Donderdag 20/01/2022

Lift-Off

Monty, Antwerpen

Net als tg. STAN en de Roovers voor hen, gaan de leden van het jonge collectief SKaGen samen door na te zijn afgestudeerd aan het Antwerpse Conservatorium (Toneel Dora van der Groen). Tijdens en na een tournee met hun afstudeerproject I/O stoomde het gedreven zestal een nieuwe voorstelling klaar. Lift-Off is geen alledaags project: op het toneel dubben de acteurs een film die achter hen wordt vertoond. SKaGen wil experimenteren "met het beste van wat de twee genres te bieden hebben": de kracht van de illusie en de technische mogelijkheden van film versus de spelvrijheid en het live karakter van theater. "Bedoeling is dat het geheel meer oplevert dan de som van de delen". Het tekstmateriaal wordt ontleend aan onder anderen Toon Tellegen, Gerardjan Rijnders en Joseph L. Mankiewicz. Valentijn Dhaenens, Yves Degryse, Korneel Hamers, Mathijs Scheepers, Bruno Vanden Broecke en Clara van den Broek spelen.

'Lift-Off' door SKaGen. Première van donderdag 7 tot zaterdag 9 december, telkens om 20.30 uur, in Monty, Montignystraat 3, 2018 Antwerpen. Kaarten: 250 en 350 frank (6,25 en 8,75 euro). Reserveren op tel. 03/238.64.97. Nadien op tournee.

GRATIS: 5 duotickets voor de voorstelling op vrijdag 8 december. Bel morgenmiddag tussen 12 en 12.30 uur naar 03/238.64.97.

Ritter, Dene, Voss

de bottelarij, Brussel

Tom Van Bauwel maakte naam als acteur in de films Boys en Ad Fundum. De jongste jaren profileert hij zich meer en meer als theaterregisseur, vooral bij het Antwerpse Theater Zuidpool. Voor Ritter, Dene, Voss van de Oostenrijkse schrijver Thomas Bernhard gaat Zuidpool een samenwerking aan met de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS). De hoofdpersonages in dit tragikomische stuk zijn één broer en twee zussen. De broer is uit een psychiatrische instelling ontslagen en bezoekt zijn zussen in het ouderlijk huis. Zij sloven zich voor hem uit, hij terroriseert hen. Ritter, Dene, Voss gaat over verstikkende familiebanden. De protagonisten proberen zich te bevrijden, maar vergeefs: hun levens zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Acteurs zijn Ludo Hoogmartens, Brechtje Louwaard en Simone Milsdochter.

'Ritter, Dene, Voss' door Theater Zuidpool en de Koninklijke Vlaamse Schouwburg. Première op vrijdag 8 december om 20 uur in de bottelarij, Delaunoystraat 58, 1080 Brussel. Tot 22 december, telkens van dinsdag tot zaterdag om 20 uur. Kaarten: 300 tot 500 frank (7,43 tot 12,39 euro). Reserveren op tel. 02/412.70.70. Nadien in Theater Zuidpool (Antwerpen) en op tournee.

GRATIS: 25 duotickets voor de voorstelling op 12 december om 20 uur. Bel morgen, vrijdag, tussen 15 en 16 uur naar 02/412.70.75.

Highway 101

La Raffinerie, Brussel

Om nog een kaartje te bemachtigen wordt het vechten, want de voorstellingen zijn reeds sinds lang uitverkocht. Meg Stuarts vervolgreeks Highway 101 lijkt te zijn uitgegroeid tot dé danshit van het jaar. Het begon in de lente: de Amerikaanse choreografe Meg Stuart en haar gezelschap Damaged Goods hadden in de Kaaitheater-Studio's een parcours uitgezet dat de verhouding tussen danser, publiek en architectuur onderzocht en bijwijlen op haar kop zette. "Stuart kiest voor een zachte aanpak, er spreekt iets heel menselijks uit haar experimenten", schreef Clara van den Broeck in De Morgen. In de zomer ging Stuart in een hangar in Wenen, en begin oktober in het Centre Pompidou in Parijs aan de slag. Het concept bleef hetzelfde, de uitwerking was totaal anders. De kloof tussen danser en toeschouwer werd steeds kleiner. Alvorens naar Rotterdam, Gent en Zürich door te reizen, houdt Damaged Goods een tweede keer halt in Brussel. De gerenoveerde Raffinerie in Sint-Jans-Molenbeek dient als locatie.

'Highway 101' door Meg Stuart en Damaged Goods. Op dinsdag 12, vrijdag 15 en zondag 17 december om 20.30 uur, en op donderdag 14 en zaterdag 16 december om 19 én 22 uur in La Raffinerie, Manchesterstraat 21, 1080 Brussel. Kaarten: 340 en 500 frank (8,43 en 12,39 euro). Reserveren op tel. 02/201.59.59 (Kaaitheater).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234