Maandag 06/02/2023

Literair Rumoer

Haruki Murakami hekelt gebruik van kernenergie in Japan

De Japanse schrijver Haruki Murakami heeft tijdens een toespraak in Spanje het gebruik van kernenergie in Japan fel gehekeld. Volgens Murakami is de ramp in Fukushima de tweede nucleaire ramp die zijn vaderland doormaakt, met verwijzing naar de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. Murakami deed zijn uitspraken bij het aanvaarden van de internationale literatuurprijs van Catalonië in Barcelona, waarvan hij de 80.000 euro wegschenkt aan de slachtoffers van de aardbeving op 11 maart. De auteur van het zopas verfilmde Norwegian Wood, De opwindvogelkronieken en Spoetnikliefde zei dat Japan neen had moeten zeggen tegen kernenergie na die eerste traumatiserende ervaring. Maar wie twijfelde aan de veiligheid van kernenergie voor burgerlijk gebruik kreeg destijds geen gehoor van autoriteiten en elektriciteitsbedrijven, betoogde Murakami. En ook alternatieve energiebronnen zijn nooit au sérieux genomen.

Tijdschrift 'Terras' in het spoor van 'Raster'

De Nederlandse staatssecretaris Halbe Zijlstra mag dan wel aankondigen dat de subsidies voor Nederlandse literaire tijdschriften voor de bijl gaan, dat tempert sommige redacties niet om boude plannen te koesteren. Tijdens Poetry International deze week wordt zelfs een ambitieus nieuw tijdschrift boven de doopvont gehouden. Terras drukt het spoor van het in maart 2009 ter ziele gegane tijdschrift Raster. Het papieren tijdschrift gaat tweemaal per jaar verschijnen en heeft een uitgesproken internationale oriëntatie. De redactie van Terras (anagram van Raster) meldt evenwel: "Terras heeft niet de behoefte Raster na te doen of voort te zetten, noch de pretentie Raster te overtroeven. Terras komt gewoon na Raster en is een nieuwe plek met een nieuw uitzicht." Raster speelde lange tijd een gezichtsbepalende rol in het Nederlandse literatuurlandschap en introduceerde heel wat onbekende internationale auteurs.

Dirk Van Bastelaere start 'discursief' onlineproject

Sinds de door Gerrit Komrij veroorzaakte pornoturbulentie en een geruchtmakend optreden op de Nacht van de Poëzie heeft Dirk Van Bastelaere allerminst stilgezeten. De godfather van het postmodernisme in Vlaanderen werkte aan de web- site Alphaville, die binnenkort de lucht in gaat. In een aantal kale theoretische videofilmpjes geeft hij met een paar van zijn acolieten tekst en uitleg over het project. Maar je moet flink door- gestudeerd hebben om er iets van te begrijpen. Alphaville schuwt immers de hoge woordkramerij niet. Het moet een "discursief doorgeefluik voor sociale sculptuur, kritiek en contaminatie" worden en "bijdragen tot het ontwikkelen van en reflecteren op een praktijk van tekstualiteit en kritiek in een www-omgeving." "Samen schrijven" is het devies en "de ontstaansgeschiedenis van Alphaville zal een asymptotische kwestie blijken." Dreigend klinkt het: "Traditionele opvattingen omtrent auteurschap, distributie, privacy en andere zullen aan een niet altijd even pijnloos praktijkonderzoek worden onderworpen."

Gemiddelde van 8,38 moorden in Britse misdaadromans

Britse auteurs van misdaadromans houden er een stevig dodendebiet op na. Uit een enquête van de Crime Writers' Association blijkt dat er het voorbije jaar per boek gemiddeld 8,38 personages het loodje legden. Een auteur joeg op zijn eentje zelfs 150 personages over de kling. De gehanteerde methoden kunnen nogal verschillen. De ene keer gaat het om een vergiftiging, de andere keer is de boosdoener een allergische reactie, na de aanval van een horde op hol geslagen bijen van een imker. Een auteur laat zijn personage zelfs omkomen in een kunst- installatie à la Damien Hirst of brengt superlijm aan in de mond. Maar uiteraard is er altijd moord in het spel. Sommige auteurs gaven grif toe dat ze veel plezier beleefden aan het "moorden met woorden". En: "Het schrijven van misdaad stelt je in staat om de slechte kant van je eigen karakter te verkennen, een kant die je niet wilt gebruiken in het echte leven", zo luidde het.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234