Zaterdag 03/12/2022

Verkiezingen

Linkebeek: een absurde, dure grap

null Beeld Eric de Mildt
Beeld Eric de Mildt

De verkiezingen in faciliteitengemeente Linkebeek zijn uitgedraaid op een glansrijke overwinning van de lijst van de afgezette burgemeester Damien Thiéry (MR), die alle dertien te verdelen zetels binnenhaalt. Terug naar af dus. Verslag van een stukje absurd, door en door Belgisch politiek toneel.

Jeroen De Preter

Linkebeek, zichtbaar welvarende faciliteitengemeente in het zuiden van Brussel. Het is zondag, het weer is allerellendigst, maar in de straten heerst een drukte van belang.

Voor die drukte is natuurlijk een goede verklaring. Linkebeek moet vandaag naar de stembus, en verkiezingen zijn in ons land nog altijd een verplichting, zelfs al gaat het over verkiezingen die - dixit zowat alle betrokkenen - helemaal niets aan de huidige politieke impasse in Linkebeek zullen veranderen.

"Op enkele politici na denk ik niet dat er één bewoner is die deze verkiezingen heeft gewild." De verzuchting komt van de voorzitster van een stembureau in - we verzinnen het niet - Holleken, een gehucht van Linkebeek. De voorzitster - omwille van "de communautaire huisvrede" wil ze anoniem blijven - vertelt dat het al de derde keer is dat ze werd opgeroepen om onze dierbare democratie te dienen.

Dan mag je de tanden al eens laten knarsen, zeker als je, zoals deze voorzitster, begrepen hebt dat deze verkiezingen weinig met democratie, maar alles met "het ego van een paar politici" te maken hebben. Uiteindelijk, zegt de voorzitster van stembureau Holleken, zijn de verkiezingen in Linkebeek misschien wel vooral een slechte, en bovendien dure grap. "Het kost de gemeente 3.000 euro. Ik kan voor dat geld wel een paar betere bestemmingen verzinnen."

Madame Homans

De voorzitster van stembureau Holleken vertolkt een mening die in Linkbeek breed wordt gedragen. Deze verkiezingen zijn een dure, absurde grap.

Echt spannend wordt het pas als je de bewoners vraagt wie er voor deze dure absurditeit verantwoordelijk is.

Dan krijg je plotseling sterk verschillende meningen, en blijkt er zich alsnog een ijzeren logica achter de absurditeit van dit toneel te verschuilen.

Voor de aanhangers van de afgezette burgemeester Damien Thiéry (MR, in Linkebeek onder de naam LB) is het helder. Thiéry en zijn partij haalden bij de vorige verkiezingen ongeveer 80 procent van de stemmen. Oké, door Franstalige oproepingsbrieven te laten versturen, heeft Thiéry de taalwetgeving in deze faciliteitengemeente met de voeten getreden. Maar om daarom, zoals minister van Bestuurszaken Homans (N-VA) besliste, de burgemeester te vervangen door Eric De Bruycker, een Vlaams gemeenteraadslid van oppositiepartij ProLink die bij de vorige verkiezingen ocharme niet eens 200 stemmen haalde?

"Mevouw Homans heeft zich hier niet mee te bemoeien", zo vat een 73-jarige, overigens perfect tweetalige dame het Linkebeekse meerderheidspunt samen. De dame heeft vanochtend vroeg al haar stem uitgebracht, in het volste besef dat het een zinledige daad was, maar niettemin met volle overtuiging. "Een ruime meerderheid van de bevolking heeft geen enkel probleem met Damien Thiéry als burgemeester. In Linkebeek bestaat geen communautair probleem. Franstaligen en Vlamingen leven hier in vrede samen. Het communautaire probleem bestaat vooral buiten deze gemeente, in de eerste plaats in de hoofden van Vlaamse politici als madame Homans."

Blanco

ProLink heeft ook de aanhangers opgeroepen om blanco te stemmen. Dat maakt het uiteindelijke verkiezingsresultaat verdraaid moeilijk te interpreteren. Volgens officieuze bronnen bracht 13,85 procent van de Linkebekenaren een blanco of ongeldige stem uit en ging 17 procent niet stemmen. Dat is een vertienvoudiging van het vorige resultaat, een score die ProLink zonder de coalitie met de blanco's nooit had gehaald, maar toch: een succes.

Daartegenover staat dat de lijst van Thiéry 94 procent van de stemmen kreeg en alle dertien te verdelen zetels in de wacht sleepte.

Dat brengt het aantal grote winnaars op twee, zij het in een verkiezing waarin in feite niks te winnen was.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234