Maandag 05/12/2022

'Light' versie van Orde van Geneesheren in de maak

Brussel

Eigen berichtgeving

Tom Cochez

De Vlaamse meerderheidspartijen SP.A en VLD dienen een wetsvoorstel in dat de Orde van Geneeskunde democratischer en opener moet maken. In de commissie Sociale Zaken van de Senaat beginnen morgen de debatten over het voorstel.

De Orde van Geneesheren heeft niet de naam de meest open en democratische instelling van het land te zijn. Een aanzienlijk deel van het artsenkorps verwijt het eigen tuchtorgaan conservatief en corporatistisch te zijn. Het "doen naleven van de eer en de waardigheid van het beroep", een bij wet voorziene taak, neemt de Orde volgens haar criticasters te ernstig terwijl ze niet optreedt tegen de soms exuberante erelonen en ze klachten van patiënten blauwblauw laat.

"De voorbije jaren werden verschillende wetsvoorstellen ingediend om de Orde te herstructureren of af te schaffen", zegt Patrik Vankrunkelsven (VLD), die het wetsvoorstel samen met Annemie Van de Casteele (VLD) en Jan Van Duppen (SP.A) indiende. "Deze keer hebben we een voorstel dat gedragen wordt door zowel VLD als SP.A. We hopen dat het overeind blijft." Het voorstel is gebouwd op negen krachtlijnen. De bewaking van "het naleven van de eer en de waardigheid van het beroep" wordt gereserveerd voor fouten die betrekking hebben op het beroep zelf, terwijl de Orde tegelijk de opdracht krijgt om overdreven hoge erelonen te bewaken. De instelling zelf wordt democratischer en jonger gemaakt, onder meer door ook niet-artsen te laten zetelen in het hoogste orgaan van de Orde. Tegelijk krijgen de provinciale raden een pak minder bevoegdheden. Een nieuw op te richten interprovinciale raad zal moeten oordelen over ernstige zaken. Het pakket mogelijke tuchtmaatregelen wordt uitgebreid met alternatieve sancties: "Een schorsing van een week wordt door een arts nogal eens gebruikt om een weekje te gaan skiën", zegt Vankrunkelsven. "Een alternatieve straf zou zijn hem een week te doen meedraaien als verpleger." In het wetsvoorstel worden ook de rechten van de patiënten gegarandeerd, onder meer door de zittingen openbaar te maken en door de indiener van een klacht verplicht te horen en op de hoogte te houden van het verloop van de klacht. Tegelijk wordt vergelijkbaar voorstel ingediend om ook de Orde van Apothekers te hervormen.

Politiek akkoord om Orde eindelijk democratischer te maken

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234