Donderdag 24/06/2021

Literair zappen op 'Zogezegd in Gent'

Door Dirk Leyman

Op vrijdag 6 april 2007 wordt de Literaire Lente op gang geschoten met een evenement in de Gentse Vooruit, waarvoor kosten noch moeite zijn gespaard. Om Zogezegd in Gent geheel te stroomlijnen is zelfs Tom Lanoye als curator aangetrokken. Hij spreekt van "een glanzende spruit" die "Gent goed kan gebruiken, als multimediaal tegengewicht van de Antwerpse boekenbeurs in de herfst". Want "er is niets fouts met een goede balans. Dat weet iedereen die zijn cholesterol in de gaten moet houden". Meer dan een dozijn Vooruitzalen komen dan ook in de greep van de Nederlandse en internationale letteren, waarbij het in de eerste plaats de bedoeling blijft om de 24 actieboeken van de Literaire Lente een duwtje in de rug te geven. De talrijk verwachte bezoekers kunnen zich beter voorbereiden op een embarras du choix. De kleppers van de Nederlandse literatuur geven acte de présence in Gent: Connie Palmen, Adriaan van Dis, Arthur Japin en A.F.Th. van der Heijden, terwijl qua internationale namen enig heil wordt verwacht van John Lanchester.

De aftrap wordt gegeven door de zonet afgetreden Gentse stadsdichter en romancier Erwin Mortier, die een zogezegde Boekenstaat zal voorlezen. Dat zou "een volstrekt subjectieve eenpersoonsaudit van het literaire bedrijf" worden. Mortier, die de laatste tijd meer en meer zijn polemisch potlood durft te slijpen, zal daarbij "de vinger leggen op de stinkende wonden en de stralende stigmata van de belletrie in België". De Boekenstaat mikt op een jaarlijkse status questionis, naar analogie van de State of the Union waarmee Het Theaterfestival telkens inzet.

Vervolgens moet de bezoeker zijn parcours vooraf uitstippelen en opteren voor een van de vier hoofdacts: het gaat om Hollands Glorie, Salon de Flandre, de Courteauxcomeback en Bravo Brusselmans!

Hollands Glorie en Salon de Flandre gaan voor de veeleer traditionele aanpak met voorlezingen en interviewsessies. Vlaamse auteurs als David Van Reybrouck, Paul Mennes, Anne Provoost, Johan de Boose, debutant Mustafa Kör en Koen Peeters worden "in een gemoedelijke samenspraak of een bitsig opbod" door Tom Lanoye en Luc Janssen aan de tand gevoeld. Bij Hollands Glorie zijn het Radio 1-coryfeeën als Friedl Lesage en Pat Donnez die La Palmen en compagnie interviewen.

Maar de twee echte feestvarkens van Zogezegd in Gent worden ongetwijfeld Herman Brusselmans en Willy Courteaux. Meteen de programmaonderdelen die curator Lanoye "het meest dierbaar" zijn. Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de 'Vlaamse volksschrijver', die op dat moment ook 25 jaar auteur is, komen de Brusselmans-lookalikes massaal uit de kast. Verloren gewaande videobeelden, een verkiezing van Miss Brusselmans 2007 en van Mister Lookalike Brusselmans 2007 completeren de Brusselmansfolie. Lange, klissige zwarte manen, ongezonde bleekheid, een lederen jas (en een klein vierpotig mormel) zijn ongetwijfeld sterke troeven bij deze prijzenkamp, die muzikaal bekrachtigd wordt door The Seatsniffers, Luc De Vos en Stijn Meuris.

Minder ludiek wordt de 'Zogezegde Courteaux come-back', naar aanleiding van de volledige heruitgave van Willy Courteauxs Shakespearevertalingen bij uitgeverij Meulenhoff/Manteau. De 37 theaterteksten van William Shakespeare (1564-1616) worden in elf banden gevat en ondergebracht in één cassette, waarvoor de Gentse graficus Dooreman het ontwerp maakte. De vertalingen van de intussen 83-jarige Courteaux gelden nog steeds als ijkpunten in de Nederlandstalige Shakespearekunde. Tom Lanoye sprak van de "Bijbel van Courteaux" en putte er rijkelijk uit bij het maken van zijn Ten Oorlog. Jan Decleir, Els Dottermans, Tom Van Dyck en Adriaan van Dis brengen een anderhalf uur durende hulde aan Willy Courteaux. Het symbolisch eerste exemplaar van de integrale heruitgave wordt door premier Verhofstadt aan Courteaux aangeboden, "bij wijze van demissionair koningsdrama", aldus Lanoye.

Shakespeare is trouwens een rode draad door het hele evenement. Claude Blondeel stelt zijn Shake-Shake Le Freak voor, een "wilde, onverwachte collage van bizarre Shakespeareverfilmingen en projecten".

Ook de nevenprogramma's zitten volgepropt en voor sommige auteurs, die verschillende keren moeten aantreden, wordt het ongetwijfeld een hectische avond. Er is een programma rond Komrijs kakafonische encyclopedie en in Hotel International zijn er dubbelontmoetingen waarbij telkens één Vlaamse auteur zich meet met een buitenlands boek. In het door Tom Van Dyck bestierde kapsalon 'Chez Louis' kunt u onder de 'haardroger-geluidsbox' miniluisterspelen uit Louis Paul Boons Mieke Maaike's obscene jeugd in de oren laten sijpelen.

Her en der in het labyrintische gangen- en zalenstelsel Vooruit zijn op bijna geheime locaties, waaronder zelfs een literary warroom, meer schrijvers aan de praat te krijgen. De organisatoren manen de lezers ook aan zoveel mogen boeken mee te brengen, want er is "een onafgebroken estafette van signerende auteurs".

Uiteraard zijn in dit literaire pretpark ook muzikale attracties inbegrepen. Jules Deelder schotelt in de balzaal Swing-Jazz voor, terwijl in de concertzaal voluit de kaart van de rock-'n-roll wordt getrokken.

Kaarten van het door Boek.be en Radio 1 georganiseerde gebeuren kosten 12 euro in voorverkoop en 15 euro aan de kassa. De Literaire Lente vertakt zich tot 30 april over heel Vlaanderen, met schrijversinterviews en literaire praatjes in boekhandels en cafés.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234