Zaterdag 10/04/2021

'Liever deze trui dan rit in Tour'

Zijn trui is twee maten te groot en het zwart-geel-rood vloekt nog met zijn bruine broek. Toch kan Oliver Naesen niet trotser zijn op zijn Belgisch kampioenenshirt. 'Dit wordt een heel jaar genieten.'

"Ik heb vanochtend getwijfeld of ik mijn kampioenentrui wel zou aandoen." Lang heeft dat blijkbaar niet geduurd, want Oliver Naesen (26) zit wel degelijk in zijn zwart-geel-rode shirt tegenover ons. Het ding fladdert om zijn borst en armen en een ploegnaam ontbreekt. "Retrolook", noemt hij het met een brede grijns.

Omdat zijn officiële trui van de ploeg nog in de maak is, moet hij het voorlopig doen met het exemplaar dat hij zondag op het podium in Antwerpen kreeg. Later wordt dat ingekaderd, maar ondertussen gaat hij er gewoon mee trainen. "Ik wil mijn trui graag tonen", legt Naesen uit. "De training zelf was chill: anderhalf uur aan een rustig tempo."

De koffiestop achteraf duurt ongeveer even lang. In tearoom 't Zoetemeer aan het Donkmeer wordt Naesen Jezus-gewijs omgeven door twaalf volgelingen - nou ja, collega's. Onder hen zijn vaste trainingmaats bij De Parelvissers zoals Greg Van Avermaet en Gijs Van Hoecke, maar ook een reeks gelegenheidsmakkers. Dimitri Claeys van Cofidis is speciaal uit Gent gekomen om een dagje mee te rijden. Ook een paar wielertoeristen hebben zich in het spoor van de kersverse kampioen genesteld.

Naesen is de held van de dag en geniet zichtbaar van de aandacht. Samen met zijn maats overloopt hij de commentaren die over hem op de sociale media verschijnen. Jasper Stuyven, zondag derde, vraagt via Facebook om van medaille te wisselen. Naesen lacht, en weigert. "Mijn titel wil ik voor niets ruilen. Zelfs niet voor een rit in de Ronde van Frankrijk. Ik weet dat een zege in de Tour internationaal hoger staat aangeschreven, maar voor mij is het omgekeerd. Van deze trui kan ik een jaar genieten."

Dat zo'n trui ook druk met zich meebrengt, neemt hij er graag bij. "Ze mogen me viseren of op mijn wiel rijden. Het belangrijkste is dat de prijs binnen is. Dit pakken ze me nooit meer af."

Supercontent en trots noemt hij zichzelf, maar als we vragen of we hem vanaf nu eerbiedig zullen aanspreken met de eretitel 'kampioen' wuift hij dat snel weg. "Zot! Daarvoor moet ik eerst nog veel meer presteren. Er is maar één iemand die die titel mag dragen bij de Parelvissers. Greg? Die naam ken ik niet. Oh, je bedoelt meneer de kampioen. Ja, meneer Van Avermaet."

Vuile was ophalen

Zeker weten: België heeft de joligste kampioen in jaren. Er is weinig kans dat het succes deze jongen naar het hoofd zal stijgen. Naesen doet zelf nog een keer het verhaal van toen hij nog koerier was en geen coureur. "Vier jaar geleden ging ik in bedrijven vuile was ophalen. Zakken van dertig kilo. Soms probeerde ik er drie of vier tegelijk op mijn rug te tillen omdat ik geen zin had om die vier verdiepingen meer dan één keer te doen."

Aan de overkant van de tafel blaast broer Lawrence (24) de wangen bol. Ook hij is sinds dit jaar prof bij WB Veranclassic Aqua Protect, maar heeft ooit als vakantiejob een paar weken meegedraaid in het bedrijf waar grote broer werkte. "Na de eerste dag wilde ik al stoppen. Zo zwaar was het", gruwelt hij na.

Terwijl een nieuw rondje met cappuccino's, iceteas en een chocomelk (voor Van Avermaet) wordt aangevoerd, vragen we Naesen naar het geheim van zijn trainingsgroepje. Hij is al de derde kampioen in het rijtje, na Van Avermaet (olympisch kampioen in Rio) en Preben Van Hecke (Belgisch kampioen in 2015). "Hard werk en toewijding", zegt Naesen. "Ik zou het anders niet weten. Wij trainen echt hard. Ik ken geen profs die met een hoger gemiddelde rijden dan wij." Ook op lange tochten rijden de Parelvissers altijd hoog in de dertig. "Ik kan niet nóg rapper", zegt Naesen.

Of het er ook iets mee te maken heeft weten we niet, maar het valt ons wel op: Naesen eet alle chocolaatjes op en lepelt alle glaasjes advocaat leeg die bij de koffies worden geleverd, ook die van de collega's. "Ach, ik heb zondag 6.000 calorieën verbrand, ik mag een beetje snoepen."

En een beetje vieren mocht hij ook. Zondagavond werd er speciaal voor hem een feestje georganiseerd in café 't Zolderke, zijn fanclublokaal in Berlare. "Ik heb gezellig meegedaan en heb wat pintjes gedronken. Ik had genoeg op, maar ik ben nuchter in bed gekropen. Om elf uur. Tja, ik heb straks nog een belangrijk koerske te rijden, hé."

Lawrence moet de Tour duidelijk niet rijden. Die zat pas om vier uur in bed en minder nuchter. Naesen grijnst een keer naar zijn broer. "Ik ben blij dat het plezant was. Ze hebben de straat moeten afsluiten. Weet je, ik heb zelf niet eens een vat kunnen geven. De club heeft een paar vaten gegeven en de gemeente Berlare heeft er nog een paar bovenop gedaan. Het is goed geweest."

Op de vraag wat hij het mooiste compliment vindt van de voorbije 24 uur, moet hij niet lang nadenken. "De reacties van de collega's. Supporters feliciteren je ook als je tiende wordt. Dat is soms een beetje dubbel. Maar collega-coureurs weten wat het echt is om zo'n koers te winnen. Ze gunnen het me allemaal. Vanmarcke en Stuyven waren erg teleurgesteld, maar ze zeiden er meteen bij dat ik een schone kampioen ben. Dat doet plezier."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234