Zondag 20/09/2020

Literaire Lente voor de eerste keer feestelijk geopend in Gentse Vooruit

Yasmine Ghata wist ons mee te sleuren naar een andere, mystieke wereld en Jeroen Theunissen etaleerde zijn onmiskenbare verteltalent

Een nieuwe lente, een aanzet tot een nieuw geluid

Zaterdag kreeg de Literaire Lente een feestelijk startschot in de Gentse Vooruit. Die leek nogal op de gewone lente van dit jaar: ze kwam traag op gang, maar kende een paar heel mooie zonnige momenten.

Gent

Van onze medewerkster

Sarah Theerlynck

Met de Literaire Lente wil Boek.be, de belangenvereniging van de boekenwereld in Vlaanderen, de literaire najaarsoogst in het zonnetje zetten. Voor deze zesde editie werden onder andere Saskia De Coster met Eeuwige roem, Oek de Jong met De wonderen van de heilbot en Yasmine Ghata met De nacht der kalligrafen geselecteerd. Zij konden dan ook niet ontbreken op het startevenement in de Gentse Vooruit, dat dit jaar voor het eerst plaatsvond. "Op die manier willen we de Literaire Lente een boost geven", zegt Geert Joris van Boek.be.

Maar tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren. De wetten van het entertainment bijvoorbeeld. Zo miste het literaire programma Grasduinen, dat in handen was van Behoud de Begeerte, schwung. Zeker, er waren een paar voltreffers. De Frans-Turkse Yasmine Ghata bijvoorbeeld, die ons met haar monotone verteltrant meezoog naar een andere, mystieke wereld. Of jonge hond Jeroen Theunissen, die met een pittig Gents accent en een onmiskenbaar verteltalent voorlas uit Het einde. Maar Saskia De Coster en Peter Terrin misten de begeestering die ze wel in hun boeken weten te leggen. Oek de Jong vertegenwoordigde de oude garde, maar leek zich daar net iets te zeer van bewust. Het duo Dez Mona, net opgeklommen uit de Antwerpse underground, zorgde voor de muziek. Zanger Gregory Frateur ging tekeer als een waanzinnige predikant en hield ons en het grootste deel van het publiek in zijn macht.

Na de pauze stond een literaire versie van het Radio 1-programma De tekstbaronnen op het programma. Marcel Vanthilt en Marc Reynebeau namen het op tegen Yvonne Kroonenberg en Kurt Van Eeghem. De tekstbaronnen is leuke radio, maar paste niet meteen op een feestelijke openingsmanifestatie. Er viel veel te lachen, daar niet van. Met ludieke kritiek op Rick de Leeuw bijvoorbeeld (Reynebeau: "Het is niet Jos Vandeloo." Van Eeghem: "Wie?"), of met Yvonne Kroonenberg, die een vermakelijk nummertje 'domme Hollander spelen' opvoerde. Maar er vielen dode momenten en soms zaten we er naar te kijken als een koe naar een lichtbak. Een radio-uitzending wordt nu eenmaal niet meteen gemonteerd. Joris geeft toe dat dit tweede deel minder geslaagd was. "Ik vind het nog altijd een goed idee om twee luiken in te bouwen", zegt hij. "Een puur literair en een ludieker deel. Maar het is inderdaad de vraag of het programma per se uitgezonden moet worden."

Een literair lentebal sloot de avond af. Je moet het het literaire wereldje nageven: ze kunnen feesten. Ze kunnen anderen bovendien ook goed laten feesten, zo bewezen auteurs Paul Mennes, Peter Holvoet-Hanssen en Vitalski. Zij namen plaats achter de draaitafel en toonden zich volleerde dj's. "Dat zijn ze ook, hé", zegt Joris. "Het zijn niet zomaar schrijvers die ook eens een plaatje mogen draaien." En zelfs in culturele kringen kun je wel eens cultureel incorrect zijn. Prefabhitjes als 'Barbie Girl' werden niet geschuwd.

Geert Joris was na afloop een tevreden man. "Op een eerste editie 650 mensen bijeenbrengen is meer dan behoorlijk. Het is ook goed dat we Gent op de kaart zetten als literaire stad. Met Boek.be willen we heel Vlaanderen bij literatuur betrekken, niet alleen Antwerpen. Zo zijn er plannen om 'De zomer van het spannende boek' aan de kust te laten doorgaan. De Literaire Lente Live moet volgend jaar een 'Big Bang van het woord' worden, naar analogie met Radio 1's Big Bang."

Voorlopig bleef die grote knal uit, maar we richten de blik hoopvol op de toekomst.

De Literaire Lente loopt nog tot 30 april, voor meer info: www.boek.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234