Dinsdag 24/11/2020

Ruimtelijke ordening

Lintbebouwing laatste 5 jaar toegenomen ‘ondanks betonstop’

Beeld photo_news

In Vlaanderen zijn de lintbebouwing en de verspreide bebouwing tussen 2015 en 2020 blijven toenemen. Die bijkomende bebouwing is nefast voor de schaarse open ruimte, de biodiversiteit en de CO2-uitstoot. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van het Agentschap Informatie Vlaanderen en kaartmateriaal van het Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), meldt buurtontwikkelaar Matexi.

Met de Green Deal wil Europa tegen 2050 klimaatneutraal worden. In Vlaanderen loopt de uitvoering ervan volgens Matexi niet van een leien dakje. Momenteel situeert zo'n 25 procent van de woningen in Vlaanderen zich in lintbebouwing en nog eens 8 procent in verspreide bebouwing.

Op basis van nieuwe gegevens van het Agentschap Informatie Vlaanderen en kaartmateriaal van het VITO stelt Matexi vast dat de lintbebouwing tussen 2015 en 2020 toenam met 41.613 gebouwen. De groei in lintbebouwing (+6,52 procent) is daarmee hoger dan de groei van het aantal gebouwen in de stads- en dorpskernen (+6,27 procent). De verspreide bebouwing nam zelfs toe met 53.267 gebouwen.

Vergelijkbare conclusies komen naar voor wanneer deze extra bebouwing geprojecteerd wordt op de zogenoemde VITO-kaart. Het aantal gebouwen op locaties met goede bereikbaarheid en veel voorzieningen nam de voorbije vijf jaar toe met 6,93 procent. Het aantal gebouwen op locaties zonder openbaar vervoer en met amper voorzieningen nam toe met 11,89 procent.

Verspreide bebouwing en verharding

Het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen werd 23 jaar geleden geïntroduceerd. "Het valt te betreuren dat 23 jaar later de bijkomende lintbebouwing en verspreide bebouwing nog steeds niet is afgenomen", benadrukt Gaëtan Hannecart, CEO van Matexi.

Lintbebouwing rijgt volgens Matexi verschillende dorpskernen aan elkaar tot één grote bebouwde kom en veroorzaakt, samen met verspreide bebouwing, te veel verharding. In linten is er 2,5 keer meer verharding per woning dan in stadskernen; in verspreide bebouwing is dat zelfs 4,5 keer meer.

"Het vrijwaren van de open ruimte vereist bijkomend bouwen in de reeds bebouwde omgeving, om te voldoen aan de blijvende vraag naar nieuwe woningen. Stads- en dorpskernen verdichten, zal de CO2-uitstoot drastisch verminderen en ook de energienoden voor verwarming kunnen door stadsvernieuwing fors gerationaliseerd worden", aldus Hannecart.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234