Woensdag 02/12/2020

Lifelogging

Nu de eerste grijze haren op mijn hoofd verschijnen, heb ik steeds meer de neiging om achteruit te kijken. Vragen als 'Wat zal ik worden als ik groot ben?' worden vervangen door vragen als 'Waar kom ik vandaan?' en 'Wat zal ik achterlaten?'

Gelukkig heb ik een vader die boeken schrijft en die zich over de familiestamboom heeft gebogen. U moet Aantekeningen van een stambewaarder maar eens herlezen. Het zal u meteen opvallen dat hij over zijn ouders en grootouders nog wel wat details kan opdissen. Van de overgrootouders blijven vaak enkel wat vergeelde kiekjes, een paar brieven of een voorwerp over. Van de vroegste nazaat vond hij enkel een kruisje in een huwelijksregister. Vorige week werd ik danig ontroerd toen mijn moeder me de schaar schonk waarmee haar grootvader - Karel De Winter, de dichter-kapper uit Lier - destijds nog het haar van Felix Timmermans heeft geknipt.

Op die momenten zou je hopen dat het hippe fenomeen van lifelogging toen al had bestaan. Dat mijn overgrootvader zijn leven lang met een draagbare webcam en een microfoon om de hals had gelopen. En dat zijn hele leven ergens in de cloud zou zijn opgeslagen. Als Shakespeare een lifelogger was geweest, dan konden we achterhalen of hij die geniale toneelstukken zelf had geschreven. En hoe zalig zou het zijn om te kunnen terugzien hoe Vincent van Gogh zijn Zonnebloemen schilderde.

Iedereen doet tegenwoordig een beetje aan lifelogging. Je kunt je niet op straat begeven of je wordt gefilmd of geflitst. Recent kwam nog in het nieuws dat in Nederland één op de duizend telefoons wordt afgeluisterd. Het Echelon-systeem van de CIA houdt in de gaten of je niet te vaak woorden als 'al-Qaida' mailt. Je tijdlijn op Facebook is al snel 1 gigabyte groot. Als je al je mails, digitale foto's en filmpjes bijhoudt, wordt het voor onderzoekers een makkie om je leven min of meer te reconstrueren. Het zette Peter Terrin alvast aan het denken. Het hoofdpersonage in zijn boek Post mortem lijdt aan biofobie. Hij is bang dat biografen een verkeerd beeld van hem zullen schetsen en probeert bij vrienden mails op te vragen om ze te kunnen vernietigen.

Google experimenteert momenteel met Google Glass, een bril die registreert wat je ziet. Er zijn ook kleinere spelers, zoals de Zweedse start-up Memoto. Die brengt een kleine camera op de markt die je rond je nek kunt dragen en die elke dertig seconden een foto neemt. De mogelijkheden - ook voor adverteerders - zijn eindeloos. Dat veel mensen in lifelogging geloven, blijkt uit het feit dat Memoto 500.000 dollar ophaalde via crowdfunding, tien keer meer dan het nodig had om te kunnen starten.

Twee vragen. Waar worden al die data opgeslagen en wie gaat ze ooit allemaal bekijken? Volgens het magazine Foreign Affairs, dat deze maand een dossier wijdt aan Big Data, is alle digitale informatie op de wereld vandaag goed voor 1.200 exabytes (één bite met achttien nullen). Als je die allemaal op cd's zou branden, krijg je vijf torens van hier tot aan de maan. Als alle toekomstige lifelogs van alle wereldburgers (en hun huisdieren, why not) ook in de cloud worden opgeslagen, dan reiken die stapels wellicht tot ver buiten ons zonnestelsel. God kan dan meekijken.

En de tweede vraag? Wellicht zullen toekomstige historici - wegens verregaande moedeloosheid - niet geïnteresseerd zijn in uw lifelog. Uw moeder en uw lief daarentegen...

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234