Vrijdag 27/05/2022

Linkshandigen kunnen eindelijk uit shoppen

'We worden overspoeld met reacties als: Eindelijk wordt er eens aan ons gedacht'

Bedrijfje voor linkshandigen zorgt voor primeur in Benelux

Schrijven zonder vlekken maken of recht knippen met een schaar is voor een linkshandige niet evident. De meeste gebruiksvoorwerpen zijn voor rechtshandigen ontworpen, hoewel uit statistieken blijkt dat 10 procent van de bevolking linkshandig is en dat aantal snel oploopt. Het pas uit de grond gestampte bedrijfje Bongo, het universum volgens de linkshandigen, in Beersel verkoopt uitsluitend artikelen voor linkshandigen. In Amerika, Engeland en Duitsland zijn dergelijke winkels razend populair. Bongo, wat in het Romani (een zigeunertaal) linkshandig betekent, is volgens de initiatiefneemsters een aanbeden unicum in de Benelux.

Beersel.

Eigen berichtgeving

'De gemiddelde levensverwachting van linkshandigen is negen jaar korter dan die van anderen. De oorzaak is hun natuurlijke onhandigheid en ongevallen met gebruiksvoorwerpen of machines die veelal op rechtshandigen zijn afgestemd', zo luidt de conclusie van een omstreden onderzoek begin jaren negentig van de Amerikaanse psychologen Stanley Coren en Diane Halpern. Mocht het onderzoek toch een waarheidsgehalte hebben, dan kan het initiatief van Vanessa Colle en Christine Mathy - beiden overigens rechtshandig maar in hun familiekring zijn er nogal wat linkshandigen - daar ettelijke levensjaren aan toevoegen. Bongo heeft een dertigtal artikelen voor linkshandigen in de schappen en er kunnen ook speciale aanvragen gedaan worden. Zo vroeg onlangs een amateur-fotograaf die in een ongeval zijn rechterhand kwijtraakte, om een camera voor linkshandigen.

Bongo importeert haar producten of trekt binnenlandse kunstenaars aan om producten te maken. Vanessa Colle: "Zo zoeken we iemand die drinkbekers wil fabriceren, waarbij het opschrift voor linkshandigen zichtbaar is bij het drinken." Bij de pen voor linkshandigen zijn de grip en de punt aangepast, zodat men niet in het papier blijft haperen. De inkt vloeit langzaam uit de pen, zodat die snel opdroogt en tijdens het schrijven door de arm niet meer wordt uitgeveegd. In de keuken is de pan met het giettuitje aan de andere kant een waar hebbeding. Specifieke doelgroepen kunnen in Bongo hun gading vinden, zo zijn er bijvoorbeeld linkshandige kapperscharen in aanbieding. De prijs van de linkshandige attributen strookt in de meeste gevallen met de gewone prijs. Het vaste klantenbestand staat nu op twintig, maar Colle rekent op een snelle aangroei. "We worden overspoeld met reacties als 'eindelijk wordt er eens aan ons gedacht'. Hier en daar vind je in een warenhuis ook wel eens een aangepaste pen, maar die zijn zeldzaam en hangen meestal ergens verscholen tussen de andere pennen." Uit onderzoek van een aantal jaren geleden blijkt dat 10 procent van de bevolking op wereldschaal linkshandig is. Volgens Colle neigt dit nu in België naar het dubbele, omdat het taboe op linkshandigheid enigszins doorbroken is. Een volgend project van Bongo is het ontwerpen van kleurboeken. De ingekleurde voorbeeldtekeningen staan in een gewoon exemplaar links, waardoor linkshandige kinderen voortdurend het voorbeeld bedekken. Bij sportievelingen klinkt dan weer de roep om een aangepaste bowlingbal of golfclub.

Naast de verkoop van producten willen de dames van Bongo aan de Internationale Dag voor Linkshandigen op 13 augustus ook een nationale invulling geven. In Engeland en Amerika staan op die dag al jaren de linkshandigen centraal. Ook willen ze discussie- en informatieavonden organiseren waarop ook BV's komen getuigen over hun linkshandige ervaringen. "Momenteel hebben we nog geen bekende personen kunnen strikken in Vlaanderen. Ik weet wel dat de laatste vier Amerikaanse presidenten linkshandig zijn." Aan dit rijtje kunnen ook figuren als Julius Caesar, Napoleon Bonaparte en Jeanne d' Arc worden toegevoegd. In de wereld van de muziek, kunst en literatuur komen onder meer Jimi Hendrix, Leonardo da Vinci en Gerard Reve als linkshandigen uit de bus. Ook tal van bijbelfiguren en zelfs Bart Simpson verkiezen hun linkerhand boven hun rechter. Ooit deed het gerucht de ronde dat linkshandigen een grotere creativiteit aan de dag legden en intellectueler waren dan rechtshandigen. Colle, zelf rechtshandig, zwijgt wijselijk. (KaB)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234