Dinsdag 27/09/2022

Vlaamse canon

Lijst met experts voor commissie Vlaamse canon is klaar

Journaliste Hind Fraihi is een van de experts voor de commissie.  Beeld Damon De Backer
Journaliste Hind Fraihi is een van de experts voor de commissie.Beeld Damon De Backer

De Vlaamse regering heeft net de lijst met experts goedgekeurd die de Vlaamse canon zullen samenstellen. Zij zullen daar de volgende twee jaar onder leiding van professor Emmanuel Gerard aan werken.

Yannick Verberckmoes

De Vlaamse canon gaat over ankerpunten uit de geschiedenis van dit gewest en wordt opgesteld door een commissie van onafhankelijke experts. Onder leiding van emeritus professor Emmanuel Gerard (KU Leuven) zullen ze ook werken aan een website, die de canon bekend moet maken bij het brede publiek. De Vlaamse regering heeft de lijst met deskundigen nu bevestigd.

Kevin Absillis (1980) is als hoofddocent Nederlandstalige letterkunde en literatuurwetenschap verbonden aan de Universiteit Antwerpen. Zijn onderzoek spitst zich toe op de geschiedenis van het Vlaamse boekenvak en de wisselwerking tussen Vlaamse literatuur en culturele stereotypering.

Tinneke Beeckman (1976) promoveerde in de moraalwetenschappen aan de VUB en deed een aanvullende masteropleiding filosofie aan de ULB. Tussen 2003 en 2012 was ze als postdoctoraal onderzoeker (FWO) aan de VUB en was ze er wetenschappelijk coördinator van het centrum voor de studie van de verlichting en het hedendaagse humanisme. Ze is ook schrijfster en columniste.

Wim De Clercq (1973) is als hoogleraar Archeologie van de historische perioden (Romeins t.e.m. vroegmodern) in Noordwest-Europa verbonden aan de Universiteit Gent. Hij onderzoekt het verleden vooral door de interdisciplinaire studie van landschappen, materiële cultuur en menselijke stromingen.

Jan Dumolyn (1974) is als hoofddocent middeleeuwse geschiedenis verbonden aan de Vakgroep Geschiedenis en het Henri Pirenne Instituut voor Middeleeuwse Studies van de Universiteit Gent. Hij publiceert over de sociale, politieke en culturele geschiedenis van de laatmiddeleeuwse Zuidelijke Nederlanden, met als specialismen de stadsgeschiedenis en de geschiedenis van de werkende klassen en hun collectieve acties.

Hind Fraihi (1976) is journaliste en columniste. Ze verwierf bekendheid door haar boek Undercover in Klein-Marokko, waarin ze in 2005 al de opkomst van de jihad in Molenbeek vastlegde. In 2017 was ze de eerste schrijver in residentie voor kunstinstelling Vooruit in Gent. Dit academiejaar is ze titularis van de leerstoel Willy Calewaert aan de VUB.

Katlijne Van der Stighelen (1959) is als gewoon hoogleraar verbonden aan de Onderzoeksgroep Kunst van de vroegmoderne tijd van de KU Leuven. Ze publiceert boeken en artikelen over deAntwerpse barokschilderkunst, over het portretgenre, over het fenomeen van het vrouwelijke dilettantisme en over historische en hedendaagse vrouwelijke kunstenaars.

Cathérine Verleysen (1972) is Waarnemend Algemeen Directeur van het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK), waaraan ze sinds 2002 verbonden is. Ze is auteur van verschillende essays en publicaties over de Belgische en Vlaamse moderne kunst, de artistieke relaties tussen Frankrijk en België tussen 1880 en het Interbellum, de verwantschap tussen literatuur en beeldende kunst en de moderne religieuze kunst.

Frank Willaert (1952) is emeritus gewoon hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen en ondervoorzitter van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL). Hij is gespecialiseerd in de Nederlandse letterkunde van de middeleeuwen en publiceert vooral over mystiek en lyriek.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234