Vrijdag 27/01/2023

Literair rumoer

Een pubvrije Joyceroute door Dublin

"Een goeie puzzelopgave zou zijn: Dublin doorkruisen zonder dat je een pub voorbijkomt", zo mijmert Leopold Bloom in James Joyce's beroemde roman Ulysses. Als je weet dat Dublin intussen meer dan 1.000 pubs telt, begrijp je dat Blooms raadsel oplossen inderdaad geen sinecure was. Maar de Ierse software-ontwerper Rory McCann nam de handschoen op en slaagde erin om via een computerprogramma een cafévrije route uit te stippelen door Dublin. Met behulp van een algoritme, een kaart met alle pubs en een dertigtal ankerpunten langs de Dublinse waterwegen kon McCann door de Ierse hoofdstad laveren en daarbij telkens 35 meter uit de buurt van een pub blijven. McCann werkte meer dan een jaar aan het programma, dat hij net op tijd kon afronden voor Bloomsday op 16 juni. "Maar Ulysses heb ik nooit gelezen, ik vond het gewoon een interessante technische uitdaging. En veel pubbezoekers braken er zich hier het hoofd over."

T.S. Eliot én Jack Kerouac scoren als iPad-app

Wie had ooit kunnen denken dat de iPad-versie van het beroemde maar complexe gedicht The Waste Land van T.S. Eliot een digitaal hebbedingetje zou worden? En hetzelfde geldt voor de zopas gelanceerde versie van Jack Kerouacs 'bijbel van de beatgeneratie' On the Road, uitgebracht door Penguin Classics. Bij Eliot heeft Faber & Faber geïnvesteerd in een aantal aantrekkelijke extra's. Zo is er werk gemaakt van makkelijk doorklikbare noten die het gedicht van 434 regels verhelderen. Ook is er een gefilmde performance van de Ierse actrice Fiona Shaw en geluidsopnamen van Alec Guinness, Viggo Mortensen en Eliot zelf. Seamus Heaney verschaft commentaar.

Ook On the Road, het verhaal van twee buddy's die de VS doorkruisen op zoek naar authentieke kicks, is tot leven gewekt. De originele editie uit 1957 is voorzien van exclusief foto-, film- en audiomateriaal en een interactieve kaart van de trip.

François Weyergans tart het protocol van de Académie française

De Frans-Belgische schrijver en Goncourtwinnaar 2005 François Weyergans heeft op zijn dooie gemakje het protocol van de Académie française in de war gestuurd. De gerenommeerde treuzelaar slaagde er vorige week in om tijdens zijn eigenste inwijdingsplechtigheid ruim een kwartier te laat op te dagen aan de Quai Conti. Du jamais vu in de eerbiedwaardige instelling, de Franse pers raakt er niet over uitgepraat. Twee jaar geleden was de auteur van Trois jours chez ma mère uitverkoren om zitting te nemen in de Académie. Maar omdat zijn inwijdingsspeech niet afraakte, moest het installatieritueel keer op keer verdaagd worden. Uiteindelijk nam Weyergans dan toch zetel 32 in, van de acht jaar geleden overleden Maurice Rheims. Weyergans stommelde binnen terwijl Erik Orsenna al van lieverlee de honneurs waarnam en zijn welkomstspeech voor Weyergans voorlas. Gelukkig had de 69-jarige Weyergans wel zijn piekfijne groene habijt van immortel omgord en declareerde hij een roerende ode aan zijn voorgangers Alain Robbe-Grillet en Maurice Rheims. De geschokte Académiciens sloten de surrealistische Belg dan toch maar in het hart. (dl)

Australische minister wekt woede van boekhandelaren

De Australische minister van Middenstand Nick Sherry heeft de toorn van 's lands boekhandelaren over zich afgeroepen. Volgens Sherry zal over vijf jaar elke boekhandel uit Australië verdwenen zijn. Sherry ziet de verkoop via het internet en van het e-book alleen maar toenemen. Over vijf jaar zullen hooguit enkele grote steden nog over gespecialiseerde boekenzaken beschikken, denkt Sherry. Sherry's boude uitspraken doen de Australische vereniging van boekhandelaren steigeren. Volgens een woordvoerder hebben boekhandels een belangrijke functie in de lokale gemeenschappen, daarom zullen winkels niet zo snel verdwijnen. "De minister toont een manifest gebrek aan kennis van de Australische boekenindustrie. Blijkbaar promoot hij liever internationale digitale boek- handels, dan zich te bekommeren om de boekhandels in zijn portefeuille."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234