Vrijdag 22/11/2019

Literaire prijs Inktaap gaat naar 'Specht en zoon'

Duizend jonge stemmen discussi�ren in Antwerpen over literatuur

Antwerpen

Van onze medewerkster

Sofie Vanden Bossche

Zeg nog eens dat de jeugd niet geïnteresseerd is in boeken. Met ongeveer duizend waren ze gisteren, de Vlaamse en Nederlandse scholieren die naar deSingel in Antwerpen afzakten om te discussiëren met auteurs en vakjuryleden en om de punten samen te leggen die ze aan De asielzoeker van Arnon Grunberg, El Negro en ik van Frank Westerman en Specht en zoon van Willem Jan Otten gaven. Duizend jonge juryleden kozen Otten.

De Inktaap is een eigenzinnig beestje dat al vijf jaar door het Nederlandse taalgebied hupt en elk jaar op de schouder gaat zitten van een auteur die ook al door de vakjury's van de Gouden Uil, de AKO Literatuurprijs en de Librisliteratuurprijs hoog werd ingeschat. Op wiens schouder hij zich nestelt, wordt bepaald door de hoogste klassen van 120 Vlaamse, Nederlandse en sinds dit jaar ook Surinaamse scholen.

Die waren gisteren weer massaal aanwezig in deSingel. Daar legden ze de auteurs en de leden van jury's van de Gouden Uil, de AKO Literatuurprijs en de Librisliteratuurprijs het vuur aan de schenen. Tom Naegels en Frank Westerman onder anderen. De leerlingen vroegen bijvoorbeeld waarom ze allebei hun eigen ervaringen als uitgangspunt namen voor hun boeken Los en El Negro en ik of hoe lang de roes duurde van een pas gepubliceerd boek dat goed wordt onthaald. Ook het gesprek met de vakjuryleden Kristoff Tilkin, Elsbeth Etty en Marja Pruis was een pittige babbel over het kiezen van boeken en het komen tot een unaniem oordeel.

Iets na tweeën was iedereen wel uitgevraagd. Het jonge volkje stroomde de blauwe zaal binnen en vulde de 952 zitjes, klaar om te vernemen wie hun winnaar was. Inktaapdichter van de dag Stijn Vrancken mocht hen opwarmen en even leek het of hij de winnaar van de dag was. "Het is al de derde keer dat we elkaar zien vandaag, we zijn bijna vrienden", glimlachte hij toen hij opkwam. Aan het gejoel van zijn publiek bleek dat dat voor hen al het geval was. Hij kreeg ze moeiteloos op zijn hand met zijn gevoelige poëzie. Zeker na het optreden van Sioen zat de sfeer er flink in.

Ondertussen werden de punten van alle 120 scholen samengeteld, tot overduidelijk werd dat Willem Jan Otten de prijs zou krijgen. "Zijn personages hebben diepgang en zijn niet meteen te doorgronden", "Antwoorden worden voortdurend uitgesteld en bouwen zo de spanning op", of gewoon "Dit is het beste van het beste", het was een en al lof in de 120 juryverslagen van zijn Specht en zoon.

Het was ook dat boek dat de leerlingen van de Sint-Lutgardisschool Antwerpen de meeste punten hadden gegeven, al waren de meningen verdeeld. "Ik vond De asielzoeker beter", zei Stefanie. "De lange filosofische stukken die anderen saai vonden, vond ik juist heel goed."

Leesfreaks zouden ze zich niet meteen noemen. Stefanie leest graag tijdens de vakantie en Astrid kan genieten van anderstalige literatuur, maar Yves heeft het niet zo begrepen op boeken. "We moesten voor het vak Nederlands kiezen tussen twee opdrachten, en deze leek me het minste werk." Maar de Inktaapslotdag vonden ze geslaagd. "Ik had het saaier verwacht", moest Stefanie toegeven. De auteurs en vakjuryleden lieten ze wel wat voor wat ze waren. "We hebben geen vragen gesteld", zei Yves. "Gelukkig waren er de Nederlandse leerlingen, die zijn wat minder verlegen dan wij."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234