Woensdag 07/06/2023

LiveblogCoronavirus

Live - Coronavirus. Officieel: België telt al 30.000 coronadoden sinds het begin van de pandemie

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven

België schakelde vrijdag over op code oranje, aangedreven door de dalende coronacijfers. Een aantal coronamaatregelen werden daarbij versoepeld of verdwijnen helemaal. Volg hieronder al het nieuws en de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus.

Redactie

Overal op de hoogte blijven? De app van De Morgen is de beste manier. Download de app en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.

Live
 1. 09:05 23/2/2022

  Nieuw Overlegcomité op 4 maart

  Het Overlegcomité tussen de verschillende regeringen van ons land komt op vrijdag 4 maart opnieuw samen om zich te buigen over de coronatoestand. Dat bevestigt de woordvoerder van premier Alexander De Croo. 

  Mogelijk wordt op die bijeenkomst geschakeld naar code geel op de coronabarometer, waarin heel wat maatregelen wegvallen.

 2. 19:51 21/2/2022

  Dadelijk sturen we een nieuwe update

  Wilt u helemaal mee zijn met het nieuws van de dag? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

 3. 17:20 21/2/2022

  Kaap van 30.000 coronadoden in België gerond

   Sinds het begin van de coronapandemie zijn in België meer dan 30.000 coronadoden geteld. Dat bevestigt viroloog Steven Van Gucht maandag.

  Het virus maakte de meeste slachtoffers in 2020, met twee zware golven. Dat jaar is alleen al goed voor 72 procent van de overlijdens. "Dat was een heel dodelijk jaar, we moeten al teruggaan tot de Spaanse griep om dit soort oversterfte te zien", aldus de viroloog.

  De concrete cijfers zullen dinsdag verschijnen op het dashboard van en in het rapport van gezondheidsinstituut Sciensano.

  Lees ook: Er sterven nog steeds mensen aan covid: ‘Hij stierf met de gedachte dat hij na een week weer wakker zou worden’

  Tim Dirven
 4. 15:00 21/2/2022

  In het nachtleven gelden geen coronaregels meer: ‘Beseffen jullie dat dit twee jaar geleden is?’

  Er waait een frisse wind door het land, letterlijk en figuurlijk. Storm Eunice was dan wel een ongenode gast op de bevrijdingsfeesten, maar sinds vrijdag kunt u weer uitwaaien in clubs, discotheken en het nachtleven tout court. Een leven waar, zolang de zon niet opkomt, even geen coronaregels gelden.

  Lees meer.

  Tine Schoemaker
 5. 13:12 20/2/2022

  Britten hoeven vanaf volgende week niet langer binnen te blijven bij positieve test

  Vanaf aanstaande donderdag hoeven Britten niet langer binnen te blijven als ze positief getest zijn op Covid-19. Hiermee schrapt Boris Johnson de laatste coronamaatregel. De Britse premier zal de dag bestempelen als Covid Freedom Day.

  Ook komt er een einde aan de gratis verstrekking van sneltesten, wat vooral goed nieuws is voor de minister van Financiën. Bij zijn ‘Leven met covid’-plan vertrouwt Johnson vrijwel volledig op de effectiviteit van vaccinaties. Oudere en kwetsbare Britten krijgen de kans om een vierde prik te halen. Tweede op de drie Britten hebben inmiddels drie prikken gehaald. Het aantal besmettingen zit in een vrije val en er zijn, behalve lange wachtlijsten, geen grote problemen in de gezondheidszorg.

  Eerder deze maand was de verplichting om in overdekte, publieke ruimten mondkapjes te dragen reeds gesneuveld. Ook het tonen van een coronapas bij massale evenementen was al afgeschaft. Wie naar de Britse eilanden reist hoeft geen test meer te doen, maar het invullen van een formulier over het verblijf blijft voorlopig nog wel een vereiste. De Labour-oppositie is tegen de laatste versoepelingen. Johnson heeft voorafgaand aan zijn besluit geen advies ingewonnen bij Sage, het Britse OMT.

 6. 07:27 20/2/2022

  Minder dan 3.000 coronapatiënten in ziekenhuizen

  Het aantal patiënten die met een coronabesmetting in de Belgische ziekenhuizen liggen, is tot onder de kaap van de 3.000 gedaald. Dat blijkt uit niet-geconsolideerde cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano, meegedeeld door het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.

  Zaterdag lagen er 2.929 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Ook het aantal coronapatiënten op de diensten intensieve zorg blijft verder afnemen. Zaterdag waren dat er nog 330. Tien dagen eerder waren het er nog meer dan 400.

 7. 04:49 19/2/2022

  Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft dalen

  Het aantal coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen blijft dalen. Vrijdag lagen nog 3.135 mensen in het ziekenhuis, zo blijkt zaterdagochtend uit het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. Dat is een daling met 18 procent. Op de afdelingen intensive care liggen nog 338 patiënten, een daling met 15 procent.

  Ook de andere parameters, op de overlijdens na, gaan in de goede richting: het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus is met 43 procent gedaald, tot gemiddeld nog 11.813 besmettingen per dag in de periode van 9 tot en met 15 februari. In diezelfde periode waren er dagelijks gemiddeld 47,7 overlijdens, een toename met 6 procent.

  Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames blijft ook verder dalen. De laatste zeven dagen ging het gemiddeld om 228,1 opnames, ofwel een daling van 23 procent. Ook het aantal tests blijft dalen: 49.500, of 27 procent minder dan in de week ervoor. Daarvan was 27,8 procent nog positief, en dat is 8 procent lager dan een week daarvoor. 

 8. 13:00 18/2/2022

  Viroloog Van Gucht: 'We evolueren naar staart van vijfde golf'

  "We evolueren stilaan richting de staart van de vijfde golf." Dat heeft viroloog Steven Van Gucht gezegd op een persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum over de coronasituatie in ons land.

  Alle coronaparameters, behalve het aantal overlijdens, gaan in dalende lijn, zo blijkt uit de recentste epidemiologische update van gezondheidsinstituut Sciensano. "Helaas zullen we in de komende dagen wel de kaap van 30.000 coronadoden overschrijden", zegt Van Gucht.

  Wat betreft het aantal bezette bedden op intensieve zorg (350), voldoen de cijfers nu al aan de voorwaarden voor code oranje. "Mogelijk duiken we volgende week onder de 300 bedden. Dat is een van de voorwaarden om naar code geel over te gaan", aldus Van Gucht. De piekbezetting van de vijfde golf lag op maandag 7 februari met een totaal van 440 patiënten.

  Voor het aantal nieuwe ziekenhuisopnames (246) geldt echter nog steeds code rood. "Pas binnen één à twee weken zullen we onder een gemiddelde van 150 opnames per dag gaan", zegt de viroloog. Pas dan is aan beide voorwaarden voor code oranje voldaan. "De drempel van 65 ziekenhuisopnames, die nodig is voor code geel, zullen we pas in de loop van maart bereiken."

  Het aantal nieuwe besmettingen per dag in de periode van 8 tot 14 februari is met 44 procent gedaald tot gemiddeld 12.931. "De besmettingen blijven zo aan hetzelfde tempo dalen als vorige week", aldus Van Gucht. De daling is het sterkst bij kinderen en tieners, met bijna de helft minder gevallen dan vorige week. De meeste besmettingen vinden plaats bij dertigers.

  In Wallonië daalt het aantal besmettingen iets sneller (- 50 procent) ten opzichte van Vlaanderen, met een daling van ongeveer 40 procent. Van Gucht raadt aan het effect van de versoepelingen die vandaag zijn ingegaan eerst een drietal weken af te wachten vooraleer opnieuw te versoepelen. 

  BELGA - Viroloog Steven Van Gucht.
 9. 07:45 18/2/2022

  Aantal besmettingen en hospitalisaties blijft dalen

  Het aantal coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen blijft dalen. Gisteren lagen nog 3.253 mensen in het ziekenhuis, zo blijkt vrijdagochtend uit het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. Dat is een daling met 17 procent. Op de afdelingen intensive care liggen nog 350 patiënten, een daling met 13 procent.

  Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames blijft ook verder dalen. De laatste zeven dagen ging het gemiddeld om 246,1 opnames, of een daling met 17 procent.

  Ook de meeste andere parameters gaan in de goede richting: het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus is met 44 procent gedaald, tot gemiddeld nog 12.931 besmettingen per dag in de periode van 8 tot en met 14 februari. In diezelfde periode waren er dagelijks gemiddeld wel nog 48,9 overlijdens, een toename met 11 procent.

  Bekijk hier alle cijfers en grafieken.

 10. 04:11 18/2/2022

  Politie Ottawa arresteert eerste activisten van vrijheidskonvooi

  De politie is begonnen met het verrichten van arrestaties in het centrum van Ottawa. Zo hoopt ze een einde te maken aan de wekenlange verstoring van het dagelijks en economische leven in de Canadese hoofdstad, veroorzaakt door demonstraties tegen verplichte vaccinatie en andere coronamaatregelen.

  Een van de arrestanten is de 47-jarige Tamara Lich, een van de voornaamste organisatoren van de protesten. Dagny Pawlak, een ander kopstuk van de protesten, noemde de arrestatie van Lich in The New York Times "absoluut ongegrond en een schande voor elke liberale democratie, hoewel geen verrassing".

  Het 'vrijheidskonvooi' in Ottawa begon weken geleden als actie tegen de vaccinatieplicht om de grens met de VS over te mogen. De protesten zorgen voor hardnekkige opstoppingen in Ottawa, waar in het centrum nog altijd zo'n vierhonderd voertuigen van activisten staan, en op wegen tussen Canada en de Verenigde Staten.

  REUTERS - Actievoerders in Ottawa.
 11. 13:00 17/2/2022

  Versoepelingen voor horeca en nachtleven gaan om middernacht al in

  De versoepelingen voor de horeca en het nachtleven, die gepaard gaan met de schakeling naar code oranje van de coronabarometer, gaan om middernacht al in. Dat is beslist na evaluatie en overleg met de lokale besturen. Vanaf vannacht kan er dus weer gefeest worden.

  Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) had gisteren laten verstaan dat de maatregelen pas vrijdag in de loop van de dag zouden ingaan. Minister Verlinden noemde dat een absurde situatie. “Het is absurd om de regels om 5 uur morgenochtend te laten ingaan, terwijl we weten dat studenten vanavond al willen feesten.”

  Nu is dus beslist dat de coronabarometer vanaf middernacht op oranje staat. Concreet betekent dit dat het sluitingsuur in de horeca vervalt en alle danscafés weer open mogen. De mondmaskerplicht voor kinderen tussen 6 en 12 jaar geldt wel nog tot en met morgen. Kinderen mogen dus pas vanaf maandag hun mondmasker aflaten.

 12. 07:06 17/2/2022

  Van de coronahel naar de hemel, in een paar weken: hoe het virus wetenschap en politiek blijft verrassen

  Code oranje komt eraan. In zeven weken tijd ging het coronabeleid van een totale sluiting van de cultuursector naar een ‘luchtige lente’. Met dank aan de zoveelste coronaverrassing: omikron, de variant die de ziekenhuizen niet overspoelde. Een blik achter de schermen, vol frustratie tussen experts en beleid.

  Lees het volledige artikel.

 13. 07:01 17/2/2022

  Steeds minder coronapatiënten in de ziekenhuizen: bekijk de meest recente coronacijfers

  Het aantal coronabesmettingen in ons land blijft fors dalen. Ook het aantal coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen blijft dalen. Woensdag lagen nog 3.352 mensen in het ziekenhuis. Dat is een daling met 18 procent. Op intensieve zorg liggen nog 353 patiënten, een daling met 18 procent, zo blijkt uit het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. Alleen de sterftecijfers gaan nog licht omhoog.

 14. 06:00 17/2/2022

  Politie Ottawa dreigt met inbeslagname trucks van betogers

  De politie van Ottawa dreigt deelnemers van het truckersprotest te arresteren of hun trucks in beslag te nemen. Agenten hebben betogers een officiële waarschuwing gegeven. Sinds eind januari protesteren mensen in de Canadese hoofdstad tegen coronamaatregelen en de regering. "Je moet onmiddellijk stoppen", aldus de waarschuwing.

  In het bericht wijst de politie betogers erop dat zij inwoners van Ottawa hinderen in hun dagelijks leven. "Door jullie moeten bedrijven sluiten", schrijft de politie. De autoriteiten dreigen verder met boetes of het intrekken van rijbewijzen.

  Demonstranten kunnen in de waarschuwing ook lezen dat als zij zich schuldig maken aan illegale activiteiten bij het protest, zij mogelijk de Verenigde Staten niet meer in mogen.

  Het protest begon weken geleden als actie tegen de vaccinatieplicht om de grens met de VS over te mogen. De demonstraties zorgen voor hardnekkige opstoppingen in Ottawa en op wegen tussen de Verenigde Staten en Canada.

  Lees ook. ‘Niet minder dan een volksrevolutie’: Canadees truckersprotest kreeg ook donaties uit België

 15. 21:00 16/2/2022

  Facon erkent dat urgentie vaccinatieplicht voorbij is, hamert op belang denkoefening

  Coronacommissaris Pedro Facon maakte vandaag zijn opwachting in de Kamercommissie Volksgezondheid tijdens een hoorzitting over de verplichting van het coronavaccin en het eventuele omvormen van het Covid Safe Ticket naar een vaccinatiepas. 

  De coronacommissaris erkende dat de urgentie met de huidige coronacijfers afgenomen is, maar waarschuwde er in dezelfde adem wel voor om de denkoefening en het juridische kader nu al uit te werken, voor wanneer een toekomstige golf of variant de urgentie terug zou verhogen. Dan moet er namelijk snel geschakeld kunnen worden, aangezien de besluitvorming steevast tijd vraagt.

  De coronacommissaris benadrukte ook dat met code geel van de coronabarometer het CST de kast in gaat, maar dat dat er dan, indien nodig, ook misschien weer moet worden uitgehaald, al dan niet in een gewijzigde vorm.

  BELGA - Coronacommissaris Pedro Facon.
 16. 19:00 16/2/2022

  Groot-Brittannië vaccineert nu ook kinderen van 5 tot 11 jaar

  Groot-Brittannië zal nu ook kinderen van vijf tot elf jaar vaccineren tegen het coronavirus. Dat hebben de deelstaten, die elk bevoegd zijn voor hun coronabeleid, bevestigd.

  Nadat Wales dinsdag zijn vaccinatieplannen uit de doeken had gedaan, kiezen woensdag ook Engeland, Schotland en Noord-Ierland ervoor om hun vaccinatiecampagne voor jonge kinderen uit te breiden.

  Het vaccinatieprogramma voor 5- tot 11-jarigen gaat in april van start met als doel "de bescherming tegen mogelijke nieuwe coronagolven verhogen terwijl we leren leven met het virus", zo stelde de Britse minister van Volksgezondheid Sajid Javid.

  Groot-Brittannië is met ongeveer 160.000 coronadoden één van de meest getroffen landen. Sinds het begin van de vaccinatiecampagne in december 2020 kreeg 91,3 procent van de Britten boven de twaalf jaar een eerste dosis. 85 procent van de Britten is twee keer gevaccineerd en 66 procent is geboosterd, volgens de laatste cijfers.

 17. 15:43 16/2/2022

  Minister Weyts: geen scholen meer gesloten wegens corona

  Er zijn geen scholen meer gesloten omwille van corona, terwijl dat er eind januari nog ruim honderd waren. Dat laat het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) weten vandaag. 

  Eind januari werden de quarantaineregels in het onderwijs nog versoepeld. Enkel leerlingen die besmet zijn of coronasymptomen vertonen, moeten nog thuis blijven. Een klas hoeft ook niet langer volledig in quarantaine na vier besmettingen. Dat heeft geleid tot een gevoelige daling van het aantal gesloten klassen en scholen.

  Vorige week waren er nog 2 op de 4.000 scholen die de deuren dicht moesten doen, vandaag heeft het kabinet-Weyts geen meldingen van gesloten scholen.

 18. 15:30 16/2/2022

  Dadelijk sturen we een nieuwe update

  Wilt u helemaal mee zijn met het nieuws van deze ochtend? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief. Zo hoeft u niet te missen.

 19. 14:15 16/2/2022

  Oostenrijk heft zo goed als alle coronaregels op, ook voor toeristen

  Oostenrijk maakt vanaf 5 maart een einde aan bijna alle coronamaatregelen. Het wordt voor buitenlanders ook makkelijker om naar Oostenrijk te reizen. De aanvullende inreisbeperkingen vervallen, wat betekent dat toeristen alleen nog in het bezit moeten zijn van een vaccinatie-, herstel- of testcertificaat.

  Het gebruik van coronapassen in winkels, horecazaken en op veel andere plekken valt weg, schrijft de Oostenrijkse krant Kronen Zeitung. Vanaf 5 maart is een coronapas alleen nog verplicht op risicovolle locaties zoals ziekenhuizen en verpleeghuizen.

  Er komt volgens de krant ook een versoepeling van de mondmaskerplicht. Mondmaskers blijven verplicht in de zorg, het openbaar vervoer en essentiële winkels zoals apotheken en supermarkten.

  EPA - Archiefbeeld Wenen.
 20. 11:00 16/2/2022

  Derde prik voor mensen die vaccin Johnson & Johnson kregen

  De regering heeft het licht op groen gezet om een derde prik te geven aan iedereen die het Johnson & Johnson-vaccin toegediend kreeg. Dat melden VTM NIEUWS en Het Laatste Nieuws. 

  Het vaccin van Johnson & Johnson was het enige goedgekeurde vaccin in ons land waar maar één dosis van nodig was. Ongeveer 363.000 mensen kregen het toegediend, waaronder 243.000 Vlamingen.

  Uit een Amerikaanse studie, die gepubliceerd werd in het vakblad Science, bleek echter dat het coronavaccin van Johnson & Johnson zes maanden na de toediening nog maar voor 13,1 procent beschermde tegen een besmetting met het coronavirus. Daarom adviseerde de Hoge Gezondheidsraad (HGR) op 9 november vorig jaar om deze mensen een extra vaccin aan te bieden, een advies dat de ministers van Volksgezondheid volgden.

  De extra prik moest minstens twee maanden na de eerste worden toegediend en de Hoge Gezondheidsraad adviseerde om die te zetten met het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna. Begin december gingen de eerste uitnodigingen de deur uit.

  Nu heeft de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid (IMC) dus groen licht gegeven voor een derde prik. 

 21. 07:08 16/2/2022

  Oxfam: 'EU gooit 55 miljoen coronavaccins weg'

  De EU gaat tegen eind februari 55 miljoen doses coronavaccins weggooien, veel meer dan de 30 miljoen doses die het aan Afrika heeft gegeven tot nu toe in 2022. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de People's Vaccine Alliance, waar Oxfam deel van uitmaakt.

  "De EU blijft niet alleen voorstellen blokkeren om afstand te doen van intellectuele eigendomsrechten op vaccins, die fabrikanten op het Afrikaanse continent in staat zouden stellen hun eigen coronavaccins te produceren, ze stockeert ook miljoenen doses waarvan de vervaldatum verstrijkt voor het einde van de maand", waarschuwt de organisatie, aan de vooravond van de bijeenkomst van Afrikaanse en Europese leiders woensdag op een top.

  REUTERS - Een vrouw wordt gevaccineerd op een markt in het Nigeriaanse Wuse

  "Ondanks de zogenaamde speciale relatie met Afrika, geeft de EU - 's werelds grootste exporteur van vaccins - prioriteit aan de verkoop van EU-vaccins aan rijke landen", betreurt Oxfam. "Slechts acht procent van de EU vaccinexport ging naar het Afrikaanse continent. De cijfers voor Duitsland zijn nog slechter; slechts één procent van de vaccinexport van BioNTech, het Duitse farmaceutische bedrijf achter het Pfizer-vaccin, is naar Afrika gegaan."

  Oxfam schat dat sinds het begin van het jaar in Afrika een kwart miljoen mensen overleden zijn door de coronapandemie, bijna 7.000 mensen per dag. Vanwege de zeer lage vaccinvoorraden heeft tot nu toe slechts 11 procent van de mensen in Afrika hun eerste twee coronavaccins gekregen. 

 22. 07:08 16/2/2022

  WHO meldt wereldwijd sterke daling van aantal coronagevallen

  Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het aantal nieuwe coronagevallen wereldwijd de afgelopen week met bijna een vijfde gedaald. Tussen 7 en 13 februari zijn er zo'n 16 miljoen gevallen gemeld bij de VN-organisatie in Genève - 19 procent minder dan in de week ervoor, zo maakte de WHO gisterenavond bekend in haar laatste coronastatistieken.

  Het voorlopige hoogtepunt van de pandemie werd bereikt in de laatste week van januari met meer dan 22 miljoen gevallen. Daarna begonnen de cijfers begin februari te dalen.

  Afgelopen week zijn er vanuit bijna alle regio's minder nieuwe gevallen gemeld. Alleen in de westelijke Stille Oceaan met Oost-Azië en Oceanië nam het aantal toe.

  De WHO rapporteerde echter niet alleen een daling van het aantal coronagevallen, maar ook een gestage toename van BA.2, een subvariant van de ommikronvariant, die nog sneller kan worden overgedragen. BA.2 was begin februari verantwoordelijk voor meer dan een vijfde van alle gevallen van omikron die wereldwijd werden geanalyseerd. BA.2 is in opkomst in landen met zowel stijgende als dalende omikroncijfers.

 23. 06:58 16/2/2022

  Twee nieuwe coronagevallen vastgesteld op Winterspelen

  Op de Olympische Winterspelen in het Chinese Peking zijn twee nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Het gaat niet om sporters of begeleiders, meldt het organisatiecomité.

  Eén besmetting is ontdekt bij een test na aankomst op de luchthaven van Peking. De tweede is vastgesteld bij de meer dan 69.000 dagelijkse coronatests in het 'gesloten circuit', de bubbel met iedereen die betrokken is bij de Winterspelen. Sinds het begin zijn in totaal al 435 besmettingen vastgesteld.

  De Winterspelen worden gehouden onder strikte coronaregels. Alle deelnemers aan de Winterspelen zijn volledig afgezonderd van de Chinese bevolking, of het nu gaat om atleten, hun begeleiders of journalisten. Om infecties zo snel mogelijk op te sporen moet elke deelnemer dagelijks een PCR-test ondergaan, na een eerste test bij aankomst in China

 24. 05:46 16/2/2022

  Coronacijfers blijven goede richting ingaan

  Het aantal coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen blijft dalen. Dinsdag lagen nog 3.514 mensen in het ziekenhuis, zo blijkt uit het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. Dat is een daling met 16 procent. Op de afdelingen intensive care liggen nog 363 patiënten, een daling met 16 procent.

  Net als maandag gaan alle cijfers, op de overlijdens na, in de juiste richting: het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus is met 46 procent gedaald, tot gemiddeld nog 14.822 besmettingen per dag in de periode van 6 tot en met 12 februari.

  In diezelfde periode waren er dagelijks gemiddeld 44 overlijdens, een toename met 4 procent. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames blijft ook verder dalen. De laatste zeven dagen ging het gemiddeld om 260,3 opnames, of een daling met 20 procent. Ook het aantal tests blijft dalen: 54.300, een derde minder dan in de week ervoor. Daarvan was 30,9 procent nog positief, en dat is 8,6 procent lager dan een week daarvoor. 

 25. 20:42 15/2/2022

  Nederlanders zeggen coronapas op 25 februari vaarwel. Wanneer volgt ons land?

  Nederland voert snel na elkaar versoepelingen door. Het mondmasker verdwijnt bijna overal, en ook de coronapas gaat vanaf 25 februari op de schop. Quo vadis, België?

  Lees het volledige artikel.

 26. 16:30 15/2/2022

  Coronapas, mondmaskers, sluitingen: Nederland laat de maatregelen stap voor stap los

  In Nederland worden er de komende weken een aantal coronamaatregelen losgelaten. Zo verdwijnt de coronapas op veel plaatsen en ook het dragen van een mondmasker zal niet meer overal verplicht worden. Dat kondigde de Nederlandse minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers aan tijdens een persconferentie.

  Lees meer.

 27. 15:00 15/2/2022

  Twee weken zonder maatregelen, en de Deense coronacijfers breken records. Of is dat maar schijn?

  Is de Deense beslissing om alle coronamaatregelen overboord te gooien opnieuw de verkeerde geweest? De cijfers in het land lijken dat te suggereren. En toch is dat maar schijn, verzekeren de Deense gezondheidsdiensten. Zij spreken over al dan niet bewust foutieve interpretaties.

  Lees het volledige artikel.

  AFP
 28. 07:41 15/2/2022

  ‘Vraag vaccinsceptici liever wat ze zelf willen bijdragen in deze gezondheidscrisis’

  Nog voor de krokusvakantie wil de Kamer tot conclusies komen over een verplichting van het coronavaccin. Voor onderzoeker Emilie Karafillakis van het Vaccine Confidence Project is het ‘een gemakkelijkheidsoplossing’ van overheden die te weinig deden om vaccinvertrouwen te kweken.

  Sven Franzen
 29. 07:24 15/2/2022

  Dadelijk sturen we een nieuwe update

  Wilt u helemaal mee zijn met het nieuws van deze ochtend? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

 30. 06:35 15/2/2022

  Canadese premier Trudeau stelt noodwet in werking om blokkades Ottawa te beëindigen

  De Canadese premier Justin Trudeau heeft maandag een noodwet in werking gesteld om een einde te maken aan de blokkades van vrachtwagenchauffeurs in Ottawa. De wet, die zelden is gebruikt in de afgelopen vijftig jaar, geeft de regering speciale bevoegdheden om de orde in de hoofdstad weer te herstellen.

  De binnenstad van Ottawa is al meer dan twee weken lamgelegd door honderden chauffeurs die intrekking eisen van de vaccinatieplicht voor truckers die op en neer reizen tussen Canada en de VS. De regering trad tot nu toe niet op omdat het in de eerste plaats de taak van het stads-en provinciebestuur is om de orde in de stad te handhaven.

  Dankzij de wet kan de federale overheid het protest illegaal verklaren. Justitie en politie kunnen nu onder andere de vrachtwagens wegslepen en de bankrekeningen van de chauffeurs en hun bedrijven bevriezen. ‘Je bent nu gewaarschuwd’, aldus vicepremier en minister van Financiën Chrystia Freeland. ‘Als je vrachtwagen wordt gebruikt bij deze blokkades, zullen de rekeningen van je bedrijf worden bevroren. De verzekering van je vrachtwagen wordt opgeschort. Stuur je vrachtwagens naar huis.’

 31. 05:43 15/2/2022

  Vaccinatie dubbel zo duur in vaccinatiecentrum

  Tijdens de eerste vaccinatiecampagne bedroeg de prijs per vaccinatie 91,67 euro in een vaccinatiecentrum. Voor wie gevaccineerd werd in een collectiviteit, zoals een woon-zorgcentrum, ziekenhuis of opvangcentrum, kwam dat uit op 42,55 euro per persoon. Dat schrijft L' Echo.

  Meer specifiek wordt de aankoop van vaccins geraamd op 26,11 euro per persoon. Daar komt nog 0,71 euro voor spuiten en 3 euro voor de opslag en distributie van vaccins in de centra. De vaccinatieprijs zelf wordt geschat op 58,78 euro per persoon in een vaccinatiecentrum. Dat bedrag omdat de huur van gebouwen en lasten, de kosten van koelkasten of personeel, maar ook het vervoer van minder mobiele burgers. Voor vaccinatie in collectiviteiten ligt dat bedrag een pak lager: het wordt geschat op 9,66 euro per persoon, aldus L'Echo.

  Daarbij komen nog de communicatiekosten (0,85 euro per persoon), alsook de kosten van inschrijving en administratie (1,86 euro per persoon).

  Voor de lancering van de vaccinatiecampagne was overeengekomen dat de eerste campagne voor 80 procent zou worden gefinancierd door de federale overheid en voor 20% door de gefedereerde entiteiten, aldus nog de krant. De deelstaten, die meer hadden voorgefinancierd dan ze moesten betalen, stuurden hun factuur naar de federale overheid, die tot 31 januari de tijd had om ze terug te betalen. De federale overheid betaalde zo in totaal 344 miljoen euro terug.

  David Legreve
 32. 20:51 14/2/2022

  Wat een groots ‘vrijheidskonvooi’ moest worden, draaide uit op een sof: ‘De organisatoren hebben ons in de steek gelaten’

  Wat een vrijheidskonvooi moest worden dat Brussel meerdere dagen lam zou leggen, is voorlopig uitgedraaid op kleine groepjes die een hele dag een imposante politiemacht uitdaagden. Ze eisten een einde van de coronamaatregelen, een ‘nieuw Neurenberg’ en vooral ‘liberté’.

  Lees de volledige reportage.

  Tim Dirven - Chris De Backer uit Sint-Gillis-Waas met zijn niet-gemotoriseerd eenmansprotest op het Sint-Katelijneplein.
 33. 18:22 14/2/2022

  Politie telt zo'n 130 voertuigen: dertigtal mensen opgepakt

  Een massale opkomst voor het truckersprotest bleef vandaag uit in Brussel. De politie heeft over de hele dag zo’n 130 voertuigen geteld, voornamelijk campers, camionettes en auto’s komende van Frankrijk en Nederland. Dat meldt de federale politie in een persbericht.

  Er werden in totaal zo’n 30 personen gearresteerd voor het verstoren van de openbare orde en bezit van verboden wapens en/of gevaarlijke voorwerpen. Er werd ook een voertuig uit Slovenië getakeld. De inzittenden waren volgens het persbericht in bezit van onder andere een bijl en machete.

  Inmiddels is de verkeerssituatie in en rond Brussel genormaliseerd, meldt de politie.

  AFP
 34. 16:59 14/2/2022

  Brusselse politie heropent het verkeer naar en rond de hoofdstad

  De politiezone Brussel Hoofdstad Elsene kondigt via Twitter aan dat het verkeer heropend wordt, met uitzondering van de Europese wijk en de Brusselse kleine ring. Zo komt er een einde aan de filterblokkades die sinds deze ochtend werden opgesteld. Er werden ongeveer dertig personen gearresteerd.

  De ochtendspits was druk, want in en rond de hoofdstad werden er aan de toegangswegen filterblokkades georganiseerd door de federale en Brusselse politie. Het doel was om de aanhangers van het truckersprotest weg te houden uit de stad en hen om te leiden naar Parking C. De Brusselse politie laat weten dat er geen opmerkelijke tussenkomsten waren en dat er op Parking C ongeveer een 80-tal bestuurders aanwezig zijn.

  Op de Brusselse kleine ring en in de Europese wijk blijft de politie wel waakzaam en is het verkeer nog niet volledig heropend.

  Lees ook. ‘Ik heb eten mee voor een week’: zestigtal voertuigen van ‘vrijheidskonvooi’ strijken neer in Brussel

 35. 16:45 14/2/2022

  Groep betogers blijft hangen op Vismarkt in centrum Brussel

  De oproep om te betogen aan de Sint-Katelijnekerk om 14 uur was ook de politie niet ontgaan. De oproerpolitie was meteen bij aanvang aanwezig om een groep betogers in te sluiten en bestuurlijk aan te houden voor het verstoren van de openbare orde. De Brusselse politie heeft nog geen exacte cijfers en communiceert later vandaag over het aantal arrestaties. 

  Na de tussenkomst van de politie kwamen steeds meer manifestanten aan op de Vismarkt. Af en toe was er wat rumoer toen meer agenten ter plaatse kwamen, maar het liep nooit uit de hand. De betogers riepen om hun vrijheid en lieten zich uit tegen de coronapas. De manifestatie verloopt wel vreedzaam.

  Omstreeks 16 uur zijn er nog steeds een honderdtal betogers aanwezig aan de Vismarkt. Een echt plan lijkt er niet te zitten achter de samenkomst. De 'vrijheidsstrijders' verspreiden zich in verschillende groepen over de Vismarkt. De politie houdt vanop een afstand een oogje in het zeil.

  BELGA
 36. 13:54 14/2/2022

  Magere opkomst voor truckersprotest in Brussel

  De filterblokkades rond het centrum van Brussel hebben gewerkt: het truckersprotest is netjes op parking C aan de Heizel blijven staan. Toch was het vanmorgen bijzonder druk in de hoofdstad van ons land. Dat kwam niet door de manifestaties, maar wel door de filterblokkades.

  "Brussel is niet lamgelegd", aldus An Berger, woordvoerster van de Federale Politie. "Iedereen die met goede bedoelingen Brussel wilde binnenrijden, heeft dat ook kunnen doen, zij het met wat vertraging." 

  De demonstranten zijn versnipperd over Brussel: aan de VRT hebben zich intussen een tiental demonstranten verzameld, aan het Sint-Katelijneplein staan inmiddels een twintigtal personen, en ook op de Vismarkt troepen enkele betogers samen. Ook de politie is er talrijk aanwezig en heeft de betogers intussen ingesloten.  

  rv - Enkele demonstranten verzamelen aan de VRT.
 37. 13:22 14/2/2022

  Konvooi trekt naar centrum

  Het truckersprotest, dat tot nog toe voornamelijk op parking C aan de Heizel verzamelde, trekt stilaan richting het centrum van Brussel. Aan het Sint-Katelijneplein - waar om 14 uur een betoging zou plaatsvinden - staan inmiddels een twintigtal personen. De demonstranten lijken wel niet erg goed georganiseerd. Zo zou een deel onder hen naar Straatsburg willen trekken, omdat het (zeker voor de wagens met Franse nummerplaten) te moeilijk is om het centrum van Brussel binnen te geraken.

 38. 13:00 14/2/2022

  Een zestigtal voertuigen van truckersprotest op de Heizel: ‘Ik ben echt klaarwakker’

  Veel Fransen zijn afgezakt naar Brussel om te betogen, maar ook enkele Nederlandse voertuigen. De demonstranten proberen zich te organiseren, maar de geplande blokkade van de stad lijkt voorlopig mislukt. ‘Ik heb eten en drinken mee voor een week.’

  Lees meer.

  Tim Dirven
 39. 11:41 14/2/2022

  Demonstranten mogelijk op weg naar gebouwen VRT en RTBF, VRT neemt maatregelen

  Er is onder de deelnemers aan het truckersprotest onenigheid waar ze precies naartoe willen trekken. Een deel van de demonstranten wil naar de Europese instellingen aan Schuman, maar aangezien de politie die buurt streng bewaakt, willen anderen om 14 uur verzamelen in de Reyerslaan, voor de gebouwen van de VRT en de RTBF

  Uit informatie die De Morgen kon inkijken, blijkt dat de VRT alvast extra maatregelen neemt en werknemers oproept niet te komen.

  De VRT wil niet dieper op die veiligheidsmaatregelen ingaan. "Zoals altijd bij grote manifestaties in Brussel bereiden wij ons voor, om onze productie te beschermen", zegt woordvoerder Bob Vermeir. Ook de Brusselse politie kan nog niet met zekerheid zeggen wat de eindbestemming van het konvooi wordt.


  BELGA
 40. 11:36 14/2/2022

  Politie houdt betogers met messen tegen in centrum Brussel

  Op het Muntplein in het centrum van Brussel hebben agenten van de politie Brussel Hoofdstad Elsene enkele mensen administratief aangehouden, omdat ze verboden voorwerpen zoals messen bij zich hadden.

  Agenten die in het centrum van de stad patrouilleerden zagen enkele mannen zich ietwat vreemd gedragen. Na controle bleek dat zij gevaarlijke voorwerpen en verboden wapens bij zich hadden. Geen zaken die op een vreedzame betoging thuishoren, maakt de politie duidelijk.

  "Er is over gegaan tot de administratieve aanhouding van deze mensen en de inbeslagname van de voorwerpen", zegt Carla Lonneville, woordvoerster van de politie Brussel Hoofdstad Elsene. 

 41. 11:11 14/2/2022

  Dadelijk sturen we een nieuwe update

  Wilt u helemaal mee zijn met het nieuws van de dag? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

 42. 10:55 14/2/2022

  Politie controleert voertuigen met buitenlandse nummerplaten

  De politie doet er alles aan om te vermijden dat het truckersprotest afzakt naar het centrum van Brussel. Zo zijn er langs vrijwel alle toegangswegen filterblokkades georganiseerd. Daarnaast controleert de politie onder meer in de buurt van het Schumanplein alle voertuigen met buitenlandse nummerplaten. 

 43. 10:02 14/2/2022

  Overrompeling blijft voorlopig uit in Brussel

  De overrompeling van voertuigen die een truckersprotest willen vormen, blijft voorlopig uit in de hoofdstad. "De situatie is bijzonder rustig", vertelt Carla Lonneville, woordvoerster van de politie Brussel Hoofdstad Elsene. De federale en Brusselse politie voeren al sinds deze ochtend filterblokkades uit rond Brussel.

  De federale politie heeft aan haar Brusselse collega's gemeld dat er een aantal voertuigen zich richting Brussel begeven, maar die zijn nog niet aangekomen in de hoofdstad. De situatie blijft voorlopig onder controle. Al is er rond Brussel wel een stevige ochtendspits door de verschillende filterblokkades. Bedoeling is om deelnemers eruit te halen en het verbod op manifesteren met gemotoriseerde voertuigen duidelijk te maken.

  De betogers die toch de hoofdstad betreden, worden omgeleid naar parking C op Brussels Expo. Het gaat voorlopig om "enkele tientallen voertuigen". Officiële cijfers zijn er nog niet.

  De politie blijft alert en houdt de filterblokkades aan. "Het is te vroeg om te zeggen dat we er al mee stoppen, want er kan doorheen de dag nog veel gebeuren. De situatie kan snel omkeren", verklaart politiewoordvoerster Lonneville.

  Photo News
 44. 09:46 14/2/2022

  Eerste Nederlanders komen toe aan de Heizel

  Ook de eerste Nederlanders zijn toegekomen op Parking C aan de Heizel. Ze zijn met een kleine tien man. Onder meer een koppel uit het Noord-Nederlandse Friesland is afgezakt naar Brussel om te demonstreren tegen de coronamaatregelen.

  Of er nog personen zullen komen vanuit Nederland, is voor hen niet duidelijk, al geloven ze dat het aantal aanwezigen zal oplopen.

 45. 09:31 14/2/2022

  Zeer druk op Brusselse toegangswegen door filterblokkades

  Door de filterblokkades van de politie, is het zeer druk geweest op de toegangswegen naar de hoofdstad. Op de ring zijn er enkel nog grote vertraging op de E411 vanuit Namen, door een filterblokkade aan de Leonardtunnel. Verder zijn er af en toe nog vertragingen op de ring, maar er zijn geen grote problemen meer.

  Er zijn nog geen incidenten geweest en de politie is nog nergens moeten tussenkomen. De deelnemers aan het truckersprotest worden omgeleid naar de parking op Brussels Expo. Het gaat voorlopig om "enkele tientallen voertuigen".

  De politie vraagt nog steeds met aandrang om vandaag Brussel en de toegangswegen met de wagen te vermijden.

  Marc Baert
 46. 09:13 14/2/2022

  Gezondheidssysteem Hongkong overweldigd door omikronvariant

  Het gezondheidssysteem in Hongkong heeft een "harde klap" gekregen door de snelle toename van het aantal besmettingen met de omikronvariant van het coronavirus. Dat heeft regeringsleider Carrie Lam meegedeeld. De nieuwe besmettingsgolf "gaat de beheerscapaciteit van de stad te boven", moet Lam erkennen.

  De coronaregels in Hongkong bepalen dat alle besmette personen - ook de mensen zonder symptomen - moeten worden opgenomen in het ziekenhuis of in afzondering worden geplaatst in een quarantainecentrum. Maar dat heeft geleid tot overbevolking en lange wachttijden. De ziekenhuizen moeten nu aan patiënten met weinig of geen symptomen vragen om thuis te blijven tot er weer plaatsen zijn vrijgekomen.

  "De aanzienlijke stijging van het aantal bevestigde gevallen de voorbije dagen, heeft de termijn voor het opnemen van positief geteste personen in de isolatiecentra verlengd", zegt Lam in een mededeling. De regering zal alles in het werk stellen "om de huidige 'zero covid'-strategie" uit te blijven voeren, beklemtoont ze nog.

  Sinds het begin van de pandemie volgt Hongkong het 'zero covid'-beleid dat ook op het Chinese vasteland gehanteerd wordt. Het is de bedoeling om alle uitbraken snel de kop in te drukken, vooral door massaal te testen en in te zetten op quarantaines. Maar de intrede van de omikronvariant in Hongkong eind december, heeft dat model zwaar onder druk gezet.

  Op enkele weken tijd werden in Hong Kong 8.300 nieuwe besmettingen geteld. Ter vergelijking: voor de komst van omikron ging het om ongeveer 12.000 gevallen in iets minder dan twee jaar. 

 47. 08:34 14/2/2022

  Politie sluit E40 van Leuven naar Brussel af

   De politie heeft de E40 komende van Leuven richting Reyers afgesloten. Dat meldt de Brusselse politie op Twitter.

  De E40 is er volledig afgesloten. Elders rond Brussel staan filterblokkades opgesteld, aldus de politie.

  Er wordt hinder verwacht van het truckersprotest dat in Brussel wil gaan manifesteren tegen onder meer de coronamaatregelen. Demonstranten die onder meer vanuit Frankrijk ons land komen afgezakt, worden afgeleid naar parking C aan de Heizel. Daar staan volgens de politie een 30-tal wagens verzameld. Alles is er voorlopig rustig.

  Intussen maakt de politie ook gewag van "kleine groepjes" actievoerders die op de snelwegen richting Brussel trekken.

 48. 08:17 14/2/2022

  Demonstranten verzamelen aan de Heizel

  Demonstranten die onder meer vanuit Frankrijk ons land komen afgezakt, worden afgeleid naar parking C aan de Heizel. Daar staan volgens de politie een 30-tal wagens verzameld.

  Op dit moment is het nog vrij rustig op de parking, aangezien de meeste demonstranten nog slapen. Naar verwachting zullen er nog wel wat wagens toekomen in de loop van de ochtend. 

  BELGA
 49. 07:50 14/2/2022

  Groen roept op tot collectieve rouw na corona: ‘Dat kan ook door een avondje door te zakken in een nachtclub’

  Regeringspartij Groen pleit voor collectieve rouwmomenten om het verdriet van de voorbije twee jaar een plaats te geven. Volgens rouwexpert Johan Maes is dat een goed idee, al mag het ook wat creatiever dan de obligate minuut stilte.

  Lees meer.

 50. 07:11 14/2/2022

  Dadelijk sturen we een nieuwe update

  Wilt u helemaal mee zijn met het nieuws van deze ochtend? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

 51. 06:36 14/2/2022

  Brussel zet zich schrap voor truckersprotest

  Aan iedereen die vandaag niet noodzakelijk in Brussel moet zijn, raadt de politie aan om het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Ring rond Brussel te vermijden. Wie toch in de hoofdstad moet zijn, verplaatst zich best met het openbaar vervoer.

  Dit in verband met het uit honderden voertuigen bestaande vrijheidskonvooi, dat gisteren nog probeerde Parijs lam te leggen als protest tegen de coronamaatregelen en vanmiddag in Brussel komt betogen. Een deel van het konvooi is gisteravond al in ons land aangekomen en heeft zich op parking C van de Heizel verzameld.

  Dieter Nijs
 52. 06:30 14/2/2022

  Amnesty: 'Farmaceutische bedrijven hebben gefaald in coronabeleid'

  Volgens Amnesty International hebben farmaceutische bedrijven "tragisch gefaald' in hun bijdrage aan de bestrijding van de door corona veroorzaakte wereldwijde gezondheidscrisis. In een maandag gepubliceerde verklaring stelt de mensenrechtenorganisatie dat dit falen nota bene plaatsvond ondanks herhaalde en dringende oproepen om de coronavaccins eerlijk te verdelen in de wereld. Het beleid van de farmaceuten heeft volgens de organisatie bijgedragen aan "een mensenrechtencatastrofe" in 2021.

  Volgens Amnesty hebben de bedrijven die de coronavaccins produceren de verkoop ervan in 2021 gemonopoliseerd, gelobbyd tegen het delen van intellectueel eigendom, te hoge prijzen voor hun vaccins gevraagd en leveringen aan rijke landen voorrang gegeven.

  De tien miljard vaccindoses die zij in 2021 produceerden, hadden meer dan genoeg kunnen zijn om een wereldwijde vaccinatiegraad van 40 procent te bereiken. Dat was de doelstelling van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. In plaats daarvan was aan het einde van dat jaar slechts 4 procent van de mensen in arme landen volledig gevaccineerd.

 53. 01:38 14/2/2022

  Minister Frank Vandenbroucke: 'Mondmasker in secundair op agenda volgende Overlegcomité'

  De afschaffing van het mondmasker in het secundair onderwijs zal op de agenda staan van het volgende Overlegcomité dat begin maart zal plaatsvinden. Dat heeft federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in De Zevende Dag gezegd.

  Vrijdag heeft het Overlegcomité beslist om de mondmaskerplicht voor -12-jarigen te schrappen vanaf 19 februari. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) hoopt dat de verplichting ook snel, bijvoorbeeld na de krokusvakantie, kan verdwijnen in het secundair onderwijs. In afwachting daarvan komen er mondmaskerpauzes en mag het mondmasker al af op de speelplaats en bij buitenactiviteiten.

  Volgens Vandenbroucke staat de mondmaskerplicht in het secundair onderwijs op de agenda van het volgende Overlegcomité dat gepland staat voor begin maart.

  De Vooruit-minister wijst er wel op dat iedereen zo snel mogelijk naar code geel wil overstappen, maar dat het daarvoor belangrijk is dat men er "niet de kantjes afloopt" bij de maatregelen die nog gelden in code oranje.

  EPA

Blijf overal op de hoogte

Download de gratis app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijke updates.

Schrijf u in op Coronavirus Update, een extra nieuwsbrief van De Morgen om op de hoogte te blijven van het coronavirus.

• We proberen u zo goed mogelijk op de hoogte te houden over het coronavirus Covid-19. Neem een abonnement op De Morgen en steun onze journalistiek.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234