Vrijdag 18/10/2019

Asielbeleid

Limiet van 50 asielaanvragen per dag: DVZ laat twee maanden oude baby in kou staan

Mannelijke vluchtelingen en migranten aan het nieuw geopend aanmeldcentrum Klein Kasteeltje in Brussel. Beeld PhotoNews

Vluchtelingenwerk Vlaanderen en zes andere ngo’s stappen samen naar de Raad van State tegen de beslissing om het aantal asielaanvragen te beperken tot 50 per dag. “Vanmorgen werd de deur gesloten voor een 2 maanden oude baby.”

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) besliste sinds 22 november nog maximaal 60 asielaanvragen per dag te registreren, na een verhoogde instroom van asielzoekers sinds juli. Wat later schroefde hij het aantal aanvragen terug tot 50. 

Gezinnen en kwetsbare mensen zoals kinderen, minderjarigen, oudere mensen en zieken krijgen voorrang. “We hebben veel gastvrijheid getoond de jongste jaren, maar dat stopt ook ergens”, verdedigde Francken zijn beslissing in een videoboodschap.

“Dit is een politieke beslissing die een onwettige praktijk installeert. Het gaat in tegen nationale wetgeving en Europese richtlijnen”, zegt Charlotte Vandycke, directeur en woordvoerder van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. De Belgische vreemdelingenwet bepaalt immers dat wie nieuw in ons land aankomt zich meteen moet aanmelden, wat momenteel door de limiet niet kan. 

10 aanmeldingen

Bovendien houdt DVZ zich niet aan de limiet, zegt Vandycke. “Vanmorgen gingen de deuren in plaats van om 9 uur plots al om 8.50 uur open, en om 9.06 uur weer dicht, waardoor amper 10 mensen binnen geraakten en zich konden aanmelden in het Klein Kasteeltje”, vertelt ze. “Om 11 uur gingen de deuren nog eens open, en konden weer een tiental mensen binnen. De rest werd genegeerd, en kreeg geen informatie over wat hun kansen zijn, of waar ze kunnen slapen. Het hoort niet zo’n loterij te zijn.”

Volgens Vluchtelingenwerk klopt het ook niet dat kwetsbaren steevast voorrang krijgen. “Er is geen mankracht bij DVZ om dat te organiseren. Vandaag gingen de deuren dicht terwijl er nog een gezin met aan baby van twee maanden oud op de stoep stond.”

Vluchtelingenwerk vraagt dat de Raad van State de opgelegde limiet onwettig verklaart en de overheid oplegt om er onmiddellijk mee te stoppen.

De zeven ngo’s die het verzoekschrift indienen bij de Raad van State zijn: Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Coordination et Initiatives pour et avec les Réfugiés et Etrangers (C.I.R.E.), Nansen vzw, La Ligue des droit de l’homme, Plateforme Citoyenne de Soutien aux Réfugiés, Dokters van de Wereld/Médecins du Monde en Médecins Sans Frontières. Het kabinet van staatssecretaris Francken heeft het verzoekschrift ontvangen en onderzoekt het. “Uiteraard zullen we ons verweren”, klinkt het.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234