Zondag 13/06/2021

De ideale wereld

Ligt de toekomst van Otto-Jan Ham nog bij 'De ideale wereld'?

Otto-Jan Ham. Beeld rv
Otto-Jan Ham.Beeld rv

Met een seizoensfinale in Kinepolis gaat De ideale wereld in een lange zomerpauze. Of Otto-Jan Ham er na de zomer nog bij zal zijn, wil hij nog niet zeggen. "Dat is een uitgemaakte zaak voor de redactie en mij, maar ik kan het nu nog niet zeggen."

Familie doet het, Thuis doet het en dus kon ook De ideale wereld niet achterblijven. Het programma sluit voor het eerst zijn seizoen af met een heuse seizoensfinale. Op het programma onder meer de ontknoping van het populaire 'Debation Island', een 3D-versie van Sociaal incapabele Michiel en de revelaties van het voorbije jaar, de woordvoerder en de kleine man, die voor het eerst samen te zien is in het door Erik Van Looy geregisseerde De Woordvoerder vs. De Kleine Man: Dawn of Justice. Morgen pas op televisie, vanavond al in de Kinepolis in Antwerpen.

"We zullen wel een klein beetje moeten chipoteren," zegt Otto-Jan Ham. "Op zich is het een gewone aflevering zoals je die altijd ziet, maar we zullen hier en daar wat met de tijd moeten spelen. Het wordt een evenwichtsoefening, maar het plan is om vanavond zo goed en zo kwaad als mogelijk al een gewone aflevering te laten zien."

Na de fandagen op Pukkelpop en de Kerstsoirée in de Ancienne Belgique is de seizoensfinale een nieuw uitstapje uit de studio voor De ideale wereld. Je zou bijna denken dat er een marketeer achter zit die Ham & co. zegt dat het belangrijk is voor een tv-programma om een evenement te doen. "Nee, we hebben geen dienst die met zulke dingen bezig is", zegt Ham. "Al weten we natuurlijk ook wel dat we veel fans hebben en dat het goed is om naar buiten te komen."

De meer prozaïsche reden voor de uitstapjes is wat vermoeidheid. "Tegen het einde van het seizoen voel je dat toch altijd. Zo'n special is nodig om geestelijk scherp te blijven. Je kunt nog eens een eindspurtje trekken. En we vinden het gewoon leuk om te doen."

Kijkcijfers

De ideale wereld had het voorbije seizoen gemiddeld 164.490 kijkers en een marktaandeel van 8,4 procent op Canvas. Geen topcijfer misschien, maar wel stabiel. En de vraag is vooral hoe relevant die cijfers nog zijn voor zo'n programma. Online blijft het programma enorm leven, met als uitschieter de satirische parodie op Temptation Island. De meeste filmpjes van 'Debation Island' gaan op Facebook boven het half miljoen kijkers.

"De kijkcijfers zijn zoals je zegt wel wat achterhaald. Wij willen dingen maken die zoveel mogelijk mensen bereiken. Hoe zij kijken, moeten ze zelf weten. We merken dat we nog steeds veel respons krijgen op Facebook, YouTube... Dat geeft het gevoel dat we nog altijd goed zitten, al blijft het wat lastig dat die respons moeilijk meetbaar is op alle platformen. Maar Canvas is nog altijd tevreden. Dat is toch wat wij horen."

null Beeld rv
Beeld rv

Spotlights

Dat hij door die online populariteit van die filmpjes zelf misschien minder in de spotlights staat – het studiogedeelte zie je alleen op tv – trekt hij zich niet aan. "Ik schik me in mijn lot. Ik voel me daar niet gefrustreerd over want het programma wordt nog altijd genoeg bekeken. Ik kan er dus perfect mee leven, ook omdat ik vind dat het geheel nog altijd beter is dan de som der delen. En dat is niet door mijn aanwezigheid, maar door de zorgvuldigheid waarmee het programma gemaakt wordt."

Of Otto-Jan Ham er in september nog bij zal zijn, is onduidelijk. "Na vijf jaar is de tijd stilaan rijp voor een wissel. Volgens mij is zo'n programma ook gebaat met af en toe een andere presentator", zei hij eind vorig jaar nog in Humo. Geen Ham meer dus? "Het is een uitgemaakte zaak voor de redactie en voor mij. Binnenskamers hebben we erover gesproken, maar er is afgesproken dat we daar op het goede moment over zullen communiceren. Ik kan dus nog niet zeggen of ik De ideale wereld nog zal presenteren."

Wat hij wel zal doen, is langs de podia trekken met een 'interactieve comedyshow'. "Ik heb al met Stijn Van de Voorde een theatertournee gedaan (in 2011 traden ze op met Music was my first love, JDB) en dat was fantastisch om te doen. Ik was een beetje jaloers op Stijn die dat is blijven doen. Dus heb ik nu de stoutmoedige stap gezet en data vastgelegd. De rest komt dan wel."

Of die voorstelling net zoals De ideale wereld over de actualiteit zal gaan? "Nee, zot. Bah. (lacht) Het uitgangspunt is vriendschap en relaties. Ik dacht om maar meteen een groot en beladen thema te nemen. Maar wat ik precies zal doen, weet ik nog niet. Ik heb een schrift vol losse ideeën, maar de première is pas volgend jaar. Ik heb dus nog tijd om te schrijven."

De ideale wereld, op 2/5 in Kinepolis Antwerpen, en 3/5 om 23.05 uur op Canvas. canvas.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234