Zaterdag 22/02/2020

Lijstjes

Zijn 't allermooist op aard, niets dat hun schoonheid evenaart.

Zeker tegen het einde van het jaar, als vetes worden bijgelegd en onhoudbaar veel goede voornemens onder maretakken worden uitgesproken, onder invloed van te veel glühwein.

De moeder aller muzieklijsten is de Top 30, waar wij, vroegwijze teenagers die van tsjingeltsjangelmuziek hielden, ons tegelijk aan laafden en aan ergerden. Ook in de vroege jaren zeventig stond daar immers al behoorlijk wat rommel in. Maar ook 'Sympathy' van Steve Rowland and the Family Dogg, bijvoorbeeld. Of 'Spirit in the Sky' van Norman Greenbaum. Dat we dan opnieuw konden horen in Rudi's club op woensdagmiddag, met DJ Antony: the prince of darkness, die zich later outte als Paul Verbrugghe. Mijn respect heeft hij tot het einde mijner dagen, omdat hij ooit 'De vogeltjesdans' op 78 toeren draaide, "dan was de ellende sneller voorbij". Men kon er toen niet mee lachen en Paul kreeg een blaam.

Samen met de beroemde scheet van Luc Janssen, die tot ontslag leidde, was dat tot dan toe de meest revolutionaire daad ooit op de staatszender.

Paul Verbrugghe werd toen maar sportjournalist. Iemand moet het doen.

Toen de Tijdloze 100 in september 1987 voor het eerst werd uitgezonden (dj was toen Bert Geenen, die gewoon Bert Geenen heette op de radio, de tijden waren anders) startte Studio Brussel, de voormalige jongerenzender van de VRT, met een traditie die zich, als was het een kanker van een goed jaar, helemaal verspreid heeft over alle zenders te allen kant.

Handig format voor leuke radio, maar dikwijls klinkend als een tang op een varken.

Uw favoriete informatiezender Radio 1 heeft zich helemaal in de eindejaarssfeer gesmeten met een lijst van meer dan zeshonderd platen, die moet uitmonden in '100 op 1'.

Lijst De Vos. Luk won al vijf keer. De lijst is ontploft. Duurt een hele week. Dat is om moeilijkheden vragen.

Zo hoorde ik daarstraks dat De Elegasten slechts op 280 staan, met het sympathieke, maatschappijkritisch swingende 'Wat heb je vandaag op school geleerd'. En 'Boer Bavo' van Miel Cools staat maar op 302. Driehonderdtwee! Dat is ermee lachen, natuurlijk. In Herk-de Stad denken ze aan een mars op Brussel om Miel volgend jaar hoger te krijgen. #iksteunMiel! Ik wens hen veel geluk. Iedereen weet dat die lijst slechts zogenaamd is samengesteld door de luisteraars, terwijl het in realiteit de stille wraak is van de samenstellers van de zender, die de kleinkunst een finale doodsteek willen bezorgen.

Ik heb zelf lang genoeg dat soort lijsten samengesteld om te weten dat dit een speeltuin is zonder veel ouderlijk toezicht. Moest Julien Put nog leven, het zou niet waar zijn.

Niet alleen de meerwaardezoeker op de radio doet aan lijstvorming, ook de schrijvers zitten heden ten dage in een kramp voor hun computer. De NS-publieksprijs is net gepasseerd, nu is het alle hens aan dek voor de NRC-boekenwedstrijd en er volgen nog handenvol.

Die NRC-prijs is voor de eer, maar er zijn er andere waarmee de armlastige schrijver zijn stipendium substantieel kan aanvullen. Maak het u niet te moeilijk: dit jaar is Wil van Jeroen Olyslaegers het beste boek. Waarom? Omdat het zo is en omdat ik het u zeg.

Daar ben ik plaatsvervangend trots op, want ik verkondig altijd luidkeels dat Jeroen, voor hij fulltime druïde werd, zijn debuut maakte in een programma van mij op Studio Brussel. Collage heette het, en de halve eregalerij van de hedendaagse Vlaamse literatuur is daar gepasseerd. Lize Spit was nog niet geboren. Als hij nu zijn verstand gebruikt en ook gaat zingen, wint Jeroen in 2045 de Nobelprijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234