Vrijdag 26/04/2019

Ligt de Mont Blanc in Frankrijk? Of is het eigenlijk de Monte Bianco in Italië?

Frankrijk zou 400.000 vierkante meter van het hoogste stukje van de Mont Blanc aan Italië moeten teruggeven Beeld Thinkstock

Je zou denken dat Italiaans premier Matteo Renzi en de Franse president François Hollande wel wat anders te doen hebben dan ruziemaken over de Mont Blanc - of Monte Bianco. En toch. Beide heren menen dat de piek tot hun grondgebied behoort.

Het oud zeer kwam weer aan de oppervlakte toen Matteo Renzi vorige week de opening van een kabelbaan bijwoonde. Het gaat om een indrukwekkend project van 138 miljoen euro, betaald met Italiaanse centen, pal op een van de drie bergtoppen waar al 150 jaar over gekibbeld wordt. Want zo lang al vinden de Fransen dat de drie pieken - Mont Blanc zelf, Dôme du Goûter en Pointe (of Punta) Helbronner - deel uitmaken van Frankrijk. Een mening die al net zo lang betwist wordt door Italiaanse bergbeklimmers. Google Maps volgt alleszins Frankrijk: de Frans-Italiaanse grens kronkelt er net ten zuiden van de drie pieken.

Heel wat locals net ten zuiden van die grens menen echter dat de top aan allebei de landen behoort, en dat Frankrijk 400.000 vierkante meter van het hoogste stukje Europa moet teruggeven aan Italië. En dat zit Frankrijk hoog. Een paar Italiaanse berggidsen claimen vorige week gezien te hebben hoe Franse bulldozers op een nabijgelegen piek een grenssteen 150 meter verder in Italiaans grondgebied duwden.

Achtste wereldwonder

De nieuwe Italiaanse kabelbaan tilt bezoekers 3.462 meter hoog op de Punta Helbronner. Tijdens zijn speech noemde Renzi het project "het achtste wereldwonder", omdat het gerealiseerd werd bij temperaturen tot -30°C, door vijfhonderd werkmannen.

De berglucht deed Renzi mijmeren over Europa. "Bergen maken je hart groter, doen je ademhalen en vergroten je horizon. Ook in Europa moeten we het groter leren zien, of het nu gaat over economische hervormingen of over de vluchtelingenkwestie. Vandaag zien we Europa's hoogste punt. Ik hoop dat ik nooit het laagste punt te zien krijg."

Op het gefluister dat Italië misschien toch een tikje te ver was gegaan met dit blitse observatiedek, net hier, reageerde hij met de woorden: "We zijn Frankrijk toch niet binnengevallen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.