Zaterdag 28/01/2023

Lions kunnen toch nog klauwen

Na de zware ontgoocheling van voorbije woensdag in Slovakije, waar de Belgen niet alleen kansloos verloren, maar ook een collectieve wanprestatie neerzetten, heeft de Belgische nationale basketbalploeg gepast gereageerd. Bulgarije, waarvan in de heenronde na een verlenging werd verloren, werd met afgetekende 93-75 cijfers huiswaarts gestuurd.

CHARLEROI.

EIGEN BERICHTGEVING

Coach Tony Van den Bosch had zijn ploeg op verschillende plaatsen gewijzigd. "We hadden in Slovakije heel wat balverlies geleden," aldus de bondscoach. "Daar moest dus iets aan gedaan worden. Aangezien Ibens gekwetst was, heb ik Stas opgeroepen en ook meteen in de basisvijf gedropt. Dat moest ook wel, omdat Jaumin met een keelontsteking sukkelde."

Voor de spelverdeler van Charleroi kwam dit ook aan als een complete verrassing. "Ik had me voorgenomen als supporter te komen en daarna naar een Sinterklaasfeest te gaan met de kinderen. Natuurlijk was ik ontgoocheld dat ik niet tot de aanvankelijke selectie behoorde, maar ik ben altijd bereid geweest en zal dat steeds zijn om me voor een nationale ploeg onvoorwaardelijk in te zetten."

Ook de in Griekenland evoluerende Gerben Van Dorpe was uit de selectie verdwenen. "Ik wilde niet teveel druk op de schouders van die jongen zetten," aldus van den Bosch. "Natuurlijk is Gerben een goede speler, maar men mag er geen wonderen van verwachten. Het is een roleplayer, die nog duidelijk gebrek aan speelminuten heeft. Maar hij is jong en zal in de toekomst aan deze ploeg nog erg veel diensten bewijzen."

Het verschil met de prestatie van vorige woensdag lag niet alleen in de balvastheid van Stas en Jaumin, maar ook en vooral in de sterke prestatie van het duo Goethals-Struelens. Al speelde er bij de Bulgaren duidelijk geen speler van het niveau van de Slovaak Petruska. "Dat is wel waar", oordeelde sportief manager Giovanni Bozzi. "Maar het is vooral door onze manier van spelen dat we zowel Daniël als Eric veel meer mogelijkheden hebben gegeven. Tegen de Slovaken kreeg Goethals zo goed als geen bal inside."

Eric Struelens, met zijn 27 punten, 16 rebounds en 7 assists ongetwijfeld de man van de match, gaf een verklaring voor het verschil tussen de twee wedstrijden. "Natuurlijk ken ik de jongens van de selectie, maar ik speel nu toch al een paar jaar in het buitenland, zodat het toch altijd wat zoeken is. Die automatismen, dat mekaar vinden, dat ging tegen de Bulgaren al een stuk beter."

Een zienswijze die door Van den Bosch volmondig wordt bijgetreden. "Wij hebben geopteerd om de spelers zo lang mogelijk bij hun ploeg te laten en elke avond naar huis te laten gaan. Een verkeerde keuze. Ik zal er alles aan doen om voor de twee wedstrijden in februari mijn ploeg een week samen te krijgen voor een stage."

België begon vrij nerveus en slaagde er aanvankelijk niet in enig tempo in de partij te leggen. "Dat was een bewuste keuze", verdedigde Van den Bosch de speelwijze van zijn ploeg. "We moesten in de eerste plaats verhinderen dat de Bulgaren hun tempo zouden kunnen opdringen. Dat is goed gelukt en eens we de wedstrijd onder controle hadden, konden we met snel basketbal toeslaan."

Ook de goede invalsbeurt van Van Haele (3 op 3, waarvan 2 driepunters) zorgde ervoor dat de Belgen vrij vlot naar 32-19 liepen. "Met revanchegedachten kwam ik helemaal niet op het veld," aldus de Antwerpenaar. "Ik kwam heel ontspannen in en die eerste shotjes vielen binnen en dan zit je natuurlijk lekker in de match."

Stoykov, die goed in de greep zat van Stas, leek nog een Bulgaarse wederopstanding in te luiden (39-34), maar Struelens, die het luchtruim souverein domineerde en Stas, verstandig infiltrerend, brachten een geruststellende 48-36 op het bord.

De Lions hadden de wedstrijd stevig in handen, omdat er behoorlijk agressief werd verdedigd en secuur werd afgewerkt (35 op 56), al liet vooral Jaumin (1 op 6) nogal wat punten liggen vanop de vrijworplijn. Langs Stoikov en Dimitrov kwamen de Bulgaren wel nog een paar keer dreigen (58-49 en 73-64), maar Struelens en Goethals bleven de situatie meester. "We hebben vooral veel meer voor elkaar gespeeld dan in Slovakije", meende Goethals. "Er stond een ploeg op het veld en geen tien individuen. Ik ben vooral erg blij voor Tony Van den Bosch. Onze coach heeft immers een ondankbare job op zich genomen. Maar ook voor de Belgische spelers is dit een opsteker. We hebben immers bewezen dat de sterke Europese uitslagen met de clubs zeker niet alleen op rekening van de buitenlanders moeten worden geschreven."

"Het belangrijkste is dat de groep op een sterke manier gereageerd heeft op de zwakke prestatie van voorbije woensdag," aldus nog Van den Bosch. "We hebben allemaal lessen getrokken uit de vergissingen die we in Slovakije hebben begaan. Ik zowel als de spelers. Zaak is dat nu te bevestigen. Tegen de Duitsers woensdag in Bonn moeten we deze positieve lijn kunnen doortrekken."

Guy Reynaerts

BELGIE-BULGARIJE 93-75 België: Jaumin 2-3, Struelens 12-15, Stas 7-5, P. Bayer 0-0, Cleymans 9-5, Dupont 0-0, Desaever 0-0, Goethals 10-14, Vanhaele 8-3 Bulgarije: Dimitrov H. 0-6, Petrov 2-0, Velchev 0-3, Gospodinov 0-0, Natov 6-3, Mintchev 4-0, Ravutzov 5-0, Dimitrov D. 7-12, Balev 5-2, Stoykov 7-13

EK voorronde: Groep A: Duitsland - Slovenië 76-91; Griekenland - Slovakije 79-72; België - Bulgarije 93-75. Stand:

1. Slovenië7 6 1 568 499 13

2. Duitsland7 5 2 520 507 12

3. Griekenland7 4 3 537 495 11

4. Bulgarije7 3 4 522 567 10

5. België7 2 5 513 538 9

6. Slovakije7 1 6 507 561 8

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234