Vrijdag 30/07/2021

Liga voor Mensenrechten veroordeelt migrantentaks

De plannen van het Antwerpse stadsbestuur voor een 'vreemdelingentaks' lokken een storm van protest uit. 'Men tracht duidelijk een gracht rond Antwerpen aan te leggen om mensen van een andere afkomst te weren', zegt Jos Vander Velpen, voorzitter van de Liga voor Mensenrechten.

Buitenlanders die zich in de toekomst in Antwerpen willen inschrijven, zullen daar niet langer 17 maar wel 250 euro voor moeten neertellen. Antwerps schepen voor Loketten Liesbeth Homans (N-VA) verdedigt de beslissing van het stadsbestuur. "Wij hanteren één objectieve maatregel: de dossierlasten. We rekenen de kosten door naar wie ze maakt", zegt zij. "Het zou niet eerlijk zijn als we de gemeentebelastingen zouden moeten verhogen voor alle Antwerpenaren."

Maar daar denkt duidelijk niet iedereen zo over. "Wat kan nu een stijging van de kostprijs met tien tot vijftien keer verantwoorden? Daar is gewoon geen objectieve, rationele verantwoording voor", meent Jos Vander Velpen, voorzitter van de Liga voor Mensenrechten. "De enige manier waarop je dit kunt uitleggen is dat vreemdelingen minder welkom zijn en ze in de mate van het mogelijke buiten de muren gehouden moeten worden. Deze maatregel kan alleen maar xenofobe reflexen aanwakkeren en dat kan een stad als Antwerpen missen als kiespijn."

Vander Velpen vraagt zich af waar het zal eindigen. "Als je dit doortrekt kom je tot een tweedeling van het maatschappelijke leven. Wanneer je de waarde van een mens gaat uitdrukken in kostprijzen, kan dat alleen maar leiden tot meer samenlevingsproblemen. Er zijn nu al zoveel mensen die niet in orde zijn met hun inschrijving. Dat iedereen de kans krijgt om zich in te schrijven is elementair. Anders ben je niets of niemand", verzucht Vander Velpen. "Antwerpen zet de slogan dat de stad niet van iedereen is meer en meer in de praktijk om. Men tracht duidelijk een gracht rond Antwerpen aan te leggen om mensen van andere afkomst te weren uit de stad."

Het bestuur van de Liga voor Mensenrechten komt morgen samen en zal dan beslissen of het stappen onderneemt tegen de beslissing van het Antwerpse stadsbestuur. Vander Velpen sluit dat niet uit. "Het belangt hier heel veel mensen aan." Vorig jaar schreven zich in Antwerpen 11.000 buitenlanders in.

Ook het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding zal de zaak bekijken, zegt directeur Jozef De Witte. "We moeten de zaak nog ten gronde uitspitten," verklaart De Witte, "maar er wordt hier in elk geval een onderscheid gemaakt op grond van nationaliteit en dat is in principe verboden. Wanneer men dat toch doet, moet men kunnen uitleggen dat het beoogde doel legitiem is en dat de maatregelen noodzakelijk zijn om dat doel te bereiken. Als dat doel hier het spijzen van de stadsfinanciën is, vraag ik me wel af waarom alleen vreemdelingen zouden moeten bijdragen."

Volgens Homans is er helemaal geen sprake van discriminatie. "In de buurlanden geldt zo'n maatregel al jaren. Het is toch wel heel kras dat het plots een probleem wordt wanneer Antwerpen dit wil invoeren." >>4

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234