Vrijdag 02/06/2023

LiveblogCoronavirus

Live - Coronavirus. ‘Alle Amerikaanse volwassenen tegen 19 april toegang tot vaccinatie’

President Joe Biden (r) en vice-president Kamala Harris (l). Beeld Photo News
President Joe Biden (r) en vice-president Kamala Harris (l).Beeld Photo News

In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.

Live
 1. 07:46 10/4/2021

  Coronacommissaris wil horeca ten vroegste midden mei heropenen

  Coronacommissaris Pedro Facon gaat het Overlegcomité, dat zich normaal woensdag over de coronamaatregelen buigt, adviseren de cafés en de restaurants ten vroegste midden mei te heropenen. Tot nu toe was de verwachting dat uit eten gaan of een glas gaan drinken op 1 mei weer mogelijk zou worden. "We kunnen nu beter niet te snel gaan", zegt Facon zaterdag in een interview met De Tijd.

  Volgens Facon blijft het de bedoeling leerlingen vanaf 19 april weer fysiek naar school te laten gaan. Alleen voor de tweede en de derde graad van het secundair onderwijs is er nog discussie of toch niet halftijds online moet worden lesgegeven. De winkels zouden na een paaspauze van een maand op 26 april weer volledig kunnen openen. Kappers en schoonheidssalons mogelijk ook.

  Door die opeenvolging van versoepelingen is het volgens Facon moeilijk om op 1 mei ook de cafés en de restaurants te laten heropstarten. "Epidemiologisch gesproken moeten we een rustperiode van drie weken inlassen na het doorvoeren van versoepelingen, zodat we de impact ervan kunnen inschatten", zegt hij. "1 mei kan beter midden mei worden."

  Als coronacommissaris schetst Facon de speelruimte die hij ziet voor versoepelingen, maar de politiek beslist.

 2. 07:15 10/4/2021

  Druk op intensieve zorg blijft toenemen

  Tussen 2 en 9 april werden elke dag gemiddeld 250 mensen met het coronavirus opgenomen in het ziekenhuis, een daling met 9 procent op weekbasis. Maar ondanks die daling blijft de druk op de ziekenhuizen groot, met nu 925 patiënten op de afdelingen intensieve zorg.

  De overlijdens nemen ondertussen wel nog toe, al was die toename volgens virologen verwacht. Dit cijfer komt altijd enkele weken later dan de andere, en is nog een gevolg van de verhoogde ziekenhuisopnames van de voorbije weken. Tussen dinsdag 30 maart en dinsdag 4 april stierven elke dag 41 mensen met Covid-19, een stijging van maar liefst 47 procent.

  In dezelfde periode zijn er per dag gemiddeld 3.594 besmettingen bijgekomen, een daling met 24 procent tegenover de week daarvoor.

  In totaal raakten nu 917.917 mensen besmet met het coronavirus in ons land.

  Meer cijfers en grafieken vindt u hier.

 3. 20:30 9/4/2021

  Woensdag vindt nieuw Overlegcomité plaats

  Woensdagvoormiddag vindt een nieuw Overlegcomité plaats. Dat werd uit betrouwbare bron vernomen, meldt Belga. Het Overlegcomité zal zich onder andere buigen over de heropening van de scholen 

  Bij het laatste Overlegcomité werd besloten dat de paasvakantie drie weken zou duren. Daarna was het de bedoeling dat alle scholen weer normaal zouden kunnen openen. Door woensdag samen te komen, geven de regeringen het onderwijs de kans om zich terdege voor te bereiden op een al dan niet volledige heropstart op 19 april.

  Voor het overige ligt de agenda nog niet vast, valt vrijdag te horen. De coronacijfers zijn op dit moment te ambigu. De ministers willen nog even afwachten in welke richting het evolueert.

  Verschillende sectoren, zoals de horeca en de cultuur, vragen dringend duidelijkheid over een datum voor heropening. Mogelijk komt die er woensdag.

 4. 19:33 9/4/2021

  AstraZeneca levert deze week helft minder coronavaccins aan EU

  AstraZeneca zal deze week ongeveer de helft minder coronavaccins leveren aan de Europese Unie. Dat is te wijten aan een vertraging, meldt een woordvoerder van het farmabedrijf aan het Franse persagentschap AFP.

  AstraZeneca zal 49 procent minder vaccins leveren: dat tekort zal gelijk verdeeld worden over de 27 EU-lidstaten, IJsland en Noorwegen. Het gaat om ongeveer 1,3 miljoen vaccins in plaats van de voorziene 2,6 miljoen vaccins. AstraZeneca verzekert dat het zijn doel om 70 miljoen vaccins te leveren in het tweede kwartaal van 2021 wel zal halen. 

  Bob Van Mol
 5. 19:20 9/4/2021

  Comeos wil af van winkelen op afspraak

  Handelsfederatie Comeos wil dat de regering een einde maakt aan winkelen op afspraak en in de plaats daarvan weer een klant per tien vierkante meter toelaat. "De situatie is onhoudbaar", zegt de federatie.

  Niet-essentiële winkels moeten sinds 27 maart op afspraak werken. Het overlegcomité voerde de maatregel in tot en met 25 april.

  "Winkelen op afspraak werkt niet", zegt Comeos op basis van een rondvraag bij kledingketens. Driekwart van de klanten heeft afgehaakt en de omzet keldert, luidt het. "De handelszaken rapporteren een omzetdaling van 65 procent ten opzichte van dezelfde periode twee jaar geleden toen er nog geen corona was."

 6. 19:00 9/4/2021

  Pfizer wil coronavaccin ook toedienen aan 12- tot 15-jarigen

  Het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech willen hun coronavaccin ook kunnen toedienen aan 12- tot 15-jarigen. Ze hebben daarvoor alvast een aanvraag ingediend in de Verenigde Staten, zo melden ze vrijdag in een gezamenlijk persbericht, en ze zijn van plan "de komende dagen" gelijkaardige aanvragen te doen elders in de wereld.

  Het Pfizer/BioNTech-vaccin is momenteel via een noodprocedure in de Verenigde Staten goedgekeurd voor gebruik bij mensen vanaf 16 jaar. Uit een onderzoek is volgens de beide bedrijven "100 procent effectiviteit" gebleken bij 12- tot 15-jarigen en een sterke antilichamenreactie na vaccinatie. Er waren ook geen andere bijwerkingen na de inenting dan diegenen die al waren vastgesteld bij gevaccineerden van 16 tot 25 jaar, klinkt het.

 7. 18:25 9/4/2021

  Onderwijsoverleg moet maandag knoop doorhakken over heropstart scholen

  Maandagochtend steken Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), de vakbonden, de koepels en de virologen opnieuw de koppen bijeen. De bedoeling is te beslissen of en hoe de scholen opnieuw de deuren kunnen openen na de paasvakantie.

  Het voornemen was om op maandag 19 april alle scholen volledig te heropenen en 100 procent contactonderwijs te voorzien voor alle leerlingen. Dat is nog steeds de betrachting, valt te horen bij Katholiek Onderwijs Vlaanderen, al wil de koepel ook de optie openhouden om deeltijds afstandsonderwijs en deeltijds onderwijs op de schoolbanken te voorzien.

  Veel zal echter afhangen van de inschatting van de virologen aan de hand van de epidemiologische situatie. Eerder op vrijdag gaf viroloog Steven Van Gucht in interviews met Belga en de VRT aan dat hij ervan uitgaat dat de scholen wel degelijk opnieuw de deuren zullen openen. "Er zal wel nog druk gepraat worden over welke maatregelen nog gevolgd zullen moeten worden en of we voor een volledige opening of voor een vorm van hybride onderwijs kiezen", aldus de viroloog, die maandag niet mee aan tafel zal schuiven.

  Regeringspartij MR heeft intussen haar bedenkingen bij een volledige heropening. De vrees leeft dat het onderwijs de verhoopte heropening van de horeca op 1 mei en van de contactberoepen op 26 april in de weg kan staan. Daarom stuurt de partij aan op een beter evenwicht in de maatregelen.

  Lees ook: MR: rustig aan met scholen, zodat horeca en kappers ook kunnen openen

 8. 17:55 9/4/2021

  Vaccinatie risicopatiënten start na paasvakantie in Vlaanderen

  De eerste uitnodigingen voor risicopatiënten in Vlaanderen om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus zijn de deur uit. In de week van 19 april zullen de eerste van naar schatting 800.000 à 850.000 betrokkenen in Vlaanderen gevaccineerd worden. Dat is vrijdag bevestigd tijdens een persconferentie van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

  Mensen kunnen sinds gisteren op MyHealthViewer nagaan of ze op de lijst met risicopatiënten staan. Die werd samengesteld door de ziekenfondsen, waarna huisartsen nog patiënten kunnen toevoegen. Voor heel België zal het naar schatting gaan om zeker anderhalf miljoen mensen, in Vlaanderen zal de lijst naar verwachting 800.000 tot 850.000 namen bevatten.

  De risicopatiënten komen aan de beurt van zodra in een vaccinatiecentrum gestart wordt met het inenten van de laatste groep 65-plussers, met name de mensen van 65 tot 69 jaar. Daarna krijgen de risicopatiënten de volledige prioriteit. De uitnodigingen gebeuren op basis van leeftijd, van oud naar jong.

  Risicopatiënten zijn mensen met bijvoorbeeld een chronische leverziekte, leukemie, het syndroom van Down, of nog 45-plussers met een chronische luchtwegaandoening, een chronische hart- en vaatziekte, obesitas, diabetes of dementie. 

 9. 17:05 9/4/2021

  18 procent volwassen Vlamingen heeft minstens 1 vaccindosis gekregen

  Ongeveer 962.000 mensen in Vlaanderen hebben minstens een eerste dosis van het coronavaccin gekregen. Dat is 18 procent van de volwassen bevolking. Dit weekend zal de miljoenste Vlaming een inenting krijgen, kondigen Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke en het Agentschap Zorg en Gezondheid aan. Een aantal vaccinatiecentra gaat nu voor het eerst ook op zaterdag vaccineren en een drietal ook op zondag.

  Het vaccinatietempo gaat volgende week verder de hoogte in. Ondanks de beslissing om de komende weken geen AstraZeneca-vaccin meer toe te dienen aan mensen jonger dan 56, zullen in totaal 358.140 vaccins gezet worden. Bijna alle vaccins gaan nu naar de vaccinatiecentra.

  Lees meer.

 10. 16:03 9/4/2021

  EU blijft vaccins uitvoeren

  De controle op de export van coronavaccins mag dan wel verder aangescherpt zijn, de Europese Unie blijft grote hoeveelheden uitvoeren naar de rest van de wereld. Sinds eind januari zijn al 531 exportvergunningen goedgekeurd voor in totaal 80,1 miljoen doses, zo heeft een woordvoerder van de Commissie meegedeeld.

  Ruim twee weken geleden, op 24 maart, besloot de Commissie haar transparantie- en vergunningsmechanisme voor vaccins strenger te maken. Zo moest er bij het verlenen van uitvoervergunningen voortaan ook rekening worden gehouden met de bereidheid van het land van bestemming om vaccins en bestanddelen te delen en met de vaccinatiegraad in dat land.

  De aanscherping van de exportcontroles, die bovendien voor een groter aantal bestemmingen geldt, heeft voorlopig niet geleid tot negatieve beslissingen. Integendeel, het aantal positieve beslissingen neemt verder toe. Op 24 maart zei de Commissie dat er sinds eind januari 380 vergunningen werden goedgekeurd voor de export van ongeveer 43 miljoen doses naar 33 landen. Vrijdag meldde de Commissie 531 goedkeuringen voor 80,1 miljoen doses naar 42 landen.

  De enige geweigerde exportaanvraag vond voor 24 maart plaats: begin maart blokkeerde Italië de uitvoer van 250.000 doses van het vaccin van AstraZeneca naar Australië.

 11. 15:38 9/4/2021

  Proefpersoon overleden aan trombose na inenting Janssenvaccin

  Een proefpersoon die meedeed aan de proeven met het in Nederland ontwikkelde vaccin van Janssen, is overleden aan verdachte trombose. Dat heeft de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA bekendgemaakt. Of er sprake is van een bijwerking, is nog niet duidelijk.

  De persoon, over wie nog geen details bekend zijn, zou last hebben gekregen van dezelfde combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes die de EMA inmiddels erkent als zeldzame bijwerking van het AstraZeneca-vaccin. Het vaccin van Janssen werkt volgens hetzelfde principe als het vaccin van AstraZeneca, met een onschuldig verkoudheidsvirus dat in het lichaam eiwitten aanmaakt van het coronavirus.

  Lees meer.

 12. 15:15 9/4/2021

  Van Gucht: 'Er liggen twee scenario's op tafel'

  Nu de cijfers langzaamaan de goede kant lijken uit te gaan, is het de vraag of de daling voldoende zal zijn om na de paaspauze die de regering heeft ingelast opnieuw te kunnen versoepelen. De virologen gaan daarbij uit van twee verschillende scenario's, zei viroloog Steven Van Gucht op de wekelijkse persconferentie van Sciensano en het Crisiscentrum.

  In het pessimistische scenario bereikt het aantal ziekenhuisopnames een plateau van meer dan 200 opnames per dag. "Dat zou een stuk hoger liggen dan na de tweede golf", duidt Van Gucht. In het optimistische scenario zet de geleidelijke daling zich door en kunnen we onder de kaap van 100 ziekenhuisopnames per dag duiken tegen eind april, begin mei.

  De belangrijkste parameter kan echter niet worden gemeten, aldus Van Gucht. "De curves zijn afhankelijk van de mate waarin de maatregelen worden nageleefd en daar moeten we zelf voor zorgen."

  In het verleden hadden de virologen de lat voor eventuele versoepelingen op minder dan 800 nieuwe besmettingen en 75 nieuwe ziekenhuisopnames per dag gelegd. Bij versoepelingen tijdens de vorige Overlegcomités heeft de regering die drempelwaarden echter laten varen totdat de handrem opnieuw moest worden aangetrokken. De vraag is dan ook of de cijfers tegen 25 april, in principe het einde van de paaspauze van 4 weken, voldoende gezakt zullen zijn om opnieuw versoepelingen te kunnen doorvoeren.

  Van Gucht benadrukt in een interview met Belga dat de politici zich niet langer willen laten vastpinnen op concrete drempelwaarden. Daarom is het vooral belangrijk om te kijken naar de trend en de toenemende vaccinatiegraad. "Als we de maatregelen goed opvolgen, kunnen we in de tweede helft van april, begin mei geleidelijk aan voorzichtig versoepelingen toelaten", zegt Van Gucht. Dit wel op voorwaarde dat de ziekenhuisopnames onder de 100 per dag duiken en een negatieve trend vertonen. 

  ISOPIX - Viroloog Steven Van Gucht.
 13. 13:04 9/4/2021

  Waarom het niet zo eenvoudig is de risicopatiënt voorrang te geven bij vaccinatie

  Vanaf deze week kunnen ook naar schatting anderhalf miljoen risicopatiënten een uitnodiging krijgen voor vaccinatie. Brussel kondigde vanochtend aan zelfs al met de vaccinatie te beginnen. Al zullen er sowieso nog gaten zitten in de opgestelde lijst. ‘Missers kan je nooit uitsluiten.’

  Lees hier verder.

  Wannes Nimmegeers
 14. 12:34 9/4/2021

  WHO raadt 'vaccinwissel' na eerste dosis (nog) niet aan

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) herhaalt dat het op dit moment nog niet aanbeveelt om van coronavaccin te wisselen na de eerste dosis. "Er zijn nog onvoldoende gegevens beschikbaar", klinkt het.

  Omdat heel wat landen de inenting met het vaccin van AstraZeneca hebben opgeschort voor bepaalde leeftijdsgroepen, dreigen er problemen met de tweede dosis van het vaccin. Onder meer Frankrijk besloot om mensen jonger dan 55 die al een eerste AZ-prik kregen, een tweede dosis van een ander vaccin toe te dienen. In België wacht men op verder onderzoek om te bekijken wat er met de tweede prik moet gebeuren.

  De Wereldgezondheidsorganisatie vindt het alleszins nog te vroeg om betrouwbare uitspraken te doen over zo'n "vaccinwissel". "Er zijn onvoldoende gegevens om te zeggen of dit kan overwogen worden", klinkt het vrijdag op een persconferentie. De WHO heeft daarom besloten om het wijzigen van vaccins na een eerste dosis voorlopig niet aan te raden. 

 15. 12:02 9/4/2021

  Afdelingen intensieve zorg lopen vol: ‘Bijna alle erkende bedden zijn ingenomen’

  De situatie op de afdelingen intensieve zorg in ons land is nijpend. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht gezegd op de coronabriefing van het Nationaal Crisiscentrum. ‘De belasting is zeer hoog. Bijna alle 2.000 erkende bedden zijn ingenomen en dat zowel door Covid- als door niet-Covidpatiënten’, klinkt het bezorgd.

  Lees hier verder.

  Sciensano - De toestand op de diensten intensieve zorg in ons land. De blauwe lijn toont het aantal erkende bedden. Dat zijn er 2.000.
 16. 11:35 9/4/2021

  Crisiscentrum: Aantal ziekenhuisopnames daalt voor het eerst in 4 weken, afdelingen intensieve zorg lopen wel vol

  "Na een aanhoudende stijging van 27 dagen zien we eindelijk een daling van nieuwe ziekenhuisopnames",  zo begint viroloog Steven Van Gucht de persconferentie van het Crisiscentrum en gezondheidsinstituut Sciensano vrijdagmiddag. Maar de druk blijft hoog, vooral op de afdeling intensieve zorg.

  Van Gucht spreekt over een voortzetting van een positieve trend op vlak van nieuwe opnames, maar waarschuwt wel dat de weg nog lang is. "De uitdaging ligt erin om niet te blijven hangen op een plateau, maar resoluut voor een weg naar beneden te kiezen." De viroloog wil iedereen ook nog op het hart drukken om zich "niet te laten ontmoedigen door beelden van mensen die de regels niet volgen".

  "Op vlak van nieuwe opnames zien we een bescheiden daling van drie procent, maar we verwachten dat dit nog zal vergroten", aldus de viroloog. Afgelopen week werden er elke dag gemiddeld 253,3 mensen met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis.

  Op woensdag werd er wel een nieuw record vastgesteld: 332 nieuwe ziekenhuisopnames (hoogste aantal sinds tweede golf). Van Gucht benadrukt dat dit wellicht met een verlengd weekendeffect te maken heeft, gezien het verlengde weekend. We zien de opnames dalen in Vlaanderen en Brussel (-10 en -13 procent). In Wallonië stijgt het nog met +11 procent. We verwachten ook daar negatieve cijfers te mogen zien."

  Van Gucht: "Ondanks de prille daling zien we dat de totale ziekenhuisbezetting verder doorgroeit. 3128 met Covid liggen in de ziekenhuizen (+6 procent op weekbasis), 911 patiënten op IC (+15 procent). Als je kijkt naar de verhouding, dan is het verder doorgestegen tot 29 procent. Bijna 1 op 3 van de opgenomen patiënten belandt op IC. Als dit aanhoudt, dan kunnen we binnen vijf dagen de drempel van 1.000 patiënten op IC bereiken. Een mogelijk lichtpunt is dat de totale ziekenhuisbezetting sinds dindag 6 april niet meer verder gestegen is."

  "De belasting voor de ziekenhuizen is momenteel zeer hoog. De erkende bedden zijn quasi allemaal ingenomen", luidt het. "Er zijn meer ongelukken op het werk en in het verkeer waardoor mensen ook behandeld moeten worden op IC. Als het aantal patiënten nog toeneemt, moeten er extra bedden komen op IC en moet men meer terugschroeven op de niet-covid zorg. Dat betekent dat sommige ziekenhuizen patiënten moeten doorverwijzen naar andere ziekenhuizen. De belasting voor het personeel is heel zwaar. We willen hen veel moed toewensen. Deze derde aanhoudende golf komt voor hen zwaar aan."

  "De daling van de besmettingscijfers doet zich voor in het hele land en in alle leeftijdsgroepen. De daling is het meest uitgesproken bij kinderen en tieners (-42 en -37 procent). Dat heeft te maken met de sluiting van de scholen. Er minder wordt getest bij deze groep", zegt Steven Van Gucht.

  "De grootste daling zien we in West-Vlaanderen (-35 procent). De besmettingsgraad is het grootst in Wallonië, met op kop Namen, Luxemburg, Brussels Gewest en Henegouwen. Henegouwen heeft het meeste aantal besmettingen."

  Om af te sluiten gaf Van Gucht nog positief nieuws mee: "Grote uitbraken in woonzorgcentra blijven zeer zeldzaam. De woonzorgcentrum-bewoners vertegenwoordigen momenteel minder dan 2 procent in de ziekenhuizen."

 17. 11:15 9/4/2021

  Fransen jonger dan 55 krijgen Pfizer- of Moderna-vaccin voor tweede prik

  Fransen die jonger zijn dan 55 en al een eerste dosis van het AstraZeneca-coronavaccin kregen, krijgen voor hun tweede prik een dosis van het Moderna- of Pfizer/BioNTech-vaccin. Dat heeft de Franse Hoge Gezondheidsautoriteit HAS aangekondigd.

  Het land besliste op 19 maart om het AstraZeneca-vaccin niet meer toe te dienen aan mensen jonger dan 55 jaar, nadat bleek dat het vaccin mogelijk gelinkt kon worden aan zeldzame tromboses. Daarvoor hadden echter al heel wat jongere mensen, vooral zorgverleners, een eerste dosis van het vaccin toegediend gekregen.

  Het gaat om 533.000 mensen in Frankrijk. Eerder op de dag zei minister van Volksgezondheid Olivier Véran al dat het een logische beslissing is om mensen die eerder al een vaccin van AstraZeneca kregen en jonger zijn dan 55 een mRNA-vaccin krijgen, zoals die van Pfizer en Moderna. Het AstraZeneca-vaccin werkt anders: het maakt gebruik van een al gekend virus, en is daarom een zogeheten viralevectorvaccin.

  Duitse experts gaven eerder deze week ook al aan dat er geen probleem zou zijn om twee vaccins te mixen. "Vanuit een immunologisch perspectief verwacht niemand dat er een nadeel verbonden zal zijn aan het krijgen van een tweede dosis van een ander vaccin", zei een lid van de Duitse vaccinatiecommissie volgens persagentschap Reuters.

  In België wacht men op verder onderzoek om te bekijken wat er met de tweede prik moet gebeuren, zei vaccinologe Isabel Leroux-Roels (UGent) vrijdag in De Ochtend op Radio 1. Het toedienen van een tweede dosis met een ander vaccin "is nog niet bestudeerd en vanuit de Hoge Gezondheidsraad zijn we terughoudend om op grote schaal advies te geven voor de bevolking over zaken die nog niet onderzocht zijn in een gecontroleerde setting". In februari is daarover wel een onderzoek gestart aan de universiteit van Oxford.

 18. 10:32 9/4/2021

  Zorg en Gezondheid: 585 mensen kregen ten onrechte annulatie van vaccinatie-afspraak

  Na de beslissing om gedurende vier weken het AstraZeneca-vaccin niet toe te dienen aan mensen jonger dan 56 jaar, heeft het Vlaamse agentschap Zorg en Gezondheid 6.612 uitnodigingen geannuleerd. Het gaat onder meer over zorgverleners en stagiairs in de zorg die tussen vandaag en 3 mei een vaccin van het type AstraZeneca zouden krijgen. Door een fout kregen gisteren 585 mensen tussen 56 en 65 jaar ten onrechte ook een annulatie, zo meldt het agentschap.

  "Het annuleren van deze vaccinatie-afspraken gebeurt via het interfederale IT-systeem Doclr. Door een menselijke fout kregen gisteren 585 mensen tussen 56 en 65 jaar ten onrechte ook een annulatie. De leeftijdsgrens werd op 65 jaar gezet in plaats van op 56 jaar", zo luidt het.

  De betrokken mensen krijgen een nieuwe brief met de bevestiging van hun afspraak. "Als die afspraak voorbij zou zijn op het moment dat deze brief aankomt, dan zal er zo snel mogelijk een nieuwe afspraak worden gemaakt. Zorg en Gezondheid zal er ook alles aan doen om de extra administratieve lasten voor de vaccinatiecentra te beperken."

 19. 09:20 9/4/2021

  Wie jonger is dan 56, en echt wil, kan toch AstraZeneca-vaccin krijgen

  Wie jonger is dan 56 en expliciet aangeeft dat hij of zij ingeënt wil worden met het AstraZeneca-vaccin, kan toch dat vaccin krijgen. Dat melden de kranten van Mediahuis vandaag.

  In een omzendbrief van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid staat dat alle personen die jonger zijn dan 56 en nog ingepland staan voor het vaccin van AstraZeneca, gecontacteerd moeten worden. "De persoon in kwestie mag nog altijd beslissen om zijn/haar slot te behouden", zo staat in de brief. In dat geval zouden zij toch het AstraZeneca-vaccin krijgen.

  Wie de afspraak wil laten doorgaan, zal wellicht eerst een document moeten ondertekenen waarin staat dat hij of zij op de hoogte is van het tijdelijke verbod.

  Voor u uitgelegd: Wat is de zeldzame bloedaandoening die in verband gebracht wordt met het AstraZeneca-vaccin?

 20. 09:15 9/4/2021

  Hongkong annuleert bestelling AstraZeneca-vaccins

  Hongkong heeft gevraagd om zijn bestelling van AstraZeneca-coronavaccins te annuleren, uit angst voor bijwerkingen en ongerustheid over de werkzaamheid van het vaccin tegen de nieuwe varianten van het virus.

  De Hongkongse minister van Gezondheid Sophia Chan liet vrijdag weten te hebben gevraagd aan AstraZeneca om de dosissen die nog besteld waren voor dit jaar, niet meer te leveren. "We denken dat het niet nodig is dat AstraZeneca de dosissen in de loop van het jaar levert aan de stad", aldus de minister, eraan toevoegend dat Hongkong "alle vormen van verspilling wil vermijden" omdat er wereldwijd onvoldoende vaccins beschikbaar zijn.

  Hongkong heeft ook zonder de vaccins van AstraZeneca voldoende dosissen besteld om zijn 7,5 miljoen inwoners te vaccineren. De autoriteiten sloten contracten af met Pfizer/BioNTech en het Chinese laboratorium Sinovac voor telkens 7,5 miljoen dosissen.

  In Hongkong zijn meer dan 11.000 coronabesmettingen en 205 overlijdens geregistreerd.


  Getty Images
 21. 08:30 9/4/2021

  "Pas onder 800 besmettingen per dag kunnen we rustig ademhalen"

  Jan De Maeseneer, oud-professor huisartsengeneeskunde en lid van de taskforce vaccinatie, gaf in HLN LIVE duiding bij de nieuwe coronacijfers. "De daling van het aantal besmettingen is een gevolg ook van de maatregelen die genomen. Het feit dat de kinderen niet meer school gaan, maakt dat het virus minder circuleert. Een aantal mensen gaat ook niet naar het werk, dus er zijn minder contacten."

  "Er zijn wel meer opnames door de Britse variant die schadelijker is. De ziekenhuiscijfers zorgen voor bezorgdheden en dat zorgt voor beperkingen in de zorg voor andere patiënten. De daling van de cijfers is een positief teken, maar we moeten natuurlijk verder dalen. Pas onder de 800 besmettingen per dag kunnen we rustig ademhalen."

  © Stefaan Temmerman - 20200610 Gentbrugge Belgium: Jan De Maeseneer is Professor huisartsgeneeskunde
 22. 06:58 9/4/2021

  Lichte daling van het aantal ziekenhuisopnames, wel forse stijging van overlijdens

  In de week van 2 tot en met 8 april werden elke dag gemiddeld 253,3 mensen met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een lichte daling (-3 procent) in vergelijking met een week geleden. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano.

  Lees hier verder.

 23. 06:38 9/4/2021

  Braziliaanse Senaat gaat coronabeleid Bolsonaro onderzoeken na nieuw recordaantal doden

  De Braziliaanse Senaat gaat een parlementair onderzoek starten naar het coronabeleid van de regering van president Jair Bolsonaro. Daartoe heeft rechter Luís Roberto Barroso van het Hooggerechtshof donderdagavond opdracht gegeven. Een aantal minderheidspartijen wilde zo'n onderzoek instellen, maar Senaatsvoorzitter Rodrigo Pacheco had dat tegengehouden.

  Barroso besloot dat het onderzoek toch moet beginnen, omdat de Braziliaanse grondwet bepaalt dat daarvoor een derde van het aantal stemmen in de Senaat voldoende is. Daaraan is voldaan.

  Pacheco, een sympathisant van Bolsonaro, verklaarde donderdag dat hij nog altijd tegen een dergelijk onderzoek is, maar dat hij de beslissing van het hoogste rechtscollege zal volgen. Volgende week wordt gestart met de installatie van de parlementaire commissie. Bij een parlementair onderzoek (CPI) kan de Senaat onder meer geheime informatie boven tafel krijgen en getuigen horen.

  Er is veel kritiek op het coronabeleid van de regering en op het handelen van de president. Zo heeft Bolsonaro het virus altijd gebagatelliseerd, het nut van mondmaskers betwijfeld en is hij tegen lockdowns of andere maatregelen die sociale distantie beogen. Daarnaast is er een tekort aan vaccins waardoor het inenten van de bevolking traag verloopt.

  Brazilië is na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen land door het coronavirus. Er vielen inmiddels bijna 350.000 doden als gevolg van Covid-19, meer dan 13,2 miljoen mensen raakten besmet. De afgelopen 24 uur registreerde het ministerie van Gezondheid 4.249 coronadoden en bijna 87.000 nieuwe besmettingen.

  REUTERS
 24. 05:00 9/4/2021

  Brussels gewest is gestart met vaccineren van risicopatiënten

  Het Brusselse gewest is al begonnen met het toedienen van coronavaccins aan risicopatiënten. Dat meldt de gemeenschappelijke gemeenschapscommissie van Brussel.

  "Op dit moment zitten we in fase 1b, die de vaccinatie omvat van mensen van 65 en ouder en mensen van 18 tot en met 64 jaar met risicofactoren", zo klinkt het. Volgens de mededeling is het hoofdstedelijk gewest dinsdag al gestart met het vaccineren van de risicopatiënten.

  De overgrote meerderheid van de inentingen zal plaatsvinden in een vaccinatiecentrum. Voor bedlegerige mensen en voor mensen die wegens strikte medische indicaties hun verblijfplaats niet in aanvaardbare omstandigheden kunnen verlaten, bestaat de mogelijkheid tot thuisvaccinatie. 

 25. 03:00 9/4/2021

  Opnieuw recordaantal coronadoden in Brazilië

  Brazilië heeft donderdag opnieuw een recordaantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus geregistreerd. Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid maakte bekend dat in de afgelopen 24 uur 4.249 doden zijn gemeld. Het officiële dodental komt daarmee op ruim 345.000.

  In het afgelopen etmaal zijn in het Zuid-Amerikaanse land met 212 miljoen inwoners nog eens ruim 86.000 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Sinds de uitbraak van het virus zijn in Brazilië meer dan 13 miljoen coronagevallen vastgesteld.

  Het coronavirus grijpt de laatste tijd fors om zich heen in Brazilië. Dinsdag werd de grimmige mijlpaal van meer dan 4.000 coronadoden in één etmaal voor het eerst gepasseerd. Het land heeft op de Verenigde Staten na het hoogste aantal coronadoden en -besmettingen ter wereld.

 26. 19:24 8/4/2021

  Duitsland verpulvert vaccinatierecord: meer dan 650.000 inentingen op één dag

  In Duitsland zijn gisteren niet minder dan 656.357 vaccindosissen toegediend in 24 uur tijd, bijna een verdubbeling van het vorige record. Dinsdag ging het nog om 'slechts' 366.566 vaccins die in een arm waren verdwenen. Per 100 inwoners komt het neer op 0,79 dosissen die werden toegediend.

  Ter vergelijking: het nieuwe Duitse dagrecord ligt per inwoner wel nog lager dan het Belgische. Bij ons staat het dagrecord op net geen 96.000 dosissen, vorige week donderdag. Per 100 inwoners zijn dat er nog net iets meer dan het Duitse record, namelijk 0,83.

 27. 19:03 8/4/2021

  Heeft de ‘paaspauze’ al effect? Kunnen de geplande versoepelingen doorgaan? Experten blikken vooruit

  Twaalf dagen nadat de derde lockdown alias paaspauze is ingegaan, zijn er nog geen grote verschillen merkbaar in de coronacijfers. Experts zien voorzichtig positieve signalen, maar willen daar nog geen conclusies aan verbinden. Viroloog Steven Van Gucht en biostatisticus Geert Molenberghs geven uitleg bij de cijfers en blikken vooruit naar de komende dagen en weken.

  Lees meer.

  Wannes Nimmegeers
 28. 19:00 8/4/2021

  Dadelijk sturen we een nieuwe update

  Wil u helemaal mee zijn met het nieuws van de dag? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

 29. 18:12 8/4/2021

  Hoogste aantal ziekenhuisopnames sinds november

  Woensdag zijn 332 mensen opgenomen in het ziekenhuis met COVID-19, het hoogste aantal sinds eind november vorig jaar. Dat blijkt uit de gegevens op het dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

  Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames lag woensdag op het hoogste niveau sinds de tweede golf eind vorig jaar. De laatste keer dat er meer opnames waren was op 19 november. Toen werden er volgens het dashboard van Sciensano 363 mensen opgenomen in het ziekenhuis met COVID-19. Er werden woensdag ook 334 mensen ontslagen uit het ziekenhuis.

  Er liggen momenteel 3.152 mensen in de ziekenhuizen, van wie 908 in de intensive care. Het is geleden van 7 december vorig jaar dat er nog zoveel COVID-patiënten in de ziekenhuizen lagen (3.272) en van 28 november dat er meer patiënten op de intensieve zorg lagen (946). 

  Volgens Van Gucht kan dat een soort ‘compensatie’ zijn, door de vakantieperiode met Pasen en paasmaandag, wanneer op zo’n speciale dagen meestal minder mensen worden opgenomen in het ziekenhuis.

  “Dat moet een fel stuk naar beneden de komende weken. In principe - volgens het meest optimistische scenario: als alles perfect loopt en iedereen de maatregelen perfect opvolgt - zouden we onder de 100 opnames kunnen zakken tegen begin mei. Maar dat lijkt mij heel optimistisch. Ik denk dat we waarschijnlijk wat hoger gaan zitten in die periode. De echte daling moet zich nog inzetten. Nu pas hebben we waarschijnlijk een soort van top bereikt. De grote vraag is: hoe snel gaan we dan beginnen zakken?”

 30. 17:38 8/4/2021

  Frankrijk overschrijdt kaap van 10 miljoen eerste inentingen

  In Frankrijk hebben intussen 10 miljoen mensen een eerste inenting met een vaccin tegen Covid-19 gekregen. Dat heeft premier Jean Castex aangekondigd. Parijs haalde die eerste tussentijdse doelstelling een week eerder dan gepland.

  "Dit is een zeer goede prestatie. Frankrijk vaccineert veel", verklaarde Castex na een bezoek aan een vaccinatiecentrum in Nogent-sur-Marne ten oosten van Parijs. Hij bedankte iedereen die zich zeven dagen op zeven inzet voor "dit hogere nationale doel dat vaccinatie heet en dat ons zal toestaan om de crisis achter ons te laten"

 31. 16:02 8/4/2021

  Meer dan 10.000 bijwerkingen gemeld na toedienen coronavaccin, maar dat is normaal zegt FAGG

  Sinds de start van de vaccinaties in België zijn er 10.040 bijwerkingen gemeld na een inenting tegen het coronavirus. Dat is nog geen 1 procent van het totaal aantal inentingen.

  Er werden 10.040 bijwerkingen gemeld via het online Covid-19-meldingsformulier. Dat blijkt uit het wekelijks overzicht van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Het gaat om cijfers die gelden tot en met 6 april. Op dat moment hadden 1.502.795 personen ten minste één dosis van een Covid-19-vaccin gekregen.

  Van de meer dan 10.000 meldingen werden er 3.082 in de Europese geneesmiddelenbewakingsdatabank EudraVigilance geregistreerd. De overgrote meerderheid van die meldingen gaat over koorts, spierpijn, onwel voelen en reacties ter hoogte van de injectieplaats. "Deze reacties zijn gekende bijwerkingen en zijn in de bijsluiter beschreven. Dit zijn normale reacties die wijzen op de activatie van het immuunsysteem. Ze verdwijnen meestal na een tweetal dagen", benadrukt het FAGG.

  Bij de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna werden deze bijwerkingen vaker gemeld na toediening van de tweede dosis, terwijl bij het AstraZeneca-vaccin deze vaker werden gemeld bij de eerste dosis. 

 32. 15:49 8/4/2021

  Covax-vaccins bereiken meer dan 100 landen

  Iets meer dan veertig dagen na de eerste vaccinlevering heeft het Covax-initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) reeds meer dan honderd verschillende landen bevoorraad. In het totaal werden meer dan 38 miljoen vaccindoses geleverd aan 102 landen.

  Het Covax-initiatief heeft tot doel om lage- en middeninkomenslanden een gelijke toegang tot vaccins te bieden. Na 42 dagen is Covax erin geslaagd 38.392.540 doses te verdelen over 102 landen. Iets minder dan twee derde (61) daarvan zijn lage- tot middeninkomenslanden.

  De WHO heeft tot nog toe twee vaccins goedgekeurd voor verdeling via het Covax-mechanisme: Pfizer/BioNTech en AstraZeneca, dat ook via het Indiase Serum Institute wordt verspreid.

  De bedoeling is om nog tegen het einde van juni alle landen die zich hebben ingeschreven te bevoorraden. In het totaal heeft Covax twee miljoen vaccindoses besteld die tegen het einde van het jaar worden geleverd.

 33. 14:53 8/4/2021

  Mensenrechtenhof acht verplichte vaccinatie 'noodzakelijk in democratische samenleving'

  Een verplichte vaccinatie is "noodzakelijk in een democratische samenleving". Dat stelt de Grote Kamer van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vandaag in een arrest. Dat arrest kwam er nadat ouders van kinderen die in Tsjechië geweigerd waren op de kleuterschool omdat ze niet gevaccineerd waren, naar het Hof zijn gestapt.

  "In de huidige coronapandemie versterkt dit arrest de mogelijkheid van een vaccinatieplicht", meent juridisch expert Nicolas Hervieu. Hervieu, docent aan de onderwijsinstelling Sciences-Po in Parijs, wijst wel op "de beoordelingsmarge die het Hof de lidstaten laat in hun vaccinatiebeleid".

 34. 13:13 8/4/2021

  Medisch platform Myhealthviewer plat, maar er is alternatief

  Het platform Myhealthviewer is deze voormiddag bezweken onder de massale aanvragen van mensen die willen weten of ze op de lijst van risicopatiënten voor vervroegde vaccinatie staan. Er is een alternatief, zegt het Agentschap Zorg en Gezondheid: de info staat ook op mijngezondheid.belgie.be.

  Sinds deze ochtend kunnen mensen nagaan of ze op de lijst met risicopatiënten staan die vervroegd gevaccineerd kunnen worden, wellicht vanaf eind april. Het gaat over mensen onder 64 jaar met bepaalde onderliggende aandoeningen.

  Het platform van de ziekenfondsen, Myhealthviewer, kreeg enorm veel aanvragen te verwerken en bezweek onder de druk. "We hadden rekening gehouden met een toename en daar maatregelen voor genomen, maar de toename was wel erg hoog", zegt Remi De brandt van het Nationaal Intermutualistisch College. "Normaal zitten we met 20 à 50 simultane gebruikers. We hadden nu op een duizendtal gerekend, maar het waren er meer dan 2.500."

 35. 12:39 8/4/2021

  Mondmasker niet meer verplicht op Spaanse stranden

  Geen risico's meer op gebruinde vlekken op je gezicht veroorzaakt door je mondmasker in Spanje. De overheid verplicht het dragen van een mondmasker niet meer op het strand als de anderhalve meter afstand kan gerespecteerd worden.

  Een wet die vorige week van kracht ging, verplichtte namelijk het permanent dragen van een mondmasker, zelfs als je op je handdoek op het strand zat.

  Een beslissing die veel ergernis veroorzaakte, in het bijzonder in de kustregio's, terwijl het land, dat heel afhankelijk is van het toerisme, het zomerseizoen voorbereidde en actief pleit voor het invoeren van een vaccinatiepaspoort. De overheid is nu dus op haar stappen teruggekeerd. Het masker moet wel gedragen worden bij het wandelen op het strand.

  Sinds mei 2020 is het dragen van een masker op straat verplicht in Spanje, op straffe van boete. 

  AFP
 36. 12:00 8/4/2021

  Duitsland kondigt bilaterale gesprekken met Rusland over Spoetnik V aan

  De Duitse minister van Gezondheid Jens Spahn heeft bilaterale gesprekken met Rusland aangekondigd over eventuele leveringen van het Spoetnik V-vaccin in het geval de Europese Unie het vaccin zou toelaten. "We moeten wel oppassen dat dit geen debat over een fata morgana wordt", zei hij vandaag op de radio.

  Eerst gaat het om de toelating door de EU. "Daartoe moet Rusland gegevens verstrekken. Zolang dat niet gebeurd is, kan er geen vergunning komen", zei de minister in een programma van de radiozender WDR5.

  De Europese Commissie zei woensdagavond dat ze voor Spoetnik V geen overeenkomsten zou sluiten zoals met andere fabrikanten als BioNTech. "Daarop heb ik in de Europese Raad van gezondheidsministers verklaard dat Duitsland dan bilateraal met Rusland zal onderhandelen, in eerste instantie over welke hoeveelheden wanneer geleverd zouden kunnen worden", aldus Spahn.

  "Om echt een verschil te kunnen maken in onze huidige situatie, moeten de leveringen al in de komende twee tot vier of vijf maanden komen, anders hebben we voldoende of meer dan voldoende entstof", aldus de Duitse minister. 

  AFP
 37. 11:36 8/4/2021

  Coronacrisis gaf digitale handtekening van itsme een boost

  In 2020 werden zeventien keer meer elektronische documenten ondertekend met de Belgische identiteitsapp itsme dan een jaar eerder. Vooral de coronacrisis heeft het "handtekenen op afstand" danig versneld, klinkt het in een persbericht.

  De "Sign"-functie werd in maart 2019 mogelijk gemaakt via de itsme-app. Een jaar later gaf de coronacrisis de omslag naar digitaal handtekenen een serieuze boost, klinkt het. Tussen februari en april 2020 vervijfvoudigde het aantal handtekeningen met itsme Sign. De eerste lockdown deed de meeste economische activiteit immers stilvallen en alle contracten moesten plots vanop afstand getekend worden. In 2020 werden er uiteindelijk 17 keer meer handtekeningen gezet met itsme Sign dan in het startjaar 2019.

  De 2,8 miljoen gebruikers van de itsme-app hebben automatisch toegang tot de Sign-functie, die als gekwalificeerde elektronische handtekening dezelfde juridische waarde heeft als een handgeschreven handtekening. Al 95.000 Belgen gebruikten itsme om een document te ondertekenen.

  Itsme®
 38. 10:44 8/4/2021

  Vaccinatietempo verder de hoogte in: volgende week 358.000 inentingen in Vlaanderen, 42 procent meer dan deze week

  Ondanks de beslissing om de komende weken geen AstraZeneca-vaccin meer toe te dienen aan mensen jonger dan 56, komt het vaccinatietempo volgende week verder onder stoom. In totaal zullen er dan 358.140 vaccins gezet worden, 42 procent meer dan de 253.000 van deze week.

  Lees hier verder.

 39. 09:50 8/4/2021

  6.000 vaccinaties moeten anders worden ingepland na beslissing over AstraZeneca

  De beslissing om het coronavaccin van AstraZeneca de komende vier weken enkel nog aan mensen van 56 jaar en ouder toe te dienen, heeft maar een kleine impact op de Belgische vaccinatiecampagne. Dat hebben de federale en Vlaamse ministers van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en Wouter Beke (CD&V) donderdag gezegd in De Ochtend op Radio 1. Volgens Beke moeten in Vlaanderen 6.000 geplande vaccinaties op een totaal van ongeveer 1 miljoen anders worden ingepland.

  De beslissing over het AstraZeneca-vaccin heeft "quasi geen impact", zei Beke. Sowieso komen nu de 65-plussers en de mensen met onderliggende aandoeningen aan bod voor een vaccinatie. De 6.000 prikken die "herboekt" moeten worden, betreffen vooral jonge stagiairs in ziekenhuizen en zorgvoorzieningen. Zij zullen dus niet met het AstraZeneca-vaccin ingeënt worden.

 40. 09:26 8/4/2021

  Vandenbroucke: 'Gelukkig zijn we niet gestopt met het AstraZeneca-vaccin, we hebben daar veel levens mee gered'

  Dat er nevenwerkingen verbonden zijn aan het AstraZeneca-vaccin - zoals met elk vaccin - daar was nooit twijfel over, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) deze ochtend op Radio 1. 'Maar gelukkig zijn we een maand geleden niet volledig gestopt met het AstraZeneca-vaccin, we hebben daar veel levens mee gered.'

  "Als je de keuze hebt tussen verschillende vaccins, en het verandert niets aan de snelheid van de vaccinatiecampagne, pas je dan aan aan de leeftijdsgroepen en de bijwerkingen die elk vaccin voor die groep kunnen meebrengen", zo klinkt de conclusie van de Hoge Gezondheidsraad volgens Vandenbroucke. Later vandaag zou die conclusie gepubliceerd worden voor het publiek. "Want het is belangrijk om alle kaarten op tafel te leggen", aldus de minister van Volksgezondheid.

  De minister benadrukt ook dat de keuze om het AstraZeneca-vaccin enkel aan 56-plussers te geven geen invloed heeft op de snelheid op de snelheid van de vaccinatiecampagne, niet in deze fase althans. "We zitten nu in een fase waarin er bijna uitsluitend ouderen gevaccineerd worden (...) het is bijzonder duidelijk dat het vaccin veilig is voor hen." Binnen vier weken zal de strategie opnieuw besproken worden. 

  Vandenbroucke laat zich wel kritisch uit over het onderzoek en de communicatie hierover van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). "We verwachten een grondiger onderzoek, vooral op vlak van risico's per leeftijdsgroep."


 41. 08:59 8/4/2021

  Risicopatiënten kunnen vanaf vandaag controleren of ze voorrang krijgen op vaccin: zo check je of je op de lijst staat

  Vanaf vandaag kunnen risicopatiënten controleren of ze op de lijst voor vervroegde vaccinatie zijn opgenomen. Ongeveer 1,5 miljoen Belgen zouden in aanmerking komen. De bedoeling is om ten laatste tegen 15 april de eerste risicopatiënten in te enten. De selectie zal ook hier gebeuren van oud naar jong. 

  Zo controleer je of je zelf op de lijst staat.

  ANP
 42. 06:58 8/4/2021

  Meer dan 900 coronapatiënten op intensieve zorg, gemiddeld 4.244 besmettingen per dag

  Er liggen momenteel 3.152 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie er 908 intensieve zorg nodig hebben. Dat blijkt deze ochtend uit het dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

  Het aantal nieuwe coronabesmettingen daalt al een aantal dagen op rij. Van 29 maart tot 4 april werden dagelijks gemiddeld 4.244 nieuwe besmettingen vastgesteld, een verdere daling met 12 procent in vergelijking met de week voordien.

  In totaal werden in ons land, sinds de start van de pandemie, nu al 908.212 besmettingen geregistreerd.

  Lees hier verder.

 43. 06:35 8/4/2021

  Ook Spanje beperkt inentingen met AstraZeneca tot 60-plussers, Europa niet op 1 lijn over AstraZeneca-vaccin

  Spanje heeft besloten alleen nog 60-plussers in te enten met het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca. Het besluit komt nadat de Europese farmaceutische toezichthouder EMA en de Britse toezichthouder hebben vastgesteld dat er mogelijk een verband bestaat tussen het vaccin en enkele zeldzame gevallen van trombose. Onder meer Italië nam woensdag eenzelfde besluit.

  "De vaccinatiestrategie verandert en vanaf morgen worden alleen nog 60-plussers gevaccineerd met AstraZeneca", maakte de Spaanse minister van Volksgezondheid Carolina Darias woensdagavond bekend op een late persconferentie. Even daarvoor had Darias een overleg gehad met de hoogste gezondheidsfunctionarissen van de regio's. De minister zei dat vandaag (donderdag) wordt besloten of mensen onder de 60, die al een eerste dosis van het AstraZeneca-vaccin hebben gekregen, nog een tweede krijgen.

  Het Europees Medicijnagentschap (EMA) maakte eerder op woensdag bekend dat er na de 34 miljoen doses die in Europa zijn toegediend 169 gevallen van trombose zijn vastgesteld, ruwweg een op de 100.000 personen onder de 60 die het vaccin hebben gekregen. De bloedproppen werden het vaakst aangetroffen bij vrouwen onder de 60 jaar, zo'n twee weken na toediening van het vaccin.

  Europese ministers van Volksgezondheid werden het in een top niet eens over een gezamenlijk vaccinatiebeleid in verband met de bevindingen. Het EMA zei daarop dat EU-lidstaten zelf hun koers moeten bepalen. Spanje neemt hetzelfde besluit als Italië eerder woensdag bekendmaakte. Het Verenigd Koninkrijk wil mensen onder de 30 een alternatief bieden voor het AstraZeneca-vaccin. België geeft het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut alleen nog aan burgers boven de 55 jaar.

 44. 06:00 8/4/2021

  Jonge vaccinvoordringers in seniorenvermomming opgepakt in Mexico

  Twee Mexicaanse dertigers zijn opgepakt omdat zij vermomd als senioren probeerden een coronavaccinatie te krijgen voordat ze aan de beurt waren. De twee 'vaccinvoordringers' hadden onder meer hun haren wit geverfd.

  De mannen, 30 en 35, hadden ook hun wenkbrauwen wit geverfd. Ze gingen twee weken geleden naar een vaccinatiecentrum in Mexico-Stad, met vervalste identificatiebewijzen op zak. Het nieuws over de aanhoudingen werd woensdag in een persconferentie gebracht door Claudia Sheinbaum, de burgemeester van de Mexicaanse hoofdstad.

  De mannen zijn uiteindelijk in hun opzet geslaagd. Tot dusver zijn in Mexico alleen zorgmedewerkers, sommige leraren en mensen boven de 60 aan de beurt voor een inenting tegen het coronavirus. De bedriegers liepen uiteindelijk tegen de lamp omdat hun stemmen hen verdacht maakten. Ze zijn uiteindelijk gearresteerd. Momenteel loopt een strafrechtelijk onderzoek naar de twee vanwege de vervalste identiteitsbewijzen.

 45. 21:57 7/4/2021

  Italië wil AstraZeneca-vaccin alleen nog voor 60-plussers gebruiken

  Italië wil het coronavaccin van AstraZeneca alleen nog toedienen aan 60-plussers. Dat heeft de regering beslist nadat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) woensdag bevestigde dat de combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes een bijwerking kan zijn van het vaccin, zij het een zeer zeldzame.

  Er is besloten om "het gebruik bij voorkeur aan te bevelen bij mensen ouder dan 60 jaar", verklaarde de wetenschappelijke adviseur van de regering, Franco Locatelli, tijdens een persconferentie.

  Ook in België beslisten de ministers van Volksgezondheid eerder op woensdag om het AstraZeneca-vaccin de komende vier weken alleen nog toe te dienen aan mensen van 56 jaar en ouder. 

 46. 21:30 7/4/2021

  België geeft AstraZeneca-vaccin voorlopig enkel aan 56-plussers

  Het AstraZeneca-vaccin zal in ons land enkel gebruikt worden voor mensen die ouder zijn dan 55 jaar. Dat blijkt na overleg tussen de Belgische ministers van Volksgezondheid. Wie 55 jaar of jonger is, zal andere vaccins krijgen. De regeling geldt al zeker voor de komende vier weken, bevestigde Frank Vandenbroucke voor de camera van VTM Nieuws.

  Eerder vandaag bevestigde het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) dat er een mogelijke link bestaat tussen de vaccinatie met AstraZeneca en “zeer zeldzame gevallen van ongewone bloedstolsels in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes”. De Europese waakhond benadrukte wel dat de voordelen van het AstraZeneca-vaccin heel wat groter zijn dan de nadelen. 

  Het EMA kon nog geen specifieke risicofactoren ontdekken, maar de meeste gevallen van de zeldzame bijwerking deden zich wel voor bij vrouwen jonger dan 60. Verschillende andere Europese landen beslisten de voorbije dagen al om het AstraZeneca-vaccin voor te behouden voor 55- of 60-plussers.

  Voor u uitgelegd: wat is de zeldzame bloedaandoening die in verband gebracht wordt met het AstraZeneca-vaccin?

 47. 20:33 7/4/2021

  AstraZeneca past bijsluiter aan wegens zeldzame bijwerking vaccin

  De Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca past de bijsluiter voor het vaccin tegen het coronavirus aan vanwege de zeldzame, maar gevaarlijke bijwerkingen die kunnen optreden na een prik. Het bedrijf is ook bezig met een onderzoek naar de bijwerkingen.

  Woensdag oordeelde het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) dat een inenting met het vaccin kan zorgen voor de vorming van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Het gaat echter om een zeer klein risico en de voordelen van een inenting tegen het coronavirus wegen op tegen de risico's van de prik, aldus het EMA.

  AstraZeneca meldt woensdagavond in een verklaring dat het bedrijf probeert te achterhalen wat er bij alle gevallen van ernstige bijwerkingen is gebeurd.

 48. 20:16 7/4/2021

  Wat als u al één keer ingeënt bent met AstraZeneca?

  Stel: u heeft al een eerste dosis van het AstraZeneca-vaccin gekregen. Volgt dan binnen meer dan een maand gewoon de tweede dosis of zal de inenting met een ander merk gebeuren? 

  "Het kan zijn dat de cijfers tegen dan aangetoond hebben dat er enkel bij de eerste prik sprake is van een klein risico", antwoordt vaccinoloog Pierre Van Damme in het VTM Nieuws. "Het kan ook zijn dat we heel voorzichtig blijven en uit voorzorg een ander vaccin geven. Duitsland heeft die switch nu al gemaakt en daar zullen we ook uit leren."


  ISOPIX - Vaccinoloog Pierre Van Damme.
 49. 18:45 7/4/2021

  Britse variant nu ook in VS meest voorkomende mutatie

  De zogenaamde Britse variant van het coronavirus (B.1.1.7) is nu ook in de Verenigde Staten de meest dominante mutatie bij nieuwe besmettingen. Dat heeft de directrice van de Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC vandaag gezegd tijdens een briefing in het Witte Huis.

  "Op basis van onze recentste schattingen is de B.1.1.7-variant nu de meest voorkomende stam die circuleert in de Verenigde Staten", zo citeert CNN CDC-directrice Rochelle Walensky. Volgens meerdere studies zou de Britse variant besmettelijker zijn dan andere mutaties en ook vaker tot ernstige ziekte en overlijden leiden.

  Momenteel zijn er volgens de CDC in de VS 16.275 bevestigde besmettingen met de Britse variant vastgesteld. Ook in veel Europese landen is de Britse variant - die voor het eerst in Engeland werd vastgesteld - momenteel de dominante mutatie. Ook in België is dat het geval.


  AFP
 50. 18:30 7/4/2021

  Ook WHO blijft voorstander van AstraZeneca-vaccin

  Na het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zich woensdag uitgesproken voor een voortzetting van het gebruik van het coronavaccin van AstraZeneca. Volgens de momenteel beschikbare gegevens lijkt een verband met trombose "plausibel maar niet bevestigd", hebben vaccindeskundigen van de VN-organisatie gezegd. Bijkomende studies zijn nodig om een mogelijk verband tussen vaccinatie en mogelijke risico's aan te tonen, luidt het.

  Bovendien wijzen de experten van de WHO erop dat incidenten erg zeldzaam zijn. "Het is belangrijk om op te merken dat, hoewel ze zorgwekkend zijn, de gebeurtenissen die worden beoordeeld zeer zeldzaam zijn, met een laag aantal meldingen onder de bijna 200 miljoen mensen die wereldwijd met het AstraZeneca-vaccin tegen COVID-19 zijn ingeënt."

  Daarentegen zijn wereldwijd al minstens 2,6 miljoen mensen overleden aan COVID-19. "Zeldzame bijwerkingen van immunisaties moeten worden afgewogen tegen het risico op sterfte door COVID-19 en het potentieel van de vaccins om besmettingen te voorkomen en het aantal sterfgevallen als gevolg van ziekten te verminderen", klinkt het.

  REUTERS
 51. 18:10 7/4/2021

  Ook morgen geen inentingen met AstraZeneca in Nederland

  In Nederland zullen de gemeentelijke gezondheidsdiensten ook morgen geen mensen vaccineren met het coronavaccin van AstraZeneca. Meer dan 1.500 afspraken voor een inenting worden afgezegd.

  In Nederland had het ministerie van Volksgezondheid vrijdag besloten om het vaccin voorlopig niet toe te dienen aan mensen die jonger zijn dan 60 jaar. De overkoepelende organisatie GGD GHOR besloot vervolgens om alle overgebleven afspraken af te zeggen, kwestie van verspilling te voorkomen. De prikpauze wordt nu dus met een dag verlengd.

  De vaccinaties met Pfizer en BioNTech gaan gewoon door.

 52. 18:07 7/4/2021

  IMF pleit voor tijdelijke rijkentaks om kosten van pandemie te dekken

  De overheden zouden de belastingen voor de rijkste inwoners of de bedrijven kunnen verhogen om tijdens de coronapandemie meer middelen te genereren. Dat raadt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) woensdag aan.

  Lees hier verder.

 53. 18:00 7/4/2021

  EMA: voordelen AstraZeneca-vaccin groter dan nadelen

  Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA zegt na uitgebreid onderzoek dat er een mogelijke link bestaat tussen de vaccinatie met AstraZeneca en “zeer zeldzame gevallen van ongewone bloedstolsels in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes”. De kans op de bijwerking is het grootste bij vrouwen onder de 60 jaar, binnen de twee weken na vaccinatie. Het EMA blijft er wel bij dat de voordelen van vaccinatie in de gehele bevolking nog steeds zwaar opwegen tegen de mogelijke bijwerkingen.

  Volgens het veiligheidscomité van het EMA moet de combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) opgelijst worden in de bijsluiter als een “zeer zeldzame bijwerking” van Vaxzevria, de huidige naam van het AstraZeneca-vaccin. “Tot nu toe zijn de meeste gevallen opgedoken bij vrouwen onder de 60 jaar, binnen de twee weken na de vaccinatie”, aldus het EMA in een persmededeling en op een persconferentie. Er zijn echter geen specifieke risicofactoren zoals leeftijd of geslacht bewezen.

  Tegelijkertijd blijven de voordelen van vaccinatie met AstraZeneca veel en veel groter dan de mogelijke en dus zeer zeldzame bijwerkingen, aldus het EMA. “Het vaccin blijft zeer effectief en redt levens.” Er wordt dan ook niet aangeraden het vaccin voor te behouden voor bepaalde leeftijdsgroepen.

  Wie symptomen ondervindt in de twee weken na vaccinatie, wordt gevraagd spoedeisende medische hulp te zoeken. Het gaat om kortademigheid, pijn in de borst, gezwollen benen, aanhoudende buikpijn, aanhoudende hoofdpijn, vertroebeld zicht, bloeduitstortingen op andere plaatsen dan die van de injectie. 

  Om 16.30 uur zitten de Belgische ministers van Volksgezondheid samen om de conclusie van het EMA te bespreken en te bekijken of er een wijziging in onze vaccinatiecampagne moet komen. Om 18 uur komen alle Europese ministers van Volksgezondheid virtueel bij elkaar om de violen te stemmen over een gezamenlijke Europese aanpak. Mogelijk wordt in heel Europa beslist het AstraZeneca-vaccin niet meer toe te dienen aan mensen jonger dan 60.

 54. 16:37 7/4/2021

  Britten bieden mensen onder de 30 jaar alternatief voor AstraZeneca-vaccin

  Mensen onder de 30 jaar krijgen in Groot-Brittannië een alternatieve coronaprik aangeboden voor het AstraZeneca-vaccin. De autoriteiten reageren daarmee op "het toenemende bewijs" dat er een verband is tussen het Brits-Zweedse AstraZeneca-vaccin en zeldzame bloedstolsels, meldt de Britse omroep BBC.

  De Britse medicijnwaakhond MHRA ontdekte eind maart dat 79 mensen in het Verenigd Koninkrijk na vaccinatie met AstraZeneca bloedstolsels kregen, van wie er negentien stierven. De toezichthouder zei dat dit geen bewijs is dat de prik de stolsels heeft veroorzaakt, maar een verband wordt steeds waarschijnlijker.

  De Europese waakhond EMA ziet de bloedpropjes inmiddels als uiterst zeldzame bijwerking, maar vindt de voordelen van AstraZeneca opwegen tegen het zeer kleine risico.

 55. 16:30 7/4/2021

  Ook meldingen van zeldzame bloedklachten bij Janssen-vaccin

  Ook het coronavaccin van Janssen uit Leiden zou bij sommige mensen kunnen leiden tot bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Tot nu toe zijn er wereldwijd drie meldingen van die bijwerking bekend. Die worden onderzocht. Het zijn "extreem weinig" gevallen op 4,5 miljoen mensen over de hele wereld die dat vaccin tot nu toe hebben gekregen, zo'n aantal past binnen de verwachtingen, zegt Peter Arlett van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

  De toezichthouder maakte woensdag bekend dat een verband tussen het coronavaccin van AstraZeneca en de combinatie van klachten aannemelijk is en als bijwerking moet worden geregistreerd. De voordelen van dat vaccin bij de bestrijding van het coronavirus zijn groter dan de risico's, benadrukt het EMA, de toezichthouder voor vaccins en geneesmiddelen in Europa.

  Het vaccin van Janssen is goedgekeurd voor gebruik in Europa. Halverwege deze maand worden de eerste voorraden geleverd. Kort erna zouden de eerste mensen gevaccineerd moeten worden. In Nederland adviseert de Gezondheidsraad om dat vaccin eerst aan ouderen en mensen met medische risico's te geven.

  Bij het vaccin van Pfizer en BioNTech zijn wereldwijd 35 gevallen van trombose in de hersenen bekend. Bij Moderna hebben voor zover bekend vijf mensen die klachten gekregen. Ook bij die vaccins is het aantal meldingen niet uitzonderlijk hoog, zegt het EMA.

 56. 16:15 7/4/2021

  Nederlandse regering wil terrassen heropenen op 21 april

  De Nederlandse regering wil vanaf 21 april de terrassen heropenen en de avondklok opheffen. Dat bevestigen verschillende politieke bronnen na een bericht van RTL Nieuws. Deze versoepelingen van de coronamaatregelen worden nog wel eerst voorgelegd aan het Outbreak Management Team (OMT), en zijn ook afhankelijk van hoe de besmettingscijfers zich de komende week verder ontwikkelen.

  De regering wil daarnaast dat studenten in het hoger onderwijs weer fysiek naar de les kunnen. Zij moeten dan vooraf getest worden en zich houden aan de coronaregels, zoals het houden van 1,5 meter afstand. Ook voor winkels wordt wellicht meer mogelijk, maar verschillende bronnen twijfelen nog of die versoepeling de eindstreep haalt.

  Volgende week dinsdag geven ontslagnemend premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge opnieuw een persconferentie. Zij zullen dan een plan voorleggen om stapsgewijs de samenleving te heropenen. Het volgende 'weegmoment' volgt twee weken later, dan wordt duidelijk wat er vanaf de eerste week van mei, in Nederland een periode van schoolvakantie, mogelijk is. De regering hoopt dat in de zomerperiode weinig tot geen beperkingen meer hoeven te gelden.

  Marcel van den Bergh
 57. 15:07 7/4/2021

  Voor het eerst meer dan 4.000 Braziliaanse coronadoden in 24 uur: 'Bedreiging voor de hele wereld'

  Brazilië heeft gisteren de grimmige mijlpaal van meer dan 4.000 coronadoden in één dag voor het eerst gepasseerd. In de afgelopen 24 uur zijn 4.195 overlijdens als gevolg van Covid-19 geregistreerd, meldt het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid.

  Het Zuid-Amerikaanse land met 212 miljoen inwoners heeft na de Verenigde Staten het hoogste aantal coronadoden ter wereld; ongeveer 337.000. Ook qua aantal besmettingen staat Brazilië op de tweede plek na de VS. In totaal is het coronavirus in Brazilië al bij ruim 13 miljoen personen vastgesteld. Gisteren kwamen er daar nog eens bijna 87.000 bij. 

  Lees hier verder.

  EPA
 58. 15:00 7/4/2021

  Europese Commissie trekt 123 miljoen euro uit voor onderzoek naar coronavarianten

  Uit Horizon Europa, het EU-programma voor onderzoek en innovatie, maakt de Europese Commissie 123 miljoen euro vrij voor dringend onderzoek naar varianten van het coronavirus. Dat maakt bevoegd commissaris Mariya Gabriel woensdag bekend.

  Het is de eerste noodfinanciering die de Commissie in het kader van Horizon Europe vrijmaakt, een programma dat sinds begin dit jaar bestaat. De investering past in het Europese plan voor de paraatheid op het gebied van biodefensie, de zogenaamde HERA Incubator. Dat initiatief wil wetenschap, industrie en overheden samenbrengen en alle beschikbare middelen aanwenden in de strijd tegen de dreigende coronavarianten.

  "We blijven alles in het werk stellen om deze pandemie en de door de varianten van het coronavirus veroorzaakte problemen te bestrijden", zegt commissaris Gabriel. "We moeten onze krachten bundelen om voorbereid te zijn op de toekomst, van de vroegtijdige opsporing van varianten tot de organisatie en coördinatie van klinische proeven voor nieuwe vaccins en behandelingen, waarbij ervoor moet worden gezorgd dat gegevens in alle stadia correct worden verzameld en gedeeld."

 59. 14:45 7/4/2021

  Ruim 250.000 mensen ingeschreven op reservelijst voor vaccin

  De online reservelijst voor een coronavaccin, Qvax, heeft gisteren meer dan een half miljoen bezoekers te verwerken gekregen. Dat laat de taskforce vaccinatie weten. Meer dan 250.000 mensen zijn intussen ingeschreven op de lijst, van wie bijna 10 procent 65-plussers.

 60. 14:40 7/4/2021

  Pistes over toediening AstraZeneca-vaccin: 'Kans is groot dat er een leeftijdsgrens wordt opgelegd'

  De Interministeriële Conferentie Volksgezondheid (IMC) heeft de laatste dagen verschillende pistes uitgewerkt over de toediening van AstraZeneca. "De kans is groot dat er een leeftijdsgrens opgelegd wordt", luidt het. Of dat nu 55, 60 of 65 jaar is, moet nog beslist worden. Een formele beslissing is er nog niet genomen. Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) komt om 16 uur samen. De IMC opnieuw om 16.30 uur.

  Op basis van het advies van EMA gaat de IMC de leeftijdsgrens opleggen. Het gaat voor alle duidelijkheid om een tijdelijke leeftijdsgrens, ingegeven door "het voorzichtigheidsprincipe", omdat de link met trombose niet volledig uitgesloten kan worden. De impact op de vaccinatiestrategie moet nog onderzocht worden.

 61. 14:22 7/4/2021

  Duitse regering wil 'korte algemene lockdown'

  In de strijd tegen de coronapandemie is de Duitse regering voor een nieuwe, duidelijke onderbreking van het openbare leven in Duitsland. Ze steunt indirect het idee van een "bruglockdown" van CDU-leider Armin Laschet.

  Op de vraag hoe bondskanselier Angela Merkel (CDU) Laschets voorstel inschatte, antwoordde de plaatsvervangende woordvoerder van de regering Ulrike Demmer dat er geen goede databank is, maar dat het aantal bezette ziekenhuisbedden op intensieve zorg voor zich spreekt. "Daarom is elke vraag naar een korte algemene lockdown terecht. Ook een gemeenschappelijk, landelijk optreden is belangrijk", zegt ze.

  "De verscheidenheid van de aangenomen regels draagt op dit moment niet bij tot zekerheid en aanvaarding", voegde Demmer toe. Voor een vervroegd overleg van de ministers-presidenten met de kanselier, zoals voorgesteld door Laschet, is er volgens haar momenteel "duidelijk geen meerderheid". Het volgende overleg van de kanselier met de ministers-presidenten is gepland op maandag.

 62. 13:30 7/4/2021

  Ook in ons land ontvangen restaurants stiekem klanten: ‘De rekening is vaak hoog’

  Restaurants en cafés mogen nog niet open, maar sommige uitbaters slaan die maatregel in de wind. Heimelijk ontvangen ze toch klanten. Louis, een dertiger, getuigt in de kranten van Sudpresse hoe hij sinds maart 2020 - de start van de eerste lockdown - al zes keer de benen onder tafel schoof in clandestiene resto’s onder de taalgrens. ‘Een restaurantbezoek is zeldzaam geworden en dus twijfelen we niet om plezier te maken. De rekening is vaak hoog’, lacht hij.

  Lees hier verder.

 63. 12:51 7/4/2021

  Overlegcomité komt volgende week waarschijnlijk opnieuw samen

  Er komt volgende week waarschijnlijk opnieuw een Overlegcomité, met het oog op de heropening van de scholen op 19 april. Dat bevestigen verschillende regeringsbronnen.

  De vergadering tussen de federale regering en de deelstaten moet de coronasituatie evalueren en een stand van zaken opmaken na het vorige Overlegcomité van 24 maart.

  De datum van staat nog niet vast. Het zal een kwestie zijn van een evenwicht te vinden tussen een goed zicht op de coronacijfers enerzijds en voldoende vroeg perspectief bieden, zodat iedereen zich kan organiseren anderzijds.

  Of het licht dan ook op groen gaat voor de geplande heropening van de horeca op 1 mei, is nog niet duidelijk. 

 64. 12:48 7/4/2021

  Geen lange wachttijden meer voor aanmelding op centrale reservelijst voor coronavaccin

  Van de erg lange wachttijden die er dinsdag waren voor aanmelding op het online platform qvax.be, waar men zich kan inschrijven op de reservelijst voor een coronavaccin, is vanmorgen omstreeks 08.00 uur geen sprake meer. Inschrijven lukt nagenoeg onmiddellijk.

  Gisteren werd het online platform overrompeld en moesten aanmelders vaak vele uren geduld oefenen, met de boodschap dat er nog tienduizenden wachtenden voor hen waren. Op sociale media werd ook geklaagd over technische problemen.

  Nochtans heeft het op dit moment weinig zin om zich te overhaasten, want er zijn amper vaccinatiecentra in Vlaanderen die de centrale reservelijst gebruiken. Ook het principe van "first come, first served" geldt niet.

  Via qvax.be legt de overheid nu een centrale reservelijst aan, om te vermijden dat er dosissen verloren zouden gaan doordat mensen niet komen opdagen op hun vaccinatieafspraak. Kandidaten die hebben aangegeven beschikbaar te zijn, worden dan snel gecontacteerd om dezelfde dag nog een prikje te krijgen.

 65. 11:25 7/4/2021

  Dadelijk sturen we een nieuwe update

  Wil u helemaal mee zijn met het nieuws van de dag? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

 66. 11:12 7/4/2021

  ‘Het was een gezegende Heilige Week’: Mallorca was, als vanouds, weer even van de Duitsers

  Tienduizenden Duitsers trokken in het paasweekeinde naar de Spaanse eilanden voor een zonnige vakantie. Tot blijdschap van de Spaanse toeristensector. ‘Ik hoop dat er snel een vaccinatiepaspoort komt, ook al is het misschien een beetje discriminerend.’

  Lees meer.

 67. 10:51 7/4/2021

  Sneller versoepelingen voor wie al gevaccineerd is: vindt u dat een goed idee? De Morgen wil van u horen

  Moeten er sneller versoepelingen komen voor wie al een coronavaccin gekregen heeft, zoals minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) nu laat onderzoeken? Wat denkt u ervan? Moeten we wachten tot iedereen gevaccineerd is, of mogen de maatregelen gerust sneller gelost worden voor mensen die hun prik al kregen? Laat het ons weten.

 68. 10:45 7/4/2021

  EMA komt rond 16 uur met oordeel over AstraZeneca

  Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) brengt waarschijnlijk aan het einde van de middag zijn oordeel over het coronavaccin van AstraZeneca naar buiten. De toezichthouder voor vaccins en geneesmiddelen houdt dan een virtuele persbriefing, die voorlopig gepland staat voor 16 uur.

  Een commissie van deskundigen van het EMA heeft in de afgelopen dagen gekeken of er een verband is tussen het coronavaccin van AstraZeneca en een zeldzame combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Enkele tientallen mensen in Europa hebben last gekregen van die klachten, kort nadat ze het AstraZeneca-vaccin hadden gekregen. In Nederland zijn vijf meldingen bekend. Bij drie van hen kwamen de bloedpropjes bij de longen terecht. Een vrouw is aan zo'n embolie overleden. Een andere vrouw kreeg ook een hersenbloeding.

  Dat de klachten na vaccinatie ontstonden, wil op zich nog niet zeggen dat ze ook door de vaccinatie zijn veroorzaakt. EMA-bestuurder Marco Cavaleri zei dinsdag echter dat er wel degelijk een verband is, maar dat nog niet duidelijk is hoe het vaccin die klachten precies zou kunnen veroorzaken. Cavaleri zei ook dat de voordelen van het vaccin in de strijd tegen het coronavirus groter zijn dan de risico's.

  Vanwege de mogelijke bijwerkingen besloten verschillende Europese landen om het vaccineren met AstraZeneca gedeeltelijk te pauzeren.

 69. 10:13 7/4/2021

  Horeca heeft minstens twee weken voorbereiding nodig

  “Ten laatste tegen 16 april moéten wij weten of de horeca op 1 mei weer open mag. Want die tijdspanne van twee weken is het absolute minimum om alle voorbereidingen te kunnen treffen.” Zo vragen onder meer sterrenchef Nick Bril en bierbrouwer Omer Jean Vander Ghinste. Hun eis wordt duidelijk ondersteund door Horeca Vlaanderen. “Na 6,5 maand geduld verdient de horeca nu echt wel die zekerheid”, stelt ook voorzitter Matthias De Caluwe.

 70. 09:43 7/4/2021

  Verwarring over AstraZene­ca-vac­cin groter: ten vroegste vandaag spreekt EMA zich echt uit

  Een topman van het Europees Geneesmiddelenbureau EMA heeft de verwarring over de veiligheid van het AstraZeneca-vaccin alleen maar groter gemaakt. De man beweert dat er wel degelijk een verband bestaat tussen het vaccin en de zeldzame combinatie van trombose en een laag aantal bloedplaatjes. Intussen lijkt het er sterk op dat hij voor zijn beurt heeft gesproken, want een officieel advies van het EMA wordt ten vroegste vandaag verwacht.

 71. 08:34 7/4/2021

  Deze jonge Belg onderzoekt aan Cambridge ‘vaccins’ tegen fake news

  Een van de grootste bijwerkingen van een pandemie: broodjeaapverhalen over virussen en vaccins die zich als een lopend vuurtje verspreiden. Factcheckers werken zich te pletter. Maar zo efficiënt is dat niet, stelt onderzoeker Rakoen Maertens (24). ‘Onze games maken mensen minder vatbaar voor fake news.’

  Lees meer.

  Joe Hart - Rakoen Maertens
 72. 08:28 7/4/2021

  Een op de drie coronapatiënten heeft na zes maanden nog mentale en neurologische klachten

  Een derde van de patiënten die Covid-19 overleven, kampt zes maanden later met aantoonbare geestelijke of neurologische problemen, stellen wetenschappers. Het onderzoek, dat vandaag verschijnt in het vakblad The Lancet Psychiatry, is het omvangrijkste tot dusver naar de mentale schade van zogeheten 'long Covid', waarbij klachten langere tijd blijven aanhouden.

  Volgens de auteurs van de studie hebben zij aangetoond dat de kans op hersenschade bij Covid-19 aanzienlijk groter is dan bij andere luchtwegontstekingen. Na het bestuderen van 230.000 patiëntdossiers concludeerden de onderzoekers dat 34 procent zes maanden later was gediagnosticeerd met een neurologische of psychiatrische aandoening.

  Daarvan kwamen angststoornissen (17 procent van alle patiënten) het meest voor, gevolgd door problematische stemmingswisselingen (14 procent). Voor 13 procent van de patiënten betrof het de eerste diagnose van een geestelijke aandoening.

  Het risico op neurologische aandoeningen zoals hersenbloedingen (0,6 procent), beroertes (2,1 procent) en dementie (0,7 procent) is aanzienlijk lager dan het risico op psychiatrische problemen maar de kans op hersenaandoeningen is duidelijk verhoogd bij personen die ziek zijn geworden van het coronavirus.

  De wetenschappers achter de studie onderzochten ter vergelijking de dossiers van 100.000 grieppatiënten en 236.000 dossiers van mensen met luchtweginfecties. Bij corona bleek de kans op mentale of neurologische aandoeningen 44 procent hoger te zijn dan bij griep, en 16 procent hoger dan bij andere luchtwegontstekingen.

 73. 08:11 7/4/2021

  ‘Privébedrijf mag je rijksregisternummer niet vragen’: privacy-expert kritisch voor vaccinatieplatform QVAX

  Een dag na de start van de QVAX-website, waarmee je jezelf op de vaccin-reservelijst kan zetten, klinkt er bakken kritiek bij privacy-expert Matthias Dobbelaere-Welvaert. Zolang er niet meer duidelijkheid is, raadt hij iedereen aan om zich voorlopig niet te registreren. De website is in opdracht van de overheid door een privébedrijf gebouwd. ‘Een privébedrijf mag niet je rijksregisternummer vragen’, zegt hij.

  “Dit is problematisch. Het rijksregisternummer is een beschermd gevoelig gegeven in onze wetgeving. Private bedrijven mogen initieel je rijksregisternummer helemaal niet vragen. Overheidsinstanties mogen dat wel. Met het nummer in handen kan je een bankrekening openen, maar ook gevoelige informatie opvragen bij de overheid. Het is cruciaal voor verificatie.”

  “Wat je zeker niet mag doen is het rijksregisternummer hanteren als een gebruikersnaam, wat hier wel het geval is. Enkel een overheidsinstantie mag zoiets vragen. Als je het toch doet, moet deze informatie heel goed geëncrypteerd worden. En daar is nog geen zekerheid over.” 

 74. 07:36 7/4/2021

  Geen ‘vaccinatieprivileges’ dus? Niet zo snel

  "Geen ‘vaccinatieprivileges’ dus?", vraagt Jeroen Van orenbeek zich in zijn standpunt af, na de kritiek van CD&V op het nieuws dat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke advies wil over de vraag of er voor gevaccineerden sneller versoepelingen moeten komen.

  "Niet zo snel. Want gaat het hier überhaupt om privileges? Opnieuw vrienden en familie kunnen omarmen, op café gaan, ’s avonds over straat lopen met de hond: dat is in de eerste plaats een terugkeer naar het normale leven. Spoort het wel dat een overheid een groot deel van zijn bevolking deze fundamentele vrijheden blijft ontnemen, in de wetenschap dat zo’n ingreep louter een symbolische impact heeft?"

  Lees het hele standpunt.

  Wouter Van Vooren - Jeroen Van Horenbeek
 75. 07:14 7/4/2021

  Dadelijk sturen we een nieuwe update

  Wil u helemaal mee zijn met het nieuws van deze ochtend? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

 76. 07:00 7/4/2021

  Biden: elke volwassene in VS moet vanaf 19 april vaccinatieafspraak kunnen maken

  In de Verenigde Staten zouden alle volwassenen vanaf 19 april een afspraak moeten kunnen vastleggen voor hun vaccinatie tegen het coronavirus. Dat heeft president Joe Biden dinsdag in het Witte Huis gezegd. "Vanaf 19 april heeft elke volwassene in elke staat, elke volwassene in dit land, het recht om in de rij te gaan staan voor een coronavaccin. Geen verwarrende regels en geen verwarrende beperkingen meer", aldus Biden.

  Door het opheffen van de gefaseerde inentingen hopen de Amerikaanse autoriteiten dat er meer mensen sneller gevaccineerd kunnen worden, verklaarde woordvoerster Jen Psaki van het Witte Huis eerder al op een persconferentie. De Amerikaanse regering verwacht nog altijd eind mei voldoende vaccins te zullen hebben voor alle volwassenen.

 77. 06:53 7/4/2021

  Sneller vrijheid voor wie gevaccineerd is?

  De vraag of er voor gevaccineerden sneller versoepelingen moeten komen, zorgt voor zenuwachtigheid in de Wetstraat. ‘Een samenleving met twee snelheden is te vermijden.’

  Lees meer.

  Wouter Van Vooren
 78. 06:30 7/4/2021

  Amnesty: Pandemie leidde wereldwijd tot meer verdeeldheid, discriminatie en onderdrukking

  Over de hele wereld misbruiken regeringsleiders de coronapandemie om de vrijheden en rechten van de burgers verder in te perken. Bovendien heeft de pandemie het voorbije jaar de systematische ongelijkheid blootgelegd, en aangetoond hoe nationale belangen boven internationale samenwerking primeren, zelfs in een crisis van wereldproporties. Zo leidde de pandemie in de hele wereld tot meer verdeeldheid, discriminatie en onderdrukking. Dat besluit mensenrechtenorganisatie Amnesty International vandaag in haar jaarrapport.

  Die toename van verdeeldheid, discriminatie en onderdrukking is geen ver-van-ons-bedshow. Ook in België was de impact op de mensenrechten aanzienlijk, zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

  De Graeve wijst in dat verband onder meer op het feit dat ons land te kort schoot in het garanderen van onder meer het recht op leven en gezondheid. "Mensen die al in een maatschappelijk, juridisch, medisch of fysiek kwetsbare positie zaten, kregen ook nu de zwaarste klappen", zegt De Graeve. "Denk aan de woonzorgcentra waar bewoners én personeel aanvankelijk aan hun lot overgelaten werden, of de impact op gedetineerden in de overvolle en verouderde gevangenissen."

  Ook de uitwassen bij de handhaving van de coronamaatregelen door de politie, noemt Amnesty een heikel punt. De organisatie verwijst onder meer naar disproportioneel geweld en etnisch profileren.

 79. 22:33 6/4/2021

  Efteling op 24 april open voor 8.000 trouwe bezoekers

  De Efteling gaat op 24 april open voor 8.000 trouwe bezoekers als onderdeel van de testevenementen van Fieldlab. Het attractiepark wil zo bijdragen aan het heropenen van de samenleving.

  De Efteling gaat geen tickets verkopen voor de testdag. Trouwe bezoekers zoals abonnementhouders worden uitgenodigd. Zij kunnen aan het pretpark laten weten of ze willen gaan en of ze akkoord gaan met de voorwaarden. Een van die voorwaarden is dat alle bezoekers maximaal 24 uur voor hun bezoek negatief zijn getest op het coronavirus.

  Directeur Fons Jurgens zegt dat de trouwe gasten worden uitgenodigd, als dank voor hun loyaliteit. "Het is voor ons vanzelfsprekend dat we voor deze pilot onze meest trouwe bezoekers als eerste uitnodigen. Helaas kunnen we ze lang niet allemaal ontvangen op 24 april, maar hopelijk duurt het niet lang meer voordat de poorten van de Efteling weer voor iedereen open mogen. We gaan ervan uit dat dit onderzoek daar ook aan gaat bijdragen."

  De evenementen van Fieldlab vallen niet onder de dinsdag aangekondigde plannen van de Nederlandse regering om met toegangstesten weer beperkt mensen toe te laten tot attracties en evenementen. Het gaat bij Fiedlab om het verzamelen van gegevens over wat een veilige manier is om tijdens de epidemie evenementen te kunnen organiseren.

  ANP
 80. 21:54 6/4/2021

  Universiteit pauzeert proef met AstraZeneca-vaccin op kinderen

  De proef met het AstraZeneca-vaccin op kinderen wordt tijdelijk stopgezet vanwege de problemen die het lijkt te veroorzaken. De universiteit van Oxford, die het vaccin ontwikkelde met de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca, begon in februari met het testen van het vaccin op enkele honderden jongeren tussen de 6 en 17 jaar om te kijken of het deze leeftijdsgroep ook beschermt tegen het virus.

  Er wordt nu een pauze ingelast tot meer duidelijk is over de bloedproppen die het vaccin mogelijk veroorzaakt, meldt een woordvoerder van de universiteit aan persbureau Dow Jones. Er wordt gewacht op informatie van de Britse medicijnwaakhond voordat nieuwe prikken worden gezet.

  Het vaccin is tot nu toe alleen goedgekeurd voor volwassenen. De onderzoekers van de Britse universiteit proberen via proeven bij driehonderd jongeren uit te vinden wat voor hen de optimale dosering is. Daarvoor krijgen ruim tweehonderd kinderen het echte vaccin en de rest een placebo. Bij hoeveel kinderen een prik is gezet, is niet bekendgemaakt. Het concurrerende vaccin van Pfizer en BioNTech is veilig en beschermend voor kinderen van 12 tot 15 jaar, meldden die bedrijven vorige maand.

  AFP
 81. 21:00 6/4/2021

  Deze landen beperken vaccinaties met AstraZeneca

  Wereldwijd heerst er chaos over het gebruik van het AstraZeneca-vaccin. Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA komt morgen met een oordeel en eventuele nieuwe aanbevelingen, nu er een verband wordt gezien tussen het vaccin en tromboses. Veel landen wachten daar echter niet op en hebben zelf al beperkingen ingevoerd.

  Lees hier hoe de verschillende landen het aanpakken.

 82. 20:23 6/4/2021

  Ruim 360.000 wachtenden in rij voor QVax

  Er staan nu al meer dan 360.000 mensen in de virtuele wachtrij voor QVax, de nationale reservelijst voor de coronavaccins. De wachttijd loopt volgens het platform op tot "meer dan een uur", maar zal dus eerder oplopen tot héél wat uren, indien alle wachtenden hun plaats behouden.

  Het platform, waarop burgers kunnen aangeven op welk moment ze de komende weken beschikbaar zijn om snel naar het vaccinatiecentrum te komen, werd vandaag gelanceerd. Vaccinatiecentra die dosissen overhebben kunnen de mensen op deze lijst snel oproepen om zich te laten vaccineren.

  “Als u ziet dat u langer dan een uur moet wachten en u behoort niet tot de prioritaire doelgroep (65-plussers of risicopatiënten, red.), kom dan gerust nog eens terug over een uurtje of twee”, aldus Frank Robben, de topman van het eHealth-platform.

  Belangrijk: ook de reservelijst houdt rekening met de prioritaire doelgroepen. Iedereen ouder dan 18 jaar kan zich via het platform inschrijven, maar de vaccinatiecentra roepen nog altijd op in functie van dalende leeftijd.

  BELGA
 83. 18:31 6/4/2021

  Spaanse premier belooft dat 70 procent van Spanjaarden tegen eind augustus gevaccineerd is

  Tegen eind augustus zal 70 procent van de Spanjaarden gevaccineerd zijn tegen COVID-19. Dat belooft de Spaanse premier Pedro Sanchez, die dinsdag verklaarde dat het het ritme van de vaccinatiecampagne de komende dagen zal versnellen. De noodtoestand vanwege het coronavirus, die loopt tot 9 mei, zal niet worden verlengd, zei Sanchez ook.

  "Het begin van het einde van de pandemie is in zicht", aldus de premier aan de pers. "We willen dat 9 mei het eindpunt is."

  Sinds het begin van de vaccinatiecampagne is slechts 6 procent van de 47,3 miljoen Spanjaarden volledig gevaccineerd. Maar "het ritme van de vaccinatie gaat in april versnellen en we gaan het elke maand beter doen", omdat er meer vaccins geleverd worden, beloofde de premier. Tussen april en september zouden er 87 miljoen vaccindosissen in Spanje moeten aankomen, drie keer zoveel als in de eerste drie maanden van het jaar.

  Tegen eind augustus zullen 33 miljoen mensen, of 70 procent van de bevolking, ingeënt zijn, aldus Sanchez. Hij bevestigde ook dat het vaccin van AstraZeneca, dat mogelijk gelinkt zou kunnen worden aan tromboses, "zonder twijfel veilig is", net zoals de drie andere vaccins in de Europese Unie.

  Spanje is een van de EU-landen die het zwaarst getroffen zijn door de coronapandemie, met 3,3 miljoen geregistreerde besmettingen en 75.000 overlijdens.

  AFP - Spaanse premier Pedro Sanchez.
 84. 18:00 6/4/2021

  Nederlandse regering start met toegangstesten om samenleving te openen

  De Nederlandse regering start deze maand nog met proeven met toegangstesten, om bezoek aan plekken zoals musea en dierentuinen en sportgelegenheden weer mogelijk te maken. Dat laat het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid vandaag weten.

  Coronaminister Hugo de Jonge denkt dat met "toegangstesten voorzichtig en verantwoord" activiteiten weer mogelijk zijn. Het gaat bij de proeven, die door het hele land worden gehouden, om "niet-vergunningplichtige activiteiten, op maximaal drie aaneengesloten dagen in de maand april met een beperkt aantal bezoekers".

  Bezoekers moeten voordat ze een locatie bezoeken een sneltest laten doen bij een teststraat van de Stichting Open Nederland. Met een negatief testresultaat kunnen ze vervolgens naar binnen.

  Justitieminister Ferd Grapperhaus sprak dinsdag met de burgemeesters van het Veiligheidsberaad over de plannen. "Per 20 april kunnen we stappen zetten", zei hij na afloop. De ministerraad praat er vrijdag verder over en wil dan ook een "openingsplan" vaststellen. Op de eerstvolgende coronapersconferentie, op 13 april, wordt er meer bekend.

  ANP

  Het gaat onder meer om sportwedstrijden, casino's, dierentuinen, musea en andere culturele activiteiten. Iedere dag mogen 5.000 mensen naar dierentuin Artis in Amsterdam. Andere grote dierenparken mogen tussen de 2.000 en 4.000 bezoekers per dag toelaten.

  Veel musea en theaters mogen dagelijks enkele honderden gasten ontvangen. Zo mogen er 600 mensen naar het Nationale Opera Ballet in Amsterdam.

  Ook de casino's mogen weer mensen binnenlaten. In de grootste casino's zijn dat soms tot 1.200 mensen, in kleinere speelhallen zijn dat er tientallen tot honderden.

  Op 18 april kunnen 5.000 mensen de bekerfinale op een groot scherm bekijken in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam, de wedstrijd wordt in de Kuip in Rotterdam gespeeld. In Arnhem zijn 3.000 fans welkom in het stadion van Vitesse. Een week later zijn er fans toegestaan bij alle wedstrijden in de Eredivisie. 

 85. 17:45 6/4/2021

  'Alle Amerikaanse volwassenen tegen 19 april toegang tot vaccinatie'

  De Amerikaanse president Joe Biden zal in de loop van de dag aankondigen dat tegen 19 april alle volwassen Amerikanen - ongeacht hun leeftijd of medische antecedenten - in aanmerking zullen zijn gekomen voor een vaccinatie tegen COVID-19. Dat is een tiental dagen eerder dan het vorige objectief, zei een hoge regeringsambtenaar die op anonimiteit stond. De vorige doelstelling was 1 mei.

  Het Amerikaanse vaccinatieprogramma is fors uitgebreid, waardoor steeds meer Amerikanen steeds vlugger een coronaprik kunnen krijgen. Onlangs zei Biden nog dat rond 19 april 90 procent van de volwassen Amerikanen een prik zou moeten kunnen krijgen. Afgelopen weekeinde waren er voor het eerst meer dan 4 miljoen inentingen op een dag. Het gemiddelde ligt op 3,1 miljoen per dag.

  AFP
 86. 17:35 6/4/2021

  Risico-batenverhouding blijft sterk in het voordeel van AstraZeneca-vaccin (WHO)

  De risico-batenverhouding blijft sterk in het voordeel van het gebruik van het coronavaccin van AstraZeneca. Dat heeft een verantwoordelijke van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag gezegd.

  Met de huidige kennis die er bestaat over het vaccin, blijft de risico-batenverhouding "sterk positief", zei Rogerio Pinto de Sa Gaspar, de WHO-directeur verantwoordelijk voor de regulering. Hij geeft ook aan dat experts deze week samenzitten om de mogelijke link te onderzoeken tussen het vaccin en de zeldzame combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie), waarvan enkele tientallen keren melding is gemaakt.

  Verschillende landen waren gestopt met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin na meldingen van ernstige mogelijke bijwerkingen. Ondertussen kozen enkele landen ervoor om het vaccin enkel nog toe te dienen aan 60-plussers.

 87. 17:15 6/4/2021

  QVax ligt plat: Stormloop op centrale reservelijst voor coronavaccin

  Er is dinsdag een stormloop op het online platform qvax.be, waar men zich kan inschrijven op de reservelijst voor een coronavaccin. Al een hele voormiddag zijn er wachttijden van meer dan een uur. Daarnaast zijn er ook mensen die op sociale media klagen over technische problemen tijdens hun inschrijving. 

  Nochtans heeft het op dit moment weinig zin om zich te overhaasten want er zijn amper vaccinatiecentra in Vlaanderen die de centrale reservelijst gebruiken. Ook het principe van "first come, first served" geldt niet.

  Lees meer.

 88. 16:55 6/4/2021

  EU-privacywaakhond: vaccinatiecertificaat mag niet leiden tot centrale EU-database

  De invoering van een Europees coronavaccinatiecertificaat mag op termijn niet leiden tot een centrale Europese database van persoonsgegevens. Daarvoor waarschuwt de Europese privacywaakhond vandaag.

  "Het moet duidelijk zijn dat dit voorstel niet mag leiden naar de creatie van eender welk soort centrale database van persoonsgegevens op EU-niveau. Daarnaast moet verzekerd worden dat persoonsgegevens niet langer dan nodig verwerkt worden en dat toegang tot en gebruik van de gegevens niet meer wordt toegestaan eenmaal de pandemie voorbij is", verklaarde de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming (EPDS) Wojciech Wiewiorowski.

  In een gemeenschappelijk advies met het Europese comité van nationale gegevensbeschermers (EDPB) drukt Wiewiorowski de lidstaten en het Europees Parlement op het hart dat de Europese verordening niet mag leiden tot discriminatie, en volledig in overeenstemming moet zijn met de principes van noodzakelijkheid, proportionaliteit en doeltreffendheid. Elk verder gebruik van het certificaat door de lidstaten moet dan ook een gepaste wettelijke basis hebben, onderstreept voorzitter Andrea Jelinek van de EDPB.

  De Europese Commissie stelde het zogenaamde digitaal groen certificaat midden maart voor. Daarmee kunnen mensen bewijzen dat ze gevaccineerd zijn, recent een negatieve test hebben afgelegd of van COVID-19 zijn hersteld.

 89. 16:30 6/4/2021

  Testbeleid 2.0: wat houdt het in, en wat betekent het voor u?

  Viroloog Steven Van Gucht heeft op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum en Sciensano het nieuwe ‘testbeleid 2.0' voorgesteld. ‘Een testbeleid gebaseerd op drie lijnen van defensie, inclusief zelftesten’, zo vatte de viroloog samen.

  1. De klassieke PCR-testen

  De klassieke verdedigingslinie blijft de gekende PCR-test, die de testrichtlijnen volgt die zijn opgesteld door de RAG (Risk Assessment Group). “De laatste maanden hebben we de capaciteit van de PCR-testen in ons land aanzienlijk vergroot”, aldus Van Gucht. “Daardoor kunnen we snel en frequent testen met deze testen, die een grote betrouwbaarheid bieden en de meest effectieve tests blijven die op dit moment op de markt verkrijgbaar zijn.”

  2. Sneltesten in bedrijven

  De tweede verdedigingslinie betreft het uitrollen van sneltesten in bedrijven. “De federale overheid heeft beslist om tot 1 mei gratis sneltesten ter beschikking te stellen van bedrijven en openbare diensten”, aldus Van Gucht. “Deze sneltesten maken het mogelijk om op regelmatige basis werknemers te testen die niet kunnen telewerken vanwege de aard van hun werk.”

  3. Zelftesten

  De derde verdedigingslinie betreft de zelftesten. Die kunnen door de burger zelf uitgevoerd worden.

  “U doet dit niet om een feestje te organiseren”, benadrukt Van Gucht. “U doet dit uit bezorgdheid voor uw naasten. Misschien hebt u een contact met uw knuffelcontact en wil u weten of u veilig kan samenkomen. Vergeet niet dat sommige mensen besmettelijk kunnen zijn zonder symptomen of vaak al besmettelijk zijn al twee dagen vóór het optreden van de eerste symptomen. Een zelftest kan dan een extra voorzorg betekenen.”

  Bij typische symptomen zoals koorts, hoesten en plotse vermoeidheid neem je best meteen contact op met je huisarts voor een PCR-test.

 90. 15:30 6/4/2021

  Farmabedrijf Mithra klaar om vaccins te verpakken op site in Flémalle

  Het Luikse farmabedrijf Mithra is klaar om coronavaccins te verpakken van verschillende grote merken. Dat heeft de directie dinsdag gezegd tijdens een bezoek van de Waalse minister van Gezondheid Christie Morreale (PS). Elk jaar zouden 10 tot 25 miljoen dosissen verpakt kunnen worden op de site van Mithra in Flémalle.

  Een van de productielijnen van Mithra is bovendien meteen beschikbaar voor de Belgische staat op de ontwikkelings- en productiesite van Mithra, klinkt het dinsdag.

  Het bedrijf gaat geen vaccins produceren, maar wil wel deel uitmaken van het productie- en distributieproces met zijn hypermoderne flexibele verpakkingslijn, die flacons, spuiten en patronen kan produceren. "Er is op Europees niveau een tekort aan verpakkingscapaciteit", zegt verantwoordelijke voor externe relaties Jean-Manuel Fontaine. "Bedrijven zullen met grote volumes vaccins naar ons komen en wij zullen ter plaatse de producten inpakken. Dat is een echte etappe in het fabricatieproces. Het gaat om een steriel vulproces waarvoor een specifieke kennis vereist is."

  Er werden al contacten gelegd met verschillende grote spelers, maar tot nu toe werden er nog geen contracten afgesloten, aldus interim-CEO Léon Van Rompay. Elk jaar kunnen op de site 10 tot 25 miljoen dosissen verpakt worden, afhankelijk van welk vaccin gekozen wordt, voegt Fontaine toe. Mithra hoopt binnenkort de eerste vaccins te ontvangen, om vanaf mei met de productie te beginnen.

  "Men is op zoek naar oplossingen om de vaccinatie te versnellen en is vragende partij voor productiesites die snel operationeel kunnen zijn. Dat is het geval bij Mithra, dat een dienst aanbiedt om de producten in flacons te steken. Dat is een opportuniteit die gegrepen moet worden", zei minister Morréale tijdens haar bezoek. Vier Waalse bedrijven zijn voorlopig betrokken bij de productie van coronavaccins.

 91. 15:06 6/4/2021

  Onderzoek Ierland: slechts één op duizend besmettingen buitenshuis

  Voor het eerst hebben onderzoekers in een Europees land redelijk accuraat kunnen vaststellen wat het risico is om in de buitenlucht het coronavirus op te lopen. In Ierland bleken er bij 232.000 gevallen van corona in totaal 262 te zitten die vermoedelijk buitenshuis besmet waren geraakt: een op de duizend.

  Lees meer.

  Joris van Gennip
 92. 14:30 6/4/2021

  Van Gucht: 'Op weg om 1.000 bedden op intensieve zorg te overschrijden'

  Het aantal besmettingen daalt, en zal naar alle verwachting ook blijven dalen, zegt viroloog Steven Van Gucht. Het aantal ziekenhuisopnames blijft wel stijgen. "Aan dit tempo zullen we binnen een week de grens van 1.000 patiënten op intensieve zorg bereiken", zegt Van Gucht. "Het aantal patiënten op intensieve zorg blijft fors toenemen. Dit is een parameter die slechts laattijdig keert."

  "Er zijn lichtpunten, maar deze zijn broos en kunnen snel uitgeblazen worden. Het toont aan dat we met een gezamenlijke inspanning een derde golf kunnen breken. Hou vol en laat u niet besmetten in afwachting van uw vaccinatie. Hou er rekening mee dat het vaccin ten vroegste twee tot drie weken na toediening een bescherming kan bieden."

  De besmettingscijfers dalen, vooral bij kinderen en tieners. "In deze leeftijdscategorie is het aantal testen gevoelig afgenomen. Wanneer de scholen gesloten zijn, wordt er minder getest bij kinderen en tieners. Bij de 80- plussers zien we nog een toename (+10 procent), maar de cijfers lijken ook hier af te vlakken."

  BELGA - .
 93. 14:25 6/4/2021

  Schotten krijgen twee coronatesten per week

  Schotse burgers zullen twee coronatesten per week krijgen. Schotland zal het programma uitrollen een dag nadat Engeland een gelijkaardig initiatief had aangekondigd. Dat zei de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon op een bijeenkomst in Edinburgh.

  "Deze testen komen bij en zijn een aanvulling op de extra testmogelijkheden die aanwezig zijn in regio's die voorrang kregen", zei ze. "Deze meer algemene aanpak om asymptomatische mensen te testen, zal ons toelaten om de impact te bepalen die zij hebben op verdere overdracht."

  Het systeem zal gebruikmaken van zelftesten en meer details zullen later meegedeeld worden door de Schotse overheid, voegde Sturgeon toe. Schoolpersoneel heeft al toegang tot twee testen per week in Schotland, maar het systeem wordt nu verder uitgebreid. Het is niet duidelijk of de testen gratis zullen zijn.

  De testen, die resultaat kunnen geven binnen de 30 minuten, zullen vanaf vrijdag beschikbaar zijn, los van of mensen symptomen hebben of niet.

  AFP
 94. 12:59 6/4/2021

  'EU blokkeerde export 3 miljoen coronavaccins naar Australië'

  De Europese Unie heeft de export geblokkeerd van ruim 3 miljoen AstraZeneca-vaccins naar Australië. Dat heeft volgens een bron binnen de Australische regering pas 300.000 doses van het middel ontvangen. Daardoor loopt de vaccinatiecampagne verdere vertraging op.

  De Australische regering ligt in eigen land onder vuur omdat het vaccineren volgens critici veel te traag verloopt. De autoriteiten hebben volgens lokale media tot dusver ruim 854.000 doses van de vaccins van Pfizer/BioNTech en AstraZeneca toegediend, fors minder dan gepland. De autoriteiten hadden eerder de verwachting uitgesproken dat de teller eind maart op 4 miljoen prikken zou staan.

  Premier Scott Morrison wees dinsdag met een beschuldigende vinger naar het buitenland. "Begin januari hadden we nog verwacht dat we de 3,1 miljoen vaccins zouden ontvangen. Die zijn niet geleverd aan Australië", zei hij tegen de pers. Minister van Landbouw David Littleproud zei eerder al dat zijn land nog 3 miljoen vaccins tegoed heeft van de EU

 95. 12:34 6/4/2021

  Gelekt document: ‘Meeste EU-landen kunnen meerderheid bevolking tegen eind juni volledig vaccineren’

  De meeste lidstaten van de Europese Unie zullen tegen het einde van de maand juni over voldoende coronavaccins beschikken om de meerderheid van hun bevolking volledig gevaccineerd te hebben tegen het coronavirus. Dat staat in een intern EU-document waar het persagentschap Bloomberg de hand op heeft kunnen leggen.

  Lees verder.

 96. 11:45 6/4/2021

  Overtreders van coronamaatregelen voortaan pas na derde inbreuk voor de rechter

  Overtreders van coronamaatregelen zullen vanaf nu pas bij de derde inbreuk voor de rechter gedaagd worden. Het huidige systeem, waarbij dat al na twee keer gebeurde, bleek niet langer houdbaar. Rechtbanken raakten immers overbelast.

  Bij een eerste en tweede overtreding volgt voortaan enkel een minnelijke schikking van 250 euro. De nieuwe richtlijn komt van het College van procureurs-generaal.

  Voorzitter Johan Delmulle wijst erop dat tienduizenden zaken hangende zijn. Politie- en correctionele rechtbanken kunnen niet meer volgen. “De werklast moet verlaagd worden. Als een overtreding vastgesteld wordt, moet er snel een vervolg komen voor de rechtbank. Anders geef je een nefast signaal”, klinkt het bij VRT NWS.

  De maatregel gaat meteen in. Wie een minnelijke schikking weigert te betalen, zal zich ook moeten verantwoorden voor de rechter.

 97. 11:33 6/4/2021

  Dadelijk sturen we een nieuwe update

  Wil u helemaal mee zijn met het nieuws van de dag? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

 98. 11:14 6/4/2021

  ‘Wij kiezen voor duidelijkheid’: niet alle scholen gaan na paasvakantie weer open

  De scholen volledig heropenen na de paasvakantie: dat is voor de politiek - met onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) op kop - nog steeds het doel. Maar niet elke school ziet het zitten om op 19 april het afstandsonderwijs volledig te stoppen, blijkt uit een steekproef van Het Laatste Nieuws. ‘Wij wachten niet tot het einde van de paasvakantie om te beslissen.’

  Lees meer.

  Wouter Van Vooren
 99. 11:00 6/4/2021

  EMA ziet dan toch verband tussen AstraZeneca-vaccin en trombose, maar benadrukt voordelen vaccin

  Er is een verband tussen het vaccin van AstraZeneca en de zeldzame combinatie van bloedstolsel en een verlaagd aantal bloedplaatjes. Dat zegt Marco Cavaleri, hoofd vaccinatiestrategie van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) vandaag in Italiaanse media.

  Dat neemt niet weg dat de voordelen van het vaccin nog altijd opwegen tegen de nadelen ervan, zegt Cavaleri. ‘Er is een verband met het vaccin. Maar wat deze reactie veroorzaakt, dat weten we nog niet’, zegt Cavaleri.

  Afgelopen vrijdag zette Nederland het prikprogramma met het AstraZeneca-vaccin stil voor mensen onder de zestig. Duitsland deed dat eerder vorige week.

  Waarschijnlijk komt het geneesmiddelenbewakingscomité (PRAC) van het EMA morgen met een nieuwe aanbeveling over het vaccin. Dan wordt duidelijk of de zeldzame, ernstige aandoening officieel als bijwerking zal worden betiteld.

 100. 10:46 6/4/2021

  Volg dadelijk de persconferentie van het crisiscentrum

  Het crisiscentrum geeft om 11 uur meer uitleg bij de recente coronacijfers. Volg de persconferentie via onze livestream.

 101. 10:40 6/4/2021

  Actie bij Europese Commissie voor opheffen van vaccinpatenten

  Een aantal organisaties uit het middenveld en de gezondheidssector voert morgen 7 april om 12 uur actie aan de Europese Commissie in Brussel om de patenten van farmaceutische bedrijven op coronavaccins en -behandelingen op te heffen.

  De coronapandemie heeft tot op 1 april al aan 860.892 Europeanen het leven gekost en legt wereldwijd een enorme druk op gezondheidswerkers en -systemen. "Patenten zijn vandaag een obstakel om snel meer vaccins te produceren en wereldwijd eerlijk te verdelen. Dat moeten we opheffen. Alleen zo kunnen we snel het virus overwinnen", zegt Julie Steendam, coördinatrice van No Profit on Pandemic. Dit Europese burgerinitatief zegt bijna 150.000 handtekeningen te hebben ingezameld voor die eisen.

  Met de actie roepen No Profit on Pandemic, het Europees Netwerk tegen Commercialisering en privatisering van Gezondheid, het Actieplatform Gezondheid en Solidariteit en de People's Health Movement de Europese Commissie op om patenten op coronavaccins en - behandelingen op te heffen en farmaceutische bedrijven aan te zetten om bestaande technologieën en kennis te delen. De Europese Commissie weigert dat nog steeds, klagen de initiatiefnemers aan in een persbericht

 102. 08:48 6/4/2021

  Molenberghs: 'Volgende week piek in ziekenhuisopnames'

  Het aantal besmettingen daalt voor de derde dag op rij, maar de druk op de ziekenhuizen blijft groot. Volgens biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven - UHasselt) mogen we volgende week een piek in het aantal ziekenhuisopnames verwachten. Dat zegt hij bij HLN Live.

  “De ziekenhuisbezetting schommelt al dagen rond 3.000. Dat lijkt een beetje te stabiliseren. We zien nog wel een stijging op intensieve zorg (nu tot 865). De hoop was om niet boven 900 te gaan, maar waarschijnlijk zal dat niet lukken. We hopen nu om niet boven 1.000 te gaan. Er zit altijd een vertraging op. We zagen dat ook vorig jaar in maart en in oktober. Meestal als er een piek is, dan zien we die een week later in de ziekenhuiscijfers dan wel in het aantal besmettingen.”

 103. 07:33 6/4/2021

  Vandenbroucke vraagt experts nieuw advies over 'vaccinprivileges'

  Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft een nieuw ­advies gevraagd aan de corona­-experts. Hij wil weten of er versoepelingen kunnen komen voor mensen die al gevaccineerd zijn. De aanleiding is een nieuw rapport van het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding, waarin wordt geopperd om mensen die gevaccineerd zijn met elkaar te laten afspreken binnenshuis, zonder een mondmasker te dragen. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.

  Vandenbroucke heeft aan het coronacommissariaat gevraagd om dat advies onder de loep te nemen. De Gems-experts zullen de komende dagen de verhouding tussen de vaccinatiecampagne, de teststrategie en ethische aspecten moeten bespreken. "Dankzij de vaccinatie zullen er zeker versoepelingen ­mogelijk zijn, in combinatie met het testbeleid", zei microbioloog Herman Goossens gisteren aan VTM Nieuws. "Maar op dit moment circuleert er nog te veel ­virus."

  Sowieso wordt het een lastige evenwichtsoefening om straks een bepaalde groep een versoepeling te gunnen. Een unicum zou het evenwel niet zijn: ook de woonzorgcentra mochten na de vaccinaties de teugels wat vieren.

  Photo News
 104. 07:21 6/4/2021

  Dadelijk sturen we een nieuwe update

  Wil u helemaal mee zijn met het nieuws van deze ochtend? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

 105. 07:06 6/4/2021

  Kan het voorjaar het virus wel echt verdrijven? Wetenschappers onderzoeken seizoensimpact op SARS-CoV-2

  Na de aprilse grillen komt hoe dan ook de lente, en de hoop dat dit het virus zal helpen verdrijven. Hoe optimistisch mogen we zijn over de impact van lente- en zomerwarmte op SARS-CoV-2? ‘Warmer weer hindert dit virus’, maar of dat genoeg is?

  Lees meer.

  DM
 106. 07:00 6/4/2021

  Aantal besmettingen daalt, maar druk op ziekenhuizen blijft groot

  Tussen 27 maart en 2 april werden er dagelijks gemiddeld 4.300 nieuwe besmettingen vastgesteld, een daling met 10 procent in vergelijking met de week voordien.

  Als we de dagcijfers bekijken, zien we nu al voor de vijfde keer op rij een dag waarop het aantal besmettingen lager is dan diezelfde dag een week eerder. Het gaat de laatste dagen zelfs om een forse vermindering van rond de 1.000 gevallen per dag. Op vrijdag 2 april, de recentste dag waarvoor er bevestigde cijfers zijn, waren er 4.759 nieuwe besmettingen tegenover 5.714 op vrijdag 26 maart.

  Tussen 30 maart en 5 april moesten er dagelijks gemiddeld 267,9 mensen worden opgenomen in het ziekenhuis, wat een stijging is met 11 procent.

  Op dit moment liggen er 3.053 mensen in het ziekenhuis met Covid-19, opnieuw iets meer dan 3.000. De bezetting van de afdelingen intensieve zorg is nog verder toegenomen, nu tot 865.

  Tussen 27 maart en 2 april overleden elke dag gemiddeld 33 mensen aan de gevolgen van Covid-19. Dat is een stijging met 23,7 procent vergeleken met een week eerder. Het cijfer zou de komende dagen wel nog wat kunnen stijgen, want voor 2 april zijn er al 45 overlijdens opgetekend. Het is van half februari geleden dat het er nog zo veel waren.

 107. 06:30 6/4/2021

  Dalle wil geen PCR-tests voor zomerkampen

  Zodra de 65-plussers gevaccineerd zijn, moet er meer mogelijk worden voor jongeren. Dat zegt Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) in een interview met Het Nieuwsblad, waarover ook De Standaard en het Belang van Limburg berichten.

  "We passen de coronaregels nu toe om te vermijden dat mensen ziek worden en de ziekenhuizen te zwaar onder druk komen. Als de mensen die het meeste risico lopen gevaccineerd zijn, is er geen reden meer om die strikte maatregelen aan te houden. Als de timing gevolgd kan worden, moet er in de loop van volgende maand weer meer mogelijk worden."

  Dalle is voorts van mening dat er meer geluisterd moet worden naar de verantwoordelijken op het terrein. Vorige zomer toonden die voor hem hoe het veilig kan. Hij wil deze zomer dan ook niet weten van het voortdurend testen van jongeren. "We gaan toch niet vragen dat al die jongeren komende zomer een PCR-test ondergaan om opnieuw aan activiteiten te kunnen deelnemen? Dat is niet realistisch, een zeer slecht idee en bovendien ook heel duur. Minstens 2 miljoen tests, voor en na een kamp, tegen 50 euro per stuk ? Dan spreek je over 100 miljoen euro. Absurde kosten, ­zeker als je weet dat het totale kostenplaatje voor al het jeugdwerk in Vlaanderen gedurende één jaar 50 miljoen euro bedraagt."

 108. 05:50 6/4/2021

  Noord-Korea doet niet mee aan Olympische Spelen wegens pandemie

  Noord-Korea zal niet deelnemen aan de Olympische Spelen in Tokio deze zomer, meldt het Noord-Koreaanse ministerie van sport. Het land zegt zijn atleten te willen beschermen tegen de coronapandemie.

  Het besluit is genomen op 25 maart tijdens een bijeenkomst van het Noord-Koreaanse Olympische comité, meldt het ministerie. Deze bijeenkomst werd ook bijgewoond door Kim Il Guk, de minister van sport van het land.

  Het besluit van Noord-Korea maakt ook een einde aan de hoop van Zuid-Korea om de uitgestelde Spelen van Tokio te gebruiken als startpunt van een nieuwe dialoog met het buurland. De relatie tussen beide landen is verzuurd sinds de onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en Pyongyang over de ontmanteling van Noord-Korea's nucleaire programma vastliepen in 2019.

  Tijdens de Winterspelen van 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang liepen sporters van beide landen bij de openingsceremonie onder een gezamenlijke vlag het stadion binnen. Ook bestond het vrouwenijshockeyteam uit speelsters van beide landen. 

 109. 19:54 5/4/2021

  Hoe zinvol is een plek op de reservebank voor vaccinatie? Vier vragen over nieuw QVAX-systeem

  Vanaf morgen wordt QVAX getest, een website waar Vlamingen en Walen zich kunnen registreren op een centrale reservelijst om sneller een coronavaccin te krijgen. Maar hoe zinvol is dat? ‘We mogen geen valse hoop creëren.’

  Lees meer.

  Geert De Rycke
 110. 19:25 5/4/2021

  ‘Je zal van een kale reis terugkomen’: apothekers vrezen morgen stormloop op sneltesten

  De Algemene Pharmaceutische Bond roept op om morgen niet massaal naar de apotheek te trekken om een sneltest te halen. ‘Je zal van een kale reis terugkomen’, luidt het. De sneltesten zijn vanaf morgen immers nog niet in alle apotheken verkrijgbaar. 

  “Allicht starten morgen in de loop van de dag de uitleveringen", zegt George Verpraet van de Algemene Pharmaceutische Bond. "Morgen en in de loop van de dagen erna zullen de sneltesten beschikbaar zijn in de apotheken, maar de boodschap luidt om morgen niet om 9 uur aan de deur van de apotheek te wachten. Je zal van een koude reis terugkomen.”

 111. 18:32 5/4/2021

  Sneltesten vanaf morgen te koop bij de apotheker: zoveel kosten ze, en zo moet je ze gebruiken

  Alle inwoners van ons land kunnen vanaf morgen 6 april de eerste zelftesten kopen bij de apotheker. En bedrijven kunnen tot 1 mei gratis sneltests bestellen bij de federale overheid om personeelsleden die niet kunnen thuiswerken twee keer per week te testen. Waarvoor dienen ze? Hoe werken ze en hoe betrouwbaar zijn ze? En hoeveel zal u betalen? We zetten de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.

  Lees meer.

  Tim Dirven
 112. 18:15 5/4/2021

  Vanaf 12 april opnieuw versoepelingen in Verenigd Koninkrijk

  Boris Johnson heeft op een persconferentie aangekondigd dat vanaf 12 april nieuwe versoepelingen in werking treden. "We blijven vasthouden aan onze 'roadmap to freedom'", zegt Johnson.

  Dat wil zeggen dat op 12 april stap twee van het plan van start gaat met de opening van de terrassen, niet-essentiële winkels, kappers en fitnesscentra. Johnson heeft verklaard dat hij op 12 april zelf naar de pub zal gaan om een pintje te drinken.

  Ondertussen zijn al meer dan 31 miljoen mensen gevaccineerd in het Verenigd Koninkrijk.

 113. 17:37 5/4/2021

  ‘Ik sprong een gat in de lucht toen Frank Vandenbroucke de nieuwe minister van Volksgezondheid werd’

  Het rijk der vrijheid blijkt een fata morgana die telkens verder van ons wegschuift. Als voor­zitter van de Taskforce Testing wil micro­bioloog Herman Goossens (64) onze tocht door de covidwoestijn korter en aangenamer maken met sneltests, die binnenkort bij de apotheker en in de supermarkt liggen. Maar hij waarschuwt voor overdreven optimisme.

  Lees meer.

  Marco Mertens
 114. 16:54 5/4/2021

  Laagste dodentol in zes maanden in VS

  De Verenigde Staten hebben zondag het laagste aantal doden door Covid-19 geregistreerd in meer dan zes maanden. Met 277 doden, een derde van het wekelijkse gemiddelde van 816, is het totale dodental door de pandemie in het land gestegen tot 555.001. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de toonaangevende Johns Hopkins-universiteit.

  De laatste keer dat een lagere dodentol werd opgetekend in de VS, was op 27 september vorig jaar. In het paasweekend is ook een sterk lager aantal nieuwe gevallen geregistreerd: 36.670 besmettingen, een stuk onder het zevendaagse gemiddelde van 64.019. In totaal raakten al 30.706.129 Amerikanen besmet.

  New York was telkens goed voor het hoogste aantal nieuwe besmettingen (7.607) en doden (82).

  Volgens de cijfers van de ziektecontrole- en preventiecentra (CDC) zijn in het land al 165 miljoen doses van coronavaccins toegediend.

 115. 16:17 5/4/2021

  Zo'n 27.000 zelftests per week voor personeel Vlaamse overheid

  Het personeel van de Vlaamse overheid zal 27.000 zelftests per week krijgen. Daarnaast lanceert Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) een raamcontract waarmee steden en gemeenten zelftests voor hun personeel kunnen aankopen. Voor hen wordt het aantal zelftests op 51.000 week geraamd, meldt het kabinet-Somers.

  De Vlaamse regering wil nu ook inzetten op zelftests, naast de klassieke PCR-tests en de sneltests die al langer bestaan. Bij de zelftests zijn geen hulpverleners nodig: burgers kunnen er zelf mee nagaan of ze besmet zijn met het coronavirus. Er is niet voor gekozen om de gehele bevolking op die manier te testen, omdat het om een momentopname blijft gaan. Wel kunnen ze een belangrijke rol spelen in sectoren waar thuiswerk onmogelijk is, klinkt het.

 116. 15:44 5/4/2021

  Shoppen op afspraak start dramatisch: ‘Dit brengt echt niet op’

  Een afspraak maken om te kunnen winkelen zet een enorme rem op de verkoop. De gevolgen van het nu sinds goed een week verplichte shoppen op afspraak zijn alarmerend: handelaars spreken van slechts één à twee klanten die ze op afspraak over de vloer krijgen, in het weekend is dat heel vaak zelfs helemaal niemand.

  Lees meer.

  Photo News
 117. 15:10 5/4/2021

  Britse media: Britten mogen op vakantie in landen met veel inentingen

  Britten kunnen in de zomer mogelijk op vakantie naar een bestemming in het buitenland als daar veel mensen zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Volgens Britse media maakt premier Boris Johnson dit vanavond rond 18.00 uur in een speech bekend.

  Met een ‘stoplicht’-systeem zou de Britse regering gaan aangeven onder welke voorwaarden mensen naar bepaalde landen kunnen reizen. ‘Rode landen’ gelden straks als een risico: reizigers die toch naar zo’n land toegaan, moeten bij terugkeer tien dagen onder toezicht in een peperduur oord in quarantaine. Vakantiegangers die terugkeren uit een ‘oranje land’ moeten thuis in quarantaine. Reizigers uit ‘groene landen’ hoeven enkel een negatieve coronatest te tonen. Momenteel moet vrijwel iedereen bij terugkeer tien dagen in quarantaine.

  Naar verwachting kondigt Johnson ook een reeks versoepelingen aan. Vanaf volgende week zouden onder meer kappers, schoonheidssalons, bibliotheken en sportscholen de deuren weer kunnen openen. Hetzelfde geldt voor de terrassen en alle winkels die als niet-essentieel zijn aangemerkt.

  In het Verenigd Koninkrijk heeft inmiddels bijna de helft van de bevolking (46,29 procent) een eerste vaccindosis ontvangen.

 118. 14:39 5/4/2021

  Deze week meer dan 400.000 vaccins op komst, Vlaanderen plant er meer dan 250.000 toe te dienen

  België mag de komende dagen voor de tweede week op rij op meer dan 400.000 nieuwe vaccins rekenen. Die moeten de verdere versnelling van de vaccinatiecampagne de komende weken mogelijk maken. In Vlaanderen alleen staan er meer dan 250.000 inentingen gepland deze week.

 119. 11:05 5/4/2021

  Versoepelingen in Griekenland, Portugal en Schotland

  In onder meer Griekenland, Portugal en Schotland zijn de coronamaatregelen vandaag versoepeld.

  In grote delen van Griekenland hebben maandag winkels de deuren weer mogen openen. Het shoppen moet wel op afspraak gebeuren en er mogen maar een beperkt aantal klanten tegelijkertijd in de winkel zijn. In enkele steden met hoge besmettingscijfers, zoals Thessaloniki, gelden de versoepelingen nog niet.

  In Portugal ging maandag de tweede etappe in van een versoepelingsplan. Op 15 maart waren de lagere scholen al heropend, en nu mogen ook middelbare scholen en musea weer open. Cafés mogen op hun terras weer klanten bedienen, maximaal vier per tafel.

  Verwacht wordt dat het onderwijs op universiteiten 19 april kan worden hervat en dat er ook weer zalen voor voorstellingen opengaan. Begin mei heropenen volgens de planning van de Portugese regering de restaurants hun deuren.

  In Schotland dan weer hebben op paasmaandag de kappers hun eerste klanten kunnen ontvangen na een maandenlange lockdown. En ook tuincentra en enkele andere winkels mochten weer opengaan.

  De Britse premier Boris Johnson zal maandag normaal de vanaf 12 april geplande versoepelingen in Engeland bekrachtigen. Dan zullen de terrassen van pubs en restaurants en niet-essentiële winkels opnieuw mogen openen.

 120. 10:26 5/4/2021

  Britten krijgen twee gratis sneltesten per week

  Britten kunnen vanaf 9 april twee keer per week een gratis sneltest doen. Dat kondigde de Britse regering maandag aan. Inwoners krijgen de tests thuisbezorgd, of ze kunnen ze via hun werk of bij lokale teststraten aanschaffen. Ook worden tests op scholen afgenomen.

  Tot op heden konden mensen in Groot-Brittannië alleen een gratis sneltest krijgen als ze tot een risicogroep behoren of hun huis moeten verlaten om naar hun werk te gaan.

  Met het uitgebreide testprogramma hoopt de regering snel uitbraken op te sporen en bijvoorbeeld besmettingen te vinden bij personen die geen symptomen hebben. Volgens de overheid zijn via sneltesten ruim 120 duizend besmettingen gedetecteerd die anders niet waren gevonden.

  De sneltesten moeten in combinatie met het vaccinatieprogramma snel versoepelingen mogelijk maken. De Britse regering worstelt nog met een corona-paspoort.

  Getty Images
 121. 08:25 5/4/2021

  Franse jongeren ontvluchten in Madrid de lockdown

  Precies een jaar geleden koelden de Madrilenen hun coronadoden nog op een ijsbaan omdat er in de mortuaria geen plek meer was. Inmiddels is ook in de Spaanse hoofdstad de rek eruit: Madrid is nu de feesthoofdstad van Europa.

  Ook Franse jongeren genieten daar met volle teugen van.

  Frankrijk zit immers weer helemaal op slot, en dus trekken Franse jongeren massaal naar de feesthoofdstad van Europa. In Madrid zijn de restaurants, bars en zelfs discotheken gewoon open.

  Lees meer.

 122. 07:31 5/4/2021

  Kaap van 900.000 coronagevallen bereikt in België

  SInds de start van de coronapandemie iets meer dan een jaar geleden, zijn in ons land 900.996 coronagevallen vastgesteld. Het aantal ziekenhuisopnames gerelateerd aan COVID-19 stijgt opnieuw. Tussen 29 maart en 4 april waren dat er dagelijks gemiddeld 278, een stijging met 15 procent.

  Het aantal nieuwe besmettingen vertoont evenwel een dalende trend. Tussen 26 en 1 april werden dagelijks gemiddeld 4.431 nieuwe besmettingen vastgesteld, een daling met 6 procent.

  Het aantal mensen dat in ons land stierf aan de gevolgen van COVID-19 bedraagt momenteel 23.169. Gemiddeld stierven tussen 26 en 1 april elke dag 29 mensen aan het virus.

  Zondag lagen 2.921 coronapatiënten in een ziekenhuis, 832 daarvan op intensieve zorgen.

 123. 19:51 4/4/2021

  De Wever: 'Blunder om scholen te sluiten'

  N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever vindt het een "ongelofelijke blunder" om de scholen te sluiten, na wat zich afgelopen week heeft afgespeeld in het Ter Kamerenbos in Brussel. Dat heeft hij gezegd in VTM NIEUWS.

  "Als ik de beelden van afgelopen week zie, vind ik het een ongelofelijke blunder om de scholen te sluiten", zei De Wever. Volgens hem komen jongeren daardoor op straat, vormen ze samenscholingen en gaan ze feesten.

  "We hebben zeker perspectief nodig. Jongeren geloven ook niets meer", zei hij. De N-VA-voorzitter haalde ook nog uit naar premier Alexander De Croo (Open Vld), die volgens De Wever angst creëert.

  De Antwerpse burgemeester herhaalde ook nog eens het pleidooi om de terrassen te openen. 

  Lees meer.

 124. 19:50 4/4/2021

  ‘Franse ministers namen deel aan illegale etentjes zonder coronamaatregelen’

  In Parijs is er een onderzoek geopend om na te gaan of Franse ministers hebben deelgenomen aan illegale etentjes, waar de coronamaatregelen niet werden gerespecteerd. Dat werd beweerd in een reportage van de Franse zender M6, maar er werden geen namen genoemd.

  In de reportage, gefilmd met verborgen camera, is er sprake van dure etentjes met champagne en kaviaar in illegale restaurants. Noch de obers, noch de klanten dragen er mondmaskers en ook de afstandsregels worden niet gerespecteerd.

  De organisator van zo'n diner zegt in de reportage, met vervormde stem: "Ik heb deze week gegeten in twee of drie van die restaurants, met een aantal ministers. Daar moet ik stilletjes om lachen."

  De viceminister van Burgerschap, Marlène Schiappa, zei zondag dat als ministers of parlementsleden aan dergelijke illegale etentjes hebben deelgenomen, ze "net als eender welke burger gestraft moeten worden".

  Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin tweette dat hij een onderzoek heeft gevraagd, en dat de organisatoren en deelnemers vervolgd moeten worden indien de feiten bevestigd worden.

  Minister van Economie Bruno Le Maire van zijn kant is ervan overtuigd dat "alle ministers, zonder uitzondering, de regels volgen".

  Op sociale media is er heel wat discussie over de reportage, vaak met de hashtag #OnVeutLesNoms.

 125. 19:31 4/4/2021

  Boris Johnson worstelt met corona-paspoort

  Engelse kroegbezoekers hoeven voorlopig toch geen ‘corona-paspoort’ te tonen. Na hevige kritiek van partijgenoten en horecaondernemers ziet Boris Johnson hier voorlopig van af. Voor het bezoeken van popfestivals en voetbalwedstrijden zal er wel een soort medische identificatieplicht komen. Maar de Britse regering, Johnson voorop, worstelt met ethische en praktische obstakels.

  Lees meer.

 126. 19:22 4/4/2021

  Italië stelt kerken en musea open voor vaccinatie

  Italië heeft een ambitieus plan opgesteld om het tempo van het vaccineren tegen Covid-19 flink op te voeren. De gezondheidsautoriteiten willen daarbij ook eerder ongebruikelijke locaties, zoals kerken en musea, inrichten om zoveel mogelijk prikken te kunnen zetten.

  De krant Corriere della Sera gaf zondag een opsomming van de bijzondere plekken waar Italianen zich kunnen laten inenten. In Venetië kunnen inwoners terecht op een aangepaste vaporetto, een watertaxi voor het publieke transport in de stad. Het vaartuig ligt vanaf maandag op een speciale plek aangemeerd om de 80-plussers te vaccineren. Op het racecircuit van Monza, in Lombardije, zijn gedurende twee weekenden ruimtes onder de hoofdtribune beschikbaar.

  Napels heeft gekozen voor 'cultuurpaleizen'. Verscheidene musea zijn opengesteld om de vaccinatiecampagne tegen corona tot een succes te maken. Na te zijn ingeënt kunnen de liefhebbers eventueel nog even wat schilderijen bekijken. Op Sicilië dragen vooral de katholieke kerken en parochies hun steentje bij. De Sicilianen kunnen er niet alleen een prik komen halen, maar ook kerkelijke rituelen die dan gaande zijn bijwonen.

  Italië wil voor het einde van de zomer 80 procent van de bevolking gevaccineerd hebben. Tot dusver zijn ruim 11 miljoen dosissen toegediend op een bevolking van 60 miljoen mensen.

 127. 18:30 4/4/2021

  Twintigtal mensen bouwt feestje nabij politiekantoor in Antwerpen

  De politie heeft zaterdagavond 23 mensen betrapt die een feestje aan het bouwen waren in een pand aan de Noorderlaan in Antwerpen, niet zo ver van het politiekantoor. Het evenement was goed uitgerust met een tapkraan, feesttentjes en een slaapzaal waar iedereen kon overnachten.

  De politie kon aanvankelijk geen contact maken met de feestende aanwezigheden en ging daarom met toestemming van het parket naar binnen. "Het evenement was goed voorzien. Er was een tapkraan geïnstalleerd en er stonden tafels, stoelen, feesttentjes en discolichten. Achteraan in het pand was een ingerichte slaapzaal waar de feestvierders allemaal samen nadien konden overnachten", zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns.

  De politie kon 23 personen identificeren, die goed meewerkten. Er werd tegen alle aanwezigen een proces-verbaal opgesteld. Ook de organisator en de persoon die het pand ter beschikking stelde, krijgen een proces-verbaal.

  Nog geen twee uur later werd de politie naar de IJskelderstraat gestuurd voor nog een feestje. De agenten werden er niet binnen gelaten en ook daar moesten ze eerst toestemming aan het parket vragen. Toen ze naar binnen gingen, waren de meeste feestvierders al gevlucht.

  "Er waren nog drie personen aanwezig. Twee verdiepingen hoger, op het dak, werden nog negen personen aangetroffen die zich daar hadden verstopt. De politie controleerde ook de kasten en vond daar een grote hoeveelheid verdovende middelen: cannabis, hasjiesj, ketamine, xtc en cocaïne. Er lag ook een grote som geld. Drie verdachten werden gearresteerd. Alle aanwezigen werden geïdentificeerd en opgenomen in een proces-verbaal voor deelname aan een lockdownfeest", aldus Wouter Bruyns.

 128. 17:33 4/4/2021

  Opvallende drukte in Pairi Daiza

  Er zijn beelden opgedoken van het Henegouwse dierenpark Pairi Daiza waarop duidelijk te zien is dat er te veel volk dicht bij elkaar staat. Er zou sprake geweest zijn van groepen van tien tot vijftien mensen.

 129. 14:31 4/4/2021

  Duitsland beschouwt Nederland als hoogrisicogebied

  De Duitse regering beschouwt buurland Nederland voortaan als een hoogrisicogebied, wegens het bijzonder hoge aantal besmettingen. Wie vanaf dinsdag vanuit Nederland naar Duitsland wil reizen, moet dan ook een negatieve coronatest kunnen voorleggen. Dat heeft het Duitse gezondheidsinstituut Robert Koch bekendgemaakt.

  Ook buurlanden Tsjechië, Polen en Frankrijk werden door Duitsland eerder al als 'hoogrisicogebied' bestempeld. Nederland hoort daar nu ook bij, wegens meer dan 200 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners in een week tijd.

  Voorheen was Nederland gewoon ingeschaald als 'risicogebied'. Wie vanuit een risicogebied naar Duitsland reist, moet ten vroegste 48 uur voor vertrek of ten laatste 48 uren na aankomst zich laten testen en dat voorleggen. Wie uit hoogrisicogebied komt, moet de test vóór aankomst in Duitsland doen en voorleggen.

  België wordt vooralsnog als risicogebied beschouwd door de Duitsers, niet als hoogrisicogebied.

 130. 13:40 4/4/2021

  Besmettingen dalen in bijna alle Vlaamse provincies, enkel Limburg kleurt nog rood

  Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus is voor het eerst sinds begin maart weer licht aan het dalen. De kaart van ons land kleurt daardoor weer iets minder rood. In Vlaanderen kleuren alle provincies groen, enkel Limburg noteert nog een stijging van het aantal besmettingen.

   Bekijk hier de situatie in uw regio.

 131. 13:04 4/4/2021

  Paus in paasboodschap: deel coronavaccins met arme landen

  Paus Franciscus heeft in zijn traditionele paasboodschap de internationale gemeenschap opgeroepen de coronavaccins ook met de armste landen te delen. Hij noemde de vaccins ‘essentieel in de strijd tegen het virus’ en zei dat ‘alle mensen, vooral de kwetsbaren, hulp nodig hebben en recht hebben op toegang tot deze noodzakelijke zorg’.

  De paasboodschap van de paus was live te volgen via een livestream vanuit de Sint- Pietersbasiliek. Er waren enkele tientallen mensen aanwezig, die vanwege de coronavoorschriften ver uit elkaar zaten. Normaal zijn tienduizenden belangstellenden aanwezig als de paus spreekt vanaf een balkon van de basiliek, maar door de maatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan waren het Sint-Pietersplein en de kerk uitgestorven.

  AFP - De paus spreekt het Urbi et Orbi uit.
 132. 10:10 4/4/2021

  Mode Unie ziet 'dramatische' eerste week met verkoop op afspraak

  De eerste week met de maatregel winkelen op afspraak, is dramatisch verlopen voor de modehandelaars, zegt Mode Unie. De federatie van de modewinkels spreekt van een gemiddeld negatief omzetcijfer van 58,4 procent in de week, vergeleken met een normaal verkoopjaar. De sectorfederatie wil dat de maatregel wordt teruggedraaid.

  Het gemiddelde negatief omzetcijfer komt "bovenop het nieuws dat modehandelaars het eerder beloofde dubbel overbruggingsrecht nu toch niet ontvangen", aldus Isolde Delanghe, directeur van Mode Unie, in een persbericht. "De moed zakte de modehandelaars deze week compleet in de schoenen."

  "We betreuren dat modewinkels opnieuw extra voorwaarden opgelegd krijgen die een rem zetten op de verkoop. Winkelen kon en kan veilig, besmettingen gebeuren voor minder dan 1 procent in winkels, dat was ook de conclusie van alle virologen en politici", zegt Delanghe.

  Mode Unie vraagt de consument om de handelaars te steunen door lokaal te winkelen. 

 133. 10:05 4/4/2021

  Groot-Brittannië gaat experimenteren met coronapaspoort

  Groot-Brittannië gaat vanaf deze maand evenementen organiseren om te experimenteren met een coronapaspoort. Onder meer bij de halve finales van de FA Cup, het belangrijkste bekertoernooi in het Engelse voetbal, wordt publiek toegelaten. Britten mogen de evenementen bijwonen als zij gevaccineerd zijn, recent negatief getest hebben of in het laatste half jaar besmet zijn geweest. Het aantal toegelaten mensen is nog niet duidelijk.

  Lees ook: Dat de Britten zo snel gevaccineerd zijn is te danken aan deze vrouw: Kate the Great

 134. 09:49 4/4/2021

  Braziliaanse rechter staat kerkdiensten toe tijdens Pasen

  Hoewel Brazilië zwaar getroffen is door het coronavirus, heeft een rechter bij het Hooggerechtshof de weg vrijgemaakt voor kerkdiensten tijdens Pasen. Hij vaardigde een bevel uit dat deelstaten en gemeenten religieuze vieringen niet volledig kunnen verbieden vanwege de coronapandemie. Eerder opgelegde verboden zijn teruggedraaid, meldden Braziliaanse media.

  Wel gelden beperkingen. Zo mogen de gebedshuizen maar een kwart van het maximale aantal bezoekers ontvangen, zijn mondkapjes verplicht en moet er voldoende afstand worden gehouden.

  De vereniging van evangelische advocaten had een rechtszaak aangespannen omdat de eerder opgelegde verboden op kerkdiensten in strijd zouden zijn met het recht op godsdienstvrijheid en de scheiding van kerk en staat. Zeker in moeilijke tijden zoals nu is troost door religieuze activiteiten onontbeerlijk, zo vond de rechter.

  Brazilië heeft zowel het één na hoogste aantal coronabesmettingen ter wereld als het één na hoogste dodental na de Verenigde Staten. Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn meer dan 330.000 Brazilianen aan het longvirus gestorven. Afgelopen woensdag registreerde het land nog een recordaantal van 3.869 sterfgevallen binnen een etmaal.

 135. 09:17 4/4/2021

  Amerikaanse overheid grijpt in bij vaccinfabrikant die 15 miljoen doses van J&J-vaccin verprutste

  De Amerikaanse overheid heeft ingegrepen bij een vaccinfabrikant in Baltimore waar eerder 15 miljoen doses van het Johnson & Johnson-vaccin moesten worden weggegooid na fouten tijdens het productieproces, meldt The New York Times. Farmaceut Johnson & Johnson krijgt de touwtjes in handen en in de fabriek mogen geen vaccins meer van AstraZeneca worden geproduceerd.

  Lees meer.

 136. 07:20 4/4/2021

  Aantal ziekenhuisopnames blijft stijgen

  Het aantal ziekenhuisopnames gerelateerd aan Covid-19 blijft stijgen. Tussen 28 maart en 3 april waren dat er dagelijks gemiddeld 268,7, een stijging met 13 procent. Het aantal coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen daalde wel opnieuw onder de 3.000, zo blijkt uit de jongste cijfers van Sciensano.


  Zaterdag lagen 2.913 coronapatiënten in een ziekenhuis, 822 daarvan op intensieve zorgen. Vrijdag waren dat er nog 3.025.

  Tussen 25 en 31 maart werden dagelijks gemiddeld 4.577 nieuwe besmettingen vastgesteld, een daling met een procent. SInds de start van de pandemie werden in ons land 897.474 vastgesteld.

  Het aantal mensen dat in ons land stierf aan de gevolgen van COVID-19 bedraagt momenteel 23.130. Gemiddeld stierven tussen 25 en 31 maart elke dag 28 mensen aan het virus. 

 137. 07:10 4/4/2021

  Niet alle scholen van plan na paasvakantie te heropenen

  De regering beslist pas volgende week over de heropening van de scholen, maar verschillende secundaire scholen hebben nu al beslist na de paasvakantie nog niet open te gaan voor alle leerlingen. Dat heeft VTM Nieuws vernomen.

  De Sint Maarten Bovenschool in Beveren kiest zeker tot 1 mei voor afstandsonderwijs. “Om rust en duidelijkheid te scheppen, zowel voor onze leerlingen als ons personeel, communiceren we nu al en wachten we niet tot eventuele beslissingen in Brussel”, luidt het in een bericht aan de ouders. De school blijft tot zeker 1 mei kiezen voor afstandsonderwijs.

  Ook het Kardinaal van Roey-instituut in Vorselaar heeft beslist nog niet open te gaan na de paasvakantie. “We doen dat pas als het op een veilige manier kan”, luidt het daar.

  “Het is nu nog te vroeg om de verdere evolutie van de pandemie in te schatten", reageert minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). "Ik hoop in ieder geval zoveel mogelijk contactonderwijs mogelijk te maken, want het beste onderwijs krijg je nog altijd in je klas, samen met je klasgenoten en oog in oog met een gedreven leerkracht.”

 138. 06:47 4/4/2021

  Vanaf dinsdag kan iedereen zich online inschrijven op reservelijst om vaccinatie te krijgen

  Vanaf komende dinsdag zal iedereen die dat wil zich kunnen inschrijven op de lijst en zijn of haar beschikbaarheid aangeven. Vaccinatiecentra die vaccins overhebben kunnen de mensen op de lijst die binnen de juiste doelgroep vallen, op die manier snel oproepen.

  Dat moet gebeuren via het online platform QVax, dat nu klaar is. Daarop kunnen burgers aangeven op welk moment ze de komende weken beschikbaar zijn om snel naar het vaccinatiecentrum te komen.

  Dat wil niet zeggen dat iedereen op die reservelijst zomaar voorrang zal krijgen. Vaccinatiecentra zullen voor de reservelijst kijken naar de prioritaire doelgroepen en dus van oud naar jong werken. “Twintigers kunnen zich op dit moment dus al inschrijven op de lijst, maar zij kunnen nog niet worden opgeroepen”, klinkt het.

  In eerste instantie zal het systeem slechts in twee Vlaamse vaccinatiecentra gebruikt worden, maar men verwacht het nadien snel uit te rollen over de andere centra. Vaccinatiecentra die zelf een reservelijst hebben aangelegd, kunnen die naast het overkoepelende systeem blijven gebruiken. 

 139. 06:25 4/4/2021

  Meer dan 2 miljoen vaccins toegediend in ons land

  Er zijn in ons land al meer dan 2 miljoen dosissen van een coronavaccin toegediend. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

  Uit de Sciensano-cijfers blijkt dat 1.472.477 mensen minstens één dosis hebben gekregen, van wie er 563.675 twee prikjes hebben gekregen en dus volledig zijn gevaccineerd. Of in totaal goed voor 2,036 miljoen toegediende dosissen.

  België begon op 28 december met het toedienen van de eerste coronavaccins. Vandaag worden er drie vaccins gebruikt: dat van PfizerBioNTech, dat van Moderna en dat van AstraZeneca. Daarvan zijn twee prikjes vereist. In de tweede helft van april zou Johnson & Johnson starten met de levering van een vierde vaccin aan Europa, waarvan één spuitje volstaat.

  Lees ook: Vaccinatieteller België: hoe ver staat ons land met de vaccinatie? En wanneer is het uw beurt?

  Wannes Nimmegeers

Volg de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in deze liveblog

Elke ochtend vindt u op deze pagina de meest recente Belgische cijfers op deze pagina. Op dinsdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.

Blijf overal op de hoogte

Download de gratis app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijke updates.

Schrijf u in op Coronavirus Update, een extra nieuwsbrief van De Morgen om op de hoogte te blijven van het nieuwe coronavirus.

• We proberen u zo goed mogelijk op de hoogte te houden over het coronavirus Covid-19. Neem een abonnement op De Morgen en steun onze journalistiek.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234