Vrijdag 10/04/2020

Limburg: Hilde Claes (sp.a) blijft ondanks verlies van 15% de grootste in Hasselt

Beeld UNKNOWN


  • Hilde Claes (sp.a) blijft ondanks verlies van 15% de grootste in Hasselt
  • CD&V verliest meerderheid in Genk, maar blijft ruim de grootste
  • Wouter Beke (CD&V) kan burgemeester worden in Leopoldsburg
  • Patrick Dewael (Open Vld) behaalt in kartel met CD&V 40% van Tongerse stemmen

'Helemaal Hasselt', de kartellijst van sp.a en Groen in Hasselt, is de grootste partij van Hasselt gebleven. De lijst van burgemeester Hilde Claes ging echter wel 15% achteruit. N-VA-lijsttrekker Steven Vandeput zag zijn partij de op een na grootste worden van Hasselt met 25,5% van de stemmen. De N-VA-lijsttrekker was erg blij met het resultaat, maar haalde ook uit naar de andere lijsttrekkers. "Ik heb een hand uitgestoken naar Belet (CD&V) en toch lijkt het voor hem interessanter om daar niet op in te gaan. Ze kunnen nu moeilijk ontkennen dat ze geen voorakkoord hebben", aldus Vandeput.

In Genk behoudt CD&V-burgemeester Wim Dries wellicht zijn burgemeesterssjerp, maar hij haalt slechts 41% van de stemmen en verliest zo zijn meerderheid. N-VA (18,2%) wordt de op een na grootste partij, gevolgd door Progenk (16,8%) en Vlaams Belang (9,3%).

In Leopoldsburg heeft de CD&V-lijst, getrokken door partijvoorzitter Wouter Beke, 30,6% van de stemmen gehaald. Beke heeft al in een reactie gezegd dat "als de kiezer dat wil", hij "zowel burgemeester én voorzitter van de partij zal zijn". De lijst van burgemeester Erwin Van Pée (sp.a) behaalde slechts 27,8% van de stemmen.

In Tongeren leek het even een nek-aan-nekrace te worden tussen sp.a en de lijst 'Tongeren.nu' van burgemeester Patrick Dewael (Open Vld) en CD&V. Tongeren.nu haalde het echter met 40,2% van de stemmen, sp.a moest het stellen met 28,6%. Nieuwkomers N-VA (19,1%) en Groen (6,8%) zetten voortreffelijke resultaten neer. Dewael heeft ondertussen laten weten dat hij burgemeester blijft en samen met CD&V en sp.a een coalitie zal vormen.

In Bilzen werd het een spannende strijd tussen CD&V-burgemeester Johan Sauwens en Limburgs N-VA-boegbeeld Frieda Brepoels. Sauwens haalde met zijn lijst zo'n 30%, amper 2% meer dan de N-VA.

Peter Vanvelthoven (sp.a) blijft burgemeester in Lommel. Ook in Heers behaalde sp.a de overwinning ten koste van CD&V-burgemeester Kindermans.

De definitieve resultaten zijn ook binnen voor Alken. De CD&V is er nipt de grootste partij met 26% van de stemmen. N-VA is de op een na grootste partij met 24,2%, Open Vld behaalt 23,3%. Groen (10,7%) haalt meer stemmen dan de sp.a (10,3%).

In Lanaken zijn ondertussen ook alle stemmen geteld. Open Vld gaat er 2,6% vooruit ten opzichte van 2006 en haalt 42,3% van de stemmen. CD&V is de op een na grootste partij met 23,5%, gevolgd door N-VA (15,8%) en het kartel sp.a-Groen (11,4%).

Ook in Tongeren zijn de voorkeursstemmen geteld. Huidig burgemeester Patrick Dewael (Open Vld) behaalt 3.188 voorkeursstemmen. Op de tweede plaats staat Gerard Stassen (sp.a) met 2.005 stemmen, Johnny Vrancken (sp.a) op de derde plaats met 1.854 stemmen.

Burgemeester Patrick De Wael (Open Vld) heeft ondertussen bekend gemaakt om met zijn lijst Tongeren.nu, een kartel van Open Vld en CD&V, een coalitie te vormen met de sp.a. Tongeren.nu behaalde 14 van de 31 Tongerse zetels.

Ondertussen zijn de Hasseltse voorkeursstemmen ook geteld. Burgemeester Hilde Claes kan rekenen op 7.342 voorkeursstemmen. Ivo Belet, lijsttrekker van de Hasseltse CD&V, behaalt 6.516 stemmen. N-VA-lijsttrekker Steven Vandeput moet het stellen met 4.201 voorkeursstemmen.

In Heers moet burgemeester Kindermans (CD&V) zijn meerdere erkennen in de sp.a, die 37,3% van de stemmen haalde. CD&V is de op een na grootste partij in Heers met 26,1%, een verlies van 5,8% voor de partij. De Open Vld is de derde partij met 20% en verliest zo ruim 8% ten opzichte van 2006.

Ook in Lommel zijn de stemmen geteld. De lijst van burgemeester Peter Vanvelthoven behaalde een ruime overwinning met 40,7, gevolgd door CD&V (19,7%), N-VA (17,2%) en Open Vld (9,3%).

De Open Vld heeft het met 28,2% van de stemmen gehaald in Hoeselt. Ze haalt het nipt van de N-VA, die 26,6% haalt. Derde partij wordt CD&V met 23,7% van de stemmen.

In Sint-Truiden wint de CD&V de verkiezingen met 27,4% van de stemmen. De sp.a wordt er nipt tweede met 25,1%, gevolgd door de N-VA (18,8%).

Ook in Heusden-Zolder zijn alle resultaten bekend. De N-VA wordt er grootste partij met 28,7% van de stemmen, gevolgd door CD&V (17,9%) en sp.a (17,1%). Burgemeester Sylvia Claes (CD&V) moet zich dus gewonnen geven.

Alle stemmen zijn ook in Lummen geteld. CD&V wordt er met een winst van 7,4% de grootste partij en behaalt 44,2% va nde stemmen. N-VA en Open Vld behalen er samen 30,4% van de stemmen, gevolgd door het kartel van sp.a en Groen (22,9%).

In Hasselt zijn alle stemmen geteld. De 'Helemaal Hasselt'-lijst van burgemeester Hilde Claes klokt af op 33%. De N-VA behaalt als tweede partij met 25,5%, gevolgd door de CD&V (22,7%) van lijsttrekker Ivo Belet. Vierde partij is Open Vld met 9,9%, gevolgd door Vlaams Belang (5,5%).

N-VA-lijsttrekker Steven Vandeput reageert dolblij met zijn goede resultaat in Hasselt. Toch haalt hij uit naar de andere lijsttrekkers: "Klaarblijkelijk zit men in Hasselt samen om verder te zetten wat er al was. Ik heb een hand uitgestoken naar Belet en toch lijkt het voor hem interessanter om daar niet op in te gaan. Ze kunnen nu moeilijk ontkennen dat ze geen voorakkoord hadden."

In Alken is de uitslag van een eerste stembureau bekend. De CD&V blijft er voorlopig de grootste partij met 27,4%, voor de N-VA (24,1%). Open Vld haalt voorlopig 22,7% van de stemmen. Groen steekt sp.a voorbij en haalt 10,7%, terwijl de sp.a het met 10,2% van de stemmen moet stellen.

Ook in Voeren zijn alle stemmen geteld. De CD&V houdt er stand met 33,2%. De Derde Partij behaalt er 23% van de tellen en laat zo de Open Vld-lijst (21%) achter zich.

Alle stemmen in Bilzen zijn geteld en CD&V-burgemeester Sauwens heeft nipt standgehouden. De CD&V behaalde met haar CD&V/Nieuw-lijst 30 procent van de stemmen. Dat is niet veel meer dan de N-VA-lijst, die met lijsttrekker Frieda Brepoels 28,1 procent haalde.

De 'VIA'-lijst van CD&V blijft in Bocholt de grootste partij met zo'n 30,8%. Tweede is de Open Vld met 27%, gevolgd door N-VA (22,1%).

Het is wachten op de uitslag van de laatste twee stembureaus, maar voorlopig ligt de 'Helemaal Hasselt'-lijst van burgemeester Hilde Claes op kop met 33,2%. De N-VA is voorlopig de tweede partij met 25,4%, gevolgd door de CD&V (22,7%) van lijsttrekker Ivo Belet.

Sp.a-boegbeeld Willy Claes, vader van burgemeester Hilde Claes, reageerde als volgt op de verkiezingsuitslag van zijn dochter: "De lijst van Hilde heeft de meeste stemmen, het is aan haar om een coalitie te vormen. En dan denk ik toch dat het eerste telefoontje is weggelegd voor Ivo Belet."

De volledige uitslag is bekend in Maaseik. Daar blijft CD&V van burgemeester Jan Creemers de grootste partij (26,1%), voor N-VA (20%), lokale partij VOORUIT! (16%) en Open Vld (15,9%).

In Kortessem zijn alle stemmen geteld. De CD&V haalt er nipt de meeste stemmen (27,6%) voor sp.a (25%), N-VA (18,9%) en Open Vld (18,7%).

De definitieve uitslag voor Borgloon is bekend nu alle stemmen geteld zijn. De sp.a is de grootste met 33,4% en laat zo de Open Vld/Stroop van burgemeester Eric Awouters nipt achter zich (32,4%). CD&V is de derde partij met 17,7%, N-VA behaalt 16,6% van de stemmen.

Ook in Wellen zijn ondertussen alle stemmen geteld. Sp.a wint overtuigend met 46,2%. Open Vld is de tweede partij met 22,6%, de partij verliest 7,6%. CD&V (19,4%) en N-VA (11,8%) vervolledigen de uitslag.

Alle stemmen zijn geteld in Gingelom. De sp.a behaalt een ruime overwinning met 49% van de stemmen. Open Vld gaat 4,8% vooruit en behaalt in toaal 17,3%. CD&V is derde partij met 15,8%, N-VA wordt nipt vierde met 13,6%.

Alle stemmen zijn geteld in Meeuwen-Gruitrode. CD&V behaalt er een monsterscore van 57,9%, maar verliest wel 5,4%. De N-VA is tweede partij met 19,1%.

In Kortessem zijn al 4 van de 5 stembureaus geteld. CD&V lijdt een licht veries, maar blijft de grootste met 36,5%. Open Vld verliest 10% en behaalt zo 30,7%. N-VA is derde partij met 20,8%, sp.a vierde partij met 11,9%.

De volledige resultaten van Dilsen-Stokkem tonen aan dat Open Vld, de partij van burgemeester Lydia Peeters, de grootste partij blijft met 32,9%. De CD&V volgt met 25%, en blijft zo voor de sp.a (22,3%).

In Riemst zijn alle resultaten bekend. Burgemeester Marc Vos behaalt er met zijn partij CD&V 47% van de stemmen. Jan Peumans is er de op een na grootste met zijn partij N-VA, goed voor 28%. Open Vld behaalt slechst 15%.

Jan Peumans reageert: "Ik ben gelukkig, maar ook een beetje ongelukkig met de resultaten vandaag."

In Heers is de uitslag van het eerste stembureau van vijf bekend. De sp.a staat er aan de leiding met 38,1% van de stemmen en laat zo de CD&V (30,5%) van burgemeester Kindermans achter zich. N-VA is de derde partij met 18%.

In Tongeren zijn alle stembureaus geteld. De lijst Tongeren.nu, een kartel van CD&V en de Open Vld van burgemeester Patrick De Wael, behaalt 40,2% van de stemmen. Zo laat het de sp.a (28,6%), de N-VA (19,1%) en Groen (6,8%) achter zich.

In Bree blijft de Open Vld-lijst Verjonging de grootste met 37,4%, maar verliest wel 6%. Op de tweede plaats staat de lijst Bros, een samenwerking tussen N-VA, sp.a en VCD, met 28,5%. Derde is CD&V met 22,4%.

De definitieve uitslag is binnen voor Halen. De CD&V behaalt er een ruime overwinning (43,9%) en laat zo de N-VA (20,1%), de Open Vld (18,2%) en de sp.a (15,7%) achter zich.

In Sint-Truiden zijn er voorlopig 8 van de 16 stembureaus geteld. De CD&V staat er nipt aan de leiding (27,8%) en wordt op de voet gevolgd door sp.a (24,7%). Ook tussen de N-VA (19,4%) en Open Vld (18,5%) is het een spannende strijd om de derde plaats.

In Genk zijn alle stemmen geteld. De CD&V van burgemeester Wim Dries wint er ruim met 41% en laat zo N-VA (18,2%), Progenk (16,8%) en Vlaams Belang (9,3%) achter zich. CD&V verliest zijn meerderheid echter wel.

In Zonhoven zijn alle stemmen geteld. Open Vld blijft er ondanks een verlies van 5,3% de grootste partij met 33,4% van de stemmen. Het kartel sp.a-Groen behaalt 20,8% en laat zo N-VA achter zich, dat 19,3% behaalt.

Na het tellen van 3 van de 5 stembureaus in Borgloon blijkt dat het een nek-aan-nekrace wordt tussen sp.a (33,2%) en Open Vld (33,2%). CD&V volgt met 17,4%, dat N-VA (16,3%) achter zich laat.

In Kortessem zijn er 4 van de 5 stembureaus geteld. De CD&V leidt er met 37%, maar maakt daarbij toch een klein verlies van 3,5%. Open Vld verliest 12% en komt zo op 28,8%. Derde partij is N-VA met 21,1%.

In Tongeren zijn er al 10 van de 12 stembureaus geteld. Patrick Dewael lijkt met zijn lijst Tongeren.nu de leiding te nemen met 40,5%, sp.a blijft voorlopig op 28% steken. N-VA behaalt 19,3%, Groen 6,8%.

Alle stemmen zijn geteld in Genk. De CD&V van burgemeester Wim Dries behaalt er een ruime overwinning met 41%. Tweede is N-VA met 18,2%, gevolgd door Progenk (16,8%). Vlaams Belang behaalt er nog 9,3%.

De resultaten van Maasmechelen zijn volledig. CD&V is er de grootste partij met 31,6%, gevolgd door Open Vld (24,6%) en het kartel van sp.a-Groen (21,4%).

Het eerste resultaat van Hoeselt is binnen: N-VA leidt er voorlopig met 30,1% van de stemmen en laat zo Open Vld (27,6%) en CD&V (21,7%) achter zich.

In Hamont-Achel zijn alle stemmen geteld. CD&V blijft er de grootste, maar moet het wel stellen met een verlies van 12,9%. Op de tweede plaats is er de groene partij Pro Hamont-Achel met 34,6%. Derde partij is N-VA met 12,2%.

Het eerste resultaat uit Bilzen is binnen: De N-VA met Limburgs boegbeeld Frieda Brepoels behaalt er 29,3% van de stemmen en stoot burgemeester Johan Sauwens (CD&V) voorlopig van de troon. CD&V behaalt voorlopig 27,5%, gevolgd door Open Vld (19,7%).

In Landen zijn de helft van de stembureaus geteld. De CD&V behaalt er 29,8%, gevolgd door sp.a (22,8%) en Open Vld (17%).

In Maasmechelen zijn bijna alle stembureaus geteld. De CD&V behaalt er 31,6% van de stemmen, gevolgd door de Open Vld (24,6%) en het kartel sp.a-Groen (21,5%).

Het eerste stembureau is geteld in Borgloon. In de gemeente in hartje Haspengouw leidt de sp.a voorlopig met 36,2% van de stemmen. Open Vld is er voorlopig tweede met 31,2%, gevolgd door de N-VA (16,6%) en de CD&V (16,1%).

Burgemeester Wim Dries (CD&V) behaalt in Genk een vlotte overwinning. Na het tellen van 40 van de 49 stembureaus leidt de CD&V met 41,8% van de stemmen, gevolgd door N-VA (18,1%) en Progenk (16,6%).

In Beringen zijn alle stemmen geteld. De definitieve uitslag is een gelijkstand tussen sp.a en N-VA. Beide partijen behalen 26,3% van de stemmen. CD&V wordt nipt derde met 24,7%.

In Hasselt zijn 62 van de 64 stembureaus geteld. De sp.a van burgemeester Claes blijft de grootste partij met 33,2%, maar lijdt wel een zwaar verlies van 15%. Tweede partij is N-VA (25,4%); gevolgd door CD&V (22,7%).

N-VA-lijsttrekker Steven Vandeput is voorzichtig in zijn uitspraken, maar zegt onderhandelingen met CD&V en Open Vld niet uit te sluiten.

De eerste resultaten uit Sint-Truiden zijn binnen. Na het tellen van een van de 16 stembureaus leidt de CD&V met 27,1%, gevolgd door de sp.a (24,2%) en de N-VA (19,5%). Open Vld behaalt 19%.

In Tongeren zijn er al twee stembureaus geteld. De lijst Tongeren.nu van Patrick Dewael (Open Vld) staat voorlopig gelijk met de sp.a. Beide partijn behalen 33,6%. Nieuwkomers N-VA (19,4%) en Groen (27,%) behalen goede scores.

In Zonhoven zijn al 10 van de 18 stembureaus geteld. De Open Vld is er voorlopig de grootste met 34,7%, gevolgd door het kartel van sp.a en Groen (19,6%) en de N-VA (19%).

In Maasmechelen zijn al 8 van de 26 stembureaus geteld. De CD&V leidt er nipt met 30,7% voor Open Vld, dat voorlopig kan rekenen op 28,5% van de stemmen. Het kartel sp.a-Groen haalt voorlopig 17,7%.

In Leopoldsburg zijn alle stemmen geteld. De CD&V van Wouter Beke wordt er de grootste met 30%. De sp.a van burgemeester Erwin Van Pée krijgt rake klappen en blijft steken op 27%. Beke (CD&V) liet al weten dat "als de kiezer dat wil, ik zowel burgemeester én voorzitter van de partij zal zijn".

Het tellen in Hasselt gaat verder en de resultaten lijken ongeveer hetzelfde te blijven. De sp.a van burgemeester Hilde Claes behaalt 32,8% van de stemmen en lijdt zo een verlies van meer dan 15%. Tweede is N-VA (25,6%), op de voet gevolgd door CD&V (22,9%).

De volledige uitslag is bekend in Houthalen-Helchteren. De lijst van sp.a samen met Groen behaalt 28% en wordt zo de grootste in de Limburgse gemeente. CD&V behaalt 22,1%, N-VA 19,4% van de stemmen.

Alle stemmen zijn geteld in Tessenderlo. De sp.a blijft er de grootste met 34,4%, gevolgd door CD&V met 27%). Derde partij is N-VA (20,2%), Open Vld wordt er vierde (11,4%).

Ook in Diepenbeek zijn alle resultaten binnen. Het werd er een nek-aan-nekrace, die gewonnen werd door de lijst 'Puur Diepenbeek' (20,9%), op de voet gevolgd door N-VA (17,5%), Daad (16,7%) en de tradionele partijen sp.a (14,8%), CD&V (11,9%) en Open Vld (9,8%). Vooral CD&V leed er een enorm verlies (-26,7%), net als sp.a (14,8%).

Na de telling van 15 van de 49 stembureaus in Genk blijft burgemeester Wim Dries (CD&V) ruim aan de leiding met 43,5%. N-VA is nummer 2 met 18%, Progenk behaalt 15,1% van de stemmen.

Alle stemmen zijn geteld in Peer. De CD&V behaalt 38,5% van de stemmen, N-VA wordt tweeden met 22,1%. Derde partij is Appel met 21,6%.

Er zijn 46 stembureaus geteld in Hasselt en voorlopig houdt de sp.a van burgemeester Hilde Claes stand. De sp.a behaalt zo'n 32,7% van de stemmen, maar lijdt wel een groot verlies van meer dan 15%. Tweede partij is de N-VA met 25,6%, op de voet gevolgd door de CD&V (23,1%).

Meer dan de helft van de stemmen van Lanaken is geteld. Open Vld leidt er overtuigend met 40,9%, gevolgd door CD&V (22,7%) en N-VA (16,2%).

Alle resultaten van Neerpelt zijn binnen. CD&V is er de grootste partij met 41,7% van de stemmen, N-VA behaalt 23,99%. Sp.a verliest licht en behaalt 14,7%. Open Vld wordt pas vierde met 8,9%, goed voor zo'n verlies van 10%.

Er zijn 20 van de 25 stembureaus geteld in Houthalen-Helchteren. De lijst van sp.a en Groen is er nipt de grootste met 28,3% van de stemmen en wordt op de voet gevolgd door de CD&V (23,2%). N-VA behaalt voorlopig 19,8% van de stemmen.

In Genk zijn de resultaten van 10 van de 49 stembureaus binnen. De CD&V van burgemeester Wim Dries behaalt er een ruime zege met 42,7%. De N-VA wordt er tweede partij met 19,3%, Progenk behaalt 14,7% van de stemmen.

Bijna alle stemmen zijn geteld in Neerpelt. De CD&V blijft er de grootste met 41,2%, gevolgd door N-VA met 24,6%. Derde partij is sp.a met 14,6%.

In Lommel zijn er al 10 van de 26 stembureaus geteld. De lijst van de burgemeester (sp.a) blijft er de grootste met 39,8%. Tweede is CD&V met 19%, gevolgd door N-VA met 17,4%.

Maar dan de helft van de stembureaus zijn geteld in Hasselt. De sp.a van Hilde Claes blijft er de grootste partij met 32,9%, maar moet wel 15% inboeten ten opzichte van 2006. De N-VA is de tweede partij met 25,2%, gevolgd door de CD&V (23,1%) van Ivo Belet.

In Leopoldsburg houdt de CD&V van Wouter Beke nipt stand. Na het tellen van 2 van de 13 stembureaus wordt de CD&V op de voet gevolgd door Lijst Burgemeester. De N-VA is er voorlopig de derde partij.

De uitslag van Zutendaal is bekend: CD&V haalt het nipt met 45,4% van de stemmen, Nieuw ZVP behaalt 43,9% van de stemmen.

In Tessenderlo zijn al 12 van de 15 stembureaus geteld. De sp.a is er voorlopig de grootste met 33,9%, gevolgd door CD&V met 26,4%. N-VA is de derde partij met 21,1%.

De eerste resultaten uit Genk zijn binnen. De CD&V van burgemeester Wim Dries blijft de grootste met zo'n 41% van de stemmen. N-VA is er de tweede partij met 19,4%. De lijst Progenk lijdt een verlies van 8,2% en behaalt zo 15,4% van de stemmen.

Alle resultaten uit Riemst zijn binnen. De CD&V van burgemeester Mark Vos behaalt er een monsterscore van 47% en gaat zo meer dan 8% vooruit. Tweede partij is de N-VA met 28,1%, Open Vld verliest 7,3% en behaalt uiteindelijk 14,7%.

Alle resultaten zijn binnen in Zoutleeuw. De CD&V wint er de verkiezingen met 38,4% van de stemmen, een lichte winst van 2,5% ten opzichte van 2006. De Open Vld is er tweede met 21,6% van de stemmen. De sp.a wordt er nipt derde met 21,4% van de stemmen.

Er zijn in Houthalen-Helchteren al 10 van de 25 stembureaus geteld. De lijst van sp.a en Groen behaalt 28,9% van de stemmen en wordt op de voet gevolgd door de CD&V, die 26,6% van de stemmen behaalt. N-VA is derde partij met 19,7%.

In Hasselt zijn 25 van de 64 stembureaus geteld. De sp.a van burgemeester Hilde Claes blijft de grootste met 32,2%, maar lijdt zo wel een verlies van meer dan 16%. De N-VA is voorlopig tweede met 25,6% van de stemmen, de CD&V van Ivo Belet moet het stellen met 23,6%.

De helft van de stemmen zijn geteld in Peer. De CD&V behaalt 34%, de lijst Appel behaalt 25,6%. Op de derde plaats is er de N-VA met 21,9% van de stemmen, gevolgd door sp.a dat 13,2% van de stemmen behaalt.

Alle stemmen zijn bekend in Ham. De CD&V behaalt er 38,1% en blijft zo de grootste. Open Vld is er tweede met 21,6%, N-VA behaalt 19,4% van de stemmen.

De CD&V behoudt na het tellen van een derde van de stembureaus haar koppositie. De partij behaalt zo'n 38%, terwijl de Open Vld een verlies van 9% lijdt en slechts 18,3% behaalt.

De sp.a verliest licht in Lommel, maar blijft er de grootste partij met 39,7%. CD&V (19,5%) en N-VA (16,4%) volgen op grote afstand.

In Riemst is de uitslag bijna volledig bekend. De CD&V van burgemeester Mark Vos behaalt er een monsterscore van 46,7% en wint zo meer dan 8% ten opzichte van 2006. De N-VA wint 8,7% en behaalt zo 28,7% van de stemmen. Open Vld is de derde partij met 15,3%.

In Hasselt zijn ondertussen 16 van de 64 stembureaus geteld. De lijst van burgemeester Hilde Claes blijft voorlopig de grootste met 32,8% van de stemmen, maar verliest daarbij wel zo'n 15% ten opzichte van 2006. Tweede partij is de N-VA met zo'n 26,3%. De CD&V behaalt voorlopig 22%.

Alle stemmen zijn geteld in Herk-de-Stad. De sp.a blijft er de grootste partij met 34,8% van de stemmen, maar verliest wel 5,5%. Tweede partij is de N-VA met 28,2%, Open Vld volgt met 19,4% van de stemmen.

In Tessenderlo houdt de sp.a stand met zo'n 34%. Tweede partij is CD&V met 26,8%. N-VA behaalt voorlopig 19,5% van de stemmen.

De sp.a blijft in Lommel voorlopig de grootste met 38,3%. Het heeft een grote voorsprong op de CD&V (19,4%) en de N-VA (17%).

De sp.a van burgemeester Hilde Claes lijdt een voorlopig verlies van 15%, maar blijft wel de grootste partij in Hasselt met 33%. De sp.a wordt op de voet gevolgd door de N-VA dat 26,6% van de stemmen haalt. CD&V is derde partij met 21,2%.

Hilde Claes: "Het zijn partiële resultaten, maar als ze werkelijkheid worden, liggen ze onder de peilingen. Onze ambitie was de grootste partij te blijven om aan zet te blijven bij de komende coalitievorming. Het is nu bang afwachten of wij dan wel N-VA de grootste partij worden. Voor u staat een burgemeester met een klein hartje."

In Neerpelt haalt de CD&V voorlopig 40,4% van de stemmen en behoudt grote voorsprong op de N-VA, dat 27,5% haalt. De Open Vld lijdt een verlies van 10% en blijft voorlopig steken op 8,9%.

In Hasselt lijdt de sp.a zware verliezen. De lijst van burgemeester Hilde Claes behaalt slechts 28,2% van de stemmen en wordt voorbijgestoken door de N-VA, dat 29,2% van de stemmen haalt.

In Zoutleeuw zijn er 4 van de 10 stembureaus geteld. De CD&V gaat lichtjes vooruit en behaalt 38,7%. Open Vld behaalt 21,7% van de stemmen.

De sp.a verliest zwaar in Hasselt. Na het tellen van de eerste twee stembureaus verliest de lijst van burgemeester Hilde Claes 15,8% maar blijft voorlopig wel de grootste. De N-VA haalt voorlopig 27%, de CD&V van lijsttrekker Ivo Belet moet het stellen met 19,3%.

In Herk-de-Stad is de sp.a van burgemeester Danny Pauly na het tellen van twee stembureaus de grootste partij met 34,3%. De N-VA haalt voorlopig 27,8% van de stemmen. Open Vld moet het stellen met 18,6%, de CD&V slechts met 14%.

In Bree blijft de Open Vld-lijst 'Verjonging' van burgemeester Jef Gabriëls de grootste partij met 36,5%, maar dat blijft een verlies van 6,9% van de stemmen.

Kan burgemeester Hilde Claes (sp.a) in Hasselt standhouden na de schandalen bij de politie en de doofpotoperatie errond, of profiteert Ivo Belet (CD&V) van het geknoei? Dat is de grote vraag in Limburg. Twee Open Vld-kopstukken werpen hun gewicht in de strijd voor 'hun' gemeente: Marino Keulen in Lanaken, Patrik Dewael (in alliantie met CD&V) in Tongeren. Voor Genk is het kijken naar de score van huidige burgemeester Wim Dries (CD&V) en sp.a-trekker Joke Quintens, vertrouwelinge van Bruno Tobback.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234