruimtes zo goed als mogelijk ventileren
Een uitgebreid overzicht van de aangekondigde coronamaatregelen vindt u hier.
Volg de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in deze liveblog
Elke ochtend vindt u op deze pagina de meest recente Belgische cijfers op deze pagina. Op dinsdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
Blijf overal op de hoogte
• Download de gratis app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijke updates.
• Schrijf u in op Coronavirus Update, een extra nieuwsbrief van De Morgen om op de hoogte te blijven van het nieuwe coronavirus.
• We proberen u zo goed mogelijk op de hoogte te houden over het coronavirus Covid-19. Neem een abonnement op De Morgen en steun onze journalistiek.