Vrijdag 28/01/2022

Update

Limburgse deputatie levert bouwvergunning af voor transportbedrijf Essers

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De Limburgse deputatie heeft principieel beslist een bouwvergunning te verlenen aan transportbedrijf Essers voor de uitbreiding van haar industriële site met 72.000 vierkante meter. Natuurorganisaties vechten de bouwvergunning aan bij de Raad van Vergunningsbetwistingen.

In 2009 is Essers gestart met een farmaceuticavestiging in Genk. 40.000 vierkante meter aan magazijn wordt geleidelijk verbouwd zodat die voldoet aan de strenge normen voor farmaceutica. In 2013 had het transportbedrijf nood aan uitbreiding. Achttien mogelijke locaties werden onderzocht, maar geen enkele bleek geschikt voor de strenge eisen van de farma-industrie. Een uitbreiding van de bestaande locatie, en dus de inname van 12 hectare van het Essersbos, bleek de enige mogelijkheid.

De Limburgse deputatie heeft nu beslist de bouwvergunning te verlenen, daardoor moet er 12 hectare bos gekapt worden. Natuurpunt, BOS+ en Bond Beter Leefmilieu reageerden meteen en willen de bouwvergunning vernietigen door naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen te stappen.

"Wij vrezen dat de natuurorganisaties altijd alles uit de kast zullen blijven halen om de uitbreiding te verhinderen", zegt woordvoerder van Essers, Sara Geris. "Er is ook nog een milieuvergunning in beroep aan het lopen. We zitten al zeker twee jaar in een procedureslag, het is voor ons zo heel onzeker wanneer en of wij wel gaan kunnen uitbreiden."

Voor de inname van het Essersbos is het transportbedrijf verplicht om aan bos- en natuurcompensatie te doen. Zo moet er in Opglabbeek over 15 hectare eikenberkenbos geplant worden en in het Vijvergebied in Zonhoven moet 1 hectare grasland worden gecreëerd. Essers zal, als de uitbreiding definitief is, die gronden aankopen.

"De bouwvergunning bepaalt dat minstens drie hallen (dus fases 1, 2 en 3) onmiddellijk na de terreinwerken moeten uitgevoerd worden en dit binnen een periode van 3 jaar. Zo bouwen we de garantie in dat er niet ontbost wordt zonder dat er ook effectief bijkomende economische activiteit wordt ontwikkeld. Via deze garanties doen we het maximaal mogelijke om verschillende belangen te verzoenen voor zowel economie, mens als milieu", aldus gedeputeerde Inge Moors.

Maar volgens de natuurorganisaties kan het bedreigde Essersbos niet zo gemakkelijk elders gecompenseerd worden. "Niet enkel omwille van de bomen en heide op het terrein, ook omdat het gebied een natuurlijke kom vormt die water opvangt, zuivert en aanvoert naar de hele regio", zo staat in een persbericht van Natuurpunt. "Als het bos verdwijnt onder het beton, is die levensader voorgoed verloren."

De Limburgse deputatie blijft echter positief staan tegenover de uitbreiding. "De geplande uitbreiding zal voor 400 nieuwe jobs zorgen", zegt gedeputeerde Erik Gerits (CD&V), bevoegd voor onder andere economie. "200 arbeiders, 30 bedienden en 170 vrachtwagenchauffeurs om precies te zijn. Essers is een bedrijf in groei. De impact op de tewerkstelling in Limburg kan nauwelijks onderschat worden."

Als de uitbreiding definitief wordt goedgekeurd, zal Essers 50 miljoen euro investeren in de farmaceuticavestiging in Genk.

Gedeputeerde Inge Moors. Beeld RV
Gedeputeerde Inge Moors.Beeld RV

Natuurorganisaties in het verweer

Natuurpunt, BOS+ en Bond Beter Leefmilieu stappen naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen om de bouwvergunning voor de uitbreiding van transportbedrijf Essers in Genk alsnog te stoppen. Dat meldt Natuurpunt.

"Nu Essers de stedenbouwkundige vergunning op zak heeft, hangt de toekomst van het Essersbos aan een zijden draadje", zo staat in een persbericht op de website van Natuurpunt. "Essers kan de vergunning uitvoeren 36 dagen na de aanplakking. Het verleden leert dat Essers vergunningen doorgaans onmiddellijk uitvoert."

Om de betonmolens voorlopig voor te blijven, stapt de milieubeweging naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Die rechtbank kan de kap- en bouwvergunning tot nader order schorsen en vernietigen. "Zo koopt de milieubeweging vooral tijd om gerechtigheid te kunnen laten geschieden", aldus Natuurpunt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234