Donderdag 22/08/2019

OCMW

Limburgse OCMW's wapenen zich tegen agressieve bezoekers

Enkele gemeenten nemen forse maatregelen tegen agressie van OCMW-klanten Beeld photo_news

De loketten van het OCMW in Sint-Truiden krijgen kogelwerend glas. In Houthalen-Helchteren zal er binnenkort permanent een bewakingsagent surveilleren. De Limburgse gemeenten willen zich zo wapenen tegen agressieve bezoekers. Antwerpen en Gent, met de grootste sociale diensten van Vlaanderen, zijn niet van plan dat voorbeeld te volgen.

"Ik ga dat gebouw hier komen opblazen!" Een afdeling van het OCMW in Gent werd afgelopen zomer opgeschrikt toen een dakloze man van zijn maatschappelijk werker niet verkreeg waarop hij had gehoopt. Toen ook een vriend van de man kwam melden dat het hem blijkbaar menens was met zijn dreigementen, werd hij opgespoord. Hij bleek in een garagebox effectief aan de slag met gevaarlijke producten. Intussen werd de man, die kampt met psychische problemen, geïnterneerd.

In 2017 registreerde het Gentse OCMW tot nu toe 48 meldingen van agressie, gaande van verbale bedreigingen tot fysiek geweld waarbij de inboedel van de kantoren eraan moet geloven. Vijf keer was een feit zo ernstig dat de dader in kwestie de toegang tot de gebouwen voortaan verboden wordt. "Gelukkig blijven zulke incidenten zeldzaam", zegt Rudy Coddens (sp.a), OCMW-voorzitter in Gent. "Je moet weten dat wij wekelijks vele duizenden mensen over de vloer krijgen."

Paniekknoppen

Gent is geen alleenstaand geval. In Roeselare ging een ontevreden cliënt afgelopen weekend nog het - gesloten - OCMW-kantoor te lijf met een hamer en verbrijzelde enkele ramen. In Sint-Truiden sloeg een man vorige maand de boel kort en klein en in Houthalen-Helchteren werd een juriste met de dood bedreigd. De twee Limburgse gemeenten besloten daarom om respectievelijk de loketten uit te rusten met kogelvrij glas en een bewakingsagent aan te nemen.

Dat is Gent zeker niet van plan, zegt Coddens stellig. En ook Antwerpen, dat nochtans met veel meer gevallen te maken heeft, denkt daar niet aan. Beide steden houden vast aan hun bestaande agressieprotocol. Net zoals de meeste sociale diensten hebben alle gespreksruimten paniekknoppen, zijn er vluchtwegen voorzien, krijgen medewerkers regelmatig opleidingen over hoe ze om moeten gaan met agressie en is de infrastructuur aangepast. Bezoekers krijgen bijvoorbeeld stoelen aangeboden die in een opwelling niet zo makkelijk achteruit te schuiven zijn, de fysieke afstand tussen maatschappelijk werker en cliënt wordt groot genoeg gehouden.

Toch werden sinds dezelfde periode vorig jaar werden in Antwerpen twaalf gevallen van lichamelijke agressie gemeld. Veertig keer was er materiële schade, liefst 206 keer werd er melding gemaakt van verbale agressie en 83 keer van non-verbale agressie. Cijfers die de stad de afgelopen legislatuur ook serieus zag toenemen, zegt Michaël Lescroart, woordvoerder van OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA). Waar in Gent de cijfers de afgelopen vijf jaar stabiel bleven, steeg het aantal meldingen in Antwerpen van 140 tot 250 per jaar. "Al heeft dat zeker ook te maken met onze aansporingen om ieder feit ook te registeren", zegt Lescroart. "Of er ook meer daden van agressie zijn, valt daardoor moeilijk op te maken."

Nationale cijfers worden er niet bijgehouden en daarom is het bijzonder moeilijk om een trend te ontwaren. Maar nieuw is agressie tegen medewerkers van sociale diensten zeker niet, benadrukt Nathalie Debast van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG).  Maar dat sommige gemeenten drastische maatregelen nemen, snapt ze wel. "Al blijf het een delicate afweging. Enerzijds wil je je personeel geruststellen en hen beschermen, anderzijds wil je ook dat iedereen zich welkom blijft voelen. Maar het moet duidelijk zijn: geweld wordt nooit beloond. In extreme gevallen kan zelfs de hulp stopgezet worden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden