Dinsdag 29/11/2022

Privacy

Liga voor Mensenrechten: “Vingerafdrukken op identiteitskaart in strijd met recht op privacy”

Vanaf april 2019 komen er vingerafdrukken op de identiteitskaart. Beeld Photo News
Vanaf april 2019 komen er vingerafdrukken op de identiteitskaart.Beeld Photo News

“De toevoeging van vingerafdrukken aan de identiteitskaart is disproportioneel en druist in tegen het recht op privacy van de burgers.” Dat zegt de Liga voor Mensenrechten donderdag.

Redactie

De Kamer heeft woensdag het licht op groen gezet voor het wetsontwerp van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon dat digitale vingerafdrukken toevoegt aan de identiteitskaart, zoals dat nu al het geval is voor het paspoort. De maatregel moet helpen in de strijd tegen identiteitsfraude.

De uitrol gaat van start in april 2019 en zou ongeveer tien jaar beslaan, de periode die nodig is om alle identiteitskaarten te vernieuwen. De identiteitskaart zal dan een digitaal beeld bevatten van de afdrukken van de rechter- en linkerwijsvinger. De digitale vingerafdrukken worden niet gestockeerd of gecentraliseerd.

“Zoveelste symbooldaad”

De Privacycommissie leverde eerder al een ongunstig advies. Nu waarschuwt ook de Liga voor Mensenrechten voor de maatregel. “Het probleem met identiteitsfraude is verwaarloosbaar”, stelt de Liga. “Er staan al biometrische gegevens op onze identiteitskaart, zoals een foto. Indien die te vervalsen is, dan geldt dat ook voor een vingerafdruk. Deze maatregel lijkt niet meer dan een zoveelste symbooldaad die geen effectieve bijdrage kan leveren aan het verhogen van de veiligheid.”

Volgens de Liga gebeurde er geen afdoende risicoanalyse. “De potentiële risico’s voor burgers zijn niet grondig onderzocht, noch de proportionaliteit van de maatregel, noch de technische maatregelen ter bescherming van de biometrische gegevens. Concreet worden de basisprincipes van de nieuwe privacywetgeving compleet genegeerd.”

De organisatie wijst op het contrast met de inspanningen die geleverd werden inzake de GDPR-wetgeving, waarbij op Europees niveau het belang van onze privacy sterk werd benadrukt. “Eigenlijk onttrekt de overheid zich aan haar verplichtingen, terwijl ze verwacht dat bedrijven en privépersonen actie ondernemen om de privacy te beschermen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234