Zondag 20/10/2019

Privacy

Liga voor Mensenrechten: “Vingerafdrukken op identiteitskaart in strijd met recht op privacy”

Vanaf april 2019 komen er vingerafdrukken op de identiteitskaart. Beeld Photo News

“De toevoeging van vingerafdrukken aan de identiteitskaart is disproportioneel en druist in tegen het recht op privacy van de burgers.” Dat zegt de Liga voor Mensenrechten donderdag.

De Kamer heeft woensdag het licht op groen gezet voor het wetsontwerp van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon dat digitale vingerafdrukken toevoegt aan de identiteitskaart, zoals dat nu al het geval is voor het paspoort. De maatregel moet helpen in de strijd tegen identiteitsfraude.

De uitrol gaat van start in april 2019 en zou ongeveer tien jaar beslaan, de periode die nodig is om alle identiteitskaarten te vernieuwen. De identiteitskaart zal dan een digitaal beeld bevatten van de afdrukken van de rechter- en linkerwijsvinger. De digitale vingerafdrukken worden niet gestockeerd of gecentraliseerd.

“Zoveelste symbooldaad”

De Privacycommissie leverde eerder al een ongunstig advies. Nu waarschuwt ook de Liga voor Mensenrechten voor de maatregel. “Het probleem met identiteitsfraude is verwaarloosbaar”, stelt de Liga. “Er staan al biometrische gegevens op onze identiteitskaart, zoals een foto. Indien die te vervalsen is, dan geldt dat ook voor een vingerafdruk. Deze maatregel lijkt niet meer dan een zoveelste symbooldaad die geen effectieve bijdrage kan leveren aan het verhogen van de veiligheid.”

Volgens de Liga gebeurde er geen afdoende risicoanalyse. “De potentiële risico’s voor burgers zijn niet grondig onderzocht, noch de proportionaliteit van de maatregel, noch de technische maatregelen ter bescherming van de biometrische gegevens. Concreet worden de basisprincipes van de nieuwe privacywetgeving compleet genegeerd.”

De organisatie wijst op het contrast met de inspanningen die geleverd werden inzake de GDPR-wetgeving, waarbij op Europees niveau het belang van onze privacy sterk werd benadrukt. “Eigenlijk onttrekt de overheid zich aan haar verplichtingen, terwijl ze verwacht dat bedrijven en privépersonen actie ondernemen om de privacy te beschermen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234