Dinsdag 18/05/2021

Politiek

Links én rechts tevreden houden werkte lang voor CD&V. Maar nu dreigen ze zelf het noorden te verliezen

Voorzitter Wouter Beke op de nieuwjaarsreceptie van CD&V. Beeld Wouter Van Vooren
Voorzitter Wouter Beke op de nieuwjaarsreceptie van CD&V.Beeld Wouter Van Vooren

Links en rechts tevreden houden was decennialang het recept van de christendemocraten. Met een zijsprong hier en daar kregen ze hun plannen overal verkocht. Maar wie te veel van zijn koers afwijkt, verliest uiteindelijk zelf het noorden.

“Een aantal uitspraken hadden vragen opgeroepen. Maar tijdens de vergadering hebben we ons partijstandpunt nog eens bevestigd: in 2025 moet de kernuitstap er komen.” Met die boodschap probeerde CD&V-woordvoerder Steffen Van Roosbroeck gistermiddag, na het partijbureau, een einde te maken aan de heisa rond de klimaatkoers van de christendemocraten.

Die heisa ontstond toen Wouter Beke afgelopen zaterdag een interview gaf aan De Morgen. “Ik geloof niet in complottheorieën, maar dat extreemlinkse groepen het klimaatdebat kapen is wel duidelijk. Het is ook geen geheim dat Greenpeace Anuna De Wever adviseert wanneer ze op tv komt”, had de voorzitter terloops gezegd, alsof het de evidentie zelve was.

Hoe erg hij daarmee afweek van de nummer twee van de partij, Hilde Crevits, werd pas duidelijk toen mensen ook de andere kranten opensloegen. Terwijl Beke in deze krant de ondertoon van Schauvlieges samenzweringstheorie bevestigde, legde Crevits in haar eigen interviews net de klemtoon op het feit dat de scholierenmarsen getuigen van een oprecht engagement.

Erg coherent klonk het niet. Zeker niet voor wie zondag ook nog eens afstemde op De zevende dag. Hoewel CD&V als partij strak vasthoudt aan de kernuitstap in 2025, verklaarde minister Pieter De Crem in het VRT-programma dat 2025 volgens hem onhaalbaar is. Meer nog: De Crem wil dat we nadenken over de bouw van nieuwe centrales. Daarmee schaarde hij zich in zijn eentje achter het ‘ecorealisme’ van de N-VA, die in het klimaatdebat tegenover de groenen staat. En ook vicepremier Kris Peeters, die de kernuitstap mee vastlegde in de federale regering, en de nieuwe Vlaamse klimaatminister Koen Van den Heuvel.

Vragen op partijbureau

Een onverbeterlijke optimist zou zeggen dat CD&V dit weekend heel traditioneel communiceerde, in lijn met de geschiedenis van de partij. Enerzijds dekte Crevits de linkse flank af, anderzijds nam De Crem de rechterflank voor zijn rekening. Met die strategie bouwde de CVP destijds haar machtsbasis uit. Maar vandaag klinkt de communicatie van de christendemocraten meer en meer als een kakofonie. Je kan niet tegelijk voor en tegen de kerncentrales zijn. Dat gebrek aan coherentie dreigt de partij parten te spelen in aanloop naar de verkiezingen. Zeker nu ze na het ontslag van Schauvliege weer geloofwaardigheid moet opbouwen.

Op het partijbureau van CD&V was de sfeer gisterochtend bedrukt. De Crem mocht na een reprimande van Beke ook aan de rest komen uitleggen waarom hij de communicatie van de partij had doorkruist. Achteraf werden de rangen weer gesloten. Peeters: “Onze partij zit op één lijn. We gaan ervan uit dat iedereen die lijn ook uitdraagt.”

Tussen twee stoelen

De vraag is of CD&V dit nog kan afschudden. “Rechtsere figuren als Pieter De Crem en Hendrik Bogaert krijgen meer zichtbaarheid in de partij”, zegt politicoloog Dave Sinardet (VUB). “Dat kan een voordeel zijn, want de voorbije jaren zijn een deel van de rechtse kiezers van CD&V naar N-VA overgelopen. Toch is het risico groot dat de partij bij de verkiezingen tussen twee stoelen valt.”

Het beste wat CD&V nu kan doen, is de groene kaart trekken, vindt politicoloog Nicolas Bouteca (UGent). “Vandaag weet niemand waar CD&V voor staat. Maar het rentmeesterschap zit in het DNA van de partij. Crevits zegt letterlijk dat we ‘anders moeten gaan leven’ (het motto van Groen-voorloper Agalev, ADB). Vergroenen lijkt me dus de meest geloofwaardige optie.”

Voorwaarde is wel dat de partij iets zichtbaars realiseert. “Op 100 dagen van de verkiezingen kan Koen Van den Heuvel nog maar weinig doen. Het lijkt me best dat hij nu met iets kleins maar symbolisch uitpakt. Iets waardoor CD&V tegen de groenen kan zeggen: ‘Kijk eens: jullie praten wel over groene dingen, maar wij realiseren ze.’”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234