Vrijdag 09/06/2023

Literaire Lente strikt Roddy Doyle

Grand Hotel Europe focust op Brussel als meertalige stad en 'nationaliteit' in de literatuur

Het Brusselse internationale literatuurhuis Passa Porta houdt een waar lenteoffensief. Het literaire podium wordt er bezet door binnen- en buitenlandse auteurs, sterschrijvers en nieuw, opkomend talent. Twee van hen, Booker Prize-winnaar Roddy Doyle en Anna Gavalda, komen naar de Literaire Lente. Een vijftigtal anderen zal verblijven in het Grand Hotel Europe, een tiendaags internationaal literatuurfestival. Ilke Froyen van Het Beschrijf legt uit hoe die twee evenementen elkaar aanvullen.

Moeten uiteenlopende auteurs even uiteenlopende toeschouwers lokken?

"Het zeer diverse Brussele publiek gaat sterk af op een naam of taal af. Programmeer een Russische auteur en je trekt gegarandeerd hier verblijvende Russen. Voor het Literair Podium met de Ierse Doyle is er veel belangstelling vanuit Nederlandstalige hoek. Hij is een ster en bovendien doet hij zeer uitzonderlijk België aan. Het is echter de bedoeling van de Literaire Lente om het publiek nieuwe, anderstalige auteurs te doen ontdekken. Tijdens Grand Hotel Europe (GHE), het internationale literatuurfestival dat op 15 april begint, sturen we erop aan dat bezoekers naast grote namen ook opkomend internationaal talent ontmoeten. Zo positioneren wij het festival tegenover Het Groot Beschrijf, dat het accent op Nederlandstalige auteurs legt."

Ook de naam, Grand Hotel Europe, verwijst naar die meertaligheid?

"Zeker. Waar we bij de editie van 2003, die Literair Rendez-vous heette, die 'ontmoeting' sterk hebben uitgespeeld, wilden we nu focussen op de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen. Wat mensen bezighoudt, reflecteert zich ook in de literatuur. Eerst zoomen we in op de wereld om dan via Europa in België te belanden. We kaderen het festival ook binnen 175 jaar België en 25 jaar federalisme. Welke band heb je met een natie? Wat is de spanning tussen nationaliteit en identiteit en hoe zit het met auteurs die sterk verbonden zijn met hun natie of die geëmigreerd zijn en in ballingschap leven? Dat is in de literatuur zo sterk aanwezig dat we ermee aan de slag wilden. Alleen communiceert dat niet zo lekker. Het beeld van een hotel als plek van internationale ontmoeting doet het beter."

Waaraan moesten de auteurs voldoen om een overnachting te krijgen?

"We hebben gekozen voor auteurs die Brussel literair op de kaart kunnen zetten. We willen aangeven dat het meer is dan een stad waar politiek wordt gebakkeleid. Het is een stad met een uniek profiel van meertaligheid. Ook hebben we hen vooral op het programma gescreend. Op de openingsavond, Check-in, combineren we auteurs die natiegebonden zijn, zoals Alan Hollinghurst en Erwin Mortier, met heimatloze auteurs als Saïd en Chika Unigwe. Omdat we verschillende profielen naast elkaar wilden, hebben we ook Glenn Patterson uit Belfast, voor wie aan de politieke situatie in zijn land niet valt te ontsnappen. Ook moesten in het pakket de verschillende talen mooi vertegenwoordigd zijn. Tegenover het Hollands panorama met de twee 'Nederlandse' dichters Ramsey Nasr en Afshin Ellian, hebben we Panorama oriental geprogrammeerd, met Hichem Djaït, een Arabisch intellectueel, en Mustapha Chelbi, kenner van de islamitische beschaving. Dat we voor Cinema Congo Kristien Hemmerechts, Jef Geeraerts en David Van Reybrouck gevraagd hebben om een commentaar te schrijven op oude, koloniale filmbeelden, heeft ermee te maken dat zij daar ook iets over te zeggen hebben."

Jelle Van Riet

www.passaporta.be

en www.grandhoteleurope.be

Morgen is er in Boeken een interview met Roddy Doyle

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234