LiveblogOlympische Spelen
Live - Bashir Abdi pakt brons voor België in marathon, Spelen afgelopen
De Olympische Spelen in Tokio zitten erop. Twee weken lang stond alles in het teken van topsport. Herlees hieronze onze liveblog.
-
Einde liveblog
Hiermee komt een einde aan dit liveblog over de Olympische Spelen. U kan hieronder de belangrijkste ontwikkelingen van de laatste dagen herlezen.
-
4000 atleten vieren einde Spelen in slotceremonie
4.000 atleten hebben het einde van de Olympische Spelen in Tokio gevierd. De slotceremonie was wat soberder dan gewoonlijk, omdat de atleten 48 uur na hun (laatste) wedstrijd Tokio alweer moesten verlaten, wat maakt dat het gros van de atleten alweer thuis is.
BELGA AFP BELGA -
Bashir Abdi pakt brons in marathon: zevende medaille voor België
Bashir Abdi heeft voor een stunt van formaat gezorgd op de slotdag van de Olympische Spelen. De Belgische recordhouder snelde in Sapporo naar brons in de marathon. De winst was voor de onvermijdelijke Eliud Kipchoge die zijn olympische titel verlengde. Koen Naert finishte als tweede Belg ook knap in de top tien. Voor België is het de zevende medaille op de Spelen, het beste resultaat op de Spelen sinds de Tweede Wereldoorlog.
Lees ook: Achter de eeuwige glimlach van Bashir Abdi schuilt heel wat leed
REUTERS -
69 van de 123 Belgische atleten haalden een topachtnotering
De 123 Belgische atleten die hebben deelgenomen aan de Olympische Spelen in Tokio hebben 26 topachtplaatsen binnengehaald. Het gaat om 69 atleten, een percentage van 56,1 procent. Daarbij werden zeven medailles behaald: 3 gouden, 1 zilveren en 3 bronzen. Dat aantal is gelijk aan het cijfer na de Olympische Spelen van 1948 in Londen. Drie olympische titels in één olympiade is niet meer gebeurd sinds de Spelen van 1924 in Parijs.
Bovenop de zeven medailles behaalde de Belgische delegatie ook nog zeven vierde plaatsen, vier vijfde plaatsen, drie zesde plaatsen, drie zevende plaatsen en twee achtste plaatsen. Atleten die een topachtplaats behalen, krijgen een olympisch diploma.
Vijf jaar geleden op de Spelen in Rio de Janeiro behaalde Team Belgium zes medailles (2 gouden, 2 zilveren en 2 bronzen). Er werden toen negentien topachtplaatsen binnengehaald door 40 van de 104 atleten, oftewel 38,5 procent.
-
643.000 euro aan premies
De Spelen zitten er nu echt wel op. Met 7 medailles heeft België er de meest succesvolle Olympische Spelen sinds de Tweede Wereldoorlog opzitten. Het grootste deel van de atleten is al naar huis, maar alle Belgen die top 8 haalden worden op 3 september uitgenodigd op het balkon van het stadhuis aan de Grote Markt in Brussel. Daarbij raakte ook bekend dat Team Belgium 643.000 euro aan premies uitkeert. Dat is 35 procent meer in vergelijking met de Olympische Spelen in Rio.
-
Zevende goud op rij voor Amerikaanse basketbalspeelsters
De Amerikaanse basketvrouwen hebben zoals verwacht hun zevende olympische titel op rij veroverd. Team USA versloeg in de finale thuisland Japan zonder veel problemen met 90-75. De Amerikaanse vrouwen lieten er geen gras over groeien en zetten Japan in het eerste kwart meteen met de rug tegen de muur (48-36). Bij de rust stond het 50-39. Ook in het derde kwart (25-17) liet de VS de thuisploeg nooit in de wedstrijd komen. De strijd was gestreden en in het vierde kwart (15-19) kregen de Japanse vrouwen wat meer speelruimte. Brittney Griner was bij de VS de vrouw in de kijker met dertig punten.
De VS won, sinds basket bij de vrouwen in 1976 als medaillesport op het programma staat, nu in totaal negen keer het goud. Het is voor Team USA de zevende triomf op een rij. De Amerikaanse mannen verzekerden zich zaterdag al van olympische eindwinst.
Japan maakte in de kwartfinales een einde aan het toernooi van de Belgian Cats. Na een thriller van formaat eindigde de wedstrijd op 86-85, met de Japanse winnende driepunter in de slotseconden. De Franse vrouwen veroverden zaterdag het brons, na een 91-76 zege tegen Servië.
-
Wathelet vlaggendrager op slotceremonie
Ruiter Grégory Wathelet zal tijdens de slotceremonie van de Olympische Spelen in Tokio de Belgische vlag dragen. Dat heeft Team Belgium via Twitter bevestigd. Wathelet veroverde gisteren met het Belgische team, samen met Pieter Devos en Jérôme Guery, het brons in de finale van de landencompetitie jumping.
-
Teleurstellende omnium voor Lotte Kopecky
Wielrenster Lotte Kopecky heeft opgegeven in het omnium op de piste. Achter het vizier van haar helm zien we tranen. Op één ronde van de finale sprint in de scratch was er een zware valpartij waarbij onder meer ook Kopecky betrokken was. Ook in de koppelkoers wou het door valpartijen niet lukken voor de winnares van de Kristallen Fiets.
-
Thomas Briels: ‘Toen ik begon, wisten mensen niet eens wat hockey was’
Voor de afscheidnemende Thomas Briels werd het een afsluiter om nooit te vergeten. “Dit is absurd. Wat sport teweeg kan brengen, is echt mooi. Toen ik begon met hockey, dachten mensen dat ik ijshockey of op een veld speelde. Ze hadden nog nooit van hockey gehoord. Dat zoveel mensen nu op straat komen om met ons te feesten, is prachtig. Dit had ik nooit kunnen dromen.”
BELGA -
Red Lions trekken door Brussel: ‘Medaille aan iedereen laten zien’
“Ik heb de hele vlucht geslapen”, vertelde Alexander Hendrickx, met veertien treffers afgetekend topschutter in het olympisch hockeytoernooi. Na de wereldtitel en de Europese titel grepen de Red Lions ook de olympische titel. “Of we nog gemotiveerd zijn? Zeker, die gouden medaille motiveert ons zelfs extra. De jongens die wilden stoppen, willen nu net doorgaan. Onze groep wordt alsmaar hechter. Dus ik zie de toekomst rooskleurig. Later zal ik mooie verhalen voor mijn kleinkinderen hebben", lachte Hendrickx. “En wat ik met mijn medaille ga doen? Aan iedereen laten zien.”
Momenteel worden de spelers en staf van de Red Lions in een open bus door het centrum van Brussel rondgereden. De bus doet achtereenvolgens de Kunstberg, Cantersteen, Loxumstraat, Keizerinnelaan, Pachecolaan, Kruidtuinlaan en het Rogierplein aan. Bedoeling is om daar halt te houden en de gouden medaille te vieren met de fans op het Rogierplein.
Photo News -
Ontroostbare Kevin Borlée: ‘We lopen altijd sneller, maar het zijn altijd de anderen die op het podium staan’
Na een vierde plek in Rio, waar de Belgian Tornados op drie honderdsten van het brons finishten, is het ook in Tokio een verhaal van nét niet voor de 4x400m aflossingsploeg. Zelfs een nieuw Belgisch record volstond niet om het podium van de Spelen te halen. Het scheelde zes tienden. “Ik ben het beu, kotsbeu,” sakkerde Kevin Borlée, die allicht zijn laatste olympische race heeft gelopen.
VTM Nieuws -
Red Lions, Nafi Thiam en Belgian Cats aangekomen in België
De Red Lions zullen hun olympische titel zaterdag in de late middag met hun supporters vieren in het centrum van Brussel. De gouden hockeymannen zullen op het dak van een open bus door de binnenstad trekken, nadat ze eerder op de dag zijn teruggekeerd met dezelfde vlucht als olympisch kampioene in de zevenkamp Nafi Thiam en de Belgian Cats.
BELGA -
Vierde plaats voor Belgian Tornados, Cheetahs zevende
Het mag weer nét niet zijn voor de Belgian Tornados. Kevin Borlée hield gelijke tred met de top drie, maar dichterbij komen lukte niet. Het goud in de finale van de 4x400m bij de mannen is voor de VS. Nederland pakt verrassend zilver en Botswana is derde. De Tornados verpulveren met hun vierde plaats het Belgisch record (2:57.88).
Ook de Belgian Cheetahs liepen even voordien een nieuw Belgisch record. Ze eindigen zevende in de finale van de 4x400m bij de vrouwen. Laus zag Nederland nog net voorbijsnellen. Het goud gaat naar de VS in 3:16.85. Polen en Jamaica pakken respectievelijk zilver en brons. De zevende plaats van Van den Broeck, Vervaet, Couckuyt en Laus is wel goed voor een nieuw Belgisch record: 3:23.96.
BELGA -
Zesde medaille is binnen: Belgische ruiters halen brons tijdens jumpingfinale
Medaille nummer zes is binnen voor Team Belgium, met dank aan het jumpingteam. Pieter Devos, Jerome Guery en Gregory Wathelet haalden op de valreep brons binnen in de finale. Frankrijk leek op weg naar goud, maar toen kwam er een weigering van Vancouver de Lanlore.
Wat konden de Belgische ruiters in de jumpingfinale? De hoop was een medaille, maar het kon eigenlijk alle kanten uit. ‘Reservist’ Pieter Devos mocht de spits afbijten. Hij reed lang zonder fouten, al raakte hij met zijn paard Claire Z dan toch één balk - goed voor vier strafpunten. Het leverde België een voorlopige vierde plaats op na de eerste groep ruiters.
Photo News - Pieter Devos. Jérôme Guéry was als tweede aan zet en hij bleef volledig foutloos. Knap parcours van Guéry en Quel Homme de Hus. Het was nodig ook, want de Franse en Amerikaanse paardrijders - met Jessica Springsteen, dochter van - legden in de tweede ronde eveneens een perfect parcours af. Hoe dan ook: België deed volop mee voor de medailles.
Zeker gezien topfavoriet Zweden in de tweede ronde vier strafpuntjes kreeg. Met nog één groep te gaan stond België met vier strafpunten samen met de VS en Zweden te drummen in de schaduw van Frankrijk - twee strafpunten. Zweden en de VS hadden door de tijdsnotering wel de bovenhand. Het Belgische jumpingteam stond met een gelijk aantal strafpunten, maar een grotere tijd virtueel vierde.
Wéér net niet dus, het zou toch niet? Gregory Wathelet en Nevados S kregen de kans om een gooi te doen naar meer, maar twee foutjes zorgden voor acht strafpunten. De Amerikanen en de Zweden deden met vier strafpunten beter. De verhoopte medaille bleef weg.
Enkel brons kon in extremis nog, maar dan moest het voor Frankrijk faliekant aflopen. Tot eenieders verrassing gebeurde dat ook. Amazone Penelope Leprevost kreeg te maken met een dubbele weigering van paard Vancouver de Lanlore. Frankrijk zakte zo helemaal weg naar een achtste plaats. België bleef derde na Zweden en de VS, die het onder elkaar in een jump-off nog uitvechten om goud.
-
Landgenoten Kenny De Ketele en Robbe Ghys grijpen net naast medaille en worden knap vierde na indrukwekkende ploegkoers
Het heeft niet mogen zijn voor Kenny De Ketele en Robbe Ghys op de Olympische Spelen. Onze landgenoten kwamen in een knappe finale van de koppelkoers bij de mannen heel dichtbij de medailles, maar zagen eremetaal in het absolute slot door de neus geboord door een sterke remonte van Groot-Brittannië. Denemarken pakte goud.
-
Jepchirchir wint marathon, Gorissen 28ste, Verbruggen 49ste in olympische marath
In de verzengende hitte van Sapporo hebben onze landgenoten de finish gehaald. Mieke Gorissen doet dat nog eens met een knap eindresultaat. Ze wordt 28ste in 2u34:24. Ook Hanne Verbruggen is zichtbaar tevreden want komt met gebalde vuisten over de finish. Zij eindigt als 49ste en deed 2u38:03 over de 42,195 km.
De winst is voor de Keniaanse Peres Jepchirchir. Ze haalde het in Sapporo voor haar landgenote Kosgei en Amerikaanse Seidel. Jepchirchir deed 2u27:02 over haar olympische marathon.
AFP -
Belgian Tornados: ‘In de finale alles geven, dat is het minste wat we kunnen doen voor Jonathan Borlée’
De Belgian Tornados hebben zich gekwalificeerd voor de finale van de 4x400 meter. Er is wel een domper: Jonathan Borlée blesseerde zich in de slotmeters.
"Winnen was mooi geweest", reageerde Jonathan Sacoor na de kwalificatie voor de VTM-micro. "Maar we hebben onze hoofddoelstelling gehaald, en dat was de finale. Morgen krijgen we nog een kans om sneller te lopen. Jo (Jonathan Borleé, red.) heeft alles gedaan om ons de finale te brengen, het minste wat we nu kunnen doen is alles geven voor hem."
Ook Jonathan Borlée reageerde voor de camera’s. “Het is nog te moeilijk om nu al uitspraken te doen. Maar ik moet niet van morgen dromen, dat is voorbij, denk ik. De kans is bijzonder klein. Ik kan niet precies zeggen hoe erg het is, maar ik wou vooral uitlopen en de ploeg kwalificeren. Ik voelde iets na 200m in mijn hamstring en wou dan volhouden om de finale te halen. Ik heb alles gegeven.”
-
Italië stunt op 4x100 meter
De Italiaanse mannen hebben vrijdag verrassend goud veroverd op de 4x100 meter op de Olympische Spelen in Tokio. Italië haalde het in een tijd van 37.50, een nieuw nationaal record, voor Groot-Brittannië (37.51) en Canada (37.70).
Marcell Jacobs, de ook al verrassende winnaar van de 100 meter in Tokio, was de tweede loper bij de Italianen. Verder liepen ook Lorenzo Patta, Fostine Desalu en Filippo Tortu.
Bij Canada was Andre De Grasse de slotloper. Hij won eerder de 200 meter en zit nu aan drie medailles.
Tweevoudig olympisch kampioen Jamaica moest dit keer tevreden zijn met een vijfde plek, in 37.84. De Jamaicaanse vrouwen pakten eerder op de dag wel goud op de 4x100 meter.
REUTERS -
Belgische jumpingploeg plaatst zich voor finale
Het Belgische team heeft zich geplaatst voor de finale van de teamcompetitie in de jumping, die zaterdag vanaf 12 uur Belgische tijd op het programma staat. Ruiters Pieter Devos, Jérôme Guery en Grégory Wathelet finishten op een gedeelde tweede plaats in de kwalificaties. Tien landen plaatsten zich voor de finale.
Pieter Devos (met Claire Z) kwam als eerste Belg in actie en bleef foutloos, in een tijd van 83.29. Vervolgens kwam Jérôme Guery (met Quel Homme de Hus) aan de beurt. Hij bleef ook foutloos en dat in 82.89. Gregory Wathelet (met Nevados S) was de laatste Belg die in actie kwam. Ook hij bleef zonder fout, en dat in 86.91. België behaalde zo een totaal van slechts vier strafpunten, allen voor het overschrijden van de tijdslimiet van 82 seconden.
De Belgen moesten enkel Zweden, dat geen enkel strafpunt kreeg, voorlaten. Duitsland behaalde ook vier strafpunten. Verder plaatsten ook Zwitserland (10), de Verenigde Staten (13), Frankrijk (15), Groot-Brittannië (20), Brazilië (25), Nederland (26) en Argentinië (27) zich voor de finale.
Devos verving in de kwalificaties Niels Bruynseels (Delux van T&L). Diens paard trapte woensdag bij de warming-up voor de individuele finale een hoefijzer af. Hij werd uitgeschakeld toen het paard nadien twee keer weigerde een obstakel te nemen. Ook de andere Belgen grepen naast de medailles. Wathelet werd negende, Guery veertiende.
EPA - Pieter Devos en Claire Z. -
Biles emotioneel ontvangen in de VS
Simone Biles is na een moeilijke olympiade weer thuis in de Verenigde Staten. De 24-jarige Biles werd op de luchthaven van Houston opgewacht door een horde fans en door haar ouders Ronald en Nellie en haar zus Rachel.
De turnster, die een boeket bloemen kreeg toegestopt, stond even de lokale media te woord en verklaarde vooral even ruimte nodig te hebben. Ze vertrok vanuit de luchthaven in een open auto naar haar woonplaats Spring. Onderweg werd ze nog toegejuicht door fans.
Instagram @simonebiles -
Belgian Tornados plaatsen zich rechtstreeks voor finale 4x400m
De Belgian Tornados zijn in 2:59.37 als derde geëindigd tijdens de tweede reeks van de 4x400 meter op de Olympische Spelen in Tokio. Dat volstond voor kwalificatie voor de finale, die zaterdag om 14u50 Belgische tijd wordt gelopen. Er was wel een domper: Jonathan Borlée blesseerde zich in de slotmeters.
De Belgen liepen de hele race mee vooraan en slotloper Jonathan Borlée kon als eerste beginnen aan de laatste 400 meter. Borlée leek zich in de laatste rechte lijn te blesseren en moest Polen (2:58.55) en Jamaica (2:59.29) nog laten passeren. België werd derde en mag naar de finale.
Naast Polen, Jamaica en België kwamen alle andere finalisten uit de eerste reeks. De Verenigde Staten won die in 2:57.77, voor Botswana (2:58.33) en Trinidad en Tobago (2:58.60). Italië (2:58.91) en Nederland (2:59.06) mogen met de beste verliezende tijden ook naar de finale.
Kevin Borlée kreeg zoals verwacht rust. Hij sukkelt met de hamstring en gaf eerder deze Spelen al forfait voor de halve finales van de individuele 400 meter. Afwachten wie van de twee broers morgen de finale loopt.
Eerder werden de Tornados vierde in Peking (2008), vijfde in Londen (2012) en opnieuw vierde in Rio de Janeiro (2016). Vijf jaar geleden in Brazilië misten ze op drie honderdsten het brons. Julien Watrin, Jonathan Borlée, Dylan Borlée en Kevin Borlée stelden toen ook het Belgisch record scherper tot 2:58.52.
BELGA -
Kopecky en D’hoore komen tweemaal ten val tijdens finale ploegkoers, Groot-Brittannië pakt goud
Lotte Kopecky en Jolien D'hoore zijn als tiende geëindigd in de ploegkoers op de Olympische Spelen in Tokio. Groot-Brittannië pakte het goud in de allereerste olympische ploegkoers bij de vrouwen. Het zilver ging naar Denemarken, het brons naar Rusland.
De Belgische vrouwen reden een dramatische wedstrijd. Ze behaalden slechts twee punten, in de zevende sprint, en kwamen verder niet in de race voor. Kopecky en D'hoore vielen beiden een keer en liepen ook nog een verliesronde op. Een medaille zat er nooit in. Groot-Brittannië was de hele race baas en won met 78 punten. Denemarken sprokkelde als tweede 35 punten, Rusland als derde 26 punten.
D'hoore en Kopecky werden eerder samen Europees (2016) en wereldkampioen (2017) ploegkoers. Eerder op deze Spelen werd Kopecky vierde in de wegrit. Zondag werkt ze op de Izu Velodrome nog het omnium af.
Jolien D'hoore veroverde vijf jaar geleden op de Spelen in Rio de Janeiro brons in het omnium.
BELGA - Lotte Kopecky (lichtblauw) in actie tijdens de finale. -
Ploegkoersduo Kopecky en D’hoore om 10.15 uur in actie: ‘Naast medaille grijpen zou een ontgoocheling zijn’
De één was ‘leading’, de andere is het geworden. Aan de vooravond van de grote Belgische machtsoverdracht bundelen Jolien D’hoore (31) en Lotte Kopecky (25) nog één keer de krachten in de olympische ploegkoers. "We hebben nu vooral één gezamenlijk doel"
Photo News -
Amerikaanse basketvrouwen mogen naar finale
De Amerikaanse vrouwenbasketploeg heeft zich vandaag als eerste geplaatst voor de finale in Tokio. In de halve finales in de Saitama Super Arena haalden ze het met 79-59 van Servië.
Team USA is in Japan op jacht naar een zevende olympische titel op rij, de negende in totaal. Daarnaast staan er ook nog een zilveren en een bronzen medaille op hun palmares. In de finale nemen ze het zondag op tegen de winnaar van het duel tussen Frankrijk en Japan.
De Belgian Cats strandden eerder deze week in de kwartfinales tegen Japan. Ze verloren met één punt verschil.
AP - De Amerikaanse Brittney Griner shot over de verdediging van Jelena Brooks. -
Amerikaanse beachvolleybalsters pakken goud
De Amerikaanse beachvolleybalsters April Ross en Alix Klineman hebben goud veroverd. In de finale versloegen ze het Australische duo Mariafe Artacho del Solar en Taliqua Clancy met 21-15 en 21-16. Op de erelijst volgen ze de Duitsers Laura Ludwig en Kira Walkenhorst op.
In de kleine finale ging het brons naar de Zwitserse tandem Anouk Vergé-Dépré en Joana Heidrich. Zij wonnen in de wedstrijd om de derde plaats met 21-19 en 21-15 van Letland.
EPA - Alix Klineman (R) en April Ross (L) vieren hun gouden medaille. -
IOC trekt accreditaties van twee Wit-Russische trainers in na rel rond sprintster
Het Internationaal Olympisch Comité IOC heeft de accreditaties van twee Wit-Russische trainers voor de Spelen van Tokio ingetrokken vanwege hun aandeel in de zaak rond de Wit-Russische atlete Kristina Tsimanoeskaja. Dat bevestigde het IOC vandaag.
AP -
In Tokio 29 aan Spelen gerelateerde coronabesmettingen
Er zijn vandaagin Tokio 29 aan de Olympische Spelen gerelateerde besmettingen met het coronavirus gemeld. Gisteren waren er 31 besmettingen, woensdag waren het er 29. Het totaal staat nu op 382. Onder de 31 coronabesmettinge geen enkele atleet.
De Japanse premier Yoshihide Suga vertelde dat hij niet gelooft dat de Olympische Spelen voor een stijging van het aantal coronabesmettingen in Japan zorgen. Gisteren kondigden de autoriteiten de noodtoestand af in acht van de 47 Japanse regio's vanwege de toenemende druk op de zorg. De noodtoestand gold al in zes van de 47 Japanse regio's en blijft daar zeker tot eind augustus van kracht.
-
Wat doet een gouden medaille met een olympiër?
Eén dag, twee keer goud. Een unicum voor België dat niet alleen een weerslag heeft op het tikkertje van veel supporters. Voor een atleet leidt het hoogste olympische schavotje vaak een heel nieuw leven in. ‘Plots wil iedereen iets van je.’
Floris Hoorelbeke / De Morgen -
4 vroege conclusies over de Olympische Spelen van België
Op een warme zomeravond in Tokio heeft de Belgische sport na jaren van occasionele successen een unieke prestatie neergezet. Niet dat de hele wereld nu verbaasd toekijkt, maar twee keer olympisch goud binnen hetzelfde uur is een ongekende luxe voor deze (voormalige) sportwoestijn.
Lees de analyse van Hans Vandeweghe.
DM -
Spanjaard is eerste klimkampioen
De Spanjaard Alberto Gines Lopez heeft zich tot allereerste olympische kampioen in het muurklimmen gekroond op de Spelen in Tokio. In de gemengde proef haalde de 18-jarige Spanjaard het voor de Amerikaan Nathaniel Coleman en de Oostenrijker Jakob Schubert. Muurklimmen staat voor het eerst op het olympisch programma in Tokio.
EPA - Alberto Gines Lopez. -
Nafi Thiam tot tranen toe bewogen: 'Trots, maar moe'
Nafi Thiam liet na haar overwinning in de zevenkamp haar tranen de vrije loop voor de camera van de VRT. “Het is gek, heel moeilijk te beseffen”, klonk het. “Ik ben heel trots op wat ik hier gedaan heb. Meteen ben ik ook even moe, het is op.”
“Ik wist dat ik grootse prestaties moest leveren om te winnen vandaag. Dat mijn coach (Roger Lespagnard, die een positieve coronatest had afgelegd, red.) er in het begin van de dag niet bij was, was moeilijk, maar ik heb aan hem gedacht en aan alles wat we samen doorstaan hebben. Mijn hele team heeft me zo gesteund en omringd. De afsluitende 800m was vooral een strategische race. De snelste meisjes hebben het tempo bepaald. Ik heb zo lang mogelijk mogelijk gevolgd en er op het einde nog eens alles uitgeperst. ”
Vijf jaar geleden pakte Thiam al goud op de Spelen in Rio. “Ook daar ben ik tot het uiterste moeten gaan”, aldus Thiam. “Maar hier was het mentaal moeilijker. In Rio waren er geen verwachtingen over mij en kon ik mijn competitie in de achtergrond afwerken en me amuseren. Hier was plezier maken moeilijker, omdat er veel druk van buitenaf was.”
Voor landgenote Noor Vidts heeft Thiam lovende woorden. “Ze is een beetje teleurgesteld, maar ze mag fier zijn op zichzelf. Dit toernooi is nog maar het begin voor haar. Ze is in staat om grootse dingen te presteren.”
BELGA -
Warner schrijft geschiedenis met meer dan 9.000 punten in tienkamp
Damian Warner kroonde zich tot beste tienkamper in Tokio. De Canadees verzamelde meer dan 9.000 punten, een primeur in de geschiedenis van de Spelen. De 31-jarige Warner eindigde met 9.018 punten, de vijfde beste prestatie ooit, voor de Fransman Kevin Mayer (8.726 punten) en de Australiër Ashley Moloney (8.649 punten).
Warner werd derde op de Spelen van 2016 in Rio en stond al drie keer op een WK-podium (zilver in 2015, brons in 2013 en 2019).
Photo News - Damian Warner. -
Noor Vidts tevreden met vierde plaats: 'Nooit van durven dromen'
Noor Vidts (25) probeerde op de afsluitende 800 meter alsnog een tweede Belgische medaille op de zevenkamp te veroveren, maar ze kon net niet genoeg afstand nemen van Nederlandse Oosterwegel. In de eindnotering werd ze knap vierde.
Vidts blikt meer dan tevreden terug op haar olympisch debuut. “Ik had nooit gedacht dat ik überhaupt zou kunnen meedoen", reageerde ze bij Sporza. “Het is echt super wat ik gedaan heb, hier had ik nooit van durven dromen.”
Vidts zag deze Spelen eigenlijk slechts als voorbereiding op de Spelen in Parijs over drie jaar. “Dat was inderdaad het doel, het is zot wat ik hier heb gedaan. Na de eerste dag had ik wel door dat ik enorm goed bezig was, maar ik wist niet op welke plaats ik me mocht richten. Deze nacht heb ik geen oog dicht gedaan door de opwinding.”
“Ik besef het nog niet helemaal", aldus Vidts. "Het wordt moeilijk om dit in de toekomst nog te evenaren. Ik wil blijven verbeteren, want ik voelde bij een aantal proeven dat ik er niet alles uithaalde.”
AFP - Noor Vidts. -
België stijgt in medaillespiegel dankzij Thiam en de Lions
Twee gouden medailles op één dag: het gaat plots hard voor België op deze Olympische Spelen. In de medaillespiegel wippen we over landen als Denemarken en Zweden. De Verenigde Staten hebben de meeste medailles, terwijl China al de meeste gouden exemplaren binnenhaalde.
-
Portret Nafi Thiam: hoe een zorgeloze tiener een wereldtopper werd
Zelf vond Nafi Thiam (26) haar jeugd zorgeloos. Een beetje atletiek omdat haar mama Daniele dat deed, goede punten op school, veel vriendinnen. Rhisnes, een dorpje bij Namen, was een veilige haven. Maar vanzelfsprekend was het niet, in een gezin van vier kinderen met enkel een leerkrachtenloon.
RV - Nafi Thiam in 2009 als 14-jarige, hier op een atletiekmeeting in Gent. -
Nafi Thiam pakt goud en verlengt haar titel
Nafi Thiam is opnieuw olympisch kampioen in de zevenkamp. Landgenoot Noor Vidts geeft alles, maar kan niet genoeg afstand nemen van de Nederlandse Oosterwegel. Vidts wordt vierde en grijpt zo net naast het brons.
Nederland wint zowel het zilver als het brons. Vetter veroverde zilver in een Nederlands record van 6689 punten, Oosterwegel behaalde het brons met 6590 punten.
AFP - Nafissatou Thiam en Noord Vidts wachten hun scores af. -
Goud voor Red Lions
De Belgische hockeymannen zijn olympisch kampioen. Na zenuwslopende shootouts wordt het 3-2 tegen Australië. De Belgische doelman Vincent Vanasch kroont zich tot winnaar nadat hij drie Australische pogingen stopte. De vijfde Belgische shootout hoeft zelfs niet meer genomen te worden.
Lees ook deze analyse over de Red Lions van onze journalist Michiel Martin: van kneusje naar absolute wereldtop – hoe België in amper 15 jaar een hockeynatie werd.
BELGA -
Shootouts moeten winnaar aanduiden in hockeyfinale
Na 60 minuten staat het 1-1. Shootouts moeten een winnaar aanduiden in de hockeyfinale tussen België en Australië. Daarbij hebben vijf aangeduide spelers 8 seconden om van aan de 23 meter-lijn een doelpunt te maken.
-
Groene kaart Australië
Kunnen de Belgische hockeymannen profiteren? Australië moet 2 minuten met een mannetje minder verder na een groene kaart.
-
1-1: Australië maakt gelijk in hockeyfinale
Domper voor de Belgen. Australië komt op gelijke hoogte in de hockeyfinale met nog 13 minuten op de klok. Zalewski krijgt tussen heel wat Lions de bal, waarna die hoog de lucht in schiet. Wickham kan voor de Belgische doelman Vanasch binnentikken.
Als het na 60 minuten nog gelijk staat, volgen er shoot-outs. Daarbij hebben vijf aangeduide spelers 8 seconden om van aan de 23 meter-lijn een doelpunt te maken.
-
Australië op de paal
De hockeyfinale is na het derde kwart nog niet gewonnen. De Australiërs dringen aan en schieten de bal op de paal. De Belgische doelman Vanasch stopt ook een strafcorner. Daar komen de Red Lions twee keer goed weg. Nog een kwartier spelen.
-
Red Lions op voorsprong
1-0. Florent Van Aubel scoort voor de Belgische hockeymannen. De Red Lions staan dus op voorsprong tegen Australië.
AP -
Vrouwen 4x400m naar finale met Belgisch record
De Belgian Cheetahs, de 4x400 meter-ploeg bij de vrouwen,hebben zich voor de finale gelaatst. De Belgische vrouwen komen als derde over de streep en pakken zo een rechtstreeks finaleticket. Met 3'24"08 lopen ze maar liefst 2,5 seconden sneller dan het Belgisch record en dat zonder de geblesseerde Cynthia Bolingo.
De finale wordt zaterdag om 14.30 uur Belgische tijd gelopen.
-
Het blijft spannend na eerste helft in de hockeyfinale tussen Red Lions en Australië
Dit open eerste kwart zit erop. De Belgen zorgden voor net iets meer gevaar, maar ook Australië telt al wat kansen. Één van de vele lichtpunten bij de Red Lions is Antoine Kina. Onze nummer 24 domineert op het middenveld.
Bij de eerste strafcorner voor de Lions kan Alexander Hendrickx tweemaal schieten. Zijn eerste shot raak een been van een Australiër, de tweede gaat ernaast.
BELGA - Cedric Charlier van de Red Lions. -
Hockeymannen spelen om 12 uur finale tegen Australië
Worden onze hockeyhelden van de Red Lions nu ook olympisch kampioen na hun Europese titel (2019) en wereldtitel (2018)? Straks om 12 uur Belgische tijd volgt de ontknoping. De Red Lions zijn erop gebrand beter te doen dan de zilveren medaille in Rio, op de vorige Spelen.
Lees hier alles wat u moet weten voor die finale.
Photo News - -
Wie is Noor Vidts, de Belgische verrassing op de olympische zevenkamp?
Na haar verrassende zilveren medaille op het EK indoor in maart doet Noor Vidts (25) het ook op de Spelen voorlopig uitstekend. De zevenkampster pronkt na de tweede proef van de tweede dag op een knappe vijfde plaats, maar in de afsluitende 800 meter is eremetaal nog mogelijk. En dan zijn deze Spelen nog maar “een tussenstation”. Kennismaking met de Vilvoordse, die atletiek enkele jaren combineerde met... basketbal.
BELGA -
Vetter komt bij speerwerpen niet in de buurt van Thiam op zevenkamp, Vidts maakt nog kans op brons
Anouk Vetter raakt in het speerwerpen niet verder dan 51,20 meter, minder dan de 54,68m van Nafi Thiam. Het verschil tussen de twee is nu 64 punten in het voordeel van de titelverdedigster. Onze landgenote start dus straks, rond 14.30 uur, aan de leiding op de afsluitende 800m. Vetter moet 4,5 seconden sneller lopen dan Thiam om haar nog van de troon te stoten.
Noor Vidts zakt na het speerwerpen, haar minste onderdeel, naar de vijfde plaats. Zij heeft echter een sterke 800m in huis. Het podium is nog steeds een optie voor haar. Ze moet 3.5 seconden goedmaken op Kendell Williams en Emma Oosterwegel, die momenteel op drie en vier staan.
-
Coach Thiam dan toch niet positief op corona
Roger Lespagnard mag het atletiekstadion in Tokio weer binnen. De coach van Nafi Thiam had deze ochtend een positieve speekseltest afgelegd, maar testte vervolgens negatief op het coronavirus bij een PCR-test.
-
Hellebaut: 'Goud normaal binnen voor Thiam'
"Als alles normaal verloopt, is het goud binnen voor Thiam", zegt Tia Hellebaut, voormalig meerkampster en olympisch kampioene hoogspringen in 2008, bij de VRT. "Ze mag ongeveer 5 seconden verliezen op Vetter en dat zie ik niet gebeuren."
-
Trainer Thiam test positief op corona
Intussen is er ook nieuws rond de toestand van Roger Lespagnard. Bij zijn dagelijkse pcr-test bleek hij coronapositief. Vandaar dus dat hij de ochtendsessie van zijn atlete miste. In afwachting van het resultaat van zijn hertest zit hij in quarantaine.
-
Speerwerpen van start: Thiam leidt voorlopig, Vidts met nieuw persoonlijk record op twee. Vetter werpt zo dadelijk
In Tokio is de zevenkamp hervat met de discipline speerwerpen. Thiam en Vidts zijn beiden in Groep A ingedeeld, Vetter, die nog altijd aan de leiding gaat, zal later op dag in groep B van start gaan.
REUTERS - Nafi Thiam in actie. Thiam wint met haar tweede worp van 54,68 meter haar reeks, het is afwachten wat Vetter straks doet. Noor Vidts verbetert wederom een persoonlijk record - haar vierde al: ze werpt 41, 80 meter.
REUTERS - Noor Vidts mocht weeral een PR bijschrijven, haar vierde al deze zevenkamp. -
Hermien Peters grijpt naast de medailles in K1 500m
Kajakster Hermien Peters is vandaag op de zesde plaats geëindigd in de A-finale van de K1 500m op de Olympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio.
Op de Sea Forest Waterway lag onze landgenote halverwege nog in derde positie, maar met de meet in zicht zakte ze gaandeweg terug om uiteindelijk in 1:53.716 te finishen op de zesde stek.
Het goud was voor de Nieuw-Zeelandse Lisa Carrington (1:51.216). Zij haalde het van de Hongaarse Tamara Csipes en de Deense Emma Jorgensen.
EPA - Hermien Peters in actie. -
Lize Broekx sluit Spelen af met vijfde plaats in C-finale K1 500m
Kajakster Lize Broekx is vandaag met een chrono van 1:56.842 op de vijfde plaats geëindigd in de C-finale van de K1 500m op de Olympische Spelen van Tokio. Daarmee finisht ze op de 21e plaats in totaal.
Photo News - TOKYO, JAPAN - AUGUST 05 : Broekx Lize (Bel) Canoe-kayak sprint K1 500m (Female) in action pictured during the Tokyo 2020 Summer Olympic Games on August 5, 2021 in Tokyo, Japan, 05/08/2021 ( Photo by Mano Hiromasa / Photonews -
Thiam wint het verspringen en loopt in op leider Vetter
Met een sprong van 6m60 heeft Nafi Thiam vandaag op de Spelen van Tokio het verspringen in de zevenkamp gewonnen.
Ook het verspringen, de openingsproef van de slotdag, werd een nagelbijter, want Thiam had pas bij haar beslissende derde sprong een 6m60 in huis, na een nulsprong en 6m47 bij haar tweede poging. Haar persoonlijk record staat op 6m86, in Rio liet ze 6m58 noteren.
EPA - Nafi Thiam in actie. Daarmee stond ze dus tot net voor het einde op gelijke hoogte met Anouk Vetter. De Nederlandse heeft 4.965 punten achter haar naam en ziet de titelverdedigster naderen tot op vier punten, met nog slechts twee proeven op het programma: het speerwerpen en de afsluitende 800 meter.
Noor Vidts blijft intussen uitstekend presteren en met 6m32 kwam ze in de buurt van haar persoonlijk record van 6m39. Het leverde haar in het verspringen de vierde plaats op, in de tussenstand zakt ze met 4.890 punten naar de derde plaats. Hierna volgt wel het speerwerpen, niet meteen haar favoriete discipline.
BELGA - Noor Vidts blijft intussen uitstekend presteren en met 6m32 kwam ze in de buurt van haar persoonlijk record van 6m39. Titelverdedigster Nafi Thiam sloot gisteren de eerste wedstrijddag af met een derde plaats en gaf na afloop zelf toe dat ze wat onder de verwachtingen was gebleven, mogelijk te verklaren door de hitte in de Japanse hoofdstad. Thiam haalde op de openingsdag 3.921 punten, 64 minder dan de 3.985 punten die ze vijf jaar geleden totaliseerde na de openingsdag in Rio de Janeiro en wat haar toen in de tussenstand een tweede plaats opleverde.
In het verspringen legde ze er een dag later de basis voor haar olympisch goud. Op de zevenkamp in het Oostenrijkse Götzis van 2017, waar ze haar persoonlijk en Belgisch record van 7.013 punten vestigde, sprokkelde ze op de eerste dag 4.056 punten.
In de strijd om het goud zag Thiam wel Katarina Johnson-Thompson wegvallen. De Britse ging tijdens de 200 meter neer met een nieuwe blessure aan de achillespees en scoorde daardoor in dat onderdeel geen punten.
De belangrijkste tegenstand lijkt zo te komen van de Nederlandse Anouk Vetter, reeds leider na de openingsdag, en de verrassende Noor Vidts, die in de vier proeven van de openingsdag liefst drie persoonlijke records liet noteren. Vorige winter werd Noor Vidts nog de verrassing van de Europese indoorkampioenschappen in het Poolse Torun, toen ze na een reeks persoonlijke records zilver in de wacht sleepte, achter de ongenaakbare Thiam.
Vanavond wordt de zevenkamp afgesloten met de dubbele baanronde. Omstreeks 21u30 Japanse tijd (14u30 in België) weet Thiam of ze vijf jaar na Rio een tweede olympische titel op haar erelijst mag schrijven. Daarmee zou ze sportgeschiedenis schrijven, want nooit eerder kon een Belg zijn olympische titel verlengen. Op haar erelijst staan ook nog een wereldtitel (Londen 2017), een Europese titel (Berlijn 2018) en twee Europese indoortitels (Belgrado 2017 en Torun 2021).
BELGA - Nafi Thiam in actie. Straks om half zes 's morgens Belgische tijd volgt het speerwerpen en daarna nog de 800 meter. -
Amerikaanse BMX'er Connor Fields mag het ziekenhuis verlaten
Connor Fields, de olympische kampioen BMX van vijf jaar geleden in Rio, mag donderdag het ziekenhuis verlaten. Hij is voldoende hersteld van zijn zware val van vrijdag in de halve finales van het BMX-toernooi in Tokio, zo bevestigde de Amerikaanse Wielerfederatie donderdag.
Fields was betrokken bij een aanrijding in de eerste bocht van zijn derde run. Daarbij liep hij een ernstige hoofdblessure op. In het ziekenhuis werd een lichte hersenbloeding vastgesteld.
Photo News - Connor Fields in actie tijdens de halve finale. -
Hermien Peters naar A-finale K1 500m, Lize Broekx in C-finale
Kajakster Hermien Peters heeft zich donderdag geplaatst voor de A-finale van de K1 500m op de Olympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio.
Peters finishte op de Sea Forest Waterway in de eerste halve finale in 1:52.829 op de tweede plaats, achter de Hongaarse Tamara Csipes, topfavoriete voor goud. Onze landgenote had dat te danken aan een bijzonder snelle laatste 100 meter, waarin ze van de derde naar de tweede stek oprukte.
Met een bijzonder snelle tijd in de reeksen had Peters woensdag al laten zien dat er voor haar heel wat mogelijkheden lagen in de individuele proeven. In 1:47.959 strandde ze toen op een zucht van het olympisch record van 1:47.655, dat door de Hongaarse Rita Koban werd neergezet op de Spelen van Atlanta in 1996.
AP - Hermien Peters. Een omgekeerd scenario bij Lize Broekx, die snel gestart was maar gaandeweg helemaal terugviel. Uiteindelijk wist ze nog een vijfde plaats uit de brand te slepen, in 1:54.489. Daarmee start ze donderdag in de C-finale. Enkel de top twee van de vier halve finales stoot door naar de A-finale, de nummers drie en vier gaan naar de B-finale, de nummers vijf en zes naar de C-finale en de rest is uitgeschakeld. Broekx had zich woensdag via de herkansingen geplaatst voor de halve finales.
Peters en Broekx wonnen dinsdag de B-finale van de K2 500 meter, goed voor een negende stek in de eindstand. Broer Artuur Peters werd tweede in de B-finale van de K1 1.000m, waardoor beide Belgische boten met een toptienplaats mochten pronken. De Belgische kajaksters hadden van de K2 hun hoofddoel gemaakt, maar Peters doet dus ook in de K1 nog mee voor de prijzen.
Photo News - Lize Broekx in actie. -
Thiam en Vidts in actie bij verspringen zevenkamp
Op dit moment start de volgende discipline van de zevenkamp: verspringen.
Zowel Nafi Thiam als landgenote Noor Vidts zijn ingedeeld in Groep B, samen met de Nederlandse Anouk Vetter die verrassend aan de leiding gaat in het tussenklassement.
Belga/AFP - Thiam en Vidts. -
Wit-Russische atlete Tsimanoeskaja in Polen aangekomen
De Wit-Russische atlete Kristsina Tsimanoeskaja is aangekomen in de Poolse hoofdstad Warschau. Komende uit Wenen is woensdagavond een toestel met aan boord de Wit-Russische atlete op de luchthaven van Warschau geland. Het vliegtuig streek om 20.11 uur Belgische tijd neer vanuit Wenen.
De atlete heeft van de Poolse autoriteiten een humanitair visum gekregen. Haar hing zondag een gedwongen terugkeer naar haar vaderland boven het hoofd nadat ze Wit-Russische officials had bekritiseerd. Op de luchthaven van Tokio weigerde ze op het vliegtuig te stappen. Uiteindelijk wendde de sprintster zich tot de Poolse ambassade.
Ze is vanuit Tokio eerst naar Wenen gereisd om het Wit-Russische luchtruim te ontwijken.
-
Gouden Nina Derwael gevierd in thuisstad Sint-Truiden
Kersvers olympisch turnkampioene Nina Derwael (21) wordt vanavond gehuldigd in haar thuisstad Sint-Truiden. Na een demonstratie van de Hasseltse turnclub Sta Paraat, waar het voor Nina Derwael ooit allemaal begon, keken de Truienaren nog eens naar de gouden oefening van Derwael. Rond 19 uur arriveerde Derwael onder politiebegeleiding op de Grote Markt, waar ze door haar vriend Siemen Voet werd onthaald op een gouden loper.
Op het podium kreeg Derwael felicitaties en geschenken van onder meer burgemeester Veerle Heeren (CD&V), gouverneur Jos Lantmeeters en Peter Frederickx, voorzitter van Gymnastiekfederatie Vlaanderen. Derwael werd nog verrast door een optreden van Camille, die het nummer 'Vuurwerk' bracht voor Nina en de Truiense Grote Markt.
"Sint-Truiden is thuiskomen", reageerde Derwael. "Het is een overweldigend gevoel momenteel. Dit is iets wat ik mij nooit had kunnen inbeelden dat ooit ging gebeuren."
"Ik heb al van heel veel mensen gehoord dat ik traantjes heb doen vloeien, dus dat is toch leuk als je zoiets bij mensen teweeg kunt brengen", kwam Derwael nog eens terug op haar gouden oefening. "Toen ik als klein meisje begon te turnen, kon ik nooit dromen dat dit werkelijkheid zou worden, dat hier zoveel mensen zouden staan en dat ik een medaille rond mijn nek zou hebben. Dit bewijst dat je voor je dromen moet gaan en ervoor moet werken, want alles is mogelijk."
Na de huldiging en een korte persconferentie vliegt ze van Brustem naar Oostende, waar ze verwacht wordt in de talkshow Van hier tot in Tokio op Eén.
BELGA - Nina Derwael. -
Einde dag 1 van de zevenkamp: landgenoten Vidts en Thiam in spoor van de Nederlandse Vetter
Titelverdedigster Nafi Thiam staat na afloop van de afsluitende 200 meter van de eerste wedstrijddag op de derde plaats in de zevenkamp. Noor Vidts is verrassend tweede, achter de Nederlandse Anouk Vetter.
Thiam, met een persoonlijk record van 24.37, liep naar 24.90 (896 ptn), goed voor de achttiende plaats. Vidts zette een persoonlijk record van 23.70 neer, wat haar 1.010 punten en de tweede plaats opleverde. De Britse Katarina Johnson-Thompson, in principe Nafi Thiams belangrijkste uitdager voor goud, zeeg tijdens de race neer nadat haar achillespeesblessure weer opspeelde.
In de totaalstand zakt Thiam van de eerste naar de derde plaats met 3.921 punten. Vetter (3.968 ptn) blijft aan kop Vidts (3.941 ptn) voor.
BELGA Eerder op de dag opende Thiam haar zevenkamp met een vijftiende plaats (13.54/1.044 ptn) in de 100 meter horden. In haar favoriete onderdeel, het hoogspringen, veegde de regerende olympische kampioene vervolgens de vloer aan met de tegenstand. Thiam freewheelde zonder één misser naar 1m92 (1.132 ptn), vervolgens liep het drie keer fout op 1m95. In het derde onderdeel, het kogelstoten, kwam ze tot een afstand van 14m82 (849 ptn) .
Vidts werd knap vijfde (13.17/1.099 ptn) in de openingsproef. Ze presteerde nadien uitstekend in het hoogspringen en bleef met 1m83 (1.016 ptn) slechts één centimeter onder haar persoonlijk record. In het kogelstoten verbeterde de Vilvoordse haar persoonlijke record tot 14.33, wat haar 816 punten opleverde.
Donderdag volgen voor Thiam en Vidst het verspringen, het speerwerpen en de afsluitende 800 meter. Nadien omstreeks 21u30 Japanse tijd (14u30 in België) weet Thiam of ze vijf jaar na Rio een tweede olympische titel op haar erelijst mag schrijven. Daarmee zou ze sportgeschiedenis schrijven, want nooit eerder kon een Belg zijn olympische titel verlengen.
De top vijf na vier onderdelen:
1) Anouk Vetter (NED): 3968 ptn
2) Noor Vidts: 3941 ptn
3) Nafi Thiam: 3921 ptn
4) Annie Kunz (VS): 3870 ptn
5) Odile Ahouanwanou (BEN): 3867 ptn
AFP - Anouk vetter staat aan de leiding na de eerste dag van de zevenkamp -
Ann Wauters bevestigt na zuur verlies einde loopbaan: 'Prachtige rit geweest'
Ann Wauters heeft na de uitschakeling van de Belgian Cats in de kwartfinales van de Olympische Spelen bevestigd dat ze een punt zet achter haar carrière.
"Het is een prachtige rit geweest. Ik kan alleen maar dankbaar zijn dat ik hier op de Olympische Spelen aanwezig mocht zijn. Natuurlijk hadden wij op een ander einde gehoopt, maar zo wreed kan sport zijn", vertelde de 40-jarige Wauters.
De Belgian Cats verloren na een thriller met 86-85 van gastland Japan.
AP -
Opspelende achillespeesblessure maakt einde aan ambities Johnson-Thompson in zevenkamp
Rampscenario voor Katarina Johnson-Thompson in de 200 meter, het vierde onderdeel van de zevenkamp op de Olympische Spelen in Tokio. De Britse, in principe Nafi Thiams belangrijkste uitdager voor goud, ging tijdens de race neer met opnieuw last aan de achillespees.
Voor Johnson-Thompson verliep de 200 meter dramatisch. De Britse, die al een erg verstoorde voorbereiding kende door een achillespeesblessure, ging halverwege tegen de grond na wat leek op een pijnscheut in de achillespees. Ze strompelde nadien nog wel over de finish, maar werd niet in de uitslag opgenomen. Einde verhaal dus voor de Britse, die na drie onderdelen op de vijfde plaats in de totaalstand stond.
REUTERS -
Belgian Cats stranden in de kwartfinale na bloedstollende match tegen Japan
Het was een nagelbijter tot de laatste seconde, maar uiteindelijk mocht het niet waar zijn voor de Belgian Cats. Kim Mestdagh neemt het laatste shot, maar mist nipt. De Belgian Cats verliezen met één punt verschil. De Belgische basketdames worden zo niet beloond voor een sterke kwartfinale. Vrijdag speelt Japan een halve finale tegen Frankrijk of Spanje.
De Cats kregen zoals verwacht af te rekenen met een vinnige tegenstander. Japan nam de beste start en sloot het eerste kwart met een 19-16 voorsprong af. De thuisploeg leek in het tweede kwart weg te sluipen, maar de Cats sloegen terug, klampten aan en gingen zelfs met een nipte voorsprong (41-42) de rust in. In het derde kwart leken de Cats op en over de Aziaten te gaan (20-26), maar Japan vocht terug. Nagelbijten was het in het slotkwart, met Japan dat weer langszij kwam. De Belgen liepen weer twee punten uit, maar de thuisploeg scoorde vijftien seconden voor de buzzer de winnende driepunter. De Cats konden niet meer reageren. Emma Meesseman scoorde 25 punten, Kim Mestdagh 24.
De samenstelling van de andere halve finales is al gekend. Servië neemt het hierin op tegen de Verenigde Staten. De Servische vrouwen rekenden in de kwartfinales af met China (77-70). De VS, titelverdediger en topfavoriet, legde Australië vlot over de knie (79-55).
BELGA - Emma Meeseman oog in oog met Maki Takada. -
Belgian Cats staan klaar voor kwartfinale tegen Japan: ‘Het moet nú gebeuren’
Om 10.20 uur is het zover. Julie Allemand staat dan samen met de Belgian Cats tegenover gastland Japan in hun kwartfinale op de Olympische Spelen. De speelster van het Amerikaanse Indiana Fever benadrukt nog eens de enorme invloed van Emma Meesseman. ‘Zij is van een andere planeet, hé’
Lees het volledige interview met Julie Allemand.
BELGA -
Alle ogen gericht op Nafi Thiam: hoe een zorgeloze tiener een wereldtopper werd
Zelf vond Nafi Thiam (26) haar jeugd zorgeloos. Een beetje atletiek omdat haar mama Daniele dat deed, goede punten op school, veel vriendinnen. Rhisnes, een dorpje bij Namen, was een veilige haven. Maar vanzelfsprekend was het niet, in een gezin van vier kinderen met enkel een leerkrachtenloon.
VRT / Die Huis - Nafi Thiam rechts in het rood. -
Nafi Thiam op kop na sprong over 1m92 , Noor Vidts vierde in algemeen klassement
Titelverdedigster Nafi Thiam staat vandaag na afloop van het hoogspringen aan de leiding in de zevenkamp op de Olympische Spelen van Tokio.
In haar favoriete onderdeel, het tweede in deze zevenkamp, veegde de regerende olympische kampioene de vloer aan met de tegenstand. Thiam freewheelde zonder één misser naar 1m92, vervolgens liep het drie keer fout op 1m95. Haar persoonlijk record staat op 2m02 (Talence 2019) en dus had ze waarschijnlijk op nog net iets meer gehoopt, om de voorsprong op de concurrentes nog wat te vergroten. Haar sprong leverde 1.132 punten op, met een totaal van 2.176 na twee disciplines heeft ze een voorsprong van 19 punten op de Amerikaanse Erica Bougard.
AP - Nafi Thiam in actie. De Britse Katarina Johnson-Thompson, Thiams belangrijkste uitdager voor goud, werd met een derde plaats in het hoogspringen ook de nummer drie in de tussenstand, op 38 punten van onze landgenote.
Noor Vidts presteerde uitstekend in de B-groep en bleef met 1m83 slechts één centimeter onder haar persoonlijk record. Het leverde haar in de groep een gedeelde eerste plaats en 1.016 punten op, een vierde plaats in de eindstand van het hoogspringen en met 2.115 punten ook een vierde stek in de tussenstand.
Eerder op de dag opende Nafissatou Thiam haar zevenkamp met een vijftiende plaats in de 100 meter horden. Noor Vidts werd knap vijfde in de openingsproef. De 26-jarige Thiam kwam in de eerste reeks in 13.54, twee tienden boven haar persoonlijk record, als derde over de streep, wat haar 1.044 punten opleverde. De Britse Katarina Johnson-Thompson, haar belangrijkste uitdager voor goud, was met 13.27 de snelste en nam meteen een voorsprong van 40 punten op Thiam.
BELGA - Noor Vidts in actie. Noor Vidts, met een zilveren medaille na Thiam op de Europese indoorkampioenschappen de revelatie van vorige winter, won even later de tweede reeks in een pijlsnelle 13.17, een verbetering van haar persoonlijk record, dat ze in juni dit jaar in het Spaanse Arona op 13.41 had gezet. Het leverde haar 1.099 punten op. Voor de snelste tijd was het wachten tot de derde reeks, waarin de Amerikaanse Kendell Williams 12.97 liet noteren, waarmee ze afsloot met 1.129 punten.
Titelverdedigster Thiam en Vidts werken woensdag in het avondprogramma nog twee onderdelen af: het kogelstoten en de 200 meter. Morgen volgen het verspringen, het speerwerpen en de afsluitende 800 meter.
-
Japanse Yosozumi eerste olympische kampioene skateboard park
De Japanse Sakura Yosozumi heeft vandaag in Tokio de eerste olympische titel in de park-discipline van het skateboarden bij de vrouwen veroverd.
De negentienjarige Yosozumi haalde het na de drie runs in het Ariake-skatepark van haar amper twaalfjarige landgenote Kokona Hiraki. Het brons ging naar de dertienjarige Britse Sky Brown.
Photo News - Sakura Yosozumi. -
Sydney McLaughlin pakt met wereldrecord goud in 400m horden
De Amerikaanse Sydney McLaughlin heeft in Tokio olympisch goud veroverd in de 400 meter horden bij de vrouwen.
Zoals aangekondigd werd de finale een driestrijd tussen McLaughlin, haar landgenote en titelverdedigster Dalilah Muhammad en de Nederlandse atletieksensatie Femke Bol. Uiteindelijk was het McLaughlin die in het olympisch stadion als eerste over de meet kwam in 51.46, een verbetering van haar eigen wereldrecord. Eind juni had ze in het Amerikaanse Eugene 51.90 op de tabellen gezet.
Muhammad werd tweede in 51.58, het brons was in 52.03 voor Femke Bol, in een nieuw Europees record.
Photo News -
Lize Broekx verzekert zich in herkansingen van stek in halve finales
Kajakster Lize Broekx heeft zich woensdag op de Spelen van Tokio in de kwartfinales van de K1 500m verzekerd van een plaats in de halve finales, die morgen op het programma staan.
Broekx finishte in de tweede kwartfinale in 1:49.336 op de tweede plaats, op een zucht van de Russin Svetlana Chernigovskaya (1:49.323). Dat is ruim voldoende om door te stoten, want de top drie in elk van de kwartfinales mag naar de halve finales, de overige kajaksters zijn uitgeschakeld.
Onze landgenote moest in de herkansingen aan de slag, nadat ze zich eerder op de dag in de reeksen niet rechtstreeks had kunnen plaatsen. Broekx startte toen snel, maar zakte al even snel helemaal weg in het pak om uiteindelijk op de zevende en tevens laatste plek te eindigen in de vijfde reeks. In 1:52.476 was ze 3.686 trager dan de Hongaarse winnares Tamara Csipes.
AP - Lize Broekx in actie tijdens de kwartfinale. -
Bondscoach McLeod leeft met vertrouwen toe naar finale: "Spelers zijn er klaar voor"
De Belgische hockeymannen staan morgen voor hun afspraak met de geschiedenis. Op de Olympische Spelen in Tokio spelen de Red Lions de finale tegen Australië.
"We kijken er erg naar uit om zo'n belangrijke match te spelen. Er moet nog een beetje huiswerk gedaan worden, maar in hun hoofd zijn de spelers er al helemaal klaar voor. Ze hebben Australië gisterenavond zien spelen, dus we hebben een goed idee over welk soort wedstrijd we mogen verwachten", zegt bondscoach Shane McLeod daags voor de match.
De strijd om goud wordt een duel tussen de nummers 1 en 2 op de wereldranking, de enige twee ploegen ook die in Tokio nog niet hebben verloren. "Je kan wel zeggen dat het een droomfinale is", bevestigt McLeod. "Beide teams hebben hier een gelijkaardig parcours afgelegd. Australië deed het erg goed in hun groep. Tegen Nederland (in de kwartfinales, red) hadden ze het een beetje lastig maar gisteren tegen Duitsland waren ze erg doeltreffend. Bij ons is het verhaal een beetje hetzelfde. Tegen Spanje (in de kwartfinales, red) hadden we het wat moeilijk. Maar op het einde haalt de kwaliteit het. Ik geloof dus dat dit de twee beste ploegen zijn."
De Australiërs hebben net de als de Belgen een fysieke speelstijl. "Het zijn goeie atleten. Ze houden van een snelle wedstrijd", benadrukt McLeod, die ook verschillen ziet. "Wij zijn iets meer verdedigend ingesteld, bouwen meer op, houden de bal langer bij. De Australiërs vallen sneller aan, proberen er op de tegenaanval snel uit te komen. Ze zijn wat opportunistischer. Als we niet goed verdedigen, zullen we onszelf in de problemen brengen. Met Tim Brand (al goed voor vijf goals, red) hebben ze een uitstekende aanvaller in de rangen die heel wat schade kan veroorzaken in en rond de cirkel. Voor hem moeten we oppassen. Als hij zich kan tonen, loopt het niet goed bij ons."
België kan op deze Spelen rekenen op een erg doeltreffende Alexander Hendrickx. Met veertien goals is de strafcornerspecialist het aanvallende wapen van de Lions. Maar ook een goeie Tom Boon kan de verdediging van de tegenstander veel schade berokkenen. Door een kuitblessure kon hij in Tokio echter nog niet schitteren. In de halve finale tegen India liet McLeod hem zelfs uit de kern. Of Boon er in de finale bij zal zijn, laat de bondscoach nog in het midden. "We zullen zien. We hebben de groep voor de finale nog niet vastgelegd. Later vandaag zullen we een definitieve stand van zaken opmaken."
De Nieuw-Zeelander Shane McLeod (52) leidt de Red Lions sinds oktober 2015. Hij won met het team olympisch zilver in Rio, de wereldtitel (2018) en het EK (2019). De finale tegen Australië wordt zijn laatste wedstrijd op de Belgische bank. Daarna geeft hij het stokje door aan zijn Nederlandse assistent Michel van den Heuvel. Afscheid nemen met olympisch goud, het lijkt een droomscenario.
"Dat zou mij veel voldoening geven. Het zou de kers op de taart zijn", aldus McLeod. "Maar ook als het niet lukt, zal dit niet alle moois kunnen uitwissen dat we al hebben gepresteerd. Ik vind het een voorrecht om met deze spelers samen te werken. Ik probeer er eerlijk gezegd niet te veel mee bezig te zijn dat het de laatste match wordt."
Photo News - Shane McLeod begroet zijn spelers. -
Tienkamp definitief afgelopen voor Van der Plaetsen
Thomas Van der Plaetsen is met een zware hamstringblessure afgevoerd naar het ziekenhuis en komt niet meer in actie op de tienkamp van de Olympische Spelen van Tokio. Dat bevestigt het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC).
EPA - Thomas van der Plaetsen verbijt de pijn. -
Lize Broekx moet naar herkansingen in K1 500m
Kajakster Lize Broekx heeft zich vandaag op de Spelen van Tokio in de K1 500m niet rechtstreeks kunnen plaatsen voor de halve finales.
Broekx startte snel, maar zakte al even snel helemaal weg in het pak om uiteindelijk op de zevende en tevens laatste plek te eindigen in de vijfde reeks. In 1:52.476 was ze 3.686 trager dan de Hongaarse winnares Tamara Csipes.
Onze landgenote leek zich in het slot wel te sparen voor de kwartfinales, die later op woensdag op het programma staan. Enkel de top drie plaatste zich rechtstreeks voor de halve finales, die donderdag gevaren worden. De overige kajaksters moeten aan de bak in de kwartfinales.
Even voordien kon Hermien Peters zich wel rechtstreeks plaatsen voor de halve finales van de K1 500m. Peters startte uitstekend in de eerste reeks op de Sea Forest Waterway en hing na 250m al mooi aan de leiding. Die leidersplaats gaf ze vervolgens niet meer uit handen. Meer nog: in 1:47.959 strandde ze op een zucht van het olympisch record van 1:47.655, dat door de Hongaarse Rita Koban werd neergezet op de Spelen van Atlanta in 1996. Aan de streep had Peters een voorsprong van 0.768 op haar eerste achtervolgster, de Portugese Teresa Portela.
Peters en Broekx wonnen dinsdag de B-finale van de K2 500 meter. Broer Artuur Peters tweede in de B-finale van de K1 1.000m, waardoor beide Belgische boten met een toptienplaats mochten pronken. De Belgische zeilsters hadden van de K2 hun hoofddoel gemaakt.
AFP - Lize Broekx in actie. -
Hermien Peters met winst in eerste reeks K1 500m rechtstreeks naar halve finales
Kajakster Hermien Peters heeft zich vandaag rechtstreeks geplaatst voor de halve finales van de K1 500m op Olympische Spelen van Tokio.
Peters startte uitstekend in de eerste reeks op de Sea Forest Waterway en hing na 250m al mooi aan de leiding. Die leidersplaats gaf ze vervolgens niet meer uit handen. Meer nog: in 1:47.959 strandde ze op een zucht van het olympisch record van 1:47.655, dat door de Hongaarse Rita Koban werd neergezet op de Spelen van Atlanta in 1996. Aan de streep had Peters een voorsprong van 0.768 op haar eerste achtervolgster, de Portugese Teresa Portela.
In de vijfde reeks moet Lize Broekx nog aan de bak. De top drie plaatst zich rechtstreeks voor de halve finales, die donderdag gevaren worden. De overige kajaksters moeten later op woensdag nog aan de bak in de kwartfinales.
Peters en Broekx wonnen dinsdag de B-finale van de K2 500 meter. Broer Artuur Peters werd tweede in de B-finale van de K1 1.000m, waardoor beide Belgische boten met een toptienplaats mochten pronken. De Belgische kajaksters hadden van de K2 hun hoofddoel gemaakt.
REUTERS - Hermien Peters. -
Van der Plaetsen loopt blessure op tijdens verspringen, tienkamp lijkt afgelopen
Thomas Van der Plaetsen heeft woensdag tijdens het verspringen, de tweede proef in de tienkamp op de Spelen van Tokio, een blessure opgelopen.
Onze landgenoot probeerde toch nog zijn eerste sprong te nemen, maar kon zich niet afzetten en kwam meteen in het zand terecht. VdP werd vervolgens afgevoerd in een rolstoel, zijn tienkamp lijkt afgelopen.
Volgens Sporza is Van der Plaetsen overgebracht naar het ziekenhuis met een ernstige hamstringblessure. Officiële bevestiging daarvan is er vooralsnog niet.
AFP - In een rolstoel verlaat Van der Plaetsen de piste. Van der Plaetsen was eerder op de dag nochtans uitstekend begonnen, met een zeventiende plaats in de 100 meter. Hij zette in de eerste reeks 11.05 op de tabellen, een seizoensbeste en slechts één honderdste boven zijn persoonlijk record. Het leverde hem een vierde plaats op in zijn reeks, de zeventiende stek in totaal, met 850 punten. De Canadees Damian Warner liet met 10.12 de snelste tijd noteren, tevens de snelste 100 meter ooit in een tienkamp.
Na het verspringen werken de tienkampers woensdag nog drie disciplines af: het kogelstoten, het hoogspringen en de 400 meter. Donderdag staan de 110 meter horden, het discuswerpen, het polsstokspringen, het speerwerpen en de 1.500 meter op het programma.
Thomas Van der Plaetsen moest zijn persoonlijke record verbreken om al maar te mogen meedoen met de beste 24 beste tienkampers op de Olympische Spelen in Tokio. Dat lukte in Götzis, op 29 en 30 mei. Hij behaalde toen 8.430 punten, ruim boven de vereiste 8.350 en zijn persoonlijk record, dat hij neerzette op de Olympische Spelen in Rio (8.332). Van der Plaetsen werd achtste in 2016 en de man uit Deinze hoopte om het Belgisch record van Hans Van Alphen (8.519), dat dateert van de Olympische Spelen in Londen (2012), te verbreken.
-
Nafi Thiam opent zevenkamp met 15e stek in 100m horden, snelle Noor Vidts 5e
Titelverdedigster Nafissatou Thiam heeft woensdag haar zevenkamp op de Olympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio geopend met een vijftiende plaats in de 100 meter horden. Noor Vidts werd knap vijfde in de openingsproef.
De 26-jarige Thiam kwam in de eerste reeks in 13.54, twee tienden boven haar persoonlijk record, als derde over de streep, wat haar 1.044 punten opleverde. De Britse Katarina Johnson-Thompson, haar belangrijkste uitdager voor goud, was met 13.27 de snelste en nam meteen een voorsprong van 40 punten op Thiam.
REUTERS - De honderd meter horden met Thiam als tweede van links. Noor Vidts, met een zilveren medaille na Thiam op de Europese indoorkampioenschappen de revelatie van vorige winter, won even later de tweede reeks in een pijlsnelle 13.17, een verbetering van haar persoonlijk record, dat ze in juni dit jaar in het Spaanse Arona op 13.41 had gezet. Het leverde haar 1.099 punten op.
Voor de snelste tijd was het wachten tot de derde reeks, waarin de Amerikaanse Kendell Williams 12.97 liet noteren, waarmee ze afsloot met 1.129 punten.
Titelverdedigster Thiam en Vidts werken woensdag nog drie onderdelen af: het hoogspringen, het kogelstoten en de 200 meter. Donderdag volgen het verspringen, het speerwerpen en de afsluitende 800 meter.
BELGA - Noor Vidts. De 26-jarige Thiam lijkt een certitude voor een medaille maar alles minder dan goud zal toch een teleurstelling zijn voor de Naamse, zeker omdat haar grootste concurrente en regerend wereldkampioene Katarina Johnson-Thompson een erg verstoorde voorbereiding kende door een achillespeesblessure.
Donderdag omstreeks 21u30 Japanse tijd (14u30 in België) weet Thiam of ze vijf jaar na Rio een tweede olympische titel op haar erelijst mag schrijven. Daarmee zou ze sportgeschiedenis schrijven, want nooit eerder kon een Belg zijn olympische titel verlengen.
Op haar erelijst staan ook nog een wereldtitel (Londen 2017), een Europese titel (Berlijn 2018) en twee Europese indoortitels (Belgrado 2017 en Torun 2021). Haar persoonlijk en Belgisch record op de zevenkamp staat sinds de meeting van 2017 in het Oostenrijkse Götzis op 7.013 punten.
-
Thiam loopt beste seizoentijd op 100 m horden
Nafi Thiam is met de honderd meter horden aan haar Olympische Spelen begonnen. Ze scoort meteen met haar tijd van 13.54 1.044 punten, maar concurrente Katarina Johnson-Thompson doet beter met 13.27, en ontvangt 40 extra punten. Thiam liep nu wel haar beste seizoenstijd (was 13.57) en 22 honderdste beter dan in Rio (13.56). Ze blijft wel onder haar persoonlijk record van 2017 ( 13.34).
BELGA - Nafi Thiam in actie tijdens de 100 meter horden. Lees ook: Alle ogen gericht op Nafi Thiam: hoe een zorgeloze tiener een wereldtopper werd (+)
-
Van der Plaetsen opent sterk op de tienkamp
Thomas Van der Plaetsen heeft woensdag de tienkamp op de Olympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio geopend met een zeventiende plaats in de 100 meter.
Onze landgenoot zette in de eerste reeks 11.05 op de tabellen, een seizoensbeste en slechts één honderdste boven zijn persoonlijk record. Het leverde hem een vierde plaats op in zijn reeks, de zeventiende stek in totaal, met 850 punten. De Canadees Damian Warner liet met 10.12 de snelste tijd noteren, tevens de snelste 100 meter ooit in een tienkamp.
Van der Plaetsen werkt vandaag nog vier disciplines af: het verspringen, het kogelstoten, het hoogspringen en de 400 meter. Morgen staan de 110 meter horden, het discuswerpen, het polsstokspringen, het speerwerpen en de 1.500 meter op het programma.
Thomas Van der Plaetsen moest zijn persoonlijke record verbreken om al maar te mogen meedoen met de beste 24 beste tienkampers op de Olympische Spelen in Tokio. Dat lukte in Götzis, op 29 en 30 mei. Hij behaalde toen 8.430 punten, ruim boven de vereiste 8.350 en zijn persoonlijk record, dat hij neerzette op de Olympische Spelen in Rio (8.332). Van der Plaetsen werd achtste in 2016 en de man uit Deinze mag hopen om het Belgisch record van Hans Van Alphen (8.519), dat dateert van de Olympische Spelen in Londen (2012), te verbreken.
Photo News - Thomas Van der Plaetsen opende de tienkamp op de Olympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio met een zeventiende plaats in de 100 meter. -
Belgische kajakkers missen A-finale
Geen A-finale voor de Belgische kajakkers. Arthur Peters mocht na een vijfde plek in de halve finale aan de slag in de B-finale. Daarin werd onze landgenoot tweede. Het leverde de 24-jarige Peters de tiende plaats in de eindstand op. Ook Hermien Peters en Lieze Broekx gingen er met een 5de plaats uit in de halve finales van de K2 500 meter. Zij wonnen nadien hun B-finale, goed voor de negende plek.
-
Warholm verpulvert eigen wereldrecord op 400m horden
Door kenners werd het van tevoren als een van de hoogtepunten van de Spelen genoemd: de clash tussen de Noor Karsten Warholm en de Amerikaan Rai Benjamin. De twee absolute toppers op de 400 meter horden wisten zelfs in de halve finale - waar ze rechtstreeks tegenover elkaar stonden - al spektakel aan het publiek te bieden met zeer strakke tijden van respectievelijk 47.37 en 47.30.
Maar wat in de finale volgde was historisch: na een prima start van Warholm konden Benjamin en de Braziliaan Alison dos Santos nog volgen. In de laatste meters kon alleen de Amerikaan - die sneller dan ooit liep - nog net volgen. Want het was de Noor die een bijna bovenmenselijke versnelling vond en er met het goud vandoor ging.
Photo News Hoe ongelofelijk snel er vandaag werd gelopen, blijkt wel uit de tijden van de verzamelde concurrentie. Want het was niet alleen Warholm (45.94) die zijn eigen record brak door voor het eerst onder de 46 seconden te duiken. Ook Benjamin (46.17) dook onder Warholms oude record met maar liefst een halve seconde. Zelfs nummer drie Dos Santos was slechts tweehonderdste seconde langzamer dan dit oude record, maar moest genoegen nemen met brons. Maar liefst 7 van de 8 finalisten lieten een persoonlijke besttijd noteren.
Er wordt gretig gewezen naar de ‘superschoenen’ waarover veel atleten beschikken, met dank aan een een nieuwe carbontechnologie. Warholm zou bij de ontwikkeling van zijn schoen bovendien de hulp gekregen hebben van het formule 1-team van Mercedes. En ook de baan wordt door veel deelnemers omschreven als de snelste waarop ze ooit gelopen hebben. “Mondo (de producent van de atletiekbaan, red.) staat bekend voor zijn technologische snufjes zoals schokabsorptie, wat de track supersnel maakt”, schrijft ‘The Times”. “Crazy”, noemde Warholm de baan in Tokio al.
-
Debjani met snelste tijd van alle deelnemers naar halve finales 1.500m
Ismael Debjani heeft indruk gemaakt op de 1.500 meter. Onze landgenoot plaatste zich voor de halve finale in 3'36"00, de snelste tijd van alle deelnemers. Debjani wil ook donderdag nog eens van zich laten spreken. “De druk is nog niet weg. Ik wil niet zomaar uitgeschakeld worden in de halve finales. Nu begint het pas echt. Alleen de grote jongens blijven over en daar hoor ik nu bij.”
Photo News -
Elaine Thompson ook olympisch kampioen op 200 meter
Na haar gouden medaille op de 100 meter heeft de Jamaicaanse Elaine Thompson-Herah ook goud gewonnen op de 200 meter. Thompson won overtuigend in een tijd van 21,53 seconden. De Namibische atlete Christine Mboma snelde met een geweldige eindsprint naar de tweede plek. De Amerikaanse Gabby Thomas werd derde en leek tevreden met haar bronzen medaille.