Woensdag 01/12/2021

Liever 'projecten voor breed publiek' dan beeldende kunst

Het provinciaal museum in Hasselt, gevestigd binnen de muren van het begijnhof, is een uitstekende expositieruimte voor hedendaagse beeldende kunst. Maar gedeputeerde Sylvain Sleypen heeft grootse plannen met het begijnhofcomplex, waardoor het museumgebouw in de toekomst niet langer een forum is voor jonge beeldende kunst. Piet Vanrobaeys, die het museum in de 19 maanden dat hij er de leiding over had tot een begrip in de beeldende kunst aan het maken was, kreeg met ingang van 1 april de bons.

Ik betreur de beslissing omdat ik meen dat we goed bezig waren en er iets aan het groeien was," zegt een teleurgestelde Piet Vanrobaeys."Blijkbaar komt de huidige visie niet meer overeen met de opvattingen van twee jaren geleden, toen ik werd binnengehaald. Een beleid van veertig jaar wordt plots afgebroken."

"Limburg is enorm chauvinistisch," aldus de Gentenaar. "Al wat Limburgs is wordt als prioritair beschouwd. Maar goed, ik meen dat ik na een tijd op die verzuchtingen heb ingespeeld. Nu loopt er bijvoorbeeld een tentoonstelling met onder andere schitterend werk van Gert Robijns, een jong Limburgs talent. Daarna komt er een project met Jef Geys, maar ook tentoonstellingen met Walter Vilain, Jan Carlier en rond Research Hasselt (1968-1973), de enige historische beweging in de beeldende kunst die Limburg heeft gekend, stonden op het programma. Ik was dus echt wel aan het werken met het aanwezige talent in Limburg. Plots schijnen dergelijke exposities niet meer te kunnen, terwijl er over de grens, in Nederlands Limburg, drie musea zijn."

De pers in Limburg heeft zich altijd nogal sceptisch opgesteld tegenover het beleid van Vanrobaeys, maar dat is volgens hem geen nieuw gegeven: "Die wat negatieve houding tegenover het museum bestaat al tien, twaalf jaar. Er zijn wel bepaalde insinuaties geweest; zo heeft men geprobeerd om me kort na mijn aanstelling in diskrediet te brengen met een vervalst dossier dat geleid heeft tot een intern onderzoek. Dat bevatte zogenaamd brieven van mij, niet ondertekend, waarin ik mij laatdunkend uitlaat over Limburg en Limburgse kunst. Er was ook sprake van vervalsing van bezoekerscijfers, maar die aantijging had betrekking op een tentoonstelling van voor mijn aanstelling."

Gedeputeerde Sylvain Sleypen doet zijn best een en ander te nuanceren. "Je kunt niet echt van een museum spreken, aangezien er in Hasselt nooit aan collectievorming is gedaan. Bovendien willen we in onze galerie (eveneens in het Begijnhof, EB) wel nog productie-ondersteunend werken voor jonge kunstenaars. Met de aanstelling van Piet Vanrobaeys wilden we het beperkte aanbod in het museum openbreken, maar we hebben vastgesteld dat daar geen publiek voor is."

Sleypen wenst het museumgedeelte niet los te zien van de invulling die de provincie aan het begijnhof wil te geven. Het begijnhof wordt een multimediaal expositiecomplex "voor globale totaalprojecten die zich op een breder publiek richten". "Jonge beeldende kunst kan daar een facet van zijn, als het past," licht de bestendig afgevaardigde toe. "Om aan te geven wat ik bedoel, geef ik vaak het voorbeeld van een grote insectententoonstelling. Daar kan de superinsectenshow die nu in Nederland te zien is een plaats in krijgen naast een expositie rond Eric en het klein insectenboek van Godfried Bomans, een educatief gedeelte, werk van een hedendaags kunstenaar die met insecten bezig is en filmprojecties."

Volgens Sleypen vindt de programmatie dit jaar nog gewoon plaats en komt de volgende tentoonstelling met Jef Geys dus alvast niet in het gedrang. Volgend jaar wordt als een overgangsjaar beschouwd en in 2000 moet het begijnhof klaar zijn voor het grote Millenniumproject, dat inhoudelijk nog moet worden ingevuld. Daarvoor moet eerst nog heel wat gerenoveerd worden aan de binnenkant van de gebouwen. Ook de Italiaanse architect Carlo Scarpa maakte een plan voor de renovatie van het begijnhof, maar daar wilde Sleypen niet veel over kwijt.

Voor de multimediale exposities in het Hasseltse begijnhof zullen curatoren op zelfstandige basis geëngageerd worden, de provincie werft een projectmanager met een organisatorische taak aan.Eric Bracke

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234