Zaterdag 14/12/2019

'Liftenlobby' vangt bot: historischemodellenmogen nog even blijven

Het dossier voor de afbraak van oude liften krijgt andermaal uitstel, tot 2023. Daarmee is de bedreiging voor die historische liften evenwel nog niet geweken, want er zijn technische aanpassingen vereist. De machtige liftenlobby, die de grove middelen niet schuwt, is nog niet verslagen.

In verschillende statige herenhuizen en oude appartementen vind je vaak nog die typische antieke liften. Pure charme en nostalgie: ijzeren traliewerk, een houten kooi en een krakend maar nostalgisch geluid als de lift zich op gang trekt. Die oude knarren - sommigen spreken van erfgoed - zouden dus vervangen moeten worden door nieuwe liften, omwille van de veiligheid. Hoewel er geen enkel verband kan worden aangetoond tussen ongevallen en deze oude liften.

Even terug in de tijd. Een Koninklijk Besluit van 2003 stelde dat alle oude liften in ons land tegen 2008 vervangen moesten worden. Daarmee zette België een Europese aanbeveling, geen verplichting, om in wet. Tegenstanders van de maatregel zagen daar de hand in van de liftenlobby. Zij zijn immers zowel constructeur als controleur, en hebben er dus alle belang bij om die oude liften te vervangen.

Dat die lobby de grove middelen niet schuwt mag blijken uit een arrest van de Europese Commissie. In 2007 veroordeelde de Commissie immers de concerns Otis, Kone, Schindler en ThyssenKrupp tot boetes van in totaal 992 miljoen euro, voor kartelvorming.

De datum van uitvoering van het KB werd een eerste keer verlengd naar 2013. De vroegere minister van Consumenten-zaken Paul Magnette stelde de nieuwe veiligheidseisen andermaal uit tot 2018. En nu is er dus weer een uitstel in de maak, dit keer tot 2023.

Dat blijkt uit een schrijven van het kabinet van bevoegd minister Johan Vande Lanotte (sp.a). Het nieuwe uitstel is nog geen wet, maar er zou een principeakkoord zijn. Wel zou er een onderscheid worden gemaakt tussen liften in een privé-woning en deze in een gebouw met een professionele activiteit. Voor die laatste categorie zal de huidige wetgeving meteen van kracht worden.

Concreet, wie in een appartementsgebouw woont waar er ook een tandarts zijn praktijk heeft, ziet zijn oude lift verdwijnen. Tenzij die activiteit op het gelijkvloers is gevestigd. Voor de liften in een privé-omgeving komt er opnieuw uitstel. Als enige uitzondering geldt daar dan wel de installatie van een elektronisch veiligheidsgordijn en de positieve vergrendeling. Die werken moeten tegen 2013 afgerond worden. Die positieve vergrendeling is evenwel een mogelijk probleem. Die garandeert dat de deur van een lift niet kan geopend worden als er geen lift achter staat, en men dus niet in de liftschacht kan vallen. Bij veel van die oude liften met traliedeuren is er evenwel geen standaard positief slot dat die vergrendeling kan waarborgen. Dat moet dus op maat gemaakt worden, maar of het lukt om dit tegen januari 2013 klaar te spelen, is nog maar de vraag.

Het Comité tegen het verplicht moderniseren van liften, jawel, weert zich intussen als een duiveltje in een liftschacht en dringt aan op maatregelen van de minister.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234