Dinsdag 02/03/2021

Liever boterhammen dan belegde broodjes

Groenen zijn rabiaat vegetarisch etende, in geitenwollensokken gehulde mensen die hun dagen bij voorkeur doorbrengen in de Wielewaal of het Zwin om er in alle rust naar de vogels te kijken. Dat clichébeeld van de verrekijker, de knapzak, de seitan en de tofu houdt koppig stand, maar strookt allang niet meer met de realiteit. Groen! telt nog wel een aantal zogenaamd donkergroenen in de rangen maar het soberheidsbetoog van stichter Luc Versteylen is nog slechts aan een kleine minderheid van de groene oren besteed. Ex-politiek secretaris Dirk Holemans ging nog weleens op de foto met Versteylen, maar zijn opening werd even snel weer gedicht. Tot grote opluchting van de partijleiding overigens, die al jaren in de weer is om het geitenwollensokken- en luchtfietsersimago dat aan de founding father kleeft definitief af te schudden.

Een goed stuk vlees

Dat er in de partijtop nogal wat Bourgondiërs rondlopen die het donkergroene soberheidsdiscours maar niks vinden, kan helpen om de beeldvorming bij te sturen. Van Vera Dua bijvoorbeeld is bekend dat ze allesbehalve vegetariër is. Omdat haar partner vegetariër is, komt er thuis geen vlees op tafel en dat haalt de partijvoorzitter graag in op restaurant. Van Mieke Vogels is bekend dat ze zich 's avonds weleens een trappist of een glas witte wijn met nootjes laat welgevallen en ook Jos Geysels weet een rijk gevulde tafel met een goed glas wijn bijzonder naar waarde te schatten. Als Groen! al een vaste afstapplaats heeft, dan is dat de Asturias in de buurt van het Brusselse Zuidstation. Een authentiek Spaans café-restaurant dat 's middags druk bezocht wordt door mensen uit de Pensioentoren die de glazen boterham verkiezen boven de nochtans uitstekende en democratische keuken. De groene partijtop komt er eerder 's avonds om de drukte van het partijbestuur weg te spoelen. Pittig detail: het restaurant is ook een van de vaste pleisterplaatsen van SP.A-voorzitter Steve Stevaert.

Een ander restaurant waar de groene partijtop weleens samen binnenkomt is La Grande Ecluse aan de Pointcarélaan, waar de hydraulische pompen van de sluis die het waterpeil van de Zenne moest regelen nog zichtbaar in de grote zaal staan. La Grande Ecluse was nog niet zo lang geleden de plaats waar de groene ex-ministers hun reünie hielden. Ook de Brasserie La Paix in de buurt van het Anderlechtse slachthuis, en dus ook in de buurt van het partijhoofdkwartier, krijgt geregeld groene partijleden over de vloer.

Boterhammen in plaats van belegde broodjes

Dat de partij door de verkiezingsnederlaag van 18 mei 2003 in slechte financiële papieren terecht is gekomen zorgt ervoor dat Groen! creatief met het weinige geld moet omspringen. Zo werd er na de verkiezingsnederlaag bijvoorbeeld flink beknibbeld op de post 'keuken'. Op het partijbestuur, dat voor de helft uit vrijwilligers en voor de helft uit professionele politici bestaat, werden tot voor de verkiezingen nog belegde broodjes geserveerd om de eerste honger te stillen. Die broodjes zijn intussen afgevoerd en hebben plaatsgemaakt voor boterhammen met beleg, die door vaste medewerker Lu op voorhand klaar worden gemaakt en die bijzonder goed schijnen te smaken. Het uitgespaarde broodjesgeld kan dan weer gespendeerd worden aan drank. Doorgaans wordt er wijn gedronken op het partijbestuur, maar voor de liefhebbers worden steevast ook enkele pintjes koud gelegd. Dat er creatief moet worden omgesprongen met het weinige geld dat de partij nog ter beschikking heeft, maakt dat de groene groep opnieuw sterker aan elkaar hangt. In groene kringen wordt het geldgebrek zelfs als indirecte reden genoemd voor de nieuwe dynamiek, een soort samen-tegen-de-rest-van-de-wereld-gevoel dat de partij vandaag kenmerkt.

Partijbureau en website

Ook de vernieuwde website vertelt het verhaal van een partij in financiële nood. Niet dat de website te wensen overlaat. Ze is degelijk, overzichtelijk, vrij sober en de essentie is vlot terug te vinden, maar ze is wel in elkaar getimmerd door een vrijwilliger, de vriend van Ethel Brits, een lid van het partijbestuur, vierde op de Antwerpse kieslijst om precies te zijn. Ook het gebouw in de Sergeant Debrynestraat waar Groen! nog niet zo lang geleden zijn intrek heeft genomen kreunt onder het geldgebrek. De bureaus zijn herschikt en er wordt overwogen een verdieping van het gebouw door te verhuren. In Antwerpen is het groene huis in de Statiestraat in Berchem dan weer overgekocht door een aantal lokale groenen wegens financieel onhoudbaar voor de getroffen partijkas. Alle vergaderingen vinden er nog plaats, maar de kosten worden gedragen door de vrijwilligers.

Scherp van de snee

Het verstillende discours van pater Versteylen mag dan in groene kringen steeds minder aanhangers kennen, aan de andere kant is echt balanceren op het scherp van de snee er bij het gros van de groenen nog niet bij. Weinig slimme brilmontuurtjes dus, slechts uitzonderlijk een bezoek aan een gehypet restaurant en, met uitzondering van Adelheid Byttebier, ook beter geen te dure Vlaamse ontwerpers of hoeden. In de plaats wel de consequent dasloze minister Jef Tavernier, de compromisloze snit van een Magda Aelvoet en de nauw bemeten pakken van Eddy Boutmans. In de details verraadt Groen! dus nog zijn roots en ook de 'we-hebben-het-toch-goed-voor-met-de-wereld-waarom-krijgen-we-dan-kritiek-houding' steekt soms nog de kop op, maar het echte donkergroen, dat is wel degelijk definitief van achter de oren.

Tom Cochez

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234