Maandag 19/04/2021

'Limburg' geeft zijn raadsels nog niet prijs

De antiterreurbrigade van de Parijse openbare aanklager opende gisteren een verkennend onderzoek naar de explosie die zondag een olietanker van de Compagnie Maritime Belge in lichterlaaie zette voor de kust van Jemen. De hypothese dat het om een aanslag gaat, won gisteren veld nadat in Jemen arrestaties werden verricht in de havenbuurt van Al-Dhabbah.

Parijs / Sanaa

Reuters / Eigen berichtgeving

De Franse contraspionagedienst DST stuurde gisteren agenten naar Jemen om er ooggetuigen van de ontploffing te ondervragen. Hoewel officieel nog niet over een aanslag wordt gesproken, zijn er alsmaar meer aanwijzingen dat de tanker het doelwit is geweest van een terreurcommando.

Volgens het Jemenitische weekblad Yemen Times hebben ordediensten gisteren in de omgeving van de haven van El-Shahr meerdere arrestaties verricht. Het tijdschrift stelt bovendien dat een bron in de haven van Al-Dhabbah, op vijf zeemijl van de ankerplaats van de Limburg, hen vertelde dat de ontploffing het gevolg was van een aanvaring met 'een voorwerp, een kleiner schip of boot'.

Die versie stemt overeen met het ooggetuigenverslag van een junior officer die voor de ontploffing een bootje snel zag naderen, een these die door de Belgische holding Compagnie Maritime Belge (CMB) wordt onderzocht. De Antwerpse rederij bezit via Euronav SA de tanker.

"We wachten op het resultaat van het onderzoek, maar het is voor ons heel moeilijk om te achterhalen of er een interne explosie is geweest", zei CMB-kapitein en managing director Peter Raes gisteren. Volgens Raes sloeg de ontploffing een gat van ongeveer zes bij acht meter in de romp van de Limburg. Hij noemt het "onwaarschijnlijk" dat een gasophoping zo'n schade zou kunnen aanrichten in het nieuwe dubbelwandige schip. "Bovendien vond de explosie plaats op de waterlijn, een hoogte waarop normaal niets een ontploffing kan veroorzaken."

Maar volgens Jemenitische journalisten die rond het ondertussen gebluste schip voeren, zou de rand van het staal dan weer naar buiten uitstulpen, wat er wel op kan wijzen dat de ontploffing binnen is veroorzaakt. Door de tegenstrijdigheden zal er door de Jemenitische en Franse autoriteiten dan ook geen commentaar meer worden gegeven zolang het onderzoek niet is afgerond.

Voor veel Arabische media is het evenwel al een uitgemaakte zaak dat de ontploffing een terreurdaad is. De gezaghebbende Egyptische krant Al-Hayat meldde gisteren dat de ontploffing het werk is van Al-Qaeda. Onder aanhaling van islamistische bronnen in Pakistan schreef het dagblad dat de organisatie van Osama bin Laden "met de aanslag tegen de olietanker wilde aantonen dat ze, een jaar na de start van de militaire campagne van de Verenigde Staten in Afghanistan, nog steeds actief is". In Londen liet de extremistische islamistische geestelijke Abu Hamza al-Masri dan weer verstaan dat volgens zijn informatie Al-Qaeda zich in Jemen hergroepeert - onder meer omdat de VS in het nabije Djibouti troepen klaarhouden om in Jemen te jagen op Al-Qaeda-leden.

"Volgens mijn informatie verenigen islamistische groepen zich in Jemen. Al-Qaeda is niet gestructureerd, maar de leden worden lid van andere groeperingen. Ik geloof dat ze deze aanslag uitvoerden als een boodschap aan de Jemenitische regering", zei Masri, die zelf in Jemen wordt gezocht voor terrorisme. "Het Leger van Aden-Abyan is terug. Zij steunen Al-Qaeda. Ze hebben een maand geleden gewaarschuwd dat ze een aanslag zouden uitvoeren die de Jemenitische regering zou kwetsen." Het Leger van Aden-Abyan eiste de verantwoordelijkheid op voor de aanslag op de USS Cole in oktober 2000 in Aden. Daarbij vielen zeventien doden.

Onafhankelijke bronnen menen dat Masri wel eens gelijk zou kunnen hebben. Abdel Bari Atwan, een Arabische journalist die contacten heeft met Bin Laden-aanhangers, zegt te geloven dat de aanslag werd gepleegd om een Jemenitische veiligheidsoperatie tegen islamisten te wreken. Jemen arresteerde sinds 11 september vorig jaar al meer dan honderd vermoedelijke Al-Qaeda-leden. "De Jemenitische regering is genadeloos omgegaan met de Al-Qaeda-verdachten. Deze aanslag is een waarschuwing: 'Als je ons wilt aanpakken, dan zullen we jullie pijn doen.' Uit interviews met Al-Qaeda-leden besluit ik dat deze aanslag deel uitmaakt van een nieuwe strategie tegen economische doelwitten en de oliemarkten."

Of deze hypothese nu klopt of niet, de olieprijs is gisteren gestegen tot meer dan dertig dollar per vat. Zolang er geen duidelijkheid is over de oorzaak van de explosie neemt de prijs toe. (MR)

Zie ook De Financiële Morgen, pagina 23

'Explosie vond plaats op de waterlijn, een hoogte waarop normaal niets een ontploffing kan veroorzaken'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234