Woensdag 05/08/2020

Hoger onderwijs

Ligt de lat te hoog op de KU Leuven?

Ook de studenten staan positief tegenover de regeling.Beeld KU LEUVEN - Rob Stevens

Zeshonderd studenten mogen van de KU Leuven niet doorgaan met hun bacheloropleiding. Zij slaagden vorig academiejaar voor bijna geen enkel vak en zouden geen kans maken op een diploma. 'De lat ligt echt niet te hoog.'

Meer dan een op de vier startende bachelorstudenten aan de KU Leuven slaagde vorig academiejaar voor te weinig vakken. Concreet haalden 2.352 van de 8.735 studenten minder dan 30 procent van de opgenomen studiepunten. Anders gesteld: zij wisten voor slechts twee vakken of minder een voldoende te behalen. Het betekent dat zij dit academiejaar niet mogen doorgaan met hun bacheloropleiding. Wel mogen ze kiezen voor een andere studie, binnen of buiten de Leuvense universiteit. Dat blijkt uit een rapport van de KU Leuven dat De Morgen kon inkijken.

Uit de analyse wordt ook duidelijk waar de gebuisde studenten naartoe gaan. Grofweg drie kwart koos er uit zichzelf voor om andere oorden op te zoeken. De restgroep, zo'n 600 studenten, zou normaal gesproken wel zijn doorgegaan met hun bacheloropleiding. Zij zijn nu door de universiteit tegengehouden, omdat ze statistisch gezien geen kans maken om hun diploma te halen.

"Wij hanteren geen botte bijl", zegt vicerector onderwijsbeleid Didier Pollefeyt. "Aan de KU Leuven krijgt iedereen tweede kans. Wel roepen we het blind doorgaan een halt toe. Als deze studenten waren verder gegaan, dan zouden ze uiteindelijk keihard op een muur zijn gebotst, na jaren achtereenvolgende mislukkingen, met een lege portefeuille en zonder diploma."

Na de aankondiging van de maatregel in november 2014 kreeg de KU Leuven kritiek van andere universiteiten, die niet ingrijpen na het eerste bachelorjaar. Maar er volgde ook veel lof van onderwijsexperts. Luc Soete, oud-rector van de Universiteit Maastricht, sprak in deze krant van een "sociale" ingreep. "De KU Leuven heeft gelijk, want we kunnen niet verder in het huidige systeem. De gemiddelde Vlaming die niet studeert, betaalt mee voor de gebuisde student."

Frustraties en kosten

Om dat te begrijpen, moet worden gekeken naar de logica achter de dwingende maatregel. De democratisering van ons hoger onderwijs is in 2004 uitgemond in een sterke flexibilisering. Sindsdien kunnen studenten zich inschrijven voor zoveel vakken als ze willen en kunnen ze deze vakken zomaar meenemen naar het volgende jaar. Het heeft er niet alleen voor gezorgd dat een slecht eerste academiejaar nauwelijks consequenties heeft voor de student zelf, maar ook dat steeds meer studenten hun diploma niet op tijd halen. Het veroorzaakt frustraties bij jongeren en hun ouders en kost de samenleving dus jaarlijks tientallen miljoenen euro's.

"We voorkomen nu dat ze blijvend geconfronteerd worden met negatieve ervaringen", zegt Pollefeyt. "We laten hen ook niet aan hun lot over. Zij kregen tijdens het jaar gepersonaliseerde boodschappen en hulp van studiebegeleiders. Nadien vergroten we hun kansen op een diploma door een verstandige en goed begeleide heroriëntering."

Zo hebben 505 studenten die minder dan 30 procent behaalden dit jaar voor een andere richting aan de KU Leuven gekozen. Zij zullen nu veel meer kans maken op een diploma. In het verleden haalde ongeveer de helft van alle heroriënterende studenten alsnog een bachelordiploma. Daarnaast wordt duidelijk dat meer studenten de lat wél halen. Een trend die lijkt te zijn ingezet na de aankondiging van de maatregel.

Het zorgt er mee voor dat de Studentenraad KU Leuven een positief oordeel velt. "We hebben geen klachten gekregen", zegt voorzitter Marie Vanwingh. "Er moest worden ingegrepen en we krijgen mee dat verreweg de meeste studenten het wel zagen aankomen. Wij willen er vooral op wijzen dat de lat niet te hoog ligt en dat wie tussen de 30 en 50 procent scoort ook verre van zeker is van een diploma. Deze groep heeft extra steun nodig. Juist daarom is het een goede zaak dat docenten en begeleiders meer tijd krijgen om hen te helpen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234